Dodaj do ulubionych

Ludzie. Oni sa siebie warci.Juszczenko odwoluje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:05
sie do nacjonalizmu ukrainskiego groznego dla Polski i UE.. Oni walcza o szmal dwoch roznych grup oligarchow. Nic wiecej. Dzuma i cholera. Rosjanie i tak maja
w garsci cala Ukraine niezaleznie od tego kto wygra. Sprzedaja im rope o polowe taniej niz nam. Glupota polskiej polityki zasmuca.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof Jerzy Re: Ludzie. Oni sa siebie warci.Juszczenko odwolu IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 21:07
      Bez komentarza. O ludzi chodzi... o ludzi!
      • Gość: czyzunia Re: Ludzie. Oni sa siebie warci.Juszczenko odwolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:32
        a bidni i tak dostaną po garbie.
    • Gość: GH Nie ufam Juszczence. IP: *.netlandia.pl 23.11.04, 01:44
      Nie powinnismy wlazic miedzy wodke a zakaske i dodatkowo jawnie szczypac
      niedzwiedzia. Nie widze w tym interesu dla Polski. Moze glupi jestem.?
      • ignorant11 Oj jestes... 23.11.04, 02:47
        Gość portalu: GH napisał(a):

> Nie powinnismy wlazic miedzy wodke a zakaske i dodatkowo jawnie szczypac
        > niedzwiedzia. Nie widze w tym interesu dla Polski. Moze glupi jestem.?
      • Gość: rikardo Re: Nie ufam Juszczence. IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 16:18
        moim zdaniem jesteś...
    • Gość: anuszka Kim jest Juszczenko IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.11.04, 12:27
      Nie wiem, czy wiecie, ale Juszczenko w 1993 był prezesem ukraińskiego banku
      centralnego. Udało mu się ustabilizować rynek finanasowy, wprowadzić w 1996
      ukraińską walutę hrywnę (wowczas obowiazywala pseudo-waluta "karbowańce") i
      ustrzec krajową gospodarkę przed wpływem kryzysu finansowego z sierpnia 1998.
      W grudniu 1999 objął stanowisko premiera kraju. Przez 16 miesięcy przeprowadził
      serię istotnych reform gospodarczych zwiększając dyscyplinę fiskalną, likwidując
      rządowe subsydia, urynkowiając rolnictwo i uzdrawiając klimat dla inwestycji,
      zanim w kwietniu 2001 r. został usunięty przez koalicję komunistów i ukraińskich
      oligarchów.

Taki ukrainski Balcerowicz. Wedlug mnie dobrze to o nim swiadczy. Bez niego na
      Ukrainie byloby jeszcze gorzej niz jest.

• Gość: anuszka Kim jest Janukowycz IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.11.04, 12:31
        Przed objęciem stanowiska premiera był gubernatorem okręgu donieckiego.

Janukowycz cieszy się poparciem establishmentu ukraińskiego, który jest
        finansowo zainteresowany w utrzymaniu władzy obozu Leonida Kuczmy. Oponenci
        zarzucają Janukowyczowi kryminalną przeszłość - w młodości był trzykrotnie
        sądownie karany, w tym za ciężkie uszkodzenie ciała i rabunek, i dwukrotnie
        odbywał karę pozbawienia wolności.

W trakcie kampani wyborczej na prezydenta głosił hasła lewicowe takie jak
        zwiększenie pomocy socjalnej i subsydiów do bankrutujących post-komunistycznych
        molochów oraz prorosyjskie jak uczynienie językiem urzędowym rosyjskiego, walka
        z ukraińskim nacjonalizmem oraz integrację gospodarczą z Rosją zamiast z Europą.

Ten pan chyba niczym szczegolnym nie zasluzyl sie dla Ukrainy.

• Gość: hobo Ludzie myślcie IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.04, 13:19
      Wszystkim, którzy nie rozumieją cywilizacyjnego kontekstu ukraińskich wyborów
      polecem książki profesora Piskozuba, założyciela (niestety już nieistniejącej)
      Katedry Nauki o Cywilizacji na Uniwersytecie Gdańskim. Godna uwagi jest
      zwłaszcze pozycja "Polska w cywilizacji zachodniej". Mówiąc w dużym
      uproszczeniu, ukazana jest tam różnica między Europą a Azją. Od wyborów na
      Ukrainie zależy, czy Europa i wszystko, co z nią związane będzie się kończyć na
      Bugu czy promieniować dalej. Zgoda, można sprzeczać się do zasad i sposobu, w
      jakim postępuje rozwój i integracja europy. Jednak podważanie samych idei
      europejskości i integracji jest oznaką albo choroby umysłowej albo skrajnej
      rusofilii. Czy można się dziwić większej części narodu ukraińskiego, która woli
      demokratyczną, choć trzeszczącą w spoiwach europę od dzikiej, bandyckiej Azji?
      Historia Rosji to państwo patrymonialne, jarzmo niewoli tatarskiej, despotyczne
      rządy carów, najbardziej bandycki i totalitarny ustrój czyli komunizm i
      wreszcie autorytarne rządy jelcyna i putina. Tego życzycie Ukrainie? Czy może
      lepiej odciągnąć ją od azjatyckiego bagna, pozwolić zbliżyć się ku Europie i
      dopiero wtedy zastanawiać się, jak poprawić nasze własne niedociągnięcia?
      Zachęcam do czytania prof. Piskozuba, F. Konecznego i A. Toynbee. Najwyższy
      czas odejść już od endecko-komunistycznej wizji historii wciskającej nam przez
      lata farmazony o odwiecznej przyjaźni polsko-rosyjskiej. Przeciwko komu
      wybuchały największe narodowe powstania?
      • Gość: anuszka ... ale moze lepiej nie czytajcie Konecznego ... IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.11.04, 13:28
        > Najwyższy
        > czas odejść już od endecko-komunistycznej wizji historii wciskającej nam przez
        > lata farmazony o odwiecznej przyjaźni polsko-rosyjskiej.

yyyyyyyy??????????

Endecko - komunistycznej ???

Dziwne polaczenie.................. uncertain

A pan Feliks Koneczny byl endecko-jaki ???
        • Gość: hobo Pytasz co to jest endekomuna? IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.04, 14:11
          Odpowiadam z rozkoszą odwołując się do prof. Piskozuba właśnie

"Endekomuna to zbitka terminologiczna łatwa do rozszyfrowania: połączenie haseł
          ideologicznych endeckich z komunistycznymi. Mikstura ta, zadawałoby się, nie do
          pomyślenia, stała się rzeczywistością od zarania Polski Ludowej. Już sławetny
          Manifest PKWN z lipca 1944 roku pokazał, jak program nacjonalistycznej skrajnej
          prawicy polskiej można zużytkować w interesie przeciągnięcia społeczeństwa
          polskiego na stronę niepopularnej komunistycznej władzy. Hasła nacjonalistyczne
          miały być ową marchewką, ułatwiającą pogodzenie się Polaków z nową władzą, jaka
          wraz z Armią Czerwoną przybyła i zainstalowała się w Lublinie, a później w
          Warszawie.

Chodzi zatem o zbieżność programu i poglądów endeków z Dmowskim na czele i
          komunistów Bieruta oraz jego następców. Ten program to:

1. Niemiec to zawsze nasz wróg, głęboko nam nieprzyjazny,

2. Rosja jest wobec tego naszym naturalnym słowiańskim pobratymcą i
          sojusznikiem,

3. Niepodległe Ukraina, Białoruś i Litwa zawsze będą wspólnikami Niemiec, a
          zarazem wrogami tak Rosji, jak i Polski; a zatem Rosja i Polska powinny
          przeciwstawiać się ich niepodległości i dzielić między sobą ich terytoria,

4. Integracja europejska to przedsięwzięcie nader podejrzane, grożące utratą
          narodowej tożsamości i suwerenności Polski,

5. Uczestnictwo w NATO grozi nam tym samym, a zatem trzymajmy się z daleka i od
          tej organizacji.

Już wszystko jasne? Jeśli nie, to polecam cały artykuł. Znajdziesz go tutaj:

bezuprzedzen.pl/poglady/endekomuna.html
          • Gość: "S" UCZ SIĘ GŁUPKU! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 15:57
            Takie bzdety wypisują ci, którzy chcą ukryć prawdziwą istotę komuny. Gwoli
            ścisłości, Lampe, Warski, Wasilewska, Berman, Kuroń czy Modzelewski, którzy
            tworzyli ideologię i nią tyle lat żyli, nic wspólnego z endecją nie mieli.
            To chyba endecy tak długo stawiali opór komunie, prawda? A skazywali ich po
            wojnie na smierć tacy ludzie, jak Stefan Michnik - czy to endek?
            Czyli - ładnie brzmi, ale to propaganda dla otumanionych...
            Czy pamiętasz, kim straszył Michnik czy Kuroń jeszcze w PRL? Że nie komuna jest
            groźna, tylko endecja. Stąd Kiszczak jest dla was człowiekiem honoru, a
            Jaruzelski - bohaterem "narodowym" (jakiego narodu?)
            Może się kiedyś z tego otrząśniesz.
            • Gość: hobo Re: UCZ SIĘ GŁUPKU! IP: *.gdynia.ids.pl 23.11.04, 18:15
              Tak się składa, że uczę historii innych. Oczywiście SIĘ też uczę bo człowiek
              uczy się całe życie. Ale jeśli ktokolwiek jest tu komunistyczną propagandą
              otumaniony, to właśnie ty, oszołomie. Powiedz mi, jaki był program polityczny
              Dmowskiego i endecji? Polska dla Polaków, a Żydzi won na Madagaskar. A co
              zrobili komuniści po dojściu do władzy? Utworzyli państwo jednolite
              narodowościowo, czyli właśnie spełnili postulat Polski dla Polaków kosztem
              cierpień i masowych wysiedleń. A z kim endecy chcieli sprzymierzać sie w czasie
              pierwszej wojny światowe? Z Rosją! W przeciwieństwie do Piłsudskiego, który
              postulował sojusz z Austro-Węgrami. Nadal nie widzisz, ośle, podobieństw między
              komuną a endecją? Zauważ, że antyeuropejskie pomysły giertychów i innych
              oszołomów są na rękę tylko i wyłącznie imperialnej Rosji. Nic się zatem nie
              zmieniło, a pokorne baranki takie jak mają ułudę niezależności choć w istocie
              są dla Rosji użyteczniejsi niż szpiedzy
              • indris Endecy dawniej i dzisiaj 23.11.04, 18:50
                Endecy w czasie 1-szej wojny światowej chcieli iść przeciw Niemcom i mieli do
                tego racjonalne powody, które Dmowski wyłożył m.in w książce "Polityka polska i
                odbudowanie państwa". Przymierze z Rosją wynikło właśnie z tego. Zaraz po
                rewolucji w Rosji Dmowski przeniósł się na Zachód i to dzięki niemu POlska
                miała miejsce w obozie zwycięzców w Wersalu. Piłsudski stawiał na oboz, który
                wojnę musiał przegrać (co było oczywiste od 4.VIII. 1914).
                Państwo jednolite narodowościowo po II wojnie światowej utworzył właściwie
                Stalin, bo to on a nie komuniści polscy decydował o granicach w Europie
                wschodniej, no i Hitler, który Żydów wymordował. Nota bene tak znakomitych
                granic i składu narodowościowego Polska nie miała od Bolesława Chrobrego.
                Ale "filorosyjskość" Dmowskiego wynikała z kalkulacji i oceny bieżącej sytuacji
                politycznej, a nie z emocji, podobnie jak antyniemieckość. On uważał, że
                zrusyfikować się Polacy nie dadzą a zgermanizować w zaborze pruskim - owszem.
                Współcześni endecy powtarzają słowa Dmowskiego, ale chyba nie mają jego
                zdolności myślenia. Gdyby dmowski żył dzisiaj, chyba do nich by się nie
                przyznał.
                • Gość: hobo Re: Endecy dawniej i dzisiaj IP: *.gdynia.ids.pl 23.11.04, 19:16
                  Piłsudski nie tyle stawiał na przegrany obóz, co wiedział, że najpierw należy
                  rozprawić się z Rosjanami. To zabór rosyjski obejmował największą część ziem
                  polski i to przeciw Rosjanom wybuchały wszystkie wielkie powstania narodowe. I
                  tu miał całkowitą rację. W odpowiednim momencie Piłsudski doprowadził przecież
                  do kryzysu przysięgowego i odwrócił się od dotychczasowych sojuszników. Dzięki
                  temu wrócił do Polski z Magdeburga jako bohater. Dla wszystkich jasne było, że
                  to wokół niego tworzyć się będzie niepodległa Polska. A że zachód popierał
                  Dmowskiego i KNP to zupełnie inna sprawa. Zgoda, na tym polu Dmowski oddał
                  wielką przysługę sprawie polskiej. Nie zmienia to faktu, że chciał odbudować
                  kraj pod berłem cara, a takiego pomysłu nigdy nie uznam za trafiony. No i
                  federacyjna koncepcja wytyczania wschodniej granicy Piłsudskiego też była
                  zdecydowanie bardziej błyskotliwa niż pomysły Dmowskiego. Utworzyć niepodległą
                  Ukrainę, Litwe i Białoruś w sojuszu z Polską. Rewelacyjny pomysł, niestety
                  wówczas nierealny. A teraz? Znów historia się powtarza. Na białorusi trzeba
                  postawić niestety krzyżyk, przynajmniej na razie. Ale demokratyczna i wolna od
                  wpływów rosyjskich Ukraina już nie jawi się jako utopia i nieosiągalne marzenie.
      • indris No właśnie 23.11.04, 13:31
        Juszczenko, jak pisała w tym wątku Anuszka, to "taki ukraiński Balcerowicz". I
        takiego mam popierać ? Aż tak źle Ukrainie nie życzę. Jeżeli zechcą tego sami
        Ukraińcy, to oczywiście ich prawo
        • Gość: magda Re: No właśnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 13:42
          Kimkolwiek są kandydaci, niechże wreszcie wygra ten kogo życzy sobie więlszość
          narodu Ukrainy. Chodzi o zwycięstwo narodu a nie kandydata. Niech Rosja, nie,
          Moskwa!,przestanie maczać swoje brudne paluchy w życiu tego narodu dopóki oni
          sami na to nie pozwolą. Nie mam nic przeciwko Rosji, przeciw Moskwie wszystko.
          • indris Re: No właśnie 23.11.04, 14:19
            magda pisze: "[...]niechże wreszcie wygra ten kogo życzy sobie większość
            narodu Ukrainy".
            Takie jest i moje zdanie. Tylko nie jestem pewny, kogo sobie rzeczywiście życzy
            ta większość. Protesty owszem są, ale protestują zawsze niezadowoleni. Zaś
            powoływanie się na exit-polls jest niepoważne, w USA w ostatnich wyborach
            wystąpiło identyczne zjawisko.
            Jeżeli obserwatorzy zauważyli naprawdę nieprawidłowości, to chyba można składać
            skargi na przebieg wyborów.

• Gość: lucyperek Re: No właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 13:56
          > Juszczenko, jak pisała w tym wątku Anuszka, to "taki ukraiński Balcerowicz". I
          > takiego mam popierać ? Aż tak źle Ukrainie nie życzę.

To ty zafajdany lewaku jeszcze dychasz w szponach balcerowiczowskiego wyzysku ?
          Czyżbyś własnie zmienił model hulajnogi na gorszy (zroszony robotnicza krwią,
          wyciskaną ze zniewolonego robotnika wiszącego na pasku parszywego, obcego
          kapitału) i stąd ta frustracja ? Pójdź wreszcie mendo do pracy to może zarobisz
          na samochód. Za darmo nic nie dają. Ja za darmo mogę ci barbarzyńco jedynie dać
          po pysku.

Na pohybel władzy ludowej !
          • Gość: Lennon Uwaga smród!!! IP: *.devs.futuro.pl 23.11.04, 17:37
            Faszystowskie bydło otwarło pysk i bredzi jak Adolf Hitler. Dla takich
            prawicowych pachołków tylko Norymberga.
            • Gość: lucyperek Re: Uwaga smród!!! I to chyba podwójny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:32
              > Faszystowskie bydło otwarło pysk i bredzi jak Adolf Hitler. Dla takich
              > prawicowych pachołków tylko Norymberga.

A więc już wiem, iż ceniąc wybitnego ekonomistę jakim jest prof. Balcerowicz
              jestem faszystowskie bydło. Wiem też, że głoszac publicznie czym faktycznie jest
              lewica (wystarczy się rozejrzec dookoła) jestem prawicowym pachołkiem. Ale kogo
              ja właściwie zamordowałem, przepraszam ludoubiłem, że dla mnie juz tylko
              Norymberga ?

Na szczęście wasza formacja odchodzi w całkowity niebyt. Wasza wściekłość i
              piana na pyskach może jedynie wzbudzić usmiech politowania smile))))
        • Gość: anuszka Re: No właśnie IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.11.04, 14:53
          indris napisał:

> "taki ukraiński Balcerowicz". I
          > takiego mam popierać ? Aż tak źle Ukrainie nie życzę.

Otoz wlasnie bez reform Balcerowicza na poczatku lat 90. wygladalibysmy teraz
          tak jak Ukraina.

A z kolei gdyby ktos taki jak Juszczenko przeprowadzil reformy na Ukrainie na
          poczatku lat 90. a nie na koncu, to Ukraina wygladalaby lepiej niz teraz Polska.

• Gość: lucyperek No właśnie Anuszko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:28
            Ale jak widzisz Anuszko, choćby po wypowiedzi faceta powyżej, lewackie szumowiny
            jak ognia boja się liberalnych reform i nazywaja je faszystowskim puczem. A więc
            wprowadzenie poszanowania własności prywatnej, poszanowania ludzkiej pracy i
            stworzenie nieskrępowanych warunków rozwoju wszystkim, którzy tylko będa chcieli
            się rozwijać jest nazywane faszyzacją, aferalizacją i Bóg wie czym tam jeszcze.
            Lewica dobrze wie, że zamożne społeczeństwo nigdy nie pójdzie w stronę kołchozów
            i takich parszywych mącicieli jak niejaki Indris czy inny palant po prostu
            wyrzuci na śmietnik.

A bez reform Balcerowicza mielibyśmy już taki syfilis, że ogłupiały naród juz
            dawno wybrałby leppera jako jedynego zbawcę. A wtedy wole nie myśleć....

Na pohybel władzy ludowej !
    • Gość: Stach Re: Ludzie. Oni sa siebie warci.Juszczenko odwolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 15:25
      Całkowita racja
    • Gość: Rekin Re: Ludzie. Oni sa siebie warci.Juszczenko odwolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 17:16
      Skostniałeś Zybi. Wyjedź z tych Bieszczad, zaczniesz coś kumać.
    • Gość: treezoob Nie chce mi się powrarzać IP: *.aster.pl 23.11.04, 19:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=17938461&a=17943418
      • Gość: Lena Na Juszczence predzej sie sparzymy niz na Jakunowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 17:26
        czu.
    • Gość: koko Za Juszczenko stoi oligrchina Timoszenko-miliarder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:52
      miliarderka.To ta z tymi misternie zaplecionymi włosami na głowie.Ona zawsze na
      wiecach stoi obok Juszczenki,który jest najprawdodopodobniej jej człowiekiem
      wladzy z ktorym robila kokosowe interesy jak Juszczenko byl w l.1999-2001
      premierem. Właścicielka ukrainskich elektrowni i sieci energetycznych. Walka
      idzie głównie o kasę a nie o demokrację.
      • Gość: helena Re: Za Juszczenko stoi oligrchina Timoszenko-mili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 11:28
        Macie rację, chodzi tylko i wyłącznie o władzę, bo podobno nic tak nie
        podnieca, jak włądza i kasa.
        A Ukraina itp. nic mnie nie obchodzą-każdy musi pomóc sobie sam.
        Za to Polska musi palec trzymać Niemcom i Rosji, bo jak nie to znowu znikniemy
        z mapy, tym razem już na pewno na dobresmile))
        • Gość: Jaremu Re: Za Juszczenko stoi oligrchina Timoszenko-mili IP: *.bg.us.edu.pl 25.11.04, 12:25
          Zgadzam sie !

Ukraińcy już dawno dali nam wyraźnie do zrozumienia że nas nienawidzą lub
          ewentualnie mają nas gdzieś oraz że chcą do Azji ( uczcie sie historii)
          • Gość: obserwator Re: Za Juszczenko stoi oligrchina Timoszenko-mili IP: *.multicon.pl 25.11.04, 23:13
            Też zauważyłem że ta miliarderka stoi zawsze 1 m. od Juszczenki. Ma kamienną
            twarz. Bez emocji. Zimna kalkulacja. Zachęcam do obserwacji trybuny.sad
    • Gość: wojtek Re: Ludzie. Oni sa siebie warci.Juszczenko odwolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 13:43
      to wszystko prawda.banda szarpie się o wplywy.U nas bylo inaczej? komuchy i ci
      z solidarności to grupy wplywów wzajemnie się kąsające. pamiętam nasz 1989, u
      nich będzie tak samo.
      • Gość: # ręce opadają... IP: *.finemedia.pl 26.11.04, 00:31
        Nauczyciel historii wpaja młodzieży chorą projekcję postkomuny i ubecji,
        szkalując naród polski:

"homo sovieticus polskiego chowu, w duchu tej endekomuny przez niemal pół wieku
        indoktrynowany, nadal duchowo pozostaje agentem interesów Moskwy. Deklaruje się
        jako prawicowiec i antykomunista. I szczerze w to wierzy, ale zarazem głosi
        taki „program dla Polski”...

- by zatrzeć pamięć o ofiarach bolszewickich zbrodniarzy i wybielić żydokomunę.

No i młodzi dyskutują akademicko o "dwu grupach wpływów i interesów" w zupełnej
        alienacji od nierozbrojonej agentury postsowieckiej i zmarnowanych
        wymanewrowanych zrywach narodowych.
        Za ile na miesiąc ty się sprzedajesz przemalowanym na demoliberałów komuchom,
        Polaku?
        • Gość: # Re: ręce opadają...a matołki pacynkują IP: *.finemedia.pl 26.11.04, 10:42
    • Gość: <<<...>>> UKRAINA? Nie, dziękuję, to nie nasz problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 14:31
      UKRAINA? Nie, dziękuję, to nie nasz problem
      Zostawmy ich samym sobie.
      • Gość: lucyperek wiec życze ci byś to usłyszał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 15:04
        jak sam bedziesz w potrzebie. Już raz to usłyszeliśmy w 1939 od Francuzów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka