Dodaj do ulubionych

Platformerski katolik

30.04.13, 17:06
"Jestem katolikiem, ale nie mam nic przeciwko małżeństwom homoseksualnym czy in vitro. A Kościół, przeciwstawiając się leczeniu in vitro, staje się współodpowiedzialny za część rozwodów w Polsce mówi szef Klubu Platformy Obywatelskiej"

www.rp.pl/artykul/9133,1004177-Rafal-Grupinski-o-PO--malzenstwach-homoseksualnych--in-vitro.html
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Platformerski katolik 30.04.13, 17:26
      manny-jestem napisał:

> "Jestem katolikiem, ale nie mam nic przeciwko małżeństwom homoseksualnym czy in
      > vitro. A Kościół, przeciwstawiając się leczeniu in vitro, staje się współodpow
      > iedzialny za część rozwodów w Polsce mówi szef Klubu Platformy Obywatelskiej"

Odmawiasz katolikom posiadania prawa do własnych poglądów? Ja w części nie popieram tych poglądów ale nie odmawiam innym ich posiadania. Niezależnie od tego do jakiej partii należą czy z kim sympatyzują. Zdziwił byś się się, jak wielu jest katolików popierających metodę in vitro (nawet w PiS).
      • oleg3 Re: Platformerski katolik 30.04.13, 19:24
        wikul napisał:

> Odmawiasz katolikom posiadania prawa do własnych poglądów?
        O ile dobrze zrozumiałem, to Manny nie kwestionuje prawa Grupińskiego do poglądów tylko kwestionuje jego katolicyzm. Ja zresztą też.

> Zdziwił byś się się, jak wielu jest katolików popierających metodę
        > in vitro (nawet w PiS).

Na pewno są tacy. To jak sądzę kwestia niewiedzy o stosowanej technologii i braku pogłębionej refleksji.
        • snajper55 Re: Platformerski katolik 01.05.13, 14:50
          oleg3 napisał:

> O ile dobrze zrozumiałem, to Manny nie kwestionuje prawa Grupińskiego do pogląd
          > ów tylko kwestionuje jego katolicyzm. Ja zresztą też.

Czyli uważasz, że katolik niepodzielający wszystkich opinii Kościoła Katolickiego nie jest katolikiem?

S.
          • oleg3 Re: Platformerski katolik 01.05.13, 16:23
            snajper55 napisał:

> Czyli uważasz, że katolik niepodzielający wszystkich opinii Kościoła
            > katolickiego nie jest katolikiem?

Opinii ???
            Poszukaj sobie innego dyskutanta. Doda by się nadała.

.
            • snajper55 Re: Platformerski katolik 01.05.13, 19:31
              oleg3 napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Czyli uważasz, że katolik niepodzielający wszystkich opinii Kościoła
              > > katolickiego nie jest katolikiem?
              >
              > Opinii ???
              > Poszukaj sobie innego dyskutanta. Doda by się nadała.

Co za rejterada...

S.
              • oleg3 Re: Platformerski katolik 02.05.13, 11:33
                snajper55 napisał:

> Co za rejterada...

Nie miałem ochoty na dyskusję ze starcem* grającym nabytą (wyuczoną) rolę przedszkolaka. Opinia to może dotyczyć mody czy urody. Liturgia i doktryna każdej religii nie opiera się na "opinii". W przypadku KK mamy do czynienia z od wieków wypracowaną procedurą: doktryna ujęta jest w sposób wysoce sformalizowany i nawet "opinia" papieża nie wiąże katolika.

• wikul Re: Platformerski katolik 01.05.13, 16:57
            snajper55 napisał:

> Czyli uważasz, że katolik niepodzielający wszystkich opinii Kościoła Katolickie
            > go nie jest katolikiem?
            > S.

Nic nowego. Są znacznie większe przypadki arogancji.

• manny-jestem Re: Platformerski katolik 01.05.13, 19:14
            > Czyli uważasz, że katolik niepodzielający wszystkich opinii Kościoła Katolickie
            > go nie jest katolikiem?=

Nie wiem co kwalifikujesz jako opinie KK wiec nie jestem w stanie odpowiedziec na Twoje pytanie. Zeby katolik byl katolikiem musi akceptowac doktryne Kosciola Katolickiego. Wypowiedz Grupinskiego wskazuje ze ma on z tym klopot wiec nie rozumiem dlaczego uznaje ze moze sie definiowac jako katolik.

No fakt, ja moge mowic ze jestem Klingonem z planety Remus i wierze w ra, ale bedzie mialo to mniej wiecej tyle wspolnego z rzeczywistoscia jako samokreslenie sie Grupinskiego.
            • rycho7 przepieknie to wyraziles 01.05.13, 19:23
              manny-jestem napisał:

> Zeby katolik byl katolikiem musi akceptowac doktryne Kosciola
              > Katolickiego.

Jeszcze drobny szczegol, pytanko dodatkowe, gdzie jesli nie w Sevres przechowuja etalon prawidlowego katolika?
              • wikul Re: przepieknie to wyraziles 01.05.13, 19:39
                rycho7 napisał:

> Jeszcze drobny szczegol, pytanko dodatkowe, gdzie jesli nie w Sevres przechowuj
                > a etalon prawidlowego katolika?

Naiwne pytanie. Wzorzec przechowywany jest u o.Rydzyka. Kopie posiadają Episkopat, PiS, Gazeta Polska, Solidarni 2010 i jeszcze kilka środowisk skupiających Prawdziwych Polaków.
                To oni pozwalają niektórym swoim zwolennikom na odstępstwa doktrynalne np.na uważanie rozwodników za licencjonowanych katolików itp.itd.
                • rycho7 wiara czyni cuda 01.05.13, 19:44
                  wikul napisał:

> Wzorzec przechowywany jest u o.Rydzyka.

Sadzilem, ze zawartosc nocnika codziennie rano mu wylewaja. Ale chyle czola, ze wiesz lepiej. A z kopiami wic Ci sie udal.
            • snajper55 Platformerski katolik też katolik 02.05.13, 00:56
              manny-jestem napisał:

> Nie wiem co kwalifikujesz jako opinie KK wiec nie jestem w stanie odpowiedziec
              > na Twoje pytanie. Zeby katolik byl katolikiem musi akceptowac doktryne Kosciola
              > Katolickiego. Wypowiedz Grupinskiego wskazuje ze ma on z tym klopot wiec nie r
              > ozumiem dlaczego uznaje ze moze sie definiowac jako katolik.

Ja czasem podśmiewam się z katolików twierdzących na przykład, że nie wierzą w piekło. Ale problem jest poważniejszy. Zamieniam więc w moim pytaniu słowo "opinię" na "doktrynę" i uznajemy, że ktoś nie akceptujący doktryny nie jest katolikiem.

> No fakt, ja moge mowic ze jestem Klingonem z planety Remus i wierze w ra, ale b
              > edzie mialo to mniej wiecej tyle wspolnego z rzeczywistoscia jako samokreslenie
              > sie Grupinskiego.

To nie takie proste, skoro katoliccy specjaliści twierdzą, że nawet po złożeniu apostazja nie przestajemy być katolikami. A zgodzisz się, że apostata najczęściej nie zgadza się z katolicką doktryną?

Ks. dr hab. Piotr Majer, konsultor Rady Prawnej Konferencji Episkopatu Polski twierdzi:
              "Nie można wypisać się z Kościoła, a apostazja nie sprawia, że ktoś przestaje być katolikiem"

ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x54634/apostazja-nie-sprawia-ze-ktos-przestaje-byc-katolikiem/

S.
        • jaceq Nie zna życia, kto nie słuzył w marynarce 01.05.13, 22:20
          Te nocne harce
          na pogłębiarce

> braku pogłębionej refleksji.

Normalnie zajebissste!

---
          "Jako pomorski lider będę konsekwentny w odzyskiwaniu dla PiS urzędu po urzędzie, przedsiębiorstwa po przedsiębiorstwie, agendy po agendzie. Trzeba jasno powiedzieć, że 16 miesięcy po wygranej PiS żaden działacz czy zwolennik naszej partii, który wykrwawiał się w naszych kampaniach wyborczych, nie może cierpieć głodu i niedostatku."

Jacek Kurski, 8 marca 2007
          • oleg3 Re: Nie zna życia, kto nie słuzył w marynarce 02.05.13, 12:16
            jaceq napisał:

> Te nocne harce
            > na pogłębiarce

Twoje czy zasłyszane?

• rycho7 pod grozba ekskomuniki? 30.04.13, 20:22
        wikul napisał:

> Odmawiasz katolikom posiadania prawa do własnych poglądów?

Nie jestes na bakier z prawda czy tez z Prawda? Poglady mozesz miec "w glebi serca" ale herezjowac ich nie wolno. Wyparles wspomnienie stosow?
    • snajper55 Re: Platformerski katolik 01.05.13, 15:43
      manny-jestem napisał:

> "Jestem katolikiem, ale nie mam nic przeciwko małżeństwom homoseksualnym czy in
      > vitro. A Kościół, przeciwstawiając się leczeniu in vitro, staje się współodpow
      > iedzialny za część rozwodów w Polsce mówi szef Klubu Platformy Obywatelskiej"

Jestem katolikiem, ale stosuję prezerwatywy.
      Jestem katolikiem, ale usunęłam ciążę.
      Jestem katolikiem, ale nie wierzę w piekło.
      Jestem katolikiem, ale nie wierzę w diabła.
      etc

To ilu katolików zostanie?

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka