Gość: falafel IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 12:19 o cholera będę miał teraz droższy kredyt hipoteczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sucharek Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 12:23 Manipulacje i jeszcze raz manipulacje.Najlepiej sprzedajmy całą Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: RPP podniosła stopy procentowe 30.06.04, 14:50 Gość portalu: Sucharek napisał(a): > Manipulacje i jeszcze raz manipulacje.Najlepiej sprzedajmy całą Polskę. Niezły pomysł! ciekawe tylko, kto kupi ten bajzel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 15:10 Niej estem zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Gdyby Polska przyjela jutro Euro, to stopy poszly IP: *.adsl.solnet.ch 30.06.04, 20:06 by na dol o 4.5% zamiast pojsc do gory o .5%. Lepszej ilustracji bezsensu przystapienia do strefy euro tak niezwykle goraco propagowanej przez Balcerowicza, bez uwzgledniania warunkow makroekonomicznych nie mozna sobie wyobrazic. Dowodem jest wlasnie wyjasnienie... Balcerowicza, dlaczego stopy musialy zostac podniesione. Mam nadzieje, ze rozsadni ludzie w RPP wybiaja Balcerowiczowi pomysl wchodzenia "na chama" do strefy Euro. Takie wejscie oznaczaloby wlasnie wzrost inflacji, ktorymu to Balcerwicz stara sie wlasnie zapobiec. A jak sam wielokrotnie wyjasnial, wlasnie inflacja jest tym zlem niszczacym fundamenty solidnego rozwoju i zamoznosci spoleczenstwa. I ma w tym calkowicie racje. Przyjecie euro w sytuacji, w ktorej na szczescie Polska rozwija sie duzo szybciej i wlasnie z tego powodu nie ma konwergencji makroekonomicznej, i miejmy nadzieje, dlugo jeszcze nie bedzie, jest po prostu samobojstwem gospodarczym wlasnie z powodu braku mozliwosci opanowanie inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Gdyby Polska przyjela jutro Euro, to stopy po IP: 217.8.161.* 01.07.04, 14:45 kolejny geniusz sie znalazl. a moze by tak odrobiny pokory wobec wlasnej ignorancji, frtizowy matolku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POOL Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: 212.160.154.* 30.06.04, 12:24 A KTO PODNIESIE NAM PENSJE ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TReneR Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.austriamicrosystems.com 30.06.04, 13:46 A co maja stopy procentowe do Twojej pensji!? Jak ci sie pensja nie podoba to porozmawiaj z szefem albo zmien prace a nie miej pretensji do calego swiata! TReneR Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro RPP podniosła stopy procentowe 30.06.04, 12:25 Sarkastycznie rzecz ujmując, winą całej tej zwyzkującej inflacji sa oczywista , galopujace ceny na światowym rynku paliw , nasz akces do EU pod tym względem , żadnych nieporządanych skutkow nie miał ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyUE Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: 80.48.74.* 30.06.04, 12:29 camille_pissarro napisał: > Sarkastycznie rzecz ujmując, winą całej tej zwyzkującej inflacji sa > oczywista , galopujace ceny na światowym rynku paliw , nasz akces do EU pod > tym względem , żadnych nieporządanych skutkow nie miał ........ ...zabawny jesteś właśnie wzrost cen żywności niekiedy 50%-100% miał największy wpływ na wzrost inflacji, a to jest organicznie związane z UEwstąpieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 13:26 gdzie miler i spółka zapomnieli jak darli gardła żeby obniżać stopy Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Re: RPP podniosła stopy procentowe 30.06.04, 21:57 Przeciez to własnie napisałem , tylko przewrotnie na dodatek popełniając fatalny błąd ortograficzny.Jasne i oczywiste , że to jest wynik naszej akcesji do EU) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieslaw2004 Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.06.04, 12:27 Jestem dumny z tej ekipy absolutnych zawodowcow,profesjonalistow swiatowej klasy.Kazdy ich krok w ostatnich trzech latach jest we wlasciwym kierunku. Nic dziwnego.Maja kapitana na mostku ,ktory z cala pewnoscia jest nie tylko lekarzem pierwszego kontaktu naszej gospodarki od 15 lat,ale jednym z naszych najlepszych synow. Balcer,zazdroszcze ci jednego:ze od 15 lat nie popelniles czlowieku zadnego bledu.Zyj nam jak Papiez - jak najdluzej. I rob swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.zch.sarzyna.pl / 213.199.195.* 30.06.04, 14:36 ale tam już nie ma balcerka... może by tak zajrzeć do jakiegoś źródła wiadomości??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Panowie eksperci - do szkoły - uczyc się !!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.04, 12:28 Ceny miały nie wzrosnąć po wejściu do UE a jak już to nieznacznie !!! Tak przynajmniej zapewniało nas szanowne grono "ekspertów ekonomicznych" z najwyższej półki. A tu proszę jest zupełnie odwrotnie - inflacja wystrzeliła w górę a zaraz po tym stopy procentowe. Zawiodłem się na was panowie. W związku z powyższym nieśmiało pytam : będą jakieś dymisje w RPP...? Kto poniesie odpowiedzialność za tak przestrzelone prognozy ekonomiczne i uderzające po kieszeni nas - zwykłych obywateli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super dj heniu był sobie wzrost IP: 212.182.97.* 30.06.04, 12:29 no i po wzroście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2004 Re: był sobie wzrost IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.06.04, 12:40 Polska ma w chwili obecnej drugie miejsce na swiecie /po Chinach/ z dynamika 7 procent.Rada zareagowala prawidlowo,bo inflacja lekko poszla do gory.Ogolny wzrost cen od 1 maja do 30 czerwca waha sie od 15 do 20 procent,co jest naturalnym skutkiem osmozy poziomow cen w krajach Unii. Gdyby nie fachowcy z Rady przerabialibysmy wariant argentynski albo,co lepiej znamy,koncowke rzadow PZPR. Rada i jej Szef to najlepsza zapora przed umierajacym na serce Leperowskim i oszolomami z Ligi Prawdziwych Rozwolnieniowcow. Niech sobie dokazuja,ale wara od gospodarki i finansow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Pomocy! IP: *.fiber.net.pl 30.06.04, 12:32 Dopiero dzisiaj dowiedziałem się, że mija termin ewidencjonowania wszystkich zapasów, jakie posiadamy w kraju. Nie znam adresu naszej najwyższej komisarki Hibner, a chcę spełnić swój obywatelski obowiązek. Mianowicie dwa dni temu kupiłem 1 kg cukru, przez co moje zapasy wzrosły do 1,5 kg. Błagam, przekażcie tę informację gdzie trzeba. Nie chciałbym aby najwyższa komisarka miała z mojego powodu jakiekolwiek przykrości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawi Re: Pomocy! IP: 217.17.35.* 30.06.04, 13:15 dodaj jescze mój kilogram ziemniaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Pomocy! IP: 195.205.44.* 30.06.04, 16:27 Nie mowiac o tym,ze mam w zamrazarce jeszcze 3 banany kupione 30 kwietnia 2004. Danuta, wez to pod uwage, gdy bedziesz skladac raport w Brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JFK Źle oceniono przyczyny inflacji. IP: *.its.waw.pl 30.06.04, 12:43 To duży błąd. Inflacja wynika z ujednolicania rynku po wstapieniu do UE, a nie z rozluźnionej polityki kredytowania przez banki. Nawet gdyby podnieść stopy o 700pb, to i tak ceny będą rosły, a kredytowanie i tak nieznaczne jeszcze się zmniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: 82.145.76.* 30.06.04, 12:44 We wczorajszej Rzeczpospolitej byl wydrukowany list dwoch czlonkow RPP panow PROFESOROW EKONOMII (!!!) Andrzeja Slawinskiego i Andrzeja Wojtyne w ktorym napisali oni, ze (przepraszam niedokladny "cytat"): "jakosc prognoz NBP oceniac nalezy przez jakosc modeli wykorzystywanych do ich formulowania a model NBP sa pozytywnie oceniane przez profesrow ekonomii". Jesli tak pisza profesorowie ekonomii i czlonkowie RPP to znaczy ze gospodarka ktora oni beda zarzadzac MUSI upasc. Wg ich rozumowania komunizm byl dobry bo tak pisali uznani profesorowie czyli jesli fakty nie zgadzaja sie z teoria to tym gorzej dla faktow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdziwek Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.122-200-80.adsl.skynet.be 30.06.04, 21:50 Stopy procentowe zawsze powinny wynosić 0%. Banki udzielające kredytów powinny otrzymywać zapłatę za obsługę kredytów, co mogłoby być wyrażone pewnym niewielkim oprocentowaniem. Kredyty powinny być tworzone z potencjału gospodarczego państwa.Pieniądz kredytowy to inaczej, środek płatniczy, który jest jakby płaceniem z góry za pracę (produkcję), która będzie wykonana później. Stąd można udzielić kredytu temu, kto daje gwarancję,że posiada możliwośći wytworzenia dóbr. Np. szewc ma umiejętności, kopyto, więc może uszyć buty, a potrzebuje kredytu na skórę. Rolnik potrzebuje kredytu na paliwo oraz inne środki produkcji, aby m.n.dostarczyć skóry. Tak więc pieniądz kredytowy w danej chwili nie istnieje, a dopiero powstaje wraz z działalnością gospodarczą. Dobrym ale i złym przykładem jest polityka Hitlera. Oczywiście potępiam cały hitleryzm. Ale można anlizować to, co mu się udało,być może przypadkiem. Wyniszczone Niemcy zaczęły rozwijać się gospodarczo bez pomocy zewnętrznego kapitału. W powszechnej opinii uważa się,że to zbrojenia dźwignęły gospodarkę. A jest odwrotnie, to zbrojenia obciążały gospodarkę. (Zbrojenia miały przynieść później dochody w postaci grabieży podbijanej Europy).Równie dobrze można było wytworzone armaty i czołgi od razu zatapiać w oceanie z takim samym skutkiem gospodarczym.(Zbrojenia mogły jedynie przekładać się w pewnym stopniu jako postęp techniczny). Sukces gospodarczy wynikał z tego co nie łączyło się produkcją broni,(poprawa standartu życia:mieszkania,samochody itp) a byłby jeszcze większy gdyby cała gospodarka pracowała na potrzeby życiowe obywateli. To praca ludzi dobrze zorganizowana, zorientowana na ich potrzeby tworzy standard życia i pomyślność obywateli.Kapitał zagraniczny może pomóc, ale często szkodzi (bezrobocie, ucieczka zysków z kraju). Cała polityka Balcerowicza to walka z szybkim rozwojem gospodarczym.Przy szybkim rozwoju gospodarczym musi występować tzw. inflacja. Istotna dla obywateli jest siła nabywcza ich dochodów, a nie wartość złotówek, których nie posiadają. Stopy procentowe, walka z inflacją, zysk służą tym co obracają dużymi (coraz większymi) pieniędzmi, a ktorych jest globanie coraz mniej (koncentracja posiadania przez elity). KOmunizm upadł, a kapitalizm już się kończy (nie może istnieć bez podbojów militarnych a obecnie ekonomicznych). POlityka Balcerowicza to polityka przeszłości (staroświecka). Nie wierzcie "ekspertom", którzy swoje niepowodzenia potrafią uzasadnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader No i dobrze. IP: *.mci.co.uk 30.06.04, 12:47 Juz mi podniesli oprocentowanie moich lokat w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: No i dobrze. IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 13:02 Gość portalu: Reader napisał(a): > Juz mi podniesli oprocentowanie moich lokat w banku a w najbliższym czasie podniosą oprocentowanie kredytu jaki ojciec wziął na twoje kształcenie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Ani IP: *.mci.co.uk 30.06.04, 13:04 moj ojciec nie bral kredytu na moje ksztalcenie (poza tym uczelnia mi placila za srednia) ani ja nie mam kredytow, stad moja radosc. Przykro mi, ze Cie rozczarowlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 13:05 Przedtem jak inflacja spadała to zastanawiali sie kilka razy czy obniżać i obniżali o gównianą skalę. Teraz jak jest mowa o podwyżkach, to podnieśli o ile się tylko dało. DEBILIZM, IDIOTYZM - to za mało aby okreslić te działania. Przekonuję sie coraz bardziej do hasła Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ przekonany do Leppera IP: *.top.net.pl 30.06.04, 16:27 Powodzenia życzę. Kup pasiasty krawacik. Ale żeby zostać porządnym lepperowcem, to trzeba coś ukraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lee Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 16:46 Daj mu kasę na leki, bo przed sądem zaniemógł. Odpowiedz Link Zgłoś
indris To jest RPP z nominacji SLD 30.06.04, 13:12 Pod koniec zeszłego roku dokonano wymiany całego składu RPP. Nowych członków powołał Sejm, gdzie większość miałyby SLD, UP, PSL i Samoobrona, Senat (75% z SLD) i prezydent (kiedyś wiązany z lewicą). Ale po pierwszych pomrukach liberalnych mediów (innych praktycznie nie ma) SLD podkuliło ogon i wybrano jak wybrano. No to teraz mamy co mamy. Jeżeli "lewicowość" SLD ma wyrażać się głównie przez antyklerykalne pyskówki i upominanie się o parady gejów, to ja mam w d..e taką lewicowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ciekawa obserwacja IP: *.u.mcnet.pl 30.06.04, 13:17 >kiedyś wiązany z lewicą co wedlug ciebie wiazalo niepijacego magistra z lewica ??? lewa kasa ?? lewy dyplom ?? lewe towarzystwo ?? obie lewe narty w Davos ?? lewe interesy jolki ?? to byl zawsze kombinator nastawiony na duuuuuuza kase - lewica go niewiele obchodzila Genosse der Bosse - towarzysz prezesow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ poprzednia też IP: *.top.net.pl 30.06.04, 16:29 Poprzednia RPP też została wybrana głównie przez lewicę: Wiesława Ziółkowska z UP, Dariusz Rosati i Grzegorz Wójtowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiwaczek Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 13:34 Poprawcie mnie jeśli się myle, ale droższe kredyty będą w przypadku PLN. Jesli ktoś ma kredyt w CHF oparty o LIBOR to może spać spokojniej niż wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzychu Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 20:57 Bank centralny Szwajcarii podniosl swoje stopy jakies dwa tygodnie temu, wiec i Twoj kredycik podrozal. Przykro mi, ze Cie rozczarowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A_Lepper Balcyrewicz musi odejsc !!! IP: 62.181.161.* 30.06.04, 13:58 Rozliczymy Balcerowicza i Millera, nie zdążą uciec z Polski! Nieróbstwa tolerować nie będziemy. Poziom życia ludzi, ich zarobki muszą być adekwatne do potrzeb życiowych człowieka i jego rodziny. Jestem przeciwny legalizacji marihuany, musimy dbać o zdrowie młodego pokolenia. Balcerowicz musi odejść nie dlatego że ja się uwziąłem, ale dlatego że jego polityka gospodarcza pokazuje, że nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Poziom IP: *.mci.co.uk 30.06.04, 14:01 zycia ludzi powinien byc adekwatny do ich wysilkow wkladanych w zmiane tego poziomu. Czyli wez sie do roboty i nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.bait.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 14:27 dzięki rado dają mi w banku4,2% za lokatę,jak wrócę z uropu za wasze pieniądze ,będę żył jak rentier francuski czyli bezstresowo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcel Podziękujcie UE! IP: 213.77.60.* 30.06.04, 14:27 Skumbrie w tomacie Skumbrie w tomacie Chcieliście Unii no to ją macie!! Skumbrie w tomacie, hej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Pewnie,że dziękujemy !! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.07.04, 11:00 i to podwójnie:1)za wzrost cen skupu,2)za dopłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda.. Re: RPP popelnila kolejny idiotyzm IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 30.06.04, 14:32 Oczywiscie ,ze falszywie oceniono przyczyny inflacji. To jest kolejny blad tej Rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 30.06.04, 14:45 Okazuje się, po raz kolejny, że na tym forum marnują się talenty ekonomiczne... hehehehehehehe A poważnie, zabawni są Ci, którzy tutaj piszą, że na podstawie podwyżki stóp procentowych popierają i doceniaja program A. Leppera, znaczy to tylko, że o ekonomii wiedzą tyle, co małpa w cyrku... czyli nic ! Przecież mamy taki deficyt, zero planów poprawy zarządzania budżetem państwa, program Hausenera, zgodnie z przewidywaniami to pic... rząd musi pożyczać, pożycza drukując obligacje, by one były ciekawym produktem podnosi ich oprocentowanie... już za Millera, to rząd kreował inflację i wyższe stopy procentowe poprzez wysokie oprocentowanie obligacji... Teraz jeszcze wzrost gospodarczy, z reguły taki wzrost kreuje inflację... Wzrosty cen ze względu na UE ? raczej nie, raczej pazerność polskich firm i sklepikarzy... była okazja do podwyzki cen i tyle. Poważnym powodem była za to galopująca, wariacka cena ropy oraz stali... ale to nie nasza wina, to czynniki zewnętrzne.... co dalej, zobaczymy. RPP nie ma tendencji do pomyłek, wolę stabilny pieniądz niż powtórkę z lat 1988-1989... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: RPP podniosła stopy równanie do rekordu świata IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 15:31 Gość portalu: Q napisał(a): > RPP nie ma tendencji do po myłek, wolę stabilny pieniądz > niż powtórkę z lat 1988-1989... RPP to raczej późniejsza historia bo po pani Gronkiewicz. W sprawie tego braku pomyłek - proszę podać kiedy RPP a raczej Balcerowicz trafnie przewidzieli tendencje w gospodarce - brak odpowiedzi . Czeka nas okres deflacji i to bardzo złej . Dodatkowo nawiedzonym poplecznikom Balcerowicza informacja: Udział kredytów detalicznych w stosunku do PKB w Polsce już wynosi zaledwie 7% w porównaniu do 53% dla innych krajów Unii Europejskiej, a korporacyjnych 19% w porównaniu do 62% dla starej UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek_kos Re: RPP podniosła stopy równanie do rekordu świat IP: *.chem.cornell.edu 30.06.04, 20:08 Witam, Cytujac takie dane o ilosci kredytow w innych krajach UE, czy zastanowiles sie przez chwile co robia banki w Polsce z pieniedzmi ??? Jak rozumiem wszystkie sejfy juz pelne bo nikt kredytow nie bierze a bankierzy pukaja i wydzwaniaja do Twojego domu i przekonuja Cie na wszystkie sposoby abys tylko bral kredyt. Prawda, ze tak wyglada codziennosc polskiego kredytobiorycy wybiera i przebiera a oprocentowanie kredytow ledwo przebija to co ustalila RPP a jakie dogodne warunki splaty a jakie udogodnienia, promocje samochody do wygrania itp. Czy tak jest ???? Jesli nie to przeczytaj co Balcerowicz powtarza na kazdej konferencji prasowej, nie tylko kiedy stopy procentowe ida w gore ale i kiedy ida w dol. Jesli nie zrozumiales jaki to ma zwiazek z rzeczywistymi odsetkami, kore musisz placic w banku a tym co ustala RPP. Jesli nie zrozumiales tego co Balcerowicz mowil/mowi i mam nadzieje bedzie mowil to zacznij sie doksztalcac. janek_kos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu Re: RPP podniosła stopy równanie do rekordu świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 21:04 To tylko dowodzi, ze nasza gospodarka: 1. nie jest w stanie generowac tak znacznych oszczednosci krajowych, jak zachodnie (by bylo z czego pozyczac). 2. nie ma tak duzych zdolnosci do absorpcji kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek_kos Re: RPP podniosła stopy równanie do rekordu świat IP: *.chem.cornell.edu 30.06.04, 22:14 Witam, Mozna i tak rozumowac, ale wydaje sie ze gospodarka generuje oszczednosci (co widac po wysokosci obrotow bankow) ale pieniadze nie wracaja do gospodarki w formie kredytow tylko wedruja do budzetu w locie beda zamieniane na bonow skarbowe obligacje. Banki w Polsce penia role ze tak powiem "poborcy deficytu", co jeszcze bardziej czyni gospodarke chora. Jakies dwa-trzy miesiace temu nawet GW popelnila artykul na temat polskiego sektora bankowego. Wyrazie widac bylo ze polskie banki czerpia zyski glownie z roznego rodzaju oplat za swiadczone uslugi (oplaty za karty, za prowadzenie rachunku, ze przelewy itp.), dochody z dzialalnosci kredytowej byly mizerne, bo i banki dzilalnosci kredytowej nie prowadza, bo i niby po jakiego grzyba ujadac sie z klientami (to kosztuje) a tak mozna wszystko ulokowac w papiery dluzne Skarbu Panstwa i caly problem z glowy (bezpieczne i tanio). Generalnie banki polskie maja akcje kredytowa w glebokim poszanowaniu (razem z potencjalnymi kredytobiorcami) i to jest przyczyna ze bez konkurencji na rynku kredytowym, koszty kredytow sa wysokie a co za tym idzie i ilosc zaciaganych kredytow jest mala. O braku konkurencji bedzie swiadczyl fakt ze podniesienie oprocentowan kredytow (po dzisiejszej decycji Rady) nastapi w tempie blyskawicznym, a przy ostatniej obnizce stop procentowych niektorym bankom zabralo dwa miesiace "przeanalizowanie sytuacji i zmiane stop procentowych". Generalnei mozna powiedzec ze banki dzialaja poprawnie starajac sie maksymalizowc zysk do czego maja pelne prawo, ale to tylko oznaka ze konkurencji brak a i banki nie maja serca do tych "paletajacych" sie kredytobiorcow co to chca jakies marne grosze. Zmiany beda tylko wtedy kiedy Skarb Panstwa bedzie wysysla mniej z gospodarki a banki bardziej aktywnie beda musialy lokowac pieniadze. Pozdrawiam, janek_kos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: RPP podniosła stopy równanie do rekordu świat IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 30.06.04, 22:24 Nic dodać, nic ująć, tak właśnie jest. A wszystko dzieki kolejnym rządom, które zadłużając się, proponuja obligacje na korzystne, wysokie procenty... po co więc bankom Kowalscy-kredytobiorcy... obligację skarbowe pewniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek_kos Re: RPP podniosła stopy równanie do rekordu świat IP: *.chem.cornell.edu 30.06.04, 22:30 Witam, Dobrze, ze jest ktos kto sie z tym zgadza , ale ciagle jestesmy mniejszoscia "Kowalskich". janek_kos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: RPP podniosła stopy równanie do rekordu świat IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 23:44 Gość portalu: janek_kos napisał(a): > Witam, > Dobrze, ze jest ktos kto sie z tym zgadza , ale ciagle jestesmy > mniejszoscia "Kowalskich Tia, jeżeli uważacie że wasze wyobrażenie to rzeczywistość no to trudno ale radzę zajrzeć do rocznika statystycznego. Zadłużenie Polski (SP) (zewnętrzne i wewnętrzne) jest na niższym poziomie stanów średnich dla wszystkich krajów Europy (nie tylko UE). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek_kos Re: RPP podniosła stopy równanie do rekordu świat IP: *.chem.cornell.edu 01.07.04, 01:08 A jak, ze tak powiem adwersarz wyraza nasze zadluzenie, w relacji do PBK i kwota totalna ??? To jedna sprawa a druga czy liczymy zadluzenie panstwa (liczone jako budzet) czy zadluzenie budzet+obywatele+przedsiebiorstwa. A jesli jestesmy jak sie okazuje taka kopalina pieniadza to jeszcze raz zapytam gdzie sa Ci bankierzy walacy drzwiami i oknami aby udzielic nam kredytu ??? Teraz jestem za granica (w USA) i opedzanie sie od ofert kredytowych polaczona z namolnoscia bankow jest straszna. A w Polsce za podstawowy obecnie towar kredytowy czyli karte kredytowa trzeba zaplacic i to slono a o odsetkach i czasach splaty nie wspomne. Czy Pan/Pani mial przyjemnosc starac sie o kredyt w jakims polskim banku. Trzeba wykazac duze samozaparcie aby przejsc przez etap pytan/formularzy nie wspominam o czasie rozpatrzeniu wniosku. Tak wiec prosze o oswiecenie zagubionego umyslu gdzie sa te pieniadze, dlaczego banki nie chca udzielac kredytow ? Jak widac z calego tego biadolenia nad decyczja RPP widac ze sa ludzie ktorzy sa sklonni brac kredyty (bynajmniej tak przegladajac posty mozna sie zorientowac) to dlaczego banki udzielaja ich tak malo. Jescze raz powtarzam bankom to zwisa i czy RPP ustali ze stopy procentowe beda 0% czy 30% do momentu kiedy Ministerstwo Finasow bedzie "odsysac" pieniadz z rynku to banki nie kiwna palcem aby rozpoczynac akcej kredytowa. Zycze milych snow, ja jeszcze popracuje. janek_kos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijus Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.icpnet.pl 30.06.04, 15:24 Dobrze że tak dużo RPP zarabia,bo ja nie i będę miał problemy ze spłacaniem kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader A mnie IP: *.mci.co.uk 30.06.04, 15:49 uczono, ze wlasnie KREDYTY SA DLA BOGATYCH, ktorych stac na ich splacanie... Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Co za matoly rzadza Polska? 30.06.04, 16:04 ci kretyni waleni w mozg podnosza stopy bo w usa beda podniesione. ale te palanty nie zauwazyli ze w usa federalna stopa procentowa jest okolo 1-2 % i tu juz trzeba podniesc. a wy tepe glaby macie za drogi kredyt i dlatego sie nic nie rusza. KRETYNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klas A tak dobrze zarlo IP: *.140.88.213.host.tele1europe.se 30.06.04, 16:09 W tak pieknych kolorach zaczeli malowac wszystko i znowu dupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: A tak dobrze zarlo - komu? IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 16:57 Gość portalu: Klas napisał(a): > W tak pieknych kolorach zaczeli malowac wszystko i znowu dupa To znaczy siłą inercji jeszcze ze 2 lat będzie żarło. Potem czarno. Kołodce po raz trzeci nie uda się naprawić po popaprańcach. Politykę monetarną należy czytać w powiązaniu z kalendarzem wyborczym. Balcerowicz przygotowuje grunt dla wygrania wyborów przez PO no i może pod reaktywację UW oraz wybory prezydenckie (będzie jednym z rozporowadzających). My społeczeństwo jesteśmy przedmiotem w tych grach nie podmiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: A tak dobrze zarlo - komu? IP: *.ext.eurgw.xerox.com 01.07.04, 10:50 Bodziu, a jednak jesteś debilem. w/g ciebie wszyscy na świecie się zmówili..to na pewno światowi masoni podnoszą stopy procentowe w różnych krajach...a w Polsce też..to oni dążą do Reaktywacji Unii Wolności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: 13.16.137.* 30.06.04, 17:03 Polska to kraj KRETYNÓW I DEBILI. Wszyscy Ci co pomstują na fakt, że RPP podniosła stopy niech spieprzają na Białoruś albo na Kubę. Precz prymitywy, co Wy wiecie o ekonomii? Nic...A te Wasze argumenty...Won z kraju..musicie wszyscy pozdychać, aby w kraju rządzili fachowcy, a nie ludzie pokroju kucht domowych..tacy jak Wy) Wzrost cen żywności..to między innymi wzrost dochodów ROLNIKÓW !!! Wzrost stóp to stabilizacja złotówki i tak dalej..szkoda słów dla takich rozżalonych CIEMNIAKÓW jak Wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Zenek to mutant czy klon ? IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 17:39 Gość portalu: Zenek napisał(a): > Polska to kraj KRETYNÓW I DEBILI. > Wy wiecie o ekonomii? Nic...A te Wasze argumenty...Won z kraju..musicie > wszyscy pozdychać, aby w kraju rządzili fachowcy, a nie ludzie > pokroju kucht Oczywiście zastanawiam się tylko czy ty jesteś klonem czy mutantem po Pawce Morozowie (prawda nie wiesz kto to był ;-() Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi [...] IP: *.jugow.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 19:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: *.jugow.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 18:17 Grupa trzymająca władzę jak każda grupa kiedyś się skończy.Balcerowicz jakiś ukraiński żyd też kiedyś się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed ideologiczny debil nic innego nie potrafi robić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 18:18 gdzie rządzi ideologia, tam rozum należy zawiesić na kołku. Ideologia doprowadzona do debilizmu nic innego jak podnoszenie procentów nie potrafi. Polityka prowadzona przez Balcerowicza, jest jeszcze jednym dowodem całkowitego upadku nauk ekonomicznych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: RPP podniosła stopy procentowe IP: 5.5.* / 80.58.41.* 30.06.04, 18:30 Za...biscie. MFW czuwa, zeby nam sie przypadkiem lepiej nie zylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Nikt z was oczywiscie nie protestowal jak MF podwy IP: *.waw.pl 30.06.04, 19:25 Nikt z was oczywiscie nie protestowal jak MF podwyzszalo akcyze na gaz lub nie reagowalo na podwyzki bezyny lub jak rosl WAT, a teraz macie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela z chomontowa Re: Nikt z was oczywiscie nie protestowal jak MF IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 19:49 nie interesuje mnie podwyżka akcyzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=13&w=13843829&a=13854887&rep=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek szprycha Re: Nikt z was oczywiscie nie protestowal jak MF IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 19:53 Fela o co Ci chodzi? wroclaw.naszemiasto.pl/sport Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re:spirala inlacji? IP: *.hrl.com 30.06.04, 21:25 spirala inflacji jest jakby niezrozumilaym do konca mechanizmem ktory nie jest automatem, zaden pracodawca nie powiniene i nie moze dac podwyzki z powodu wzrostu cen, podwyzsza sie pensje jezeli pracodawca uzna ze wieksze koszty nie spowoduja spadku sprzedazy i obizenia zysku. Administracja rowniez dostaje tyle ile jest przeznaczone z budzetu , jezeli budzet jest nie zbilansowany , to nawet mozna sie spodziewac obnizenia zarobkoww admin. Takie mechanizmy sa w gospodarce rynkowej, tak np mechanizm spirali inflacji nie ma zastosowania juz w Stanach Odpowiedz Link Zgłoś