Dodaj do ulubionych

byłem przeciw ekshumacjom

31.05.17, 09:03
ale teraz jak spływają wyniki to dobrze, że to się robi.
Co to w ogóle jest?! Dwie głowy, trzy dłonie w jednej trumnie, w worku na śmieci przewiązane sznurkiem.
To zakrwawa na jakąś nekrofilię.
Tusk i Kopacz muszą za to odpowiedzieć właśnie.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Piorytety 31.05.17, 09:29
      Myslisz serio, ze zemsta na Tusku to wazna dla Polski sprawa?

PF
      • perla Re: Piorytety 31.05.17, 09:35
        polski_francuz napisał:

> Myslisz serio, ze zemsta na Tusku to wazna dla Polski sprawa?

czemu zemsta?
        Czy kodeks karny jest zemstą właśnie?
        • wikul Re: Piorytety 31.05.17, 10:01
          perla napisał:

> czemu zemsta?
          > Czy kodeks karny jest zemstą właśnie?

Nie zasłaniaj się kodeksem, ty już ich skazałeś.
      • czuk1 Re: Piorytety 31.05.17, 09:45
        polski_francuz napisał: Myslisz serio, ze zemsta na Tusku to wazna dla Polski sprawa?

Nie chodzi o zemstę ... tylko o odpowiedzialność za zaniedbanie podstawowych zadań państwa;
        • polski_francuz Re: Piorytety 31.05.17, 09:56
          Drogi czuku, emocje smolenskie staly sie panstwowa religia i oddalaja i Narod i jego rzad od istotnych problemow panstwa i swiata. Jako, ze masz i dobra wole i doswiadczenie, zadam Tobie pytania, ktore sam sobie czesto stawiam: czy w interesie Narodu i Panstwa lezy przedluzanie tych emocji? Czy by uspokoic te emocje ktos musi byc skazany? Czy musi to byc Tusk i Kopacz?

Na to ostatnie pytanie mam juz gotowa odpowiedz: ani Tusk ani Kopacz nie zmuszali pilota by ladowal we mgle na malym lotnisku.

PF
          • czuk1 Re: Piorytety 31.05.17, 10:16
            polski_francuz napisał: Drogi czuku, emocje smolenskie staly sie panstwowa religia i oddalaja i Narod i jego rzad od istotnych problemow panstwa i swiata. Jako, ze masz i dobra wole i doswiadczenie, zadam Tobie pytania, ktore sam sobie czesto stawiam: czy w interesie Narodu i Panstwa lezy przedluzanie tych emocji? Czy by uspokoic te emocje ktos musi byc skazany? Czy musi to byc Tusk i Kopacz?

Nagłaśnianie jest w interesie PiS ale nie w interesie Państwa. Tu masz rację. Ale PiS nie zawsze ten interespaństwa widzi, nie zawsze prezentuje. Teraz PiS ma okazję by opozycji dowalić.
            Wg mnie. W tej konkretnej sprawie nie może byc jednak świętych krów. Jeśli chodzi o ukaranie winnych rozstrzygnie sąd. Nie ma podstaw by zamieść sprawe pod dywan.
            Dla mnie oczywistym jest , że są ludzie odpowiedzialni za niedostateczny nadzór i zanedbania procedur; także nieodpowiedzialności wykonawcy zadań. W trakcie śledztwa p.Kopacz i p.Tusk mogą byc ważnymi swaidkami. A więc powinni odpowiadać przed prokuratorami i ew. sędziami.

> Na to ostatnie pytanie mam juz gotowa odpowiedz: ani Tusk ani Kopacz nie zmuszali pilota by ladowal we mgle na malym lotnisku.
            Zgoda. Ale to powinno byc po kolei rozpatrywane.
            W tym fragmencie , w tym wątku, interesują opinie publiczną fakty naruszenia prawa na etapie identyfikacji zwłok, badania stanu uszkodzeń ciała, zachowań w sytuacji rozczłonkowania zwłok, ekshumacji,...
            Tu mogą być jakieś kary za niedostateczny nadzór. A więc temat jest polityczny, mało znaczacy w całej tej tragedii. W każdym razie absolutnie nie zwiazany z ustalaniem przyczyn katastrofy.

Od początku mam pogląd -
          • gini Re: Piorytety 02.06.17, 23:40
            Po pierwsze to mowaa jest, o tym co wykazaly ekshumacje, Tusk ponoc powiedzial, ze bierze odpowiedzialnosc na siebie, a Klamaczowa, zaperwniala o wspanialej wspolpracy.

No patrz pilot ladowal, a to nowina, a wiesz baranku co to jest zejscie do MDH?
            • czuk1 Re: Piorytety 05.06.17, 09:49
              gini napisała: ...Tusk ponoc powiedzial, ze bierze odpowiedzialnosc na siebie, a Klamaczowa, zaperwniala o wspanialej wspolpracy[/i]

A co nowego powiedział. Przecież odpowiedzialność za pracę jego ministrów jest oczywista.
              Także współodpowiedzialność za pracę prokuratury . NIe zmienił Prokuratora Generalnego, choć tenże jest bezpośrednio winnym za to , ze jego służba nie spowodowała wykonania ekshumacji zwłok w Polsce..... przed pochówkami.[/i]
              • gini Re: Piorytety 05.06.17, 10:46
                No nie wiem prokuratura ponoc byla "niezalezna" , alle dlaczego i ona lgala ?
                A, ze lgalla to fakt .

Wkurza mnie wiec podkreslanie winy wierchuszki, zaczelabym przypalac zywym ogniem Seremeta & company
    • wikul Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 09:30
      perla napisał:

> Tusk i Kopacz muszą za to odpowiedzieć właśnie.

A nie ten tchórz Macierewicz? On jest specjalistą od wszystkiego (tak jak ty) i wiedziałby co do kogo należy z tych zdjęć.

tnij.at/135519
      • perla Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 09:49
        Wikul, podobno wszyscy są równi w świetle prawa właśnie.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-03-02/wykopal-cialo-z-grobu-bo-w-prosektorium-pomylono-zwloki-przedsiebiorca-pogrzebowy-przed-sadem/
        • wikul Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 10:08
          perla napisał:

> Wikul, podobno wszyscy są równi w świetle prawa właśnie.
          >
          > www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-03-02/wykopal-cialo-z-grobu-bo-w-prosektorium-pomylono-zwloki-przedsiebiorca-pogrzebowy-przed-sadem/

Jesteś pewien że to jest podobny przypadek?
    • czuk1 Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 09:31
      Zgoda. Kłamcy, nieodpowiedzialni politycy, urzędnicy i prokuratorzy, lekarze.... którzy wiedzieli o braku identyfikacji zwłok , którzy nie zadbali o wykonanie tych czynności przez Polaków, powinni odpowiedzieć przed sądem i być ukarani.
      • wikul Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 10:07
        czuk1 napisał:

> Zgoda. Kłamcy, nieodpowiedzialni politycy, urzędnicy i prokuratorzy, lekarze...
        > . którzy wiedzieli o braku identyfikacji zwłok , którzy nie zadbali o wykonanie
        > tych czynności przez Polaków, powinni odpowiedzieć przed sądem i być ukarani.

Przestań powtarzać pisowskie bzdury, zapoznaj się ze zdjęciami który zamieściłem w linku i zastanów się nad ówczesnymi możliwościami i nieubłaganym czasem który determinował te wszystkie prace. Z Gosiewską chcesz się ścigać czy z Perłą?
        • czuk1 Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 10:34
          wikul napisał: Przestań powtarzać pisowskie bzdury, zapoznaj się ze zdjęciami który zamieściłem w linku i zastanów się nad ówczesnymi możliwościami i nieubłaganym czasem który determinował te wszystkie prace. Z Gosiewską chcesz się ścigać czy z Perłą?

Jaka to pisowska bzdura ? Mam przy tym pisaniu swój rozum.

Odnoszę się do konkretów, do przewiny wykonawców zadań państwowych w Smoleńsku i Moskwie. Co, mam zwalić winę za takie zbieranie zwłok, za taką ich segmentację , za brak lekarzy przy wydawaniu aktów zgonu, za przygotowanie zwłok do transportu, na brak w kraju identyfikacji zwłok .... na ruskie trolle. Gdzie byli polscy prokuratorzy, i inne służby. ???

Możliwości w Moskwie swoją drogą były nieduże ale zachowanie procedur obowiązujących w kraju było koniecznością.
          Nikt nie kazał robić pogrzebów za kilka dni . Bywa, że w sprawach drobnych/indywidualnych , czynności badania, identyfikacji zwłok trwają tygodniami.

Byłem zwolennikiem pochowania wszystkich ... w zbiorowej mogile. Dlatego, że widziałem wcześniej te makabryczne zdjęcia. Nie mam sobie nic do zarzucenia.
          • czuk1 Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 12:31
            Pani b.premier jest już dziś przesłuchiwana. To dobrze. Gdyby było inaczej... rządowa tvp międliła by temat tygodniami.
          • wikul Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 13:09
            czuk1 napisał:

> Jaka to pisowska bzdura ? Mam przy tym pisaniu swój rozum.
            > Odnoszę się do konkretów, do przewiny wykonawców zadań państwowych w Smoleńs
            > ku i Moskwie.
            Co, mam zwalić winę za takie zbieranie zwłok, za taką ich s
            > egmentację , za brak lekarzy przy wydawaniu aktów zgonu, za przygotowanie zwł
            > ok do transportu, na brak w kraju identyfikacji zwłok .... na ruskie trolle. Gd
            > zie byli polscy prokuratorzy, i inne służby. ???
            >
            > Możliwości w Moskwie swoją drogą były nieduże ale zachowanie procedur obowiązuj
            > ących w kraju było koniecznością.
            Nikt nie kazał robić pogrzebów za kilka d
            > ni . Bywa, że w sprawach drobnych/indywidualnych , czynności badania, identyfik
            > acji zwłok trwają tygodniami.

Rzuciłeś kilka ogólnych hasełek i myślisz że wystarczy. Posłuchaj Sasina z tamtych czasów (maj 2010) bo mam wrażenie że (podobnie jak pisowcy) rozpatrujesz to wszystko mając dzisiejszą wiedzę i możliwości. A sytuacja była wyjątkowo dramatyczna i nie prawdą jest że można było zwlekać z pochówkami. Można sobie wyobrazić wrzask gdyby pochówki opóźniały się o kilka tygodni. Uruchom wyobraźnie wczuwając się tamte chwile.

polityczek.pl/index.php/uncategorised/1447-archiwalne-nagranie-sasina-mowil-ze-godnie-chowano-osoby-ktore-zginely-w-smolensku
            • babaobaba Re: byłem przeciw ekshumacjom 31.05.17, 14:12
              Przecież to nie ma znaczenia co się stało. Znaczenie ma tylko to, że można kogoś z PO potargać za nogawki. Winą Po jest tylko to, że było zbyt miękkie w załatwianiu spraw. To, że w trumnie tego generała były kawałki (wielkości pudełka od zapałek?) innych osób i rozdzierający lament pisówek, którym w życiu nie żyłoby się tak dobrze gdyby nie katastrofa to szum obliczony na przyszłe wybory. Gdyby tak udało się skazać na więzienie Tuska to odpadłby główny rywal tego narciarza. Kopaczową mogą cmoknąć - nie jej zadaniem było sprawdzać co wkłada się do trumien. To czego przyszła pani premier musiała doświadczyć żaden pisowski cwaniak by nie wytrzymał. Była ogromna presja by pogrzeb wypadł godnie i taki właśnie był. Pomyłki były dziełem Rosjan a prokurator Pasionek nie zarządził badań DNA czy jakichkolwiek innych, dziś odgraża się jakby rządy PiS miały trwać wiecznie. Wtedy, kiedy mógł coś do sprawy wnieść był niezależnym prokuratorem a dziś?

Na marginesie - niech ktoś spróbuje wyobrazić sobie - przylatują zalutowane trumny z Rosji i znajduje się ktoś, kto zarządza rozlutowanie i wykonanie badań.... a szkoda, mógł ktoś zarządzić, że tak zrobimy i ugiąć się tylko na wyraźne żądania rodzin. Dziś koronny argument o "zaniedbania" ległby w gruzach. No ale kto z PO byłby skłonny do takich nieludzkich, niehumanitarnych, działań w tamtym czasie?

• gertuszka Re: byłem przeciw ekshumacjom 02.06.17, 22:57
      Napisałam, że nie lubię, nie cierpię Tuska.
      ALE - grzebanie się w trumnach, kierowanie uwagi na fakt, ile rąk, palców, głów w "materiale ludzkim" (no tak!) który zawierają trumny to jest skandal. Odwracanie uwagi od tu i teraz. To jest normalnie "stonka z Ameryki" - ten temat.
      Miesięcznica zwana przez warszawiaków "miesiączką" - zainicjowana przez osobę... i tu oszczędzę sobie określenie, w kazdym razie ta osoba nie powinna pełnic żadnej funkcji w państwie tylko ewentualnie we własnym mieszkaniu.

Odwracanie uwagi! Zaraz budżet rąbnie. 500 plus wykończy go. Za chwilę nie będzie ... itd. Wszystko wokoło się dosłownie wali, a my tu o ekshumacjach. Sami za moment będziemy mieszkańcami trumien i cmentarzy. Byle nie dać się zwariować!
      • gini Re: byłem przeciw ekshumacjom 04.06.17, 22:24
        No patrz, tacy Holendrzy grzebali sie w trumnach , zatrudnili nawet 200 specjalistow, do identyfikacji zwlok.Rodziny byly powiadamiane, gdy zidentyfikowano Ich bliskiego, uwazasz, ze powinnii, wszystkich do dolu wapnem zalac?Spodziewalam sie po Tobie akurat troche wiecej wrazliwosci .
        Gdyby, przeprowadzili sledztwo, normalnie bez klamstw i oszustw, to nie ciagneloby sie to tyle lat.
        Sama uwazam, ze ciagle stawianie pomnikow, tablic, apele itd... to akurat jest niepotrrzebne, wykorzystywanie katastrofy do celow politycznych uwazam za ohydne, ale cokolwiek wyjasnic trzeba , na komisje juz nie licze, ale mam nadzieje, ze prokuratura wreszcie w miare mozliwosci cos wyjasni .
        • monalisa2016 Re: byłem przeciw ekshumacjom 04.06.17, 23:37
          gini napisała:

> No patrz, tacy Holendrzy grzebali sie w trumnach , zatrudnili nawet 200 specjal
          > istow, do identyfikacji zwlok.
          >>>>>>>>>>>>>>>>>>>
          Skąd ta wiedza?
          Przecież trumien po przetransportowaniu do Holandii nie wolno było otwierać.
          • gini Re: byłem przeciw ekshumacjom 05.06.17, 09:22
            Poczytaj troche, naturalnie, ze otwierano, robiono sekcje, i identyfikacje , trwalo to kilka miesiecy.

wpolityce.pl/swiat/206770-pierwsza-ofiara-lotu-mh17-zostala-zidentyfikowana-200-holenderskich-ekspertow-rozpoznaje-ciala-pasazerow-malezyjskiego-boeinga
            olenderski rząd poinformował, że pierwsza ofiara lotu MH17 została zidentyfikowane.
            Imię i płeć ofiary, narodowości holenderskiej, nie zostały ujawnione. Rząd powiedział natomiast, że o identyfikacji zostali powiadomieni krewni oraz burmistrz rodzinnego miasta ofiary.
            W Hilversum pracuje ponad 200 sądowych ekspertów, którzy identyfikują ciała i szczątki ludzie znalezione we wraku boeinga 777.

• monalisa2016 Re: byłem przeciw ekshumacjom 05.06.17, 12:32
              Gini co media piszą i rządy twierdza, to jest jedna rzecz a rzeczywistość wyglądała niestety inaczej. Sięgnij do holenderskich mediów, do wypowiedzi krewnych osób poszkodowanych w tej katastrofie wtedy zobaczysz inną prawdę. Zobacz sam fakt rząd twierdził ze 298 zidentyfikowano wtedy 296 ofiar, ze przy identyfikacji 2 ofiar nie było możliwości podporządkować DNA, to było wtedy, co dziś? Ano przed paroma tygodniami znaleziono szczątki prawdopodobnie dwóch ofiar z katastrofy MH17, rodzi sie tu pytanie ile pasażerów leciało tym nieszczęśliwym samolotem albo jak wyglądała ta identyfikacja?
              • gini Re: byłem przeciw ekshumacjom 05.06.17, 12:52
                A Ty siegalas, do tych wypowiedzi?Prawdopodobnie??A jak wygladalla identyfikacja, nie wiem, alle z pewnoscia, nie zawieziono rodzin do prosektorium , i nie pokazywano im po kilku zmasakrowanych cial, nie przesluchiwano godzinami ,nie slyszalam tez by te rodziny, ktos o cos oskarzal.
                Na klamstwa polskiej prokuratury dowod mam od lat na swoim blogu w salonie , i na pare innych rzeczy tez .

Zaznaczam, ze niigdzie nie twierdze, ze byl zamach, domagam sie jedyniie rzetellnego wyjasnienia katastrofy.
                • monalisa2016 Re: byłem przeciw ekshumacjom 05.06.17, 13:10
                  Naturalnie ze sięgnęłam do holenderskich mediów, nie tych mainstreamowych gdyż one piszą jedną, jedyną prawdę, sięgnęłam do wypowiedzi krewnych poszkodowanych z tej katastrofy. Sięgnęłam tez do niedawnych wiadomości z ukraińskich mediów pisanych "małym druczkiem" o niedawnym odnalezieniu po tylu latach najprawdopodobniej dwóch ofiar z tej katastrofy.
                  • monalisa2016 Re: byłem przeciw ekshumacjom 05.06.17, 13:21
                    Jedna osoba z krewnych wspomina ze dostała dwa małe boxy (skrzynki) po dorosłych ludziach w tym wypadku rodzicach. W innym artykule pisali ze ciała poszkodowanych były nawet wite w ziemie na głębokości 60 cm i na dość dużym obszarze, sadzisz ze przekopali wszystko na te głębokość by odnaleźć wszystkie ludzkie szczątki?
                    To jest katastrofa lotnicza i nie ma co tu cudów oczekiwać jakich oczekują szczekacze by uderzyć innych i znaleźć powód do zapuszkowania.
      • arceszk Re: byłem przeciw ekshumacjom 04.06.17, 23:15
        > Napisałam, że nie lubię, nie cierpię Tuska.

A ja lubię, więcej - szanuję. Czy to mnie jakoś degraduje?
        • arceszk Re: byłem przeciw ekshumacjom 04.06.17, 23:18
          A -
    • wikul Re: byłem przeciw ekshumacjom 04.06.17, 22:13
      perla napisał:

> ale teraz jak spływają wyniki to dobrze, że to się robi.
      > Co to w ogóle jest?! Dwie głowy, trzy dłonie w jednej trumnie, w worku na śmiec
      > i przewiązane sznurkiem.
      > To zakrwawa na jakąś nekrofilię.
      > Tusk i Kopacz muszą za to odpowiedzieć właśnie.

Przeczytaj wywiad z p.Kopacz może coś więcej zrozumiesz niż wypociny pisowskich nienawistników.

www.newsweek.pl/polska/polityka/ewa-kopacz-nie-bede-kozlem-ofiarnym-rozmowa-o-smolensku,artykuly,411180,1.html
      • monalisa2016 Re: byłem przeciw ekshumacjom 04.06.17, 23:35
        Ciekawe jak by było gdyby Kaczyński był na miejscu rozpoznających ciał ofiar smoleńskiej katastrofy?
        On nawet nie chciał rozpoznawał ciała swojej szwagierki, po prostu uciekł, a teraz wielka gęba?
    • babaobaba Re: byłem przeciw ekshumacjom 05.06.17, 13:24
      Zastanawia mnie wiarygodność tych informacji. Ostatecznie nie od dziś wiadomo, że wyniki ekspertyz nader często wychodzą pod oczekiwania zamawiającego. Mam przeczucie, że dla celów politycznych to wszystko ubarwiono by wywołać odpowiednie do oczekiwań lamenty pisowskiej części poszkodowanych. A wyobraźmy sobie, że wszystko było w porządku to jak uzasadnić KONIECZNOŚĆ wykonania tych ekshumacji. Pisowski apetyt na władzę jest ogromny a reżim gotowy na wszystko by władzę utrzymać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka