t_ete
11.11.18, 00:13
Miejsce : Warszawa, Plac Pilsudskiego
W ubieglym roku Wojewoda Mazowiecki ustanowil Plac Pilsudskiego terenem zamknietym.
W miedzyczasie na 'wyjetym spod jurysdykcji Wladz Miasta' terenie - postawiono Pomnik Ofiar Katastrofy Smolenskiej.
Ratusz odwolal sie od decyzji Wojewody do WSA.
Wczoraj - "Wojewódzki Sąd Administracyjny uznał, że wojewoda rażąco naruszył prawo, bo od roku nie podjął decyzji w sprawie wniosku ratusza. Domaga się w nim przekazania placu powiatowi warszawskiemu - ustaliło Radio ZET. Sąd wyznaczył wojewodzie termin dwóch miesięcy na podjęcie decyzji."
wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/584891,pl-pilsudskiego-warszawa-ratusz-zwrot-sad-wsa.html
Dzisiaj - na Placu Pilsudskiego - odbylo sie odsloniecie Pomnika Lecha Kaczynskiego.
Projekt
"Autorami projektu pomnika są Stanisław Szwechowicz i Jan Raniszewski, którzy pierwotnie projektowali pomnik z myślą o jego lokalizacji przy ul. gen. Michała Tokarzewskiego-Karaszewicza i zmuszeni byli do poprawienia projektu[4]. Pomnik ma zostać także połączony czerwonym granitowym chodnikiem z Pomnikiem Ofiar Tragedii Smoleńskiej 2010 roku na placu marsz. Józefa Piłsudskiego."
pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Lecha_Kaczy%C5%84skiego_na_placu_marsz._J%C3%B3zefa_Pi%C5%82sudskiego_w_Warszawie
Jaroslaw Kaczynski , ktory przemawial jako pierwszy (przed Prezydentem RP)
'powinien mieć pomnik, pomniki, muzeum'
A co ja mysle o pomniku Lecha Kaczynskiego ?
Probowano Lecha Kaczynskiego w ciagu wielu lat - upamietniac w formie tablic, popiersi czy pomnikow. I byly to porazki. Niektore wrecz koszmarne. Az przykro sie robilo.
Byc moze szczecinski pomnik Lecha Kaczynskiego nie jest taki zly - w porownaniu do warszawskiego.
wszczecinie.pl/aktualnosci,tak_wyglada_pomnik_lecha_kaczynskiego_zdjecia,id-29825.html
Pomnik Lecha Kaczynskiego na Placu Pilsudskiego...hmmm - monumentalny, wladczy, ta poza.
No nie wiem. Strasznie to sztuczne. I w ogole nie pasuje do Lecha Kaczynskiego - czlowieka.
Szkoda Leszka. Szkoda Warszawy.
www.tvp.info/39891893/odsloniecie-pomnika-prezydenta-lecha-kaczynskiego-w-warszawie
tete
ps. 'rzezbione na kleczkach' ... skojarzylo mi sie z anegdota o malarzu Styce (ukazal sie malarzowi Styce Bog i powiedzial 'Styka - ty mnie nie maluj na kolanach, ty mnie maluj dobrze')