Dodaj do ulubionych

110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej

03.09.17, 08:18
Rocznica ta minęła kilka dni temu, 31 sierpnia. Liczyłem na większą hucpę z tej okazji, co najmniej taką jak rok temu, gdy u bezludnej wyspy Ventotene zacumował lotniskowiec, a potem wylądował na nim samolot z samymi liderami najbardziej postępowych krajów Europy, Merkel i Hollandem, żeby złożyć bukiet kwiatów na grobie komunisty Altiero Spinelli'ego, którego imię nosi centralny budynek Parlamentu Europejskiego w Brukseli. Komunista Altiero Spinelli był w latach 40-tych uwięziony na wyspie Ventotene, co pozwoliło mu napisać tam "Manifest z Ventotene", dziś dokument programowy Unii Europejskiej. Miałem cichą nadzieję, że w tym roku odwiedzą Ventotene pan Mikron i pani Mikrela, a może nawet przyłączą się działające w klubie Spinelli'ego nasze posłanki Danuta Huebner i Róża hrabina Thun, a być może również i założyciel klubu Spinelli'ego, wielki przyjaciel Polski, Guy Verhofstadt... a tu nici. Klub Spinelli'ego dla niepoznaki nazywa się oficjalnie Klubem Krokodyla, na cześć tego przyjaznego człowiekowi zwierzęcia. Co dziwne, zdaje się że tylko bracia Czesi pamiętali w tym roku o tej niezwykle ważnej dla UE rocznicy. skolskyservis.teraz.sk/zaujimavosti/proeuropsky-orientovany-altiero-spinel/36671-clanok.html
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 03.09.17, 09:52
      lont12 napisał:
      ...." Komunista Altiero Spinelli był w latach 40-tych uwięziony na wyspie Ventotene, co pozwoliło mu napisać tam "Manifest z Ventotene", dziś dokument programowy Unii Europejskiej."
      Nie wystarczy, że Ty uczciłeś ? A swoją drogą , po co szukać i hołubić komunistycznych ojców chrzestnych UE ? .Czy Schumam miał przesłanki merkantylne by przejmować ideę Spinell'iego , przy tworzeniu własnej idei Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali a potem powstania EWG ?

• lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 03.09.17, 10:06
        Schuman to pikuś
        • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 03.09.17, 11:13
          lont12 napisał:
          Interesuje mnie nadal droga i skuteczność komunistycznej myśli komunisty Altiero Spinelliego
          w tworzeniu integracji europejskiej , w tym Unii Europejskiej. czekam na uzasadnienie swojej tezy , że "Schuman to pikuś"
          Od razu wyrażam pogląd (nie wnikając skąd ta idea ... a może od Róży Luksemburg ? Ona też głosiła ideę federalizacji Europy), że nie wyobrażam sobie innej inspiracji do integracji europejskiej , jak taka - WZMOCNIENIE KONKURENCYJNOŚCI EUROPEJSKICH TOWARÓW NA RYNKU ŚWIATOWYM.

....komunistów i komunizmu nie da się tu obarczyć winą utworzenia UE ...
    • pijatyka Spinelli czyli nowy durnoprawiczkowy pie.rdolec 03.09.17, 17:16

Nie wyszło z Hitlerem - jako "prawdziwym ojcem chrzestnym UE" - to teraz (bo jeszcze 2,3 lata temu w dyskursie politycznym nazwisko praktycznie nieobecne) wynaleźli komunistę.

Typowe na psychoprawicy; jakiś jełop dokonuje "odkrycia", a zaraz inne przygłupy puszczają w obieg, bez krztyny refleksji.
      • lont12 Re: Spinelli czyli nowy durnoprawiczkowy pie.rdol 04.09.17, 00:08
        "jeszcze 2,3 lata temu w dyskursie politycznym nazwisko praktycznie nieobecne"

i wciąż jest za mało obecne, bo prawie nikt o tym panu nie słyszał, choć nazwisko jego widnieje jak byk nad bramą wejściową do Parlamentu Europejskiego
    • pijatyka Re: zacumował lotniskowiec, a na nim wylądował... 03.09.17, 17:20

"Samolot z liderami" - jakiś jumbo-jet czy upchnęli się wszyscy w myśliwcu? ;->
    • monalisa2016 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 03.09.17, 19:58
      Lont12 specjalnie dla ciebie w j. angielskim żebyś nie pisał bajek.
      Historia EU sięga przedwojennych czasów co nie jest ujęte w angielskojęzycznym artykule, pomysł/projekt/ojciec chrzestny EU to CIA.

www.telegraph.co.uk/business/2016/04/27/the-european-union-always-was-a-cia-project-as-brexiteers-discov/

Niejednokrotnie linkowałam tu na forum artykuły w j. niemieckim, ostatnio dla polskiego francuza. Pefcia tez myślał ze Charles de Gaulle był twórca EU. smile
      Dla ciebie poszukałam ekstra w j. angielskim.

www.google.de/search?source=hp&q=EU+geschichte+CIA&oq=EU+geschichte+CIA&gs_l=psy-ab.12...2077.14308.0.18402.17.17.0.0.0.0.432.2766.0j14j1j1j1.17.0....0...1.1.64.psy-ab..0.16.2647...0j0i131k1j0i22i30k1j33i160k1.XzYVgng96iQ
      • lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 04.09.17, 00:10
        skoro CIA to wymyśliło, to dlaczego powstawiali tam samych marksistów?
        • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 04.09.17, 05:41
          lont12 napisał: skoro CIA to wymyśliło, to dlaczego powstawiali tam samych marksistów?
          Poszukiwać ojca UE kiedy jest on znany .... nie ma sensu. Przyszywanie UE komunistycznego pochodzenia.... tym bardziej . Zauważmy komu zależy na przypisaniu UE komunistyza ojca.... a no rosyjskiemu najemnikowi, a moze nawet dwom.

Poza tym uznanie Altiera Spinelliego "ojcem" UE jest nieuprawnione. Co to za ojciec którego główna idea/pomysł - federalizacja Europy - do dziś nie jest wdrażany? To jest najwyżej ojciec chrzestny idei federalizacji Europy.... a to co innego, niż twórca UE. Poza tym pomysł ściągnął od Róży Luksemburg.
          Już samo to, że 2-3 lata temu nikt nie wiedział o tym odizolowanym od świata (wiele lat) wizjonerze nie wiedział , świadczy o nietrafnym uznaniu go za ojca UE. A na bramie do PE
          niech sobie wisi jako wizjoner tworzenia państwa - Unia Europejska. Ta wizja - owszem przewijała sie w głowach polityków (np. w Polsce u Janusza Palikota) , ale przez okres istnienia UE całkowicie zdezaktualizowała się i teraz jest bardzo odległa.

Europa integruje się poprzez UE - w formie realizacji wspólnych celów i wspólnego pieniądza.
          A ojcami UE, twórcami Unii Europejskiej są niewątpliwie:

Robert Schuman (1886 - 1963)
          Polityk francuski, który uznawany jest za jednego z założycieli zjednoczonej Europy. Tworzył podstawy Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali, która ostatecznie rozwinęła się w Unię Europejską. W latach 1948-1952 był ministrem spraw zagranicznych Francji .

Jean Monnet (1888 - 1979)
          Polityk francuski, uznawany za jednego z wielu architektów Wspólnot Europejskich. Założył Action Committee for the United States of Europe, mający ożywić ideę budowy wspólnej Europy, zwłaszcza po nieudanym eksperymencie z Europejską Wspólnotą Obronną.

Jacques Lucien Delors (ur. 1925)
          Francuski ekonomista i polityk, jeden z twórców idei ścisłej integracji Europy. Przewodniczący Komisji Europejskiej w latach 1985-95. W 1987 roku przedstawił pakiet Delorsa, ukazujący obraz zjednoczonej Europy. W 1989 r. przedstawił następny projekt stworzenia Unii Gospodarczej i Walutowej, z jedną walutą euro.

Charles de Gaulle (1890 -1970)
          Francuski polityk, przywódca wojskowy i mąż stanu. Prezydent Francji w latach 1959-69. Przez całe życie mówił o zjednoczonej Europie. Głosił on ideał Europy łączącej wszystkie terytoria po Ural.

Francois Mitterrand (1916 - 1996)
          Francuski polityk. Prezydent Francji w latach 1981-95. Największe sukcesy odniósł na arenie międzynarodowej, zwłaszcza na scenie Wspólnoty Europejskiej. Wspierał przystąpienie Hiszpanii i Portugalii (1986), miał dobre stosunki z kanclerzem Niemiec Helmutem Kohlem, razem z którym doprowadził do podpisania Traktatu z Maastricht, 7 lutego 1992 r

Źródło: Popularna encyklopedia, Wyd. PWNA
          • lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 04.09.17, 11:08
            cóż ci mogę powiedzieć... to jest właśnie ściema, to co napisałeś powyżej, którą łyknąłeś bez odrobiny krytycyzmu... Europejska Wspólnota Węgla i Stali... koń by się uśmiał... przecież węgiel i stal kradła wtedy Francja, z racji okupacji Niemiec... musieli z tego jakoś wybrnąć... a to że federalizacja EU, po myśli Altiero Spinelli'ego, nie została do tej pory zrealizowana... no cóż, nie ma na to jeszcze szans w żadnym referendum... projekt EU jest poważnie opóźniony, możn powiedzieć nawet że się załamał...

"Europa integruje się poprzez UE - w formie realizacji wspólnych celów i wspólnego pieniądza"

... z tym wspólnym pieniądzem nie wypaliło, bo pomysł poroniony był od samego początku... za szybko dążyli do federalizacji, a tu bęc...federalizację trza odłożyć, na 10, a może 20 lat, a czy EU do tego czasu przetrwa? wątpię... ja pewnie już tego nie doczekam... nie tylko ja
            • czuk1 Dajcie sobie spokój z mydleniem oczu... 04.09.17, 15:46
              lont12 napisał: cóż ci mogę powiedzieć... to jest właśnie ściema, to co napisałeś powyżej, którą łyknąłeś bez odrobiny krytycyzmu... Europejska Wspólnota Węgla i Stali... koń by się uśmiał... przecież węgiel i stal kradła wtedy Francja, z racji okupacji Niemiec... musieli z tego jakoś wybrnąć...
              Piszesz o kulisach sprawy. Nie sądzę by inicjator EWWiS a potem inni autorzy EWG mieli na myśli przykrywanie kradzieży i węgla z Niemiec, przez Francję. Przecież z samej nazwy EWG widać cele ogólne, obejmujące wszystkie obszary gospodarki państw Wspólnoty. Nikt , w tamtym czasie nie myślał o federalizacji Europy.
              Teraz ten komunista Altiero Spinelli (podejrzewam) potraktowany został instrumentalnie; wyciągnięty jest przez Ciebie i propagandzistkę imperium jak królik z kapelusza. I ma przemawiać obrazo twórczo : ... zobaczcie kto tworzył UE : 1. komunista, 2. więziony przez wiele lat za głoszenie szkodliwych idei, 3. celem lewaków kierujących UE jest zlikwidowanie państw suwerennych i utworzenie komunistycznego związku państw....wbrew
              interesowi narodów Europy.
              A więc wpisujesz się do grona Polaków i trolli rosyjskich buntujących przeciw UE a to jest już w interesie Putina.

> ... z tym wspólnym pieniądzem nie wypaliło, bo pomysł poroniony był od samego początku... za szybko dążyli do federalizacji, a tu bęc...federalizację trza odłożyć, na 10, a może 20 lat, a czy EU do tego czasu przetrwa? wątpię... ja pewnie już tego nie doczekam... nie tylko ja
              Oczywiście, że tak.....federalizacja nie miała i nie ma szans. To po co wnioskującego nietrafnie o federalizację, której nie podjęto i nie podejmie się ..... robić ojcem UE ? Wg mnie - po to
              by wykazać , że UE jest wrzodem na organizmie Europy. Wrzodem...którego trzeba usunąć
              .
              • lont12 Re: Dajcie sobie spokój z mydleniem oczu... 04.09.17, 23:01
                Nikt , w tamtym czasie nie myślał o federalizacji Europy

Może i wtedy nie myślał a później zaczęli myśleć. Celem EU jest federalizacja, chwilowo tylko wstrzymana. To nie ja robię Spinelli'ego ojcem UE, to nie ja umieściłem jego nazwisko nad bramą wejściową do Parlamentu Europejskiego, to nie ja działam w Klubie Krokodyla, nie ja składam bukiety kwiatów na jego grobie na wyspie Ventotene.
                • czuk1 Re: Dajcie sobie spokój z mydleniem oczu... 05.09.17, 09:26
                  lont12 napisał: Nikt , w tamtym czasie nie myślał o federalizacji Europy.
                  > Może i wtedy nie myślał a później zaczęli myśleć. Celem EU jest federalizacja,
                  > chwilowo tylko wstrzymana. To nie ja robię Spinelli'ego ojcem UE, to nie ja umieściłem jego nazwisko nad bramą wejściową do Parlamentu Europejskiego, to nie ja działam w Klubie Krokodyla, nie ja składam bukiety kwiatów na jego grobie na wyspie Ventotene.

Gdzie widzisz ten cel w dokumentach tworzących UE ? ja nie dostrzegam. Owszem "mówiło się" ale zamysł nie wszedł nawet w fazę koncepcji i projektowania.
                  To, że jeden z ludzi myślących o integracji Europy jest na bramie PE, to dobrze o UE świadczy.
                  Trudno zaprzeczyć, że taki facet był . I nie ma w UE tak, że zmienia się (jak w Polsce) zarządzający i zmienia się tablice historyczne (to tylko w Polsce - zmienia się nazwy ulic).
                  Co mi ten komunista przeszkadza na bramie PE ? Wiem jednak, że jego więzienne myśli (póki co) zostały odrzucone. Skąd jednak wiadomo czy Europa nie stanie kiedyś przed koniecznością
                  połączenia sił gospodarczych i obronnych . A więc czy nie będzie musiała "sfederalizować"gospodarki i utworzyć jednej armii ?

PS. W siedzibie mojej uczelni też tak jest jak w UE. Nikt nie usunął z tablicy marmurowej
                  nazwisk sześciu wybitnych naukowców (na ogólną liczbę 20 nazwisk) którzy wykładali w czasach PRL. Trzeba mieć szacunek do ludzi i głosić prawdę udokumentowaną , historyczną.
                  • lont12 Re: Dajcie sobie spokój z mydleniem oczu... 05.09.17, 11:22
                    jego więzienne myśli (póki co) zostały odrzucone

Nie zostały odrzucone, bo europejscy liderzy wciąż o nim pamiętają i dają temu wyraz.
        • monalisa2016 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 04.09.17, 23:20
          lont12 napisał:

> skoro CIA to wymyśliło, to dlaczego powstawiali tam samych marksistów?
          ..............................
          Lont12 jak zrozumiesz dlaczego dano zlecenie K. Marksowi jak i F. Engelsowi tworzenie nowego systemu którym wykonaniem zajęli sie najemnicy przeprowadzający rewolucje październikową w Rosji, wtedy zrozumiesz tez dlaczego unia jest lewicowa wręcz powoli zaczyna być centralnie sterowanym molochem tak jak znany nam były blok wschodni.
          Konserwatywna unia nie miałaby prawa istnienia, sam widzisz jak zwalcza sie narodowy monolit w Polsce, w Czechach, w Słowacji, na Węgrzech, a co dzieje sie na Zachodzie z otwartymi wrotami na oścież.
          Nie ma żądnych przyczyn bez wiadomego, skrzętnie ukrywanego celu ale tego celu nie można już ukryć, on jest widoczny wszędzie. Polecam przeczytanie książek chociażby Thomas'a P.M. Barnett'a, on pisze arogancko otwarcie o co chodzi.
          • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 00:25
            Bez czytania jakichkolwiek książek widać (choćby w Parlamencie Europejskim), że wpływ największy w UE mają grupy partyjne otwarte na świat, demokratyczne, postępowe, socjaldemokratyczne, socjalistyczne, etatystyczne ,wręcz lewicowe.... takie , które rządzą w głównych krajach europejskich. Państwa te swoje biurokratyczne wzorce przenoszą niestety do organizacji UE. Jest to jednak okres przejściowy....UE ma świadomość i widzi konieczność zreformowania, uproszczenia struktur .
            Podobieństwa struktury organizacyjnej UE i zarządzania nią do występującego ongiś w sowieckiej Rosji istnieją ale nie znajdziemy teraz najemników którzy wywołują w państwach europejskich rządy lewicujące. Wybory w Europie są przecież wolne i decydują kto w państwie rządzi, społeczeństwa państw europejskich (a nie jakieś siły międzynarodowego żydostwa rządzącego światowymi finansami) . Stan istniejący - duży udział rządów lewicowych w Europie - to pewien etap rozwoju społecznego, kształtowania ustroju państw europejskich. Konserwatyzm i nacjonalizm nie może liczyć tu na dominację bo nie odpowiada na zapotrzebowanie społeczeństw europejskich.., Europa potrzebuje i częściowo jest na etapie modernizacji, unowocześniania i integracji. Społeczeństwa europejskie dlatego (w swoim interesie) utrzymują rządy socjaldemokratów, partii pracy, demokratów.
            Dla UE jest to najlepsze rozwiązanie..... na dziś. tzw zło mniejsze. Pozwala bowiem na zmodernizowanie UE i utrzymanie idei integracji europejskiej ; na zablokowanie konserwowania UE i na zwiększenie jej gospodarczego znaczenia.

Widzimy, że niektórzy tu mają zadanie głoszenia o "przebudowie" UE na taką, w której każde państwo unijne będzie mieć całkowitą wolność wyboru ustroju , stosowania indywidualnych standardów , odstąpienia od demokracji. Słowem ....
            każde państwo..." na swój strój ". Głoszenie takich planów i zamiarów .... ma jeden cel - unicestwienie UE. Co jest jedynie
            w interesie dyktatorów (kacyków w UE) , w interesie wrogów UE.
            • lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 00:34
              "UE ma świadomość i widzi konieczność zreformowania, uproszczenia struktur"

Dlaczego tego nie robi? Kaczyński im dobrze podpowiada, a oni głosują 17:0.

W jedności siła, jak mawiał Lenin.
              • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 08:44
                Głosują 27:0 w swoim ale też polskim interesie. Czy w interesie Polski jest pozbawianie się udziału Polaka w gremiach kierowniczych UE ? W PE decydują grupy posłów partii socjaldemokratycznych. I Kaczyński może sobie skakać.
                Co najwyżej doprowadzi do marginalizacji Polski w Europie.
                Zreformowanie aparatu UE musi nastąpić, zmiany są przygotowywane. Polska powinna się włączyć do modernizacji centrum
                zarządzania ale nikt poważnie takiej Polski (która nie stosuje się do traktatów unijnych i odstępuje od demokratycznego państwa prawnego) nie będzie słuchał.
                Nie wiem co mówił Lenin ale faktycznie siła rośnie jeśli jest działanie solidarne.
                • lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 11:27
                  W PE decydują grupy posłów partii socjaldemokratycznych.

i chodzi o to żeby to zmienić , bo te grupy posłów, które decydują nie są już nawet Socjaldemokracją, to czystej krwi marksiści
                  • czuk1 o "komunistycznej" UE 05.09.17, 17:44
                    Mamy to działanie webbrygady na tym przykładzie:

Napisałem
                    - ...W PE decydują grupy posłów partii socjaldemokratycznych....

Ale lont12 zna swoje
                    , chyba uległ "prawdom" monalisy albo razem z nią głosi jakieś brednie ?,.... lecz nie jest w stanie udokumentować tego faktami. Pisze:
                    >.... i chodzi o to żeby to zmienić , bo te grupy posłów, które decydują nie są już nawet Socjaldemokracją, to czystej krwi marksiści

Mamy więc kontynuację zastraszania Polaków upiorami komunizmu ulokowanymi w UE. Mamy też wezwanie - " zniszczyć UE - gniazdo komunizmu - nim nas Polaków wezmą znowu do niewoli "...
                    • lont12 Re: o "komunistycznej" UE 05.09.17, 23:45
                      Mamy też wezwanie - " zniszczyć UE - gniazdo komunizmu - nim nas Polaków wezmą znowu do niewoli "

Nie, Czuk. Wezwanie jest inne : zastopować de-europeizację UE.
                      • monalisa2016 Re: o "komunistycznej" UE 06.09.17, 00:17
                        lont12 napisał:

> Nie, Czuk. Wezwanie jest inne : zastopować de-europeizację UE.

De-europeizację Unii zastąpił już Macron i będzie Fr-europeizacja.
                        Poczekaj cierpliwie zobaczysz.
                        • monalisa2016 Re: o "komunistycznej" UE 06.09.17, 00:29
                          Przy spadku poparcia w ciągu tylko paru miesięcy od wyborów w Francji do 30% musi sie gdzieś wykazać, wiec w Unii ma pole do popisu. Na razie jest cicho z powodu wyborów w Niemczech i Austrii jak i "braku rządu" w Holandii (tyle miesięcy po wyborach nie utworzono jeszcze rządzącej koalicji), w kluczowych państwach unii, po wyborach dowiemy sie więcej.
                          • czuk1 Re: o "komunistycznej" UE 06.09.17, 08:33
                            monalisa2016 napisał(a Przy spadku poparcia w ciągu tylko paru miesięcy od wyborów w Francji do 30% musi sie gdzieś wykazać, wiec w Unii ma pole do popisu. Na razie jest cicho z powodu wyborów w Niemczech i Austrii jak i "braku rządu" w Holandii (tyle miesięcy po wyborach nie utworzono jeszcze rządzącej koalicji), w kluczowych państwach unii, po wyborach dowiemy sie więcej.

Nie wystarczą te sygnały nieprzychylne od Macrona (i konkretne działania UE ) wobec Polski , by zmienić polską politykę unijną ? Apeluje o to Prezydent Andrzej Duda. Czy on też Polsce źle życzy ?

Tu we wpisach widzimy natomiast rady i zachęty by Polska trwała przy swoim oportunizmie i niesubordynacji , nie przyjmowała uwag UE a tym samym okopywała się w swojej osamotnionej transzei. I to wtedy, gdy czas pracuje na nasza niekorzyść. Czy to nie jest propaganda antypolska ?
                      • czuk1 Re: o "komunistycznej" UE 06.09.17, 08:19
                        Sugerowałem, że ml2016 i lont12 rzucają hasło - - " zniszczyć UE - gniazdo komunizmu - nim nas Polaków wezmą znowu do niewoli "
                        lont12 odpowiada : > Nie, Czuk. Wezwanie jest inne : zastopować de-europeizację UE.
                        Pytam więc aby móc się odnieść (nie wiem czy odpowiesz, bo masz zakaz od szefowej :
                        - na czym miała by polegać groźba de europeizacji UE , kto ją przygotowuje, co Polska robi by
                        ją wstrzymać?
                        • czuk1 Re: o "komunistycznej" UE 06.09.17, 08:54
                          Napisałem :
                          lont12 odpowiada suspicious Nie, Czuk. Wezwanie jest inne : zastopować de-europeizację UE.
                          Przepraszam.... to pisała ml2016 a nie lont12.

Pytanie moje, poniższe jest jednak aktualne i kieruję je do polemistów :
                          Na czym miała by polegać groźba de europeizacji UE , kto ją przygotowuje, co Polska robi by ją wstrzymać?
                          • czuk1 Re: o "komunistycznej" UE 07.09.17, 15:33
                            Lont12 twierdzi, że ich/jego ... "Wezwanie jest inne : zastopować de-euro"

Zapytałem więc tego podpalacza12 - Na czym miała by polegać groźba de europeizacji UE , kto ją przygotowuje, co Polska robi by ją wstrzymać?

.... pytanie pozostaje bez odpowiedzi ....
                            - dlaczego ?
            • babaobaba Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 10:24
              Kolego czuk1, zastanawiam się jaki masz cel w prowadzeniu dyskusji z osobą niewątpliwie chorą psychicznie czyli moną z lisa. Ta "najmądrzejsza" ze wszystkich baba jest przeciwna "komuchom" w UE a sama jawnie popiera Rosję rządzona przez komuchów - kagiebistów. Tą sama Rosję, która dogaduje się i pomaga Korei Pn, która potencjalnie stanowi ogromne zagrożenie dla pokoju na świecie. Wracam do UE. UE to rozwój gospodarczy europejskich słabeuszy i rzecz o wiele ważniejsza: POKÓJ. Szkoda czasu na przekomarzanie się z durniami. Pozdro.

• lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 11:21
                spadaj na baobab
                • babaobaba Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 13:16
                  lont12 napisał:

> spadaj na baobab

Ciebie, pisowski śmieciu, nie zauważam, więc się odpyrdol.

• czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 17:27
                babaobaba napisał: Kolego czuk1, zastanawiam się jaki masz cel w prowadzeniu dyskusji z osobą niewątpliwie chorą psychicznie czyli moną z lisa. Ta "najmądrzejsza" ze wszystkich
                > baba jest przeciwna "komuchom" w UE a sama jawnie popiera Rosję rządzona przez
                > komuchów - kagiebistów. Tą sama Rosję, która dogaduje się i pomaga Korei Pn, która potencjalnie stanowi ogromne zagrożenie dla pokoju na świecie.

Faktycznie tak to wygląda, na pierwszy rzut oka . Sęk w tym,że nie jest to jedna baba. Poza tym, nie wnikam w to czy najemnik rosyjski jest chory. Patrzę co pisze. A piszą wg perfidnych instrukcji. I jeśli ci najemnicy piszą przeciwko Polsce - mieszając w polskim kotle, przedstawiając w złym świetle UE, namawiając do wyjścia z UE..... to nie wytrzymuję. I obnażam wredne cele realizowane przez putinowskich najemników.
                Zauważ (na tym przykładzie) jak sprytnie najemnicy dyskredytują UE wskazując, że jakoby komunista jest ojcem chrzestnym UE, że (podobnie jak kiedyś Komintern skierował do Rosji Lenina) komunistom ktoś zlecił utworzenie UE. utworzyli ją i teraz oni zarządzają UE i prowadzą ją na tory komunizmu , zmierzają do utworzenia federalnego państwa komunistycznego, komunistycznej Europy. Jest to bujda na resorach (bo komunizm jest historią) . W putinowskie informacje/prawdy Polacy jednak łatwo mogą uwierzyć .... szczególnie kiedy straszy się rządami komunistów w UE. I dzieje się to akurat teraz kiedy Europa musi się pilnie integrować bo cywilizacja zachodnia ma wspólnych wrogów - Rosję i wojujący islam, exodus ludności z Afryki i Azji (a więc musi się zabezpieczać, odgradzać, wspólnie zbroić i bronić). Państwa europejskie muszą wręcz umacniać unię gospodarczą by wspólnie sprostać ogromnej konkurencji Chin, Indii, USA.
                W interesie Putina jest przecież rozbicie UE ; robi to on systematycznie i przy pomocy różnych metod. Jedną z nich jest wojna hybrydowa /propagandowa w sieci. Mamy ją także tutaj - na forach Agory - i naszym obywatelskim obowiązkiem jest dyskredytowanie rosyjskich najemników, którzy jeszcze bardziej pacyfikują naród , i tak już mocno podzielony.
                Nie wiem czy Cię przekonałem.

Wracam do UE . UE to rozwój gospodarczy europejskich słabeuszy i rzecz o wiele ważniejsza: POKÓJ. Szkoda czasu na przekomarzanie się z durniami.
                Sam widzisz jak jest. Plują na mnie , bo widzą we mnie wroga. Gdyby było jak piszą , ze jestem durniem .... to by nie reagowali na moje wpisy. Moje wpisy mają dwa cele - pokazać ,że grasują najemnicy Rosji i wyprowadzić z błędu czytelników ich wpisów. Nie jestem sam.... mamy w tej akcji dyskredytowania webbrygady wielu bardzo mądrych, inteligentnych forumowiczów
                • babaobaba Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 18:33
                  @czuk1

Napisałeś:
                  - Sęk w tym,że nie jest to jedna baba.
                  Zgadza się, ona często pisze jako "my". Ciekaw jestem czy nasze służby interesują się tymi poputczykami, czy wiedzą skąd piszą a może znają ich lepiej niż oni sami siebie. Może być że mona z lisa nie klika z Niemiec o czym usiłuje nas przekonać a robi to z Petersburga czy może z Moskwy? smile

- I jeśli ci najemnicy piszą przeciwko Polsce - mieszając w polskim kotle, przedstawiając w złym świetle UE, namawiając do wyjścia z UE..... to nie wytrzymuję. I obnażam wredne cele realizowane przez putinowskich najemników.

To jak ja. Też jestem niekonsekwentny - namawiam by z durniami nie dyskutować po czym nie wytrzymuję i coś tam napiszę emocjonalnie. Rozwalenie UE to cel Putina, zupełnie zrozumiały: z pojedyńczymi krajami łatwo sobie poradzi, z Unią już trudniej. To ogromny organizm, potęga gospodarcza.

- Nie wiem czy Cię przekonałem.

Nie trzeba mnie przekonywaćsmile Plują bo nie maja argumentów. To bezsilność.

• czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 18:46
                    Sądzę, że zainteresowanie poputczykami jest systematyczne. Mało tego, jako dziupla (której nie należy likwidować) traktowane jest forum Rosja i świat, sygnowane orłem dwugłowym , godłem FR.
                    • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 18:52
                      A o siedzibie centrum zarządzania najemnikami - w S.Petersburgu , Sawuszkina 55 - można znaleźć na tych stronach:
                      Wystarczy wpisać - sawuszkina 55

sebastiangojdz.natemat.pl/131901,fabryka-trolli
                      niezalezna.pl/65122-wojna-informacyjna-kremla-pracownik-fabryki-trolli-zdradza-k...
                      www.wykop.pl/link/2469657/film-z-wnetrza-petersburskiej-fabryki-trolli/

• lont12 cel Putina 05.09.17, 23:33
                  Czuk, gdybyś był młodszy to bym ci kazał powtarzać klasę. Celem Putina jest utworzyć Unię z Niemcami. Taki zawsze był cel każdego polityka rosyjskiego począwszy od Piotra I Wielkiego i zawsze znajdował pozytywny oddźwięk w Niemczech.
                  • czuk1 Re: cel Putina 06.09.17, 09:04
                    lont12 napisał: Czuk, gdybyś był młodszy to bym ci kazał powtarzać klasę. Celem Putina jest utworzyć Unię z Niemcami. Taki zawsze był cel każdego polityka rosyjskiego począwszy od Piotra I Wielkiego i zawsze znajdował pozytywny oddźwięk w Niemczech.

Wg mnie, to jest polska obsesja. Nie można transformować historii przy budowie strategii. Cele Putina są odmienne od żywotnych celów Niemiec. Rosja jest i będzie na cenzurowanym. Utraciła wiarygodność uczciwego partnera. I co najważniejsze.
                    Inny jest teraz układ sił na świecie. W zakresie sił zbrojnych liczą się USA,Chiny, Rosja.
                    W tym układzie Niemcy nie myślą nawet o unii z Rosją. Widzą ją jako rynek zbytu a pakty obronne z USA będzie umacniać. Dla Niemiec to jest najtańszy , wykonywany siłami USA ,pewny wariant trzymania Rosji daleko od Niemiec

• lont12 Re: cel Putina 07.09.17, 09:36
                      [i]Wg mnie, to jest polska obsesja. Nie można transformować historii przy budowie strategii.

Historia est magistra vitae.
      • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 17:55
        monalisa2016 napisał(a): Lont12 specjalnie dla ciebie w j. angielskim żebyś nie pisał bajek.
        > Historia EU sięga przedwojennych czasów co nie jest ujęte w angielskojęzycznym
        > artykule, pomysł/projekt/ojciec chrzestny EU to CIA.

Widzę Lont12 , że jesteś doskonałym medium lub pomocnikiem hipnotyzerki ze "stajni" Putina.
        Hipnotyzuje nas wyszukanymi artykułami (na każdą okazję) z amerykańskich szmatławców.
        Zaczynasz antypolskie bajdy powtarzać .... jak echo.
        • lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 05.09.17, 23:41
          Wiem Czuk że chcesz dobrze dl Polski, ale niestety, z powodu braku kwalifikacji, szkodzisz jej zamiast pomagać. Z polityki łykasz tylko oficjalną propagandę, a ta nie informuje cię o co naprawdę chodzi, a chodzi oczywiście o pieniądze.
          • monalisa2016 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 06.09.17, 00:19
            lont12 zostaw dziadka w spokoju nie ma sie na kim wyżyć i z kim pogadać przy pustce w głowie.
            • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 06.09.17, 08:12
              monalisa2016 napisał(a): lont12 zostaw dziadka w spokoju nie ma sie na kim wyżyć i z kim pogadać przy pustce w głowie.

Tak. Przy twojej "pustce w głowie" bo napełnionej wycinkami ze światowych szmatłaców i rozkazami z Sawuszkina 55. .

• czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 06.09.17, 08:44
            lont12 napisał: Wiem Czuk że chcesz dobrze dl Polski, ale niestety, z powodu braku kwalifikacji , szkodzisz jej zamiast pomagać. Z polityki łykasz tylko oficjalną propagandę,
            > a ta nie informuje cię o co naprawdę chodzi, a chodzi oczywiście o pieniądze.

Być może tak jest. Ale moje poglądy nie są odosobnione. Warto traktować je jako uwagi szeregowego Polaka. Nie wiem też, na czym by miało polegać szkodzenie Polsce, przez wypowiadanie się moje na forum ?
            Moje wpisy są okazją dla Ciebie i innych do wykazania merytorycznego , ze nie mam racji.
            A co robicie ? Trolle rosyjskie ubliżają, mający jakoby inne zdanie ... fachowcy jak ty nie chcą, nie potrafią obalać moich konkretnych (być może ułomnych opinii). Taki stan może
            dowodzić tylko jednego - nie macie dowodów na swoje hasłowe zaprzeczenia.

ps. dziękuje za niesubordynację wobec ml,16
            • lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 07.09.17, 09:44
              ps. dziękuje za niesubordynację wobec ml,16

Jaka tam niesubordynacja, my z Lizą jesteśmy z tej samej brygady pod wezwaniem Władymira Władymirowicza. Jeśli dostrzegasz jakąś niesubordynację to z pewnością jest to celowa ściema dla zmylenia przeciwnika.
              • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 07.09.17, 15:28
                Historia jest nauczycielką. Tak. Ale nie musi się powtarzać. ....
                Niewiele osiągnięć i rozwiązań z połowy 20 wieku nadaje się do .Jesteśmy w fazie permanentnej rewolucji technicznej, technologicznej.
                PS. Celowa ściema, dla zmylenia przeciwnika, stosowana jest na co dzień..... również i naszej strony. Czuwamy.
                • lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 08.09.17, 11:30
                  Jesteśmy w fazie permanentnej rewolucji technicznej, technologicznej.

Permanentna rewolucja... powtarzasz po trockistach. Zdaje się że dobrze cię namierzyłem, Czuku smile
                  • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 08.09.17, 12:32
                    Dobrze ? Tylko ja nie wiem kto to byli trockiści. Ha, Ha.... czekam na przeszkolenie. Może się was zapiszę...
                    Dogadamy się jak narodowiec polski z prorosyjskim nazistą.?? ha..ha
                    • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 08.09.17, 12:36
                      W 2000 r. (chyba) k/Kijowa ( w ośrodku b. CKU) na zjeździe aktywu Oszczadnego Banku Ukrainy dogadywałem się z posłami ukraińskimi (narodowcami). Może i z Wami się dogadam ?!
                    • czuk1 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 08.09.17, 14:53
                      czuk1 napisał: Dobrze ? Tylko ja nie wiem kto to byli trockiści. Ha, Ha.... czekam na przeszko
                      > lenie. Może się was zapiszę...
                      > Dogadamy się jak narodowiec polski z prorosyjskim nazistą.?? ha..ha

Ale wykasowano mi wpis (z kopią idei trockistów , z Wolnego Portalu)) ..... którym chciałem udowodnić lontowi12, że kłamie.... obciążając mnie odchyleniem trockistowskim.
                      Ja pisałem o permanentnej rewolucji technicznej a nie socjalistycznej.

PS. Rozumiem. A to wyżej interesuje kogoś z naszych + nie podpada pod paragrafy. I nie zostało wycięte.
                      • lont12 Re: 110 rocznica urodzin ojca Unii Europejskiej 08.09.17, 16:30
                        nie piernicz Czuku, tylko posłuchaj piosenki z czasów kiedy byłem zesłany do Rakuszy www.youtube.com/watch?v=8-bgiiTxhzM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka