Dodaj do ulubionych

TK: Zakaz uboju rytualnego jest niekonstytucyjny

10.12.14, 11:25
Zakaz uboju rytualnego na potrzeby gmin żydowskich jest niekonstytucyjny - orzekł Trybunał Konstytucyjny. Wyrok był niejednogłośny, pięcioro sędziów złożyło zdania odrębne.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17106008,TK__Zakaz_uboju_rytualnego_na_potrzeby_gmin_zydowskich.html#BoxSlotI3img
Głosowanie Klubu PiS w tej sprawie, było bezpośrednim powodem skreślenia tej partii z mojej prywatnej listy

Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: TK: Zakaz uboju rytualnego jest niekonstytucy 10.12.14, 13:20
      "Ochronie zwierząt nie przysługuje pierwszeństwo przed postawieniami konstytucji gwarantującymi wolność religii" - mówiła w uzasadnieniu orzeczenia sędzia TK Maria Gintowt-Jankowicz.

prawo.rp.pl/artykul/757723,1163705-Trybunal--zakaz-uboju-rytualnego---niekonstytucyjny.html
      • piq czyli wyszło dokładnie tak, jak pisaliśmy... 10.12.14, 14:36
        ...w trakcie tej żenującej rozróby wokół "dobra zwierząt". Osobliwe jest, że prawa człowieka są dla lewackiego pospólstwa deklaratywnie najważniejsze dopóty, dopóki nie pojawią się "prawa wykluczonych" albo "prawa zwierząt", albo inne modne fanaberie napędzane łzawo-oburzonymi artykułami albo "galeriami" w przekaziorach. Wtedy prawa człowieka stają się mało ważne. Postempactwo zawsze jest skrajnie ideologiczne, czyli nielogiczne, czyli nieracjonalne i ma zaburzoną hierarchię wartości.
        • oleg3 Re: czyli wyszło dokładnie tak, jak pisaliśmy... 10.12.14, 17:32
          piq napisał:

> ...w trakcie tej żenującej rozróby wokół "dobra zwierząt".

Nie wszyscy sędziowie TK tak uważają.
          Swoją drogą, prawica (nie mylić z PiS), pomawiana o antysemityzm, w tej sprawie nie ma wątpliwości. W necie zalew antysemickich komentarzy. Pójdzie na konto prawicy.
          • qwardian Re: czyli wyszło dokładnie tak, jak pisaliśmy... 10.12.14, 21:28

To wojenka z PSL Europosła Wojciechowskiego i żadne argumenty nie miały na niego wpływu. Sprawa jest poważniejsza, bo to rzecz wolności i religii versus jakiś mętnych praw zwierząt, umknęło posłowi, że sprawy ludzkie trzeba traktować na pierwszym miejscu...
            • qwardian Re: czyli wyszło dokładnie tak, jak pisaliśmy... 10.12.14, 22:17
              Tak to jest kiedy chłopi chcą rządzić światem, zamiast krowy paść i uprawiać ziemię...
              • kolter Re: czyli wyszło dokładnie tak, jak pisaliśmy... 23.12.14, 09:16
                qwardian napisał:

> Tak to jest kiedy chłopi chcą rządzić światem, zamiast krowy paść i uprawiać ziemię...

Miastowy Kaczyński na dzień przed swoją śmiercią miał 26% poparcia.
                • ciocia_piqa Re: czyli wyszło dokładnie tak, jak pisaliśmy... 23.12.14, 14:26
                  kolter napisał:

> qwardian napisał:
                  >
                  > > Tak to jest kiedy chłopi chcą rządzić światem, zamiast krowy paść i upraw
                  > iać ziemię...
                  >
                  > Miastowy Kaczyński na dzień przed swoją śmiercią miał 26% poparcia.
                  >
                  >
                  Ani chybi sondaż został sfałszowany wink))))

• kolter Re: czyli wyszło dokładnie tak, jak pisaliśmy... 23.12.14, 21:15
                    ciocia_piqa napisała:

> kolter napisał:
                    >
                    > > qwardian napisał:
                    > >
                    > > > Tak to jest kiedy chłopi chcą rządzić światem, zamiast krowy paść i uprawiać ziemię...
                    > >
                    > > Miastowy Kaczyński na dzień przed swoją śmiercią miał 26% poparcia.

> Ani chybi sondaż został sfałszowany wink))))

Brat go wykończył ?, bo zaraz po 10 kwietnia skoczyło mu do 60 .
                    • ciocia_piqa Re: czyli wyszło dokładnie tak, jak pisaliśmy... 23.12.14, 22:11
                      W jakimś sensie wykończył wysyłając na wycieczkę, która miała rozpocząć walkę o wyborców.

• ciocia_piqa Re: TK: Zakaz uboju rytualnego jest niekonstytucy 14.12.14, 17:35
      Sympatyczni i bardzo religijni kanibale z Wysp Ducha Świętego pragną osiedlić się na stałe w naszym kraju. Przywódca religijny plemienia podjął już kroki prawne zmierzające do uznania ich prawa do tradycyjnego polowania na ludzi oraz spożywania mięsa ludzkiego podczas rytuałów religijnych. W świetle ostatniego orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego praktyki takie należy uszanować w imię „ochrony wolności religijnej wspólnot wyznaniowych”

• oleg3 Re: TK: Zakaz uboju rytualnego jest niekonstytucy 14.12.14, 18:43
        "Ochronie zwierząt nie przysługuje pierwszeństwo przed postawieniami konstytucji gwarantującymi wolność religii" - mówiła w uzasadnieniu orzeczenia sędzia TK Maria Gintowt-Jankowicz.

Niechże ciocia przestanie bredzić! Ofiary kanibalizmu tracą status człowieka czy bydlęta uzyskały ludzki status?
        • ciocia_piqa Re: TK: Zakaz uboju rytualnego jest niekonstytucy 14.12.14, 21:37
          Powtarzam, bo nie czytasz ze zrozumieniem

W świetle ostatniego orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego praktyki takie należy uszanować w imię „ochrony wolności religijnej wspólnot wyznaniowych”

Czy rytualne, zgodne z religijnymi potrzebami spożywanie ludzi nie wyczerpuje znamion "ochrony wolności etc..." Odwracanie kota ogonem na nic się nie zda. Nie pisałam o zwierzętach a o wolności do praktyk religijnych.

Reszta to nadinterpretacja.

• oleg3 Re: TK: Zakaz uboju rytualnego jest niekonstytucy 15.12.14, 12:24
            ciocia_piqa napisała:

> Powtarzam, bo nie czytasz ze zrozumieniem

Ciocia przynudza. TK wypowiedział się w kwestii kolizji dwóch wartości: "wolności religijnej" i "praw zwierząt". Nie przyznał "wolności religijnej" absolutnego pierwszeństwa przed "prawami człowieka" tylko przed "prawami zwierząt".

• piq towarzyszka ciocia jest antysemitką i bredzi,... 14.12.14, 19:10
        ...ze względu na Konstytucję Rzeczypospolitej. Onaż to w art. 38 zapewnia człowiekowi prawną ochronę życia, przeto kretyński przykład wyciągnięty przez ciocię jest jeszcze bardziej kretyński. Ponadto art. 53 podaje:
        w pkcie 1:
        Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
        w pkcie 2:
        Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.
        oraz w pkcie 5:
        Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.

W pkcie 5. nie ma ani słowa o "prawach zwierząt".

Ciotka jest antysemitką do kwadratu. W Polsce nawet najbardziej zażarci żydożercy nigdy nie wprowadzili zakazu praktyk religijnych, a - o ile pamiętam - nawet nigdy tego nie żądali. A postempactwo jak najbardziej, wyżej stawiając "prawa zwierząt" niż swobodę praktyk religijnych Żydów, a dla Żydów religia jest istotą tożsamości. Nie pochodzenie - religia.

W ten sposób moja ciocia bardziej nastaje na żydostwo - bo na jego istotę - niż ciemny niepiśmienny polski chłop mordujący żydowskiego sąsiada.
        • wikul Nie ma humanitarnego sposobu zabijania 14.12.14, 20:35
          Zabijanie to zabijanie. Świat jest okrutny i natura jest okrutna w której istnieje cos takiego jak łańcuch pokarmowy. Pięknoduchom radzę by przeprowadzili eksperyment poznawczy i nauczyli zwierzęta rozszarpujące na żywca inne zwierzęta do spożywania trawy i innych roślin. Oczywiście do czasu kiedy innym pięknoduchom nie przyjdzie do głowy że koszenie trawy bez ogłuszenia to metoda niehumanitarna.
    • wikul Re: TK: Zakaz uboju rytualnego jest niekonstytucy 15.12.14, 22:56
      https://to-ci-historia.blog.pl/files/2013/11/z14889321VMarek-Raczkowski-dla-Gazeta-pl-04-11-2013.jpg
    • benek231 Akceptacja barbarzynstwa przez TK :O) 17.12.14, 17:46
      Interesujace. Zdecydowana wiekszosc ankietowanych obywateli wypowiadala sie na rzecz zakazu uboju rytualnego, a TK stwierdzil, ze to nie ma najmniejszego znaczenia gdy o zgodnosc z konstytucja idzie - konstytucja nic wspolnego z obywatelami nie ma. Wykazal sie przy tym brakiem wrazliwosci ludzkiej na funkcjonowanie reliktu barbarzynstwa. Bo zdaniem TK gwarancje swobody religijnej obejmuja calosc religijnych wymogow, a wiec i rytualny uboj, bez ogluszania. Czym zaprezentowal byl TK totalna ignorancje w materii, gdyz idac tokiem wlasnego rozumowania musialby zaakceptowac kamienowanie cudzoloznic, w ramach prawa koranicznego - nagminnie stosowane w krajach muzulmanskich (polscy muzulmanie takze wyznaja Koran). Badz zaakceptowac separacje plciowa w srodkach komunikacji miejskiej, gdyz tego zyczyliby sobie ortodoksyjni zydzi. Tymczasem (ponoc) elita intelektualna polskiego sadownictwa nie chwyta podstaw panstwa i prawa wedlug ktorych ludzie ciesza sie ze swych religijnych swobod ale w ramach prawa, gdyz religijna wolnosc nie ma wymiaru absolutnego - jesli tylko nie ma miejsca w panstwie wyznaniowym, ktorego prawo jest prostym odzwierciedleniem praw wyznaniowych.

Powyzsze jest jedynie wyrazem niesmaku, czy moze raczej obrzydzenia do, sedziow TK, ktorzy postarali sie o przywrocenie barbarzynskich praktyk.

Przy okazji jednakze, odkrylem (znowu), ze na TK sklada sie 15!!! sedziow. 80 milionowe Niemcy maja 9-ciu sedziow swego SN (TK), takoz ponad 300 milionowe Stany Zjednoczone - i im to jakos wystarcza. 9-ciu sedziow drobiazgowo wyselekcjonowanych na dozywotnia kadencje. W polskim sadownictwie spryciul jest jednakze nie mniej niz w legislaturze, kombinujacej na dietach i przejechanych kilometrach. Polskie sadownictwo zadbalo by lukratywnych posad bylo mozliwie jak najwiecej (w efekcie w Sadzie Najwyzszym zasiada w sumie 87 sedziow). Zawsze jest to wieksza szansa na zalapanie sie na najwyzsza, i bajecznie platna, fuche i prawie kazdy sedzia ma to niemal zagwarantowane w obecnym ukladzie rzeczy - razem z "godna" emerytutra. Gdy dodac do tego kilka setek wybrancow narodu w Sejmie, czyli 560 poslow i senatorow (38 milionowa Kalifornia posiada 80 poslow i 40 senatorow), oraz rozdete samorzady wszystkich szczebli to wyraznie widac, ze przerozne spryciule oblazly Polske i podatnikow niczym wszy nedzarza, i nie maja najmniejszego zamiaru dostrzec roznicy pomiedzy tym co prywatne a co publiczne - co wlasne, a co spoleczne.

Zatem jaka moze byc ich wrazliwosc na bezsensowne cierpienie zwierzat...

A tak na zupelnym marginesie to nie mam najmniejszych watpliwosci, co do tego, ze na odnosna decyzje TK najmocniej wplynal Duch Swiety - przez swych ziemskich posrednikow. W tym przypadku zareagowali oni w ramach religianckiej miedzynarodowki ("religianci wszystkich krajow - laczcie sie"). Szczegolnie, ze po polskim klerze cierpienie ludzkie splywa niczym woda po kaczce, a wiec cierpienie zwierzat - tym bardziej.

Wyborcza tnie dyskusje na temat rytualnego uboju i bierze udzial w wychowywaniu antysemitow. A jednoczesnie taki Michnik zastanawia sie jak moglo dojsc do Jedwabnego. A przeciez uboj rytualny nie jest dla religijnej mniejszosci zydowskiej kwestia zycia lub smierci. Skoro potrafili odrzucic praktyke kamienowania cudzoloznic, i nadal zyja, to i rezygnacja z barbarzynstwa uboju bez ogluszania im nie zaszkodzi. Wrecz przeciwnie spowoduje oslabienie podloza na ktorym rodzi sie antysemityzm.

Trybunal postawil byl kropke nad 'i', gdyz bardzo wyraznie stwierdzil, ze uboj bez ogluszania dopuszczalny jest w calym zakresie. - zarowno na potrzeby religijne jak i eksportowe, n.b. podyktowane religijnymi wymogami odbiorcow. Co by jednak nie powiedziec o prawie akceptujacym barbarzynstwo to trzeba przyznac, ze TK stworzyl je takie samo dla wszystkich - i choc jest to jedyna pozytywna strona tego orzeczenia, to jest to jego bardzo wazna strona.
      Osobiscie nie jestem w stanie zaakceptowac prawa ktore w zroznicowany sposob traktuje obywateli. A wykrojenie prywatnego prawnego poletka dla polskiej mniejszosci zydowskiej, czy/i muzulmanskiej, byloby takim wlasnie zroznicowanym traktowaniem obywateli. Zdaje sobie sprawe, ze wymienione spolecznosci nie mialyby nic przeciwko takiemu podkresleniu ich wlasnej wyjatkowosci, ale prawodawca w kraju w miare demokratycznym musi porzucic ciagotki obdarowywania poszczegolnych grup spolecznych przywilejami. Czasy krola Cwieczka juz sie skonczyly.

• benek231 PS: Akceptacja barbarzynstwa przez TK :O) 17.12.14, 17:50
        Wylacznie dla tych bardzo nielicznych, na tym forum...

www.krytykapolityczna.pl/artykuly/opinie/20131204/uboj-rytualny-jest-dzis-nie-do-obrony
      • piq cały twój pierwszy akapit to, pardą, bzdury,... 17.12.14, 18:24
        ...wyświechtana i nietrafiona analogia, z którą już rozprawiliśmy się - i TK także.
        • benek231 Sam jestes pardą, bzdurą... :O) 17.12.14, 18:58
          i jakos ci to nie przeszkadza.

A "mysmy sobie wyjasnilismy" to mozesz sobie adresowac do swych glupawych kolegow. Trafiacie do siebie koncertowo.
          • piq zamieszczenie opuchniętego nochalka nie zmienia... 17.12.14, 19:17
            ...faktu, że cały pierwszy akapit twojego wpisu to bełkot. Pardą. Trzeba grzecznie czytać nie tylko swoją własną twórczość, a argumenty przeciwko twoim bzdurom już zostały zamieszczone i nie chce mi się ich powtarzać kolejny raz.
            • benek231 Tak ci sie wydaje bo zrozumiales tylko polowe :O) 17.12.14, 20:57
              jak to polglowek.
              • piq i tak mam dwukrotną przewagę nad... 17.12.14, 22:14
                ...tobą, ćwierćinteligencie.
                • andrzejg Re: i tak mam dwukrotną przewagę nad... 18.12.14, 11:40
                  piq napisał:

> ...tobą, ćwierćinteligencie.

ciekawe, czy następnym etapem jest 1/8 , czy geometrycznie 1/16?
                  • oleg3 Re: i tak mam dwukrotną przewagę nad... 18.12.14, 12:05
                    andrzejg napisał:
                    > ciekawe, czy następnym etapem jest 1/8 , czy geometrycznie 1/16?

Oj, widzę, że emocje górują nad rozumem.

Popatrz Andrzeju na kontekst. Na całą wymianę zdań. Benek odgrzewa argumenty cioci-piqa, które już zostały obalone (głównie przez piqa, z moim b. skromnym udziałem). Benek nie chce tego zauważyć i dochodzi do wymiany złośliwości.

Nawiasem pisząc Benek jest 1/4 inteligenta. Nawet nie wie, że podał link do tekstu, który - ewentualnie - mógłby być polemiką ze stanowiskiem większości TK i naszym (moim i piqa). Eksponuje zaś bzdury. Zacytuję tekst za linkiem podanym przez B231

Cytat
                    Konstytucja RP zapewnia każdemu wolność uzewnętrzniania religii. Jednocześnie wolność ta może podlegać ograniczeniom, gdy jest to konieczne dla ochrony moralności lub praw i wolności innych osób. Odróżnienie względów moralnych od ochrony praw i wolności wskazuje, że racje moralne mogą usprawiedliwiać ograniczenie wolności praktyk religijnych także wówczas, gdy nie odwołują się one do potrzeby ochrony praw i wolności innych ludzi.
                    www.krytykapolityczna.pl/artykuly/opinie/20131204/uboj-rytualny-jest-dzis-nie-do-obrony

Zdaje mi się, że w cytowanym tekście odwołanie do Konstytucji jest niedokładne. W każdym razie, jest to argument, który TK mógłby, czy powinien, brać pod uwagę. Inaczej jest z argumentem - przywołanym przez B231 - z ankiety. Właśnie argumentacja: TK ma kierować się wynikami sondaży, pozwala na nazwanie B23 ćwierćinteligentem.

• andrzejg Re: i tak mam dwukrotną przewagę nad... 18.12.14, 12:54
                      oleg3 napisał:

>
                      > Oj, widzę, że emocje górują nad rozumem.

Żadne emocje. Ja tylko tak z ciekawości bawiąc się wzorem testów na IQ.
                      Zwróć uwagę na ciekawy fakt. IQ mierzymy punktami w górę , a ułamkami odwrotność IQ.
                      Ciekawiło mnie czy to jest postęp prosty, czy geometryczny.

Co do uboju zaś...no cóż. Przebywając na wsi, która mnie może nie wychowała, ale pokazała dużo z życia, pozostało we mnie przekonanie, że bez spuszczenia krwi, mięso jest do kitu. Bez kastracji byczka,czy knura śmierdzi sperma itd...Dlatego tez te wszystkie rytuały mnie nie ruszają. Dospiewali sobie nadbudowę do smacznego mięsa i tyle, a sedziowie widać to rozumieją.

Goszcząc ostatnio wnuka dałem mu nózke kurczęcia do rączki. Toto małe nauczone jeśc widelcem nie wiedziało jak sobie z tym poradzić. Owinąłem koniec nózki serwetką, dałem mu do ręki. Niech się nauczy, aby biedy nie miał. Babcia zagadując do niego , chwaliła jak to ładnie je kurczaczka, na co odpowiedział , że to jest mięso. No tak. Nie zna pochodzenia mięsa, ani jak do tego sie dochodzi. Przyjdzie mu sie z tym w przyszłości zmierzyć. Albo to przyjmie, albo zostanie wegetarianinem i żarliwym obrońca zwierząt.

A.
                    • ciocia_piqa Re: i tak mam dwukrotną przewagę nad... 18.12.14, 13:30
                      oleg3 napisał: Benek odgrzewa argumenty ci
                      > oci-piqa, które już zostały obalone (głównie przez piqa, z moim b. skromnym udz
                      > iałem). Benek nie chce tego zauważyć i dochodzi do wymiany złośliwości.

Nie pochlebiaj sobie, ze obaliłeś moje argumenty. Ja pisałam o wolności religijnej, którą nawiedzony Trybunał potraktował solidarnie z wymaganiami innych nawiedzonych. Cioci szczególnie trudno jest zrozumieć brednie o bogu, któremu zależy na tym by bez potrzeby źle traktować jego stwory. Rannego łosia powinno się dobić. To samo czyni się koniowi, który złamał nogę, by oszczędzić mu cierpień. Nawet karpia nie moduje się nożem bez ogłuszenia.
                      Żaden osobnik wyposażony w uczucia wyższe nie zgodzi się z wyrokiem trybunału.
                      Mogłam tylko z Szanownego Grona zakpić podając przykład na wyższość wierzeń nad prawami zwierząt. Być może refleksja dotarła by do nawiedzonych sędzin i sędziów kiedy znaleźli by się w kotle kanibali, dziękujących swojemu bogu za posiłek.

• oleg3 Re: i tak mam dwukrotną przewagę nad... 18.12.14, 13:34
                        > Nie pochlebiaj sobie

Ciocia z braku argumentów ucieka w poezje.
                        • ciocia_piqa Re: i tak mam dwukrotną przewagę nad... 18.12.14, 21:06
                          Nie będę kopała się z koniem.

• wikul Re: i tak mam dwukrotną przewagę nad... 18.12.14, 15:35
                        ciocia_piqa napisała:

> Cioci szczególnie trudno jest zrozumieć brednie o bogu, któremu zależ
                        > y na tym by bez potrzeby źle traktować jego stwory. Rannego łosia powinno się d
                        > obić. To samo czyni się koniowi, który złamał nogę, by oszczędzić mu cierpień.
                        > Nawet karpia nie moduje się nożem bez ogłuszenia.
                        > Żaden osobnik wyposażony w uczucia wyższe nie zgodzi się z wyrokiem trybunału.
                        > Mogłam tylko z Szanownego Grona zakpić podając przykład na wyższość wierzeń na
                        > d prawami zwierząt. Być może refleksja dotarła by do nawiedzonych sędzin i sędz
                        > iów kiedy znaleźli by się w kotle kanibali, dziękujących swojemu bogu za posiłek.

Przepraszam że się wtrącam. Perfidia tego Boga jest nie do zniesienia (dla pięknoduchów). Nie dość że dopuścił do sytuacji gdzie jedno zwierzę rozszarpuje na żywca inne stworzenie lub bawi się samym zabijaniem to jeszcze toleruje jak ku jego czci składa się ofiary z żywych zwierząt.
                        A poważnie mówiąc, nie mieszał bym bogów do tego wszystkiego. Natura czy jak kto woli Opatrzność nie ma nic wspólnego z hipokryzją pięknoduchostwa.

• benek231 Olegowi woda swiecona chlupie w glowce :O) 18.12.14, 17:56
                        takoz Piqowi i paru innym. A chlupie jeszcze glosniej niz kiedys - podczas ostatniej mojej bytnosci na tym poboznym forum. Z jednym sie tylko Oleg nie zmienil. Mianowicie wyszukuje w tekstach tylko te fragmenty ktore sa dla niego wygodne.

W tekscie z Krytyki Politycznej, na samym poczatku, stoi jak byk nast. stwierdzenie:

"Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia z dnia 27 listopada 2012 r. (U 4/12) przywracający de facto bezwzględny zakaz uśmiercania zwierząt z pominięciem wstępnego pozbawienia ich zdolności odczuwania bólu i cierpienia, tzw. ogłuszania, wzbudził znaczny oddźwięk społeczny oraz falę dyskusji."

Oleg oczywiscie tego nie zauwazyl - no bo przeciez nie musial. Nie dal mu wiec ten fragment nic do myslenia, na co niewatpliwie zdobylby sie kazdy srednio rozgarniety polemista. A cytowany fragment podpowiada rozsadnemu czlowiekowi, ze ten sam Trybunal, w tej samej sprawie jest w stanie wydawac wzajemnie wykluczajace sie wyroki. Czyli kolejny moze obalic decyzje aktualnego i znow bedzie to zgodne z konstytucja. Jakimi wiec przeslankami winien kierowac sie TK by jego decyzje nie lataly od sciany do sciany? W czym winien szukac oparcia by jego wyroki przetrwac mogly nieco wiecej niz dwa lata?

W dyskusji spolecznej, o ktorej napomknieto, przeprowadzono wiele ankiet, na podstawie ktorych rozsadny czlowiek musialby dojsc do wniosku, ze na zabijanie bez ogluszania nie ma spolecznego przyzwolenia. I ten wlasnie sygnal powinien byl TK wziac pod uwage, jako ze TK (za wyjatkiem obecnego) nie funkcjonuje w moralno-etycznej prozni, i winien byc wrazliwy na poglady i etyczna wrazliwosc obywateli, ktore podlegaja ciaglym zmianom. A to juz nie te czasy gdy mozna bylo na ulicy katowac psa czy konia, gdyz byl to normalny, blogoslawiony przez boga, porzadek rzeczy. Tymczasem gdyby etyczny rozwoj ludzkosci mial zalezec od tegoz TK to ludzkosc nadal bujalaby sie na drzewach, razem z Olegiem i Piqiem.

• oleg3 Re: Olegowi woda swiecona chlupie w glowce :O) 18.12.14, 18:49
                          benek231 napisał:
                          > Jakimi wiec przeslankami winien kierowac sie TK by jego decyzje nie lataly od sciany do sciany?
                          > W czym winien szukac oparcia by jego wyrokprzetrwac mogly nieco wiecej niz dwa lata?
                          Oba wyroki, choć ćwierćinteligentom wydają się sprzeczne, oparte są na prostej konstytucyjnej zasadzie. Rozporządzenie musi być zgodne z ustawą i Konstytucją, a ustawa z Konstytucją.

• oleg3 Re: Akceptacja barbarzynstwa przez TK :O) 18.12.14, 09:43
        benek231 napisał:
        Cytat
        Interesujace. Zdecydowana wiekszosc ankietowanych obywateli wypowiadala sie na rzecz zakazu uboju rytualnego, a TK stwierdzil, ze to nie ma najmniejszego znaczenia gdy o zgodnosc z konstytucja idzie - konstytucja nic wspolnego z obywatelami nie ma. Wykazal sie przy tym brakiem wrazliwosci ludzkiej na funkcjonowanie reliktu barbarzynstwa.

Dawno nie czytałem większej bzdury. TK, po to został ustanowiony, by, nieodwołalnie, rozstrzygać problemy prawne. Nie jest - jak sugeruje B231 - od spełniania życzeń obywateli. Swoją drogą ciekawe, że w dyskusji o karze śmierci, postempacy nie odwołują się do życzeń obywateli.

• manny-jestem Na amerykanskich portalach tez gardlujesz 18.12.14, 17:48
        ze Sad Najwyzszy powienien opierac swoje decyzje na sondazach czy tu zachowujesz wiecej powagi i rozsadku bo wiesz jakiego idiote zrobilbys z siebie?
        • benek231 Ty tez nie :O) 18.12.14, 17:57
          jelopie.
          • manny-jestem i w tym sie mylisz 18.12.14, 18:05
            jak we wszystkim innym.
    • perla no ale to chyba nie o to się rozchodziło 18.12.14, 12:38
      przecież szło o biznes. Duży biznes czyli zarzynanie zwierząt tak aby exportować to do krajów muzułmańskich.
      Na gminach żydowskich w Polsce nikt się nie dorobi, bo ich jest mało i niekoniecznie trzymają koszer właśnie.
      • benek231 O rozne rzeczy się rozchodziło :O) 18.12.14, 20:25
        perla napisał:

> przecież szło o biznes. Duży biznes czyli zarzynanie zwierząt tak aby exportowa
        > ć to do krajów muzułmańskich.
        Niewatpliwie, ale ta decyzja TK to nie tylko wynik lobbingu PSL. Ale ja nie mam najmniejszych watpliwosci, ze lobbowal i kler.

episkopat.pl/dokumenty/pozostale/5350.1,Oswiadczenie_Prezydium_KEP.html
        • ciocia_piqa Re: O rozne rzeczy się rozchodziło :O) 18.12.14, 21:05
          Bardzo dobrze, że przytoczyłeś głos episkopatu. Oni już bez ogródek przyznają, że swoboda dla wyznawców kultywujących cokolwiek jest ważniejsza niż cierpienie zwierząt. Prawa ludożerców również zostały by przez episkopat bronione pod warunkiem, że ubój miałby charakter kultowy i był rytualny.

• benek231 Re: O rozne rzeczy się rozchodziło :O) 18.12.14, 21:47
            Alez oczywiscie, ze tak. Przeciez w ich wlasnym interesie jest popieranie tych z ktorymi dziela interesy. "Wy popieracie nas a my was i bedzie sie to nazywalo prawda obiektywna. Albowiem nasze swietosci maja szanse pozostania swietosciami tak dlugo jak calosciowe tabu swietosci nie zostanie podwazone."

Kiedys w Jerozolimie kamienowano cudzoloznice, a wymog ten byl takze usankcjonowany przez religie. Pozniej praktykowanie tej swietosci zostalo zakazane, i - wbrew zlowrozebnym wieszczeniom - bogobojnym zydom nie powypadaly wlosy z brod a judaizm nadal funkcjonowal. Nie wspominam tu o Zydach religinie obojetnych, ktorych religijne kretynizmy nie dotycza. Przekonany jestem przy tym, ze najbardziej ortodoksyjny zyd nie zakrztusi sie stekiem pochodzacym od krowy, ktora ogluszono przed poderznieciem jej gardla. A to dlatego, ze jego bog nie ma nic przeciwko bardziej humanitarnemu traktowaniu zwierzat rzeznych, tak jak nie mial nc przeciwko nie kamienowaniu cudzoloznic. Bo najwyrazniej takze uznal prawa kobiety do prywatnosci i swobody wyboru partnera - w zaleznosci od upodobania i potrzeb.
            • piq zarówno ty, benciu, jak i moja ciocia... 19.12.14, 06:11
              ...jesteście żywymi przykładami, że postempactwo to choroba mózgu. O ile wiem, kurcząt nie ogłusza się przed ubojem. Jecie kurzynę, biedakczyny umysłowe? A rybki, które po prostu duszą się na trawlerze powoli po wyjęciu z wody leżąc w skrzyniach pod setkami kilogramów innych duszących się i miotających rybek? Jesteście hipokrytami, pajace i pajacki. Lub/i matołami.

Można wam logicznie dowodzić, że opowiadacie brednie, wy nie potraficie tego odeprzeć na gruncie argumentu - w zamian powtarzacie swoje jak Gomułka leninowskie tezy. To się teraz zastanówcie nad sardynkami i dorszem - może zakazać ich duszenia i zlikwidować zbrodniczy przemysł rybny? Na kutrach i trawlerach jeszcze żywe większe ryby często oprawia się wyjmując im flaki. Sprawdźcie na łososiu patroszonym, czy ma jekieś ślady "ogłuszania", zanim go wpinkolicie z dumnym przekonaniem, że stajecie w obronie biednych zwierzątek przed cierpieniem.

Wasza głupota i hipokryzja powala, koteczki.
            • ciocia_piqa Ubój rytualny 19.12.14, 18:51
              https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1531545_762614483816080_7377200027081753094_n.jpg?oh=e0e17e7508c38d63e6c82a6bf2642260&oe=54FB10C6&__gda__=1429864967_0ccf4427bb79bc67f4779e19e85ba018

sad(((((

• benek231 Re: Ubój rytualny 19.12.14, 21:15
                No to teraz Olegowi karpik oscia w gardle utkwi. Kto wie czy i nie Piqowi, choc ten przyzwyczajony jest pochlaniac karpia bez skrobania (awersja religijnej natury).

Wiesz, pomiedzy nami (Toba i mna) a nimi (Piq i Oleg) jest taka swiatopogladowo-pogladowo-ideologiczna przepasc, ze nie ma najmniejszej szansy na jakiekolwiek zblizenie przez dyskusje. Jak widzisz - nawet nie probuje, gdyz wszelkie proby nie maja najmniejszego sensu. Dlatego ciesze sie niezmiernie, ze pojawilas sie w tym slicznym gronie, bo jest szansa na dyskusje pozytywna, jak to czasem bywa pomiedzy bliskimi sobie pogladowo ludzmi.

Zdjecie karpia jest mniej wiecej tak samo gustowne jak fotografie tych abortowanych plodow, wiec chyba nawet nie tzreba dodawac tradycyjnego - "Wesolej Rybki".
                • ciocia_piqa Re: Ubój rytualny 20.12.14, 12:12
                  Porównanie do abortowanych płodów jest bardzo adekwatne. Pewnie wyznawcy lubują się w takich widokach jak niektórzy w pornografii.

• benek231 Moze nie rozmieniajmy sie na drobne :O) 22.12.14, 03:05
                    Bo widzisz, kiedy mowa jest o barbarzynskim zwyczaju zarzynania krow bez ogluszenia, to skoncentrujmy sie wlasnie na tym, i wylacznie na tym. Bowiem nasi przeciwnicy tylko czekaja na okazje by dyskusje o niepotrzebnym cierpieniu krow trywializowac na ile sie da - poprzez wekslowanie jej na ryby, myszy i komary. W tej dyskusji ryby nas nie interesuja, co nie oznacza, ze nie mozna poswiecic im osobnej dyskusji, bo w koncu i ryb nie nalezy niepotrzebnie meczyc. Zdaniem tutejszych chrzescijan, a wiec jednostek wrazliwych na czyjes cierpienie, nie dzieje sie nic zlego gdy chlopczyk wyrywa musze nozki, jedna po drugiej, bo to przeciez tylko mucha. Bo gdyby zaczac sie tak litowac nad owadem to tylko patrzec jak trzeba bedzie litowac sie nad krowa, a od tego to juz jeden krok do prob ograniczania wolnosci religijnej, ktora jest przeciez swieta i nienaruszalna. Dzis podepcza swieta wolnosc zydow i mahometan a jutro wpasc moga na pomysl podeptania czegos w katolicyzmie. Lepiej wiec dmuchac na zimne. To dlatego piszac cos do tutejszych koscielnych trafiasz na zimny mur niezrozumienia. Bo Ty widzisz tylko te muche z powyrywanymi nozkami, podczas gdy oni maja spojrzenie globalne i perspektywiczne. Dla nich te nozki to byc albo nie byc dla calej ich religii, gdyz to katolicyzm na tych nozkach stoi.
                    • ciocia_piqa Re: Moze nie rozmieniajmy sie na drobne :O) 22.12.14, 12:29
                      Rozszerzyłam dyskusję o karpia bo to to samo, poniekąd, a strywializować problem może ktoś, kto nie posiada uczuć wyższych w miejsce których ma coś co nazywa miłością do Nieznanego i Niewidzialnego. Wszelka obrzędowość ma służyć jedynie podkreśleniu przynależności do sekty bo przecież nawet oni nie powinni myśleć, że mordując krówkę "na żywca" są w stanie swego Baala zadowolić.

• piq dowód umysłowej niepełnosprawności ciotki mej:... 22.12.14, 16:12
                        > Wszelka obrzędowość ma służyć jedynie
                        > podkreśleniu przynależności do sekty

Obchodzisz imieniny, urodziny, albo na przykład jakieś święta? To do jakiej sekty podkreślasz przynależność, panna?
                    • benek231 Niewyrywanie muchom nozek prowadzi do :O) 24.12.14, 18:48
                      zakazu jadania miesa, oraz do aborcji.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,17178738,Terlikowski__Zwierzeta_nie_maja_praw__A_ich_ochrona.html
                      No i prosze, dlugo nie musialem czekac by otworzyl ten swoj glupi dziob naczelny filozof naszych Najmilszych, i potwierdzil slusznosc mojej tezy dot. muszych nozek i kk.
              • wikul Re: Ubój rytualny 19.12.14, 21:49
                Są takie kraje na świecie gdzie jada się wszystko co się rusza (oprócz odkurzacza). Między innymi psy, koty i szczury. Oczywiście nad psią i kocią dolą "wrażliwcy" wylewają krokodyle łzy, los szczurów jest im zupełnie obojętny. To jeszcze jeden przykład hipokryzji "wrażliwców".
                Smacznego.

facet.interia.pl/ciekawostki/news-gulasz-z-kota-zupa-z-psa,nId,449267
              • andrzejg Re: Ubój rytualny 20.12.14, 10:06
                To zdjęcie nic nie mówi. Nie wiadomo czy karp był wcześniej ogłuszony , czy cięty na zywca.
                Zdjęcie pokazuje jedynie, że karpia trzeba oprawić, pociąc i oskrobać. Takie zdjęcie może być szokujące dla kogoś, kto widział karpia jedynie na talerzu i do tego w galaretce, sądząc , że takie pływaja w stawach.
                • ciocia_piqa Re: Ubój rytualny 20.12.14, 12:09
                  Znajomy lekarz twierdzi, że ten karp był cięty "na żywca". Serce pracowało i tłoczyło krew, dlatego jest tej krwi tak wiele jak z zarzynanej krowy. Ktoś powiedział by, że to prawidłowo i dlatego zwierząt się nie ogłusza by się dobrze wykrwawiły. To było słuszne w ciepłych krajach w czasach gdy nie było lodówek. Dziś to anachronizm lub, jak ktoś woli, rytuał religijny.
                  W święta i nie tylko jadamy ryby morskie, przynajmniej, poza walorami estetycznymi, jest jakaś korzyść dla organizmu.

• andrzejg Re: Ubój rytualny 20.12.14, 13:10
                    ciocia_piqa napisała:

> To było słuszne w ciepłych krajach w czasach gdy nie było lodówek. Dzi
                    > ś to anachronizm lub, jak ktoś woli, rytuał religijny.
                    > W święta i nie tylko jadamy ryby morskie, przynajmniej, poza walorami estetyczn
                    > ymi, jest jakaś korzyść dla organizmu.
                    >
                    >

O wykrwawieniu pisąłem nieco wyżej. Nie wiem jak jest w przypadku karpi.
                    Mam powazne wątpliwości co dla karpia jest lepsze (że tak się wyrażę). Walenie młotkiem , czy krótkie ciachnięcie ostrym nożem. Aby ogłuszyć karpia musisz wyciągnąc go z wody (chyba ,że postarasz się trafić go w wodzie) , przytrzymać i trafić między oczy. To trwa, a jak niedokładnie uderzysz, to musisz poprawić. Skąd wiesz ,że karp jest skutecznie ogłuszony jak bestia ma slipia ciągle otwarte? Nie rusza się? Po poporcjowaniu ruszał mi się nawet płat z karpia , jak trafiłem w odpowiedni nerw. Może lepiej kupować śnięte? Krew w mięsniach zakrzepnięta, nie rusza się , nic nie czuje i sumienie spokojne.
                    • ciocia_piqa Re: Ubój rytualny 20.12.14, 13:26
                      Stanowczo tak. Barbarzyński zwyczaj sprzedawania żywych karpi powinien zostać zaniechany. Znów kłania się postęp techniczny. Niegdyś to była konieczność, by rybka nie zaszkodziła trzymało się ją przy życiu do ostatniej chwili, najczęściej w wannie. Dzisiaj są lodówki a karpie, jeżeli już ktoś koniecznie chce je w święta spożywać kupuje się z płatach, elegancko opakowane np w Lidlu.

• andrzejg Re: Ubój rytualny 20.12.14, 13:34
                        ciocia_piqa napisała:

> Stanowczo tak. Barbarzyński zwyczaj sprzedawania żywych karpi powinien zostać z
                        > aniechany. Znów kłania się postęp techniczny. Niegdyś to była konieczność, by r
                        > ybka nie zaszkodziła trzymało się ją przy życiu do ostatniej chwili, najczęście
                        > j w wannie. Dzisiaj są lodówki a karpie, jeżeli już ktoś koniecznie chce je w ś
                        > więta spożywać kupuje się z płatach, elegancko opakowane np w Lidlu.
                        >
                        >

A co to zmieni?
                        Będą hodować karpie w płatach , elegancko zapakowane?
                        Przecież w którymś momencie trzeba je zabić.

A.
                        • ciocia_piqa Re: Ubój rytualny 20.12.14, 15:13
                          Zabić poprzez wyjęcie z wody. Sam Pan na to wpadł wcześniej.

• andrzejg Re: Ubój rytualny 20.12.14, 15:31
                            ciocia_piqa napisała:

> Zabić poprzez wyjęcie z wody. Sam Pan na to wpadł wcześniej.
                            >
                            >
                            >

Aby tylko oszczędzić sobie widoku krwi godzisz się na zjedzenie zdechłej ryby???

Czy zabicie ryby przez wyjęcie z wody nie jest okrutniejsze dla niej od odcięcia łba?
                            Ile minut będzie się dusić?

Czy zabicie ryby poprzez trzymanie jej w niedotlenionej wodzie jest humanitarne?

A.
                            • ciocia_piqa Re: Ubój rytualny 20.12.14, 17:30
                              Wszystkie ryby tak się zabija - przez wyjecie z wody. Trzeba mieć zacięcie rzeźnika by mordować rybę tłuczkiem do mięsa czy młotkiem a następnie ją kroić nożem. Trzeba być pozbawionym wyobraźni by czynić to przy dzieciach. Zdechła ryba - cóż za poezja. A okonie czy inne szczupaki jada Pan zabite czy zdechłe? Retoryczne pytanie, zatem dlaczego karp miałby być w sposób szczególny traktowany, mord rytualny?

• andrzejg Re: Ubój rytualny 20.12.14, 22:17
                                Rozmawiamy o tym , co jest bardziej humanitarne i lżejsze dla biednej ryby.
                                Karp akurat jest przykładem ryby , z której zabiciem wielu musi się zmierzyć przed Wigilią.
                                Wędkarzy i ich płotki możemy zostawić na razie na boku.

Tak więc.

Bardziej humanitarne jest duszenie ryby przez kilka-kilkanaście minut od zadanie jej śmierci jednym pociągnięciem noża?

Poza tym , bardzo proszę czytać mnie uważnie i ze zrozumieniem, Cały czas pisze, że jedno cięcie noża zadaje mniej cierpienia rybie niż wcześniejsze tłuczenie jej po głowie tłuczkiem do mięsa , czy czekanie aż zdechnie w wannie.

A.
                                • andrzejg Re: Ubój rytualny..P.S. 20.12.14, 22:20
                                  i nie ma tu znaczenia miejsce zadania śmierci, czy to jest w domu, czy na zapleczu Lidla, czy w fabryce, czy na kutrze.
                                  • ciocia_piqa Re: Ubój rytualny..P.S. 21.12.14, 12:44
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,13,155841601,155966763,Re_Uboj_rytualny.html
                                    Ryba ma usnąć. Każda i karp nie powinien być wyjątkiem. Gdybym była obrończynią zwierząt, co niektórzy mi na siłę imputują to bym zwierząt nie jadała. Nie wiem dlaczego karpia należy zabić. Czy moje sugestie różnią się czymś od tych wygłaszanych przez krakowskiego Omnibusa? Pewnie się nie różnią, ale on musi walczyć smile)))

No i karp to nie krówka, którą jednak trzeba koniecznie ogłuszyć.

• andrzejg Re: Ubój rytualny..P.S. 21.12.14, 13:05
                                      ciocia_piqa napisała:

> Ryba ma usnąć.

Śnięte ryby są nietrwałe, szybko się psują, a zatrucia spowodowane przez spożycie potraw z nieświeżych ryb należą do poważnych schorzeń. Krótka trwałość ryb wynika z tego, że zawierają bardzo dużo bakterii na skórze, nie są wykrwawione tak jak zwierzęta rzeźne i mają enzymy trawienne działające bardzo aktywnie już w temperaturze plus 2 - 4°C.

www.barprzystan.pl/category-article-4-61.html
                                      • ciocia_piqa Re: Ubój rytualny..P.S. 21.12.14, 13:38
                                        Nie kupujmy żywych karpi! Zaduszane w torebkach i nieumiejętnie szlachtowane w domach nie mogą krzyczeć, mimo to cierpią tak jak my - to potwierdzi każdy fizjolog. Kupujmy karpie już zabite, przechowywane w lodzie. Jeśli widzimy niehumanitarną formę sprzedaży ryb - zgłośmy to na policję, bo to niezgodne z ustawą o ochronie zwierząt.

[url=http://www.jeszczezywykarp.pl/mozesz-pomoc]Jak to zrobić?[/url]

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389334_577569432374831_4023392275187399106_n.jpg?oh=3d9a90cdefb76e074e01b315a42efaf1&oe=54FA2707&__gda__=1426762431_64acabc45407f0d01e65666becabd81c

• andrzejg jak dziecko 21.12.14, 19:04
                                          zasłaniające oczy uważając, że się schowało

NIe zdziwię się jak Twoje dzieci rysując karpia narysują poporcjowane płaty w torebkach foliowych
                                          • ciocia_piqa Re: jak dziecko 22.12.14, 12:19
                                            Zadziwiasz mnie, Jędruś, bo czy aż tak zależy Ci byś spodobał się piqowi? Pomyśl chwilę, przecież to twój zaprzysięgły wróg, który, kiedy będzie okoliczność, z lubością będzie oglądał widowisko pt "Jędruś - ateista na stosie". 0 transporcie karpia w torebce foliowej wolałeś się nie wypowiedzieć, asekurancie. Co do moich dzieci - są już duże i wartości, które im wpoiłam wpajają swoim dzieciom. Zabijaniem karpi nie jesteś w stanie ich zainteresować.

Wesołych świąt, Kolego.smile)))

• andrzejg Re: jak dziecko 22.12.14, 12:33
                                              ciocia_piqa napisała:

> Zadziwiasz mnie, Jędruś, bo czy aż tak zależy Ci byś spodobał się piqowi? Pomyś
                                              > l chwilę, przecież to twój zaprzysięgły wróg, który, kiedy będzie okoliczność,
                                              > z lubością będzie oglądał widowisko pt "Jędruś - ateista na stosie". 0 transpor
                                              > cie karpia w torebce foliowej wolałeś się nie wypowiedzieć, asekurancie. Co do
                                              > moich dzieci - są już duże i wartości, które im wpoiłam wpajają swoim dzieciom.
                                              > Zabijaniem karpi nie jesteś w stanie ich zainteresować.
                                              >
                                              > Wesołych świąt, Kolego.smile)))
                                              >
                                              >
                                              >

Całkowicie błędna diagnoza co do moich intencji bywania na forum. W kategoriach wróg, przyjaciel pozostań sobie sama. Mnie to nie interesuje.

Możesz sobie kupowac karpie zafoliowane, czy tez i zywe przyprowadzane na smyczy. Mi tam nic do tego. Jednak dziwnym jest tendencja do narzucania drugiemu jak ma sobie przygotowac świątecznego karpia. Ja wolę zywego ubic samemu. Chciałbym jedynie zauważyc, że zywego karpia mozna przetransportować na rózne sposoby i nie musi to byc torebka foliowa. Niby jakaz ma byc moja asekuracja , jak nie napisałem o Twoich wydumanych sposobach? Za mało masz wyobraźni?

A.
                                              • ciocia_piqa Re: jak dziecko 22.12.14, 13:08
                                                Wyobraźni akurat mi wystarczyło bym mogła domyślić się, że nie chcesz się narażać na piqowe szyderstwo. To postawa jak najbardziej asekurancka. Co do forumowych koterii - starasz się nie narażać, jak pisałam wcześniej a także nie zaprzyjaźnić czy choćby tylko poprzeć naturalnego sprzymierzeńca, którym ze względu na poglądy jest Benek. Ze względu na deklarowane przez Ciebie poglądy. Okazuje się, że deklaracje mają się nijak do forumowej praktyki. Dobrze Ci się z tym żyje? smile)))

• andrzejg Re: jak dziecko 22.12.14, 13:26
                                                  ciocia_piqa napisała:

> Wyobraźni akurat mi wystarczyło bym mogła domyślić się

Masz mała wyobraźnię.

A.
                                                • piq Andrzej akurat ma moje zdanie w dupie,... 22.12.14, 16:09
                                                  ...(nie tylko on jeden, każdy stary akwaneciak ma własny rozum i wolną wolę, a ci, co bawili się w towarzystwa wzajemnej adoracji, zniknęli z FAq), więc się nie wysilaj na personalne wycieczki. Jendruś zresztą napisał do mnie ongiś, że - uwaga, ciotuchna - mnie nie lubi. Zatem jesteś zwyczajnie głupawa, sugerując, że dorosły człowiek i przedsiębiorca, odpowiedzialny za siebie i ludzi, których zatrudnia, będzie się przymilał do jakiegoś nika z Krakowa - czyli do mnie. Rozumowanie kategoriami "frakcji" w WKP(b) prowadzi cię, ciotka, do samokompromitacji.
                                                  • benek231 Re: Andrzej akurat ma moje zdanie w dupie,... 22.12.14, 19:02
                                                    piq napisał:

"Zatem jesteś zwyczajnie głupawa, sugerując, że dorosły człowiek i przedsiębiorca, odpowiedzialny za siebie i ludzi, których zatrudnia, będzie się przymilał do jakiegoś nika z Krakowa - czyli do mnie."

Nie wiem czy Andrzej Ciebie, nie sledze, ale ty podlizales go po mistrzowsku - wedlug starej szkoly podlizywania, im. Dachsa Szkopa.
                                                  • piq Andrzej jest konkretnym człowiekiem... 23.12.14, 01:46
                                                    ...o bardzo konkretnych osiągnięciach, myszeczko, kimś, kto odpowiada za wielu ludzi, bo znamy jego nazwisko i firmę. Mogę się z nim fundamentalnie nie zgadzać i zdarzało się ściąć, ale mój najwyższy szacunek będzie miał zawsze, ze względu na to, co robi, a nie za to, co gada. Żeby prowadzić firmę, zatrudniać ludzi, dbać o jakość i użerać się ze skarbówką, trzeba mieć i charakter, i poczucie odpowiedzialności, i jaja (i mąkę, i masło, i cukier też oczywiście). My się tu możemy przepychać i oklinać, ale w istocie jest ważne, co kto robi w realu, a nie co mówi na forum. Mam najwyższy szacunek dla ludzi takich, jak ten, który stoi za nikiem andrzejg. Ta ćwierćinteligentka moja ciocia próbuje powrócić do czasów "kwietnych wojen" na Aktualnościach i montuje sobie w głupiej głowinie frakcyjki. Mam zresztą wrażenie, że znam ten styl głupoty, którego uzywa ciotka, z czasów kwietności i z tego forum. Więc spadaj, ćwoczku, w podskokach ze swoimi insynuacjami, bo cię przeczołgam.
                          • wikul Re: Ubój rytualny 20.12.14, 16:36
                            ciocia_piqa napisała:

> Zabić poprzez wyjęcie z wody. Sam Pan na to wpadł wcześniej.

Czyli tak jakby człowieka pozbawić oddychania zatykając mu usta aż wyzionie ducha.
                            • andrzejg Re: Ubój rytualny 20.12.14, 22:28
                              wikul napisał:

>
                              > Czyli tak jakby człowieka pozbawić oddychania zatykając mu usta aż wyzionie duc
                              > ha.

Wydawało mi się Wikul, że rozumiem obrońców zwierząt, ale teraz kompletnie zgłupiałem
                              • wikul Re: Ubój rytualny 20.12.14, 23:20
                                andrzejg napisał:

> Wydawało mi się Wikul, że rozumiem obrońców zwierząt, ale teraz kompletnie zgłu
                                > piałem

Bo ta obrona jest bardzo selektywna. Dlatego trudno to zrozumieć.
                              • piq to nie ty zgłupiałeś, jendruś,... 21.12.14, 00:12
                                ...tylko oni. Moja ciocia je tylko ryby morskie, bo one od razu pływają nieżywe w oceanie, gdyż się same utopiły, nie da się przecież pływać w oceanie przez całe życie i się nie utopić. Cioci oglądała przecież filmy o katastrofach i rozbitkach, więc wie.

No więc są utopione, a nie żeby je zarżnęli katole nożami, zatem w porzo. Nie było trawlera, chodzenia w gumiakach po stosach duszących się halibutów, czy co tam ciocia żera, i patroszenia na żywca. Ciocia tego nie widziała, więc tego nie ma. Dopiero jak jej napiszą w Wysokich Obcasach, że to niedobre, to ciocia powie, że to niedobre.

Chyba że robią to czarni w Somalii, to wtedy to jest zgodne z naturą i nawet takie przepiękne, jak nie wiem co.

andrzejg napisał:
                                > Wydawało mi się Wikul, że rozumiem obrońców zwierząt, ale teraz kompletnie zgłu
                                > piałem

• wikul Re: Ubój rytualny 20.12.14, 16:33
                        ciocia_piqa napisała:

> Dzisiaj są lodówki a karpie, jeżeli już ktoś koniecznie chce je w ś
                        > więta spożywać kupuje się z płatach, elegancko opakowane np w Lidlu.

No, to jest dopiero hipokryzja. Najlepiej nie widzieć/wiedzieć co z tymi karpiami robiono zanim zostały płatami.
                        Jak to mówił Wałęsa: nie chcesz gorączki, zbij termometr.
                  • wikul Re: Ubój rytualny 20.12.14, 16:28
                    ciocia_piqa napisała:

> W święta i nie tylko jadamy ryby morskie, przynajmniej, poza walorami estetyczn
                    > ymi, jest jakaś korzyść dla organizmu.

No, te to dopiero były męczone. Konały długo zwalone na stos bez wody, przerzucane ręcznie i mechanicznie z miejsca na miejsce. Brrr ...
                    • ada08 Płaczą nad karpiami, a.... 21.12.14, 07:54
                      nad śledziem, arcypolską wszak rybą, nikt się nie ulituje. Taka niesprawiedliwość. Postanowiłam temu zaradzić. W tym celu wykorzystałam znany wiersz K.I.Gałczyńskiego "O wróbelku", gdzie w miejsce wróbelka sprytnie podstawiłam śledzika, jeszcze kilka słów zmieniłam i wyszedł mi taki oto śledzikowy manifest:

O śledziku

Śledzik jest mała rybina,
                      śledzik istota dość dzika,
                      on brzydki plankton pochłania,
                      lecz nikt nie popiera śledzika.
                      Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta,
                      że śledzik jest druh nasz szczery?!
                      ...................................
                      Kochajcie śledzika, dziewczęta,
                      kochajcie do jasnej cholery!

/grudzień 2014/
                      a.

• andrzejg Re: Płaczą nad karpiami, a.... 21.12.14, 08:37
                        ada08 napisała:

>
                        > O śledziku
                        >
                        > Śledzik jest mała rybina,
                        > śledzik istota dość dzika,
                        > on brzydki plankton pochłania,
                        > lecz nikt nie popiera śledzika.
                        > Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta,
                        > że śledzik jest druh nasz szczery?!
                        > ...................................
                        > Kochajcie śledzika, dziewczęta,
                        > kochajcie do jasnej cholery!
                        >
                        > /grudzień 2014/
                        > a.
                        >

Śledzik lubi pływać, to przygotujmy mu właściwe środowisko.
                        Zdrówko Ado.

A.

• ada08 Re: Płaczą nad karpiami, a.... 21.12.14, 12:51
                          andrzejg napisał:

> Śledzik lubi pływać, to przygotujmy mu właściwe środowisko.
                          > Zdrówko Ado.

Tak, zróbmy dla niego co możemy.
                          Wesołych Świąt, Andrzeju smile
                          a.
                          • benek231 A co powiesz Ado n.t. zarzynania krow :O) 22.12.14, 03:07
                            bez wczesniejszego ogluszania.

Moze byc w formie jakiegos ladnego wierszyka. wink
                            • piq elegia na śmierć krowy (fragment):... 22.12.14, 07:45
                              Wyświecą się oczy do końca,
                              a kiedy zabraknie latarni,
                              bezmyślność - pochodnia płonąca,
                              podpali kamienie masarni!

Raz jeszcze się dźwiga na boku:
                              -Ja muszę... tam na mnie czekają... -
                              upadła w ostatnim krwotoku,
                              skonała. I znów jest w seraju.

Taka niewielka przeróbka tego biedaka Broniewskiego.
                            • ada08 Re: A co powiesz Ado n.t. zarzynania krow :O) 22.12.14, 11:20
                              benek231 napisał:

> Moze byc w formie jakiegos ladnego wierszyka. wink

Proszę bardzo. Tym razem wykorzystam fragment wiersza Jana Brzechwy "ZOO", gdzie w miejsce ŻÓŁWIA podstawiam KROWĘ.

KROWA

Na rzeź chciała jechać koleją,
                              Lecz koleje nie tanieją.
                              Krowie szkoda pieniędzy:
                              "Zarżnę się sama, będzie prędzej."
                              a.

Wesołych Świąt, Benku, obyś był zdrów i wesół smile
                              a.

• benek231 To i ja odpowiem wierszykiem, ktory oby porusz :O) 22.12.14, 22:07
                                poruszyl Twoja empatie wink

Raz do rzeźni, rzeczki brzegiem
                                sześć prosiątek szło szeregiem.
                                Z drugiej strony szło dziewczęcie
                                i o dziwo też na rżnięcie.
                                • andrzejg Re: To i ja odpowiem wierszykiem, ktory oby porus 23.12.14, 06:43
                                  benek231 napisał:

> poruszyl Twoja empatie wink
                                  >
                                  > Raz do rzeźni, rzeczki brzegiem
                                  > sześć prosiątek szło szeregiem.
                                  > Z drugiej strony szło dziewczęcie
                                  > i o dziwo też na rżnięcie.

To dwie zasadniczo różne sprawy.
                                  W tej TK wręcz powinien nakazac rytuał

A.
                                • ciocia_piqa Re: To i ja odpowiem wierszykiem, ktory oby porus 01.01.15, 11:03
                                  benek231 napisał:

> poruszyl Twoja empatie wink
                                  >
                                  > Raz do rzeźni, rzeczki brzegiem
                                  > sześć prosiątek szło szeregiem.
                                  > Z drugiej strony szło dziewczęcie
                                  > i o dziwo też na rżnięcie.

Drogą równą, drogą gładką
                                  szło do rzeźni cieląt stadko
                                  A za nimi szło dziewczęcie
                                  i o dziwo też na rżnięcie

• benek231 Chrzescijanin Makowski ma zdanie zbiezne z moim:O) 26.12.14, 05:05
      a rozbiezne ze zdaniem TK. Ale chrzescijan to wy Najmilsi oczywiscie olewacie...

wyborcza.pl/1,75968,17172429,Ubijanie_konstytucji__Po_wyroku_Trybunalu_Konstytucyjnego.html
    • benek231 Inna ciekawa opinia, dla zainteresowanych :O) 29.12.14, 00:27
      Wprawdzie tutejsi troglodyci, z Piqem na czele, juz bardziej nie moga sie skompromitowac, popierajac barbarzynstwo, ale nie dla nich pisze tu przecie. Staram sie jedynie pomoc tym wszystkim ktorzy sa po mojej stronie - wylacznie dla nich podsuwam interesujace argumenty. Piq i reszta poboznej zgrai maja powaznie pouszkadzane mozgi - za ktorych powyzeranie odpowiedzialni sa ich wlasni rodzice, oraz kler - a wiec nie sa w stanie myslec i rozumiec to co czytaja.

beniuszys.liberte.pl/rytualny-uboj-logicznego-myslenia/
      • andrzejg Re: Inna ciekawa opinia, dla zainteresowanych :O) 29.12.14, 05:25
        Logika z artykułu jest troche pokrętna i niekosekwentna. Autor udowadnia, że wystarczyło zezwolic na wwożenie mięsa ze zwierząt ubitych rytualnie, aby wolność religijna była zachowana. Nie trzeba było od razu zezwalac na taki ubój w Polsce. Czyli, ogólnie rzecz biorąc nie chodzi mu o sam ubój rytualny, który mozna praktykowac, byle nie u nas.

Za przeproszeniem. Skoro zgadzamy się na rytualny ubój, to dlaczego mamy byc masochistami i zabierać sobie spore wsparcie finansowe dla naszej gospodarki? Dlaczego mają się bogacić inni naszym kosztem?

Logicznym i konsekwentnym będzie całkowity brak zgody na ubój rytualny wykonywany gdziekolwiek i przez kogokolwiek. Inaczej pachnie mi to hipokryzją.
        • benek231 Re: Inna ciekawa opinia, dla zainteresowanych :O) 29.12.14, 07:32
          I ja wlasnie tak uwazam. Uboj bez ogluszania winien byc calkowicie zakazany, jako barbarzynski. A kk broni w Polsce barbarzynstwa, czyli stal sie kosciolkiem nie tylko zlodziejskim bo i barbarzynskim przy okazji. Stacza sie prosto w kanal.

Jesli chodzi o wzgledy ekonomiczne, natomiast, to z dyskusji sprzed kilku miesiecy pamietam opracowania rzeczoznawcow, z ktorych wynikalo, iz wiekszosc arabskich importerow polskiego miesa nie ma takich wymagan. Kupowali i sa gotowi kupowac mieso z uboju z ogluszaniem - bo krowa ogluszona przed poderznieciem jej gardla nie wykrwawia sie mniej niz krowa nieogluszona. Pod tym wzgledem sa oni bardziej racjonalni od zydow.

Chodzi tu wiec wylacznie o tradycjonalistow zydowskich i katolickich. Ci ostatni staja w obronie wolnosci religijnej inych gdyz tym samym bronia wlasnej. Choc w przypadku Polski jest to wylacznie dzialanie dla zasady by nikt nie probowal im wyznaczac granic religijnej wolnosci.
          • andrzejg Re: Inna ciekawa opinia, dla zainteresowanych :O) 29.12.14, 08:08
            W czasach gdy Ruskie co trochę świrują z blokowaniem dostaw mięsa, czy warzyw z Polski, otwierający sie rynek krajów muzułmańskich jest istotnym. Rzeczywiście, z danych jakie doczytałem w artykule

wyborcza.pl/1,91446,17062030,Rolnicy_chca_przywrocenia_uboju_rytualnego.html
            Eksport wołowiny w 2012 r. wyniósł 340,8 tys. ton o wartości ok. 1 mld euro, w 2013 r. ok. 350 tys. ton o wartości ponad 1,1 mld euro, w 2014 r. - szacuje się, że wyniesie także ok. 350 tys. ton o wartości nieco ponad 1 mld euro. W pierwszych trzech kwartałach tego roku eksport wołowiny wyniósł 220 tys. ton o wartości 732,2 mln euro.

nie widać zapasci handlu zagranicznego mięsem w czasie obowiązywania zakazu uboju rytualnego. Osobna kwestia jest jego cena, która szacuja na 10 % niższą i zwiększenie eksportu. Nie wiem ,czy TK kierował się względami gospodarczymi , czy tylko wolnoscia religijną, ale ja osobiście o rynek rolny w Polsce dbałbym w sposób szczególny, tym bardziej , że nie wiem , czy walenie wielkim młotem w łeb krowy nie jest takim samym barbarzyństwem jak upuszczanie krwi.

A.
            • benek231 Re: Inna ciekawa opinia, dla zainteresowanych :O) 30.12.14, 17:13
              jak sam zauwazasz, nie widac zapasci eksportu w okresie zakazu uboju rytualnego, wiec w czym problem(?)

Osobiscie wolalbym dostac pala w leb a gardlo miec poderzniete w nastepnej kolejnosci, niz by podcinano mi je bez znieczulenia. Ten drugi sposob oznacza dlugotrwale cierpienie - przed skonaniem. Mysle, ze ze zwierzetami sprawy maja sie identycznie, tylko one nam tego nie mowia.
              • pro100 bredzisz 30.12.14, 17:34
                benek231 napisał:

> Osobiscie wolalbym dostac pala w leb a gardlo miec poderzniete w nastepnej kole
                > jnosci, niz by podcinano mi je bez znieczulenia. Ten drugi sposob oznacza dlugo
                > trwale cierpienie - przed skonaniem.

rzymski sposób na samobójstwo bezbolesne dla kobiet. wanna z ciepłą woda i otworzone żyły.
                • benek231 Zastanow sie nad soba, moze...:O) 30.12.14, 18:04
                  pro100 napisał:

> rzymski sposób na samobójstwo bezbolesne dla kobiet. wanna z ciepłą woda i otwo
                  > rzone żyły.
                  Ktore zyly? Czy te same co rzeznej krowie? Czyli podcinano tym kobietom gardla, od ucha do ucha, czy moze przecinano zyly nad nadgarstkiem, co nie jest zwiazane z pozniejszym duszeniem sie, rzezeniem, i konaniem w spazmach, gdyz pluca zalewane sa krwia(?)

Z drugiej strony nie slyszalem o rzezni w ktorej proponuja sie krowie ciepla kapiel w wannie, po czym otwieraja jej zyly na nodze - by nie odczuwala bolu.

Zanim napiszesz komus, ze bredzi - dobrze sie zastanow, najpierw. Jesli tylko posiadasz taka zdolnosc...
                  • pro100 Re: Zastanow sie nad soba, moze...:O) 30.12.14, 18:42
                    śmierć przez wykrwawienie przez otwarcie żył i tętnic szyjnych na pewno szybka i miarę bezbolesna (oczywista narzędzie porządnie wyostrzone). walnij sie w palec młotkiem, a skalecz bardzo ostrym nożem - zrozumiesz różnicę.
                    • benek231 Ty jestes koscielny debil i rozmowa z toba :O) 30.12.14, 19:02
                      nie ma najmniejszego sensu, bo masz dziury w mozgu powyzerane przez twych wlasnych rodzicow, i kler.
                      • pro100 Re: Ty jestes koscielny debil i rozmowa z toba :O 30.12.14, 19:22
                        benek231 napisał:

> nie ma najmniejszego sensu, bo masz dziury w mozgu powyzerane przez twych wlasn
                        > ych rodzicow, i kler.

i tak to, jak z idiotą się zacznie rozmowę.
    • oleg3 Monika O. 02.01.15, 11:23
      Benek jest blisko standardu. Głupota rządzi!
      www.radiozet.pl/Programy/Gosc-Radia-ZET/Blog/Gosc-Radia-ZET-Tomasz-Terlikowski3
      • ciocia_piqa Re: Monika O. 02.01.15, 12:15
        Benek już dawno ten standard odkrył, widzę, że i Tobie otwierają się oczy bo zauważasz głupotę Terlikowskiego. Ponadstandardowąsmile)) To rokuje dobrze na cały nowy rok.

• oleg3 Re: Monika O. 05.01.15, 12:30
          Odwrotnie ciociu! Z przerażeniem odkryłem, że ,czołowa w Polsce, dziennikarka jest blondynką. Głupiutką gimnazjalistką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka