Gość: libo IP: 82.160.95.* 25.11.04, 11:32 Czy ktoś może wstawić link, co by posłuchcać tego unikalnego wykonania? Jakos mi to umknęlo, chcociaż ponad 2 lata o tym słychać!!!!!Bo nie wiem, co straciłam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: golem_t Dajcie mi człowieka a znajdę na niego paragraf IP: 195.116.43.* 25.11.04, 12:02 Biorąc pod uwagę jakie korzenie ma szef NIK-u to wygłąda na zwykłe polowanie na "biednego" Prezydenta Kwaśniewskiego. A nuż Pani Górniak przerażona "puści farbę" co się działo w prezydenckim samolocie, albo apartamencie i 26 roczicy ślubu już nie będzie (choć osobiście nie wierzę aby tam coś było). Nie da się ukryć, ze Pani Górniak hymn wykonała źle, o potem się głupio z tego tłumaczyła. Że tempo nie to, i nie wiadomo jak śpiewać. Czytałem wywiad z Panem Torzewskim, gdzie wyraźnie stwierdził, że hymn śpiewa się 1,26 sekund - czyli w ściśle określonym tempie. Nie widzę powodu aby wracać do tego po 2 latach - chyba że taki jaki podałem na początku. Koniec kariery Pani Górniak jest dla niej wystarczającą karą za tamten występ. Nie pomogą jej nawet zdjęcia z nocy poślubniej publikowane w "kolorowych gazetkach" . Jedyny zysk jaki będzie z tej akcji to może uporządkowanie symboli państwowych w urzędach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodo Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.pata.pl 25.11.04, 13:12 www.toya.net.pl/%7Elato/mp3/edyta_hymn.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.mclink.it 25.11.04, 14:02 A jak jakis nasz polityk krazy po swiecie i wygaduje glupoty co co mu zrobia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Marsz, marsz Górniak IP: 195.173.16.* 25.11.04, 14:02 Za to jak Gorniak "zawyla" hymn powinna zaplacic grzywne,i miec dozywotni zakaz spiewania tzn wycia! ale co to za marnowanie pieniedzy z ta kontrola kolorow na fladze??Nie ma juz wiekszych problemow w tym kraju??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb zamknąć Górniakową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 14:05 w koncu bedzie spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik ABSURRRRRRDDD!!!! IP: *.chello.pl 25.11.04, 14:10 Największy absurd jaki w życiu słyszałem. Cholera jasna, za pieniądze podatników NIK będzie sobie jaja robił? Nie wiem, co chcą przez to osiągnąć. Jeszcze biedną Górniak do przed sądem postawią. NIK nigdy, podkreślam NIGDY nie będzie popularny jak tak dalej pójdzie. Jak mieć do takiej instytucji zaufanie? Osobiście zupełnie nie podobało mi się jej wykonanie hymnu, było fatalne, pani Edyta chyba nie wie, co to jest mazurek (poza ciastem oczywiście). Ale nigdy w życiu nie posunąłbym się do czegoś takiego... Idioci... Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Tutaj!!! 25.11.04, 14:51 Gość portalu: libo napisał(a): > Czy ktoś może wstawić link, co by posłuchcać tego unikalnego wykonania? Jakos > mi to umknęlo, chcociaż ponad 2 lata o tym słychać!!!!!Bo nie wiem, co > straciłam!!!! Faktycznie, nie wiesz co tracisz! Hymn narodowy na melodię "Lulajże Jezuniu" Tutaj: fun.from.hell.pl/NON-FUN/hymn-gorniak.mp3 Enjoy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuz zaścianek IP: *.telepac.pt 25.11.04, 15:02 Niestety, taki NIK, jaki kraj. Trzeba było wybrać "przeciętnego Kowalskiego" do śpiewania hymnu, jeśli chcieliście mieć wersję "bez skaz". Tak się składa, że każdy artysta może interpretować dzieło muzyczne według swojego mniemania. Sugestia, którą zawiera komentarz rzecznika NIK, że można uważać interpretację Górniak za "umyślne bezczeszczenie hymnu", świadczy wyłącznie o zaściankowości i niesamowitym konserwatyzmie pani rzecznik. Należałoby poprosić NIK o branie pod uwagę faktu, że nie jesteśmy już w Polsce roku 1980, że dzisiejsza Polska istnieje w świecie całkiem inaczej, a artystka Górniak stara się istnieć na scenie międzynarodowej (niezależnie od skutku). Tak więc ocena powinna również brać pod uwagę, jak inne, zagraniczne gwiazdy muzyki, którą wykonuje pani Górniak, odśpiewują hymny swoich krajów. Whitney Huston czy Mariah Carey to jedynie najbardziej znane z tuzinów przykładów, o których należałoby pamiętać. Nawiasem mówiąc należałoby też zwrócić NIKowi uwagę, że Polska jest dziś w sojuszu z USA, co nie jest bez związku z naszą kulturą. Na dobre, lub na złe. Ale na pewno na korzyść obrońców pani Górniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzona Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:46 Czy naprawdę nie ma nic ważniejszego do kontrolowania w tym kraju? Tyle złego dzieje sie dookoła. A może społeczeństwo skontroluje NIK? Za co i ile bierze pieniądzy Prezes - za to że wymyśla takie kontrole. To skandal. Rządzący w tym kraju są chyba, delikatnie określając, ograniczeni. Wstydzę sie że przyszło mi żyć w obecnych czasach w Polsce, tutaj wszystkich od końca XXw ogarnia chyba szaleńczy taniec obłąkanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.241.81.adsl.skynet.be 25.11.04, 15:53 a ja pare dni temu odkrylam skad sie Edycie wzial pomysl na takie znieksztalcenie hymnu. Otorz widzialam na jakis zawodach sportowych wystep Whitney Huston sprzed kilkunastu lat(na ktorej Gorniak sie zawsze wzorowala przy prowadzeniu glosu z taka charakterystyczna nuta Whitney) i ona tam odspiewala hymn amerykanski zupelnie tak samo jak nasza Gorniak polski. Byla to zupelnie wolna interpretacja muzyczna, inne tempo niz oryginalnie, czasami wrecz zmieniona melodia, tylko slowa pozostaly te same, a wszystko tak zeby pokazac mozliwosci wokalne "gwiazdy", jeden wielki popis pychy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.veranet.pl 29.11.04, 23:18 To chyba słabo kojarzysz ten hymn. Po pierwsze USA to nie Polska. Po drugie hymn amerykański jest stosunkowo wolny i wersja Whitney Houston jest mocno zbliżona do oryginału (pod względem tempa i melodii). Po trzecie - rozumiem że ta gwiazda w cudzysłowiu zawiera nutę ironii, dlatego życzę Ci żebyś była taką gwiazdą jak Whitney Houston i miała taki GŁOS jak ona. Po czwarte nie Whitney Huston, a Whitney Houston, a po piąte porównywanie Edyty Górniak do Whitney jest jak dla mnie śmieszne ponieważ dzieli je zbyt duża różnica możliwości wokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Gorniak Durna holoto, Polacy nie macie za grosz sluchu ani IP: *.jhb.stormnet.co.za / *.storm.co.za 25.11.04, 15:54 gustu muzycznego. Jestescie narodem gluchych, bo jak macie nie byc, skoro na lekcjach wychowania muzycznego dzieci odrabiaja zaleglosci w nauce z innych przedmiotow albo wagaruja. Wykonalam hymn w sposob artystyczny, na poziomie swiatowym, nie gorzej od najwiekszych gwiazd. Ale w Polsce to jak rzucac perly przed wieprze. Odpowiedz Link Zgłoś
m.onika obiektywizm? 25.11.04, 16:56 nie lubie piosenek edyty gorniak, ale uwazam, ze ma dobry glos. to, jak go wykorzystala, to juz inna kwestia.. ale do czego daze: widzialam kiedys jakis program z e.g., w ktorym wystepowal tez pan Jacek Cygan (ktorego bardzo szanuje) i tam wlasnie edyta powiedziala, ze na tym stadionie zupelnie nie slyszala melodii hymnu (do ktorej miala spiewac), ani tez nie slyszala swojego glosu w odsluchach.. jesli to prawda, to rzeczywiscie nie dalo sie inaczej tego hymnu "zaspiewac". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal zwawy Re: Durna holoto, Polacy nie macie za grosz sluch IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.04, 17:13 Ja sluch mam na lekcjach muzyki spiewalem w chorze ale Edytka hymn wykonala dennie.Hymn to nie denny przeboj Edytki G albo innej Carey. Wiec spiewac trzeba go tak jak sie spiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Durna holoto, Polacy nie macie za grosz sluch IP: *.shl.pl / *.shl.pl 25.11.04, 19:53 Kurczę, mi naprawdę to wykonanie się podoba, jednocześnie nie przepadam za twórczoscią pani Edyty. Cóz to typowe Polskie zachowanie, wszystko co inne i dziwne z założenia trzeba potępić i zmieszać z błotem. Dopiero jak się jaki VIP czy inny autorytet dobrze wypowie o tem to można zacząć chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muffka Re: Durna holoto, Polacy nie macie za grosz sluch IP: *.speed.planet.nl 26.11.04, 08:42 chyba ci pycha i arogancja rozum przezarla skoro uznajesz swoje wykonanie za artystyczne!!! Twoja odpowiedz wlasnie przekonala mnie za zaslugujesz na nauczke! Powinnas dostac przynajmniej wysoka grzywne! Hymn jest hymnem i wycie go bez wyczucia rytmu to moze byc na przyjeciu a nie na miedzynarodowej imprezie. Jak nie potrafisz zaspiewac poprawnie trzymajac sie melodii to przynajmniej dotrzymaj slowa i wycofaj sie z zycia publicznego a nie strasz powracajac co chwile na koncertach i w artykulach. ps nie jestem anty fanem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk NIK idźcie leczyć nogi bo na głowy zapóźno !!!!!! IP: 62.233.169.* 25.11.04, 17:14 NIK idźcie leczyć nogi bo na głowy zapóźno !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek I bardzo dobrze IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.11.04, 17:49 Teraz symbole narodowe sa bezczeszczone bez opamietania, jeszcze troche i będzie produkowany papier toaletowy w barwach narodowych albo chodniki łazienkowe z orzełkiem żeby mozna było sobie podeptac godło. To co zrobiła Górniak to szczyt arogancji i zadufania w sobie. NIK ma racje zabierając sie za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawie Myślę że trzeba powołać komisję śledczą w tej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 18:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek- USA Beria by sie przydal IP: *.proxy.aol.com 25.11.04, 19:16 Przydal by sie Beria, aby tych co falszuja, wylapal i poslal do gulagu.A swoja droga ciekawe, ze Amerykanie mogo palic swoje flagi w protescie przeciwko polityce rzadu - orzeczenie Sadu Najwyzszego. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_ska Re: Marsz, marsz Górniak 25.11.04, 21:11 www.fun.from.hell.pl w : niekoniecznie fun, ale ważne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.onlink.net 25.11.04, 21:51 to NIK zajmuje sie juz takimi gownami jak interpretacja hymnu?O Boze badz milosciw idiotom. Pamietam komunistyczne idiotyzmy w stylu "Niemen a sprawa Poska". To znaczy ze idiotow komunistycznych ciag dalszy. Dla NIK-u mam prpozycje. Zajmijcie sie lapowkarzami, przekretami , oszustami a nie Gorniak. Odpowiedz Link Zgłoś
kaemi nic NIK nie zbada bo zajął się od dziś a prawo nie 25.11.04, 23:00 działa wstecz, zatem nic z tego - nie zbadają i nie ocenią - swoją drogą idiotycznej aranżacji - poza tym chyba sa wazniejsze problemy w naszym kraju do badania??????????? hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HYMNIARZ JESZCZE GORNIAK NIE ZGINELA POKI MY ZYJEMY! IP: *.hay.dialup.connect.net.au 25.11.04, 23:10 Polski BEZNADZIEJNY KRETYN i ODMOZDZONY IDIOTA staraja sie przescignac Orwelowskiego WIELKIEGO BRATA i feministyczna TOKSYCZNA SIOSTRE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.vic.bigpond.net.au 25.11.04, 23:51 W kraju, w ktorym nawet parlament przesiakniety jest oszustami i prymitywami, ludzmi jawnie dzialajacymi na niekorzysc narodu - ktory ponoc reprezentuja - "sledztwo" NIKu w sprawie interpretacji hymnu narodowego przez Edyte Gorniak jest albo glupim zartem albo proba odwrocenia uwagi spoleczenstwa od rzeczywistych problemow. W obydwu przypadkach jest dowodem na to, ze polska cierpidemokracja dopiero raczkuje. Pani Edyto, madrzy ludzie sa po Pani stronie. Ludziom z NIKu zas radze - w imie prawdziwych interesow Polski - zajac sie likwidacja kwitnacej korupcji na najwyzszych szczeblach administracji panstwowej. Pozdrawiam Tadeusz z Melbourne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zandy Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.nibco.pl 26.11.04, 08:23 Nie podobało mi się wykonanie hymnu przez Edytę Górniak; może dlatego, że odbiegało od normy i nie było wykonane w stylu Mazowsza, ale to nie powód aby tym zajmował się NIK. Proponuję aby NIK zbadał jak odmawia pacierz codzienny każdy z Polaków i to koniecznie w prawidłowej wersji. A jak nie, to Bereza. Niech żyje Prawo i Sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.04, 00:22 Wszystkim mieszkańcom Australii itp. peryferii, z fałszywą troską pochylających sie nad zajęciami NIK - u, należałoby przypomnieć żeby zajęli się symbolami narodowymi swoich nowych ojczyzn. Przekonają się wówczas że tam również, a może nawet w wiekszym stopniu, odpowiednie instytucje troszczą o ich szanowanie. Uważam że w Polsce przez całe lata bagatelizowano te sprawy, m.in. dlatego że dla wielu (podobnie jak na tym forum) są to sprawy mało ważne. W rezultacie obserwujemy kompletny brak szacunku dla syboli narodowych. Na sztandarach o barwach narodowych wypisuje sie różne bazgroły. Często bez złej woli ale na skutek nieznajomosci przepisów. Zdarzają sie również napisy reklamowe (jak ostatnio u Kutina). Przeciętny rodak nie zna podstawowych przepisów dotyczących symboli narodowych. Art. 28. Konstytucji RP mówi m.in.(...)"Godło, barwy i hymn Rzeczypospolitej Polskiej podlegają ochronie prawnej. Szczegóły dotyczące godła, barw i hymnu określa ustawa."(...) A jeżeli komuś z wydaje się że kontrola przestrzegania Konstytucji RP, dokonywana przez NIK, to nadgorliwość lub niekompetencja, niech się przeniesie do innego kraju. Nie jest to teraz takie trudne. Obawiam sie jednak że może sie tam poczuć zaskoczony jeszcze większą ochroną symboli narodowych. Kontrola przestrzegania ustaw jest podstawowym obowiązkiem NIK -u. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis faktycznie dziwny ten hymn 30.11.04, 00:40 dlatego nie trzeba go dawac do publicznego wykonywania artystkom estradowym, tylko operowym. Hymn ma byc hymnem, nie wolno go znieksztalcac. Odpowiedz Link Zgłoś