Dodaj do ulubionych

Czy to moralne zarabiać 600 tys ?

IP: *.k.mcnet.pl 22.10.04, 17:31
Sejm wreszcie zrozumiał, że ludzie oczekują równości i sprawiedliwości. Kiedy
jest takie bezrobocie, kiedy przeciętna pensja to marne 1900 zł jak to może
być, że aż 4000 osób zarabia takie straszne pieniądze. Gdzie sprawiedliwość i
równość szans ?? Przecież to 50 tys. miesięcznie !!!!! Podatek od takich kwot
powinien wynosić 100%, przecież już za 500 000 zł to można wszystko kupić i
żyć jak król !!! Dlaczego tak późno, gdzie były ideały socjalistyczne ?? Czy
trzeba było czekać aż do wyborów i kompromitacji SLD ??

Janina, jestem matką wychowującą troje dzieci, na rencie 1600 zł.
Obserwuj wątek
    • neceser kazdemu w/g potrzeb, od kazdego wg mozliwosci ? 22.10.04, 17:34
      komuna w glowie pani? Wolno w kapitalizmie robic pieniadze, bo co kapitalizm
      bez zyskow? KOMUNA!
      Gość portalu: Janina napisał(a):

> Sejm wreszcie zrozumiał, że ludzie oczekują równości i sprawiedliwości. Kiedy
      > jest takie bezrobocie, kiedy przeciętna pensja to marne 1900 zł jak to może
      > być, że aż 4000 osób zarabia takie straszne pieniądze. Gdzie sprawiedliwość i
      > równość szans ?? Przecież to 50 tys. miesięcznie !!!!! Podatek od takich kwot
      > powinien wynosić 100%, przecież już za 500 000 zł to można wszystko kupić i
      > żyć jak król !!! Dlaczego tak późno, gdzie były ideały socjalistyczne ?? Czy
      > trzeba było czekać aż do wyborów i kompromitacji SLD ??
      >
      > Janina, jestem matką wychowującą troje dzieci, na rencie 1600 zł.
      • Gość: f Re: kazdemu w/g potrzeb, od kazdego wg mozliwosci IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 17:55
        Masz na myśli polskiego <?> kapitalistę dr Kulczyka?
        • neceser f robi tez jako antypolak 22.10.04, 19:14
          tylko polaczek umie tak nienawidziec wszystko.
          Gość portalu: f napisał(a):

> Masz na myśli polskiego <?> kapitalistę dr Kulczyka?
    • danek4 Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 22.10.04, 19:22
      uczciwie?

a czy moralne jest zarabiać 6 tys zł?

może łatwiej odpowiadać jest za moralne wydatki a nie zarobki?
    • Gość: W.P.P. Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 05:37
      Zapewniam Panią, pani moralna, że od tego podatku pieniędzy Pani UBĘDZIE, a nie
      przybędzie.

• Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 00:05
        Gość portalu: W.P.P. napisał(a):

> Zapewniam Panią, pani moralna, że od tego podatku pieniędzy Pani UBĘDZIE, a
        nie
        >
        > przybędzie.

Wolno spytać dlaczego ?
    • Gość: 4 i pol Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.nyc.rr.com 23.10.04, 06:01
      W przeliczeniu na dolary to niecale 170 tysiecy rocznie. Tyle zarabiaja lekarze
      i hydraulicy i prawnicy i elektrycy. Zarabiac jest moralnie. Krasc 50% jest
      niemoralnie
    • czubas Czy to moralne zarabiać? Lepiej pracowac dla idei 23.10.04, 06:30
      W ogole pieniadze sa niemoralne. Lepiej wszystko upanstwowic, pracowac dla
      idei a ze sklepow brac za darmo tylko to, co nam potrzebne.
      Wowczas szybko sie zrownamy z poziomem Kuby, a nawet i go przeskoczymy (do
      dolu).
    • Gość: diabelek Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.sympatico.ca 23.10.04, 06:48
      Czy to moralne zarabiać 600 tys ?
      ======
      Nie znam zadnego przykazania, ktore by zabranialo.
    • danek4 Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 23.10.04, 07:26

czy to moralne brać rentę 1600 zł wtedy, kiedy średnia płaca wynosi tyle samo
      po odliczeniu podatków?
      jak Pani może patrzeć w oczy pracującym?
      czy ci pracujący nie mają swoich dzieci?
      jeszcze na Pani muszą pracować pół na pół?
      Pani "okrada" pracujących!
      Pani jest mniej moralna niż ten "bogacz", który do tej pory płacił i tak już
      wysokie podatki.
      • alfalfa Re: i znowu? 24.10.04, 02:13
        Jestem już podejżliwy. Czy ja się mylę czy Dance ktoś hasło zakosił? Proszę
        Pani! Takiej Pani nie znałemwink)
        pozdrawiam
        A.
      • Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 00:19
        danek4 napisała:

> Gość portalu: Janina napisał(a):
        >
        > > Janina, jestem matką wychowującą troje dzieci, na rencie 1600 zł.
        >
        > czy to moralne brać rentę 1600 zł wtedy, kiedy średnia płaca wynosi tyle samo
        > po odliczeniu podatków?
        > jak Pani może patrzeć w oczy pracującym?
        > czy ci pracujący nie mają swoich dzieci?
        > jeszcze na Pani muszą pracować pół na pół?
        > Pani "okrada" pracujących!
        > Pani jest mniej moralna niż ten "bogacz", który do tej pory płacił i tak już
        > wysokie podatki.

Mniej emocji, więcej sensu. Na rentę, emeryturę itp. ktoś musiał zapracować.
        Co ma do tego bieżaca średnia płaca ? Ile ma brać emerytury czy renty ktoś kto
        przepracował kilkadziesiąt lat zarabiając powyżej sredniej krajowej ?
    • snajper55 Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 23.10.04, 19:24

Czy to moralnie brać cudze pieniądze, zamiast zabrać się za jakąś pracę ? Inni
      też wychowują i jeszcze pracują, płacą podatki, po darmochę ręki nie wyciągają.

S.
      • Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 00:24
        snajper55 napisał:

> Gość portalu: Janina napisał(a):
        >
        > > Janina, jestem matką wychowującą troje dzieci, na rencie 1600 zł.
        >
        > Czy to moralnie brać cudze pieniądze, zamiast zabrać się za jakąś pracę ?
        Inni
        > też wychowują i jeszcze pracują, płacą podatki, po darmochę ręki nie
        wyciągają.
        >
        > S.

Co to znaczy brać cudze pieniądze ? Renta to wg ciebie cudze pieniądze ? Nigdy
        nie słyszaleś że na rentę trzeba zapracować ? A na rentę w wysokosci 1600 zł
        trzeba pracować bardzo długo, mając wysoką średnią płacę.
        • uriel1 Witaj wikul 25.10.04, 00:40
          Gość portalu: wikul napisał(a):
          > Nigdy nie słyszaleś że na rentę trzeba zapracować ? A na rentę w wysokosci
          1600 zł trzeba pracować bardzo długo, mając wysoką średnią płacę.

Nie. Pomyliłeś /aś/ rentę z emeryturą. Renta to kwestia poborów-zasiłku
          zwiazanego z utratą zdrowia, a nie przepracowanych lat.
          • Gość: wikul Re: Witaj wikul IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 01:13
            uriel1 napisał:

> Gość portalu: wikul napisał(a):
            > > Nigdy nie słyszaleś że na rentę trzeba zapracować ? A na rentę w wysokosc
            > i
            > 1600 zł trzeba pracować bardzo długo, mając wysoką średnią płacę.
            >
            > Nie. Pomyliłeś /aś/ rentę z emeryturą. Renta to kwestia poborów-zasiłku
            > zwiazanego z utratą zdrowia, a nie przepracowanych lat.

Pudło ! Jestem rencistą a ty piszesz że ja mylę. Fe ! Zapewniam cię że wysokość
            renty oblicza się tak samo jak emerytury. Różnice dotyczą np. okresu pracy
            uprawniającego do pobierania świadczenia i w przypadku emerytury wieku
            świadczeniobiorcy. Do ubiegania się o rentę trzeba przepracować co najmniej 5
            lat, do ubiegania sie o emeryturę więcej (okresy zróżnicowane w zależnosci od
            zawodu itp.). Renta z dawnej tzw.I grupy (czyli z całkowitej niezdolnosci do
            pracy) jest identyczna jak emerytura. Renta z częściowej niezdolności do pracy
            (dawna gr.II i III)jest pomniejszona o 25 %. Ktoś kto ma rentę 1600 zł musial
            bardzo długo pracować i dużo zarabiać (lub osoba uprawniona np. mąż).
            Te krótkie wyjaśnienia nie dotyczą rent i emerytur specjalnych. Pzdr.

Jeżeli te sprawy cię interesują, polecam tą stronę.

www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/5081
    • gandalph Co to w ogóle za pytanie? 23.10.04, 20:05

Co ma wysokośc zarobków do moralności?

>
      • snajper55 Re: Co to w ogóle za pytanie? 23.10.04, 20:11
        gandalph napisał:

> Co ma wysokośc zarobków do moralności?

Ależ ma ! Na przykład zawiść jest niemoralna, a takie pytanie świadczy właśnie
        o zawiści.

S. wink)
    • Gość: Piotr Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.abhsia.telus.net 23.10.04, 21:53
      Tak jak "moralne" jest nie uczestniczyc w wyborach pawdziwie
      patriotycznych Polakow do Wladzy.

Piotr Z Calgary
      www.rodzinywyborcow.net
    • Gość: Mariner Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.04, 21:59
      Zależy za jaką pracę.
      M.
      • danek4 Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 24.10.04, 08:05
        Gość portalu: Mariner napisał(a):

> Zależy za jaką pracę.
        > M.

smile))))))
        oczywiście!!!
        jeśli efektem tej pracy jest ...np. 100 krotny czysty zysk PRZEDSIĘBIORSTWA
        zatrudniającego taki "komin płacowy", to jak widać "po kominie" FIRMIE się to
        opłaca smile)))
        po takim "kominie płacowym" widać nawet z daleka stan finansowy firmy smile))

oczywiście jesli przy okazji dba się o "czystość srodowiska" smile)))
        ale na to też są pomiary smile)))
        • Gość: Mariner Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.04, 14:49
          Przed laty Lee Iacocca objął stanowisko szefa koncernu "Chrysler", który był na
          dnie. Zaofreowano mo 7 mln USD rocznie,co w tamtych czasach było ogromną gażą.
          Zaczął sobie to wypłacać dopiero po wyprowadzeniu firmy na prostą.
          M.
    • Gość: jarek-Zyd ne telus A gdybys sama tak zarabiala, to bylo by to IP: *.fastres.net 24.10.04, 08:17
      moralnie,,,,teraz rozumie dlaczego kommunistow zaraz po wojnie tak chetnie w
      Polsce, na Czechach witano...
    • Gość: Milioner Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 08:26
      Niemoralne jest życie na koszt państwa -jak w pani przypadku i czepianie się
      tych co wypracowują zysk.
      Żyjesz z moich podatków kobiet.
      Zamilcz i wstydu sobie oszczędź.
      • danek4 Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 24.10.04, 08:37
        Gość portalu: Milioner napisał(a):

> Niemoralne jest życie na koszt państwa -jak w pani przypadku i czepianie się
        > tych co wypracowują zysk.
        > Żyjesz z moich podatków kobiet.
        > Zamilcz i wstydu sobie oszczędź.

ona żyje także z moich podatków i podatków mojego syna, a jej renta 1600zł jest
        niewiele mniejsza niż łączne dochody moje i mojego syna
        i ona mi tu "wymachuje" przed oczami swoimi dziećmi?
        BEZCZELNA!!!
        • Gość: jarek-Zyd ne telus Panie danek nie przesadzaj, gdybyc mial tylko IP: *.fastres.net 24.10.04, 08:50
          troche wiecej niz 1600 zlotych na miesiac, to by cie na szybki dostep do
          internetu nie bylo stac.
          • danek4 Re: Panie danek nie przesadzaj, gdybyc mial tylko 24.10.04, 09:06
            Gość portalu: jarek-Zyd ne telus napisał(a):

> troche wiecej niz 1600 zlotych na miesiac, to by cie na szybki dostep do
            > internetu nie bylo stac.

nie "przesadziłam" o 100zł
            prawda, że trudno uwierzyć, że...znajduję czas na ..."siedzenie' przy
            internecie?
            smile))
            ciekaw pewnie jesteś jak to możliwe smile))
            jak tu nie wierzyć w "cuda"?
            a może...."cuda" bywają bardzo realne...i czasami chodzą na dwóch nogach smile))
            • danek4 Re: Panie danek nie przesadzaj, gdybyc mial tylko 24.10.04, 09:11
              danek4 napisała:

> nie "przesadziłam" o 100zł

"przesadziłam" troszeczkę, bo...urzędy skarbowe czy inne też mogą tu zajrzeć i
              poczytać smile))
              • danek4 Re: Panie danek nie przesadzaj, gdybyc mial tylko 24.10.04, 09:16
                danek4 napisała:

>
                > "przesadziłam" troszeczkę, bo...urzędy skarbowe czy inne też mogą tu zajrzeć
                i
                > poczytać smile))

i dojść do wniosku, że...mam za dużo jeszcze i trzeba coś zrobić z tym dankiem
                aby go odciąć od netu smile))
        • Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 01:26
          danek4 napisała:

> Gość portalu: Milioner napisał(a):
          >
          > > Niemoralne jest życie na koszt państwa -jak w pani przypadku i czepianie
          > się
          > > tych co wypracowują zysk.
          > > Żyjesz z moich podatków kobiet.
          > > Zamilcz i wstydu sobie oszczędź.
          >
          > ona żyje także z moich podatków i podatków mojego syna, a jej renta 1600zł
          jest
          >
          > niewiele mniejsza niż łączne dochody moje i mojego syna
          > i ona mi tu "wymachuje" przed oczami swoimi dziećmi?
          > BEZCZELNA!!!

Na litość boską, nie pleć bzdur. Przeczytaj sobie ta stronę. Będziesz wiedziała
          skąd się biorą renty.

www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/5081
      • Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 00:44
        Gość portalu: Milioner napisał(a):

> Niemoralne jest życie na koszt państwa -jak w pani przypadku i czepianie się
        > tych co wypracowują zysk.
        > Żyjesz z moich podatków kobiet.
        > Zamilcz i wstydu sobie oszczędź.

Niby jak na koszt państwa ? Wytłumacz. Skad pewność ze ci których obejmie 50 %
        stawka wypracowują jakiś zysk ? Autorka wątku nie żyje z twoich podatków tylko
        z renty na którą ktoś zapracował. Wstydzić się powinno z ignorancji a nie z
        tego że sie bierze rentę.
    • Gość: Darek Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.04, 09:44
      >> Janina, jestem matką wychowującą troje dzieci, na rencie 1600 zł.
      >>
      Gratyluję zarobków!
      Ja jestem sanotnym ojcem wychowującym 2 dzieci na rencie 495 zł. + zasiłek 210 zł. Razem 705 zł
      Marzę o tym żeby mieć 1600 zł. miesięcznie
      • danek4 Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 24.10.04, 09:52
        Gość portalu: Darek napisał(a):

> Ja jestem sanotnym ojcem wychowującym 2 dzieci na rencie 495 zł. + zasiłek
        210
        > zł. Razem 705 zł
        > Marzę o tym żeby mieć 1600 zł. miesięcznie

a ja gratuluję Tobie Darku,"sprawności" rencisty do samotnego ojcostwa !!!
        matka okazała się bardziej "sprawna"?

przepraszam za moją kpinę...z ewentualnego nieszczęścia losowego, ale
        wiesz...tu na forum pokpiwa się z różnych ludzkich "niesprawności" czy
        nieszczęść losowych
        • scoutek Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 24.10.04, 10:18
          a moze ktos wytlumaczylby Janinie cala sprawe? Wrzeszczycie tylko i wolacie:
          moralnie, niemoralnie....
          a kobieta na rencie, utrzymuje siebie i swoja rodzine za 1600,00 to moze nie
          rozumiec czemu jest niemoralne karac tych, ktorzy umieja zarabiac za to ze to
          potrafia... bo - pani Janino - to niemoralne zabierac komus to, co sam
          zapracowal, co osiagnal wlasnymi silami, wlasna glowa ...
          • danek4 Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 24.10.04, 10:31
            scoutek napisała:

> a kobieta na rencie

tereferekuku
            1600zł renty
            to ile zarabiała pracując przed rentą?

utrzymuje siebie i swoja rodzine za 1600,00 to moze nie
            > rozumiec czemu jest niemoralne karac tych, ktorzy umieja zarabiac za to ze to
            > potrafia... bo - pani Janino - to niemoralne zabierac komus to, co sam
            > zapracowal, co osiagnal wlasnymi silami, wlasna glowa ...

bo o ...1600zł i trójce dzieci to można POWAŻNIE porozmawiać z pracującymi, bo
            takie jest średnie netto zarobków u tych, którzy mają szefów

ja się nie migam od poważnej rozmowy
            do tej pory to "szefowie" się migają przed takimi rozmowami
            • Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 01:33
              danek4 napisała:

> tereferekuku
              > 1600zł renty
              > to ile zarabiała pracując przed rentą?

Moze to jest renta rodzinna. Nie pakuj sie z kopytami komuś w życie.
              Dziwne, pretensje do dochodów 1600 zł, a wyrozumiałość do dochodów 50 000 zł.
              • Gość: . Wg,mnie to rozmowa o moralnosci SOCJALU i ZAROBKOW IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.10.04, 04:46
                Nie zas o dochodach...
                • Gość: wikul Re: Wg,mnie to rozmowa o moralnosci SOCJALU i ZAR IP: *.acn.waw.pl 28.10.04, 22:49
                  Gość portalu: . napisał(a):

> Nie zas o dochodach...

Wygląda na to że masz trudności ze zrozumieniem prostych tekstów.
    • dokowski Tak, to moralne. Ludzie bogaci zresztą zwykle... 24.10.04, 20:44
      ... stoją moralnie wyżej niż ubodzy. To chrześcijańsko-socjalistyczny mit, że
      bogaci są złymi ludźmi, a biedne leniuchy i ciemniaki są ludźmi dobrymi. Ten
      mit zrodziła zawiść i nienawiść do lepszych od siebie
      • Gość: wikul Tak,to moralne.Kulczyk,Stokłosa,Urban,Bagsik..... IP: *.acn.waw.pl 28.10.04, 23:13
        ...to najbardziej moralni obywatele.

dokowski nagryzmolił :

> ... stoją moralnie wyżej niż ubodzy. To chrześcijańsko-socjalistyczny mit, że
        > bogaci są złymi ludźmi, a biedne leniuchy i ciemniaki są ludźmi dobrymi. Ten
        > mit zrodziła zawiść i nienawiść do lepszych od siebie

Najwyżej moralnie wg twojej teorii stoją Kulczyk, Stokłosa, Komorowski, Bagsik,
        Walter, Urban, itp.,itd. Jak zwykle szybciej piszesz niż myślisz albo piszesz
        bez myślenia.
    • Gość: Józef Zawadzki [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 20:47
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Porucznik Borewicz Daliście się nabrać matołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 21:31
        Ta Janina to komuch z LPR niejaki Rura. Podpuscił 'towarzystwo' i śmieje się w
        kułak

• Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.k.mcnet.pl
        Gość: Janina 22.10.2004 17:31 + odpowiedz

Sejm wreszcie zrozumiał, że ludzie oczekują równości i sprawiedliwości. Kiedy
        jest takie bezrobocie, kiedy przeciętna pensja to marne 1900 zł jak to może
        być, że aż 4000 osób zarabia takie straszne pieniądze. Gdzie sprawiedliwość i
        równość szans ?? Przecież to 50 tys. miesięcznie !!!!! Podatek od takich kwot
        powinien wynosić 100%, przecież już za 500 000 zł to można wszystko kupić i
        żyć jak król !!! Dlaczego tak późno, gdzie były ideały socjalistyczne ?? Czy
        trzeba było czekać aż do wyborów i kompromitacji SLD ??

Janina, jestem matką wychowującą troje dzieci, na rencie 1600 zł.
      • Gość: wikul [...] IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 01:35
        • uriel1 Mój błąd - wikul 25.10.04, 01:38
          Zgubiło mnie proste myślenie. Emerytura - starszy człowiek, renta - chory
          człowiek.
          Dziękuję za stronkę. Douczę się. Dobrej nocy.
          • Gość: wikul Re: Mój błąd - wikul IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 01:40
            uriel1 napisał:

> Zgubiło mnie proste myślenie. Emerytura - starszy człowiek, renta - chory
            > człowiek.
            > Dziękuję za stronkę. Douczę się. Dobrej nocy.
            >

Pzdr. Dobranoc !
    • Gość: Garfield Może i moralnie ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 22:58
      Może i moralne (cokolwiek przez to rozumiemy) ale napewno nieprzyzwoite i
      niesprawiedliwe. Po pierwsze, zarobki panów prezesów bardzo często nie są wcale
      zależne od jakości i wyników ich pracy, a otrzymanie wysoko płatnej posady
      bardziej związane jest z układami i znajomościami, niż ze zdolnościami i
      kompetencjami. Jeśli chodzi o biznesmenów-właścicieli, sukces finansowy wymaga
      naogół nie wybitnych zdolności i pracy lecz mieszaniny szczęścia, układów,
      sprytu, bezwzględności i chciwości.
      Wypowiadane tutaj sądy, że ludzie bogaci zasłużyli na swój majątek jakimś
      szcególnym wkładem w dobro ogółu są wyrazem wielkiej naiwności. Kapitalizm
      wcale nie jest sprawiedliwy i moralny. Nie zmienia to faktu, że jest to system
      najlepszy ze znanych .Najlepiej motywuje ludzi do wydajnej i twórczej pracy, z
      czego wszyscy korzystają, niekoniecznie w proporcji do wniesionego wkładu.
      Dlatego też warto go zaakceptować, nie żywiąc złudzeń co do jego natury.
      • Gość: wikul Re: Może i moralnie ale.. IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 01:38
        Gość portalu: Garfield napisał(a):

> Może i moralne (cokolwiek przez to rozumiemy) ale napewno nieprzyzwoite i
        > niesprawiedliwe. Po pierwsze, zarobki panów prezesów bardzo często nie są
        wcale
        >
        > zależne od jakości i wyników ich pracy, a otrzymanie wysoko płatnej posady
        > bardziej związane jest z układami i znajomościami, niż ze zdolnościami i
        > kompetencjami. Jeśli chodzi o biznesmenów-właścicieli, sukces finansowy
        wymaga
        > naogół nie wybitnych zdolności i pracy lecz mieszaniny szczęścia, układów,
        > sprytu, bezwzględności i chciwości.
        > Wypowiadane tutaj sądy, że ludzie bogaci zasłużyli na swój majątek jakimś
        > szcególnym wkładem w dobro ogółu są wyrazem wielkiej naiwności. Kapitalizm
        > wcale nie jest sprawiedliwy i moralny. Nie zmienia to faktu, że jest to
        system
        > najlepszy ze znanych .Najlepiej motywuje ludzi do wydajnej i twórczej pracy,
        z
        > czego wszyscy korzystają, niekoniecznie w proporcji do wniesionego wkładu.
        > Dlatego też warto go zaakceptować, nie żywiąc złudzeń co do jego natury.

Bardzo trafne uwagi.
        Pzdr.
    • Gość: diabelek Re: Czy to moralne nie zaplacic podatku? IP: *.sympatico.ca 25.10.04, 00:02
      Z tak zwanych przeciekow kontrolowanych wiadomo, ze b. Minister Skarbu
      Kaczmarek i b. szef Nafty Polskiej Gierej wzieli po 5 milionow prowizji za
      pomyslne zalatwienie spraw prywatyzacji rafinerii.
      Czy ww. panowie zaplacili od tej prowizji podatek?
      Ile trzeba teraz zaplacic podatku od pieciu milionow?
    • Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 00:12

>

Pytanie jest nielogiczne. Zarabianie pieniędzy jest moralne. Niemoralne jest
      np. okradanie pracowników przyznając sobie gigantyczne apanaże a innym nie
      płacąc przez wiele miesięcy.
      P.S. Jak mozna płacić 100 % podatku ? Od jakiej kwoty ?
      • sceptyk Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 25.10.04, 00:15
        > P.S. Jak mozna płacić 100 % podatku ? Od jakiej kwoty ?

Pamietam, ze Bergman (szwedzki rezyser) wyprowadzil sie z kraju, jak mu
        socjalisci naliczyli 102% podatku.
        • Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 00:33
          sceptyk napisała:

> > P.S. Jak mozna płacić 100 % podatku ? Od jakiej kwoty ?
          >
          > Pamietam, ze Bergman (szwedzki rezyser) wyprowadzil sie z kraju, jak mu
          > socjalisci naliczyli 102% podatku.

Na pierwszy rzut oka wygląda to nieprawdopodobnie ale wszystko zależy jaka jest
          kwota wolna od podatku i jakie są progi podatkowe. Stąd moje drugie pytanie.
          Pzdr.
        • wolomin_w_nocy Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 25.10.04, 23:07
          Ja słyszałem, że to samo przydarzyło sie Astrid Lindgren (zdaje się, tej od
          dzieci z Bullerbyn i Pippi Langsrumpf). Jak się później żaliła w prasie to
          usłyszała od ichniejszego ministra finansów: proszę mi tu bajek nie opowiadać.
      • Gość: diabelek Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.sympatico.ca 25.10.04, 00:46
        Ludzie prowadzacy dzialalnosc gospodarcza i osiagajacy zysk powyzej 600 tys.
        nie siedza na forum dyskusyjnym, bo wiekszosc czasu pracuja.
        Jednak wiedza, jak mozna fiskusa wykiwac:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=16987724&a=17004463
        Pytanie: "Jak mozna płacić 100 % podatku ? Od jakiej kwoty ?" to chyba pytanie
        dla filozofa wink
        • Gość: wikul Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 01:23
          Gość portalu: diabelek napisał(a):

> Ludzie prowadzacy dzialalnosc gospodarcza i osiagajacy zysk powyzej 600 tys.
          > nie siedza na forum dyskusyjnym, bo wiekszosc czasu pracuja.
          > Jednak wiedza, jak mozna fiskusa wykiwac:
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=16987724&a=17004463
          > Pytanie: "Jak mozna płacić 100 % podatku ? Od jakiej kwoty ?" to chyba pytanie
          >
          > dla filozofa wink

Niezupełnie. Nie wiem jak jest w Kanadzie ale w Polsce teoretycznie jest to
          możliwe. Dzięki kwocie wolnej od podatku i poszczególnym progom podatkowym.
          P.S.Ludzie w Polsce prowadzący działalność gospodarczą mają w zasadzie podatek
          jednolity 19 %, tzw.CIT.
          • Gość: diabelek Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.sympatico.ca 25.10.04, 02:06
            > Niezupełnie. Nie wiem jak jest w Kanadzie ale w Polsce teoretycznie jest to
            > możliwe. Dzięki kwocie wolnej od podatku i poszczególnym progom podatkowym.
            > P.S.Ludzie w Polsce prowadzący działalność gospodarczą mają w zasadzie
            podatek
            > jednolity 19 %, tzw.CIT.
            ==========
            Czyli jak urzednik zarobil 5 milionow, to 50% zaplaci od 4.4 miliona i to
            bedzie 2.2. Reszte to juz progowo.
            Ale jak zarejestruje dzielalnosc gospodarcza to odda tylko 19%.(?)
            Zatem bieda pana urzednika wcale nie dopadnie smile
    • institoris1 Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? 25.10.04, 01:37

Kiedy
      > jest takie bezrobocie, kiedy przeciętna pensja to marne 1900 zł

Pamietam jak przecietna pesja stanowila rownowartosc 20$ po cenach
      czarnorynkowych. 1900 pln to prawie & 560- sie troche relacja poprawilasmile
      i.
    • Gość: chala [...] IP: 68.214.178.* 25.10.04, 02:12
      • Gość: wikul [...] IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 02:22
        • Gość: chala Re: Ile jest warte nic nierobienie, Janina? IP: 68.214.176.* 25.10.04, 04:51
          ty wiesz? polaczku zapity? widac to po bogactwie, sile i znaczeniu waszym. hehe
    • piotrek_z_z Jezeli zarabiaja tak w prywatnych firmach to chyba 25.10.04, 06:42
      nie ma o czym mowic.
      Gorzej jezeli naliczaja sobie takie dochody w przedsiewzieciach finansowanych
      badz dofinansowywanych przez podatnikow.
    • Gość: Iw Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:50
      To i tak LIPA.
      • Gość: pytia Re: Czy to moralne zarabiać 600 tys ? IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 25.10.04, 23:31
        Typowa dyskusja polska. Jezeli ktos w Polsce zarabia duzo( nawet uczciwie), to
        wszyscy dookala zastanawiaja sie, jak to zrobic, zeby mu urwac i go wykonczyc. W
        Stanach natomiast , ludzie mysla jak to zrobic, zeby moc tez tyle zarobic. No i
        stad wyniki.
        A propos 50% z zarobkow 600.000 to 300.000, to znaczy ponad 15 rocznych pensji
        p. Janiny. Trzeba dziekowac, ze sa ludzie ,ktorzy tyle wyrabjaja.
        • Gość: wikul Czy to moralne zarabiać 200 tys m-cznie ? IP: *.acn.waw.pl 27.10.04, 23:27
          Gość portalu: pytia napisał(a):

> Typowa dyskusja polska. Jezeli ktos w Polsce zarabia duzo( nawet uczciwie), to
          > wszyscy dookala zastanawiaja sie, jak to zrobic, zeby mu urwac i go
          wykonczyc.
          > W
          > Stanach natomiast , ludzie mysla jak to zrobic, zeby moc tez tyle zarobic. No
          i
          > stad wyniki.
          > A propos 50% z zarobkow 600.000 to 300.000, to znaczy ponad 15 rocznych pensji
          > p. Janiny. Trzeba dziekowac, ze sa ludzie ,ktorzy tyle wyrabjaja.

Czego ile wyrabiają ? Co np.ten pan wyrabia ?

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,2349944.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka