Dodaj do ulubionych

SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY !

11.05.02, 07:01
Zwracam uwagę, że GUS ma zbierać dokładne dane o wszystkich ludziach w Polsce
wraz z ich imieniem i nazwiskiem. A ja się pytam po co do danych statystycznych
moje imię i nazwisko?????
A po co było wymyślać Ustawę o Ochronie Danych Osobowych?
To wszystko pic na wodę.
Spis jest obowiązkowy i większość pytań też jest obowiązkowych.
Czyli mamy Koree Północną!
Wczoraj mnie rozśmieszył gość w TV, który stwierdził, że nie ma się co obawiać,
że dane się wydostaną gdzieś na zewnątrz, bo gwarantuje to profesjonalizm
rachmistrzów.
Przecież rachmistrzami w większości zostali ludzie biedni i niezaradni, którzy
za odpowiednią opłatą sprzedadzą dane komukolwiek. A poza tym kto mi
zagwarantuje, że rachmistrz nie będzie potem opowiadał przy wódce o mnie i
mojej rodzinie?
Czy naprawdę mam stąd wyjechać??
Może wkrótce zabiorą paszporty?
Obserwuj wątek
    • Gość: eeeeeeee Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! IP: *.gw.ip.pl 11.05.02, 07:48
      bigbrada napisał(a):

> Czy naprawdę mam stąd wyjechać??
      > Może wkrótce zabiorą paszporty?

TAK. POWINIENEŚ WYJECHAĆ.
      PAKUJ SIĘ!

• wikul Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! 11.05.02, 23:28
      bigbrada napisał(a):

> Zwracam uwagę, że GUS ma zbierać dokładne dane o wszystkich ludziach w Polsce
      > wraz z ich imieniem i nazwiskiem. A ja się pytam po co do danych statystycznych
      >
      > moje imię i nazwisko?????
      > A po co było wymyślać Ustawę o Ochronie Danych Osobowych?
      > To wszystko pic na wodę.
      > Spis jest obowiązkowy i większość pytań też jest obowiązkowych.
      > Czyli mamy Koree Północną!
      > Wczoraj mnie rozśmieszył gość w TV, który stwierdził, że nie ma się co obawiać,
      >
      > że dane się wydostaną gdzieś na zewnątrz, bo gwarantuje to profesjonalizm
      > rachmistrzów.
      > Przecież rachmistrzami w większości zostali ludzie biedni i niezaradni, którzy
      > za odpowiednią opłatą sprzedadzą dane komukolwiek. A poza tym kto mi
      > zagwarantuje, że rachmistrz nie będzie potem opowiadał przy wódce o mnie i
      > mojej rodzinie?
      > Czy naprawdę mam stąd wyjechać??
      > Może wkrótce zabiorą paszporty?

Rachmistrze o niczym innym nie marzą tylko o rozmowach o tobie przy wódce.
      We wszystkich krajach to się robi raz na kilkanascie lat. Dane są potrzebne
      żeby takich niedowiarków jak ty nie spisywać kilkakrotnie. Rachmistrze dysponują
      danymi z urzędów meldunkowych i nawet gdybyś im nie podał swjego nazwiska i tak
      by wiedzieli.
      Czy masz wyjechać ? oczywiscie, jedź do Afryki tam nie spisują.
      I przestań męczyć ludzi swoja podejrzliwością.
      • Gość: jagry Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! IP: *.dialog.net.pl / localhost 12.05.02, 00:00
        wikul napisał(a):

> We wszystkich krajach to się robi raz na kilkanascie lat. Dane są potrzebne

Na pewno we wszystkich? Nie słyszałem o spisach powszechnych np w USA.
        Dane są jak najbardziej potrzebne, podobnie jak dane zakolczykowanej krowy śledzonej na pastwisku z orbity.
        Kamery masowo instalowane w miastach też są bardzo potrzebne, są przecież dla nas, dla naszego bezpieczeństwa.
        Wasz Orwell
        • ttc Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! 12.05.02, 02:59
          Gość portalu: jagry napisał(a):

> wikul napisał(a):
          >
          > > We wszystkich krajach to się robi raz na kilkanascie
          lat. Dane są potrzebn
          > e
          >
          > Na pewno we wszystkich? Nie słyszałem o spisach
          powszechnych np w USA.
          > Dane są jak najbardziej potrzebne, podobnie jak dane
          zakolczykowanej krowy śled
          > zonej na pastwisku z orbity.
          > Kamery masowo instalowane w miastach też są bardzo
          potrzebne, są przecież dla n
          > as, dla naszego bezpieczeństwa.
          > Wasz Orwell
          Wielki spis powszechny (co dziesiec lat) jest wpisany w
          konstytucje amerykanska...Malo wiec slyszales
      • Gość: arnie Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 12.05.02, 10:16
        właściwie to jaką cholerę wydają kilkaset milionów złotych na spis.Przecież
        działa u nas fura różnych urzędów statystycznych które ciągle robią jakieś
        badania i wszystko jest już dokładnie spisane więc po kiego diabła mają
        wydawać kolejną kasę na coś co jest już zrobione.Czy to aby nie jest jakaś
        przygrywka do wprowadzenia znowu jakiegoś belkowego
    • Gość: Bolek Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 00:41
      Masz rację - ci co piszą, że to wszystko tak potrzebne mają blade pojecie o tym
      o co w gruncie rzeczy chodzi !
    • Gość: Michał Trochę histeryzujesz, ale coś w tym jest IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 09:23
      Same spisy są robione w różnych państwach.
      Nie rozumiem dlaczego w Holandii, czy we Francji spis jest anonimowy, a w Polsce
      nie.
      Przecież wystaczyłoby, żeby każdy dostał w urzędzie gminy anonimowy formularz,
      a następnie go wypełnił i odniósł z powrotem. Przy wrzuceniu do urny panienka
      odnotowałaby fakt oddania formularza.
      Ludzi byliby szczerzy, a w końcu spis ma dostarczyć WIARYGODNYCH danych.
      A tak obawiam się, ze wielu będzie cyganić w żywe oczy.
      Ludzie w tym kraju boją się różnych urzędów, a dane spisowe mogą być przecież
      wykorzystane przeciw obywatelom.
      Do tego nie ma zadnej gwarancji, że każdy rachmistrz będzie uczciwy i , że nie
      będzie udostępniał danch np. koledze z Pruszkowa.
      Czy wymagano od kandydatów an rachmistrza zaświadczenia o niekaralności ?
      Z tego co wiem, to nie.
      • Gość: ... Re: Trochę histeryzujesz, ale coś w tym jest IP: *.pl 12.05.02, 10:03
        slusznie!

a tym co sie wydaje ze nie ma sie czym przejmowac bo rachmistrze to porzadni
        ludzie - profesjonalisci ktorzy odwala swoja robote i zapomna o wszystkim
        pragne przypomniec jak wyglada rzeczywistosc w naszym pieknym kraju i dlaczego
        pan Monkiewicz obecny prezes KNUIFE ma problemy z prokuraturą
        otóż prokuratura wszczela sledztwo w sprawie ... wywiezienia danych osobowych
        ponad 5 mln klientow PZU za granice do jakiejs tam firmy niemieckiej a dzialo
        sie to za prezesury w PZU pana Monkiewicza! to jest fakt ! ale co najlepsze
        oczywiscie wszystko bylo zgodne z prawem i wogole nie ma sie co czepiac a
        zarzuty prokuratury sa zupelnie bezpodstawne ... he he he

I dziwi mnie ze po takich numerach jakie robi PZU, KGHM i jeszcze pare innych
        spolek skarbu państwa ktoś wierzy w uczciwośc i profesjonalizm naszego
        państwa ???
        Jak chcecie odrozniac osoby to wystarczy spsac ich pesel i tyle ...
    • bigbrada Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! 12.05.02, 11:04
      Proszę uprzejmie przeczytajcie sobie formularze i powiedzcie czy takie
      informacje z waszym imieniem i nazwiskiem nie są pogwałceniem praw
      obywatelskich.
      www.stat.gov.pl/nsp/nsp-a.pdf
      www.stat.gov.pl/nsp/nsp-d.pdf
      www.stat.gov.pl/nsp/nsp-m.pdf
      Rozumiem anonimową ankietę ale odpowiadnie pod imieniem i nazwiskiem
      z sankcją karną w razie nieodpowiadania:
      rozmowy.onet.pl/2,artykul.html?ITEM=1084115&OS=46980
      (do 3 lat kicia)
      jest kpiną i dla mnie oznacza powrót do 1984.

• Gość: Mosiek a czy odpowiedź "nie wiem" IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 12:04
        sie liczy? czy jak odpowiesz "nie wiem" lub "nie pamietam" na wszystkie pytania
        to mogą cię ukarać?
    • Gość: Mr_Pr Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.05.02, 12:54
      Jeżeli ktoś niechce spisu ma napewno coś do ukrycia! Pewnie niepłaci podatków i
      boji się że jego majątek niewiadomego pochodzenia wyjdzie na jaw!Bardzo duzo
      ludzi biji sie tego że nie płaci abonamentu RTV i przy okazi spisu wyjdzie na
      jaw że mają telewizor i niepłacą!Ucciwi obywatele niemają się czego obawiać!!!!
      • Gość: Mosiek Re: SPIS POWSZECHNY-POWRÓT KOMUNY ! IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 13:30
        po pierwsze informacje uzyskiwane są "tajne", używane są jedynie w celach
        informacyjnych, statystycznych. wpisywane są do statystyk, i są niszczone.
        jęsli więc kogoś spotkają jakieś nieprzyjemności z tego powodu to będzie miał
        prawo domagać się odszkodowania od państwa.
        spis powszechny moim zdaniem to oznaka wchpdzenie państwa z butami w życie
        obywateli. pytania ile masz dizeci i czemo nie masz, skąd czerpiesz zarobki,
        ile zarabiasz, opis mieszkania czy domu, po cholerę to urzędnikom?
        • Gość: ladyhawk Tak. Z butami w prywatnosc. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 14:29
          Gość portalu: Mosiek napisał(a):

> po pierwsze informacje uzyskiwane są "tajne", używane są jedynie w celach
          > informacyjnych, statystycznych. wpisywane są do statystyk, i są niszczone.
          > jęsli więc kogoś spotkają jakieś nieprzyjemności z tego powodu to będzie miał
          > prawo domagać się odszkodowania od państwa.
          > spis powszechny moim zdaniem to oznaka wchpdzenie państwa z butami w życie
          > obywateli. pytania ile masz dizeci i czemo nie masz, skąd czerpiesz zarobki,
          > ile zarabiasz, opis mieszkania czy domu, po cholerę to urzędnikom?

Nie wierze w zaden profesjonalizm rachmistrzow.

Jezeli chodzi o dochodzenie odszkodowania od panstwa to dla mnie to zaden
          argument. Mi grozi 3 lata wiezienia za odmowienie udzialu. A co grozi
          rachmistrzowi za zlamanie tajemnicy? Grzywna? Poza tym, jak jemu mozna cokolwiek
          udowodnic?

Czy istnieje jakies ugrupowanie sprzeciwiajace sie spisowi? Nie, bo byloby
          nielegalne.

harasement!

M_hawk

• Gość: Mosiek Re: Tak. Z butami w prywatnosc. IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 16:34
            Ależ ja się całkowicie zgadzam. co do org. sprzeciwiającej się spisowi -
            proponuję felieton Korwin-Mikkego na www.dziennik.krakow.pl (w
            wydaniu "magazyn")
    • Gość: Blong ale komuch IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 16:49
      naprzyklad taki Bismarck, przeprowadzal tez spisy powszechne. Mysle, ze wszyscy
      co sie tak obawiaja spisow, sledzenia czy innych Orwellowskich specjalnosci
      powinni go dolaczyc zbioru swoich wrogow numer 1.
      Ech a tak na marginesie gdyby nie spisy i statystyki /bo dla nich sie one
      robia/, to by liberalkom brakowalo cyferek do udowadniania cudownosci
      liberalnych rozwiazan.
      • Gość: ktos Re: ale komuch IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 12.05.02, 17:05

To, wg. twojej logiki, jeszcze teraz nie wiemy, czy Polska jest krajem dostatnim
        czy tez nie. A moze juz jestesmy bogatsi od USA, kto wie...
        • Gość: Blong Re: ale komuch IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 17:13
          Gość portalu: ktos napisał(a):

>
          > To, wg. twojej logiki, jeszcze teraz nie wiemy, czy Polska jest krajem dostatni
          > m
          > czy tez nie. A moze juz jestesmy bogatsi od USA, kto wie...

najprawdopodobniej nie rozumiesz

bez wiarygodnych danych statystycznych naprzyklad przedsiebiorcy beda sie
          wyraznie mniej interesowac danym krajem
          polopatycznie
          jesli robie biznesplan to chce naprzyklad wiedziec ile ludzi ma w danym kraju
          komputer i jakiego typu, by wykombinowac czy mi sie oplaca otworzyc nowa fabryke
          z komputerami i salony sprzedazy
          albo potrzebuje wiedziec ile jest ludzi i w jakich rocznikach bym wiedzizial czy
          mi sie dla przykladu oplaca zwiekszyc produkcje pieluch
          etc.
          moze liberalni przedsiebiorcy spod znaku JKM wroza z fusow, ale ja potrzebuje
          danych

• Gość: emilian Re: ale komuch IP: 212.244.146.* 12.05.02, 17:28
            Gość portalu: Blong napisał(a):

> jesli robie biznesplan to chce naprzyklad wiedziec ile ludzi ma w danym kraju
            > komputer i jakiego typu, by wykombinowac czy mi sie oplaca otworzyc nowa fabryk
            > e
            > z komputerami

No juz dobrze, zalozmy ze ten spis ktory teraz bedzie w polsce jest niezwykle
            potrzebny. Ale wytlumcz mi do czego jest potrzebny?
            Przeciez panstwonie produkuje komputerow ani pieluch.

• Gość: Blong Re: ale komuch IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 17:30
              Gość portalu: emilian napisał(a):

> No juz dobrze, zalozmy ze ten spis ktory teraz bedzie w polsce jest niezwykle
              > potrzebny. Ale wytlumcz mi do czego jest potrzebny?
              > Przeciez panstwonie produkuje komputerow ani pieluch.

Probowalem wystarczajaco prostym sposobem wyjasnic, ze on nie jest potrzebny
              glownie dla panstwa /dla panstwa jest zysk z nowych przedsiebiorstw co powstaja -
              a powstanie ich wiecej i z lepsza szansa na sukces jesli beda mogli wchodzic na
              rynek opierajac sie na wiarygodnych danych/
              • Gość: emilian Re: ale komuch IP: 212.244.146.* 12.05.02, 17:37

> Probowalem wystarczajaco prostym sposobem wyjasnic, ze on nie jest potrzebny
                > glownie dla panstwa /dla panstwa jest zysk z nowych przedsiebiorstw co powstaja
                > -
                > a powstanie ich wiecej i z lepsza szansa na sukces jesli beda mogli wchodzic na
                >
                > rynek opierajac sie na wiarygodnych danych/

Aaaaaa. Wiec ten spis jest poprostu "na sprzedaz".
                Ale w takim razie, dlaczego nie jest anonimowy?
                Zeby akwizytorom bylo latwiej trafic do potencjalnego klienta?

• Gość: Blong Re: ale komuch IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 17:42

> Aaaaaa. Wiec ten spis jest poprostu "na sprzedaz".
                  > Ale w takim razie, dlaczego nie jest anonimowy?
                  > Zeby akwizytorom bylo latwiej trafic do potencjalnego klienta?

Idea jest taka aby to byl jak najszerszy i jak najwiarygodniejszy spis /wlasnie
                  dla jak najwiekszej dokladnosci danych/ a tego anonimowym sondazem w
                  supermarkecie na temat jak ci smakuje Rama nie zrobisz.
                  A bajeczkami o sprzedazy twoich danych w ogole sie nie bede zajmowal. Z
                  opowiadanek dla naiwnych dzieciakow lykajacych kazda spiskowa teorie juz wyroslem.
                  • Gość: emilian Re: ale komuch IP: 212.244.146.* 12.05.02, 17:45

> A bajeczkami o sprzedazy twoich danych w ogole sie nie bede zajmowal. Z
                    > opowiadanek dla naiwnych dzieciakow lykajacych kazda spiskowa teorie juz wyrosl
                    > em.

O, to juz przesada!
                    Przeciez to ty sugerowales ze bedzie on wykozystywny w celach komercyjnych.

• Gość: Blong Re: ale komuch IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 17:47

> O, to juz przesada!
                      > Przeciez to ty sugerowales ze bedzie on wykozystywny w celach komercyjnych.

Zle czytasz, nie pisalem ze spis bedzie wykorzystywany ale dane statystyczne
                      ktore na jego podstawie powstana a to jest bardzo duza roznica.

• Gość: emilian Re: ale komuch IP: 212.244.146.* 12.05.02, 18:14

> Zle czytasz, nie pisalem ze spis bedzie wykorzystywany ale dane statystyczne
                        > ktore na jego podstawie powstana a to jest bardzo duza roznica.

A konkretnie to ktore dane?

Roczniki statystyczne sa publikowane conajmniej raz na rok i bez robienia spisow
                        powszechnych.
                        Nie mozna z nich skorzystac?

• Gość: Blong Re: ale komuch IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 18:22
                          > A konkretnie to ktore dane?

rozne, kazdy potrzebuje cos innego

> Roczniki statystyczne sa publikowane conajmniej raz na rok i bez robienia spiso
                          > w
                          > powszechnych.
                          > Nie mozna z nich skorzystac?

Mozna, ale tu bedzie tych danych wiecej i dokladniejsze a czym dokladniejsze tym
                          lepiej.
                          Zaczynam miec wrazenie ze za chwile sie zaczne powtarzac.
                      • Gość: Mosiek Re: ale komuch IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 18:21
                        a po co im pytania dlaczego nie mam dzieci, i gdzie mieszkałem, ile płaciłem za
                        mieszkanie? i czy tu gdzie mieszakm to miejsce docelowe? ja i tak bedę
                        nieszczery.
                        • Gość: Blong Re: ale komuch IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 18:27
                          Gość portalu: Mosiek napisał(a):

> a po co im pytania dlaczego nie mam dzieci, i gdzie mieszkałem, ile płaciłem za
                          >
                          > mieszkanie? i czy tu gdzie mieszakm to miejsce docelowe? ja i tak bedę
                          > nieszczery.

Naprzyklad odpowiedz na pytanie, czemu nie masz dzieci poinformuje analityka co
                          jest zle w polityce prorodzinnej panstwa, czy w ogole ma sens ja prowadzic, czy
                          otwierac czy zamykac szkoly etc. A przedsiebiorce moze poinformowac czy ma w
                          ogole sie zamierzyc na rynek produktow dla dzieci. U mieszkania jest podobnie.
                          Wiekszosc pytan ma sens, ale na poszczegolne pytanie dlacze to i owo nie moge
                          odpowiedziec bo sam ich nie ukladalem.
                          • Gość: jagry Re: ale komuch IP: *.dialog.net.pl / localhost 12.05.02, 21:15

> Naprzyklad odpowiedz na pytanie, czemu nie masz dzieci
                            poinformuje analityka co
                            >
                            > jest zle w polityce prorodzinnej panstwa, czy w ogole
                            ma sens ja prowadzic, czy
                            >
                            > otwierac czy zamykac szkoly etc. A przedsiebiorce moze
                            poinformowac czy ma w
                            > ogole sie zamierzyc na rynek produktow dla dzieci. U
                            mieszkania jest podobnie.

Na przykład odpowiedź na pytanie, ile razy spółkujesz z
                            żoną tygodniowo poinformuje inwestora, czy otwierać nowe
                            zakłady produkujące prezerwatywy.

> Wiekszosc pytan ma sens, ale na poszczegolne pytanie
                            dlacze to i owo nie moge
                            > odpowiedziec bo sam ich nie ukladalem.

A szkoda, przecież tyle dziedzin zostało w tej ankiecie w
                            sposób nieodpowiedzialny i przynoszący szkodę gospodarce
                            pominięte. To za mało aby Polska rosła szybciej a ludziom
                            żyło się dostatniej.

jagry
                          • Gość: luka Re: Blong, masz wyraźny spadek formy IP: 217.67.196.* 13.05.02, 08:26

> Naprzyklad odpowiedz na pytanie, czemu nie masz dzieci poinformuje analityka co
                            > jest zle w polityce prorodzinnej panstwa, czy w ogole ma sens ja prowadzic, czy
                            > otwierac czy zamykac szkoly etc.

Czemu nie mam lub mam dzieci to moja sprawa - jeżeli jest tam takie pytanie, to
                            moja odpowiedź będzie brzmiała: "Nie mam dzieci, ponieważ jestem impotentem" -
                            choć córkę, owszem, mam. I co, Blongu, zrobią Twoi urzędasy z taką fałszywą
                            odpowiedzią?
                            Ględzenie o polityce "prorodzinnej" jest w ogóle zabawnew momemncie, kiedy reżim
                            tow. Millera podwyższa VAT na zabawki do 22%...
                            A żeby wiedzieć, czy należy szkołę otwierać czy nie, wystarczy się spytać
                            właściciela najbliższej szkoły prywatnej, czy zamierza otworzyć w sąsiedztwie
                            nową placówkę, a nie zawracać głowę wszystkim mieszkańcom danej dzielnicy czy
                            gminy.

> A przedsiebiorce moze poinformowac czy ma w
                            > ogole sie zamierzyc na rynek produktow dla dzieci.

W pytaniu o zarobki większość pytanych zaniży swe dochody - na wszelki wypadek
                            lub po prawdzie. Przedsiębiorca na podstawie takich danych dojdzie do wniosku, że
                            się nie opłaca.

U mieszkania jest podobnie.

Tzn. co? Jestem u progu przeprowadzki - dane, które podam w czerwcu, w lipcu będą
                            już nieaktualne.

> Wiekszosc pytan ma sens, ale na poszczegolne pytanie dlacze to i owo nie moge
                            > odpowiedziec bo sam ich nie ukladalem.

Ha, ha, ha! Zdaje się, że kiedyś sam cytowałeś sławne powiedzonko: "Są kłamstwa,
                            cholerne kłamstwa i statystyki".

Jeśli nie uda mi się wykręcić od spisania, to zamierzam okłamać rachmistrza w
                            odpowiedzi na każde pytanie, z danymi osobowymi włącznie - obecnie mieszkanie
                            wynajmuję, a zameldowany jestem gdzie indziej. A Blong pójdzie z torbami, jeśli
                            będzie chciał na podstawie podanych przeze mnie danych napisać biznesplan.

Precz z wszechwładzą biurokracji! Niech sobie spisują kochanków swoich żon, a nie
                            traktują obywateli jak niewolne bydło do zakolczykowania.
              • chejski I tu właśnie popełniasz błąd 08.06.02, 19:58
                Gospodarka komunalna, gospodarka mieszkaniowa, zdrowie, oświata, kultura,
                bezpieczeństwo itd. to są dziedziny, w których państwo musi wypełnić obowiązki
                wobec ludności. Nawet te najbardziej liberalne. Bez większości danych spisowych
                będzie o wiele gorzej funkcjonować...
    • Gość: AYTOR Zdechła mi rybka w oczku wodnym...!!!!!! IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 13.05.02, 08:30
      Prawdopodobnie to wina postkomunistów i trockistów ...a i Dziwerżyński maczał w
      tym palce !
      • Gość: siedem Re: Zdechła mi rybka w oczku wodnym...!!!!!! IP: *.tgory.pik-net.pl 13.05.02, 08:34
        Gość portalu: BASIA84 napisał(a):

Dziwerżyński maczał w

znaczy ekonom którego posówał twój dzad Nestor Ślimak?

7,10
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka