08.01.17, 08:41

Na początek: z której strony by nie patrzeć, leciwy już ze mnie gość. Komputer - tak, ale tylko jako narzędzie. Nic dalej inteligentnie twórczego. Klepię sobie w klawiaturę, wiem jak otworzyć który program, ikonki, itd.

Jakoś nie wchodziłem do Tuby, bo - głupio - myślałem, że to coś, jak ten fejsbuk, do którego trzeba się zapisywać - a ja tego nie lubię.

Tyle o dziejach.

Teraz widzę, że Tuba wyrasta na potężne narzędzie politycznego oddziaływania. Oddziaływanie obrazem, mową i tekstem - równocześnie. Można z każdego zrobić właściwie wszystko, przypisać cokolwiek, unurzać w guanie po szyję.

Wystarczy, że znajdzie się już gotowy tragiczno-śmieszny podkład, w jakimkolwiek oryginalnym języku i - albo się zdejmie oryginalną ścieżkę dźwiękową i nałoży nową, aktualnie polską -
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Ju Tuba 08.01.17, 10:53
      To stary numer. Pod ten zabawny film podkładają polski tekst i leci wg politycznych potrzeb.

www.youtube.com/watch?v=zvOU9UB1QCk
      • czuk1 Re: Ju Tuba 08.01.17, 11:28
        Prymitywne to jest.... ale nic poza tym.
        • cepekolodziej Re: Ju Tuba 08.01.17, 11:34

I właśnie o to chodzi. Jest prymitywne i odwołuje się do prymitywu we mnie. Do tego, do czego na codzień się nie przyznaję. A zostało poruszone, drgnięte - skutecznie.
      • cepekolodziej Re: Ju Tuba 08.01.17, 11:29
        Ja podejrzewałem, że stary.

Ale - to, co mnie zainteresowało, to anonimowość i jednocześnie siła oddziaływania. Poczułem na sobie.
          • czuk1 Re: Ju Tuba 08.01.17, 11:55
            wikul napisał: Ja się śmiałem nie zwracając uwagi na tekst bo ten śmiech jest obezwładniający.
            > Tak jak np.ten.

Rzadko można zobaczyć taki idiotyczny śmiech, w profesjonlnym studio. Spikerka "k..wa" mówi,
            jakaś nawalona, zieje oparami wódy,...
            • monalisa2016 Re: Ju Tuba 08.01.17, 13:46
              czuk1 napisał:

> wikul napisał: Ja się śmiałem nie zwracając uwagi na tekst bo ten śmiech jest
              > obezwładniający.
              > > Tak jak np.ten.
              >
              > Rzadko można zobaczyć taki idiotyczny śmiech, w profesjonlnym studio. Spikerka
              > "k..wa" mówi,

Współczuje!!!!
              www.youtube.com/results?search_query=Lachanfälle+und+Pannen+im+Fernsehen
              > jakaś nawalona, zieje oparami wódy,...
            • wikul Re: Ju Tuba 08.01.17, 13:57
              czuk1 napisał:

> Rzadko można zobaczyć taki idiotyczny śmiech, w profesjonlnym studio. Spikerka
              > "k..wa" mówi,

Nie zgadzam się. Śmiech to śmiech, obezwładnia. Czy Presleytowi też zarzucisz brak profesjonalizmu?

• marynazmlyna Re: Ju Tuba 08.01.17, 15:13
              czuk1 napisał:

> "k..wa" mówi,

Rzeczywiscie posmiac sie wszedzie mozna,ale ta qrva przeklina caly czas i to juz jest rosyjski standard.
          • cepekolodziej Re: Ju Tuba 08.01.17, 12:04
            Wiesz, Wikul, ja to odbierałem inaczej: widziałem tego typu "zabawkę" po raz pierwszy. I, chcąc nie chcąc, poddałem się jej totalnemu oddziaływaniu. Napisałem już w odpowiedzi Czukowi, że to odwołało się do prymitywu we mnie. Nie mam lepszego określenia.

Może, po obejrzeniu jakiejś setki tego typu produktów stwardnieję, i będę tylko się śmiał, bez odniesienia do przesłania.
            • monalisa2016 Re: Ju Tuba 08.01.17, 14:00
              Takie wpadki mają miejsce w każdej TV ale dla czuk1 była zaraz okazja wylania na spikerce wyrazu jego rzeczywistej nienawiści. Takiemu człowiekowi należy wyrazić tylko współczucie jego ułomności.

Telewizyjne wpadki nie mają znamienia nacjonalnego, zdążają sie wszędzie w kazdej TV, oto dowód:
              www.youtube.com/results?search_query=Lachanfälle+und+Pannen+im+Fernsehen
    • ada08 Re: Ju Tuba 08.01.17, 12:20
      cepekolodziej napisał:

> Teraz widzę, że Tuba wyrasta na potężne narzędzie politycznego oddziaływania. O
      > ddziaływanie obrazem, mową i tekstem - równocześnie.

Nie tylko politycznego oddziaływania.
      Ja od kilku lat, w okolicach Bożego Narodzenia oglądam na Tubie "Dziadka do orzechów".
      To jest balet (gdyby ktoś nie wiedział).
      Ta inscenizacja, którą oglądam ostatnio, a bywały lepsze, ma ponad pięć i pół miliona odsłon.
      Ilu polityków tyle ma?

Tu można wysłuchać i obejrzeć, dyryguje Walerij Giergiew, który ponoć jest przyjacielem samego Putina, ale co robić, co robić, artyści nigdy nie mieli łatwego życia i często bywali uwikłani w dziwne przyjaźnie polityczne...

www.youtube.com/watch?v=xtLoaMfinbU
      • czuk1 Re: Ju Tuba 08.01.17, 13:10
        Dziękuję.
        Odwzajemniam
        www.youtube.com/watch?v=_duFKf7ZxK4
        Wspomnę. Byłem w Teatrze Wielkim (ok.1985 r.) na balecie Piotra Czajkowskiego - Jezioro Łabędzie.
        W jednej części tańczyła Galina Ułanowa.
        • igor4.uk Ha,ha 08.01.17, 13:17
          czuk1 napisał:

> .Byłem w Teatrze Wielkim (ok.1985 r.) na balecie Piotra Czajkowskiego
          > - Jezioro Łabędzie.
          > W jednej części tańczyła Galina Ułanowa.

Galina Ulanowa ostatni raz zatanczyla w 1960 roku,czyli ok.25 lat wczesniej,niz czuk zobaczyl ja na scenie smile
          Co temu gosciowi jest? Czy on przestanie robic z siebie tego,kim go zabrania nazywac nietykieta?
          • cepekolodziej Re: Ha,ha 08.01.17, 13:30
            Igor, nie zamieniaj tego wątku w pyskówkę. Czukowi coś się pomyliło, i wśo. Może tańczyła uczennica Galiny U. i to zapisano w programie. A nazwisko utkwiło. Tylko nie to, co trzeba.

Pamięć bywa nie tylko zawodna. Bywa również psotna.
            • monalisa2016 Re: Ha,ha 08.01.17, 13:32
              cepekolodziej napisał:

> Igor, nie zamieniaj tego wątku w pyskówkę. Czukowi coś się pomyliło, i wśo. Moż
              > e tańczyła uczennica Galiny U. i to zapisano w programie. A nazwisko utkwiło. T
              > ylko nie to, co trzeba.
              >
              > Pamięć bywa nie tylko zawodna. Bywa również psotna.

smile))))))))))
            • igor4.uk Re: Ha,ha 08.01.17, 13:40
              cepekolodziej napisał:

> Igor, nie zamieniaj tego wątku w pyskówkę. Czukowi coś się pomyliło, i wśo.

Nienawidze ludzi,ktore caly czas zmyslaja,zeby w ten sposob podniesc swoja wartosc.Ale niech bedzie po twojemu,wiecej w tym watku tego czuka ruszac nie bede.

p.s. Ulanowa od 1960 roku pracowala,jako choreograf, w teatrze Bol'szoj i praktycznie wszysci tancerzy byli jej uczenikami.
              • cepekolodziej Re: Ha,ha 08.01.17, 13:51
                > zeby w ten sposob podniesc swoja wartosc

Ale tam. Nie wiem, czy jest po rosyjsku: "robić z igły widły".

Odpuść.
                • igor4.uk Re: Ha,ha 08.01.17, 13:57
                  cepekolodziej napisał:

> Odpuść.

Przeciez to juz Tobie obiecalem.
                  • igor4.uk Nu i widzisz sam,cepekolodziej 08.01.17, 14:52
                    Ja odpuscilem,a payatzyk nadal zmysla.
                • czuk1 Re: Ha,ha 08.01.17, 14:58
                  cepekolodziej napisał: zeby w ten sposob podniesc swoja wartosc
                  > Ale tam. Nie wiem, czy jest po rosyjsku: "robić z igły widły".
                  > Odpuść.

Domyślam się,że chodzi o igora opinię,że chciałem podnieść swoją wartość.
                  Jeśli tak uważa .... to powiem:
                  - nie udało się nikomu dotychczas obniżyć mojej wartości
                  - nie jestem na sprzedaż.
                  Jest prosta recepta ,na co dzień i czyste sumienie - nie kłamać, być tolerancyjnym, obnażać wszelkie zło, pokazywać prawdę, mieć swoje zdanie (nawet gdyby było niepopularne).
                  A mylić się nieraz można.... to każdemu się może zdarzyć. Tu troll ;-( tradycyjnie ale kłamliwie i nieskutecznie , stara się wrabiać/osłabiać...nie tylko mnie .... jak hakerzy Panią Glinton.
            • czuk1 Żadne ha, ha.. raczej cham..... 08.01.17, 14:44
              cepekolodziej napisał: Igor, nie zamieniaj tego wątku w pyskówkę. Czukowi coś się pomyliło, i wśo. Może tańczyła uczennica Galiny U. i to zapisano w programie. A nazwisko utkwiło. Tylko nie to, co trzeba. Pamięć bywa nie tylko zawodna. Bywa również psotna.

Pyskówka by byla gdybym to przeczytał. Dobrze,że nie widzę co ten chamisko pisze. Jak można. Cepekolodziej... nie psuj sobie zdrowia. Dziękuję za .... temperowanie dowódcy webbrygady.

Przypomnijmy więc..
              W wieku 50 lat w 1960 roku zakończyła karierę,
              i zaczęła kształcić kolejne pokolenia rosyjskich tancerzy. Zmarła 21 marca 1998 roku, pozostawiając po sobie dorobek kilku prac pedagogicznych z zakresu kształcenia baletu i swoją nieprzemijającą legendę .
              …. W 1944 wstąpiła do zespołu Teatru Bolszoj w Moskwie, gdzie tańczyła do końca kariery.
              ---------------------
              Jej kariera nie kończyła się na tańcu .Jeśli kształciła pokolenia tancerzy .... to musiała być sprawna fizycznie. Nie można uczyć baletu bez właściwego/standardowego wyglądu . Oświadczam więc. Była w podeszłym wieku, nie dało się tego ukryć, miała mocno umięśnione nogi... jak żadna z baletnic. Pisałem ,że zatańczyła ...krótko to krótko . Otrzymała wielkie brawa, kwiaty, jakiś podarunek.
              Prawdopodobnie była to tradycja i wielka atrakcja tego sezonu baletowego. Zapowiedź występu
              primabaleriny Ułanowej... robiła wielką frekwencję.
              Ułanowa nie była jednak wyjątkiem . Czytam teraz w onet.pl. Podobny przykład ze świata:
              "Legenda światowego baletu 90-letnia Alicia Alonso przywiozła do Moskwy trupę swego kubańskiego baletu - Ballet Nacional de Cuba - która wystąpi dziś z koncertem galowym w moskiewskim teatrze Bolszoj. Alonso zapowiedziała, że wyjdzie na scenę.
              Alonso - założycielka i po dziś dzień szefowa Ballet Nacional de Cuba - powiedziała wczoraj na konferencji prasowej w Moskwie, że będzie obecna w sali "z początku jako widz, a później wyjdzie na scenę"
              • cepekolodziej Re: Żadne ha, ha.. raczej cham..... 08.01.17, 15:01
                > webbrygady

Nie mam pojęcia, o co chodzi. Jakieś po-dźwięki jakiejś forumowej wojny?

Ten wątek nie miał w założeniu niczego prowokować.

Odrobina refleksji. Nowe instrumenty propagandy. Dla mnie - naiwaniaka - novum. Może dlatego właśnie zauważam. Może.
                • igor4.uk cepekolodziej,mam rade dla Ciebie 08.01.17, 15:15
                  Jak nie chcesz,zeby Twoj watek stal bagnem,nie odpisuj czukowi.Bo on uwielbia,zeby dyskusje toczyli sie wokol jego osoby i nie wazne,co o nim pisza,on i tak bedzie pisac o sobie w samych superlatywach.

p.s. nie odpisuj i na ten moj post.
                • czuk1 proste jak cepy 08.01.17, 15:17
                  Cepekolodziej nie będę Cię wtajemniczał. Chyba,że na priv.
                  Wyjaśnię jednym zdaniem - grupa najemników(web brygada) na polskich forach profesjonalnie, promuje Rosję, łagodzi krytykę Rosji (ucisza krytykantów), buntuje Polaków przeciwko UE, NATO, ONZ, USA ; włącza się /miesza w polskiej scenie politycznej - dzieląc jeszcze bardziej Polaków; wszystkie te działania prowadzone są w interesie Rosji.
                  • cepekolodziej Re: proste jak cepy 08.01.17, 15:46
                    I co - ta web-brygada zarzuciła swoje macki na aquanet?

Kolego, lubięCiebie i szanuję, ale nie wchodź proszę w obszary pie...mento.

Jeśli idzie o mnie. Mnie nie musi nikt namawiać, żebym szanował Rosję.

I Rosjan.

Teraz już pewnie nie ma w Polsce tych cmentarzy, ale ja jeszcze je widziałem. W Stargardzie Szcz., we Wrocławiu, w Grudziądzu, w Koszalinie. W setkach, jeśli nie tysiącach innych polskich miejsc. Lasy brzozowych pni, bezimienne groby.

Ojciec mówił mi, w dniu Zaduszek, idź tam, postój przy nich chwilę, niech nie zostają sami. Zawsze tam spotykałem innych ludzi, w większości już starych. Śpiewali cicho katolickie żałobne pieśni, w oczach kobiet łzy.

Jeśli pamiętam - to robię to jakby na rzecz imperialnego projektu Rosji? Pracuję na rzecz propagandy Putina?

Kolego, miałem przywilej poznać wielu rosjan, wśród nich prostych ludzi. Nie było wśród nich nienawistników, agentów sowieckiego imperium. Chcieli rozmawiać, dzielić się doświadczeniem. najgłębszym doświadczeniem cierpienia - przeżywanego wbrew entuzjazmowi pierwszomajowych pieśni.

W tych bezimiennych grobach nie spoczywali komuniści, leżeli młodzi ludzie zagnani do wojny, na rzeź.

Żyję, kolego, dlatego, że oni zginęli.

I mam wśród nich mistrzów. Mistrzów literatury, poezji, muzyki - mistrzów w dziedzinie, którą wciąż jeszcze uprawiam.

Chwaćit.
                    • monalisa2016 Re: proste jak cepy 08.01.17, 15:54
                      @cepekolodziej widać ze nie znasz tego osobnika, nie ma co sie tłumaczyć przed nim i nie ma co sie zadawać z nim w przepychanki które nie maja końca i sa coraz bardziej wstydliwe.

Tu masz najlepsza próbkę, zaprosił cenzurę a później wyparł sie wszystkiego odwracając kota ogonem.
                      forum.gazeta.pl/forum/w,13,162433547,162433547,Najazd_pisowskich_trolli_na_Aquanet_.html#p162459073
                    • igor4.uk Re: proste jak cepy 08.01.17, 15:57
                      cepekolodziej napisał:

> Ojciec mówił mi, w dniu Zaduszek, idź tam, postój przy nich chwilę, niech nie z
                      > ostają sami.

Twoj Ojciec byl Wielkim Czlowiekiem .

p.s. dla mnie Polska od dziecinstwa nie byla obca,a to dzieki mojemu dziadkowi,ktory zaginal bez wiesci w trakcie walk z nazistami gdzies na terytorium Polski,wlasnie stad babcia dostala ostatni list od dziadka,a krotko po tym zawiadomienie,ze dziadek zaginal bez wiesci.Babcia cale zycie nie mogla odzalowac tego,ze nie moze pomodlic sie na grobie meza.
    • igor4.uk Re: Ju Tuba 08.01.17, 13:51
      Ja wykorzystalem to nagranie,zeby pokazac absurdalnosc dzialan ukrainskiego banku centralnego:

• monalisa2016 Re: Ju Tuba 08.01.17, 15:16
          Najlepszy popis tego czlowieka mamy tu:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,163116227,163116227,_Chlubny_udzial_Rosji_w_tej_wojnie.html
        • igor4.uk Re: Ju Tuba 08.01.17, 15:17
          Bardzo fajny filmik wikula,daje mnostwo mozliwosci pokpic nad politykami,wystarcze na samym poczatku wstawic zdjecie ktoregos z nich.

• wikul Re: Ju Tuba 08.01.17, 16:16
            A tu jeszcze filmik propagandowy ale nie z You Tube i nie wiem czy nie fejsbukowcy go otworzą.
            Ocenę pozostawiam widzom. Przynajmniej do obejrzenia.

www.facebook.com/grzegorz.witkowski.3538/videos/885181034930804/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka