Gość: yan Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.ifd.uni.wroc.pl 11.12.04, 13:47 Kiedys dla Janika prawda byly objawienia leninistow. Mowil, ze pisal rozne rzeczy bo za to placili. Teraz znalazl nowe socjalistyczne okreslenie: " autentyczna prawda". Straszne, jak sie patrzy na skutki tego "autentycznego myslenia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 16:31 Gość portalu: yan napisał(a): > Kiedys dla Janika prawda byly objawienia leninistow. Mowil, ze pisal rozne > rzeczy bo za to placili. Teraz znalazl nowe socjalistyczne okreslenie: " > autentyczna prawda" Nie masz argumentów toś się uczepił logiki formalnej. Określenie "szczera prawda" jest dobrze znane i nikt go nie krytykuje, a jest formalnie nielogiczne z tego samego powodu. Wiadomo że rzeczywistość jest często bogatsza niż możliwość jej werbalnego opisu. Są więc stwierdzenia prawdziwe, jedne gorzej, inne lepiej opisujące rzeczywistość. Gdy chcemy podkreślić że jakaś wypowiedź WYJATKOWO trafnie pasuje do rzeczywistości dodajemy przymiotniki w rodzaju "szczera", "cała" , "głęboka". Janik użył "autentyczna". No i co? Głupol jesteś. Na dodatek wredny. Autentycznie wredny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 13:59 Część wypowiadających się na tym forum logików absolutnych zamiast o meritum wypowiedzi dyskutuje o pojęciu prawdy .Tak jest zawsze gdy brakuje rzeczowych argumentów. Mogę jedynie dodać ,że język potoczny często odbiega od logiki a jeśli chodzi o prawdę to do języka weszły takie określenia jak szczera prawda, cała prawda, najprawdziwsza prawda i wiele innych dziwolągów powszechnie stosowanych. Może na koniec warto też wspomnieć nagą prawdę oraz prawdę czasu; prawdę ekranu....uff. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Re: Prawda IP: *.ifd.uni.wroc.pl 11.12.04, 16:06 I tak dalej, jak mowil jeden goral:g...o prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sad Street Towarzysze, robimy igrzyska! IP: *.jjs.pl 11.12.04, 14:01 Z chlebem tradycyjnie nie wyszło, trzeba zacząć mieszać, wybory blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: członek z ramienia MARKS, ENGELS, LENIN, ŚRODA IP: *.jjs.pl 11.12.04, 14:08 > MARKS, ENGELS, LENIN, ŚRODA ??? Widzę tu odchylenie prawicowo-burżuazyjne!!! teraz po linii jest: JANIK, MILLER, PIERWSZY, ŚRODA piszcie samokrytykę, może się wybronicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: No tak, Panie Janik: szef molestuje ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.12.04, 14:02 ... podwładną - winien Kościół i kler katolicki, szef gorzej płaci pracownicom - ditto, mąż tłucze żonę - winien - rzecz jasna - ksiądz proboszcz, mąż po pracy rozsiada się w fotelu przed telewizorem, podczas gdy równie zmęczona żona robi zakupy i gotuje obiad, itd.itd. - oczywiście zawsze winien Kościół. No, ale jeżeli szef, mąż itd. był i jest od zawsze ateistycznym lub choćby tylko agnostycznym SLD0wcem - też winien Kościół? Panie Janik, Pani Środa - stuknijcie się może w to, co u każdego z nas usytuowane najwyżej lub potrząśnijcie tą częścią ciała - a może odezwie się rozsądek i logika! Odpowiedz Link Zgłoś
prezes24 NO PASARAN 11.12.04, 14:05 Dumnie powiewa czerwony sztandar postępu nad nieskalanymi kłamstwem i nieprawością ideowcami z SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tow Re: NO PASARAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:16 Podnieśmy dumnie głowę towarzysze, nie dajmy pogrzebać naszych idei, walka klas trwa. Czas stworzyć nowego, socjalistycznego człowieka. Człowieka, za którego będzie myślał kolektyw. Precz z indywidualizmem, przed nami znowu urzeczywistnia się wizja tow. Stalina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip z kon Re: NO PASARAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:23 Na mózg Ci siadło czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: No tak, Panie Janik: szef molestuje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:21 Bardzo trudno wykorzenić, Panie Korzeniowski, wzorce zachowań zakorzenionych przez stulecia - dominacji szefów, mężów... mimo że są to już ateistami, komunistami itd. Te wzorce pochodzą z domów katolickich! Taka jest kolej rzeczy. Jednak jestem pewna, że nie tylko katolizyzm jest przyczyną tej dominacji, ale to jest bardzo obszerny problem, nie na taką dyskusyjkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Jolanty Re: No tak, Panie Janik: szef molestuje ... IP: *.crowley.pl 11.12.04, 15:07 Zobacz wyżej co o twojej filipice i błędach ortograficznych (PAPIERZ !!!!) pisze gaga - i przejdz na inne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: No tak, Panie Janik: szef molestuje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:14 Przepraszam, rzeczywiście błąd jest okropny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: No tak, Panie Janik: szef molestuje ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.12.04, 15:11 Sz. Pani Jolanto, odwołując się do historii, łatwo doszlibyśmy do czasów przedchrześcijańskich; pozostańmy więc może we współczesności? Zadajmy sobie zatem pytanie: a jak to wygląda w religiach niechrześcijańskich - choćby w tak hołubionym przez niektórych Mahometaniźmie, Buddyźmie, itd.? No i w tych osławionych "religiach" bezbożniczych: ateiżmie i agnocystyźmie, np. w leninowskich Sowietach, czy tam było i jest lepiej niż u nas katolików? "Przypuszczm, że wątpię!" - powiem za Panem Piecykiem, ale miałbym się mylić - proszę o jakieś przykłady. Tylko proszę się nie powoływać na sowieckie stachanówki na traktorach i w kopalniach - jeśli łaska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: No tak, Panie Janik: szef molestuje ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.12.04, 17:17 Poprawiam: "agnostycyźmie" - nie "agnocystyźmie" - mea culpa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: No tak, Panie Janik: szef molestuje ... IP: *.ceron.pl 11.12.04, 20:04 Przecież ani Środa ani Janik nie porównują między sobą religii i ich stosunku do kobiet. Jest to dyskusja myślenia pooświeconiowego z przedoświeceniowym. Według deklaracji praw człowieka ludzie są sobie równi, wg ludzi Kościoła w większości nie. To, że Środa mówi o katolickich wpływach przy omawianiu sytuacji w Polsce, jest naturalne, bo w końcu taki kościół u nas ma pozycję monopolisty. Katolicyzm ukształtował (w różnej mierze) rozmaite dziedziny życia. A to że ktoś nie wierzy w Boga nie oznacza, że musi żyć niezgodnie z patriarchalnymi schematami. Ludzie większość tradycji przyjmują jako oczywistość. Zaznaczę jeszcze, że chrześcijaństwo jest społecznie znaczącą lewicową reformą judaizmu, gdzie przecież kobiety nawet w modlitwie są dyskryminowane. Jezus zaczął rozmawiać z kobietami na temat wiary i prawa, doszedł kult maryjny i kanonizacje kobiet. Jednak Kościół jest zbyt opieszały z reformą polityki społecznej, której zacofanie nie wynika przecież z nauk Jezusa lecz Jego poprzedników żydów i następców (od Pawła począwszy), którzy przenieśli do swojej myśli stosunki społeczne wynikające z hierarchii w kulturach agrarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raro Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:14 Janik, Jaruga, Pacewicz, Łuczywo - jednym głosem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Janik cofnął się do tyłu i wpadł do akwenu wodnego IP: 195.117.122.* 11.12.04, 14:18 Jeśli już musi opowiadać głupoty, to mógłby przynajmniej robić to gramatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rekin Politak Janik, wiarygodny obrońca Sobotki i pań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:21 KIEDY W POLSCE BĘDA POLITYCY, A NIE POLITAKI, LEPIĄCY SIĘ KAŁ PRZYOKRĘTOWY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej., Re: Środa powiedziała " nieautentyczną prawdę" IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 11.12.04, 14:21 Prawdy bywaja "autentyczne " i "nieautentyczne" tak jak socjaldemokracje . Soclademokracja tow.Janika jest tak autentyczna jak bezrobocie . "Przebierancy sa wsrod nas" jak spiewaja aktorzy kabaretu w Gdansku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Towarzyszu Janik i ... IP: *.aster.pl 11.12.04, 14:22 komunistyczne bydło. Prawda jest autentyczna. Natomiast według Waszej nomenklatury prawda nie zawsze jest autentyczna i potrzebujecie zapewniać bo uzywacie takich sformułowań jak "fakt autentyczny". Zastanawia mnie tylko, że towarzysz Janik cierpi na zaniki pamięci bo po upływie czasu będzie zapewniał, że kiedy formułował takie wypowiedzi był nachlany albo został źle zrozumiany. Bez bolszewickiego pozdrowienia. ================================================================================ Dobry komunista to martwy komunista. Lenin nie jest dobrym komunistą bo jest wiecznie żywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip z kon Do tow. Doradcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:28 Skąd u Was tyle rewolucyjnego zapału tow.Doradco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Szanowny filipie z kon IP: *.aster.pl 11.12.04, 14:45 Prosze mnie nie nazywać towarzyszem bo mnie obrzydzenie bierze. Zapału rewolucyjnego we mnie nie ma i nie będzie. Komunizmu nie lubie. Pochodnych również.... =============================================================================== Janik nieco nagrzeszył. Chciałby pójść do spowiedzi, ale się trochę obawia. Koledzy z SLD namawiają:- Idź do takiego a takiego kościoła, w takim to a takim konfesjonale spowiada ksiądz Jan, który jest trochę głuchy. Nie wszystko usłyszy. Skorzystał z rady kolegów. Idzie i rozpoczyna spowiedź. Nagle słyszy: - Nie mamrocz, tylko się porządnie spowiadaj. Głuchy na urlop wyjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Od razu widac, ze prawicowiec IP: *.icpnet.pl 11.12.04, 16:26 Bo umie logicznie myslec. Nie musi klamac. Nam, prawicowcom wystarczy mowic prawde. To wystarczy, zeby skompromitowac lewice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Jak mozna skompromitowac cos co ma 3% poparcia? IP: HTTP1.* / *.esc11.net 12.12.04, 18:06 wyborcza kartka posylajac to na lewacki 'smietnik dziejow'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Towarzyszu Janik i ... IP: *.ceron.pl 11.12.04, 20:21 Autentyczna prawda ma tu oznaczać zapewne prawdę pochodzenia naukowego. Istnieją przecież różne prawdy subiektywne, które dla jednego są jak najprawdziwsze, a dla drugiego są nieznośnym fałszem. Ponieważ oprócz prawdy rozumianej na sposób klasyczny (zgodność pomiędzy myślą i rzeczywistością - pojęcie takiej prawdy jest zupełnie nieprzydatne w życiu) mamy też inne rozumienia prawdy - jako koherencji, użyteczności, umowy. Przeciętny człowiek zazwyczaj uznaje za prawdę to, co jest dla niego użyteczne lub zgadza się z wcześniej uznanymi poglądami. W tym rozumieniu każdy może mieć swoją prawdę. Natomiast w sensie klasycznym prawda może być tylko jedna i obiektywna. Można zatem próbować wyrazić to, że ta prawda jest obiektywna, poprzez nazwanie jej autentyczną. Dla wypowiedzi Janika zwrot ten nie ma żadnych konsekwencji znaczeniowych poza ukazaniem kontekstu prawd subiektywnych i półprawd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedina To teraz oszołomy z SLD mają przerąbane! IP: *.ksiazat.v.pl 11.12.04, 14:23 Zamknąć ich za przestępstwa lub reeksportoać do Moskwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: To teraz oszołomy z SLD mają przerąbane! IP: *.aster.pl 11.12.04, 14:47 A za co Ty chcesz ukarać Moskwian??? Proponuje wysłać ich do Phenianu i dac kieszonkowe w wysokości 100 wonów północnokoreańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.belcom.net.ua / *.belcom.net.ua 11.12.04, 14:24 Jezus Chrystus jest moim Panem.To jest moja największa radość. To On sprawia, że nie mam żalu czy złości do was,którzy na mnie plujecie. Może nigdy w życiu nie spotkaliście prawdziwego chrześcijanina, w którym moglibyście zobaczyć Chrystusa. Przepraszam Was za to, że nie potrafiłem swoim życiem ukazać Wam Boga, który każdego i każdą z Was bardzo Miłuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 14:29 Szkoda wielka, że wypowiedź pani dr Środy tak szybko znalazła się na marginesie tak bardzo ważnego problemu, jakim jest przemoc wobec kobiet. Trudno mi śledzić w Anglii wszystkie reakcje. Jak na razie te ze strony Kościoła w Polsce rażą moją katolicką wrażliwość poprzez dążenie do odsunięcią problemu, jakim może być religia w swoich społecznych uwarunkowaniach oparta na podstawach niedobrych. A uwarunkowania społeczne mogą być straszne. Te w Polsce zajeżdżają prymitywnym myśleniem autorytarnym, nic nie mającym wspólnego z wymogami kulturowymi społeczeństwa współczesnego. Jedyną słuszną reakcją na wypowiedź pani dr Środy może być podjęcie mądrego dialogu. Odsuwanie problemu może świadczyc o strachu przed wymianą poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:32 Nareszczie Ktoś na temat! Dzięki! myślałąm, że nikt już nie myśli logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:43 Reakcje na wypowiedź, to histeryczna nagonka na krytykę Katolicyzmu, Papierza. Myślę, że poczucie urażonej godności, wzbudzają niepotrzebne emocje i zacierają meritum problemu. Troską naszą powinno być, jak naprawić wzajemne relacje, żeby spokojnie porozmawiać, wyjaśnić sobie wszystko i to zarówno na Forum jak i w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_helix Slusznie, prosimy o detale. Kto zaczyna? Na czym.. 11.12.04, 14:50 Gość portalu: Jolanta napisał(a): > Reakcje na wypowiedź, to histeryczna nagonka na krytykę Katolicyzmu, Papierza. > Myślę, że poczucie urażonej godności, wzbudzają niepotrzebne emocje i zacierają > meritum problemu. Troską naszą powinno być, jak naprawić wzajemne relacje, żeby > spokojnie porozmawiać, wyjaśnić sobie wszystko i to zarówno na Forum jak i w > rodzinie. ---------------------------- ...polega wplyw katolicyzmu na przemoc wobec kobiet? Zacznijmy dyskutowac o problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Slusznie, prosimy o detale. Kto zaczyna? Na c IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 15:03 alpha_helix napisał: > Gość portalu: Jolanta napisał(a): > > > Reakcje na wypowiedź, to histeryczna nagonka na krytykę Katolicyzmu, Papi > erza. > > Myślę, że poczucie urażonej godności, wzbudzają niepotrzebne emocje i > zacierają > > meritum problemu. Troską naszą powinno być, jak naprawić wzajemne relacje > , > żeby > > spokojnie porozmawiać, wyjaśnić sobie wszystko i to zarówno na Forum jak > i w > > rodzinie. > ---------------------------- > ...polega wplyw katolicyzmu na przemoc wobec kobiet? Zacznijmy dyskutowac o > problemie. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Trochę przewrotny jest alpha_helix. Zanim zacznie się opisywać przyczyny dobrze jest opisać, tak roboczo, samo zjawisko. To, że przemoc w rodzinie, przemoc wobec kobiet, dotyczy również Kościoła Katolickiego w Polsce, nie może budzić wątpliwości. To Kościół jest w Polsce głównym przekazicielem wykładni moralnej dla ludzkiego współżycia. Chowanie głowy w piasek nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_helix Prosze o dalsze detale. 11.12.04, 15:27 Gość portalu: tomek 1 napisał(a): >xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx > > Trochę przewrotny jest alpha_helix. Zanim zacznie się opisywać przyczyny dobrze > > jest opisać, tak roboczo, samo zjawisko. To, że przemoc w rodzinie, przemoc > wobec kobiet, dotyczy również Kościoła Katolickiego w Polsce, nie może budzić > wątpliwości. To Kościół jest w Polsce głównym przekazicielem wykładni moralnej > dla ludzkiego współżycia. Chowanie głowy w piasek nic nie da. ----------------------- Dla mnie wykladnia moralna kosciola jest jednoznaczna. Przemoc jest zlem wobec kazdej istoty. Kobieta ma szczegolna role jako osoba dajaca nowe zycie. Szacunek do kobiety zapisany jest w Biblii, rola Matki Boskiej. Kosciol prowadzi domy ochrony dla kobiet - ofiar przemocy. Chcialbym dowiedziec sie rzeczowych argumentow drugiej strony bo ciagle nie rozumiem powodu wypowiedzi Srody (Janik to politruk-propagandzista jego pod uwage nie biore) poza kontekstem propagandowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Prosze o dalsze detale. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:40 Problem wypowiedzi Pani Minister, to ujawnienie rzeczywistości wstydliwie przemilczanej do tej pory. A rzeczywistość to wzorce zachowań, które każdy z Nas wynosi z Domu! Te "wzorce" pokazuje między innymi film "Pręgi". Są to zagadnienia związane z podstawowymi elementami psychologi. A Katolicyzm brał w tym udział, czy tego Nikt nie widzi? Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_helix Re: Prosze o dalsze detale. 11.12.04, 15:53 Gość portalu: Jolanta napisał(a): >Te "wzorce" pokazuje między innymi film "Pręgi". Są to > zagadnienia związane z podstawowymi elementami psychologi. A Katolicyzm brał w > tym udział, czy tego Nikt nie widzi? ------------------------ Filmu niestety nie widzialem, a wzorce ktore ja widzialem w bardzo katolickich rodzinach (jak moja i mojej zony) to raczej dominacja roli kobiety i chyba nie jest to wyjatek. Problem polega na tym czy opinia o promowanie przemocy opiera sie na miaroddajnej probce spolecznej czy na patologicznej podgrupie ktora jak to bywa z patologia jest zawsze bardziej widoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Prosze o dalsze detale. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 16:21 Zgadzam się, patologia jest zawsze bardziej widoczna, ale problem jest niestety bardziej powszechny niżbyśmy chcieli. Jestem podobnie wychowana jak Pan w rodzinie Katolickiej i podobnie - dominowała w tej rodzinie moja Mama. Ale nawet w mojej rodzinie (dalszej - kuzynki, kuzyni) dochodziło do przemocy. Szczęściem zwróciła się do swojej Cioci i ta zrobiła z tym porządek. A wzorce zachowań "katolickich" zostały ukształowane przez wychowujących nas księży poprzez stulecia! Myślę, że wypowiedź Pani Minister nie dotyczyła współczesnego wpływu Kościoła na patologię społeczną, ale to problem zakorzenionych wzorców. Szkoda, że nie odnosimy się w tej dyskusji do pełnej wypowiedzi Pani Środy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_helix Re: Prosze o dalsze detale. Wypowiedz Pani Srody 11.12.04, 16:45 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2438546.html Jest to wywiad z Pania Minister (audio) na temat jej wypowiedzi na konferencji. W zasadzie mowi za i przeciw, a w ogole to nie przyznaje sie. Troche przypomina mi Kerrego podczas kampanii wyborczej. Teraz juz sam nie bardzo wiem za czym Pani Minister stoi i jaka jest jej opinia. A dowodow na zly wplyw katolizyzmu ciagle nie podaje oprocz "patrialchalnego systemu" ktory jest raczej wykladnia stopnia rozwoju spoleczenstwa, niezaleznie od obowiazujacej w nim filozofi, niz elementem religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Prosze o dalsze detale. Wypowiedz Pani Srody IP: *.ceron.pl 11.12.04, 20:49 Właśnie o ten model chodzi. Ewa została stworzona na potrzebę Adama z jego żebra, a więc niezbyt istotnej części. Ewa nakłoniła Adama do nieposłuszeństwa. Dalej mamy listę przodków Abrahama - samych mężczyzn. Mojżesz daje ludowi Izraela prawo, gdzie zapisane jest między innymi, że kobieta podczas miesiączki jest "nieczysta", podobnie jak ktoś kto jej dotknie. Wielożeństwo biblijne to także podległość kobiety względem męża. Kobiety nie miały wstępu do świątyni. Bóg rozmawia wyłącznie z mężczyznami itp. Jest to oczywiście spadek po judaizmie znacznie zreformowany przez Jezusa, ale zapisy w Biblii pozostały. Sam Jezus na apostołów powołał wyłącznie mężczyzn, ale już rozmawiał o religii z kobietami. Św. Paweł uważał wprost, że kobiety są mniej wartościowe od mężczyzn. Kapłaństwo wyłącznie dla mężczyzn itd. To jest zatem ten patriarchalny przekaz chrześcijaństwa. Nie wynika on jednak ze specyfiki chrześcijaństwa czy judaizmu, lecz czasów w których te religie zostały zapoczątkowane. Patriarchalny system społeczny zrodził się z osiadłego trybu życia i pracy na roli. Kobiety jako mniej przydatne przy pracach ziemnych, miały niższy status. Obecnie warunki pracy i możliwości wykazania się zmieniły się na tyle, że kobiety są w stanie utrzymać się w awangardzie społeczeństwa - mogą przodować w sztuce, działalności politycznej, społecznej i gospodarczej, utrzymywać rodzinę. Z tej racji ich niższość nie ma żadnego uzasadnienia społecznego i postępowe siły, idące za rozwojem cywilizacji, dążą do postępu także w stosunkach społecznych. Kościół utrzymując ów biblijny prymat mężczyzny działa w rzeczywistości na rzecz starożytnego układu społecznego, a nie chrześcijaństwa. Dodam, że model ten lansują nie tyle wszechstronnie wykształceni intelektualiści kościelni co polityczne karykatury "katolików" zgromadzone głónie w LPR, PiS, UPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Old Lady Re: Prosze o dalsze detale. IP: *.res.east.verizon.net 11.12.04, 17:11 W USA wg. oficjalnych danych 37% kobiet jest bita przez mezow lub kochankow. Jest to w wiekszosci kraj protestancki, ale nie slyszalam tak glupiej wypowiedzi ze to baptyzm, anglikanizm, zielonoswiatkowizm, czy co tam jeszcze jest odpowiedzialny za bicie kobiet. Przy okazji wypowiedzi prof Srody przejrzalam statystyki europejskie i niestety kobiety sa bite jak przyslowiowe mokre zyto jak Europa dluga i szeroka, a jednym z wiodacych prym krajow jest laicka Francja (wiem, wiem, zaraz zaczniecie wmawiac ze jednak katolicka). Dziwne ze prof Sroda jako naukowiec nie skupila sie na faktach tylko na swoich fobiach. Sam stosunek kosciola katolickiego do kobiet to juz temat na inna dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Prosze o dalsze detale. IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 17:45 Gość portalu: Old Lady napisał(a): > W USA wg. oficjalnych danych 37% kobiet jest bita przez mezow lub kochankow. > Jest to w wiekszosci kraj protestancki, ale nie slyszalam tak glupiej wypowiedz > i > ze to baptyzm, anglikanizm, zielonoswiatkowizm, czy co tam jeszcze jest > odpowiedzialny za bicie kobiet. Przy okazji wypowiedzi prof Srody przejrzalam > statystyki europejskie i niestety kobiety sa bite jak przyslowiowe mokre zyto > jak Europa dluga i szeroka, a jednym z wiodacych prym krajow jest laicka Francj > a > (wiem, wiem, zaraz zaczniecie wmawiac ze jednak katolicka). Dziwne ze prof Srod > a > jako naukowiec nie skupila sie na faktach tylko na swoich fobiach. > Sam stosunek kosciola katolickiego do kobiet to juz temat na inna dyskusje. xxxxxxxxxxxxxxxxxxx No widzisz, Old Lady. Już jest poprawa w dyskusji. Czyli jakoś tam trzymasz się problemu przemocy wobec kobiet. Mało rozumiesz z tego, że przez socjologa katolik w Polsce może być pojmowany różnie. Nie idzie tutaj przecież o rozważania religijne tylko o socjologiczne. Socjolog nie musi znać wykładni Pisma Św. jak teolog, wystarczy że zanotuje rozziew między nauką i deklarowaną do niej przynależnością a zachowaniem. Przemoc wobec kobiet nie jest przynależna do specyfiki kultury katolickiej. Pani dr Środa mówiła o katolicyźmie w Polsce, a nie o Kościele. To rozróżnienie jest bardzo ważne. Kóściół jest największą w Polsce instytucją mocno osadzoną w świadomości Polaków. To nie jest wina Pani dr Środy, że kultura oficjalna katolicyzmu w Polsce odcina się od swobodnego dialogu i wymiany poglądów. Skupiła sie ona na faktach, a jej interpretacji dla powodów przemocy wobec kobiet nijak nie można uznać za fobie. Polska nie powinna już być jakims krajem hitlerowskim czy stalinowskim, w którym nie można nazwać po imieniu największej instytucji społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Old Lady Re: Prosze o dalsze detale. IP: *.res.east.verizon.net 11.12.04, 19:12 Gość portalu: tomek 1 napisał(a): > Mało rozumiesz z tego, że przez socjologa > katolik w Polsce może być pojmowany różnie. Nie idzie tutaj przecież o > rozważania religijne tylko o socjologiczne. ...... > Pani dr Środa mówiła o > katolicyźmie w Polsce, a nie o Kościele. To rozróżnienie jest bardzo ważne. "Katolicyzm nie wspiera bezpośrednio ale też nie sprzeciwia się przemocy wobec kobiet. Istnieją jednak pośrednie związki, poprzez kulturę, która jest silnie oparta na religii - powiedziała - według agencji Reuters - Magdalena Środa" To cytat z gazety. Dwa fakty ze w Polsce bite sa kobiety i ze Polsce jest katolicyzm zostaly 'posrednio' polaczone. Rownie to madre jak stwierdzenie ze "Istnieja posrednie zwiazki miedzy buddyzmem a przemoca wobec kobiet na Taiwanie." albo "Istnieja posrednie zwiazki miedzy ateizmem a przemoca wobec kobiet w Rosji" itd. To ma byc socjologia? > Polska nie powinna już być jakims krajem hitlerowskim czy > stalinowskim, w którym nie można nazwać po imieniu największej instytucji > społecznej. Przykladem na to ze Polska nie jest krajem stalinowskim jest to forum na ktorym kazdy moze pisac co mu/jej sie podoba. Jedyny problem to dwubiegunowosc myslenia u wiekszosci ludzi, wszystko albo biale albo czarne, nic ze srodka spektrum i zadnej analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Prosze o dalsze detale. IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 20:36 "Katolicyzm nie wspiera bezpośrednio ale też nie sprzeciwia się przemocy wobec > kobiet. Istnieją jednak pośrednie związki, poprzez kulturę, która jest silnie > oparta na religii - powiedziała - według agencji Reuters - Magdalena Środa" To > cytat z gazety. > Dwa fakty ze w Polsce bite sa kobiety i ze Polsce jest katolicyzm zostaly > 'posrednio' polaczone. Rownie to madre jak stwierdzenie ze "Istnieja posrednie > zwiazki miedzy buddyzmem a przemoca wobec kobiet na Taiwanie." albo "Istnieja > posrednie zwiazki miedzy ateizmem a przemoca wobec kobiet w Rosji" itd. To ma > byc socjologia? > > > Polska nie powinna już być jakims krajem hitlerowskim czy > > stalinowskim, w którym nie można nazwać po imieniu największej instytucji > > społecznej. > > Przykladem na to ze Polska nie jest krajem stalinowskim jest to forum na ktorym > kazdy moze pisac co mu/jej sie podoba. Jedyny problem to dwubiegunowosc > myslenia u wiekszosci ludzi, wszystko albo biale albo czarne, nic ze srodka > spektrum i zadnej analizy. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Zacznę od końca. Z tym hitleryzmem i stalinizmem to taki skrót myślowy. Uważam, że komunizm opóźnił Polskę znacznie. Stąd to widzenie czarno-białe. Taka niemożność zgodzenia się z różnymi światpoglądami związana z czołobitnością wobec oficjalnych przekazicieli norm zachowań. Sądzę, że trafiłaś w część prawdy pisząc o ateiźmie i religii katolickiej w Polsce. Nie idzie przecież o wartości reprezentowane przez te dwie postawy, tylko o zachowania względem myślenia "oficjalnego". W Rosji sowieckiej modelem byli ateiści, w Polsce postawy zachowań definiuje głównie kościół. Być może i tu i tam mamy do czynienia z myśleniem religijnym w rozumieniu Pani dr Środy. Panu Bogu (czy 1- emu sekretarzowi) świeczkę, diabłu ogarek. Nie ma co wnikać głębiej bo wypowiedź Pani dr Środy, aczkolwiek daleko idąca, jest za krótka by się dalej tym tematem wzruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Prosze o dalsze detale. IP: *.ceron.pl 11.12.04, 21:02 Francja jest katolicka oczywiście. Państwo jest świeckie, ale społeczeństwo religijne. Środa mówi o kościele katolickim, ponieważ w Polsce on dominuje i nie porównuje ona wpływu kk z innymi kościołami, bo odnosi się wyłącznie do naszego kraju. Specyfiką Polski jest nie tyle fakt bicia kobiet, co społeczne przyzwolenie na wewnętrzne pranie brudów i nieingerowanie w sprawy rodziny przez kk jak i sąsiadów przez ten kościół nauczanych. I nie ma co mówić, że u innych jest gorzej, bo to problemu nie rozwiązuje, lecz utrwala. Celem jest nie miejsce w rankingu a niszczenie patologicznych zjawisk. Ocenianie pani Środy jako naukowca jedynie na podstawie krótkiej wypowiedzi jest nieuprawnione. Należy się w tym celu zapoznać się z jej pracami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Old Lady Re: Prosze o dalsze detale. IP: *.res.east.verizon.net 12.12.04, 17:57 Przytoczone przeze nmie statystyki nie mialy na celu pocieszania sie ze gdzie indziej jest gorzej, tylko pokazania ze wszedzie jest rownie zle. Skoro to samo zjawisko wystepuje w roznych krajach niezaleznie od ich kultury i religii, to wydaje sie logiczne ze jego przyczyna jest bardziej pierwotna niz sama religia. Tekze KK trafil do wypowiezi pani minister jak przyslowiowy Pilat w credo. Odnosnie kosciola katolickiego w Polsce, to jesli mialabym cos mu zarzucic to raczj "wchodzenie z butami do lozka" niz obojetnosc. Fakt ze w Polsce maltretowane kobiety czesto pozostaja w tragicznym ukladzie "dopoki smierc ich nie rozlaczy" spowodowany jest raczej niedostatkiem materialnym i brakiem tanich mieszkan niz przyzwoleniem moralnym czy naciskami religijnymi. Wracajac do prof Srody, to jako naukowiec ma prawo mowic co chce, ale jako polityk ma obowiazek wiedziec co mowi i w czyim imieniu. W Polsce zbyt wielu politykow z prawa i z lewa uwaza sie raczej za prorokow jedynej prawdy niz za reprezentatow spoleczenstwa. Wypowiedz prof Srody byla nietaktowna wzgledem duzej czesci katolikow w Polsce i mogla ja sobie darowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Prosze o dalsze detale. IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 15:59 alpha_helix napisał: > Gość portalu: tomek 1 napisał(a): > > >xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx > > > > Trochę przewrotny jest alpha_helix. Zanim zacznie się opisywać przyczyny > dobrze > > > > jest opisać, tak roboczo, samo zjawisko. To, że przemoc w rodzinie, przem > oc > > wobec kobiet, dotyczy również Kościoła Katolickiego w Polsce, nie może bu > dzić > > wątpliwości. To Kościół jest w Polsce głównym przekazicielem wykładni > moralnej > > dla ludzkiego współżycia. Chowanie głowy w piasek nic nie da. > ----------------------- > Dla mnie wykladnia moralna kosciola jest jednoznaczna. Przemoc jest zlem wobec > kazdej istoty. Kobieta ma szczegolna role jako osoba dajaca nowe zycie. > Szacunek do kobiety zapisany jest w Biblii, rola Matki Boskiej. Kosciol > prowadzi domy ochrony dla kobiet - ofiar przemocy. Chcialbym dowiedziec sie > rzeczowych argumentow drugiej strony bo ciagle nie rozumiem powodu wypowiedzi > Srody (Janik to politruk-propagandzista jego pod uwage nie biore) poza > kontekstem propagandowym. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Idzie tu, być może, o rozziew poznawczy i kulturowy między nauczaniem Kościoła w Polsce a praktyką. Po to by przemoc potępić, trzeba ją umieć zdefiniować i tej definicji wyciągnąć reguły dla ludzkiego zachowania. Nie wolno też, to już tak na marginesie, zapominać, że polski katolicyzm jest postrzegany na świecie jako raczej prymitywny i "chłopski". Trzeba tu, jak soli, kultury publicznej wymiany poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_helix Re: Prosze o dalsze detale. Teoria i praktyka 11.12.04, 16:16 Gość portalu: tomek 1 napisał(a): > Idzie tu, być może, o rozziew poznawczy i kulturowy między nauczaniem Kościoła > w Polsce a praktyką. .... --------------------------- ..Rozdzwiek miedzy Ewangelia i codziennym zyciem jest duzy i zawsze byl. Chyba historia Kaina i Abla byla pierwsza zapowiedza czego ludzkosc moze oczekiwac. Dla mnie Ewangelia jest swego rodzaju prgramem ktory usilnie i dobrowolnie stara sie przedostac do swiadomosci ludzi. Czlowiek jest naturalnie niedoskonaly i to jest praktyka. Gdybysmy byli doskonali to Biblia byla by niepotrzebna a przede wszystkim Adam i Ewa nie wylecieli by z Raju! Na stosunki w rodzinne sklada sie mnostwo elementow psychologicznych, spolecznych, kulturowych. Dlaczego akurat winnic kosciol? ---------------------------------------- >Nie wolno też, to już > tak na marginesie, zapominać, że polski katolicyzm jest postrzegany na świecie > jako raczej prymitywny i "chłopski". Trzeba tu, jak soli, kultury publicznej > wymiany poglądów. ------------------------ Z tym to sie nie zgodze ale moze nie podrozowalem wystarczajaco duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Prosze o dalsze detale. Teoria i praktyka IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 16:27 alpha_helix napisał: > Gość portalu: tomek 1 napisał(a): > > > Idzie tu, być może, o rozziew poznawczy i kulturowy między nauczaniem > Kościoła > > w Polsce a praktyką. .... > --------------------------- > ..Rozdzwiek miedzy Ewangelia i codziennym zyciem jest duzy i zawsze byl. Chyba > historia Kaina i Abla byla pierwsza zapowiedza czego ludzkosc moze oczekiwac. > Dla mnie Ewangelia jest swego rodzaju prgramem ktory usilnie i dobrowolnie > stara sie przedostac do swiadomosci ludzi. Czlowiek jest naturalnie > niedoskonaly i to jest praktyka. Gdybysmy byli doskonali to Biblia byla by > niepotrzebna a przede wszystkim Adam i Ewa nie wylecieli by z Raju! Na stosunki > > w rodzinne sklada sie mnostwo elementow psychologicznych, spolecznych, > kulturowych. Dlaczego akurat winnic kosciol? > ---------------------------------------- > >Nie wolno też, to już > > tak na marginesie, zapominać, że polski katolicyzm jest postrzegany na > świecie > > jako raczej prymitywny i "chłopski". Trzeba tu, jak soli, kultury publicz > nej > > wymiany poglądów. > ------------------------ > Z tym to sie nie zgodze ale moze nie podrozowalem wystarczajaco duzo. xxxxxxxxxxxxxxxx To wszystko bardzo ładne. Tylko tutaj idzie o to, że przemoc wobec kobiet jako "rozdźwięk między Ewangelią a codziennym życiem" jest według Pani dr Środy ignorowany przez Kościół w Polsce. MOżna, a nawet należy, zadać pytanie związane z kulturowością wielu wyznawców katolicyzmu w Polsce. Może mają oni mało wspólnego z Ewangelią Św.? Wiesz komunizm leninowski, z całą swoją ignorancją i przemocą, był celowo i świadomie oparty na kulturze chłopskiej, to znaczy na kulturze samosądu, oderwanej od cywilizowanego państwa prawa. Ja tu widze bardzo wyraźną analogię. Tutaj nie mo co chować głowy w piasek. Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_helix Re: Prosze o dalsze detale. Teoria i praktyka 11.12.04, 17:00 W odpowiedzi do postu Jolanty podkresilem ze "patrialchalnosc" ktora wedlug dr. Srody jest elementem sprzyjajacym przemocy wobec kobiet nie jest wedlug mnie podna religii ale stopnia rozwoju spolecznego. Przez tysiaclecia religia chrzescijanska tworzyla wspolczesny swiat i cala zachodnia cywilizacja jest pochodna tego nurtu. Najbardziej rozwiniete kraje przyjely daleko idace formy ochrony rodziny przed przemoca. Podloze religijne nie przeszkodzilo w tym a wedlug mnie, wprot przeciwnie, promowalo rozwoj spoleczenst. Polska musi przejsc jeszcze pewien dystans aby ten pozion osiagnac. I jeszcze prosze nie zapominac ze kosciol jest sponsorem miejsc opieki gdzie kobiety przesladowane moga sie schronic. Ile takich osrodkow stworzyla dr. Sroda? Milo mi sie dyskutuje ale musze juz zajac sie innymi obowiazkami Pozdrowienia dla tomka 1 i Jolanty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Prosze o dalsze detale. Teoria i praktyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 18:58 Dzięki za pozdrowienia! Pozdrawiam również. Rzeczywiście brakuje nam w Polsce trochę dystansu i umiejętności dyskutowania o problemach. Spodobała mi się wypowiedź Pani Środy, że ten "atak" nie jest ani ideologiczny, ani polityczny, ale polski. Ogromną pociechą jest myśl, że problem jest tak "żywo" dyskutowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga do Jolanty PAPIEŻ a nie PAPIERZ" IP: *.crowley.pl 11.12.04, 15:03 Szanowna pani! Widze ze jest pani znawca problemu katolocyzmu w naszym kraju w proporcji do znajomosci ortografii!!!!!!! To jest charakterystyczne dla przeciwników Kościoła- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tomka 1 Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.crowley.pl 11.12.04, 14:57 Widziane z oddali "wystapienie" niejakiej Srody jest tylko niewyraznym obrazem sprawy.Pomijajac sens uczestnictwa w takiej naradzie o głównym temacie "Honorowe zabijanie zon" - powiedzmy jasno aktualnym dla islamu- to wysyłanie na cos takiego osoby nie znającej języka a wdajacej się w rozmowy z przedstawicielami prasy- jest absurdalne.Natomiast wypowiedz tow Janika który (prawnik) wprowadza pojecie "prawdy autentycznej" mnie nie dziwi bo on wie ze prawda to od czasów truchła z Kremla - pojecie "klasowe".śmieszy mnie także aplauz Jolant i innych pań (czy wszystkie bite?) z klasy Jarugi czy jak jej tam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 15:07 Gość portalu: do tomka 1 napisał(a): > Widziane z oddali "wystapienie" niejakiej Srody jest tylko niewyraznym obrazem > sprawy.Pomijajac sens uczestnictwa w takiej naradzie o głównym > temacie "Honorowe zabijanie zon" - powiedzmy jasno aktualnym dla islamu- > to wysyłanie na cos takiego osoby nie znającej języka a wdajacej się w rozmowy > z przedstawicielami prasy- jest absurdalne.Natomiast wypowiedz tow Janika który > > (prawnik) wprowadza pojecie "prawdy autentycznej" mnie nie dziwi bo on wie ze > prawda to od czasów truchła z Kremla - pojecie "klasowe".śmieszy mnie także > aplauz Jolant i innych pań (czy wszystkie bite?) z klasy Jarugi czy jak jej > tam! xxxxxxxxxxxxxxxxxxx Nic z tego bełkotu nie rozumiem. Nie pisz do mnie więcej. Marnujesz tylko mój czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga do tomka 1 Tak! Stałe przebywanie z angolami" IP: *.crowley.pl 11.12.04, 15:12 nie wpływa dobrze na szare komórki! Tekst jest wyrażny dla srednio wykształconych osób.Nie bede ci go jednak wyjasniał po jak mawiał prof Kepiński (poszukaj w encyklopedii) dialog z toba jest "sprzeczny z zasadami higieny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Tak! Stałe przebywanie z angolami" IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 15:24 Gość portalu: gaga do tomka 1 napisał(a): > nie wpływa dobrze na szare komórki! Tekst jest wyrażny dla srednio > wykształconych osób.Nie bede ci go jednak wyjasniał po jak mawiał prof Kepiński > > (poszukaj w encyklopedii) dialog z toba jest "sprzeczny z zasadami higieny" xxxxxxxxxxxxxxxxxxx Nie pisze się "wyrażny" tylko, "wyraźny". Uważaj durniu na swoją ortografię, i nie cytuj Kępińskiego boś za głupi na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga do tomka 1 wpisuje cie tomku do naszego "Notesu" IP: *.crowley.pl 11.12.04, 15:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga do tomka 1 Re: wpisuje cie tomku do naszego "Notesu" IP: *.crowley.pl 11.12.04, 16:01 Wjasniam ci ze prowadzony przez moich studentów "Notes" ( AM UJ Psychiatria } jest stałym elementem naszych ćwiczeń i umozliwia sledzenie pewnych prawidłowości ............nie bede jednak cię nudził! Przy okazji pobytu w naszym miescie wpadnij na ul Botaniczna-Klinika Neurologii gdzie jak pokażesz siostrze dyżurnej wydruk tego forum-niezwłocznie porozmawiamy. Do Swiąt dyzury mam popołudniowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: wpisuje cie tomku do naszego "Notesu" IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 16:02 Odpieprz się durniu z crowley. Tylko marnujesz ludziom czas. Paszoł won ciemniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tomka 1 Re: Tak! Stałe przebywanie z angolami" IP: *.crowley.pl 11.12.04, 16:08 Rozumiem że ostatnie zdanie (Durniu itd) nawiazuje do twojego apelu o kulturalna dyskusje!! Brawo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 Re: Tak! Stałe przebywanie z angolami" IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 16:30 Gość portalu: do tomka 1 napisał(a): > Rozumiem że ostatnie zdanie (Durniu itd) nawiazuje do twojego apelu o > kulturalna dyskusje!! Brawo!! xxxxxxxxxxxxxx Nie, zadufany w sobie durniu, nawiązuje ono tylko do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:09 Do Tego co Go śmieszy! Po pierwsze to nie aplauz, ale apel! Po drugie nigdy nie byłam bita, bo zwyczajnie nie pozwoliłam na to. Niestety, gdybym nie była dostatecznie silna p-s-y-c-h-i-c-z-n-i-e, to mój katolicki mąż obił by mnie nie jeden raz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta pżyłóż mu Re: No to jeszcze ten PAPIERZ" IP: 5.5D* / 213.40.67.* 11.12.04, 15:26 Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_helix Pani Jolanto, wspolczuje trudnego pozycia ale... 11.12.04, 15:43 Gość portalu: Jolanta napisał(a): >... > Niestety, gdybym nie była dostatecznie silna p-s-y-c-h-i-c-z-n-i-e, to mój > katolicki mąż obił by mnie nie jeden raz! ----------------------------- ... jesli juz to pisze Pani to prosze wyjasnic dlaczego obarcza Pani kosciol katolicki problemami osobowosci swego meza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 16:30 Całkowicie popieram , wysyłanie tow. Środy na sympozjum o honorowych mordach w społeczności muzułmańskiej )za nasze pieniądze ( w ilu jeszcze takich imprezach -jako podatnicy- bierzemy udział to skandal i rabunek podatników . Czas skończyć z tą okupacją Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rekin Prezes 24-wyleź spod konfesjonału i rozejrzyj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:31 Zuch! Odpowiedz Link Zgłoś
kaszub11 Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" 11.12.04, 14:36 Ja też myśle, że Janik i Środa powiedzieli to, w co wierzą. I uważam za dobre to, że wyborcza opowiedziała się prawie jednoznacznie po ich stronie. Należy wreszcie powiedzieć prawdę o swoich poglądach, tak aby społeczeństwo wiedziało co kto myśli. Może wtedy Katolicy odkryją co robią ich biskupi typu Życimski i Pieronek, po której stronie jest Gocłowski. Może zobaczą jaką destrukcyjną rolę odgrywa Tygodnik Powszechny, Więź i Unia Wolności. Wbrew pozorom mówienie prawdy pozwala czasem na otrzeźwienie, na rozpoznanie wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.ny325.east.verizon.net 11.12.04, 14:47 kaszub11 napisał: > Ja też myśle, że Janik i Środa powiedzieli to, w co wierzą Sam numerek 11 pokazuje jakiego wyznania jest tzw. kaszub. A swoja droga te dwucyfrowe numerki, czy to jakis kod mossadu, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
kaszub11 Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" 11.12.04, 15:05 Po prostu tylu Kaszubów było zarejestrowanych, że dostałem nr 11. Ale chętnie dowiem się co ta 11 oznacza. Wyznania jestem Rzymsko-Katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:52 A co robią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rekin Politak J przeleciałbyś panie, zamiast wazeliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:37 Politak J. autorytet w kurniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Jasne, islam jest lepszy dla kobiet. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyżyk katabasy ruszyli do ataku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:44 czytam te wypowiedzi na forum i mocno zalatuje tu kruchtą, widać czarni dostali polecenie od purpury, ażeby atakować Janika i w ten sposób "kształtować" opinię, proponuję zobowiązać również alumnów, toż to prawdziwe mieso armatnie. A wracając do sprawy, to najwięcej krzyczy zaścianek. Ale my tu nie o ciemnocie....im i tak nic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: parchy ruszyli do ataku IP: *.ny325.east.verizon.net 11.12.04, 14:49 Gość portalu: czyżyk napisał(a): > czytam te wypowiedzi na forum i mocno zalatuje tu kruchtą, widać czarni dostali > polecenie od purpury, ażeby atakować Janika i w ten sposób "kształtować" opinię > , > proponuję zobowiązać również alumnów, toż to prawdziwe mieso armatnie. A > wracając do sprawy, to najwięcej krzyczy zaścianek. Ale my tu nie o > ciemnocie....im i tak nic nie pomoże. Wam tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawka Re: parchy ruszyli do ataku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:52 Nie ubliżaj porządnym ludziom matole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: światłość Re: parchy ruszyli do ataku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:57 co? zabolało? ojejku! a czarnego podniebienia i tak nie ukryjesz i uśmiechnij się - jutro możesz nie mieć zębów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cimelek Re: parchy ruszyli do ataku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:00 A ty rozumu nie masz już dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Towarzyszu czyżyk IP: *.aster.pl 11.12.04, 14:51 A może tak coś twórczego. Nie każdy spełnia wymogów jakie postawiłeś osobom zabierającym głos. Tak samo jak nie każdy czyżyk jest jordolniety. Towarzyszu czyżyk najpierw pomyśl a później zabieraj głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Alumn Oleksy stale o tym pamieta ;-) n/t IP: HTTP1.* / *.esc11.net 11.12.04, 15:44 Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_helix Konwulsje PZPR-owskiego klonu genetycznego 11.12.04, 14:45 Gdy juz zadna terapia nie pomaga, pozostaja populistyczne hasla, a noz czesc elektoratu zalapie sie. Przykryc afery post-komunistow antyklerykalizmem, pobiadolic na rola kobiet, teraz kosciol kaze je bic a kiedys tak im bylo dobrze za komuny na traktorach i w kopalniach! Narodzona z PZPR SDL jest ostatnia organizacja ktora ma moralne prawo przytykac innym gnebienie kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.acn.waw.pl 11.12.04, 14:49 Srali-pierdziali. Bezkompromisowy antyklerykalizm SLD ma charakter sezonowy i wiąże się ściśle z przedwyborczą słabowitością w sondażach. Jeśli im się poprawi (wolałbym nie) - szybko zmienią zdanie, znów zaczną bronić cennych społecznych kompromisów, szukać porozumienia z kościołem, a próby podnoszenia kwestii światopoglądowych będą łagodnie uciszać jako nadmierny radykalizm. Naprawdę przykro mi, że tylko oni wykazują solidarność ze Środą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QY JANICZKU moj kochany Janiczku........... IP: *.de / *.kirche-bayern.de 11.12.04, 14:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Michnik Puscic Srode i Janika do burdelu tam sie zrealizuj IP: *.com.br / 200.223.238.* 11.12.04, 14:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Michnik Wez Srode bez wazeliny to bedzie wolna, Janika tez IP: *.com.br / 200.223.238.* 11.12.04, 14:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Michnik Sroda i Janik w burdelu sa wolni i chca bez wazeli IP: *.com.br / 200.223.238.* 11.12.04, 14:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Środa miała prawo wypowiadać się jako ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:01 ...osoba prywatna, nie jako minister. I dlatego, że wykroczyła poza kopetencje a nie ze względu na treść wypowiedzi powinna odejść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulko Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:00 Nie jestem fanatykiem ,jestem raczej ateistą.Wypowiedź Janika jednak uważam za idiotyczną.Całe postępowanie SLD w chwili obecnej zakrawa na idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Jedna uwaga. IP: *.icpnet.pl 11.12.04, 16:21 >...) Całe postępowanie SLD w chwili obecnej zakrawa na idiotyzm. Ja bym stwierdzil, ze postepowanie SLD w ogole zakrawa na idiotyzm. Przy okazji uzylbym paru innych okreslen typu sabotaz, zlodziejstwo, bandytyzm, barbarzynstwo, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Precz z burakami Janik: autentyczna (!) prawda o sld-upkach IP: *.crowley.pl 11.12.04, 15:01 Jak widać prymitywizm intelektualny jest wyróżnikiem "lewicowoci". Głupi w środę, z jajnikiem czy bez - hasło sld-upków na nowe wybory? Zaściankowość i ciasnota światopoglądowa znamionuje naszych pożal się Boże XIX- wiecznych lewaków. Kwas solny nie pomoże na ten beton... ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialystok Re: Janik: Środa powiedziała "autentyczną prawdę" IP: *.elpos.net 11.12.04, 15:02 prawda prauda prawda Odpowiedz Link Zgłoś