GoĹÄ: mee... IP: *.proxy.aol.com 14.02.04, 16:23 ...wielki maly czlowiek dla RZECZPOSPOLITEJ oddal wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Kaśka "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.chello.pl 14.02.04, 16:35 Płk Kukliński oskarżany przez wielu o zdradę jest dla mnie prawdziwym bohaterem, który nie mógł - rzecz jasna oficjalnie wystąpić i walczyć przeciw ówczesnej włądzy. wybrał najbardziej efektywną metodę, aby doprowadzić do upadku uzurpatora! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 16:39 Co ty piszesz? Zwykly Judasz i zdrajca ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaśka Re: IP: *.chello.pl 14.02.04, 16:43 punkt widzenia zależy od punktu siedzenia . przypuszczam, że Ty siedziałeś wtedy gdzieś w ciepłym budyneczku KC i dlatego tak Cię piecze działalnoiść Kuklińskiego. dla tych, którzy budyneczek KC omijali z daleka Kukliński jest bohaterem! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 16:48 od 1980 roku mieszkam za granica i obserwowalem to wszystko z daleka. to chyba tylko w polsce mozliwe robic ze zdrajcy bohatera. niestety to nie jest jedyny przypadek glupoty w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YoYoYo a jak tam wyjechałeś? IP: *.agh.edu.pl 14.02.04, 16:52 i jak udało ci się zostać? nie mówiłeś przypadkiem, że cię tu komuniści prześladują? a może sprawa jest prostsza i po 10 latach w gettcie w chicago gc dostałeś? odpowiedz, to wtedy pogadamy o zdrajcach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miki do Mariana: Zamach na Kutschere IP: *.dyn.salzburg-online.at 14.02.04, 17:37 A ci co zabili majora Kutschere, to dla Ciebie tez zdrajcy? Wszak to tez formalnie byl zamach na legalna w Polsce wladze. Jesli tak to szkoda t Toba gadac. Jesli nie wytlumacz w czym okupacja sowiecka 1939-1989 byla lepsza od hitlerowskiej 1939-1945. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: do Mariana: Zamach na Kutschere IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 17:45 Tak mysle.. po co ja sie tu kluce w sobotnie popoludnie. Kurcze, postawcie mu pomnik beda wieksze jaja i tyle. A i ja mam spokoj. Milej Niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miki Re: do Mariana: Zamach na Kutschere IP: *.dyn.salzburg-online.at 14.02.04, 17:58 Rzeczowo odpowiedziales na postawione pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KKK A CO TAKIEGO NIBY ZROBIL DLA RZECZPOSPOLITEJ??? IP: *.albq.qwest.net 14.02.04, 19:06 Z calym szacunkiem dla zmarlego, byl agentem obcego wywiadu, dostawal za to profity, a i gdy Polska byla w niebezpieczenstwie, po prostu zadbal o wlasny ty..... . Gdyby tak ostrzegl kogos z opozycji....., wogole mial to gdzies. Ja widzialem innych bohaterow, bezimiennych, w stoczni, przy grobie ks. Popieluszki, i w wielu innych miejscach........., ktorych potem III RP na bruk, bez pracy wyrzucila....... Odpowiedz Link Zgłoś
stonka69 Re: A CO TAKIEGO NIBY ZROBIL DLA RZECZPOSPOLITEJ? 14.02.04, 19:13 Jak to co zrobil? Pomogl wyrzucic z niej okupanta. Malo wedlug Ciebie? Nie widze podstaw do nazywania go zdrajca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monio KANALIA i zdrajca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.02.04, 00:52 Nic nie usprawiedliwia tego kanalie i zdrajce. Wojsko nie jest od polityki, lecz od wykonywania rozkazow. Od "myslenia" sa inni. Tak rozumujac, jak niektorzy na forum (nie wspominajac o bezmozgowcach, chcacych porownywac okupacje hitlerowska z okresem powojennym), kazdy wojskowy moglby w imie "wyzszych" (dla niego) celow uprawiac wlasna polityke. I zostac rozgrzeszony. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Demokryt Re: KANALIA i zdrajca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 01:40 "Wojsko nie jest od polityki, lecz od wykonywania rozkazow. Od "myslenia" sa inni." Tym jednym zdaniem usprawiedliwiłes właśnie wszystkie zbrodnie Wehrmachtu, w tym także te dokonane w Polsce na Polakach... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obywatel Zwykły zdrajca IP: *.net / *.pl 15.02.04, 07:32 Wogóle tego nie rozumiem, koś kto sprzedaje informację zachodniemu wywiadowcy ma zostać uznany za bohatera bo to CIA, które ma wszystkich w du.... POczytajcie sobie trochę historii na temat ameryki środkowej , południowej ,afryki i azji co tam zrobiło to kochane CIA? W każdym normalnym państwie powinien zostać rozstrzelany a u nas bohater narodowy. Tak to już jest że polak woli bardziej dbać o tłustą dupę amerykanina niż swoją. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomson Jakiego okupanta zdebilały idioto! IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 15.02.04, 03:35 Czy ty wiesz co to znaczy okupacja??? Napewno nie, więc nie rób sobie jaj dupku! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miki Re: Jakiego okupanta zdebilały idioto! IP: *.etel.pl 16.02.04, 12:40 Dla mnie rządy komunistów w Polsce od 17 września 1939 do 1989 to była okupacja. Nic w polskiej polityce wewnętrznej czy zewnętrznej nie mogło się zdarzyć bez zgody Moskwy. Poza tym wbrew woli większości stacjonowały tu radzieckie wojska. Pomijam już tak przyziemne kwestie jak kartki, cenzura, przetrzymywanie paszportów, fałszowanie wyborów etc. Nie wiem jak można nie zdawać sobie z tego sprawy. Ubliżanie w temacie postingu dowodzi, że jesteś prostakiem, który brak rzeczowych argumentów zastępuje wyzwiskami. Dodatkowo polecam zajrzenie do podręcznika ortografii, przyda się w przyszłości. Nie pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomson NAS NAPADLI NAZIŚCI NIEUKU!!!!! IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 16.02.04, 17:48 Gość portalu: miki napisał(a): > Dla mnie rządy komunistów w Polsce od 17 września 1939 do 1989 Sowieci nas wyzwolili. Co za durnota! Gdzie ciebie uczyli historii??? Polska została napadnięta 1.IX, a 17.IX, gdy Polska już praktyczne przegrała, sowieci zajęli to co odpalił im najeźdźca hitler, by nie oponowali przeciw niemieckiej agresji na Polskę. Zresztą porównanie bandyckiego stosunku do polskiej ludności z 1939 do wyzwalania Polaków z rąk nazistów, przekreśla całkowicie twoją znajomość historii IIWŚ. > Nic w polskiej polityce wewnętrznej czy zewnętrznej nie mogło się > zdarzyć bez zgody Moskwy. Nie znasz się! My mieliśmy jedynie narzucony sojusz z ZSRR i tzw. bratnimi krajami. Z resztą krajów mogliśmy prowadzić taką polityką, jaka nam się podobała. A to było o niebo mniej niszczące dla Polski, niż współczesny zabójczy dyktat sterowanej głównie przez USA tzw. międzynarodowej finansjery. > Poza tym wbrew woli większości stacjonowały tu radzieckie wojska. A teraz wbrew woli większości mają stacjonować Amerykańce. A jednak zdyscyplinowane, siedzące w koszarach wojsko radzieckie było mniej uciążliwe, niż będzie rozbijające się po barach i gwałcące kobiety bydło z USArmy. Zresztą ludzie którzy mieszkali przy Radzieckich bazach dardzo żałują odejścia, dostępu do świetnej opieki medycznej wojsokowych szpitali, pomocy technicznej i rynku zbytu dla okolicznych rolników. > Pomijam już tak przyziemne kwestie jak kartki, cenzura, Kartki zawdzięczamy solidaruchom i ich strajkom. Cenzura to była walka z kłamliwą propagandą zachodu "patrzcie jak u nas pięknie, obalcie komunę a z miejsca macie to samo", jakie to było kłamstwo widzimy dzisiaj. > fałszowanie wyborów etc. Wybory nie były fałszowane, poprostu na wstępie następowała weryfikacja kandydatów. Może nie było to najlepsze, bo powinna być obok PZPR jeszcze jedna partia, jednak lepsze to niż dzisiejsza anarchia gdzie do władzy dochodzą różne Buzki czy Rokity. Odpowiedz Link Zgłoś
stonka69 Re: NAS NAPADLI NAZIŚCI NIEUKU!!!!! 16.02.04, 19:11 Gość portalu: Tomson napisał(a): > Gość portalu: miki napisał(a): > > > Dla mnie rządy komunistów w Polsce od 17 września 1939 do 1989 > Sowieci nas wyzwolili. > Co za durnota! Gdzie ciebie uczyli historii??? Polska została napadnięta 1.IX, > a 17.IX, gdy Polska już praktyczne przegrała, sowieci zajęli to co odpalił im > najeźdźca hitler, by nie oponowali przeciw niemieckiej agresji na Polskę. > Zresztą porównanie bandyckiego stosunku do polskiej ludności z 1939 do > wyzwalania Polaków z rąk nazistów, przekreśla całkowicie twoją znajomość > historii IIWŚ. Myślałem że Hitler się kilka dni wcześniej dogadał z ZSRR w sprawie podziału Polski ale najwyraźniej się myliłem. Hitler po prostu 'coś odpalił dopiero jak Polska przegrała wojnę'. Podobnie masowe wywózki do łagrów już od samego początku to pewnie tylko plotki. Reszty nie komentuję, nie mam siły. Polecam przenieść się do Korei Północnej lub na Kubę, tam jeszze jakiś czas unikniesz 'dyktatu międzynarodowej finansjery', choć znając życie nie potrwa to długo więc spiesz się. Ja jestem szczęśliwy w tym systemie co jest teraz i niczego mi nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
stonka69 Re: NAS NAPADLI NAZIŚCI NIEUKU!!!!! 16.02.04, 19:15 Gość portalu: Tomson napisał(a): > > Pomijam już tak przyziemne kwestie jak kartki, cenzura, > Kartki zawdzięczamy solidaruchom i ich strajkom. Cenzura to była walka z > kłamliwą propagandą zachodu "patrzcie jak u nas pięknie, obalcie komunę a z > miejsca macie to samo", jakie to było kłamstwo widzimy dzisiaj. > > > fałszowanie wyborów etc. > Wybory nie były fałszowane, poprostu na wstępie następowała weryfikacja > kandydatów. Może nie było to najlepsze, bo powinna być obok PZPR jeszcze jedna > partia, jednak lepsze to niż dzisiejsza anarchia gdzie do władzy dochodzą różne > > Buzki czy Rokity. > Jeszcze naukowo nie dowiodłeś wyższości przetrzymywania paszportów w urzędzie nad posiadaniem ich w domu. Ciekawy jestem argumentu w tej kwestii. Nie słyszałem o państwie należącym do tak zwanego 'Zachodu', w którym paszporty deponowało się w urzędzie albo budowało mury dzielące miasta żeby właśni obywatele nie uciekali za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuklinskitobohater Re: A CO TAKIEGO NIBY ZROBIL DLA RZECZPOSPOLITEJ? IP: *.dsl.milwwi.ameritech.net 15.02.04, 00:24 Nie bral profitow. Nie mozesz sobie tego wyobrazic glupi ciulu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mk R. Cornwall 'ekspertem wojskowym' ?@@ IP: *.twcny.rr.com 14.02.04, 18:19 Od kiedy Ruppert Cornwall z Independent jest 'ekspertem wojskowym'? Chyba od czasu jak pisal o komunistycznej partii Kurdystanu (FPP = Kurdistan Workers Party)...'wybiorcza' i tow. muchnik zawsze znajdzie sobie 'ekspertow' od komentarzy zeby udowodnic swoj punkt widzenia nt. planow stanu wojennego i nie powiadomienia "S"... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obserwator2 Obraza Boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 18:06 Gość portalu: miki napisał(a): > Jesli nie wytlumacz w czym okupacja sowiecka 1939-1989 byla lepsza od > hitlerowskiej 1939-1945. Jak można coś takiego pomyśleć? To bluźniersto!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sasza Re: Jeden powod palancie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 20:59 Po okupacji niemieckiej Polakow bylo o 6 milionow mniej, po "okupacji" radzieckiej 12 milionow wiecej. Mysl chlopcze, to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zbychuk Re: Jeden powod palancie IP: *.server.ntli.net 14.02.04, 22:00 Bo jedna trwala 5 lat a druga 55! 6 milionow to dyskusyjna liczba - ciezko jest okreslic ilosc Polakow, bo ... granice sie zmienily. Jak ja chodzilem do szkoly to mowiono o 6 milionach zagazowanych w Oswiecimiu, teraz te liczby sie zmieniaja. Okupacja niemiecka byla inna niz sowiecka, dlatego ze Sowieci wychowywali sobie narod podlegly i starali sie (calkiem skutecznie) zabic w Nim normalne myslenie. Nie zapominaj, ze Stalin odpowiada za o wiele wiecej smierci niz Hitler. To jest glupie porownywanie dwoch zbrodniarzy, ale nie mow, ze okupacja sowiecka, to nie bylo nic zlego dla naszego kraju, bo wtedy cos sie we mnie gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Jeden powod palancie IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.04, 01:38 trzymaj sie realiow nie byli to przypadkowo zydzi!!! To nie zawsze uczciwie operowac klamstwem historycznym Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: do Mariana: Zamach na Kutschere IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.04, 01:34 miki, nie chodzi o to czy byla lepsza wynikala z podzialu przynaleznosci politycznej po 45 i przy krojeniu powojennego tortu byli miedzy inn. tzw demokraci zachodni ktorzy dzisiaj placza krokodylowymi lzami, takie byly realia tamtego czasu a polacy mieli tyle do powiedzenia co obywatele gwiazdy Dawida w okresie 39-45 jasne??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: roo TY TO JESTES ... IP: *.31.221.203.acc12-dryb-mel.comindico.com.au 15.02.04, 08:30 PRAWDZIWYM ,POLSKIM KAFAREM, !...na takich prymitywnych dupkach opieral sie poski komunizm. PRZEZYL STRASZNE CZASY! - STAL PO NOCACH W KOLEJKACH ZA MIESEM.Byl za 'Solidarnoscia'-TRZYMAL ZA NIA KCIUKI!Czasy stanu wojennego przezyl skromnie ale godnie, w nic nie dal sie wciagnac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tor Re: do Mariana: Zamach na Kutschere IP: *.wrzesnia.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 10:54 Miki!Jesli trzeba ci tlumaczyc takie rzeczy to albo jestes zupelnym dyletantem albo czlowiekiem powaznie chorym.Wspulczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaśka Re: IP: *.chello.pl 14.02.04, 16:57 jakiego zdrajcy?! o czym Ty człowieku mówisz?! kogo on zdradził? pieprzonych zaborców, którzy zmarnowali Polsce ponad 40 lat. nie Polaków! działał na korzyść Polski przyczyniając się jednoczesnie do nie zamienienia się zimnej wojny w gorącą. a jeśli już o głupocie wspominasz to co jest bardziej na nią narażone : obserwowanie zza setek kilometrów sytuacji w Polsce (i nielogiczne jej komentowanie) czy uczestniczenie w tych wydarzeniach na co dzień i racjonalne ich ocenianie? o głupocie to mi lepiej nie wspominaj. taki z Ciebie przeciwnik Kuklińskiego? to co się stało, że w 1980 wyjechałeś z Polski patrioto jeden!? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 17:01 Wyjechalem bo chcialem miec lepiej i nikogo nie zdradzilem jak wasz "bohater". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YoYoYo :) IP: *.agh.edu.pl 14.02.04, 17:03 I co, powiedzieli: maniek, fajny z ciebie gość, nie zostałbyś u nas? a może jednak wyparłeś się polskości? nie oceniaj ludzi, którym odwagą i poczuciem odpowiedzialnosći do pięt nie dorastasz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: :) IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 17:06 Do piet nie dorastasz ? Zdrajcami to sie brzydze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaśka Re: a kto Ci na to pozwolił w 1980 roku??? IP: *.chello.pl 14.02.04, 17:07 a kto Ci na to pozwolił w 1980 roku??? a skoro już sobie to załatwiłeś, to taplaj się w kapitaliźmie kraju, w którym teraz żyjesz i nie próbuj oceniać postępowania tych, którzy tu zostali. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: a kto Ci na to pozwolił w 1980 roku??? IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 17:13 Nie musze sie nikomu tlumaczyc gdzie mieszkam i dlaczego tu mieszkam. Chcialem to tylko podkreslic, ze oceniam to calkiem chlodno "z boku". Swiat nie zaczyna sie w Polsce i tam sie tez nie konczy. Wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaśka Re: W-I-A-R-Y-G-O-D-N-O-Ś-Ć dla Mariana IP: *.chello.pl 14.02.04, 17:18 nikt tu nie mówi , że Polska jest pępkiem świata. wręcz przeciwnie - my do tego pępka dążymy. ale ktoś , kto wyjechał sobie w 1980 z Polski i Kuklińskiego określa mianem dzdrajcy jakoś nie budzi u mnie wiarygodnośći. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: W-I-A-R-Y-G-O-D-N-O-Ś-Ć dla Mariana IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 17:23 Nie chodzi mi o Polske, nie o Kuklinskiego ale o zasade. Zdrada jest zdrada. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 3xtak Re: W-I-A-R-Y-G-O-D-N-O-Ś-Ć dla Mariana IP: 81.210.16.* 14.02.04, 17:56 Think harder Marian, w przeciwnym przypadku stanowisz doskonałe zaprzeczenie tezy, że w latach 80 opuściły kraj najbardziej wartościowe jednostki :-> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: W-I-A-R-Y-G-O-D-N-O-Ś-Ć dla Mariana IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 17:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10763353&a=10764715 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bdbasdsbs Re: W-I-A-R-Y-G-O-D-N-O-Ś-Ć dla Mariana IP: *.reverse.qdsl-home.de 14.02.04, 23:02 a to ja ci odpowiem.. skurwysyn jestes gosciu... tak, mowie o twojej matce, o tobie dopiero potem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szwejk! Re: W-I-A-R-Y-G-O-D-N-O-Ś-Ć dla Mariana IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.04, 00:23 Dla Mariana wszystko jest proste jak drut i białe albo czarne. Dla Mariana - przypuszczam - także rozstrzeliwanie nieletnich dezerterów z Wehrmachtu 8 maja 1945 roku jest czynem chwalebnym, dezercja bowiem jest dezercją, a skazani na koncentrzak przez nazistów niemieccy homoseksualiści powinni jeszcze dzisiaj odsiedzieć swoją karę, jeśli ich przedtem z obozu uwolnili Amerykanie albo Ruscy. Kara jest karą i rząd był wtedy legalny. Nie mówiąc o Zydach, na których wydano wówczas wyrok. Wszyscy powinni zostać zlikwidowani.Należałoby niedoróbki nadrobić. Boże, dzięki Ci za to, że "świat według Mariana" nie jest moim światem! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monter Re: a kto Ci na to pozwolił w 1980 roku??? IP: 217.153.160.* 15.02.04, 01:41 Daj spokój temu jełopowi. Po co dyskutować gościem, który pewnie jest byłym esbekiem, bo kto w 1980 roku wyjeżdżał? Niech sobie koleś układa te kafelki albo realizuje się inaczej. Nam jest on do niczego nie potrzebny i nie zwracajmy na takich uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: -/+ do mariana IP: *.30.174.204.Dial1.Honolulu1.Level3.net 14.02.04, 22:42 W Polsce tez ci moglo byc lepiej gdybys podjal ryzyko i dla siebie chcial pracowac! Przeciez w Polsce jest latwiej robic pieniadze niz w Ameryce! Polska to nienasycony rynek sczegolnie w latach 1980, w ktorych ty zdradziles Polske! Po za tym ma olbrzymie zaplecze wschodnie aby wlasnie tam robic business, tylko trzeba byc na tyle madrym aby wiedziec jak! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: do mariana IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.04, 00:55 Ty tez mieszkasz poza krajem to wg. twojej teori tez jestes zdrajca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: -/+ Re: do mariana IP: *.30.168.142.Dial1.Honolulu1.Level3.net 15.02.04, 02:15 Gość portalu: marian napisał(a): > Ty tez mieszkasz poza krajem to wg. twojej teori tez jestes zdrajca. marian mylisz sie! Ja mieszkam w MOIM kraju a nie w twoim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.04, 01:48 Kaska, naprezasz sie zbytecznie, zdrada pozostaje zdrada, innej polski w tym czasie nie bylo i nalezalo ja budowac taka jaka sie mialo, ale wypinalo sie na nia miedzy 45-89 i wypina dalej miedzy 89-??? tylko jak dlugo jeszcze. Kraj pod tytulem Polska jest zawsze jeden, polityczne uklady sa rozne, mozna je nie akceptowac ale nie na kraj, prawda nieskaplikowane!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: RavKo Re: IP: 80.51.237.* 15.02.04, 15:21 Zdrada pozostaje zdradą i Kukliński zdradził. To jest dla mnie pewne i jednoznaczne. Tylko czy zdrada zdrajców i sprzedawczyków, którzy jeździli do Moskwy po wskazówki (nie chodzi o zegarmistrzów;) jest naganna? Nie jest i dla mnie Kukliński jest bohaterem, który walczył z komuną i ryzykował życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mistrz Re: IP: *.wrzesnia.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 11:06 Kogo za komuny stac bylo na wlasny jacht?Ciekawy jestem czy Kuklinski kupil go za pieniazki z oficerskiej pensji?Chyba ze przez KGB byl specjalnie wynagradzany.A jesli nie z legalnych dochodow to truizmem jest powtarzanie ZE SZPIEGOWAL bezinteresownie.Byl rowniez wlaszicielem wlasnej willi w Warszawie - tez chyba dorobil sie tego uczciwa praca.???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wnerwiony Re:do "mariana" IP: 217.98.64.* 14.02.04, 17:09 Jak k...o od 80-go jesteś za granicą to na te tematy nie zabieraj głosu!Jak ruscy wywołali by III wojnę i walnęli atomówkę to ciebie by to przecież nie dotyczyło!to o czym wiedział Kukliński dla takiego jak ty to pewnie bajka o żelaznym wilku.W odpowiednim momencie dałeś nogę i teraz umiesz tylko z daleka ujadać i szarpać za nogawki.W PORÓWNANIU Z Kuklińskim i jakimkolwiek uczciwym Polakiem jesteś zwykłym śmieciem a na takie tematy jak ten porozmawiaj lepiej z sobie podobnymi. Nie było cię tu w naprawdę ciężkich czasach to teraz poszedł won Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: do bardzo nerwoweg Re:do "mariana" IP: 5.3R2D* / *.cogeco.net 14.02.04, 17:18 A w jakim stanie zagrozenia jest Twoja jaderkowata bron? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re:do "mariana" IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 17:21 Kazdy uczciwy Polak powie, ze Kuklinski to zdrajca i basta. Ty juz tu piszesz o atomach, trzeciej wojnie swiatowej, haaahhhaaaa. Dziwne, ze zachodnie media rzadne sensacji nigdy o Kuklinskim i o takich planach nie wspominaly. Niewiem jak mocno jest ten temat w Polsce rozdmuchany ale musi komus na tym zalezec. Wskakuj do okopu bo bedzie wojna! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: -/+ do "mariana" General Ryszard Cwiklinski to BOHATER IP: *.30.174.204.Dial1.Honolulu1.Level3.net 14.02.04, 21:19 Kazdy INTELIGENTNY czlowiek potwierdzi ze General Kuklinski to byl uczciwy prawdziwy BOHATER zimnej wojny i zapobiegl zagladzie Polski. Ze ciebie IDIOTO przjeli "za granica" to sie tylko mozna dziwic z takimi pogladami! General Ryszard Kuklinski to NAJWIEKSZY BOHATER POLSKI jezeli nie EUROPY 20 wieku. General Ryszard Kuklinski byl wiekszy niz ZYCIE! Tylko oglupiony czerwony komunista (burak) moze nazwac go zdrajca! Zdrajcami byli Jaruzelski, Kania Kiszczak ... ktorzy BLAGALI Moskwe aby wojska zdradzieckie wkroczyly do Polski! Jak masz zakuty rycerski leb to tego nigdy nie zrozumiesz. intellit.muskingum.edu/othercountries_folder/ocntrspoland_folder/polandtoc.html Chceszz sie czegs nauczyc to sobie przeczytaj DEKLASYFIKOWANE DOKUMENTY z CIA! intellit.muskingum.edu/cia_folder/cia80s_folder/cia80skuk.html www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42 Douglas J. MacEachin, US Intelligence and the Polish Crisis, 1980 - 1981 (Washington, DC: Center for the Study of Intelligence, Central Intelligence Agency, 2001). www.cia.gov/csi/books/poland/index.htm www.cnn.com/SPECIALS/cold.war/episodes/19/documents/brez.jaru Document 1 Cable from Warsaw to Secstate, “Election ’89: The Year of Solidarity,” April 19, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc1.pdf Document 2 Cable from Warsaw to Secstate, “Election ’89: Solidarity’s Coming Victory: Big or Too Big?,” June 2, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc2.pdf Document 3 Cable from Warsaw to Secstate, "Election '89: Solidarity's Victory Raises Questions," June 6, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc3.pdf Document 4 Cable from Warsaw to Secstate, “How to Elect Jaruzelski without Voting for Him, and Will He Run?,” June 23, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc4.pdf Document 5 Cable from Warsaw to Secstate, “Poland Looks to President Bush,” June 27, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc5.pdf Document 6 Cable from Warsaw to Secstate, “Conversation with General Kiszczak,” August 11, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc6.pdf Document 7 Cable from Secstate to Warsaw, “Solidarity-Government Dialogue,” August 12, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc7.pdf Document 8 Cable from Moscow to Secstate, “If Solidarity Takes Charge, What Will the Soviets Do?,” August 16, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc8.pdf Document 9 Cable from Warsaw to Secstate, “Bronislaw Geremek Explains Next Steps Toward a Solidarity Government,” August 19, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc9.pdf Documents 10a & 10b Cable from Warsaw to Secstate, “Request for Instructions,” August 24, 1989; and Cable from Secstate to Warsaw, “Ambassador’s Instructions,” August 24, 1989. www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB42/Doc10.pdf intellit.muskingum.edu/cia_folder/cia80s_folder/cia80stoc.html www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A35224-2004Feb12.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marian Re: do "mariana" General Ryszard Cwiklinski to BO IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 21:35 Dziwisz sie, ze przyjeli mnie "za granica"? Otoz zyje w WOLNYM kraju i moge miec i wypowiadac poglady jakie chce. Po twoich linkach widac, ze zbyt duzo czytasz jakiejs propagandy i nie kierujesz sie sercem i rozumem POLAKA. Gdybys to robil sam bys stwierdzil, ze Kuklinski to ZDRAJCA. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gan Re: do "mariana" General Ryszard Cwiklinski to BO IP: *.acn.pl 14.02.04, 22:43 To wreszcie wydus z siebie: CO ZŁEGO KUKLIŃSKI ZROBIŁ POLSCE. Bo inaczej niema najmniejszego sensu z toba dyskutować. Tele razy zabierałes głos i ani razu tego nie powiedziałes. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: -/+ do "mariana" General Ryszard Kuklinski to BOHATER IP: *.30.174.204.Dial1.Honolulu1.Level3.net 14.02.04, 22:58 Uwazam General Kuklinskiego za BOHATERA nie zdrajce. Zdradzac to ty mozesz swoja zone. Kuklinski nigdy nie zdradzil Polski. To agenci obcych krajow zdradzili Polske i sprzedali Generala Kuklinskiego w Polsce! Kuklinski rozpoczal wspolprace ze sprzyjaznionym krajem aby wlasnie wyzwolic Polske od sowiecko wyksztalconych AGENTOW I zdrajcow narodu POLSKIEGO, zapobiec III wojnie swiatowej i wyzwolic Europe wschodnia od plagi maszyny propagandy komunistycznej ktora niszczyla najwartosciowszych ludzi i wykrwawila prawdziwych BOHATEROW narodowych! Mial doskonale warunki finansowe w Polsce i widzial ze to jest NIC na standard zachodni kiedy masy Polskie nie mialy co jesc po przez rabunkowa polityke zdrajcow Polski takich jak Jaruzelski, Kania, Kiszczak, Jarosiewicz czy Starewicz. Ty nie zyjesz w wolnym kraju, tobie sie tylko wydaje ze zyjesz w wolnym kraju. Ty jestes tutaj niewolnikiem innego systemu ekonomicznego w ktorym zyjesz latwiej niz w systemie Europejskim. Ameryka to kraj opanowany po przez olbrzymie koncerny, ubezpieczenia i adwokatow ktorzy ciebie tak kontroluja jak chca. Poniewarz sa inne wartosci ekonomiczne to tobie sie wydaje ze zyjesz w wolnym kraju. Oni wszyscy ciebie kontroluja tylko ty tego nie odczuwasz w takim samym stopniu jak biedacy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrew John Re: do "mariana" General Ryszard Kuklinski to BOH IP: 5.3.* / *.cc2.jnb6.alter.net 15.02.04, 00:11 Szanowni Panstwo, Z prawdziwym przerazeniem czytalem dyskusje na lamach Gazety n.t. pulkownika (nie generala) Kuklinskiego. Wszyscy dyskutanci zapominali o jednej, ale za to istotnej informacji. Oczywiscie p.Kuklinski przekazywal USA wiedze o systemie obronnym, w tym i jadrowym, ZSRR i innych krajow ukladu Warszawskiego, ale tym samym namierzal amerykanskie rakiety na cele w Polsce. Oczywiscie mozna po latach wyglaszac rozne dziwne, moim zdaniem, opinie zapominajac o realiach w ktorych dzialali ludzie u wladzy (znienawidzony Jaruzel, czy tez Kiszczak). Nie chce aby ktokolwiek na lamach Gazety mial odczucie, ze jestem ich zwolennikiem, ale realia w jakich oni dzialali byly takie jakie byly.Czy pulkownik Kuklinski jest/byl polskim bohaterem narodowym okaze sie najprawdopodobniej za kilkanasie lat. Bez watpienia jest On postacia kontrowensyjna. Chwala Jego pamieci. Andrew-wyjechalem z Polski w 1991 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: -/+ Re: do "mariana" General Ryszard Kuklinski to BOH IP: *.30.168.142.Dial1.Honolulu1.Level3.net 15.02.04, 02:20 Dla ciebie to Pulkownik dla mnie i wielu innych zasluzyl aby o nim mowic General Kuklinski nie zaleznie od oficjalnej rangi wojskowej jako mu zdrajcy kraju nadali. Ja nie zgadzam sie ze jest On postacia kontrowensyjna. On jest BOHATEREM! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szydło Re:do "mariana" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 02:05 Masz rację Marian. Od 1939 do 1945 ubyło 6 milionów Polaków. Od 1945 do 1990 przybyło aż 14 milionów (jakie to straszne czasy!!! Śmiech mnie ogarnia! Lepszych już chyba nie będzie dla 90 % Polaków. Większość tu widzących Kuklińskiego jako bohatera to 10 % Polaków. Tylko pamiętajcie jak długo będziecie do tej 10 % grupy należeć). Od 1990 do 2002 nie przybyło nic. A od 2003 populacja Polaków maleje. Tak rzadzą kapitaliści. Za ok 40 lat już nie będzie Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Demokryt Re:do "mariana" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 02:10 No i wyszło Szydło z worka. Pewnie naj;epiej, gdybyśmy byli materialnie na poziomie Bangladeszu z 80% populacji analfabetów. Wtedy mielibyśmy przyrost naturalny jak Indie bo jak wiadomi im biedniejsze i mniej wykształcone społeczeństwo tym większy przyrost naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szydło Re:do "mariana" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 02:29 Jeszcze zapomniałeś, że w latach 70' pod względem PKB na mieszkańca byliśmy w pierwszej 15 krajów Świata. Obecnie pomiedzy 50 a 100 tak właśnie razem z Bangladeszem. No i co powiesz? Dodam, że od 1990 do teraz żyliśmy ze sprzedaży majatku narodowego wytworzonego w PRL. Zobacz co teraz będzie sie działo bo już dużo nie zostało do sprzedania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Demokryt Re:do "mariana" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 02:36 ... bylismy w pierwszej piętnastce krajów świata... potem sie okazało, że trzeciego. Co mam ci powiedzieć? Że produkcja stali walcowanej nie stawia od razu państwa w gronie potęg gospodarczych? Że liczy się technologia? Że przed wojną bylismy państwem bodajże bogatszym niż Grecja a po 45 latach komunizmu Grecy byli dwa razy bogatsi od nas? Że te 45 lat to zapóźnienie cywlizacyjne, które teraz będziemy odrabiać przez dziesięciolecia? Gierek by się ucieszył gdyby cię słyszał. Widać, że propadanda sukcesu nie poszła na marne. Powtarzasz slogany z dawnej Trybuny Ludu i obecnego Radia Maryja. Ciekawe jak ci się to udało połączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szydło Re:do "mariana" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 11:46 No cóż, powinieneś zajrzeć do roczników statystycznych. Inaczej Cie nie przekonam. Powiem Ci tylko, że w latch 80' oddawaliśmy rocznie ok 300 tysiecy mieszkań na rok, a obecnie ok. 50 tysiecy. Inne dane zajrzyj do rocznka. Podaję Ci coś z budownictwa bo tam jest suma materiałów produkowanych, powiedzmy w danym kraju. Powiesz teraz o jakości. To ja wtedy zapytam, a kto tak bardzo pinował Polski aby nie regulowano za pomoca cen popytu i podaż co wiąże sie bardzo z jakością wyrobów, dyscyplina pracy i wydajnością. Ale Ty tego nie jesteś w stanie pojąć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Demokryt Re:do "mariana" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 16:05 Nie wiesz co jestem w stanie pojąć, a czego nie. Poczytaj sobie troche o ekonomii, o ile jestes to w stanie zrozumieć. Co do statystyki - za jej pomoca mozna udowodnic wszystko. I sprawdź sobie statystykę realnych dochodów Polaków za komuny porównując ją np. z Grecja lub Portugalią, bo z tymi krajami możemy się porównywać. Nie bardzo wiem, o co ci chodziło, kiedy pisałes " kto tak bardzo pinował Polski aby nie regulowano za pomoca cen popytu i podaż"... Kto pilnował - ZSRR, który narzucił nam niewydolną gospodarkę centralnie sterowaną (w ekonomii mówi sie o niej "gospodarka niedoboru"), w której popyt tak bardzo rozmijał się z podażą. Co do mieskań - nie wiem czy pamiętasz lata 80te. Ja tak i pamiętam, że już wtedy kłopoty mieszkaniowe miała ogromna liczna Polaków. Także ja. Najwięcej mieszkań oddawano za Gierka, jeśli chodzi o ścisłość. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nowa Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 18:10 Gość portalu: marian napisał(a): > od 1980 roku mieszkam za granica i obserwowalem to wszystko z daleka. to chyba > tylko w polsce mozliwe robic ze zdrajcy bohatera. niestety to nie jest jedyny > przypadek glupoty w polsce. Ja ciągle mieszkam w Polsce, ale też nie rozumiem dlaczego ze zdrajcy zrobiono bohatera. I dalczego cała masa niedouczonych palantów ciągle mówi o nim "pułkownik", skoro został zdegradowany. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 23:43 No i co ze meiszkasz zagranica.Ja teztale Kuklinski jest bochaterem bo zdradzil zdrajcow Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.04, 01:28 oczywiscie zdradzal tajemnice wojskowe czyli byl zdrajca, ale w tym nadwislanskim kraju nie takie kabarety widziano i organizowano, >>Był ucieleśnieniem tragicznej historii swego kraju w latach 1945-89 - wyzwolonego spod jednego najeźdźcy tylko po to, by zostać przekształconym w kolonię swego "wyzwoliciela" z narzuconym i wrogim ustrojem" - napisał Cornwall.<< Kabarecista Cornwall roni krokodyle lzy z powodu koloni "wyzwolicieli" a kto dokonywal do cholery podzialu powojennego ladu??? Kabarecisci tylko gratulowac polskim politycznym szhizofrenikom rozdwojenia realji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: roo Czy kazdy Marian to osiol ?: IP: *.31.221.203.acc12-dryb-mel.comindico.com.au 15.02.04, 07:30 To dziwne, ale nie znam zadnego Mariana,ktory by umial samodzielnie myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: houston Re: Odpowiedz dla Kaski IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 14.02.04, 17:04 Kaska zgadzam sie z Toba. Podzielam Twoj punkt widzenia. Kuklinski to "Wielki Polak". Milego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaśka Re: Odpowiedz od Kaśki IP: *.chello.pl 14.02.04, 17:11 dzięki Kolego, ba jak na razie to przeważają tu fanatyczni pogromcy syjonizmu i patrioci zza oceanu próbujący nieudolnie oeniać naszą rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jacek Re: Odpowiedz od Kaśki IP: 209.89.64.* 14.02.04, 19:12 Ja zza oceanu, podziwiam Kuklinskiego. To prawdziwy bohater i patriota. Marian potwierdza teze ze emigracja po roku 1980 nie rozni sie w przekroju od reszty spoleczenstwa...i tu i tam znajdziemy wielu skonczonych durniow. Marian jest jednym z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaśka Re: Odpowiedz od Kaśki IP: *.chello.pl 14.02.04, 17:13 uppps - Ty też jak się właśnie domyśliłąm jesteś zza oceanu ;-) fou pas - tak to się chyba pisze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: houston Re: Odpowiedz od Kaśki IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 14.02.04, 17:31 Kaska, nie szkodzi, czesto bywam w Polsce i jak tylko moge daje rzeczy do zrobienia polskim firma. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kubajaw Panstwo Kasia i YoYoYo mieliby racje gdyby... IP: *.hechtsheim.wohnheim.uni-mainz.de 14.02.04, 17:54 Panstwo Kasia i YoYoYo mieliby racje gdyby... zalozyc ze Kuklinski byl wspolczesnym Walenrodem, czlowiekiem ktory tylko dlatego zaciagnal sie do Ludowego Wojska Polskiego zeby kiedys, kiedy bedzie mial mozliwosci, zaszkodzic szeroko rozumianem komunizmowi. Ale watpie zeby to byla prawda. A co oznaczala sluzba w LWP? Liczne przywileje, czesto zalezne od partii awanse i w przypadku stanowisk w Sztabie Generalnym bezposrednie uczestnictwo w dzialaniach utrzymujacych rezim komunistyczny w Polsce. I Pan Pulkownik Kuklinski to przez lata akceptowal, malo tego, aktywnie pracowal na rzecz rzadu komunistycznego. Potem zmienil strone i sprzedal wszystko Amerykanom, ktorzy prosze nie miec zludzen, gdyby to moglo uratowac zycie chociaz jednego Amerykanina wykorzystaliby informacje od Pulkownika Kuklinskiego zeby zgladzic setki tysiecy niewinnych Polakow, Rosjan, Czechow, Slowakow, Wegrow, Bulgarow, Rumunow czy Niemcow. No i z tego punktu widzenia zdrada Ukladu Warszawskiego i komunizmu byla zagrozeniem dla zwyklych obywateli Polski. Wydaje mi sie wiec ze Pan Pulkownik nie jest tak do konca krysztalowa postacia. Co nie oznacza ze tak latwo przyszloby mi nazwanie Pulkownika zdrajca. Tu nie tylko bieli i czerni...jest ogromna doza szarosci! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaśka Re: PAŃSTWO MÓWI.... :-) IP: *.chello.pl 14.02.04, 19:11 dla mnie nie ma szarości. Kukliński korzystał z przywilejów i co? zrezygnował z nich w imię czegoś większego, ważniejszego!!! jak można mówić, że mógł zaszkodzić niewinnym Polakom/? przecież on polakom starał się pomóc! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agaj Odczepcie sie od Mariana, a Kuklinski to zdrajca IP: 128.163.110.* 14.02.04, 20:15 Pierwszy i podstawowy obowiazek obywatela (nie mowiac juz o osobie zatrudnionej w wojsku) to obrona interesow swej ojczyzny. Zgoda, ze w PRL byl nieudolny socjalizm (czy tez nieudolny) komunizm i panstwo bylo zalezne od ZSRR. Nie zmienia to jednak podstawowego faktu, ze Kuklinski dzialal na szkode wlasnej ojczyzny i zdradzal tajemnice panstwowe. Ideologia jest tu wtornym elementem. Jeszcze raz podkreslam - pierwszy obowiazek wojskowego - wspierac ojczyzne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zbychuk Re: Odczepcie sie od Mariana, a Kuklinski to zdra IP: *.server.ntli.net 14.02.04, 22:10 A widzisz i tu jest sedno sprawy - co uznajesz za Ojczyzne. PRL dla mnie byl czyms podobnym, czym dla moich pradziadkow Kraj Nadwislanski (czyli Polska pod rozbiorami) a dla moich rodzicow Generalna Gubernia - czyli krajem zarzadzanym przez obce mocarstwo poprzez podstawionych ludzi. Walka z najezdzca jest dowodem patriotyzmu. Powstancy listopadowi, czy styczniowi tez byli zolnierzami w wojsku najezdzcy, tak samo Pilsudski. Uwazam, ze plk Kuklinsk zrobil to co uczciwy Polak powinien byl zrobic na jego miejscu. Jesli jego nazywasz zdrajca, bo przekazywal materialy dotyczace obrony USA, to jak naywasz tych, ktorzy codziennie takie materialy przekazywali ZSRR i z aktualnym najezdzca wspolpracowali? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Demokryt Re: Odczepcie sie od Mariana, a Kuklinski to zdra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 01:55 Zastanów się lepiej, co leżało w dobrzepojętym interesie tej Ojczyzny. Trwać jeszcze kilkadziesiąt lat w realkomunie? A może jednak wydostać sie tego obozu? To chyba własnie myślał Kukliński. Jeśli zawsze pojmowalibyśmy tak interes ojczyzny, to i opór Niemców wobec Hitlera też trzeba było nazwać zdradą. Tomasz Mann w czasie wojny wygłaszał przez radio z Londynu mowy do Niemców o wiadomej treści. Czy był zdrajcą? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: geg Re: Odczepcie sie od Mariana, a Kuklinski to zdra IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.04, 09:27 Hallo! Dzien dobry! Czy Tomasz Mann byl oficerem Wehrmachtu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Demokryt Re: Odczepcie sie od Mariana, a Kuklinski to zdra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 16:07 Tomasz Mann był Niemcem. Ale jeśli chodzi ci o to, to Stauffenberg był oficerem Wehrmachtu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J Re: Panstwo Kasia i YoYoYo mieliby racje gdyby... IP: *.tarnowiec.sdi.tpnet.pl 14.02.04, 20:54 Co za głupoty piszecie. Komuniści chcieli zaprowadzić swój ustrój na całym świecie. Wielokrotnie przymierzali sie do podbicia Europy. Ostatnio za Breżniewa. Żeby się to udało potrzebne było zaskoczenie i właśnie Kuklinski im to udremnił, bo bał się że jednak Amerykańce się nie zawachają i rozwalą atakujące czerwone oddziały atomówkami, a byłby to teren Polski. Już by nas nie było na świecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatop Re: kukliński 15.02.04, 09:37 Jedna swprawa dyskwalifikuje Kuklińskiego jako Polaka będąc oficerem złamał Przysięge a więc jest zdrajcą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YoYoYo zdrajca? chyba Urbana :) IP: *.agh.edu.pl 14.02.04, 16:46 bo mnie nie zdradził. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mark Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.dyn.optonline.net 14.02.04, 18:12 Czy jest jakis link do tej gazetyna podstawie ktorwgo zostal napisany ten artykul Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.tarnowiec.sdi.tpnet.pl 14.02.04, 19:05 Zdrajca PRLu ale nie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AIRWALK Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.adslplus.ch 14.02.04, 17:19 CZESC JEGO PAMIECI - DLA MNIE STOI OBOK MARSZALKA PILSUDSKIEGO JAKO BOHATER III RP Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: l,p,o,x Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: 5.3.1R* / *.cogeco.net 14.02.04, 17:25 Pilsudzki przeciez byl komuchem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Elvis Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 17:48 Tak, a ja mam na nazwisko Presley. Życzę trochę powagi i więcej znajomości historii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obywatel Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.net / *.pl 15.02.04, 07:39 komuchem może nie ale zapyziałym socjalistą i w dodatku szpiegiem austriackim o czym się głośno nie mówi, bo u nas szpiegom stawia się głównie pomniki, kukliński pewnie tyeż dostanie a jak tak ktoś tęskni za piłsudskim to niech poczyta sobie dokładnie hoistorię o tym jak wszystcy narzekali na ii rzeczpospolitą (głównie przedsiębiorcy na absurdalne prawo i wyskokie podatki i mówili że za okupacji było lepiej) jak tępiliśmy mniejszości narodowe oraz o tym jak lizaliśmy dupę hitlerowi w 1938 który zabrał zaolzie czechom i nam je dał, przy okazji dając czechom pierwszego kopa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nowa Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 18:16 Gość portalu: AIRWALK napisał(a): > CZESC JEGO PAMIECI - DLA MNIE STOI OBOK MARSZALKA PILSUDSKIEGO JAKO BOHATER III > > RP Porównanie jest trafne. Jeden i drugi zmieniali poglądy dla korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KMS Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.ameba / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 20:10 Przejdź się do katedry wawelskiej i powiedz to głośno. Może jednak "Dziadek" na taką obelgę z grobu wstanie i uswiadomi Ci że jurgieltnicy nigdy patriotami nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Poznanczyck Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 21:05 Dziadek nie wstal z groby gdy mu Himler warte przy grobie wystawil, nie wstanie i teraz. I chwala Bogu! To chyba nie przypadek, ze Hitler tak go podziwial. A poza tym w Wielkoposlce spiewa sie od zawsze: My I Brygada Piludskiego dziada... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MaciekS Kasiu, Nie pie..prz bzdur! IP: *.mad.east.verizon.net 15.02.04, 00:54 Plk. Kuklinski byl faktycznie zdrajca narodowym. Wspolpraca z CIA wbrew pozorom to nie przysluga dla obcego narodu tylko przysluga dla interesow Stanow Zjednoczonych. Mielismy wowczas zdrajcow sluzacych ZSRR a takze zdrajcow sluzacych innym krajom. Czy naprawde jestes taka naiwna i glupiutka, zeby wierzyc ze wspolpraca z jakimkolwiek obcym wywiadem sluzyla wlasnemu krajowi. Pulkownik Kuklinski takze nie robil tego za darmo, moja droga. Pomyslalas o tym czy nie przyszlo Ci to do glowki? Z USA pozdrawia, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tor Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.wrzesnia.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 11:20 Jesli to byl najbardziej produktywny szpie dzialajacy na rzecz CIA,to nie dziwie sie ze korzystajac z podobnych agentow Amerykanie nie mogli sie zorientowac ile luf mialy czolgi Husajna.Takie bajki wmawiac mozna zupelnym dyletantom.O prawdziwych Agentach sie nie mowi,nie istnieja dla historii.Czy ktos zna historie polskiego "superszpiega"Czechowicza wykorzystanego propagandowo przez Gomulke?.To historia tego samego kalibru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rysio Polak Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: 216.233.73.* 14.02.04, 16:36 WIELKI POLAK 20 WIEKU. CZESC JEGO PAMIECI. v 1981-84 KGB, GRU i polska bezpieka podejmuja proby uprowadzenia Kuklinskiego juz z terytorium USA do Moskwy. Co najmniej dwie proby zamordowania Kuklinskiego w USA. v 1984 Dopiero wtedy, gdy likwidacja Kuklinskiego przez agentow KGB w Ameryce nie udala sie - Sad Warszawskiego Okregu Wojskowego w tajnym kapturowym procesie skazuje go na kare smierci, pozbawienie praw publicznych oraz konfiskate calosci mienia jego rodziny w ramach komunistycznej odpowiedzialnosci zbiorowej. Chociaz wyrok zostal ogloszony formalnie w Warszawie, faktycznie wydano go w Moskwie. Nawet w tym wyroku Sad nie dopatrzyl sie, aby plk Kuklinskiego dzialal z pobudek materialnych i odniosl jakiekolwiek korzysci. STATEMENT BY GEORGE J. TENET DIRECTOR OF CENTRAL INTLLIGENCE ON THE DEATH OF COLONEL RYSZARD KUKLINSKI "I was deeply saddened to learn of the death of Colonel Ryszard Kuklinski, a true hero of the Cold War to whom we all owe an everlasting debt of gratitude. This passionate and courageous man helped keep the Cold War from becoming hot, providing the CIA with precious information upon which so many critical national security decisions rested. And he did so for the noblest of reasons – to advance the sacred causes of liberty and peace in his homeland and throughout the world. It is in great measure due to the bravery and sacrifice of Colonel Kuklinski that his own native Poland, and the other once-captive nations of Central and Eastern Europe and the former Soviet Union, are now free." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jojo Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.bater.net.pl / 81.210.100.* 14.02.04, 16:37 Też mi coś! Jerzy Pawłowski,szablista wszechczasów (też wojskowy), robił to przed nim.Czyli on także jest bohaterem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaśka Re: jojo zatracił sedno tematu IP: *.chello.pl 14.02.04, 16:40 rozmowa jest o Kuklińskim , a nie o innych agentach wywiadu. w tym momencie mało interesuje mnie Pawłowski czy nawet szakal. Kukliński nie żyje i o tym ma być temat! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Finwal Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.net.autocom.pl 14.02.04, 20:20 Słabo go znam, ale myślę że też. Miał propozycje wcześniejszego wyjscia z wiezienia po warunkiem emigracji. Nie skorzystał. Odsiedział do końca. Maluje obrazy. Myśle, że też ma cos z bohatera. Tragicznego bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jan Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 16:39 Kukliński jest bez wątpienia bohaterem narodowym Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.blizz.at 14.02.04, 16:43 tak tak wielkim skurwielem jakiego polska dotad nie znala no moze znajdziemy teraz innego ktory powie jak wyzwolic polske spod jarzma eu? na czesc ameryki i izraela Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YoYoYo Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.agh.edu.pl 14.02.04, 16:48 Szef Kurt po premii ci sie przejechał czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.blizz.at 14.02.04, 16:50 moj chef ma na imie wolfgang. nie dostalem pelna i jestem zachwycony ale wam milosnikom zdrajcow bozia lby oproznila Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YoYoYo Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.agh.edu.pl 14.02.04, 17:00 wiedziałem, że albo kurt albo wolfgang. na co więcej cię stać jak nie na pracę "pod" niemcem lub ausriakiem? coś mi mówi, że sam pewnie miejsc pracy nie tworzysz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wnerwiony Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: 217.98.64.* 14.02.04, 17:16 a ty Waldi skąd nadajesz takie mądrości, z Wysp Bahama? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: "Kukliński Bohaterem do Orderu... IP: *.200.185.231.dial.online.kz 14.02.04, 21:06 Uwazam, ze Rada Panstwa powinna uhonorowac Kuklinskiego posmiertnie, najwyzszym Polskim odznaczeniem wojskowym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaśka Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.chello.pl 14.02.04, 16:49 zgadzam się z tym stwierdzeniem i nie rozumiem tych, którzy mają biegunowo odmienną opinię na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.blizz.at 14.02.04, 16:53 sa to po prostu tacy co o niczym nie maja pojecia.i sa slepi na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojak Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.core.lanet.net.pl 15.02.04, 12:46 słuchaj wielbicielu zdrajcy, a co z podoficerami i chorążymi LWP co mają wyroki za zdradę PRL, znowu hołdujecie napchanych pułkowników i generałów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.blizz.at 14.02.04, 16:57 czytajac wypowiedzi w gazecie mam wrazenie ze spotykaja sie tutaj tylko polidioci albo agenci syjonistyczni i usa. wszystko z tamtych regionow jest doskonale aco z europy albo nie daj boze zsrr to koszmar. ale nie widza co nam za przyjemnosci przysparza wielki brat-pomyslcie tylko o aferze bumaru i wiele wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Houston Re: Do brata Moskala Waldiego IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 14.02.04, 17:11 Waldi, cz ty pochodzisz z Moskwy ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mistrz Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.wrzesnia.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 11:36 Proponuje by sejm uchwalil,by najwyzszym polskim odznaczeniem wojskowym stal sie medal ZA ZDRADE OJCZYZNY. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Też Polak Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.lj.pl / *.lj.pl 14.02.04, 16:53 Spoko, wypowiadaj się we własnym imieniu. Do wypowiedzi w moim nie jesteś upoważniony. Jakkolwiek cel był chwalebny to metoda trochę wątpliwa. No i jest sprawa przysięgi wojskowej. A także to że ja tu zostałem a on wyjechał jak zaczęło byc niebezpiecznie. Mnie nikt by nie ewakuował. A już podstawówce na historii zacząłem łapać komu zawdzięczamy powojenną sytuację Polski. Gdyby teraz poszło na ostro pies z kulawą nogą by się nami nie przejmował. Lekcje historii uczą że w zasadzie tylko my jak głupki dotrzymujemy sojuszy, a wszyscy ci na których bałwochwalczo się zapatrujemy ( USA, Francja czy też w swoim czasie ZSRR mają nas w D.! Pan pułkownik po wyjeździe w USA pewnie ciężko pracował aby zarobić na utrzymanie? A podobno nie robił tego dla kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YoYoYo Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.agh.edu.pl 14.02.04, 16:57 wiesz, jak miałem 13 lat to byłem w harcerstwie i składałem przysięgę, że będę służył socjalistyczej ojczyźnie. nie slużyłem i nie służę. to co, zdrajca jestem? co do ztrudnienia pułkownika w USA: bądź poważny: na budowie miał się zatrudnić? jego synow dopadli, on pewnie cudem uszedł z życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Też Polak Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.lj.pl / *.lj.pl 14.02.04, 17:10 Zasadniczo zgadzam się z tobą, ale protestuję przeciwko jednoznacznemu okrzyknięciu go za "BOhatera Narodowego". Wszyscy chyba się zgodzimy że tutaj o jednoznaczną ocenę raczej trudno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: -/+ Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.30.174.204.Dial1.Honolulu1.Level3.net 14.02.04, 23:36 Ja tez musialem skladac przysiege przymusowo bo mi kazali, bez mojej swiadomej zgody, jako publiczna masowa pokazowka. Prawa reke trzymalem na sercu a lewy kciuk w odbycie. Czy ta przysiega jest czegosc warta? Przysiega to sprawa HONOROWA ktora skladasz nie pod przymusem i nie dla kraju czy ojczyzny a dla samego siebie ... ze bedziesz sluzyl tak jak ci sumienie nakazuje a nie dla celu do ktorego ciebie sila zmuszaja. Tak ze nie mozesz ZDRADZIC swojego HONORU jezeli sluzysz tak jak ci sumienie nakazuje aby walczyc z wrogami twojego narodu zdrajcami i twoimi wrogami ktorzy chca ciebie kontrolowac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tor Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.wrzesnia.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 11:29 jan!Masz manie frustrata wypowiadajacego sie w "imieniu wszystkich Polakow".Zacznij nutke wyzej-w "imieniu narodu" i nic cie juz od Bieruta nie bedzie roznilo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee... Re: wALESA... IP: *.proxy.aol.com 14.02.04, 16:57 ...walesa nigdy nie spotkal sie z kuklinskim..nawet jak brzezinski apelowal o cofniecie na niego wyroku smierci...walesa byl przeciwny pelnej rechabilitacji...walesa nie reagowal na wniosko o ulaskawienie...rok 1994 i apel samego zbigniewa herberta, ktory stwierdzil; jak polska moze wejsc do nato jezeli odmawia sie powrotu do kraju temu ,ktory jako pierwszy ryzykowal zycie ,zeby polska stala sie integralna czescia zachodu...przekononywal, ze jezeli uznamy plk. kuklinskiego za szpiega "musielibysmy wyrzucic z podrecznikow szkolnych nazwiska pulaskiego,traugutta i pilsudskiego"... Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: wALESA... 14.02.04, 17:06 Walesa-to okaz durnia byl i jest.Kolega ma video ktore ludzie nakrecili -podczas jego wizyty w Chicago bodajze 10 lat temu.Ludzie wyzywali go od Bolka, kapusia, a ten duren Walesa wydzieral sie w kosciele ze on tych ludzi w Chicago usadzi.Walesa to byl uciekinier z domu wariatow, gdzie sie pokazal wstyd Polsce przynosil. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: geg Re: wALESA... IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 17:09 maniekxxx. Nie jestem fanem Walesy ale po twoich postach widac, zes jestes nie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee... Re: wALESA... IP: *.proxy.aol.com 14.02.04, 17:13 ...co masz konkretnie na mysli... Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: wALESA... 14.02.04, 17:21 Ja wiem co on ma na mysli.Nie widze tu kogos azeby zywcem smazyl lewicowych niedobitkow wiecej niz ja.To dziala podobnie do corridy hiszpanskiej- czerwone niedobitki sa bykami a ja jestem toreadorem.Byki na corridzie znaja swoj koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: houston Re: wALESA... IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 14.02.04, 17:14 Walesa nigdy nie byl "tytanem intelektu". Nie mamy szczescia do prezydentow w odrodzonej Polsce. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Biały Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.acn.waw.pl 14.02.04, 16:59 Skoro Kukliński jest taki święty, to jak oceniać działalność np. gen. Zacharskiego? Dla mnie Kukliński to zdrajca, powinien dostać czapę, a stosunek do niego takich ludzi jak Miller czy Kwaśniewski wystawia im jak najgorszą ocenę. Oczywiście są chujami nie tylko dlatego, że nagle (w ciągu dwóch lat zaledwie) zmienili melodię. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.blizz.at 14.02.04, 17:04 a co powiecie o takich apostolach moralnych ktorzy mu chcieli dac honorowe obywatelstwo keakowa? to moze isc dalej i uczynic go swietym? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: -/+ Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.30.174.204.Dial1.Honolulu1.Level3.net 14.02.04, 23:42 Z tego tylko widac ze ty bys z checia zdradzil Bohatera Generala Kuklińskiego. Biały dla mnie ty jestes zdrajca i ty powinieneś dostać czapę. Wyrok wykonac natychmiast! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ag Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.atol.com.pl 14.02.04, 17:00 zdrada, czy działanie słuszne nigdy nie jest do konca jednoznaczne, W naszym kraju akurat po 15 latach to widac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alkana Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.dolsat.pl 14.02.04, 17:03 No właśnie czyste złoto za złoto. Woził swój tyłek lw luksusach i zdradzał Polske by amerekanie mieli lepiej a Polacy? a Polacy gówno go obchodzili. Dobrze że juz co raz mniej bedxie sie o nim mówiło. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.blizz.at 14.02.04, 17:06 nie nie dobrze bo takie przyklady nalezy omawiac i pokazywac co dobre a co zle. a przy okazji ciekawe co z jego majatkiem w polsce? co z rodzinka? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: houston Odpowiedz dla Waldiego IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 14.02.04, 17:17 Widze ze jestes malym sfrustrowanym Polaczkiem Cos ci nie wyszlo w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi DLA UDANEGO HOUSTONA IP: *.blizz.at 14.02.04, 17:23 ALEZ SLODKI WSZYSTKO ABSOLUTNIE WSZYSTKO MI SIE UDALO I JESTEM ZADOWOLONY ZE SWOICH OSIAGNIEC:I KONCENTRUJE SIE NA FAKTACH A NIE NA UCIEKINIERACH JAK TY Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: houston Re: DLA Waldiego IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 14.02.04, 17:33 Zrobilem dla bezrobocia w Polsce wiecej niz "komunistyczny" minister gospaodarki. Dlatego dobrze sie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi HOUSTON DOBROCZYNCO IP: *.blizz.at 14.02.04, 17:39 CZY CHODZI CI O TO ZE TERAZ MAMY W NIEKTORYCH REJONACH 50% BEZROBOCIE? CZY TO TA ZASLUGA? A MOZE CO INNEGO MASZ NA MYSLI? POWIEDZ PROSZE NIE BADZ GOLOSLOWNY Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: houston Re: HOUSTON DOBROCZYNCO IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 14.02.04, 17:45 Odpowiedz na Twoje pytanie znajdzesz u Millera i Kwasa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Re: HOUSTON DOBROCZYNCO IP: *.blizz.at 14.02.04, 18:12 a juz myslalem ze napiszesz o swoim wielkodusznym wyjezdzie aby odciazyc nasza gospodarke i socjalny system. no coz pomylilem sie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wnerwiony Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: 217.98.64.* 14.02.04, 17:25 no już kończ Waldi bo cię głowa z wysilku rozboli a jutro do arbeitu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi dla wnerwionego IP: *.blizz.at 14.02.04, 18:13 jesli juz chcesz pisac po niemiecku to choc poprawnie a masz cos konkretnego do powiedzenia? a moze tez nalezysz do wyzwalajacych polske spod ucisku rosyjskiego i oddajycych w ramiona usa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 14.02.04, 17:07 [i] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Re: "Kukliński dostarczał CIA czyste złoto" IP: *.blizz.at 14.02.04, 17:20 zastanawiam sie jak ocenia ewentualnego polskiego szpiega w eu ktory bedzie dostarczal wiadomosci poufnych wielkiemu przyjacielowi usa? bo ze tak sie stanie to nie watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee... Re: NACZELNY...JESTEM ZA A NAWET PRZECIW... IP: *.proxy.aol.com 14.02.04, 17:24 ...1998 kuklinski po raz pierwszy w polsce...michnik wysilil sie na wydanie wlasnego zdania o kuklinskim ( nie zapomnijmy o obronnie jaruzelskiego przez michnika i jego slynne stwierdzenie...odp...dolcie sie od generala) cytat; "czas zrozumiec, ze zawsze beda w polsce ludzie, ktorzy beda uwazali kuklinskiego za bohatera, i tacy, ktorzy za bochatera uznaja gen. jaruzelskiego.i z tym musimy zyc"...wiec zachodzi pytanie za kogo michnik uwaza kuklinskiego...pozatym jezeli tak bedzie w polsce, ze nie wiemy co jest biale a co czarne ...wiec jezeli jaruzelski jest bohaterem w/g niektorych...bohaterem ktory notabene byk szpiegiem rosji...to kim jest kuklinski...szpiegiem ameryki...i tu zachodzi zasadnicze pytanie ...jak nazywa sie sojusznik RZECZPOSPOLITEJ... Odpowiedz Link