Dodaj do ulubionych

Uogólniona teoria rasizmu

29.11.18, 13:10
Jesteś biały? No to jesteś rasistą! Nikogo już to nie dziwi i nie bulwersuje. Ja sam przyjąłem, że rasistą jestem z definicji, zwłaszcza, że o r i e n t u j ę się na kobitki. Postęp jednak nie zna granic i rasistą jest k a ż d y człowiek. Nawet czarny homoseksualny Żyd po transformacji płci.
wyborcza.pl/Jutronauci/7,165058,24212806,co-to-znaczy-byc-czlowiekiem-a-dlaczego-nie-sloniem.html#s=BoxWyboLink
Pytanie: „Co to znaczy być człowiekiem?”, jest nie tylko narcystyczne, ale też karygodnie płytkie. Podobnie jak pytanie: „Co to znaczy być białym?”, skrywa w sobie niezasłużone przywileje używane do dominowania nad innymi i wykorzystywania ich. Zwykle jednak nie dostrzegamy tego, bo jesteśmy skończonymi narcyzami.
Obserwuj wątek
    • institoris2 Re: Uogólniona teoria rasizmu 29.11.18, 14:57
      postepactwo nigdy nie mialo problemu z wyszukiwaniem sobie nowych wrogow, ktorzy, wczesniej czy pozniej, staja sie faszystami.
      Tym razem padlo na cala ludzkosc, co powoduje dosc ciekawe implikacje, jesli idzie o walke z faszyzmem.
      Mozna tu zwalczac ludzkosc jako taka, poprzez przykladowo fizyczna likwidacje malo oswieconego elementu, co awansowaloby takiego A.Hitlera na czolowego bojownika w walce z faszyzmem, albo, oczywiscie, zintensykowac akcje wychowawcza, dzieki czemu liczba elementu nieoswieconego trzymala by sie na przyzwoitym poziomie.
    • cullinan1 oni w tej Ameryce to wszyscy fiksum dyrdum 29.11.18, 15:33
      na naszych oczach stało się coś nie do pomyślenia kiedyś.
      Kapitalistyczne USA zamieniło się w skrajnie lewacki kraj.
      Rosja zaś z socjalizmu stała się kapitalistyczna.
      Dlatego w Rosji nie mają takich dylematów właśnie.
    • cepekolodziej Re: Uogólniona teoria rasizmu 29.11.18, 20:12
      Miałem paru nauczycieli.

Nauczycielka biologii: 'być człowiekiem, to nie przywilej - to obowiązki'

Ksiądz Tadeusz: 'być chrześcijaninem, białym katolikiem, to nie przywilej - to obowiązki'

Te stwierdzenia słyszałem nieraz, w różnych kontekstach, w różnych krajach.

Ale - spotykam się z wynikami realizacji innych przekonań. Mimo to nie sądzę, żeby moi nauczyciele należeli do mniejszości.
      • oleg3 Re: Uogólniona teoria rasizmu 29.11.18, 20:19
        I uczyli ...
        Dzielimy tę planetę z miliardami innych myślących istot, które mają swoje złożone sposoby na bycie tym, kim są.
      • snajper55 Re: Uogólniona teoria rasizmu 29.11.18, 21:13
        cepekolodziej napisał:

> Ksiądz Tadeusz: 'być chrześcijaninem, białym katolikiem, to nie przywilej - to
        > obowiązki'

Czy bycie śniadym muzułmaninem czy czarnym protestantem to przywilej czy obowiązki?

Jeśli obowiązki, to czy te same co obowiązki białego katolika czy też może inne?

Czy prawa tych niebiałych niekatolików są takie same jak prawa białych katolików czy może inne?

S.
        • cepekolodziej Re: Uogólniona teoria rasizmu 30.11.18, 12:43
          Takie same. Takiesame. Tożsame.
        • oleg3 Re: Uogólniona teoria rasizmu 30.11.18, 12:55
          snajper55 napisał:
          > Czy prawa tych niebiałych niekatolików są takie same jak prawa białych katolików czy może inne?

Sęk w tym, Snajper, że twoje pytanie jest już rasistowskie. Postępowe pytanie brzmi: czy prawa słoni są takie same jak prawa ludzi w czy może inne? Odpowiedź może być tylko jedna. Prawa słoni idą przodem!
      • sz0k Re: Uogólniona teoria rasizmu 30.11.18, 13:18
        cepekolodziej napisał:

> Ksiądz Tadeusz: 'być chrześcijaninem, białym katolikiem, to nie przywilej - to
        > obowiązki'

Tiaaa, na pewno tak właśnie powiedział. Ty się cepek powinieneś zabrać za pisanie pamiętników. Miałyby pewnie nie gorszą poczytalność niż "Malowany ptak" Kosińskiego...
        • institoris2 Re: Uogólniona teoria rasizmu 30.11.18, 15:44
          sz0k napisał:

> Tiaaa, na pewno tak właśnie powiedział. Ty się cepek powinieneś zabrać za pisan
          > ie pamiętników. Miałyby pewnie nie gorszą poczytalność niż "Malowany ptak" Kosi
          > ńskiego...

ksiadz Tadeusz pewnie wlasnie z misji do Afryki wrocil...
          • cepekolodziej Re: Uogólniona teoria rasizmu 30.11.18, 17:15
            Nie. Ksiądz Tadeusz właśnie wrócił z łagru na Syberii.
        • cepekolodziej Re: Uogólniona teoria rasizmu 30.11.18, 17:17
          "Malowany ptak" ?

Nie znam, nie czytałem.
    • benek231 Sam fakt, ze jestes antydemokratyczne gowno :O) 29.11.18, 20:41
      pozwala na uzasadnione przypuszczenie, ze przy okazji jestes zarowno rasista jak i faszysta.

To samo dotyczy Institorisa, Qwardiana, Kretynaluki, Piqa, Cillliliana, Perly, Sz0ka, i prawie calej reszty waszych kolezanek i kolegow.
      • cepekolodziej Re: Sam fakt, ze jestes antydemokratyczne gowno : 29.11.18, 21:13
        A Ty - Benek?

Kiedy uważasz, ze inni to 'antydemokratyczne gówno'?

Gówno się sprząta. Jesteś przygotowany do roli sprzątacza?
        • benek231 Re: Sam fakt, ze jestes antydemokratyczne gowno : 29.11.18, 21:22
          A jak uwazasz?
          • cepekolodziej Re: Sam fakt, ze jestes antydemokratyczne gowno : 30.11.18, 07:04
            A co mam uważać?
      • oleg3 Ty zaś Benek jesteś ... 30.11.18, 11:50
        1) ignorantem logicznym
        2) fundamentalistą
        3) totalitarystą
        4) po prostu głupkiem.

benek231 napisał:
        > Sam fakt, ze jestes antydemokratyczne gowno pozwala na uzasadnione przypuszczenie, ze przy okazji jestes zarowno rasista jak i faszysta.
        • benek231 A ty, Oleg3, jestes antydemokratycznym gownem :O) 30.11.18, 17:07
          i to wlasnie jest dla mnie najwazniejsze - taka jest logika tej calej zabawy. Wprawdzie przy okazji wykazywales sie tu jako klamczuch, oszczerca, i pisiacki dywersant, ale nie to jest najwazniejsze. Kluczowe jest tu antydemokratyczne gowno, ktorym jestes.
    • felusiak1 To nie jest dobry temat 29.11.18, 21:29
      bo benek beszta i wchodzi mu na nerwy.
      Ale generalnie każdy bialy jest rasistą ale już czarny i brązowy nie może nim być gdyż rasizm to stosunek białych do niebiałych. Jeśli niebiały ma w stosunku do bialego identyczny stosunek to nie jest rasistą a jedynie odreagowuje stulecia dyskryminacji i opresji.
      • snajper55 Re: To nie jest dobry temat 29.11.18, 22:14
        felusiak1 napisał:

> Ale generalnie każdy bialy jest rasistą ale już czarny i brązowy nie może nim b
        > yć gdyż rasizm to stosunek białych do niebiałych.

Wypisujesz bzdury doskonale wiedząc, że to są bzdury. Więc po co? Żeby drażnić?

S.
        • felusiak1 Re: To nie jest dobry temat 30.11.18, 06:02
          Wiem, ze to bzdury ale ja te bzdury codziennie slyszę i czytam w naszych mediach.
          A potem widzę efekty tego na yuoutube, kiedy biali ludzie nieustannie są oskarzani o rasizm przez innych białych ludzi. Świat oszalał.
          • benek231 Re: To nie jest dobry temat 30.11.18, 07:13
            felusiak1 napisał:

A potem widzę efekty tego na yuoutube, kiedy biali ludzie nieustannie są oskarzani o rasizm przez innych białych ludzi.
            Na przyklad ci z Ku Klux Klanu, albo z White Power... Tyle, ze tamci przynajmniej nie udaja, ze nie sa rasistami. I bardzo dobrze gdyz lubie wiedziec z kim mam do czynienia, a nie przepadam za kryptorasistami, choc takich jest najwiecej.
            • felusiak1 Re: To nie jest dobry temat 30.11.18, 08:59
              widzisz benek, nie bardzo wiesz o czym mówisz. Już tyle lat mieszkam w Ameryce i do tej pory nie spotkałem KKK i White Power. Ale spotkałem SJW i to oni mają problem. Mówią "ty jesteś biały". A kedy powiesz "ty też jesteś biała" to dziewczę zalewa się łzami z rozpaczy.
              • benek231 Re: To nie jest dobry temat 30.11.18, 16:05
                A ty postaraj sie nie byc taki przemadrzaly i patronizujacy. Chyba, ze lubisz zbierac kopy.

Ja spotykalem kolorowych rasistow i nie jestem specjalnie zaskoczony ich obecnoscia. Jesli sa biali rasisci to dlaczego ma to samo nie dzialac w druga strone(?) Tych z KKK i WP "spotykalem tylko w TV a z SJW wcale, bo juz za stary jestem by sie i tym interesowac. To jest calkiem nowe zjawisko dla mnie, ale jesli sa rasisci to i musza byc antyrasisci - proste jak drut. To samo z mizoginami, homofobami, itp...

Debilowaty Sz0k podrzucil tutaj wypociny jakiegos cymbala na temat Portland OR. a ten nadmuchal to niemozliwych rozmiarow zjawiska spoleczne najzupelniej marginalne. W wydaniu tego cymbala mieszkancy Portland to same swiry i poyeby - co jest zarowno klamstwem jak i oszczerstwem. Najwyrazniej bardzo nie odpowiada mu spolecznosc ludzi wyluzowanych, przyjaznych, pomocnych i pogodnych. Tylko dlatego, ze nie lubia prawicowcow, a zwlaszcza alt right, glosuja na Demokratow, i sa nie do ugryzienia dla takich Trumpow czy Bannonow. Tacy jak ten cymbal najchetniej ubieraja innych w uniformy. A my mamy do uniformow awersje.

• felusiak1 Re: To nie jest dobry temat 30.11.18, 16:48
                  Tu masz tych "wyluzowanych, przyjaznych, pomocnych i pogodnych"
                  www.youtube.com/watch?v=Br9hvd_oldg
                  W wyluzowanym i przyjaznym a także pomocnym i pogodnym stylu wyrażają swoje stanowisko.
                  • benek231 Re: To nie jest dobry temat 30.11.18, 17:03
                    Ty mu mow a on zdrow - i dalej pompuje marginalne zjawisko.

Od czasu do czasu maja mlodzi ludzie jakas wazna akcje i wyzywaja sie w niej. Ci z Portland nie m.in. lubia rasistow, czemu daja wyraz. Czy to zle. Ja takze uwazam, ze rasistow, mizoginow, antydemokratow, bigotow, nalezy niszczyc bo do tego gowna nic nie dociera. I ci mlodzi ludzie, bogatsi o bezowocne doswiadczenia swych starszych kolegow, usilujacych w przeszlosci docierac dyskusja do prawicowej swoloczy, wlasnie to robia. Was trzeba gonic, a ty jestes najlepszym dowodem na poprawnosc tej tezy.
                    • felusiak1 Re: To nie jest dobry temat 30.11.18, 17:38
                      Widzę że ty benek jesteś prawdziwym demokratą i w demokratyczny sposób pragniesz gonić prawicową swołocz.
                      I uwazasz, ze "rasistow, mizoginow, antydemokratow, bigotow, nalezy niszczyc".
                      Interesuje mnie jak można niszczyć w demokratyczny sposób.
                      • benek231 Re: To nie jest dobry temat 30.11.18, 19:46
                        A kto ci powiedzial, ze w demokratyczny sposob? Wam nalezy czasem dac kopa w dupe, bo inaczej wy aczynacie kopy rozdzielac. Taka juz wasza parszywa natura. Gdyby swego czasu Polnoc chciala demokratycznie przekonywac Poludnie to dzis Poludnie mielibysmy i na polnocy. Czasem po prostu nalezy dac w ryja, tak jak to pokazal Lincoln. No bo ile mozna tlumaczyc debilom, ze kobieta to tez czlowiek i ma pelne prawo decydowac o sobie, badz ze rasizm nie moze lezec u podstaw panstwowej polityki, albo ze tylko demokracja gwarantuje obywatelom szereg praw i wolnosci, ktorymi musza! sie oni cieszyc wylacznie z powodu bycia czlowiekiem i obywatelem.

O czym niby mam rozmawiac z takim skompromitowanym durniem jak Kretynluka, Oleg3, Qwardian, Perla, czy Piq, skoro oni sa zadeklarowanymi wrogami demokracji i wszelkie proby dyskutowania z nimi nie maja najmniejszego sensu, jako ze mozliwa polemika z nimi nigdy nie bedzie dyskusja, gdyz dyskusje to oni co najwyzej markuja, gdy trafi im sie jakis naiwniak(?)
          • institoris2 to wcale nie bzdury 30.11.18, 15:59
            postepactwo juz dawno ukulo termin "dyskryminacja strukturalna", pod taka dyskryminacje pasuje wszystko co ma pasowac, zalezy co akurat w modzie jest.

felusiak1 napisał:

> Wiem, ze to bzdury ale ja te bzdury codziennie slyszę i czytam w naszych mediac
            > h.
            > A potem widzę efekty tego na yuoutube, kiedy biali ludzie nieustannie są oskarz
            > ani o rasizm przez innych białych ludzi. Świat oszalał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka