Dodaj do ulubionych

Amerykanska Pralka Mozgu

IP: *.proxy.aol.com 12.02.01, 17:19
9ty luty, 2001

Jan Czekajewski

Naciaganie na Jedwabne nitke

W slad za publikacja w Polsce ksiazki mego kolegi z PIASA, Prof. Jana Grossa pt. „Sasiedzi”, obwiniajacej Polakow za zbrodnie spalenia zywcem ponad tysiaca Zydow w roku 1941 , przez podpuszczone przez Niemcow polskie szumowiny w miasteczku Jedwabne, polska prasa pod publikuje artykuly nakazujace wszystkim Polakom kajanie i pokore.
Nawet Prezydent Kwasniewski sie do tej sprawy i ksiazki Jana Grossa „pozytywnie” ustosunkowal w swej niedawnej wypowiedzi telewizyjnej.
W emigracyjnym Nowym Dzienniku, ukazujacym sie w N.Y. , ukazal sie artykul niejakiego Kobosa, samozwanczego moralisty Narodu Polaskiego, w ktorym zaleca aby Prezydent Kwasniewski razem z Kardynalem Glempem czolgali sie we wlosiennicach proszac o przebaczenie za winy wszystkich Polakow w stosunku do Zydow. Nalezy przypuszczac , ze Pan Kobos juz sobie sprawil wlosiennice i zamierza dolaczyc sie w czolganiu do dostojnych eminencji.
Jesli sie przyjmie, ze Prof. Gross wie co pisze i wypadki sie mialy dokladnie jak opisuje,
to jednak cala heca wokol tego morderstwa nasuwa powazne watpliwosci co do zakulisowych intencji autora, a szczegolnie intencji tych, ktorzy tej sprawie nadaja swiatowy rozglos po uplywie 60 lat od wydarzen.
Polacy byli poddani przez 60 lat propagandzie hitlerowskiej a pozniej komunistycznej. Metody tej propagandy byly prymitywne, oparte na bezczelnym klamstwie, a jej objektem szerokie, malo wyksztalcone masy. Nawet te masy spostrzegly sie szybko ze sa „nabijane w butelke” i stosowaly obrone w postaci odwracania na opak kazdej wiadomosci podawanej przez propagandowe tuby. Jesli np. komunistyczna prasa podawala ze Ameryka zaatakowala Polnocna Koreje, to przecietny Polak odczytal to, ze Polnocna Korea zaatakowala Amerykanow, jesli prasa chwalila „regulacje cen” to znaczylo, ze znowu obnizy sie stopa zyciowa, i wzrosna ceny chleba i szynki itp., itd.
Amerykanskie media (prosze nie mieszac z Amerykanami) wypracowaly bardziej doskonala metode rozwadniania ludzkiego muzgu, tak delikatna i skuteczna, ze parafrazujac dowcip, „dziala jak lek na zatwardzenie, nie przerywajac snu”.
Amerykanska metoda jest oparta na cynicznym manipulowaniu prawdziwymi faktami, z ktorych czesc poddaje sie wielkiemu wzmocnieniu a druga czesc albo sie omija, albo porusza zaledwie mimochodem.
Podobnie sie ma sprawa z morem na Zydach w miasteczku Jedwabne.
Powinismy sobie zadac pytanie , dlaczego ni stad ni zowad, wlasnie teraz, 60 lat po fakcie, sprawa stala sie tak wazna, biorac pod uwage ze w miedzyczasie mordy na nieskonczenie wieksza skale mialy miejsce w Sowietach, Chinach, Kambodzy , Rwandzie, i blizej nam, wsrod „Braci Slowian” w Bosni i Kosowie. Nalezy przypuszczac, ze po wojnie kiedy w aparacie „sprawiedliwosci” i UB pracowalo wielu Zydow, kiedy jeszcze swiadkowie jak i zbrodniarze zyli, sprawa zostala rozstrzygnieta a winni ( a nawet niewinni) skazani. Nie jest prawdopodobnym aby owczesny „aparat sprawiedliwosci ludowej” tolerowal i wybielal zbronie na Zydach, z ktorych wielu bylo sympatykami sowieckiej wladzy.
Autorzy propozycji polskiej wycieczki do Kanosy delikatnie sugeruja, ze ich drazni polskie przekonanie o wlasnej niewinnosci w okresie II Wojny Swiatowej. Te sugestje wymaga specjalnej uwagi.
Byc moze, ze krytycy maja pewna racje, ze Polacy uwazaja sie za narod cierpietnikow, ktory kazda niekorzystna dla siebie sytuacje zgania na obce, wrogie im sily i mocarstwa, wlaczajac w to Zydow, Niemcow i Rosjan. Jest to jednak przywara Polakow i Polacy winni sie sami z tego leczyc,
Obserwuj wątek
    • Gość: maria Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: *.rdc1.on.home.com 12.02.01, 18:06
      tytul powinien brzmiec-Amerykanskich Zydow Maszyna do prania mozgow
    • Gość: Stan Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: *.lib.umn.edu 13.02.01, 02:04
      Ja jestem Zydem, urodzonym w USA, a moi rodzice to Zydzi-Polacy (dlatego znam jezyk polski), ktorzy wyemigrowali do Ameryki. Polacy-katolicy sa niestety najgorszymi antysemitami; moglem sie o tym przekonac w czasie niedawnej wizyty w Polsce, kiedy to jakis mezczyzna oplul mnie gdy dowiedzial sie o moim zydowskim pochodzeniu (moja wina bylo ukrzyzowanie Jezusa; ja to uczynilem, wedlug tego Polaka, wiec nalezalo mnie opluc). Nigdy wiecej nie przyjade do Polski; ludzie o tak ogromnym braku tolerancji zasluguja chyba na biede, ktora to nie Zydzi, ale sami sobie zgotowali. Takich faszystow jak Polacy nikt nie przyjmie do Unii Europejskiej. Zmarnuje was ten wasz polski nacjonalizm.
      • Gość: Jerema Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: 195.94.196.* 13.02.01, 15:03
        O ile nie zgadzam sie z pogladami przezentowanymi przez Pana Jana Czeka, to musze przyznac tez ze nie zamierzam sie czolgac przed Toba i blagac o wybaczenie. To ze jakis czlowiek cie oplul, nie uprawnia Cie do przyszywania latki faszystow. Postepujac w ten sposob sam stawiasz sie na poziomie owego czlowieka. Rownie dobrze mozna nazwac faszystami mieszkancow Izraela (panstwa), ktorzy zbudowani swoj kraj na cierpieniu narodu Palestynskiego, traktujac jego przedstawicieli jak podludzi. Jezeli odwiedzil bys jeden z obozow dla uchodzcow palestynskich, lub zamieszkale przez nich tereny, zauwazylbys taki sam nastroj beznadzieji jak w gettcie warszawskim z czasow II wojny swiatowej.
        Zapytaj takze swoich rodzicow, jak to mozliwe, iz przed wojna najliczniejsza gmina zydowska znajdowala sie w tak "antysemickim" kraju jak Polska.

Jerema
      • Gość: Monika Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: *.fll.bellsouth.net 13.02.01, 16:17
        Jestem Polka, mieszkajaca na Florydzie - najwiekszym amerykanskim skupowisku Zydow w US. Jestem zmaczona ciaglym wysluchiwaniem Zydowskiego biadolenia odnosnie ofiar w czasie II wojny swiatowej. Dlaczego nikt nie wspomina o milionach zamordowanych polskich katolikow w czasie wojny????!!!!!! Antysemityzm jest nasza wspolczesna odpowiedzia na biadolenie i przeinaczanie faktow przez Zydow.
        • Gość: Beata Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: *.proxy.aol.com 14.02.01, 16:44
          Jestem Polka zamieszkala w Nowym Jorku, najwiekszego mijskiego skupiska Zydow na wschodnim wybrzezu USA. Wyemigrowalam do USA, ze wzgledow osobistych - zamozpojscie, a nie ze wzgledow ekonomicznych, czy innych. To tak na marginaesie, gwoli jasnosci. Wychowano mnie bez zadnych uprzedzen do Zydow, czy innego narodu, w praktyce pojecie rasizmu bylo mi tez obce. To, z czym sie spotkalam tu w Amaryce, otworzylo mi oczy na wiele wczesniej mi nie znanych pojec! Jestem antysemitka, jezeli:

- osmiele sie przeciwstawic, gloszonym powszechnie propagandowym, czyli interesownym, "prawdom" zydowskim;

- laskawie, moge byc zaliczona do filosemitek, jezeli bede przytakiwala, a zwlaszcza jako Polka - kajala sie i przepraszala na kazdym kroku, nawet za najbardziej bezzasadne, falsze i przeinaczenia - korzystne dla interesow zydowskich.

Zyd I.B.Singer, wyjasil to prosto:
          "Zyd wspolczesny nie moze zyc bez antysemityzmu. Jesli antyzemityzm gdzies nie istnieje - on go stworzy". Po czym dodal:
          "Dzisiejsi Zydzi sa jak kobiety - pragna wladzy, nie jawnej, lecz zakamuflowanej".
          A od siebie dodam, w USA - czynia to w sposob silnie odczuwalny!

Urabianie opinii publicznej, poprzez naglosnienie i potepienie wszystkich Polakow, jako mardercow - odpowidzialnych na rowni, a moze jeszcz wiecej niz hitlerowscy Niemcy, za probe zaglady Zydow w czasie II Wojny Swiatowej, w tym za Jedwabne
          / jeszcz przed wydaniem, i opublikowanie wynikow badan tej zbrodni/, to jeden z wielu przykladow aktywnosci Zydow w Ameryce.

Kolejny przyklad, ale juz z amerykanskiego podworka:

- oskarzenie amerykanskiego koncernu IBM /International Business Machines/ o to, ze jego maszyna liczaca ulatwila hitlerowcom dokonanie zaglady Zydow, czy aby nie sa zbyt daleko idace?

Nie chce byc tu zlosliwa, ale rowniez mozna rozszarzyc te oskarzenia, na producentow: desek i wlascicieli lasow z ktorych drzewa sluzyly do ic produkcji, uzytych pozniej do budowy prycz w obozach zaglady, producentow gwozdzi, ktorymi je zgijano, cegiel - uzytych do budowy krematoriow, czy tez producentow innych rzeczy.

W moim odczuciu chodzi tu przede wszystkim o zrobienie korzystnego interesu, ktory pozwala: zbijac pieniadze, wymuszc liczne ustepstwa, szntazowac panstwa, spolecznosci, organizacje, lamac karki, dawac nagrody, niszczyc jednych, wywyzszac drugich, itd., itp. Konca nie widac!
          • Gość: Thad Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 19.02.01, 21:41
            I na tym wlasnie polega madrosc i przewaga narodu wybranego.
      • Gość: jacek Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: 209.240.221.52, 209.240.222.* 17.02.01, 00:11
        Sluchaj Stan ja jestem Polakiem od 20 lat zamieszkalym u USA. Wychowalem sie w bardzo antysemickim domu ale sam nie jestem antysemita i nie zgadzam sie z pogladami mojego ojca. My mamy szumowine tak samo jak wy ja macie. Dam ci przyklad -2 lata temu pojechalem do Izraela ot chcialem zobaczyc. Jeden z zydow powiedzial mi po angielsku zebym z tad wypierdalal bo Rzym dla katolikow Mekka dla muzulmanow a Izrael dla zydow.A tak poza tym to chyba cie troche ciagnie do Polski skoro czytasz polskie gazety
      • Gość: Gienio Re: Stan i zydowski szowinizm IP: 63.210.208.* 17.02.01, 06:15
        Ja jestem bardziej zaniepokojony faszystowskim szowinizmem Zydow.
        Gdy sa slabi, siedza cicho. Ale gdy sa mocni sa straszni.
        Zydowskie wojska w Palestynie zachowuja sie jak oddzialy Hitlera. Strzelaja do dzieci i kobiet. Traktuja Palestynczykow jak obywateli 2 kategorii. Czy nie przypomina to traktowania Zydow przez nazistow?
        Czy Zydzi niczego sie nie nauczyli? Nawet na wlasnej skorze?
        ONZ niejednokrotnie potepilo Izrael za zbrodnicze dzialania. Dzisiejszy premier Izraela jest zbrodniarzem wojennym i nazywany jest "rzeznikiem Libanu".
        W szkolach zydowskich w USA ciagle uczy sie niecheci i pogardy do "gojow". Dzieci mowia na nich "swinie".
        Czy te nastroje antyzydowskie wszedzie, gdzie pojawia sie Zydzi nie maja przyczyny w arogancji i poczuciu wyzszosci u samych Zydow?
      • Gość: Roksana Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: *.ilap.com 19.02.01, 21:56
        To nie jest wina ludzi ze zyja w totalitarnym systemie tak dlugo. Polska byla niepodlegla tylko nieco ponad 30 lat w ubieglym stuleciu. Ile pokolen musi minac zanim ludzie przestana pokornie zanosic co tydzien na tace i sluchac "slowa bozego" z takim zapamietaniem. Popatrzmy chociaz na podobny przypadek: Iran!
        • Gość: iGrek-Jo Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: *.netcom.ca 20.02.01, 01:49
          Ty tu sie Roksana z Iranem nie wieprzaj. Moze oni
          tez sa tak napaleni na religie jak ludzie w Polsce,
          ale przynajmniej nie mieli tylu Zydow u siebie. Zydzi
          w Polsce mieli tak dobrze, wiec dlaczego prawie
          wszyscy wyjechali?
    • Gość: Pawel Re: Jedwabne IP: *.246.106.8.NewYork1.Level3.net 16.02.01, 19:55
      Nie mozna sie oprzec wrazeniu, ze ksiazka o Jedwabnem zostala pospiesznie napisana ( i wydana w USA), nie przez historyka, a przez socjologa, niefrasobliwie traktujacego zrodla historyczne, w celach innych niz badanie historii. Otoz kontekstem wydania tej ksiazki jest zbiorowy proces Zydow w N.Jorku przeciwko panstwu polskiemu. Ksiazka Grossa wyglada na probe obrzydzenia Polski i Polakow w oczach opinii publicznej USA, by wymuszenie odszkodowan bylo latwiejsze.
      Przypisywanie Polakom zbrodni inspirowanej i zorganizowanej przez Niemieckie kommando, ktore zajmowalo sie "oczyszczaniem z Zydow" zdobytych terenow, jest przykladem szczegolnie obrzydliwej manipulacji. Sugerowanie , ze Polacy dopuszczali sie ludobojstwa jest wprost absurdalne.
      Gross opiera ksiazke na relacjach Wasersztajana. Na ile wiarygodne sa jego relacje?
      Na tyle, na ile wiarygodne sa relacje kosowskich Albanczykow, o tym , jakoby to Serbowie odcinali glowy Albanczykom i grali nimi w pilke.
      Oto pare cytatow:
      "dzieci wiazali po kilka za nozki i przytaszczali na plecach, kladli na widly i rzucali na zarzace sie wegle"
      "Po pozarze (...)na rozne sposoby zbeszczeszczali ciala swietych meczennikow" (sic!)
      "trudno jest znalezc w historii cierpien naszych cos podobnego"
      Czy mozna takiemu czlowiekowi wierzyc? On pisze jak ewangelista holokaustu.
      A co wazniejsze, czy mozna oprzec na takich relacjach ksiazke historyczna?
      Tylko wtedy, gdy autor ma na celu stworzenie propagandowej antypolskiej ksiazki.
      • Gość: iGrek-Jo Re: Jedwabne IP: *.netcom.ca 20.02.01, 01:53
        Trudno byloby pogorszyc opinie o Polakach na
        emigracji. A co dopiero jedna ksiazka. A to samo
        zycie nie wystarczy. Zbyt duzo czeresniakow za
        komuny wyjechalo, zeby tu jeszcze cos uratowac w
        tej sprawie.
    • Gość: Kamil Re: Amerykanska Pralka Mozgu - jacy to my zli IP: 212.160.114.* 16.02.01, 22:24
      Zdumiewajaca jest tez nieporadnosc naszego panstwa i, powiem wprost, glupta niektorych jego obywateli.
      Stad i Zydom latwiej prowadzic swoj marketing zyda meczennika.
      Przeklad na pierwszy sad: Powstanie warszawskie bylo jedna z najwiekszych bitew stoczonych przez organizacje podziemna przeciw okupantowi. Tymczasem wstukujac w Internecie haslo `warsaw uprising` mozna odniesc wrazenie z owszem bylo takie... ale w getcie. Dlaczego np. MSZ nie stworzyl zadnej strony o tym wydarzeniu?!! Prosze to sprawdzic i przekonac sie: http://www.princeton.edu/~poland/uprising/letter.html
      Przyklad drugi: ostatnio panuje dziwna moda na kajanie sie. Przepraszanie za wszystko i oskarzanie sie o cokolwiek. Wzdychanie do `zjednoczonej europy` (ciekaw jestem co to znaczy `zjednoczona europa` poza nazwa geograficzna), wynajdywanie tego co w narodzie najgorsze.
      Owszem, dzieje narodow nie skladaja sie z perelek ale tez nie tyko z bagna...
      • Gość: Boruta Re: Pralka Mozgu IP: 213.8.128.* 16.02.01, 23:00
        czytajac wasze wypowiedzi moge tylko dodac,i tu i tam
        sa zli i dobrzy ludzie i kazdego trzeba poznac najpierw.
        Najpewniejsze jest ze uczciwi i porzadni nie wykrzykuja i wogole ich nie slychac.
        ZA to slychac pismakow,adwokatow i innych zadnych
        rozglosu. Do wszystkiego z umiarem ,te morderstwa w Jedwabnem byly ito prawda ale kampania przeciw Polsce jako panstwu i narodowi to godzi takze w samych zydow oprocz polakow.
        Znam i jednych i drugich bo jestem z "mieszanej" rodziny.
        Jestem czesto w Polsce i tam tez czuje sie najlepiej
        ,a naszych antysemitow i zidiocialych antypolakow
        zagranica wale w morde bo chopak jestem z powisla
        w naszej Warszawie i z lebka umiem dawac wiec
        uwazajcie co pleciecie.
        Kazdemu wedlug tego na co zasluzyl to moja dewiza
        polak ,zyd, amerykanin czy przemadrzaly europejczyk z Uni Europejskiej nie macie monopolu na PRAWDE!!!
        • Gość: iGrek-Jo Re: Pralka Mozgu IP: *.netcom.ca 20.02.01, 01:56
          O Jezusicku! To kto tu mowi prawde?
      • Gość: Roksana Re: Amerykanska Pralka Mozgu - jacy to my zli IP: *.ilap.com 20.02.01, 22:30
        Bardzo gleboka analiza Kamil. Jednak nalezy pamietac, ze srodki masowego przekazu na calym swiecie maja tendencje do bycia bardziej przychylnymi dla tych narodow, ktore je posiadaja. Dlatego wielokrotnie mozna sie dowiedziec o wiele wiecej o "bohaterstwie" Amerykanow niz np. ludzi w Kongo. Dlategotez zgadzam sie w 100 procentach, ze lepiej zeby Polacy sami zajeli sie informacja o Polsce, bo nikt tego lepiej za nich nie zrobi. No ale do tego potrzeba rasowych politykow. A wybory sie zblizaja ...
        • Gość: jehuda Re: Amerykanska Pralka Mozgu - jacy to my zli IP: 209.240.221.55, 209.240.222.* 21.02.01, 02:05
          mi tez raz napluli w gamba ale w Izraelu
    • Gość: Julia Re: Amerykanska Pralka Mozgu IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 21.02.01, 20:54
      Panie Janie Czek, jestem pelna szacunku dla Pana za to, ze nie bal sie pan napisac tego tekstu. Wiem czym to sie skonczy - oczywiscie oglosza Pana antysemita. A ja mam dosc ciaglego oskarzania Polakow i nie czuje sie winna, mam dosc sluchania ze antysemityzm wyssalam z mlekiem matki.
      • Gość: kamil Re: Amerykanska Pralka Mozgu ssanie?? IP: 213.8.128.* 21.02.01, 22:13
        Jak tak lubisz ssac Julia,to mam cos dla ciebie co sobie mozesz possac...tak zgadlas!!! Daj znac gdzie
        bedziesz dumna z tego ze dalem ci sie popisac!!!!!!!!
        • Gość: NACZELNY OKIENKO ZAMKNIETE. IP: *.pool.mediaWays.net 26.02.01, 04:09
          KONIEC TYCH GLUPOT:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka