xiazeluka 13.01.05, 10:29 www.korespondent.pl/index.php?x=artykuly&id=591 Uczciwość nie popłaca w tym cholernym, opresyjnym państwie, okupowanym przez złodziei znęcających się nad normalnymi ludźmi. Czas na antysocjalistyczną kontrrewolucję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lala.laleczna Re: Socjalizm generuje patologie: 13.01.05, 10:39 Chętnie stanę na barykadach .... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Ludzki Pan 13.01.05, 10:45 W moim niewielkim mieście znam takich historii wiele. Zaprezentuję ostatnio zasłuszaną. Sklepik przy cmentarzu z odpowiednimi akcesoriami. Ma 1 kasę fiskalną i normalnie to wystarczy. Ale w okolicy 1 listopada, kiedy obroty (i dzika konkurencja) gwałtownie wzrastają właściciel uruchamia kilka dodatkowych punktów sprzedaży na zewnątrz sklepu, zatrudniając dodatkowych sprzedawców. Nie ma możliwości wstukania tego na jedną kasę fiskalną, więc każdy sprzedawca prowadzi ręcznie ewidencję sprzedaży i pod koniec dnia właściciel wprowadza obrót do kasy fiskalnej. Logiczne, ale sprzeczne z przepisami.By być w porządku wobec fiskusa winien kupić kilka dodatkowych kas. Nasłana kontrola skarbowa przyszła tylko do niego, nie interesująac się dziesiątkami konkurencynych punktów działającymi zupełnie bez papierów. Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem tez maiłem takie załamanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 10:51 1) komenda policji w gliwicach sfałszowała pzretarg na dostawe sprzetu 2) wysłali 2 niepismatych i nieczytatych zeby mnie postraszyc lub zbadac czy bede sie rzucał. od tamtej pory siedem walczy i zwyciezy 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 A ja czytałem gdzieś taką historyjkę 13.01.05, 11:01 Urząd Skarbowy zrobił przetarg na dostawę sprzętu komputerowego. W specyfikacji ustalił zerową stawkę VAT. Przetarg wygrała lokalna firma, wywiązała się z kontraktu. Urząd zapłacił po czym przeprowadził kontrolę. Okazało się, że firma zastosowała złą stawkę VAT. Miało być 22%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem najgorsza jest mysl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:02 ze menda ktora na twojej krwi zeruje jeszcze dodatkowo bez powodu kasa zywiciela 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Powód ma 13.01.05, 11:14 Miałem z rok temu kontrolę skarbową - niechlujnie ubrany jegomość o fizjonomii wiejskiego sklepikarza chciał wiedzieć, skąd biorę szmal na ekstrawagancje w rodzaju samochodu i tym podobnych dóbr luksusowych. Udało mi się go przekonać, że w gruncie rzeczy jestem równie biedny jak on - to na raty, tamto uzywane, rodzice pomagają itd. Dał se siana, nie uznał mnie za takiego, kto ma więcej od niego. On jednak był elegantem w porównaniu z facetami ściągającymi kasę za niezapłacone mandaty - siedzą w piwnicy przy biurkach pamietających wojnę rosyjsko-japońską 1905 roku, mają niedomyte paznokcie i cuchną potem, jako że nie stać ich na najtańsze perfumy z ulicznego straganu. Mają więc motywację do ścigania ofiar drogowego gestapo i innych nieszczęśników, których wziął na celownik fiskalny pluton egzekucyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Powód ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:21 mnie w 95 wzieli na łubiankę za pezota 106 [bo znajomy jezdzil autobusem i zabolało. wczesniej ten znajomy zakablował sklep osiedlowy bo sprzedawał kokakole drozej niz promocja wypisana na naklejce] no ale mniejsza o detale. w gliwicach na ten przyklad szeregi urzednikow skarbowych zapełnili co cwansi górnicy z pozamykanych kopaln. przychodzi taki ryl po mandat z przed 2 lat i pyta co mam w domu. ja mowie "wszystko co potrzeba" a on "a widełło?" nie mam przepraszam ale nie mam "a czemu?". nie mogl tego pojac przez pol godziny jak mozna nie miec widełło 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
karlin trzcina i dąb 13.01.05, 11:03 Jak ci niepismaci mieli po dwa metry i wyszczerbione scyzoryki, to raczej negocjuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: trzcina i dąb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:16 karlin napisał: > Jak ci niepismaci mieli po dwa metry i wyszczerbione scyzoryki, to raczej > negocjuj. nie one byly chuderlawi i niezdrowi. robili tylko aluzje. ja ich sposobem biore teraz. nie daje pieniazków tyle ile sie nalezy wg belki. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Re: trzcina i dąb 13.01.05, 11:19 Gość portalu: siedem napisał(a): > nie one byly chuderlawi i niezdrowi. ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
karlin To nie w polskich skarbownikach problem 13.01.05, 11:00 Pytanie zasadnicze brzmi: Czy Wielka Brukiew zadekretuje używanie kas fiskalnych podczas bezpłatnego korzystania ze sławojek czy nie? Podatek dochodowy zostawia bowiem zbyt wiele swobody tym cwaniakom, którzy unikają jego płacenia, dochodów nie osiągając. Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Xiazeluka rewolucjonistą !? :-0 13.01.05, 11:17 W kapitalistycznych Włoszech, rządzonych od dłuższego czasu przez prawicę i najbogatszego Włocha , kapitalistę całą gębą, wydawanie (i odbieranie paragonu!) jest obowiązkowe. Przepisy karzą nawet... klientów, którzy nie odbiorą wydanego pragonu . Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Kontrrewolucjonistą, imbecylu. Naucz się czytać. 13.01.05, 11:33 Włochy od lat dwudziestych XX wieku są we władzy socjalistów, a sporadyczne rządy gabinetów prawicowych trwają zbt krótko i są zbyt słabe, by odwrócić falę. Towarzysz jak zwykle myli system z doraźnie rządzącą władzą. Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Re: Kontrrewolucjonistą, imbecylu. Naucz się czyt 13.01.05, 12:15 xiazeluka napisała: > Włochy od lat dwudziestych XX wieku są we władzy socjalistów, a sporadyczne > rządy gabinetów prawicowych trwają zbt krótko i są zbyt słabe, by odwrócić > falę. Towarzysz jak zwykle myli system z doraźnie rządzącą władzą. Oczywiście . Włochy od zawsze były socjalistyczne . Alcide de Gasperi ( współtwórca europejskiej chadecji ) wprowadził Italię do RWPG , a Gulio Andreotti ( oskarżony o korupcje i współprace z mafią ) w 1992 wyprowadzał sztandar Socjalistyczną "falę" kontynuował tow. Silvio Berlusconi , rządzący od 1994 , a potem nieprzerwanie od 10.06.2001 do dziś ... PS Daruj sobie inwektywy , yntelektualisto z Czerniakowa . Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Prosiłem towarzysza, by nauczył się czytać 13.01.05, 12:40 Lewica we Włoszech zawsze miała duże wpływy - faszyści, WPS, KPWłoch nadawali ton italiańskiej polityki. Który to włoski socjalista znalazł schronienie u tow. Kadafiego, przypomnijcie towarzyszu? I wyjaśnijcie to zdanie, po jakiemu je napisaliście, względnie co chcieliście wyrazić: "Socjalistyczną "falę" kontynuował tow. Silvio Berlusconi , rządzący od 1994 , a potem nieprzerwanie od 10.06.2001 do dziś" Rządził od 1994 r. do kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Mogę być co najwyżej Twoim towarzyszem... rozmowy 13.01.05, 12:53 xiazeluka napisała: > Lewica we Włoszech zawsze miała duże wpływy - faszyści, WPS, KPWłoch nadawali > ton italiańskiej polityki. Który to włoski socjalista znalazł schronienie u > tow. Kadafiego, przypomnijcie towarzyszu? Początki Alzheimera ? Współczuję . Chodzi Ci zapewne o PRAWICOWCA Andreottiego , który oskarżony zbiegł do ... TUNEZJI . > > I wyjaśnijcie to zdanie, po jakiemu je napisaliście, względnie co chcieliście > wyrazić: > "Socjalistyczną "falę" kontynuował tow. Silvio Berlusconi , rządzący od 1994 , > a potem nieprzerwanie od 10.06.2001 do dziś" > > Rządził od 1994 r. do kiedy? A co to ? Zadanie domowe ? Sprawdź sobie w wyszukiwarce . Wypowiedzi tow. Silvio : BBC (06.04.2004) To moralne unikać płacenia podatków, które są wysokie. BBC (20.01.2004) Nie ma na światowej scenie politycznej nikogo, kto mógłby się ze mną równać. Cosa Nostra blisko Berlusconiego Przyjaciel i współpracownik premiera Silvio Berlusconiego senator Marcello Dell'Utri został skazany przez sąd w Palermo na 9 lat za związki z mafią. Mówi się, że takie kontakty mógł mieć również Berlusconi. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Towarzyszu, towarzysz mi 13.01.05, 14:00 Nie chodziło mi o Andreottiego, który ponadto nie jest prawicowcem, lecz chadekiem, ofermo - miałem na myśli towarzysza Craxiego, choć faktycznie pomyliłem Libię z Tunezją. Pytałem następnie towarzysza o sens tego kulawego zdania "rządził od 1994, a potem od 2001..." Jeśli nie umiecie przelewać swoich myśli (?) na monitor, to po prostu nie tracie czasu. Wypowiedź: "To moralne unikać płacenia podatków, które są wysokie." jest jak najbardziej słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Luki pamięci 13.01.05, 12:32 Ciągle podtrzymujesz teoryjkę , jakoby Mussolini był w latach 20-tych nadal socjalistą . Czy to socjalistyczne poglądy skłoniły go np. do podpisania traktatów laterańskch z Watykanem ? Już w 1921 Achille Ratti , przyszły papież Pius XI wolał : "Mussolini to wspaniały człowiek . Słyszycie ? To wspaniały człowiek ! " Po latach to podtrzymywał : "Mussolini został nam zesłany przez Opatrzność . " Zaś kardynał Vannutelli rozmarzył się : "[Mussolini został] wybrany jako ten , który ocali i przywróci mu szczęsliwy byt .' Do dziś pamiętam film dokumentalny z parady w latach 30. i sznur cięzarówek , a na nich zakonnice z wniesionymi w faszystowskim pozdrowieniu PRAWYMI rękami ... Czepianie się szczegołów z biografii jest bronią obosieczną . Czy nadal zarzucasz Paulowi Wolfovitzowi , że był trockistą , Korwinowi-Mikke - członkiem SD , a Balcerowiczowi - PZPR ? Z kolei niejaki Osama bin Laden był niegdyś powszechnie szanowanym przedsiębiorcą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Luki pamięci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:40 > Czy to socjalistyczne poglądy skłoniły go np. do podpisania traktatów > laterańskch z Watykanem ? włoski faszyzm był antyklerykalny jak "kłamstwa i szity" albo APP Racja. to ze jakis papa poblogosławił musoliniego o niczym nie swiadczy. gadzinowski po jolkowej aferze przyznał sie ze był u biskupa na opłatku co tez nie powinno byc nadinterpretowane. 2 sprawa, wucek, skad u was te natretne kojarzenie kosciola z prawica? ???? 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Po siedmkroć 13.01.05, 13:00 Gość portalu: siedem napisał(a): > > Czy to socjalistyczne poglądy skłoniły go np. do podpisania traktatów > > laterańskch z Watykanem ? > > włoski faszyzm był antyklerykalny jak "kłamstwa i szity" albo APP Racja. to ze > jakis papa poblogosławił musoliniego o niczym nie swiadczy. "Jakiś papa" !? Papież jest głową kościoła katolickiego , liczącego miliard wyznawców . Czy o Janie Pawle II też mówisz "jakiś papa" ? > 2 sprawa, wucek, skad u was te natretne kojarzenie kosciola z prawica? A skąd u Ciebie i innych natrętne kojarzenie socjaldemokracji ( i mojej skromnej osoby ) z ZSRR , a nawet z Pol Potem i KRL-D ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Po siedmkroć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 13:06 ksiaze jasnosci juz ci odpowiedzial, ziew... 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Komunistyczny kretyn 13.01.05, 12:55 v.ci napisał: > Ciągle podtrzymujesz teoryjkę , jakoby Mussolini był w latach 20-tych nadal > socjalistą . To nie "teoryjka", lecz fakt. I nie w "latach 20-tych", ale od początku - zaczynał we Włoskiej Partii Socjalistycznej - aż do końca swego lewicowego żywota - ostatnim jego tworem była Republika Socjalna (a nie "Kapitalistyczna", ośle). > Czy to socjalistyczne poglądy skłoniły go np. do podpisania traktatów > laterańskch z Watykanem ? Czyżby tow. Stalin był prawicowcem, ponieważ podpisał kilka traktatów z przedstawicielami imperialistycznego Zachodu? Czyżby był wrogiem ludu, ponieważ zadawał się ze znanym wrogiem komunizmu, Winstonem Churchillem? Już wam to kiedyś tłumaczyłem, towarzyszu, lecz bezskutecznie, jak widać - mylicie politykę z ideologią. Towarzysz Lenin nauczał: "Kapitaliści sprzedadzą nam sznurek, na którym ich powiesimy", co przekładając na język praktyki oznacza jedynie, że dobre stosunki z wrogami rewolucji światowej nie oznaczają zmiany ideologicznego kursu. Konkordaty z Watykanem zawarło w międzywojniu wiele państw, regulowały one stosunki wzajemne na takiej samej zasadzie, jak pakty bilateralne między wieloma państwami. > Już w 1921 Achille Ratti , przyszły papież Pius XI wolał : > "Mussolini to wspaniały człowiek . Słyszycie ? To wspaniały człowiek ! " I co z tego ma wynikać??? Kościół katolicki w Chile generalnie stał po stronie Allende, ale chyba tego ostatniego nie nazwie towarzysz prawicowcem? Zamiast jednak zajmować się waszym poszczekiwaniem zza węgła, może trochę wiedzy: "Ruch faszystowski narodził się 23 III 1919 podczas zebrania ok. 100 osób w Klubie Koła Przemysłowo-Handlowego przy placu San Sepolcro w Mediolanie, którego uczestnikami byli przeważnie eks-socjaliści, jak Mussolini i jego serdeczny przyjaciel, a późniejszy antyfaszysta i długoletni przywódca powojennej Włoskiej Partii Socjalistycznej - Pietro Nenni, syndykaliści, futuryści i republikanie; przewodniczącym zebrania był założyciel mediolańskiej grupy paramilitarnej, złożonej z byłych kombatantów, kpt. Ferruccio Vecchi; przedłożony przez Mussoliniego program założonych tego dnia Związków Bojowych (Fasci di Combattimento), skrajnie lewicowy, demokratyczny i radykalny społecznie, zakładał: ustanowienie republiki, wprowadzenie powszechnego, równego i bezpośredniego prawa wyborczego dla obu płci, zniesienie Senatu, tytułów szlacheckich i zakonów rycerskich, likwidację policji politycznej, wprowadzenie obowiązkowej służby wojskowej i jednolitego, państwowego systemu nauczania, gwarancje wolności słowa, sumienia, religii, zgromadzeń i prasy, parcelację wielkiej własności ziemskiej, rozwiązanie akcyjnych spółek przemysłowych i bankowo-giełdowych, nowe oszacowanie i opodatkowanie własności prywatnej, obciążenie spłatą długu państwowego "klas posiadających", wprowadzenie 8-godzinnego dnia pracy, zakaz pracy dla dzieci poniżej 16 lat, obniżenie wieku emerytalnego z 65 do 55 lat, przestawienie produkcji na zasady kooperatywizmu, bezpośredni udział robotników w dochodach przedsiębiorstwa, a w polityce zagranicznej: "solidarność międzynarodową" w ramach Ligi Narodów, zniesienie tajnej dyplomacji, przeciwstawianie się wszelkim imperializmom - w tym "ewentualnemu imperializmowi włoskiemu"; program ten zatwierdził I Kongres faszystowski (9-10 X 1919) we Florencji; do 1920 fasci i ich organ "Il Popolo d`Italia" popierali także wszystkie strajki robotnicze, łącznie z okupacyjnymi, oraz ich żądania; socjalistyczny bądź rewolucyjno-syndykalistyczny rodowód i lewicowe przekonania posiadali, prócz Mussoliniego, prawie wszyscy przywódcy faszystowscy pierwszego rzutu: organizator strajków chłopskich w Emilli - Dino G r a n d i (1895-1988), syndykalista Michele B i a n c h i (1883-1930) i terroryzujący swój region, metodami budzącymi wstręt nawet innych faszystów, ras Cremony (zwany "rzeźnikiem z Cremony"), a późniejszy zwolennik ścisłego sojuszu z III Rzeszą i naśladowania hitlerowskiego rasizmu - Roberto F a r i n a c c i (1892-1945); na 7 członków Komitetu Wykonawczego FC było 3 eks- socjalistów i 2 syndykalistów; wyjątkiem był pierwszy "faszysta prawicowy" - monarchista i konserwatysta, w czasie wojny bohaterski kapitan arditi ("śmiałków") - Cesare Maria hr. D e V e c c h i di Val Cismon (1884-1959); sympatie prawicowe i przywiązanie do katolicyzmu deklarował także brat Benita i jego następca w redakcji "Il Popolo d`Italia" - Arnaldo Mussolini (1885-1931); doskonałe relacje panowały także w tej fazie pomiędzy f. a włoską masonerią, szczególnie w tym kraju antykatolicką i antypapieską: z ruchem fasci były związane zwłaszcza 2 loże: Palazzo Giustiniani i Piazza Gesú, a masonami byli tak czołowi faszyści, jak: Farinacci, Edmondo R o s s o n i (1884-1965), Cesare R o s s i (1887-1967), Fernando A g n o l e t t i (1875-1933), quadrumvir Italo B a l b o (1896-1940), Achille S t a r a c e (1889-1945), minister spraw zagranicznych Galeazzo hr. C i a n o (1903-1945), generałowie Capelli i Ceccherini, intelektualista Giuseppe B o t t a i (1895-1959), również osobisty lekarz Mussoliniego - prof. Binda; drugiego dnia "marszu na Rzym" (25 X 1922) wielki mistrz Raul Palermi osobiście zapewnił Mussoliniego, że popiera go znaczna część "braci", zwłaszcza w armii, a 5 XI wielki mistrz Domizio Torrigiani przesłał mu serdeczne pozdrowienia w imieniu całej włoskiej masonerii [...]" haggard.w.interia.pl/faszyzm.html Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Prawicowy beton 13.01.05, 13:22 Dlaczego spotkali się w 'Kole Przemysłowo-Handlowym' , a nie np. w "Kole Miłośników Socjalizmu" , bo chyba tak - zgdobie z "Twoją" teoryjką - powinna się nazywać siedziba . Oczywiście nie raczysz napisać , że Mussolini został z hukiem wyrzucony z parti socjalistycznej juz w 1914 roku ... Przyrzekł wówczas swoim dawnym towarzyszom nieubłagną walkę . Cytaty z Mussoliniego : "(...) życie w pojęciu faszysty jest poważne , surowe i RELIGIJNE (...)" " (...) trzeba dzieci uczyć katechizmu i to od najmłodszych lat. " To nie jest polityka . To jest głębokie przekonanie . PS Dlaczego nie odpowiedziałeś na zaczepkę o Wolfovitza , Balzerovitza i JKM ? Niewygodne przykłady , więc lepiej pominąć , prawda ? Rownież niejaki Rupert Murdoch , bożyszcze amerkańskich (i nie tylko) telewidzów i czytelników, właściciel m.in. FOX News , za młodu palał sympatią do lewicy . W jego pokoju stało nawet popiersie ... Lenina . PS Naucz się kulturalnej dyskusji , kolego . Ile masz lat ? Takie teksty słychać na przerwach w podstawówkach . Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Podstawy 13.01.05, 14:10 v.ci napisał: > Dlaczego spotkali się w 'Kole Przemysłowo-Handlowym' , a nie np. w "Kole > Miłośników Socjalizmu" , bo chyba tak - zgdobie z "Twoją" teoryjką - powinna > się nazywać siedziba . Jeżeli spotkam się z kolegami w szkole podstawowej nr 68, by zagrać sobie na sali gimnastycznej w nogę, to towarzysz pomyśli sobie, że jestem uczniem VIB? Albo jeśli towarzysz zauważy mnie na cmentarzu, to pomyśli, że umarłem? Myśleć nie umiecie, trudno. Ale nie chełpcie się tym tak, towarzyszu. > Oczywiście nie raczysz napisać , że Mussolini został z hukiem wyrzucony z parti socjalistycznej juz w 1914 roku ... Oczywiście! Za co? Za zbytni radykalizm! Został wyrzucony za skrajnie lewicowy pomysł wykorzystania wojny światowej dla przeprowadzenia rewolucji socjalnej. Towarzysze z WPS opowiadali się za bardziej stonowanymi metodami, nieuku. Przeczytaj sobie wstęp do "Doktryny faszyzmu" autorstwa prof. Witucha, tam masz wprost stwierdzenie, że Mussolini to lewak. > "(...) życie w pojęciu faszysty jest poważne , surowe i RELIGIJNE (...)" > " (...) trzeba dzieci uczyć katechizmu i to od najmłodszych lat. " Coś z powyższego wynika? To odwołanie taktyczne do Włochów, w katolickim państwie nie sposób zdobywać poparcia walcząc z kościołem. To pragmatyzm, towarzyszu. > PS Dlaczego nie odpowiedziałeś na zaczepkę o Wolfovitza , Balzerovitza i JKM ? > Niewygodne przykłady , więc lepiej pominąć , prawda ? Przykłady są durne, towarzyszu: 1. Jeśli Wolfowitz stał się porządnym człowiekiem, to dlaczego ktoś miałby się czepiać o jego przeszłość??? Ja również, jak byłem mały i głupi, byłem zwolennikiem komunizmu, i to w raczej skrajnej wersji. 2. Balcerowicz - nie lubię typa niezależnie od tego, gdzie należał. 3. JKM - nie bądźcie śmieszni, towarzyszu. CO to było SD? Klub towarzyski... 4. Murdoch - patrz p.1 > PS Naucz się kulturalnej dyskusji , kolego . Ile masz lat ? Takie teksty > słychać na przerwach w podstawówkach . Naucz się czegokolwiek. Dopóki będziesz się popisywął totalną ignorancją, dopóty nikt nie będzie was traktował poważnie, towarzyszu. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Z żadzy zysku :-))))) 13.01.05, 14:19 v.ci napisał: > Dlaczego spotkali się w 'Kole Przemysłowo-Handlowym' , a nie np. w "Kole > > Miłośników Socjalizmu" Prawdopodobnie byli wypłacalni i Koło Przemysłowo Handlowe wynajęło im lokal. Na tym właśnie polega przewaga kapitalizmu nad socjalizmem. Koło Miłośników Socjalizmu pewnie udostępniało lokal bezpłatnie, ale tylko swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Re: Z żadzy zysku :-))))) 13.01.05, 14:49 oleg3 napisał: > Koło Miłośników Socjalizmu pewnie udostępniało lokal bezpłatnie, ale tylko swoim. ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Szargasz pamieć Matteotiego 13.01.05, 13:36 Nie mów tylko , że o nim nie słyszałeś . 30 maja 1924 deputowany socjalistyczny Giacomo Matteoti wyglosił w parlamencie mowę , w której zarzucił faszystom stosowanie bezprawia i gwałtów podczas wyborów i potępił wszystkie siły z nimi kolaborujące . Nadto zgłosił postulat uniewaznienia wyborów , co wywolało szczególną wscieklość faszystów . 10 czerwca w drodze z domu do parlamentu został porwany , a następnie bestialsko zamordowany przez grupę 6 faszystow . źródło : "B. i M. Bankowicz , A. Dudek "Ilustrowany leksykon historii XX wieku", s. 359 Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Biedny Matteoti, konkurencja mu w szkodę wlazła 13.01.05, 14:17 v.ci napisał: > 30 maja 1924 deputowany socjalistyczny Giacomo Matteoti wyglosił w parlamencie > mowę , w której zarzucił faszystom stosowanie bezprawia i gwałtów podczas > wyborów Kłótnia w wielkiej lewicowej rodzinie. Nawiasem pisząc ja to samo zarzucam wszystkim socjalistom, nie tylko faszystom. > 10 czerwca w drodze z domu do parlamentu został porwany , a następnie > bestialsko zamordowany przez grupę 6 faszystow . To również metody charakterystyczne dla Czerwonych - Trockiego to kto kazał zlikwidować, przypomnijcie, towarzyszu, tego Boga ze swojego lewicowego Panteonu... Odpowiedz Link Zgłoś
nick.kertiz a co to takiego 13.01.05, 14:42 > > 30 maja 1924 deputowany socjalistyczny Giacomo Matteoti wyglosił w > parlamencie > > mowę , w której zarzucił faszystom stosowanie bezprawia i gwałtów podczas > > wyborów > Kłótnia w wielkiej lewicowej rodzinie. Nawiasem pisząc ja to samo zarzucam > wszystkim socjalistom, nie tylko faszystom. ????? a jakiż to gwałtów i bezprawia dopuścili się podczas wyborów niemieccy socjaliści, że ich człowiek (Gerhard Szreder) zostawał po wyborach parlamentarnych kanclerzem a jakiz to gwałtów i bezprawia dopuścili się podczas wyborów brytyjscy socjaliści, że ich człowiek (Toni Bleer) zostawał po wyborach parlamentarnych prajmynystrem > > 10 czerwca w drodze z domu do parlamentu został porwany , a następnie > > bestialsko zamordowany przez grupę 6 faszystow . > To również metody charakterystyczne dla Czerwonych - Trockiego to kto kazał > zlikwidować, przypomnijcie, towarzyszu, tego Boga ze swojego lewicowego > Panteonu... Czerwoni to zbrodniarze, zgadza się. Ale różowi nie wyróżniają sie in minus zbrodniczością na tle polityków swojej epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: a co to takiego 13.01.05, 14:56 nick.kertiz napisał: > Ale różowi nie wyróżniają sie in minus > zbrodniczością na tle polityków swojej epoki. Zbrodnia to nie tylko fizyczna eliminacja. Zbrodnią jest również manipulacja ludzką psychiką, sączenie socjalistycznych bredni do podświadomości (np. badylarz ma konotację negatywną, prawda?), utrwalanie lewactwa metodą urabiania umysłów: jakiż to pisk się podnosi, kiedy ktoś zaproponuje sprawiedliwy podatek, czyli pogłówny względnie liniowy? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeiuka v.ci, wybacz mi. Ja nie potrafie rozroznic 13.01.05, 12:58 socjalizm, socjalny, komunizm, bolszewizm, faszyzm, nazizm, anarchizm i tak dalej od siebie. W swoim malym mozdzku mysle, ze to jedno i to samo. Dlatego faszyste nazywam socjalista a komuniste nazywam nazista, taki jestem sprytny. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Socjalizm generuje patologie: 13.01.05, 11:41 to nie kwestia socjalizmu ,tylko systemu podatkowego A. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Jednak socjalizmu 13.01.05, 11:44 Fiskalizm bowiem wspiera socjalistyczne metody stosowane przez naszych okupantów, nie istnieje przecież ot tak sobie, bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jednak socjalizmu 13.01.05, 11:52 Niewątpliwie fiskalizm słuzy do maksymalnego ograniczenia możliwości omijania płacenia podatkow,a jest mozliwy dzięki rozwojowi techniki (komputeryzacja). Wcześniej nie było fizycznej mozliwosci ,aby tak dokładnie rozliczać ludzi z ich działalności gospodarczej jak teraz.Prowadzi to do przesady,bo rzeczywiście drobne firmy takie jak warzywniak mogłyby spokojnie płacić ryczałt.Urzednicy jednak wprowadzaja konsekwentnie system Vat,bo w założeniu ma on utrudnić oszustwa podatkowe i nie widzę tu związku z systemem społeczno-gospodarczym. Równie dobrze taki system podatkowy mógłby byc wprowadzony w czystej wody kapitalizmie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Skutki i przyczyny 13.01.05, 12:07 Fiskalizm służy podatkowemu terrorowi socjalistycznego państwa. Socjalizm polega na marnotrastwie i rozdawnictwie resztek, z tego więc powodu potrzebuje stałych, coraz większych dochodów. Utrudnianie życia obywatelom poprzez komplikowanie systemu podatkowemu także pomaga okupantom łowić ryby w mętnej wodzie i przede wszystkim zmierza to poddania ludzi totalnej kontroli, ograniczaniu ich wolności. VAT istotnie w teorii mógłby funkcjonować w państwie kapitalistycznym (ale po co???), jednak u nas służy grabieniu w imię ideologii sprawiedliwości społecznej, czyli po ludzku - niesprawiedliwości. Piszesz o omijaniu podatków - tak, tyle, że jest to po prostu samoobrona! Im bardziej złożony i sprzeczny system, tym większa możliwość wpadki, wpadki wedle widzimisię urzędasa. Prosty system podatkowy i niewielkie, równe stawki bez ulg i odliczeń to najlepsza metoda na niewielki poziom oszustw podatkowych. Oszukuję złodziei dlatego, że ci mnie okradają na potęgę wspierani przez aparat przymusu, a nie dlatego, że nie chcę płacić podatków. VAT to podatek skomplikowany i nieznośny, dający darmozjadom duże pole do popisu - Optimus wpadł w kłopoty właśnie przez ten paskudny VAT, o innych firmach nei wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk52 bingo 13.01.05, 12:49 > Fiskalizm służy podatkowemu terrorowi socjalistycznego państwa. Socjalizm > polega na marnotrastwie i rozdawnictwie resztek, z tego więc powodu potrzebuje > stałych, coraz większych dochodów. Od 15 lat państwo jest wręcz niebotycznie okradane przez tą całą, ustawioną po "okrągłym stole", lewacką chołote, która nakradła dla siebie tyle, że oczywiście dla państwa już nie starcza, więc trzeba zabrać komu, no wiadomo nam. I jeszcze gadanie z ich strony o próbie niejako "utrudniania oszustw podatkowych" wydaje sie jakimś gigantycznym dowcipem, tylko mnie jakoś wogóle nie śmieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG w stanach też płacą podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:56 www.irs.gov/pub/irs-pdf/p678fs.pdf. i podobno (nie znam dobrze) jest to skomplikowany system. Nie uwierzę,ze wraz ze zmiana systemu zmieni sie mentalność ludzi. Zawsze będą dbać najpierw o swój interes,a jak się da ,to w ogóle nie zapłacą podatków.Bo niby skąd miałaby nastąpić ta zmiana? Gadanie o próbie utrudnienia oszustw podatkowych nie jest czcze. Znam to z autopsji. A. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk52 no i świetnie 13.01.05, 13:19 Przecież ja nie mówie, że podatki to coś złego, mówiłem o czymś troche innym Od 89 kiedy to niby upadł PRL i staliśmy sie państwem kapitalistycznym, nasz kraj został gigantycznie wręcz rozkradziony i ograbiony i to właśnie przez "oszustwa" (i to nie jakieś tam kretyńskie "oszustewka" podatkowe pani z warzywniaka, tylko ogromne machloje, przekręty na prywatyzacjach, na polityce gospodarczej, itp. itd.) postpeerelowskich lewaków. Teraz kiedy państwo kona bo nie ma już wogóle kasy, lewacy (którzy wszystko wcześniej ukradli) szukają pieniędzy gdzie? U pani z warzywniaka, taksówkarzy i fryzjerów... każąc im montować kasy fiskalne żeby "ograniczyć oszustwa podatkowe" (sic!) Przecież ta beszczelność po prostu się w głowie nie mieści... ktoś kto kłamał i oszukiwał na gigantyczną skale i ukradł miliardy teraz "troszczy" sie nagle o uczciwość "maluczkich" i dla pokrycia swojego złodziejstwa szuka pieniędzy u szarych, uczciwych ludzi... wyrzygać sie można... Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Re: Socjalizm generuje patologie: 13.01.05, 11:57 Nie zrozumcie mnie jednak źle . Nie jestem miłośnikiem nadmiernego fiskalizmu państwa w odniesieniu do drobnych przedsiębiorców . Wysokość obrotów , która obliguje do zainstalowania kasy fiskalnej jest w Polsce za niska ( 40 tys. zł , czyli ok. 10 tys. euro ) . W Czechach i na Węgrzech wynosi ona np. 35 tys. euro . Według mnie mogłaby więc u nas podobna . Zauważmy jednak , że Polska polityka podatkowa od dłuższego czasu jest nastawiona na dochody z podatków pośrednich i własnie szczególnie z VAT-u . Już na samym początku , przy wyznaczaniu jego stawek , wywindowano tę podstawową aż do 22 % , kiedy w UE jest ona średnio o kilka procent niższa . Takiego VAT-u nie wprowadzały jednak rządy lewicowe ... Na 175 mld dochodów budżetowych w 2005 roku aż 74 mld (42!) ma pochodzić z VAT- u ! Czy nie jest to jednak - przynajmniej po częsci - konsekwencja : - bezprecensowego obniżenia stawki CIT do 19 % - wprowadzenia możliwości rozliczania PIT w formie podatku liniowego 19 % - unikania płacenia podatków przez najbogatszych i międzynarodowe koncerny ( transfery zysków za granice , fundacje z siedzibą za granicą ) - braku opodatkowania dochodów kościołów - rosnących wydatków na tzw. obronnność Wracając do samych kas fiskalnych . Dotykamy tutaj styku interesów państwa i PRYWATNYCH producentów tychże urządzeń . Czy ktoś policzył ile zarobili w ostatnuch latach producenci kas i jaki był wskaźnik rentowności tego typu produkcji ? Pocieszające jest tylko to , że byli to głównie polskie firmy , które (chyba) płacą tutaj podatki i zatrudniają polskich pracowników . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek#jw Re: Socjalizm generuje patologie: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.05, 12:24 v.ci napisał: > Czy nie jest to jednak - przynajmniej po częsci - konsekwencja : > - bezprecensowego obniżenia stawki CIT do 19 % > - wprowadzenia możliwości rozliczania PIT w formie podatku liniowego 19 % > - unikania płacenia podatków przez najbogatszych i międzynarodowe koncerny ( > transfery zysków za granice , fundacje z siedzibą za granicą ) > - braku opodatkowania dochodów kościołów > - rosnących wydatków na tzw. obronnność Dokładnie tak. To jest właśnie przykład socjalistycznego patrzenia na sprawy państwa. Polega to na tym, że nadrzędną sprawą jest budżet państwa a jego interes jest ważniejszy niż interes jednostki. Stąd ta litania uzasadniająca podwyżki w jednym miejscu obniżkami podatku w innych sferach. Pozdr / Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Re: Socjalizm generuje patologie: 13.01.05, 12:45 Gość portalu: jacek#jw napisał(a): > v.ci napisał: > > > Czy nie jest to jednak - przynajmniej po częsci - konsekwencja : > > - bezprecensowego obniżenia stawki CIT do 19 % > > - wprowadzenia możliwości rozliczania PIT w formie podatku liniowego 19 % > > - unikania płacenia podatków przez najbogatszych i międzynarodowe koncern > y ( > > transfery zysków za granice , fundacje z siedzibą za granicą ) > > - braku opodatkowania dochodów kościołów > > - rosnących wydatków na tzw. obronnność > > Dokładnie tak. To jest właśnie przykład socjalistycznego patrzenia na sprawy > państwa. Polega to na tym, że nadrzędną sprawą jest budżet państwa a jego > interes jest ważniejszy niż interes jednostki. Stąd ta litania uzasadniająca > podwyżki w jednym miejscu obniżkami podatku w innych sferach. > > Pozdr / Jacek Nie jestem rzecznikiem Ministerstwa Finansów . Przeciwnie . Mam - i to nawet osobiste - zarzuty - wobec pewnych ich urzędników . Staram się tylko jakoś racjonalnie wytłumaczyć sobie taką politykę podatkową . A polityka budżetowa powinna byś prowadzona w interesie każdego człowieka . Ze wskazaniem na tych biedniejszych i słabszych . To jest - wbrew pozorom - w interesie także tych bogatych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek#jw Re: Socjalizm generuje patologie: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.05, 14:39 Ależ właśnie decydują tu pozory i nie chodzi tu o sam budżet ale o sposób podejścia do problemów w państwie. Starasz się zatem racjonalnie wytłumaczyć politykę polegającą na ściągnięciu możliwie największej daniny od indywidualngo, pojedynczego człowieka. Bo wbrew pozorom każdy z przytoczonych tu przypadków w rzeczywistości jest wyciąganiem pieniędzy z kieszeni płatnika indywidualnego, niezależnie czy jest to CIT, VAT czy podatek od dochodów osobistych. W interesie bogatych i biednych jest samodzielne zarządzanie swoim majątkiem. Pozdr / Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Fiskus 13.01.05, 12:41 Cieszę się v.ci, że nie jesteś "miłośnikiem nadmiernego fiskalizmu" szkoda, że tylko "w odniesieniu do drobnych przedsiębiorców". Ba, nawet stawiasz odważne pytanie "Czy ktoś policzył ile zarobili w ostatnuch latach producenci kas i jaki był wskaźnik rentowności tego typu produkcji ?" Niestety dla mnie nie jest pocieszające , "że byli to głównie polskie firmy , które (chyba) płacą tutaj podatki i zatrudniają polskich pracowników". Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie są, (w skali społecznej, nie w ramach fiskusa) koszty poboru VAT? Ile małą firmę kosztuje bycie "ufiskalnionym Vatowcem"? Dlaczego ciągle (poza rolnictwem) nie można wprowadzić zryczałtowanego VAT dla microFirm? Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Fiskus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:48 samo oczekiwanie na paragon /2 sekundy/ przemnożone przez miliary miliardów daje tysiace lat w błoto. ale wucek sie zaraz ucieszy ze serwisanci kasowi maja prace a praca powinna byc dla kazdego. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Fiskus 13.01.05, 13:06 to zależy jak jest kasa zorganizowana W moim przypadku,bardzo usprawniła pracę. Fakt,że wystarczyłaby zwykła,niefiskalna kasa,ale przecież w tej też czas oczekiwania na paragon jest okreslony. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Fiskus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 13:08 mhmmm, usprawania. dzieki temu panienka ktorej placisz 400pln [bo drugie 400 zabiera fiskus] nie moze cie dymac na sprzedazy. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Fiskus 13.01.05, 13:16 Gość portalu: siedem napisał(a): > mhmmm, usprawania. dzieki temu panienka ktorej placisz 400pln [bo drugie 400 > zabiera fiskus] nie moze cie dymac na sprzedazy. > > 5040 panience płacę 2200-2400 zł na rękę - to dla Twojej wiadomości, ale to nie jest taka zwykła panienka,tylko fachowiec pełną gębą. A pisząc o usprawnieniu miałem co innego na mysli. Pamietasz te wagi uchylne ,albo szalkowe i 'kamienie zawiniete w papier' jako odwazniki?A pamiętasz to sumowanie na kartce papieru z chwilą przerwy na zadumę z wbitym wzrokiem w sufit?Ile to trwało?Jaką miałeś pewność, że Cię nie oszukano?Dobrze zoranizowana kasa,to kasa z klawiszami bezpośrednimi (mówimy o małych sklepach ,w kórych asortyment jest nie tak wielki,bo w ogromnych z tysiącem sztuk asortymentu bez kasy sie nie obejdziesz) i połączona z wagą,dzięki czemu klient może ciągle kontrolować swoje zakupy. Takie usprawnienie przyspiesza sprzedaż co najmniej dwukrotnie i eliminuje pomyłki ekspedientki.Niezaleznie od tego ,czy jest to kasa fiskalna,czy też nie ,czas oczekiwania na paragon jest ten sam,a przecież o te 2 sekundy pomnozone przez mioliony Ci chodziło. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Fiskus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 13:33 ciesze sie ze ci sie podoba 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG nie rozumiesz mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 13:58 Kasa mi sie podoba,ale nie fiskalna taka zwykla kasa , bo dzieki niej moge miec kontrole nad sprzedaza. Nie lubie miec kontroli nad soba,ale ONI tego jakos nie moga zrozumiec. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: nie rozumiesz mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:00 > taka zwykla kasa , bo dzieki niej moge miec kontrole nad sprzedaza. czyli jednak mialem racje co do tego dymania tyle ze nie zarabia 400 a 2400 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: nie rozumiesz mnie 13.01.05, 15:16 Gość portalu: siedem napisał(a): > > taka zwykla kasa , bo dzieki niej moge miec kontrole nad sprzedaza. > > czyli jednak mialem racje co do tego dymania tyle ze nie zarabia 400 a 2400 > > 5040 to według Ciebie lepiej byc samemu wydymanym? A. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Fiskus 13.01.05, 13:04 oleg3 napisał: > Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie są, (w skali społecznej, nie w ramach > fiskusa) koszty poboru VAT? Ile małą firmę kosztuje bycie "ufiskalnionym > Vatowcem"? Dlaczego ciągle (poza rolnictwem) nie można wprowadzić > zryczałtowanego VAT dla microFirm? > > > Ukłony troche pracy,nic więcej A jakie korzyści miałby ze zryczałtowanego Vat? A. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Fiskus 13.01.05, 13:32 andrzejg napisał: > troche pracy,nic więcej > A jakie korzyści miałby ze zryczałtowanego Vat? Oj, Andrzeju nie uwierzę ! Zobacz poniższą symulację. Podatnik ponosi koszty roczne poboru podatku w wysokości 1950 zł by fiskus dostał 750. (Przyjąłem średnią stawkę VAT 10%). amortyzacja 500 eksploatacja 250 prowadzenie ewidencji,deklaracje 1200 =============================== ======= RAZEM koszty 1950 zakupy netto 30000 zakupy brutto VAT 10% 33000 marża 25% obrót netto 37500 obrót brutto 41250 vat naliczony 3000 vat należny 3750 =============================== ===== vat do wpłaty 750 Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeiuka Fuj komuchu imbecylowaty. 13.01.05, 13:04 VAT to socjalizm. Nawet zryczaltowany VAT to socjalizm. Jestes faszystycznym komunista towarzyszu, zasuwaj do swojego raju w Korei. Odpowiedz Link Zgłoś
nick.kertiz Re: Socjalizm generuje patologie: 13.01.05, 12:44 > Czy nie jest to jednak - przynajmniej po częsci - konsekwencja : > - bezprecensowego obniżenia stawki CIT do 19 % > - wprowadzenia możliwości rozliczania PIT w formie podatku liniowego 19 % To są czynniki, które sprzyjają napełnieniu kiesy państwowej, a nie pustkom w niej. Trzeba stosować ekonomię, a nie gołą arytmetykę. No ale trzeba przyznać, że o ile arytmetyke mamy raczej jedną, to w ekonomii są różne szkoły. (Mądre i pożyteczne oraz te jakby - przeciwnie.) > - unikania płacenia podatków przez najbogatszych i międzynarodowe koncerny ( > transfery zysków za granice , fundacje z siedzibą za granicą ) > - braku opodatkowania dochodów kościołów > - rosnących wydatków na tzw. obronnność > > Wracając do samych kas fiskalnych . Dotykamy tutaj styku interesów państwa i > PRYWATNYCH producentów tychże urządzeń . Czy ktoś policzył ile zarobili w > ostatnuch latach producenci kas i jaki był wskaźnik rentowności tego typu > produkcji ? Pocieszające jest tylko to , że byli to głównie polskie firmy , > które (chyba) płacą tutaj podatki i zatrudniają polskich pracowników . Generalnie uważam, że państwo powinno miec znacznie mniejsze wydatki, ale niekoniecznie zaczynając ich zmniejszanie od obronności. Przemawia do mnie Twój przykład z poprzedniego postu z Włochami, a przypadek opisany w linku Luki niespecjalnie mnie wzrusza. Przepisów trzeba przestrzegać całą dobę, a nie tylko do wieczora, a pod koniec pracy już nie. Jednak powinny istniec i być szroko stosowane specjalne procedury monitorowania czy dowolny podatnik nie jest traktowany wyjątkowo na tle swojego naturalnego otoczenia gospodarczego. Po stwierdzeniu, że - tak, powinni byc szukani winni wśród pracownikow służb nadzoru podatkowego, a karą minimum powinno być wyrzucenie z pracy. pozdrawiam Henry Lee Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeiuka Dlatego MY, UPR wystartujemy w wyborach. 13.01.05, 12:54 Moze znow w sojuszu z socjalistami z PO i bedziemy sie starac o koalicje z trockistami z PiS. Zaprowadzimy porzadek, byc moze podniesiemy podatki bezposrednie i obnizymy posrednie. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski UPR w końcu zrozumie, że UW jest ich naturalnym... 15.01.05, 23:27 ... sojusznikiem, a wtedy komuchy przestanie być wam tak wesoło Odpowiedz Link Zgłoś
sen.dzia.li UPR nigdy tego nie zrozumie 16.01.05, 01:23 a komuchom przestanie być wesoło gdy naród zrobi na nich pis s Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Za Balcerowicza była nadzieja i był zapał, ... 14.01.05, 20:33 ... a Polska rozkwitała xiazeluka napisała: >Czas na antysocjalistyczną kontrrewolucję. „Dziś wspominam ten okres - początek lat dziewięćdziesiątych - z tęsknotą i rozrzewnieniem…” Wystarczy znów dać władzę UW, a wrócą czasy Balcerowicza. W demokracji nie jest potrzebna żadna rewolucja, wystarczy że ludzie nie będą głosować na lewicę. Od 10 lat rządzi Polska lewica (związki zawodowe to też lewica), dlatego wolny biznes w Polsce jest niszczony przez władze. Jeśli zrobiłbyś rewolucję, to wróciłoby PRL, niezależnie od tego, jak byś tę rewolucję nazwał. Jedyną szansę na rozwój kapitalizmu daje wolność i demokracja. Wiele osób podaje przykłady Izraela, Korei czy Taiwanu, które rozwinęły się mimo braku demokracji. Te przykłady są mylące, gdyż są to kraje frontowe, które swe istnienie zawdzięczają USA. Bez Ameryki kraje te już dawno byłyby okupowane przez komunistów. W warunkach takiej presji z zewnątrz demokracja jest niemożliwa. Jednak w kraju wolnym i bezpiecznym kapitalizm może rozwijać się bez pomocy z zewnątrz tylko w warunkach demokracji. Zamiast nawoływać do rewolucji lepiej zachęcać ludzi do rozsądnego głosowania podczas wyborów. Najrozsądniejszym wyborem jest UW, czego dowodzi przytoczona historia tego warzywniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu_roy Re: Socjalizm generuje patologie: IP: *.nyc.rr.com 16.01.05, 11:20 Wcale nie generuje. Jest patologia. Wszelka opieka socjalna i rzady rozdajacych ja urzednikow obracaja sie przeciwko spoleczenstwu. Ja jestem zwolennikiem rynkowego doboru naturalnego. Jezeli ktos nie potrafi pracowac, nie potrafi albo nie chce sie uczyc, nie potrafi oszczedzac, pije albo sie narkotyzuje, rozmnaza jak krolik itd, to nie nalezy mu sie zadna pomoc panstwa. Niech pomaga mu rodzina albo Kosciol albo organizacje charytatywne ale nie panstwo ktore wyciaga od zapobiegliwych i pracowitych pieniadze. To jest niemoralne i demoralizujace. Wciaz istnieja ludzie ktorzy uwazaja ze im sie cos nalezy z takiego czy innego tytulu. A takiego ! Jedyne co sie ludziom nalezy to godny pogrzeb. Nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawełek2 Re: Socjalizm generuje patologie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 15:35 Pogrzeb też kosztuje i płacisz haracz na ZUS, Zasiłek pogrzebowy w wysok. ok 4000 PLN, doprowadził do afery ze skórami. To jeden z najgorszych objawów socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś