Dodaj do ulubionych

Marsz, marsz Górniak

IP: 82.160.95.* 25.11.04, 11:32
Czy ktoś może wstawić link, co by posłuchcać tego unikalnego wykonania? Jakos
mi to umknęlo, chcociaż ponad 2 lata o tym słychać!!!!!Bo nie wiem, co
straciłam!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: golem_t Dajcie mi człowieka a znajdę na niego paragraf IP: 195.116.43.* 25.11.04, 12:02
      Biorąc pod uwagę jakie korzenie ma szef NIK-u to wygłąda na zwykłe polowanie
      na "biednego" Prezydenta Kwaśniewskiego. A nuż Pani Górniak przerażona "puści
      farbę" co się działo w prezydenckim samolocie, albo apartamencie i 26 roczicy
      ślubu już nie będzie smile(choć osobiście nie wierzę aby tam coś było).
      Nie da się ukryć, ze Pani Górniak hymn wykonała źle, o potem się głupio z tego
      tłumaczyła. Że tempo nie to, i nie wiadomo jak śpiewać. Czytałem wywiad z Panem
      Torzewskim, gdzie wyraźnie stwierdził, że hymn śpiewa się 1,26 sekund - czyli w
      ściśle określonym tempie.
      Nie widzę powodu aby wracać do tego po 2 latach - chyba że taki jaki podałem na
      początku. Koniec kariery Pani Górniak jest dla niej wystarczającą karą za
      tamten występ. Nie pomogą jej nawet zdjęcia z nocy poślubniej publikowane
      w "kolorowych gazetkach" smile.
      Jedyny zysk jaki będzie z tej akcji to może uporządkowanie symboli państwowych
      w urzędach.
    • Gość: frodo Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.pata.pl 25.11.04, 13:12
      www.toya.net.pl/%7Elato/mp3/edyta_hymn.mp3
    • Gość: jolita Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.mclink.it 25.11.04, 14:02
      A jak jakis nasz polityk krazy po swiecie i wygaduje glupoty co co mu zrobia?
    • Gość: ewa Re: Marsz, marsz Górniak IP: 195.173.16.* 25.11.04, 14:02
      Za to jak Gorniak "zawyla" hymn powinna zaplacic grzywne,i miec dozywotni zakaz
      spiewania tzn wycia!
      ale co to za marnowanie pieniedzy z ta kontrola kolorow na fladze??Nie ma juz
      wiekszych problemow w tym kraju???
    • Gość: bb zamknąć Górniakową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 14:05
      w koncu bedzie spokój
    • Gość: erik ABSURRRRRRDDD!!!! IP: *.chello.pl 25.11.04, 14:10
      Największy absurd jaki w życiu słyszałem. Cholera jasna, za pieniądze podatników NIK będzie sobie jaja robił? Nie wiem, co chcą przez to osiągnąć. Jeszcze biedną Górniak do przed sądem postawią. NIK nigdy, podkreślam NIGDY nie będzie popularny jak tak dalej pójdzie. Jak mieć do takiej instytucji zaufanie? Osobiście zupełnie nie podobało mi się jej wykonanie hymnu, było fatalne, pani Edyta chyba nie wie, co to jest mazurek (poza ciastem oczywiście). Ale nigdy w życiu nie posunąłbym się do czegoś takiego... Idioci...
    • kotek.filemon Tutaj!!! 25.11.04, 14:51
      Gość portalu: libo napisał(a):

> Czy ktoś może wstawić link, co by posłuchcać tego unikalnego wykonania? Jakos
      > mi to umknęlo, chcociaż ponad 2 lata o tym słychać!!!!!Bo nie wiem, co
      > straciłam!!!!

Faktycznie, nie wiesz co tracisz! Hymn narodowy na melodię "Lulajże Jezuniu" smile

Tutaj:
      fun.from.hell.pl/NON-FUN/hymn-gorniak.mp3

Enjoy! smile
    • Gość: wuz zaścianek IP: *.telepac.pt 25.11.04, 15:02
      Niestety, taki NIK, jaki kraj. Trzeba było wybrać "przeciętnego Kowalskiego" do
      śpiewania hymnu, jeśli chcieliście mieć wersję "bez skaz". Tak się składa, że
      każdy artysta może interpretować dzieło muzyczne według swojego mniemania.
      Sugestia, którą zawiera komentarz rzecznika NIK, że można uważać interpretację
      Górniak za "umyślne bezczeszczenie hymnu", świadczy wyłącznie o zaściankowości i
      niesamowitym konserwatyzmie pani rzecznik. Należałoby poprosić NIK o branie pod
      uwagę faktu, że nie jesteśmy już w Polsce roku 1980, że dzisiejsza Polska
      istnieje w świecie całkiem inaczej, a artystka Górniak stara się istnieć na
      scenie międzynarodowej (niezależnie od skutku). Tak więc ocena powinna również
      brać pod uwagę, jak inne, zagraniczne gwiazdy muzyki, którą wykonuje pani
      Górniak, odśpiewują hymny swoich krajów. Whitney Huston czy Mariah Carey to
      jedynie najbardziej znane z tuzinów przykładów, o których należałoby pamiętać.
      Nawiasem mówiąc należałoby też zwrócić NIKowi uwagę, że Polska jest dziś w
      sojuszu z USA, co nie jest bez związku z naszą kulturą. Na dobre, lub na złe.
      Ale na pewno na korzyść obrońców pani Górniak.
    • Gość: oburzona Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:46
      Czy naprawdę nie ma nic ważniejszego do kontrolowania w tym kraju? Tyle złego
      dzieje sie dookoła. A może społeczeństwo skontroluje NIK? Za co i ile bierze
      pieniądzy Prezes - za to że wymyśla takie kontrole. To skandal. Rządzący w tym
      kraju są chyba, delikatnie określając, ograniczeni. Wstydzę sie że przyszło mi
      żyć w obecnych czasach w Polsce, tutaj wszystkich od końca XXw ogarnia chyba
      szaleńczy taniec obłąkanych.
    • Gość: karolina Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.241.81.adsl.skynet.be 25.11.04, 15:53
      a ja pare dni temu odkrylam skad sie Edycie wzial pomysl na takie
      znieksztalcenie hymnu. Otorz widzialam na jakis zawodach sportowych wystep
      Whitney Huston sprzed kilkunastu lat(na ktorej Gorniak sie zawsze wzorowala
      przy prowadzeniu glosu z taka charakterystyczna nuta Whitney) i ona tam
      odspiewala hymn amerykanski zupelnie tak samo jak nasza Gorniak polski. Byla to
      zupelnie wolna interpretacja muzyczna, inne tempo niz oryginalnie, czasami
      wrecz zmieniona melodia, tylko slowa pozostaly te same, a wszystko tak zeby
      pokazac mozliwosci wokalne "gwiazdy", jeden wielki popis pychy.
      • Gość: ja Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.veranet.pl 29.11.04, 23:18
        To chyba słabo kojarzysz ten hymn. Po pierwsze USA to nie Polska. Po drugie hymn
        amerykański jest stosunkowo wolny i wersja Whitney Houston jest mocno zbliżona
        do oryginału (pod względem tempa i melodii). Po trzecie - rozumiem że ta
        gwiazda w cudzysłowiu zawiera nutę ironii, dlatego życzę Ci żebyś była taką
        gwiazdą jak Whitney Houston i miała taki GŁOS jak ona. Po czwarte nie Whitney
        Huston, a Whitney Houston, a po piąte porównywanie Edyty Górniak do Whitney jest
        jak dla mnie śmieszne ponieważ dzieli je zbyt duża różnica możliwości wokalnych.
    • Gość: Edyta Gorniak Durna holoto, Polacy nie macie za grosz sluchu ani IP: *.jhb.stormnet.co.za / *.storm.co.za 25.11.04, 15:54
      gustu muzycznego. Jestescie narodem gluchych, bo jak macie nie byc, skoro na
      lekcjach wychowania muzycznego dzieci odrabiaja zaleglosci w nauce z innych
      przedmiotow albo wagaruja. Wykonalam hymn w sposob artystyczny, na poziomie
      swiatowym, nie gorzej od najwiekszych gwiazd. Ale w Polsce to jak rzucac perly
      przed wieprze.
      • m.onika obiektywizm? 25.11.04, 16:56
        nie lubie piosenek edyty gorniak, ale uwazam, ze ma dobry glos. to, jak go
        wykorzystala, to juz inna kwestia..
        ale do czego daze: widzialam kiedys jakis program z e.g., w ktorym wystepowal
        tez pan Jacek Cygan (ktorego bardzo szanuje) i tam wlasnie edyta powiedziala,
        ze na tym stadionie zupelnie nie slyszala melodii hymnu (do ktorej miala
        spiewac), ani tez nie slyszala swojego glosu w odsluchach.. jesli to prawda, to
        rzeczywiscie nie dalo sie inaczej tego hymnu "zaspiewac".
      • Gość: michal zwawy Re: Durna holoto, Polacy nie macie za grosz sluch IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.04, 17:13
        Ja sluch mam na lekcjach muzyki spiewalem w chorze ale Edytka hymn wykonala
        dennie.Hymn to nie denny przeboj Edytki G albo innej Carey. Wiec spiewac trzeba
        go tak jak sie spiewa.
      • Gość: Mikołaj Re: Durna holoto, Polacy nie macie za grosz sluch IP: *.shl.pl / *.shl.pl 25.11.04, 19:53
        Kurczę, mi naprawdę to wykonanie się podoba, jednocześnie nie przepadam za
        twórczoscią pani Edyty. Cóz to typowe Polskie zachowanie, wszystko co inne i
        dziwne z założenia trzeba potępić i zmieszać z błotem. Dopiero jak się jaki VIP
        czy inny autorytet dobrze wypowie o tem to można zacząć chwalić.
      • Gość: muffka Re: Durna holoto, Polacy nie macie za grosz sluch IP: *.speed.planet.nl 26.11.04, 08:42
        chyba ci pycha i arogancja rozum przezarla skoro uznajesz swoje wykonanie za
        artystyczne!!! Twoja odpowiedz wlasnie przekonala mnie za zaslugujesz na
        nauczke! Powinnas dostac przynajmniej wysoka grzywne! Hymn jest hymnem i wycie
        go bez wyczucia rytmu to moze byc na przyjeciu a nie na miedzynarodowej
        imprezie. Jak nie potrafisz zaspiewac poprawnie trzymajac sie melodii to
        przynajmniej dotrzymaj slowa i wycofaj sie z zycia publicznego a nie strasz
        powracajac co chwile na koncertach i w artykulach.
        ps nie jestem anty fanem
    • Gość: henryk NIK idźcie leczyć nogi bo na głowy zapóźno !!!!!! IP: 62.233.169.* 25.11.04, 17:14
      NIK idźcie leczyć nogi bo na głowy zapóźno !!!!!!
    • Gość: Jonek I bardzo dobrze IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.11.04, 17:49
      Teraz symbole narodowe sa bezczeszczone bez opamietania, jeszcze troche i
      będzie produkowany papier toaletowy w barwach narodowych albo chodniki
      łazienkowe z orzełkiem żeby mozna było sobie podeptac godło. To co zrobiła
      Górniak to szczyt arogancji i zadufania w sobie. NIK ma racje zabierając sie za
      to.
    • Gość: sprawie Myślę że trzeba powołać komisję śledczą w tej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 18:10
    • Gość: Jacek- USA Beria by sie przydal IP: *.proxy.aol.com 25.11.04, 19:16
      Przydal by sie Beria, aby tych co falszuja, wylapal i poslal do gulagu.A swoja
      droga ciekawe, ze Amerykanie mogo palic swoje flagi w protescie przeciwko
      polityce rzadu - orzeczenie Sadu Najwyzszego.
    • mar_ska Re: Marsz, marsz Górniak 25.11.04, 21:11
      www.fun.from.hell.pl w : niekoniecznie fun, ale ważne!!
    • Gość: Esmeralda Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.onlink.net 25.11.04, 21:51
      to NIK zajmuje sie juz takimi gownami jak interpretacja hymnu?O Boze badz
      milosciw idiotom. Pamietam komunistyczne idiotyzmy w stylu "Niemen a sprawa
      Poska". To znaczy ze idiotow komunistycznych ciag dalszy. Dla NIK-u mam
      prpozycje. Zajmijcie sie lapowkarzami, przekretami , oszustami a nie Gorniak.
    • kaemi nic NIK nie zbada bo zajął się od dziś a prawo nie 25.11.04, 23:00
      działa wstecz, zatem nic z tego - nie zbadają i nie ocenią - swoją drogą
      idiotycznej aranżacji - poza tym chyba sa wazniejsze problemy w naszym kraju do
      badania??????????? hehehehe
    • Gość: HYMNIARZ JESZCZE GORNIAK NIE ZGINELA POKI MY ZYJEMY! IP: *.hay.dialup.connect.net.au 25.11.04, 23:10
      Polski BEZNADZIEJNY KRETYN i ODMOZDZONY IDIOTA staraja sie przescignac
      Orwelowskiego WIELKIEGO BRATA i feministyczna TOKSYCZNA SIOSTRE.
    • Gość: Tadeusz Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.vic.bigpond.net.au 25.11.04, 23:51
      W kraju, w ktorym nawet parlament przesiakniety jest oszustami i prymitywami,
      ludzmi jawnie dzialajacymi na niekorzysc narodu - ktory ponoc reprezentuja -
      "sledztwo" NIKu w sprawie interpretacji hymnu narodowego przez Edyte Gorniak
      jest albo glupim zartem albo proba odwrocenia uwagi spoleczenstwa od
      rzeczywistych problemow. W obydwu przypadkach jest dowodem na to, ze polska
      cierpidemokracja dopiero raczkuje.

Pani Edyto, madrzy ludzie sa po Pani stronie. Ludziom z NIKu zas radze - w imie
      prawdziwych interesow Polski - zajac sie likwidacja kwitnacej korupcji na
      najwyzszych szczeblach administracji panstwowej.

Pozdrawiam
      Tadeusz z Melbourne
    • Gość: zandy Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.nibco.pl 26.11.04, 08:23
      Nie podobało mi się wykonanie hymnu przez Edytę Górniak; może dlatego, że
      odbiegało od normy i nie było wykonane w stylu Mazowsza, ale to nie powód aby
      tym zajmował się NIK. Proponuję aby NIK zbadał jak odmawia pacierz codzienny
      każdy z Polaków i to koniecznie w prawidłowej wersji. A jak nie, to Bereza.
      Niech żyje Prawo i Sprawiedliwość.
      • Gość: wikul Re: Marsz, marsz Górniak IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.04, 00:22
        Wszystkim mieszkańcom Australii itp. peryferii, z fałszywą troską pochylających
        sie nad zajęciami NIK - u, należałoby przypomnieć żeby zajęli się symbolami
        narodowymi swoich nowych ojczyzn. Przekonają się wówczas że tam również, a może
        nawet w wiekszym stopniu, odpowiednie instytucje troszczą o ich szanowanie.
        Uważam że w Polsce przez całe lata bagatelizowano te sprawy, m.in. dlatego że
        dla wielu (podobnie jak na tym forum) są to sprawy mało ważne. W rezultacie
        obserwujemy kompletny brak szacunku dla syboli narodowych. Na sztandarach o
        barwach narodowych wypisuje sie różne bazgroły. Często bez złej woli ale na
        skutek nieznajomosci przepisów. Zdarzają sie również napisy reklamowe
        (jak ostatnio u Kutina). Przeciętny rodak nie zna podstawowych przepisów
        dotyczących symboli narodowych.
        Art. 28. Konstytucji RP mówi m.in.(...)"Godło, barwy i hymn Rzeczypospolitej
        Polskiej podlegają ochronie prawnej. Szczegóły dotyczące godła, barw i hymnu
        określa ustawa."(...)
        A jeżeli komuś z wydaje się że kontrola przestrzegania Konstytucji RP,
        dokonywana przez NIK, to nadgorliwość lub niekompetencja, niech się przeniesie
        do innego kraju. Nie jest to teraz takie trudne. Obawiam sie jednak że może sie
        tam poczuć zaskoczony jeszcze większą ochroną symboli narodowych.
        Kontrola przestrzegania ustaw jest podstawowym obowiązkiem NIK -u.
    • antithesis faktycznie dziwny ten hymn 30.11.04, 00:40
      dlatego nie trzeba go dawac do publicznego wykonywania artystkom estradowym,
      tylko operowym. Hymn ma byc hymnem, nie wolno go znieksztalcac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka