Dodaj do ulubionych

Doping w byłym NRD...

25.03.17, 20:31
...a w RFN w ogóle go nie było? Tak się twierdzi. Ale to ma tyle wspólnego z prawdą, jak to, że rosyjscy sportowcy się szprycują, a amerykańscy czy norwescy są czyści jak łza.

Z pracy naukowca Uniwersytetu Hamburskiego wynika, że ponad połowa sportowców byłej RFN brała w latach 1960 do końca 80-ch środki dopingujące, przy czym są to tylko ci, którzy sami się przyznali. O pozostałych można tylko snuć domniemania.
Nie były to jakieś samowolne działania - rodzaj "wspomagania" był ordynowany przez lekarzy, trenerów i opiekunów, a wszyscy byli na tyle bezczelni, że kupowali to na recepty refundowane przez tamtejszy ówczesny NFZ.

Cóż, po tylu latach można się już przyznać, ale dla wielu i tak tylko NRD-owcy pozostaną czarnymi owcamiwink

www1.wdr.de/fernsehen/sport-inside/doping-west-100.html
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Doping w byłym NRD... 25.03.17, 20:59
      Lubat sport był kiedyś, dziś jest wielkim upolityzowanym biznesem który nie znosi konkurencji.
    • polski_francuz System 25.03.17, 20:59
      Nu towarzyszu lubat, to NRD i Ruscy stworzyli panstwowy system by wygrywac poprzez szprycowanie sie. W RFN-ie jak i wszedzie indziej sportowcy oszukiwali ale nie stalo sie to panstwowotworzczym dzielem.

Co zreszta sam dobrze wiesz, bos nieglupi. Tyle, zes Ruski i hallakujesz w ich interesie.

PF
    • malkontent6 Re: Doping w byłym NRD... 25.03.17, 21:39
      A tym Niemkom z RFN też rosły wąsy i jajca?
      • eva15 Re: Doping w byłym NRD... 25.03.17, 23:46
        A w NRD komu rosły? Znasz nazwiska? Możesz być pewnym, że to nie było tak jak historia z polską Ewą Kłobukowską?
        • monalisa2016 Re: Doping w byłym NRD... 26.03.17, 00:50
          eva15 napisała:

> A w NRD komu rosły? Znasz nazwiska? Możesz być pewnym, że to nie było tak jak h
          > istoria z polską Ewą Kłobukowską?

Musiałam zaczerpnąć troche info w tej dziedzinie widząc w wiki ze była intersexuelle.

de.wikipedia.org/wiki/Ewa_Kłobukowska
          To co wtedy sie dyskwalifikowało a dziś sie propaguje genderem? smile

Ciekawy jest rozdział:
          Okrutni jak internetowe trolle

www.magazynbieganie.pl/ewa-klobukowska-nieznana-historia/
          Wiadomo o co chodzi, to jest tak jak z rosyjskim dopingiem.
        • malkontent6 Re: Doping w byłym NRD... 26.03.17, 01:04
          Nie, Ewciu, nie pamiętam nazwisk. Czytałem kiedyś artykuł o paniach, które po zakończeniu kariery sportowej zmieniały pleć. Jak będę miał trochę czasu to poszukam, bo mnie to znowu zainteresowało.
          • eva15 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 00:32
            malkontent6 napisał:

> Nie, Ewciu, nie pamiętam nazwisk. Czytałem kiedyś artykuł o paniach, które po
            > zakończeniu kariery sportowej zmieniały pleć

Jeśli tak, no to logicznie rzecz biorąc po zakończeniu kariery te panie musiałby przestały brać męskie hormony. No bo po co miałyby brać je dalej? Jakie korzyści miałby z tego mieć, by po zakończeniu kariery bawić się w facetów?

Ech, ile kitu można ludziom wcisnąć.
            • malkontent6 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 01:04
              eva15 napisała:

> po zakończeniu kariery te panie musiałb
              > y przestały brać męskie hormony. No bo po co miałyby brać je dalej? Jakie korzy
              > ści miałby z tego mieć, by po zakończeniu kariery bawić się w facetów?

Heidi po kilkunastu latach brania tego świństwa stała się Andreasem. Hormonów już nie musiała brać, bo została facetem.
    • lubat Re: Doping w byłym NRD... 26.03.17, 10:07
      polski_francuz napisał:

> Nu towarzyszu lubat, (...)
      > Co zreszta sam dobrze wiesz, bos nieglupi.

Bardzo bym się chciał zrewanżować opinią, ale jakoś nijak nie mogęwink
      • polski_francuz Re: Doping w byłym NRD... 26.03.17, 12:40
        Toz pisze, zes nieglupi. Gdybys mnie skomplementowal to bys skonczyl na Lubiancesmile

PF
        • lubat Re: Doping w byłym NRD... 26.03.17, 21:33
          polski_francuz napisał:

> Toz pisze, zes nieglupi. Gdybys mnie skomplementowal to bys skonczyl na Lubiancesmile

No nie mogę, nijak nie mogę się zrewanżować podobnym komplementem. Tylko się pogrążasz! Przecież średnio inteligentny i rozgarnięty forumowiec domyśla się, a niektórzy wiedzą, że ja nie mogę bać się Łubianki, bo to właśnie ja mogę tam innych posyłaćwink
          • malkontent6 Re: Doping w byłym NRD... 26.03.17, 22:29
            lubat napisał:

> ja nie mogę bać się Łubianki, bo to właśnie ja mogę tam innych posyłaćwink

Jedno nie wyklucza drugiego. Popatrz na biografię tego towarzysza.

pl.wikipedia.org/wiki/Gienrich_Jagoda
            • monalisa2016 Re: Doping w byłym NRD... 26.03.17, 22:46
              Malko gdzie obiecanki?

....................
              www.youtube.com/watch?v=GeVvRGkXTLc
              De koninklijke familie van Nederland en DJ Armin van Buuren
              Holenderska rodzina królewska i DJ Armin van Buuren
              • malkontent6 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 00:19
                To nie jest ten artykuł, o którym myślałem ale wklejam link aby dotrzymać obietnicy:

joemonster.org/art/32817
                • malkontent6 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 00:22
                  Jeszcze jeden link:

www.rmf24.pl/sport/news-sportowcy-nrd-dostawali-po-10-tabletek-do-posilku-ale-o-dopi,nId,770414
                  • monalisa2016 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 01:01
                    Wolnego, wolnego Malko to nie jest to co nam obiecałeś?
                    W mienionym czasie były dwa przypadki intersexuelle, jednym przypadkiem była Polka mieszkająca w Stanach występująca w barwach Polski, drugi przypadek był w Niemczech kiedy osoba występowała jako sportsmenka (kobieta/dziewczyna) a zakończyła /zakończył kariere jako mężczyzna. O dzisiejszych przypadkach nie będziemy pisać ich jest więcej, przecież chodzi nam o mienione czasy, te mienione czasy które tu wspomniałam są bardzo odlegle i tu nie rozumiem dlaczego Ewę Kłobukowską dyskwalifikowano a Polska nie broniła się przed dyskwalifikacją. Czyżby postąpiono z nią tak jak dziś postępuje sie z rosyjskimi sportowcami?
                    • monalisa2016 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 01:12
                      Przypadek z Niemiec, sportsmenka Dora Ratjen koniec kariery jako Heinrich „Heinz“ Ratjen

de.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Ratjen

Przypadek Polki z Stanów występującej w polskich barwach:

de.wikipedia.org/wiki/Stanisława_Walasiewicz

Dzis tych przypadków jest więcej szczególnie u sportowców ciemnoskórych i mimo tego występują, wiec dlaczego Kłobukowska zdyskwalifikowano? Byla za groźna dla innych, dla tych właściwych którzy sa tylko uprawnieni do zdobywania medali? smile, smile
                      • malkontent6 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 01:31
                        To nie jest dyskusja na temat intersexuelle. My tu mówimy o wieloletniej, sponsorowanej przez władze aferze dopingowej w NRD. Zwróć uwagę, że w pływaniu sukcesy odnosiły właściwie tylko kobiety. Prawdopodobnie dużo łatwiej jest hormonami męskimi wzmocnić (zmodyfikować) młode dziewczyny.
                        • monalisa2016 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 01:35
                          Doch, doch malko, co napisałeś na gorze? smile
                          Cytat z twojego postu:
                          A tym Niemkom z RFN też rosły wąsy i jajca?

Nie dotyczy to intersexuelle? smile

Ale teraz juz dobranoc, przebrałam w czasie.
                          • malkontent6 Re: Doping w byłym NRD... 27.03.17, 02:10
                            Jakoś dużo było tych intersexuelle w NRD. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka