Dodaj do ulubionych

Pomnik Lecha Kaczynskiego

11.11.18, 00:13
Miejsce : Warszawa, Plac Pilsudskiego
W ubieglym roku Wojewoda Mazowiecki ustanowil Plac Pilsudskiego terenem zamknietym.
W miedzyczasie na 'wyjetym spod jurysdykcji Wladz Miasta' terenie - postawiono Pomnik Ofiar Katastrofy Smolenskiej.
Ratusz odwolal sie od decyzji Wojewody do WSA.

Wczoraj - "Wojewódzki Sąd Administracyjny uznał, że wojewoda rażąco naruszył prawo, bo od roku nie podjął decyzji w sprawie wniosku ratusza. Domaga się w nim przekazania placu powiatowi warszawskiemu - ustaliło Radio ZET. Sąd wyznaczył wojewodzie termin dwóch miesięcy na podjęcie decyzji."
wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/584891,pl-pilsudskiego-warszawa-ratusz-zwrot-sad-wsa.html
Dzisiaj - na Placu Pilsudskiego - odbylo sie odsloniecie Pomnika Lecha Kaczynskiego.

Projekt
"Autorami projektu pomnika są Stanisław Szwechowicz i Jan Raniszewski, którzy pierwotnie projektowali pomnik z myślą o jego lokalizacji przy ul. gen. Michała Tokarzewskiego-Karaszewicza i zmuszeni byli do poprawienia projektu[4]. Pomnik ma zostać także połączony czerwonym granitowym chodnikiem z Pomnikiem Ofiar Tragedii Smoleńskiej 2010 roku na placu marsz. Józefa Piłsudskiego."
pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Lecha_Kaczy%C5%84skiego_na_placu_marsz._J%C3%B3zefa_Pi%C5%82sudskiego_w_Warszawie
Jaroslaw Kaczynski , ktory przemawial jako pierwszy (przed Prezydentem RP)
'powinien mieć pomnik, pomniki, muzeum'

A co ja mysle o pomniku Lecha Kaczynskiego ?
Probowano Lecha Kaczynskiego w ciagu wielu lat - upamietniac w formie tablic, popiersi czy pomnikow. I byly to porazki. Niektore wrecz koszmarne. Az przykro sie robilo.
Byc moze szczecinski pomnik Lecha Kaczynskiego nie jest taki zly - w porownaniu do warszawskiego.
wszczecinie.pl/aktualnosci,tak_wyglada_pomnik_lecha_kaczynskiego_zdjecia,id-29825.html
Pomnik Lecha Kaczynskiego na Placu Pilsudskiego...hmmm - monumentalny, wladczy, ta poza.
No nie wiem. Strasznie to sztuczne. I w ogole nie pasuje do Lecha Kaczynskiego - czlowieka.
Szkoda Leszka. Szkoda Warszawy.

www.tvp.info/39891893/odsloniecie-pomnika-prezydenta-lecha-kaczynskiego-w-warszawie
tete

ps. 'rzezbione na kleczkach' ... skojarzylo mi sie z anegdota o malarzu Styce (ukazal sie malarzowi Styce Bog i powiedzial 'Styka - ty mnie nie maluj na kolanach, ty mnie maluj dobrze')
Obserwuj wątek
    • institoris2 Re: Pomnik Lecha Kaczynskiego 11.11.18, 00:47
      t_ete napisała:

> A co ja mysle o pomniku Lecha Kaczynskiego ?
      > Probowano Lecha Kaczynskiego w ciagu wielu lat - upamietniac w formie tablic, p
      > opiersi czy pomnikow. I byly to porazki. Niektore wrecz koszmarne. Az przykro s
      > ie robilo.
      > Byc moze szczecinski pomnik Lecha Kaczynskiego nie jest taki zly - w porownaniu
      > do warszawskiego.
      > wszczecinie.pl/aktualnosci,tak_wyglada_pomnik_lecha_kaczynskiego_zdjecia,id-29825.html
      > Pomnik Lecha Kaczynskiego na Placu Pilsudskiego...hmmm - monumentalny, wladczy,
      > ta poza.
      > No nie wiem. Strasznie to sztuczne. I w ogole nie pasuje do Lecha Kaczynskiego
      > - czlowieka.
      > Szkoda Leszka. Szkoda Warszawy.

to powiada Pani, ze gdyby pomnik byl bardziej udany, to wspolczucie dla Leszka i naszej stolicy byloby mniejsze?
      • t_ete Re: Pomnik Lecha Kaczynskiego 11.11.18, 01:07
        institoris2 napisał(a):

> to powiada Pani, ze gdyby pomnik byl bardziej udany, to wspolczucie dla Leszka
        > i naszej stolicy byloby mniejsze?

Gdyby ustawiono pomnik Lecha Kaczynskiego przed Muzeum Powstania Warszawskiego ...
        Gdyby byl to pomnik bardziej 'ludzki' - mniej 'imperatorski' ...
        Moglabym sie tylko cieszyc.

Pan nie rozumie - ze mozna nie cierpiec PiS-u - i myslec przyjaznie o Lechu Kaczynskim ?
        No to jest Pan ofiara (dobrowolna ?) plemiennego podzialu.

tete

• institoris2 droga Pani 11.11.18, 01:22
          zdaje sobie doskonale sprawe z tego, ze nic dla Pani nie jest wazniejsze, niz zasypawie podzialow wsrod Polakow. Tak sie jednak dziwnie sklada, ze fundamety, na ktorych probuje Pani zbudowac narodowa, polska jednosc, sa mi calkowicie obce.
          Dziekuje serdecznie za uswiadomienie mi, ze zaliczam sie do grona ofiar, choc tak po prawdzie, to uwazam, ze walke plemienna nalezy zintensyfikowac.

t_ete napisała:

> Gdyby ustawiono pomnik Lecha Kaczynskiego przed Muzeum Powstania Warszawskiego
          > ...
          > Gdyby byl to pomnik bardziej 'ludzki' - mniej 'imperatorski' ...
          > Moglabym sie tylko cieszyc.
          >
          > Pan nie rozumie - ze mozna nie cierpiec PiS-u - i myslec przyjaznie o Lechu Kac
          > zynskim ?
          > No to jest Pan ofiara (dobrowolna ?) plemiennego podzialu.
          >
          > tete
          >
      • piq mi się podoba taki oto pomnik obydwóch synów... 11.11.18, 01:14
        ...łżepowstanki warszawskiej Jadwigi IPN BU 00945/548 MSW jedynki MKF. Podobieństwo zdecydowanie większe:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wf/kf/arvw/fmGUmayMHJSKdTghtB.jpg
        • institoris2 ale jaja.. 11.11.18, 01:25
          smieje sie do rozpuku i tak z durnoty mialbym pytanie:
          ktory siedzi, a ktory stoi?
          No i czy ten milczacy kamien posrodku to nie przypadkiem Ludwik Dorn jest?

• piq kamień to przecież Kamiński uogólniony,... 11.11.18, 01:51
            ...któryś z nich w każdym razie lub wszyscy na kupę. Choć może też i Wildsztajn to jest.
          • piq z dwóch Kaczyńskich siedział tylko Lech,... 11.11.18, 01:53
            ...a kwiaty składa gdzieś co chwilę Jarosław.
            • institoris2 Re: z dwóch Kaczyńskich siedział tylko Lech,... 11.11.18, 02:13
              piq napisał:

> ...a kwiaty składa gdzieś co chwilę Jarosław.

taka juz dola tych co przezyli..
        • t_ete Re: mi się podoba taki oto pomnik obydwóch synów. 11.11.18, 01:32
          piq napisał:

> ...łżepowstanki warszawskiej Jadwigi IPN BU 00945/548 MSW jedynki MKF. Podobień
          > stwo zdecydowanie większe:
          >
          > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wf/kf/arvw/fmGUmayMHJSKdTghtB.jpg

No tak. Mozna sobie zarty z krasnalkami robic.
          Ale ten odsloniety dzisiaj pomnik Lecha Kaczynskiego juz jest.
          I ma byc polaczony 'czerwonym chodnikiem' z pomnikiem Ofiar Katastrofy Smolenskiej.
          Kto mogl wpasc na taki pomysl ?

I jeszcze muzeum bedzie ...

A pozniej - co ? Mauzoleum ? Swiatynia ?

tete

• institoris2 Re: mi się podoba taki oto pomnik obydwóch synów. 11.11.18, 01:37
            t_ete napisała:

> No tak. Mozna sobie zarty z krasnalkami robic.
            > Ale ten odsloniety dzisiaj pomnik Lecha Kaczynskiego juz jest.
            > I ma byc polaczony 'czerwonym chodnikiem' z pomnikiem Ofiar Katastrofy Smolensk
            > iej.
            > Kto mogl wpasc na taki pomysl ?
            >
            > I jeszcze muzeum bedzie ...
            >
            > A pozniej - co ? Mauzoleum ? Swiatynia ?

Centum Nienawisci pod wezwaniem "UE musi upasc", moze byc?
          • cepekolodziej Re: mi się podoba taki oto pomnik obydwóch synów. 11.11.18, 08:08
            Pierwsza myśl: no - przecież -
    • cepekolodziej Re: Pomnik Lecha Kaczynskiego 11.11.18, 08:12
      Jak dla mnie - na tym placu o dwa pomniki za dużo.

Zagęszczenie dobre na placu zabaw, ale nie w przestrzeni miejskiej.

I przyznam - może to kwestia wiekowości - ale w mojej pamięci nie utkwiło jakoś nic, co by pozwoliło mi na uznanie tego człowieka za Wielkiego - godnego pomnika - Polaka.
      • cepekolodziej Re: Pomnik Lecha Kaczynskiego 11.11.18, 08:18
        Obraz Nad-Wagi ---
    • benek231 Zupelnie jak dla Lorda Farquada, ze Shreka :O) 11.11.18, 08:29
      Tamten takze uwielbial monumentalnosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka