Dodaj do ulubionych

GW ściga księdza(?) Sawicza

27.02.19, 10:37
O ile dobrze zrozumiałem zarzuty GW idzie o to, że "jest właścicielem atrakcyjnej działki na Pomorzu. Choć "nie miał dochodów ani zdolności kredytowej pozwalającej mu na inwestycje w nieruchomości".
Więcej: www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,24497118,dominika-wielowieyska-obawiam-sie-ze-policja-i-prokuratura.html#s=BoxOpImg4

Dostało się prokuraturze.
- Gdzie jest Sawicz? Co zrobiła prokuratura, żeby go odnaleźć? Obawiam się, że policja i prokuratura nie chcą szukać księdza Sawicza, nie chcą prowadzić tego śledztwa - komentowała Dominika Wielowieyska w Poranku Radia TOK FM.

Według dziennikarki bezczynność służb w sprawie Rafała Sawicza to kolejny element układanki, która pokazuje, że policja, prokuratura i służby specjalne "są podporządkowane - w pierwszej kolejności - interesom partii rządzącej". - I nie spełniają podstawowych standardów - podkreśliła Wielowieyska.
Więcej: www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,24497118,dominika-wielowieyska-obawiam-sie-ze-policja-i-prokuratura.html#s=BoxOpImg4

Ktoś mi wyjaśni o jakie śledztwo idzie pani redaktor?
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 27.02.19, 10:43
      Oj no poszukuje tematów-nowalijek.
      Pewnie myśli, ze jeśli uderzy w stół zaraz jakieś nożyce odezwa..
      • oleg3 Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 27.02.19, 11:03
        Ks.(?) Sawicz jest/był wykonawcą testamentu abepe Gocłowskiego, popadł w konflikt z abebe Głódziem. Wie z pewnością sporo o tym i owym. Może jakaś niezła kasa z tego była. Ale posiadanie zabudowanej działki jeszcze nie jest przestępstwem. Tak samo jak próba zachowania prywatności.
        • kalllka Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 27.02.19, 11:12
          Wedle mojego rozeznania, rzecz w metodach.
          Wielowiejska jako ze aspiruje do bycia redaktorem śledczym prawdopodobnie chce dowiedzieć więcej. Dlatego pisze prowokacyjne teksty; pewnie nie ma wstępu tam gdzie chciałaby mieć.. i czeka aż jaki oburzony kolega jej pomoże.
          Myślisz ze skąd czerpią informacje do swoich rewelacji jak nie z prywatnych podglądów i kontaktów?
    • a000000 Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 27.02.19, 11:12
      oleg3 napisał:

> Ktoś mi wyjaśni o jakie śledztwo idzie pani redaktor?

prawdopodobnie o to, które będzie (lub nie będzie- materiał dowodowy będzie oceniany) wszczęte po odebraniu od oskarżającego wszystkich zeznań.
      Póki całość oskarżenia nie legnie na biurku prokuratora, nawet nie może być rozpoczęte postępowanie w sprawie. Pan Giertych i pani Wielowiejska doskonale o tym wiedzą i głupa palą.
      Jestem niezwykle ciekawa, w jaki sposób i czym omotał ten Sawicz biskupa Gocłowskiego.... A nawet nachodzą mnie myśli że Sawicz sam sobie te upoważnienia pisał...
      Sawicz..... okazał biskupowi Głodziowi nieposłuszeństwo.... czym złamał i kodeks kanoniczny i przysięgę.... powinien z mocy prawa być wywalony na zbity pysk... powstaje pytanie dlaczego jeszcze nie jest.
      Intryguje mnie ta postać.

• kalllka Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 27.02.19, 11:28
        Azerka mi wybaczy wtręt nie na temat..
        Chce tylko zablokować tego młodziaka „zaiste” co to posługuje azerki edytorem/ z listy prywatnych kontaktów jakiegoś starego przyjaciola z aqa/ przez forum religia do podglądu i trasowania wątków..
        • wikul Tajemnice duchownego 27.02.19, 11:50
          Działka warta milion złotych nad Jeziorem Żarnowieckim kupiona za gotówkę i zaginięcie księdza Rafała Sawicza to historia, którą opisuje środowa "Gazeta Wyborcza". Okazuje się, że duchowny to ciekawa postać. ...
          Od czasu, gdy po publikacjach "GW" Sawicz stał się niejako osobą publiczną, jest nieuchwytny. Nawet w jego dawnej parafii nazwisko na domofonie jest zaklejone, a otwierająca drzwi kobieta mówi, że wypowiadać się na jego temat nie będzie.

Wątpliwości budzi przede wszystkim wspomniany zakup Sawicza. Chodzi o działkę w Nadolu na Pomorzu. To okolice Jeziora Żarnowieckiego i plaży w Dębkach.

www.money.pl/gospodarka/ksiadz-rafal-sawicz-i-dom-za-milion-tajemnice-duchownego-6353914059868289a.html
          • kalllka Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 11:56
            „Money” to chyba jakaś podłączka do wyborczej..
            zdobądź coś na prawdę /i nie by polsat/ wikul to poczytam / na rzecz rzetelnej pracy., na razie macie wstrzymane wypłaty/
            • oleg3 Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 12:04
              kalllka napisała:

> „Money” to chyba jakaś podłączka do wyborczej..

To grupa "Wirtualna Polska". Portal wp.pl
            • wikul Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 12:38
              kalllka napisała:

> „Money” to chyba jakaś podłączka do wyborczej..
              > zdobądź coś na prawdę /i nie by polsat/ wikul to poczytam / na rzecz rzetelnej
              > pracy., na razie macie wstrzymane wypłaty/

A skąd wiesz że mnie nie zależy żebyś cokolwiek czytała? Nie rozśmieszaj ludzi, to poważny temat.
          • oleg3 Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 12:06
            > Działka warta milion złotych nad Jeziorem Żarnowieckim kupiona za gotówkę
            > Od czasu, gdy po publikacjach "GW" Sawicz stał się niejako osobą publiczną, jest nieuchwytny

Wikul, to jakie paragrafy złamał ten Sawicz?
            • wikul Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 12:35
              oleg3 napisał:

> Wikul, to jakie paragrafy złamał ten Sawicz?

Na razie wiadomo że złamał "paragrafy" kanoniczne. Jakie złamał cywilne (i czy) to się dopiero okaże gdy przestanie czmychać i umożliwi przesłuchanie.
              • oleg3 Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 13:14
                > Na razie wiadomo że złamał "paragrafy" kanoniczne

Wikul, a to GW jest sądem biskupim?

> to się dopiero okaże gdy przestanie czmychać
                Podobno jest tak, że dziennikarz sam zdobywa informacje. To się nazywa "dziennikarstwo śledcze". Redakcja zawsze może wynająć specjalistów od poszukiwania osób i zdobywania informacji. Sytuacja, gdy prokuratora czy policja ma zdobywać informacje dla gazety to pure nonsens.
                • wikul Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 18:53
                  oleg3 napisał:

> Wikul, a to GW jest sądem biskupim?

Może nie wiesz ale ja nie pracuję w GW ani nie odpowiadam za to co oni piszą.
            • jureek Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 18:49
              oleg3 napisał:

> Wikul, to jakie paragrafy złamał ten Sawicz?

Trzeba złamać jakieś paragrafy, żeby Urząd Skarbowy zainteresował się, skąd ktoś miał pieniądze na jakąś transakcję?
              • oleg3 Re: Tajemnice duchownego 27.02.19, 19:09
                jureek napisał:

> oleg3 napisał:
                >
                > > Wikul, to jakie paragrafy złamał ten Sawicz?
                >
                > Trzeba złamać jakieś paragrafy, żeby Urząd Skarbowy zainteresował się, skąd kto
                > ś miał pieniądze na jakąś transakcję?

GW pisze do prokuratury. Czytaj ze zrozumieniem.
                • jureek Re: Tajemnice duchownego 28.02.19, 09:14
                  oleg3 napisał:

> > Trzeba złamać jakieś paragrafy, żeby Urząd Skarbowy zainteresował się, sk
                  > ąd kto
                  > > ś miał pieniądze na jakąś transakcję?
                  >
                  > GW pisze do prokuratury.

A to ta Wyborcza to jakaś wyrocznia, że tylko do tego można się odnosić, o czym ta gazeta pisze? Mnie akurat interesuje aspekt skarbowy.

> Czytaj ze zrozumieniem.

Bez pouczania to chyba prawak nie byłby prawakiem.
                  • xiazeluka Re: Tajemnice duchownego 28.02.19, 10:04
                    Bez pouczeń lewak pozostanie przygłupem.
        • a000000 Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 27.02.19, 12:58
          kalllka napisała:

> Azerka mi wybaczy wtręt nie na temat..
          > Chce tylko zablokować tego młodziaka „zaiste” co to posługuje azerki edytorem/
          > z listy prywatnych kontaktów jakiegoś starego przyjaciola z aqa/ przez forum re
          > ligia do podglądu i trasowania wątków..

wybaczam.... ale doprawdy, nie mam pojęcia o czym piszesz.
          • kalllka Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 27.02.19, 18:07
            Nie ma znaczenia. Ważne ze mogłam skorzystać z twojej uprzejmości;
            jeszcze raz przepraszam i dzięki.
      • snajper55 Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 28.02.19, 18:28
        a000000 napisała:

> Póki całość oskarżenia nie legnie na biurku prokuratora, nawet nie może być roz
        > poczęte postępowanie w sprawie.

Całe oskarżenie legło na biurku prokuratora 29 stycznia 2019 roku.

"Roman Giertych i Jacek Dubois, pełnomocnicy austriackiego biznesmena Geralda Birgfellnera, złożyli do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez Jarosława Kaczyńskiego. Chodzi o oszustwo dotyczące zawieszonej budowy wieżowców Srebrna Tower należących do spółki Srebrna."

www.rp.pl/Sadownictwo/190129228-Pelnomocnicy--Birgfellnera-zawiadamiaja-prokurature.html

S.
        • kalllka Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 28.02.19, 19:42
          Uprzejmie donoszę ze zgłosiłam twój post, kompletnie pozbawiony sensu nie ha temat- do administracji. Zobaczymy co z nim ,de facto tobą, zrobią.
        • a000000 Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 28.02.19, 20:41
          snajper55 napisał:

> Całe oskarżenie legło na biurku prokuratora 29 stycznia 2019 roku.

Wyobraź sobie, że ja idę do prokuratury i kładę mu na biurku pismo: oskarżam Snajpera że mnie zrobił w balona.
          Co robi prokurator? wzywa Snajpera na przesłuchanie i pyta, co ta azerka od Ciebie chce....???

czy najpierw mnie magluje aby się zorientować czy i na ile oskarżenie mieści się w prawie i czy da się sformułować jakieś zarzuty dla sądu, aby ten sprawy nie oddalił. W trakcie maglowania wychodzi na jaw to i owo co rzuca cień na mnie, czyli prokurator musi zbadać czy całe oskarżenie nie jest dęte.. wszak nic na gębę.... A ja przynoszę wagon różnych dokumentów na potwierdzenie oskarżenia.... no cóż, prokurator płacze i czyta mozolnie celem zapoznania się z dowodami....
          Przed chwilą na polsacie któryś powiedział, że biegli stwierdzili, że faktura przewyższa wartość wykonanych prac. Rzecz się komplikuje... zarzutem jest oszustwo.... pytanie: kto kogo...

• snajper55 Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 28.02.19, 21:57
            a000000 napisała:

> snajper55 napisał:
            >
            > > Całe oskarżenie legło na biurku prokuratora 29 stycznia 2019 roku.
            >
            > Wyobraź sobie, że ja idę do prokuratury i kładę mu na biurku pismo: oskarżam Sn
            > ajpera że mnie zrobił w balona.
            > Co robi prokurator? wzywa Snajpera na przesłuchanie i pyta, co ta azerka od Cie
            > bie chce....???

Ja wiem co może zrobić prokuratura i nie twierdzę, że w sprawie oszustwa Kaczyńskiego prokuratura łamie prawo.

Ja nie zgadzam się z tym, co ty napisałaś, że prokurator nie ma na biurku całego oskarżenia. Ma. Od 29 dni.

S.
            • a000000 Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 28.02.19, 23:05
              snajper55 napisał:

> Ja nie zgadzam się z tym, co ty napisałaś, że prokurator nie ma na biurku całeg
              > o oskarżenia. Ma. Od 29 dni.
              >
              > S.

no dobrze, pewnie masz rację... ale musi to oskarżenie opracować. A na to potrzebuje czasu. No bo co powie Kaczorowi? taki i taki oskarża pana oszustwo, ale my nie wiemy o co pytać?

• snajper55 Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 28.02.19, 23:14
                a000000 napisała:

> no dobrze, pewnie masz rację... ale musi to oskarżenie opracować. A na to pot
                > rzebuje czasu. No bo co powie Kaczorowi? taki i taki oskarża pana oszustwo, ale
                > my nie wiemy o co pytać?

Nie musi, ale może i, jak widać, chce. Ma na to 30 dni, po których musi podjąć decyzję - albo wszczyna śledztwo czy dochodzenie, albo odmawia wszczęcia śledztwa/dochodzenia. Te 30 dni upływają jutro.

Oczywiście tak mówi prawo. Jakie będą fakty? Zobaczymy.

S.
            • snajper55 No i prokurator złamał prawo 07.03.19, 03:10
              kpk Art. 307. § 1. Jeżeli zachodzi potrzeba, można zażądać uzupełnienia w wyznaczonym terminie danych zawartych w zawiadomieniu o przestępstwie lub dokonać sprawdzenia faktów w tym zakresie. W tym wypadku postanowienie o wszczęciu śledztwa albo o odmowie wszczęcia należy wydać najpóźniej w terminie 30 dni od otrzymania zawiadomienia.

Czy na prokuratora, który mimo upłynięcia 30 dni nie wydaje postanowienia o wszczęciu śledztwa albo o odmowie wszczęcia można złożyć doniesienie do prokuratury?

S.
    • qwardian Re: GW ściga księdza(?) Sawicza 27.02.19, 12:15
      Dwa razy "zapadał się pod ziemię". To znaczy drugi raz bo za pierwszym razem okazało się, że jednak funkcjonuje na powierzchni.
    • qwardian Przerywa milczenie? 27.02.19, 17:52

trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,24499823,ks-sawicz-przerywa-milczenie-jestem-zdumiony-zamieszaniem.html

Kiedy Michnik przerwie milczenie i przeprosi za brata..
      • wikul Re: Przerywa milczenie? 27.02.19, 18:56
        qwardian napisał:

> Kiedy Michnik przerwie milczenie i przeprosi za brata..

Załóż wątek na ten interesujący ciebie temat i dyskutuj. Czemu zanieczyszczasz wątki swoimi obsesjami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka