Dodaj do ulubionych

Projekt budzetu

19.05.15, 00:14
Co jasnie panstow sadza o takim projekcie?

"Projekt budżetu panstwa X na rok 2016 ma zostać uchwalony do końca czerwca.
- Rząd zapisał w nim obniżkę podatku PIT z 16% do 15%.
- Kwota odpisu od podatku u rodzin z co najmniej z dwojgiem dzieci wzrośnie nawet o 25%.
- Podatek VAT od wieprzowiny - najpopularniejszego gatunku mięsa, spadnie z 27% do 5%.
- Rozważa się również obniżenie obciążeń VAT innych produktów spożywczych.
- Rząd planuje także umożliwić samorządom zwalnianie lekarzy rodzinnych z lokalnych podatków.
- Od przyszłego roku rząd panstwa X zamierza również obniżyć stawkę podatku bankowego - z obecnych 0,53 proc. do 0,31 proc. sumy bilansowej banku.
W pierwszym kwartale bieżącego roku panstwo X zanotowało wzrost gospodarczy na poziomie 3,4% w wymiarze rocznym i na poziomie 0,9% w skali kwartalnej.
Bezrobocie spadło do poziomu 7,4%, a więc było niższe o 0,5%."
Obserwuj wątek
    • krates-8 Re: Projekt budzetu 19.05.15, 00:33
      w ue nie do wyobrażenia
      wzrost 3,4% więc chyba poza azją (tam jest większy)
      szwajcaria? gdzieś w oceanii? ameryce łacińskiej?
    • wikul Re: Projekt budzetu 19.05.15, 09:48
      Pewnie chodzi ci o Węgry ale w Polsce wzrost mnimalnie wyższy.

finanse.wnp.pl/polska-gospodarka-przyspiesza-3-5-proc-wzrostu-pkb-w-i-kw,250315_1_0_0.html
    • oleg3 Re: Projekt budzetu 19.05.15, 10:51
      Państwo nic nie mogą sądzić! smile
      A to dlatego, że ukrył pan podstawowe równanie: Przychody + deficyt = Wydatki

Podaje pan - jako zagadkę - cząstkowe dane. Nie znamy nawet wyników za poprzedni okres rozliczeniowy. A były jakieś dyskusje o wartościach, zgodnie z tezą: gospodarka jest ważna, ale wartości ważniejsze?
      • krates-8 Re: Projekt budzetu 19.05.15, 11:17
        a jesli deficyt tamże jest mniejszy niż w rpl?
        manny, odkryj karty
        proszę
        • manny-jestem Tu informacje o budzecie na 2015 19.05.15, 15:53
          poniewaztych nie znalezlem jeszcze infomacji jak to wyglada w proponownaym budzecie na 2016.

dailynewshungary.com/hungarys-parliament-adopts-2015-budget-law/
          Kopiuje najwazniejsze liczby. Przepraszam ze nie przetlumaczone.
    • oleg3 Re: Projekt budzetu 19.05.15, 11:06
      Co jasnie panstow sadza o takim projekcie?

Rodzina X postanowiła:
      1) Przejść na wegetarianizm
      2) Posłać najstarszą córkę na studia
      3) Rzucić palenie
      4) Ojciec postanowił zażądać podwyżki, a matka zrezygnować z operacji plastycznej
      5) Juniorzy postanowili nie rosnąć!
    • prudernik Re: Projekt budzetu 19.05.15, 11:25
      W lutym tego roku stopa bezrobocia w Polsce wyniosła 7,8 proc., wobec 8,0 proc. w styczniu - poinformował we wtorek Eurostat.
    • prudernik Re: Projekt budzetu 19.05.15, 11:28
      Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym państwo ściąga podatek od osób zarabiających poniżej minimum egzystencjalnego?.....? W Tanzanii kwota wolna wynosi 7408 zł, w Botswanie - 12384 zł, a w Namibii - 14250 zł. ?...? Polska jest jedynym krajem w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, w którym nie wprowadzono dotychczas podatku linioweg ?...?Przyczyną jest dramatycznie niska kwota wolna od podatku, ?...?Co do zasady, kwotę wolną wprowadza się do systemu podatkowego po to, aby chronić osoby najuboższe przed nadmiernym uszczupleniem, i tak już niskich dochodów, przez państwo. ?...?W ten sposób unika się opodatkowania dochodów w wysokości minimum socjalnego, a tym bardziej dochodów poniżej minimum egzystencjalnego. ?...?W krajach Unii Europejskiej stosujących kwotę wolną, kwota ta ustalana jest często na poziomie między 30 tys. zł a 70 tys. zł rocznie ?...
    • oleg3 Rozkład na czynniki 19.05.15, 13:03
      > - Rząd zapisał w nim obniżkę podatku PIT z 16% do 15%.
      Jaka jest skala podatkowa? Ilu podatników płaci PIT w tej stawce? Jaka jest baza podatkowa PIT?

> - Kwota odpisu od podatku u rodzin z co najmniej z dwojgiem dzieci wzrośnie nawet o 25%.
      Jakie warunki musi spełnić rodzina by z tego skorzystać? Jak to się ma do powyżej zadanego pytania?

> - Podatek VAT od wieprzowiny - najpopularniejszego gatunku mięsa, spadnie z 27% do 5%.
      Jakie będą skutki dla gospodarki? Wzrośnie spożycie wieprzowiny? Wzrośnie produkcja własna czy import? O jakie kwoty w budżecie może chodzić? I dlaczego wieprzowina a nie wołowina czy w ogóle mięso? O co gra rząd? Na które produkty VAT wzrośnie?

> - Rząd planuje także umożliwić samorządom zwalnianie lekarzy rodzinnych z lokalnych podatków
      O jakie kwoty chodzi? Jakie skutki dla samorządów?

> - Od przyszłego roku rząd panstwa X zamierza również obniżyć stawkę podatku ban
      > kowego - z obecnych 0,53 proc. do 0,31 proc. sumy bilansowej banku.
      Ile? Jaka kwota ulgi podatkowej i jej udział w podatkach "bankowych'?

Alexis de Tocqueville: Skoro rząd zajął miejsce Opatrzności, zrozumiałe jest, że każdy, kto znalazł się w potrzebie, wzywa jego pomocy.
      • manny-jestem Chodzi o budzet Wegier na rok przyszly 19.05.15, 15:42
        Podalem te informacje do ktorych mailem dostep.

Oczywiscie Ty jako ekonomista bedziesz mial wobec tych danych uwagai- krytyczne badz nie i to bylo celem watku, ale przypuszczam, biorac pod uwage Twoje trzy wpisy, Tobie wcale nie chodzi o powazna dyskusje tylko o przesmiewki w piaskownicy.

A co do tych pytan to tez jest w pewnym sensie takie chwyt retoryczny. Dlaczego? No bo wiadomo ze jesli ktos podaje pewne streszczenie budzetu to zawsze mozna to streszczenie podac w watpliwosc w sposob jaki Ty to zrobiles czyli przez rzucenie pytan na temat informacji ktorych w streszczeniu nie podano.

Nie jestem ekonomista i byc moze sie myle, ale przypuszczam ze chccacy moglby sie odniesc do tych pare parametrow , ktore zostaly podane.

A zeby bylo jasne, podalem te informacje jako ciekawostke w celach informacyjnych. To co zostalo podane wygladalo dosc zachecajaco, na pewno jako tak zwany starting point. No ale ekonomista nie jestem wiec podrzucielm pod dyskusje. I to mnie interesuje. Przesmiewki nie tak bardzo.
        • oleg3 Re: Chodzi o budzet Wegier na rok przyszly 19.05.15, 17:43
          > Tobie wcale nie chodzi o powazna dyskusje tylko o przesmiewki w piaskownicy.

Mylisz się. Idzie mi o poważną dyskusję, a ty robisz sobie jaja.
          • manny-jestem Re: Chodzi o budzet Wegier na rok przyszly 19.05.15, 17:53
            W jaki sposob, prosze napisz, robie te jaja?
            • oleg3 Re: Chodzi o budzet Wegier na rok przyszly 19.05.15, 18:03
              manny-jestem napisał:

> W jaki sposob, prosze napisz, robie te jaja?

Interpretując moje poważne posty. Tam nie ma niczego złośliwego. Chciałem tylko wskazać, że wyciąganie ciekawostek z projektu budżetu niczego nie daje. Nie mogę dać Orbanowi ani plusa ani minusa.
              • manny-jestem Mysle ze troche ciekawostek wartych dyskusji tam 19.05.15, 19:23
                jest.

- Kwota odpisu od podatku u rodzin z co najmniej z dwojgiem dzieci wzrośnie nawet o 25%.==

Tu widac ze Orban prowadzi polityke pro-rodzinna. Podoba mi sie to. Uwazam ze w tej kwestii politycy konserwatywni powinni odchodzic od liberalnej ortodoksji ekonomicznej,

Podane propozycje sa cieciami w podatkach. Trudno wiec dokladac Orbanowi etykietke socjalisty. Bardziej na miejscu chyba "supply side economics"-

"W pierwszym kwartale bieżącego roku panstwo X zanotowało wzrost gospodarczy na poziomie 3,4% w wymiarze rocznym i na poziomie 0,9% w skali kwartalnej.
                Bezrobocie spadło do poziomu 7,4%, a więc było niższe o 0,5%."==

No a to wskazuje ze gospodarka moze funkcjonowac nawet jesli czlonek UE aktualnie jest w stanie zimnej wojny z Burksela. Co tez powinno byc dla politykow prawicy pewna lekcja.

W ogole Orban jestr ciekawym fenomenem wartym dyskusji sam w sobie bo wymyka sie pewnych schematom. Mnie na przyklad przekadza to ze jest nacjonalista oswieceniowym i oczywiscie jego polityka prorosyjska, ale mimo wszystko trudno mi jest go znielubic albo kwestionowac ze to co robi nie przeklada sie na pozytywne rezultaty dla Wegier.
                • oleg3 Re: Mysle ze troche ciekawostek wartych dyskusji 19.05.15, 20:27
                  Konkrety.

Orban nie podał konkretnych stawek, powiedział jedynie, że wpływy do budżetu z opodatkowania banków spadną o 60 mld HUF w 2016 roku. W 2015 roku mają wynieść 144 mld HUF.
                  I jeszcze:
                  Od wprowadzenia we wrześniu 2010 roku podatku bankowego węgierski budżet został zasilony z tego tytułu łączną kwotą 843 mld HUF (11,5 mld zł).

Podatek, który nie zostanie zniesiony całkowicie, to jedna ze specjalnych danin, które rząd Orbana nałożył na sektory węgierskiej gospodarki zdominowane przez zagraniczne firmy. Oprócz bankowego, chodzi o sektory energii, handlu detalicznego i telekomunikacji.

A co do prorodzinności.
                  Rodziny, które mają co najmniej dwoje dzieci, za każde z nich będą mogły odliczyć od podstawy opodatkowania 12,5 tys. forintów (równowartość ok. 165 zł), o jedną czwartą więcej niż w tym roku. A do 2019 r. kwota tych prorodzinnych ulg podatkowych ma wzrosnąć do 40 tys. forintów na dziecko.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,17941118,Wegry_planuja_obnizke_podatkow__Finansowy_sukces_Orbana.html#ixzz3abshbcKM

Porównaj to z Polską:
                  Za każdy miesiąc kalendarzowy, w którym podatnik wykonuje władzę, pełni funkcję, sprawuje opiekę lub utrzymuje dziecko limit (to jest ulga w podatku, nie odpis od podstawy opodatkowania) wynosi:

na 1 dziecko - 92,67 zł (rocznie 1 112,04 zł)

Uwaga! W przypadku jednego dziecka warunkiem zastosowania odliczenia jest spełnienie kryterium dochodowości

na drugie dziecko - 92,67 zł (rocznie 1 112,04 zł)
                  na trzecie dziecko - 166,67 zł (rocznie 2 000,04 zł)
                  na czwarte i każde kolejne dziecko - 225 zł (rocznie 2 700 zł)

Generalnie: to jest sukces Orbana. Obniżka podatków (o ile inne nie wzrosną) świadczy o zdrowieniu państwa.
                  • oleg3 Re: Mysle ze troche ciekawostek P.S. 20.05.15, 07:32
                    Podrzucę link do krótkiego komentarza. Tezy autora nie weryfikowałem, ale powiedzmy, że nie koloryzuje.

szymanowski.dorzeczy.pl/id,6295/Komorowski-niemapojecia-o-podatkowej-polityce-Orbana.html
                    • manny-jestem Dzieki Olegu 20.05.15, 14:49
                      Widac da sie jakies wnioski wyciagnac nawet z tych czesciowych informacji smile

Zgadzam sie ze wyglada na to ze Orban spokojnie i gradualnie odnosi sukces. Troche bola te pro-rosyjskie zalety, ale w sytuacji zimnej wojny z Unia w pewnym sensie te dzialania Orbana tez da sie wytlumczyc.

To specjalne opodatkowanie sektorow gospodarki w ktorych dominuja zagraniczni inwestorzy. Co sadzisz o tym?
                      • oleg3 Re: Dzieki Olegu 20.05.15, 15:30
                        manny-jestem napisał:
                        > To specjalne opodatkowanie sektorow gospodarki w ktorych dominuja zagraniczni inwestorzy. Co sadzisz o tym?

Przykład Węgier wskazuje, że można na tym zarobić. Ale taki ruch wymaga dokładnej analizy (w Polsce to niemożliwe) i dyplomacji (to raczej groźba jak w szachach). W każdym razie nie jest to absurd jak głosi Komorowski&Co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka