Dodaj do ulubionych

Polacy i ich lider

17.01.16, 10:52
https://static.polityka.pl/_resource/res/path/a1/de/a1de2a31-7b61-445f-9d99-9e4e7d7dffb6_665x665

Zacznijmy od Polakow. Dali glos dla NYT i pokazali jak bardzo roznie sie ich opinie.
Od jednego czytelnika ktory pisze, że po raz pierwszy od 26 lat on i jego otoczenie martwi się o polską demokrację. do innego, ktory obawia się dominacji zachodnich firm i liczy, że PiS przywróci w Polsce gospodarkę opartą na rodzimej produkcji.

Ale o liderze dowiedzialem sie czegos nowego (?). Od jego kumpla ze studiow Swiderskiego (profesora w Australii) dowiedzial sie Spiegel (2/2016 str. 29), ze szefunciowi "mniej przeszkadzala strona niedemokratyczna komunizmu niz to ze kumunizm byl dla niego niepolski" ( a w domysle rosyjski) a takze, ze do dzis szefuncio marzy o centralizacji wladzy a nudne procesy koordynacji (Abstimmungsprozesse) i uzgadnianie interesow tych i owych (Partikularinteressen) jest szefunciowi podejrzane.

Bon dimanche

PF
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Polacy i ich lider 17.01.16, 12:58
      Przecież wy tam macie stan wyjątkowy, ataki bombowe i holocaust na waszych samochodach. Kobiety mogą liczyć jedynie na Marysię Le Pen bo męskie tchórzyki uciekają przed czarnymi. Jest tam jeszcze jakiś biały francuski bokser?
      • polski_francuz Re: Polacy i ich lider 17.01.16, 13:44
        Jaroslawa Le Pen jest dobra, jak jej ojciec, w diagnostyce. Najblizsza przyszlosc pokaze to co przeczuwam. Ze, bedac u wladzy, nie zrobi lepiej niz obecne elity.

A co do backgroundu, gdzie ja uciekne jak Francja upadnie, no gdzie? To mnie martwismile

PF
        • krates-8 Re: Polacy i ich lider 17.01.16, 21:56
          znając Twoje preferencje
          najlepiej będzie Ci w niemczech albo w szwecji
          może przetrwają francję o kilkanaście lat
          • polski_francuz Re: Polacy i ich lider 17.01.16, 22:00
            zaliczylem 5 krajow w mojej karierze i juz sie chyba nie rusze. Za poznosmile

PF
    • perla w 2015 r. z Szengen zwiało do Polski 80 tys ludzi 17.01.16, 16:13
      oczywiście rasy białej.
      Głównie Hiszpane i Włosi. Ale też i Niemcy, Holendrzy czy Szwedzi.
      Niby, że robotę łatwiej znaleść ale to jest jak na giełdzie.
      Giełda wyprzedza pewne zdarzenia. Np. zanim nastąpi bum na budownictwo rosną akcje spółek budowlanych.
      Napływ białych jest nieunikniony, bo Polska to kraj rasy białej i jedyny w Europie jednolity narodowo. Na dodatek Polacy, którzy się tam osiedlili piszą w necie że chcą wracać, bo mają dość tego spedalonego i muslimskiego Zachodu. A biali tubylcy boją się żyć u siebie.
      Tylko ciekawe kto tam zapracuje na zasiłki dla ciapatych.
      Cóż, wystarczyło wysłać tam Tuska aby zachodnia Europa została w mig rozpirzona właśnie.
      • polski_francuz Re: w 2015 r. z Szengen zwiało do Polski 80 tys l 17.01.16, 16:22
        Ponoc w rzeczy samej Poljacy-emigranci wykupuja najdrozsze mieszkania w duzych polskich miastach. Nie lubia multi-kulti czy co?smile

PF
        • perla Re: w 2015 r. z Szengen zwiało do Polski 80 tys l 17.01.16, 16:31
          nie ponoć ale faktycznie tak jest.
          I niekoniecznie najdroższe czy w miastach.
          W mojej wsi buduje się teraz 6 domów, których właścicielami są ludzie, którzy dość długo mieszkają na zachodzie. A działki drożeją własnie.
    • hymenos A dlaczego na tym obrazku? 17.01.16, 17:47
      Dlaczego brakuje Anglików z ich Brexitem czy stojących z boku i pilnie przyglądających się rozwojowi wypadków Duńczyków a w przytoczonych komentarzach brakuje głosów z drugiej strony dotyczących chociażby oskarżeń Merkel o łamanie konstytucji niemieckiej. Łatwiej znaleźć sobie kozła ofiarnego?
      • polski_francuz Re: A dlaczego na tym obrazku? 17.01.16, 22:01
        "Łatwiej znaleźć sobie kozła ofiarnego?"

Szkoda, ze nie w Polsce logos rozumiejacego polityke europejska. Wygrazac kazden jelen potrafi.

PF
        • polski_francuz Re: A dlaczego na tym obrazku? 17.01.16, 22:02
          Poprawka: masz racje, ze latwiej znalezc kozla ofiarnego...

Szkoda, ze nie w Polsce logos rozumiejacego polityke europejska. Wygrazac kazden jelen potrafi.

PF
    • wikul Norman Davies: Martwię się o Polskę 17.01.16, 18:16
      polska.newsweek.pl/norman-davies-dla-newsweeka,galeria,377641,1.html
      • wikul To ja jestem Polska ... 17.01.16, 22:56
        „,,…Moja Ojczyna jak sztandaru strzęp, znów zamiast orła krąży nad nią sęp…..””

To ja jestem Polska….

Wstaje o 6 rano do pracy nie rzadko na ponad 12 godzin,.. marznę na przystankach ,.. gdy wracam wieczorem dzieci już często śpią,…urlop,.. nie pamiętam.

Zarabiam mało, tyle co na rachunki ale to Ja jestem Polska, bo to ja żyje po to by płacić podatki, a nie głaskać kota i żreć owoce morza za cudzą kasę.

Czy przepracowałeś choć jeden dzień swego życia uczciwie,…znasz takie słowo „uczciwie”.

Jestem zmęczony Twoim krzykiem i chamstwem, Twoja prowincjonalność ideologiczna mnie wprost boli, ale nie pozwolę krzykiem czy tupaniem zawłaszczyć Ci mojego Państwa.

Bo to Ja jestem Polska stojąc na zimnie jako drugi sort Obywatela tak jak w Oświęcimiu na apelu stali Ci, których inni mieli za podludzi.

Stoję tam bo chce , bo to mój Kraj, moje Państwo,.. Ty masz tylko większość w Sejmie a zdaje Ci się żeś Piłsudzki ,..aż mnie korci by odpowiedzieć Ci jego słowami z „Pierwszej Brygady”, tymi a propos psa…

W mojej Ojczyźnie jest miejsce dla wszystkich, dla nie douczonych frustratów politycznych, dla niespełnionych dyktatorów, dla głupków i ludzi małego ducha czy karierowiczów… też. Nadziwić się jednak nie mogę, że cała ta menażeria zebrała się w jednej partii i udaje że oni to cała Polska. Mylą mnie na świecie z Tobą, wycierasz sobie mną gębę przy każdej okazji krzycząc że jesteś mną. A to nieprawda, bo Polska to ja. To ja bez władzy, bez wpływów, bez znajomości, bez żadnych politycznych możliwości podczepienia się pod kolejnego znajomego królika…

To ja jestem Polska, gdy boje się kolejnego dnia o kurs złotego po Twym kolejnym "błyskotliwym" pomyśle politycznym.

To ja jestem Polska gdy oszukujesz mnie w kwestii, że ”500 zł na każde dziecko” . To ja jestem Polska gdy Twe wielkie strategie rozbijają się o rzeczywistość jak Tupolew pod Smoleńskiem i pamiętaj, że to ja ponoszę koszy Twych politycznych aspiracji …więc szanuj mnie przynajmniej, jeśli nie potrafisz zrozumieć.

To ja Cię karmię, żyjesz z mojej ciężkiej krwawicy, mojej codziennej niezapłaconej uczciwie pracy.

Wyrywasz mi poduszkę z pod głowy nocą gdy śpię, żeby wsadzić ją sobie pod dupę i jeszcze twierdzisz że tak mi będzie wygodniej…

Zabierasz by dawać ,…jakiś ty łaskawy ,….

Zabierasz mi moja wolność, moje prawa z każdą nową ustawą i masz czelność twierdzić że robisz to w moim własnym interesie i na moje żądanie… jesteś zwykłym hipokrytą.

Chcesz znów mną rządzić za pomocą Kłamstwa , Przymusu i Strachu…?

Za pomocą donosu i inwigilacji…?

Okradasz mnie z mych praw i kultury zastępując oryginały substytutami i krzycząc „łapać złodziej” udajesz że Polska to Ty.

A to zwykła nieprawda jest. Bo Polska to ja ze wszystkimi moimi bolączkami, strachami i problemami a Ty ze swoim ego jesteś co najwyżej wrzodem na mojej dupie.

www.tokfm.pl/blogi/villk/2016/01/to_ja_jestem_polska/1
    • dicksmith Re: Polacy i ich lider 17.01.16, 23:26
      > Zacznijmy od Polakow. Dali glos dla NYT

Ja też dałem głos:

www.citizengo.org/en/32350-ograniczenie-kapitalu-niemieckiego-w-mediach-na-terytorium-polski
      • wikul Andrzej Duda zawetował nowy rating S&P dla Polski 18.01.16, 17:08
        Agencja ratingowa Standard&Poor's nareszcie trafiła na godnego siebie przeciwnika.
        – Podjąłem trudną, acz słuszną decyzję – powiedział w nocnym wywiadzie dla TVP prezydent Andrzej Duda. – Niniejszym unieważniam rating BBB+ dla Polski wydany przez agencję ratingową S&P. Nie może być tak, że prezydent podpisuje wszystko jak leci – dodał. ...

aszdziennik.pl/116241,prezydent-zawetowal-nowy-rating-s-p-dla-polski-to-pierwszy-dokument-ktorego-nie-podpisalem
        • dicksmith uczynił słusznie 18.01.16, 17:25
          Powinien się jeszcze na nich poskarżyć w sądzie, tak jak uczyniły to kilka lat temu USA. Standard & Poor's znani są z poor standards. To prywatna agencja, która ma swoje prywatne interesy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka