Dodaj do ulubionych

______Dorobek "reform" -przypomnienie____________

02.03.05, 16:10
Odtrutka bo znów "PRASA KŁAMIE" jak w 1968....

______85% banków przejął Zachód często w skanadliczny sposób
______75% majatku narodowego przejęły firmy zach. za bezcen
______zniszczono przemysł włokienniczy
______zniszczono przemysł stoczniowy
______zniszczono przemysł górniczy
______zniszczono przemysł hutniczy
______ostatnio kruczkiem prawnym utracono cała polską flotę PLO
______zniszczono polskie rolnictwo ( zwyżka kosztów + spadek cen płodów nie
rekompensuje śmieszna dopłata)
______zniszczono przetwórstwo rolnicze
______oddano Zachodowi rynek wschodni
______bez wzajemności oddano rynek własny
______obłożono cłami części i podzespoły a zredeukowano do zera!!! cła na
gotowe przez kilkanaścei lat!!!!!!
______polityką kursową zabito eksport! mamy gopsodarkę słabiutką a pieniądz
mocniejszy od USA i Zachodniej Europy o kilkadziesiat procent>
______mogę tak wyliczać na 100 stron bez wytchnienia...
gandalph np może pisac o szpitalach i lekach dla bogatych...
a Doku o polityce monetarnej tak korzystnej dla spekulantów wszelkiej maści

Obserwuj wątek
    • hazet_95 Miałem ostatnio dobry zwyczaj Cię ignorować 02.03.05, 16:52
      ...ale przypomniał mi się właśnie Mleczko z żyrafą i nosorożcem (?) oraz
      apelem "Obywatelu, nie pie..bez sensu". Któryż to apel radziłbym głeboko
      rozważyć...
      • hasz0 __zapisałeś może się do Partii Demkratycznej?/n 02.03.05, 17:51
        • hasz0 _spis sukcesów reform specjalnie dla HZ_95 02.03.05, 17:59
          - pełne półki
          - niska inflacja
          - wzrost gospodarczy blisko 5%

a reszta jak u Mleczki
        • hazet_95 A skąd w ogóle ten domysł? 02.03.05, 18:10
          Przecież to miejsce dla przefarbowanych komuchów, czyli (skoro już rozmawiamy
          tylko we dwóch) na pewno nie dla mnie... smile

A tak w ogóle w kwestii skojarzeń, to mam kolejne smile

W meczu Everton - Manchester Utd., w którym wśród gości występował Rooney -
          były piłkarz gospodarzy, fani Evertonu założyli koszulki z napisami "We hate
          him so much, because we loved him so much". Dlaczego mi się to skojarzyło z
          Twoim stosunkiem do komuny, dalibóg nie wiem...
          • hasz0 Re: A skąd w ogóle ten domysł? 02.03.05, 18:27
            Bo w PD są mistrzowie łączenia przeciwieństw i to po wielokroć.

Najłatwiej zbić zarzut sugestią powrotu do komuny.
            Tym sposobem wylano już niejedno dziecko z kąpielą.
            Pamietasz nasz spór o spawaczy w stoczniach?

Teraz tracimy kontrakty bo zwolnieni fachowcy wyemigrowali na Zachód
            a ukraińscy nie zapewnia jakości.
            Ty twierdziłeś, że stocznie trzeba zlokwidować jako komunistyczny
            przezyte a spawanie blach jest dla prostaków.

I nawracałeś do klastra choć na Miły Bóg trzy razy przyznawałem Ci rację.
            Przypominasz mi spsobem dyskusji Piotra33k2.
            Proste kryteria: za komuny wszystko złe a teraz wszystko dobre.

A traktowanie pracowników wedle kryterium wieku a nie wykształcenia, osiągnięc,
            wydajności i przydatności jest ok - bo nie komunistyczne?

• biedronka24 kolejna karkolomna przemiana? 02.03.05, 18:58
              Czy aby karkolomna? No bo niektorzy a raczej wielu, tudziez mniejszosc zwana
              wieloscia ma tu wiele glowek. Wsrod nich, te ´opozycyjne´. W zaleznosci od
              potrzeb i niedomiaru postow...
              Typowa zagrywka SBecka? Szukanie pretekstow i tzw. ´ofiary´...hi, hi. hi
              • kropekuk Nie przejmuj sie haszu - to wariatka.Teraz w tobie 03.03.05, 04:20
                jakis tajemniczych Don Pedrow widzi...Carramba!
            • andrzejg Re: A skąd w ogóle ten domysł? 03.03.05, 04:46
              > A traktowanie pracowników wedle kryterium wieku a nie wykształcenia, osiągnięc,wydajności i przydatności jest ok - bo nie komunistyczne?
              >

Pracownika traktuje się według kryterium przydatności i związanych z nim kosztów.Osobiście,jeżeli mam wybór pomiędzy młodym ,choc niedoświadczonym,
              a starym wygą ,wybrałbym młodego.Po pierwsze młody jest tańszy,chetniejszy
              i ma chęć do nauki.Nie ma starych nawyków,co w zmieniającej sie sytuacji jest
              istotne.Doświadczenia nabiera szybko.

Nie pomyśl sobie Haszu,że u mnie jest wielka rotacja kadr.Nie ma.Jestem bardzo
              stabilny.Wyobraź sobie,że mam pracowników,którzy pracowali jeszcze u ojca i
              mają np.ponad 35 lat ciągłej pracy w naszej firmie.Byc może wymądrzam się teraz,
              bo moimi pracownikami są uczniowie wyszkoleni przeze mnie,czyli miałem na nich
              wpływ od 15 roku.Jest to być może przejaskrawienie,ale odaje mentalność menegerów
              zatrudniających nowych pracowników.Lepiej jest inwestować w młodego.

Tam trochę wyżej piszesz o zniszczonej naszej gospodarce,a w tym o przemyśle
              przetwórczym.Jakos tego nie zauważyłem.

A.
              • rycho7 klerycy na arcybiskupow 07.03.05, 20:51
                andrzejg napisał:

> Doświadczenia nabiera szybko.

W pewnych zawodach 10-20 lat. Czy aby na pewno wiesz o czym piszesz?
    • salomonna Re: ______Dorobek "reform" -przypomnienie________ 03.03.05, 06:06
      Dzieki haszu za przypomnienie. To jest wlasnie ta "wolnosc", ktora nam
      zafundowano. Wolnosc od naszego majatku i wolnosc do bycia nedzarzami.
    • salomonna DZLACZEGO MY TO TOLERUJEMY, NO PYTAM SIE? 03.03.05, 06:08
      Dlaczego nie zrobimy kolejnej rewolucji i nie odbierzemy tego co nam
      ukradziono?
      • kotek.filemon Re: DZLACZEGO MY TO TOLERUJEMY, NO PYTAM SIE? 03.03.05, 10:01
        > Dlaczego nie zrobimy kolejnej rewolucji i nie odbierzemy tego co nam
        > ukradziono?

Proponuję ją zrobić w listopadzie, czyli w październiku. Cała władza w rce rad!
        • hasz0 __Rewolucji nie robi okradany lud a finasjera dla 03.03.05, 10:40
          zysków.

Przykład:
          Car Mikołaj za namową swego bankiera starszej wiary niz prawosławna zdeponował
          33 mln $ w banku Rotschilda. Ten przelał do banku Liebe&brathers(czy cos
          takiego)itd az wreszcie 22 mln $ poszły na wyposażenie w broń i werbunek 600
          rewolucjonistów wysłanych statkiem do Archangielska.

Ponieważ cała Europa była zrewoltowana wysłano Lenina z kurortu szwajcarskiego
          - ach znów ta Szwajcaria z górami nakradzionego złota - do Rosji w
          zaplombowanym wagonie przez Polskę "by go krwiożeczy antysemiccy Polacy" nie
          pogromoili.
          Po NEPie
          Narodnaja Ekonomiczjeskaja Rjeforma czyli "takiej reformie gospodarczej w stylu
          Sascha" Lenin miał po 2 latach od rewolucji bolszewickiej kilka mln $ w Banku
          Szwajcarskim.
          pozostali z wielkiej 4-ki przywódców "rewolucji proletariatu" Zinowiew,
          Kamieniew, Trocki (prawdziwe nazwiska 4-ki mozna zdeszyfrować w każdej
          bibliotece uniwersyteckiej na całym swiecie)
          też zdeponowali po kilka mln $ w Szwajcarii.

A ile zdeponowali nasi reformatorzy, drogi kotku-filemonku niewinnie ogonkiem
          merdający a komu, a komu?
          • oleg3 NEP 03.03.05, 10:53
            to nie Narodnaja Ekonomiczjeskaja Rjeforma, tylko Nowaja ekonomiczeskaja
            politika, a sugestia, że to "reforma gospodarcza w stylu Sascha" to absurd.

O innych ciekawostkach się nie wypowiadam.

--
            oleg
            • hasz0 ____________________ NEP cóz za błąd!!!!!!! 03.03.05, 11:13
              A co to zmienia?
              mam 60 lat i nie jestem rusofilem ani rusofobem
              jak nasze partie polityczne!

Mazowiecki utracił rynki wschodnie?
              A wtym czasie podwójnym rublem [50zł na bazarze a 2400zl z budżetu czyli mojej
              kieszeni Balcerowicz finasował m.in dokonczenie 1000 zakładów pod klucz dla
              Rosji]

i Ty piszesz o reszcie W KTÓREJ SIĘ NIE BĘDZIESZ WYPOWIADAŁ?

Oblicz jakie to przyniosło straty Polsce!!!!!!!!
              Przez wiele lat!!!!!!!!!!!!!!
              Podwójna moralność to reprezentujesz jak Twoi politycy?????
              Politycznie zwracamy się do Zachodu oddajac im ryki zbytu na Wschodzie
              ale kilka lat dofinasowujemy każde 50 zł dodatkowym 2400-50 =

=2350 za 1 Rubla - dla Rosji!!!!
              I Ty się nie bedziesz wypowiadał?
              Co sugerujesz wiec tym zdaniem?

Że nie chcesz podyskutowac z FAKTAMI?

• oleg3 Re: ____________________ NEP cóz za błąd!!!!!!! 03.03.05, 11:21
                > I Ty się nie bedziesz wypowiadał?
                > Co sugerujesz wiec tym zdaniem?

Ciężko się z Tobą dyskutuje, zmieniasz wątki jak rękawiczki.

1. W poście o rewolucji podałeś kilka faktów historycznych (nazwałem je
                ciekawostkami). Chciałem zaznaczyć, że odnoszę się tylko do NEPu - o innych się
                nie wypowiadam bo nie jestem kompetentny.

2. W moim poście o NEPie nazwa jest najmniej ważna, istotne jest to co
                skrzętnie omijasz - nie była to reforma w stylu Sachsa.

3. Gdzie w tym poście napisałeś o przekręcie z rublem transferowym? Nie mogłem
                się do tego odnieść bo tego nie było (nie zauważyłem?)
                • hasz0 Re: ____________________ NEP cóz za błąd!!!!!!! 03.03.05, 11:43
                  > ciekawostkami). Chciałem zaznaczyć, że odnoszę się tylko do NEPu - o innych
                  się> nie wypowiadam bo nie jestem kompetentny.

Rozróżnij ripostę, która była adresowana nie do Ciebie!
                  Odtajniono po latach przepływy kapitału - da sie sprawdzić nienagłasniane z
                  oczywistych powodów liczby. Podobnie
                  jak z niewpuszczeniem statków z transportami Zydów do brzegów Ameryki
                  po dekrecie Hitlera z 1934 czy 36 roku o swobodzie wyjazdu i wywozu 80%
                  majatku z Rzeszy.

> 2. W moim poście o NEPie nazwa jest najmniej ważna, istotne jest to co
                  > skrzętnie omijasz - nie była to reforma w stylu Sachsa.

Nie była! Ale kapitał płynął w tę samą stronę!
                  - masz watpliwości? Czy zaprzeczasz

> 3. Gdzie w tym poście napisałeś o przekręcie z rublem transferowym? Nie
                  mogłem > się do tego odnieść bo tego nie było (nie zauważyłem?)
                  >

Słąbiutko - cienki Bolek jesteś!
                  Trwało to wiele lat!!!!!!!!!!!!! Jak Ty możes zcos zauważyć jeśli nei widziałeś
                  rubla po 50 złotych, choć masz nick OLEG - gdy dtrektorzy z budżetu dostawali
                  2400 zł
                  wszyscy zamieniali korony, forinty, lewy na ruble
                  nie wiesz wiec o "kontach walut socjalistycznych" !!!
                  a potrafisz MNIE AŻ TAK OBRAŻAC nazywając bezpodstwanie towarzyszem
                  bo odsłaniam kulisy przekrętów włąśnie towaryzsza Balcerowicza i spółki?
          • kotek.filemon Re: __Rewolucji nie robi okradany lud a finasjera 03.03.05, 12:36
            Problem spisku judaistycznego pozostawię psychiatrom.
            Zgodnie z moją wiedza tow. Lenin został spuszczony ze smyczy przez tajne służby
            niemieckie i pojechał robić zadymę. Udało mu się świetnie a bolszewicy
            prędziutko podpisali pokój z Niemcami. I o to chodziło. Niestety, eksperyment
            był zbyt udany, czego opłakane skutki świat ze zgrozą wspomina do dziś. Choć
            niektórzy łatwo zapominają.
            • andrzejg to tak jak Wałęsa 03.03.05, 12:41
              kotek.filemon napisał:

> Problem spisku judaistycznego pozostawię psychiatrom.
              > Zgodnie z moją wiedza tow. Lenin został spuszczony ze smyczy przez tajne służby
              >
              > niemieckie i pojechał robić zadymę. Udało mu się świetnie a bolszewicy
              > prędziutko podpisali pokój z Niemcami. I o to chodziło. Niestety, eksperyment
              > był zbyt udany, czego opłakane skutki świat ze zgrozą wspomina do dziś. Choć
              > niektórzy łatwo zapominają.
              >

któren podobno został spuszczony ze smyczy ubecji i zaraz tą ubecję ratował.
              Kotek filemon zwolennik spiskowej teorii dziejów?

A.
              • hasz0 Czemuz to wierzyć Kiszczakowi i Wałęsie a nie Gwi 03.03.05, 13:07
                Gwiezdzie i Walentynowicz.

A dlaczego po nazwaniu faktów spiskową teorią
                fakty staja sie wstydliwie przemilczane?

Wyłacza sie wtedy myślenie u politpoprawnych?
                Odpowiedz Andzrzeju! Na kota nie liczę....

• andrzejg Re: Czemuz to wierzyć Kiszczakowi i Wałęsie a ni 03.03.05, 14:09
                  bo widzisz Haszu

Teoria o nasłaniu przez UB Wałęsy jest tylko teorią nieudowodnioną
                  Cos tam ktoś powiedział,coś tam ktos pokazał,cos tam ktoś ( o tu Wałęsa) zniszczył....

W polityce najskuteczniejszą metodą walki sa pomówienia-
                  'nasłała Cię ubecja i udowodnij ,że tak nie było'

Jesteś na liście Wildsteina - udowodnij ,że nie współpracowałeś,albo że
                  zbieżnosc imienia i nazwiska jest przypadkowa i w ogóle nie miałeś z UB do czynienia,
                  zarówno jako ofiara ,czy współpracownik.

Oczywiśce,trzeba ścigac afery i patrzec krytycznie na poczynania innych,
                  ale zakładając ten wątek przesadziłes nisamowici.Wygląda to tak jakbysmy
                  mieli zniszczoną Polskę.Jakby nic dobrego w Polsce sie nie wydarzyło....

Jedna wielka afera.

A.
                  • d.nutka1 Re: Czemuz to wierzyć Kiszczakowi i Wałęsie a ni 03.03.05, 14:14
                    andrzejg napisał:

> Jedna wielka afera.
                    >
                    > A.

bo to jest JEDNA WIELKA AFERA rozpoczęta....chyba od pierwszego zorganizowania
                    się ludzi w byt społeczny , a tak współcześnie to mamy teraz rozpoznawalne co
                    najwyżej odnogi tej ośmiornicy oplatającej i zżerającej potem zdrową tkankę
                    społeczeństwa
                  • hasz0 Andrzeju! Z nikim tak sie nie pieszczę jak z Tobą 03.03.05, 17:36
                    a Ty dalej rozmijasz się z prawdą, byle mnie

ustawić jako malkontenta

a nie kogoś kto naprawiał "ten kraj".

Czy Ty coś bezinteresownie zrobiłes dla "tego kraju"
                    by uzurpowac sobie prawo do uzywania ewidentnego przekłamania przeciwko mnie?

Nie odpowiadasz na większośc stawianych zarzutów ale lekko piszesz, jakoby:

> zakładając ten wątek przesadziłes nisamowici.Wygląda to tak jakbysmy
                    > mieli zniszczoną Polskę.Jakby nic dobrego w Polsce sie nie wydarzyło....
                    > Jedna wielka afera.

co powaznie się kłoci z drugim czy trzecim moim wpisem:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=21207710&a=21211937
                    Dlaczego nie napiszesz, że nie otoczył się esbecją w Belwederze?
                    Ze nie zniszczył swej teczki i nie przegrał sprawy w sądzie, którą to w końcu
                    umorzono ze względu

na "małą szkodliwośc społeczną"

prezydent agent niszczy wypożyczoną do Belwederu teczkę -
                    i jest to mała szkodliwośc dla Polaczków

a dla Ciebie to tylko:

> Teoria o nasłaniu przez UB Wałęsy jest tylko teorią nieudowodnioną
                    > Cos tam ktoś powiedział,coś tam ktos pokazał,cos tam ktoś ( o tu Wałęsa)
                    > zniszczył....

P_A_R_A_D_N_E nie powiem ale tylko paradne...
                    • andrzejg Re: Andrzeju! Z nikim tak sie nie pieszczę jak z 03.03.05, 18:56
                      hasz0 napisał:

> a Ty dalej rozmijasz się z prawdą, byle mnie
                      >
                      > ustawić jako malkontenta
                      >
                      > a nie kogoś kto naprawiał "ten kraj".
                      >
                      > Czy Ty coś bezinteresownie zrobiłes dla "tego kraju"
                      > by uzurpowac sobie prawo do uzywania ewidentnego przekłamania przeciwko mnie?
                      >

To mam wyliczać swoje bezinteresowne czyny dla kraju ,aby Cie przekonac?
                      Aby się licytować?
                      Zauważ,ze skoro one były bezinteresowne,to nie wypada mi się nimi chwalić.
                      Czyż nie?

Ja tylko z Toba dyskutuję,a ponieważ widzę naokoło całkiem cos innego niż
                      Ty to tutaj przedstawiasz,to też daję temu wyraz w swoim pisaniu.

> Nie odpowiadasz na większośc stawianych zarzutów ale lekko piszesz, jakoby:
                      >
                      > > zakładając ten wątek przesadziłes nisamowici.Wygląda to tak jakbysmy
                      > > mieli zniszczoną Polskę.Jakby nic dobrego w Polsce sie nie wydarzyło....
                      > > Jedna wielka afera.

No to przeczytaj sobie swój wstępny post.
                      Twoje podsumowanie dorobku reform polega na wypisaniu samych katastroficznych wizji.
                      Ro rozwalone,tamto rozwalone....Nie twierdzę ,że jest lekko,ale bez przesady.

>
                      > co powaznie się kłoci z drugim czy trzecim moim wpisem:
                      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=21207710&a=21211937
                      > Dlaczego nie napiszesz, że nie otoczył się esbecją w Belwederze?
                      > Ze nie zniszczył swej teczki i nie przegrał sprawy w sądzie, którą to w końcu
                      > umorzono ze względu
                      >
                      > na "małą szkodliwośc społeczną"
                      >
                      > prezydent agent niszczy wypożyczoną do Belwederu teczkę -
                      > i jest to mała szkodliwośc dla Polaczków
                      >
                      > a dla Ciebie to tylko:
                      >
                      > > Teoria o nasłaniu przez UB Wałęsy jest tylko teorią nieudowodnioną
                      > > Cos tam ktoś powiedział,coś tam ktos pokazał,cos tam ktoś ( o tu Wałęsa)
                      > > zniszczył....
                      >
                      > P_A_R_A_D_N_E nie powiem ale tylko paradne...

No bo to są wszystko podejrzenia.Mozna w nie wierzyć ,albo nie.
                      Zachowanie Wałęsy i podpieranie lewej nogi może na to wskazywać,ale nie musi.
                      Dopóki nic nie jest udowodnione,to nie nalezy szastać argumentami ,ze cos jest.

A.
                      • hasz0 1 syty głodnego nie rozumie a 25 mln rozumie!/nt 03.03.05, 19:01
            • hasz0 Bolszewicki psychiatra bez dyplomu KotekFilemonek 03.03.05, 13:04
              Symptomatyczne, że nawet odtajnione archiwa bankowe
              nie przekonują bolszewickich psychiatrów bez wykształcenia medycznego ale za to
              z przeszkoleniem moskiewskim ( Pan prezydent nawet zataił tytuł magistra).

Kazali tam dyskutować nawet zopublikowanymi juz i odtajnionymi FAKTAMI?

To Lenin nie przejechał Polski w zaplombowanym wagonie ze Szwajcarii?
              Car nie powierzył tej kwoty u Rotschilda?
              Gołymi rękami po i po wystrzale z Aurory rozbrojono carskei wojska?

To z Aurora to dopiero PRAWDA!!!! Filemonku!Koteczku moj miły....
    • oleg3 Wreszcie dobre wiadomośsci dla podatników 03.03.05, 08:25
      hasz0 napisał:

> ______zniszczono przemysł stoczniowy
      > ______zniszczono przemysł górniczy
      > ______zniszczono przemysł hutniczy

Ale niestety, nie prawdziwe ! Płacimy dalej.

Proponuję, w ramach samokształcenia, lekturę poniższego artykuliku
      www.ekonomia.interklasa.pl/?art=4757
      • hasz0 dzieki za podwyzszenie poziomu dysput do przedszko 03.03.05, 10:06
        Poziom kontrargumentów, nazwijmy to by ich nie drażnić, "obrońców "reformy -
        od parunastu lat sprowadza sie od
        - osmieszania i kpin jak u HZ-95 czy Piotra33k2
        do argumentów niby ekonomicznych
        a tak naprawdę propagandowych.
        Przytoczył tu typowe Oleg3.
        Zacytuje poniżej najbardziej charakterystyczny fragment

>>> ..wcale nie jest groteskowy. Wyszliśmy z komunizmu z zacofaną gospodarką, z
        przemysłem całkowicie niedostosowanym do potrzeb nowoczesnych społeczeństw.
        Wchodzimy z tym wszystkim w globalizujący się świat elektroniki i informatyki.
        Jeszcze gorzej, że przywlekliśmy za sobą jeszcze garb mentalności,
        podpowiadającej ludziom, że demokracja, zasady konstytucyjne, polityka
        gospodarcza - powinny służyć temu, żeby wszystko zostało bez zmian. Nie my
        jedni zresztą; ktoś powiedział o "Ossich" (Niemcach ze wschodu), że chcą
        jeździć Volkswagenami, ale protestują przeciwko zaprzestaniu produkcji
        Trabantów. """

Pachnie ten cytat na kilometr wulgarną i prostacką, obrażającą rozmówcę i
        traktującą go jak przedmiot agitką z czasów starego systemu typowo esbecko-
        komunistyczną
        - autor poprosił o teczkę w IPN?

Zawsze w mym polemikach podkreslałem to
        - co moi interlokutorzy uporczywie zamilczają, czepiajac się "piątej klepki" u
        niezreformowanego bednarza, jak już przysłowiowy H_Z95 częstochowskiego
        klastra, niegdyś niefortunnie przeze mnie zacytowanego.

Reformy w wykonaniu "reformatorów" nie miały na celu wyeliminowania
        nienowoczesnych gałęzi gospodarki i rolnictwa i co byłoby nader pożądane
        stworzenie warunków do rozwoju i wzrostu gospodarczego nowoczesnych
        społeczeństw tj. przedsiebiorstw w gałęziach takich jak informatyka,
        teleinformatyka, elektronika.
        Akurat przez całe moje aktywne zycie zawodowe zajmowałem się tymi dziedzinami,
        więc nikt nie wmówi jakichkolwiek
        powtarzam jakichkolwiek, najmniejszych choćby objawów promocji tych gałężi w 15
        latach reformy. Prosze o przykłady a nie osmieszanie, ok?

Zmarnowano tyle uzyskanych srodków finasowych na odprawy zamiast na rozwój. Czy
        może w celu stworzenia nowoczesnych miejsc pracy?
        Promocji małej i średniej przedsiębiorczości? Stworzenia warunków do
        inwestowania dla kapitału długoterminowego?
        Nie wierzycie Haszowi? to poczytajcie nie agitatorów komunistycznych
        przemienionych tak cudownie w liberałow ale Biznes Center Club, pania Bochniarz,
        raporty NIK, Fundacje i Towarzystwa monitorujace korupcje i warunki dla
        biznesu - tych nazwijcie oszołomami.
        Odprawy posłużyły za okup dla strajkujacych załog by sprzedać za bezcen
        konkurencji i wziąc kaczmarkową
        "wziątkę".

Czytelnicy takich pseudoekonomicznych agitek postesbeckolibertynskich pojęcia
        nie mają o trikach bankerów centralnych i przepływach kapitałowych dla których
        uzasadnienia wymyśla się chwytliwe bajeczki o obroncach Trabantów w pracy i
        marzeniu o VW po pracy!

Traktowanie jak dzieci obywateli to stary zgrany numer esbeckich ciemniaków
        słuzacych międzynarodwej finansjerze.
        Do dzis pozostaje tajemnicą doniosłe oswiadczenie Prezesa Szwajacarskeigo Banku
        Narodowego Fritz Leutwilera z 1974 r.
        " Nie wiedzielismy co powinnismy robić." Wtedy powzieto jeden z dwu możliwych
        politycznie planów; swiatowy bank centralny albo narodowe podaże pieniądza
        kreowanego przez banki centralne. Czy moi krytycy maja pojecie o Konkordaie
        Bazylejskim trzymanym w tajemnicy do 19981 roku?

O globalnym krachu kredytowym, polu minowym ryzyka systemowego papierów
        wartościowych lat osiemdziesiątych jako funkcji globalizacji rynków tych
        papierów.
        O przewidywanym wierzchołku góry lodowej zbudowanej z 8 bilionów $ jaka miała
        się wyłonić w latach 9--ych doprowadzić do krachu swiatowego rynku finasowego?
        Panstwom zachodnim opisywanym tu jako cel i raj groziłą seria bankructw. To
        otwarte rynki Europy Srodkowej umozliwiły ratunek.
        A kogo ratowano i jak pisałem kilka lat. jak ktos nie zrozumiał do dziś niech
        inwektywy zachowa dla siebie!
        • oleg3 dzieki za podwyzszenie poziomu : bardzo proszę ;-) 03.03.05, 10:30
          hasz0 napisał:
          > Poziom kontrargumentów, nazwijmy to by ich nie drażnić, "obrońców "reformy -
          > od parunastu lat sprowadza się [...] do argumentów niby ekonomicznych
          > a tak naprawdę propagandowych.

Jeżeli uznasz za oczywisty fak, że

"Wyszliśmy z komunizmu z zacofaną gospodarką, z przemysłem całkowicie
          niedostosowanym do potrzeb nowoczesnych społeczeństw.
          Wchodzimy z tym wszystkim w globalizujący się świat elektroniki i informatyki."

to możemy podyskutować o błędach, świństwach i przekrętach transformacji. Ale
          nie piszę się na dyskusję pod hasłem: byliśmy 10 potęgą przemysłową i patrz Pan
          co ONI zrobili.

Ukłony
          • andrzejg Re: dzieki za podwyzszenie poziomu : bardzo prosz 03.03.05, 10:34
            > Jeżeli uznasz za oczywisty fak, że
            >
            > "Wyszliśmy z komunizmu z zacofaną gospodarką, z przemysłem całkowicie
            > niedostosowanym do potrzeb nowoczesnych społeczeństw.
            > Wchodzimy z tym wszystkim w globalizujący się świat elektroniki i informatyki."
            >
            > to możemy podyskutować o błędach, świństwach i przekrętach transformacji. Ale
            > nie piszę się na dyskusję pod hasłem: byliśmy 10 potęgą przemysłową i patrz Pan
            >
            > co ONI zrobili.
            >
            > Ukłony

Dokładnie
            I do tego ta tęsknota za osłoną socjalną dla pracownika.
            Za wszystko trzeba płacić.Za komuny drukowali pieniądze,
            a teraz tak się nie da.

A.
            • hasz0 __________Andrzejku! Czytaj DOKŁADNIE co ja piszę 03.03.05, 11:21
              I do tego ta tęsknota za osłoną socjalną dla pracownika.
              > Za wszystko trzeba płacić.Za komuny drukowali pieniądze,
              > a teraz tak się nie da.

Nie zauważyłeś co pisałem o odprawach dla pracownikó?
              Z KIM TY dyskutujesz?
              Bo nie ze mną!!!!!!!!!!

Jesli uzasadniasz zwalnianie wg kryterium wieku
              - zatrudnijac młodszych choc gorszych bo tanszych to
              rozwarstwienie musi się powiększać!
              Strefa biedy, niesprwiedliwości - bo ten młody ma taka WŁAŚNIE
              perspektywę państwa - gdy będzie starszy!!!!!!!!!!

Czyli chcesz budować STREFĘ BIEDY wokół siebie!!!!!!

Nie dalej jak dw adni temu pisałem
              że Gandalph jako bogaty pracodawca nie stworzy strefy zdrowia dla biednych.

Co drukowania pieniedzy zachowujesz się jak blondynka, która wie
              że wkłada się kartę, że pin itd
              a potem stwierdza:
              "Jak ja lubię ten szum drukowania pieniędzy"

Tak teraz się już nie drukuje pieniedzy!
              Spadają jak manna z nieba!
              • andrzejg Re: __________Andrzejku! Czytaj DOKŁADNIE co ja p 03.03.05, 11:48
                No przeciez czytam dokładnie:

Hasz napisał:A traktowanie pracowników wedle kryterium wieku a nie wykształcenia, osiągnięc,
                wydajności i przydatności jest ok - bo nie komunistyczne?

Na co odpowiedziałem:
                Pracownika traktuje się według kryterium przydatności i związanych z nim kosztów...

wykładając dalej moje podejście do sprawy.

> Jesli uzasadniasz zwalnianie wg kryterium wieku
                > - zatrudnijac młodszych choc gorszych bo tanszych to
                > rozwarstwienie musi się powiększać!
                > Strefa biedy, niesprwiedliwości - bo ten młody ma taka WŁAŚNIE
                > perspektywę państwa - gdy będzie starszy!!!!!!!!!!
                >

Wiesz co Haszu.
                Pracuja u mnie nawet emeryci,którzy powinni zwolnic miejsce młodszym,
                tak że nie imputuj mi skłonnosci których nie mam.

Pracownicy i tak maja lepiej od pracodawców,ponieważ w niektórych sektorach
                obowiązują wczesniejsze emerytury,czy pomostowe ,czy jakie tam jeszcze....
                Wyobrażasz sobie aby prowadzący własny biznes miał szanse dostac wczesniejszą
                emeryturę?Ja takich szans nie widzę.To dlaczego jesteś za taką niesprawiedliwością?
                Bo prywaciarz to zdzierca i jak sie nachapał kosztem pracownika ,to niech sobie radzi?
                Mówię Ci.Jak padnę w wyniku transformacji,to nikt za mną nie zapłacze,a co
                dopiero mówic o jakiś pomostowych pomocach,aby bidę doholowac do emerytury.
                I wcale tego płaczu nie chcę.Wolę sobie radzic sam.

> Czyli chcesz budować STREFĘ BIEDY wokół siebie!!!!!!

A niby w jaki sposób?
                Czy przez to,ze bronię się jak mogę ,aby nie paść,aby mnie konkurencja nie zjadła?
                Ciekawym czy byłbyś taki charytatywny na moim miejscu.
                Poza tym - młodszy nie znaczy gorszy.Może miec co najwyżej mniejsze doświadczenie,
                które uzupełni w mgnieniu oka,a starszy prawie na pewno znaczy -skażony komuną.
                Ja tam chromolę takich pracowników z naleciałościami poskomunalnymi,którym
                zawsze się należy,czy sie stoi czy leży.Nie mam srodków na eksperymentowanie
                i nie dziwie sie tym,którzy stawiaja na młodość.

> Tak teraz się już nie drukuje pieniedzy!
                > Spadają jak manna z nieba!

Tak,tak.
                Drukuja tak jak za komuny,to znaczy bez opamietania.

A.
                • hasz0 HASZ---->___Andrzeja! Nie raz już wkładasz mi w 03.03.05, 12:52
                  swoje opinie a nie moje!

Opowiadałem Ci o sobie osobiście a Ty udajesz w rozmowie ze mną
                  nieznającego szczegółów nicka.

Było nas 4.
                  2 osoby odeszły.
                  Ja zap...lałem za nich bo przyjęli kilku znajomków zielonych i bez studiów
                  - nie mówiąc o praktyce czy doświadczeniu.
                  Kierownik Wydziału partyjniak po zaocznych - debil i kierownik Działu nowy
                  lider przemian, taki z jakimi tu rozmawiam, z żabia perspektywą ekonomii,
                  przyjął następnych swoich kolesiów. Oglądali filmy ze słuchawkami na uszach. A
                  ja zap..lałem za
                  bo zrobiło się 10-ciu!
                  Pojecia nie masz o postpanstwoych reformowanych dużych firmach.

Z 13 przeszkolonych w Szwajcarii gołowąsów ze chodami (jak myślisz jakiej
                  prowieniencji?) wiekszość awaasowała na dyrektorów ale to ja bez przeszkolenia
                  stworzyłem system bilingowy w 5 Okręgach. Wiedziałeś o tym.

Powiększał działy sztucznie i redukował najlepszy lider przemian
                  awansując u Kluczyka z Raciborza poprzez Nowy Sącz i dalej Wrocław jeszczce
                  wyżej. Jak myślisz kim był za komuny?

Napisałeś złosliwie na Forum o mnie jakbym popierał rozdawanie pieniedzy juz
                  raz. Dalej mi to imputujesz:

"Pracownicy i tak maja lepiej od pracodawców,ponieważ w niektórych sektorach
                  > obowiązują wczesniejsze emerytury,czy pomostowe ,czy jakie tam jeszcze....
                  > Wyobrażasz sobie aby prowadzący własny biznes miał szanse dostac wczesniejszą
                  > emeryturę?Ja takich szans nie widzę.To dlaczego jesteś za taką
                  niesprawiedliwością?> Bo prywaciarz to zdzierca i jak sie nachapał kosztem
                  pracownika ,to niech sobie radzi?

NIE CZYTŁEŚ W TYM WĄTKU CO PISZĘ O PRZEKUPYWANIU ZAŁÓG?
                  Andzrzej! Ja miałem firmę! 15 lat! Nigdy bym sie nie ośmielił napisać
                  ytakich słow ja Ty powyżej. Zgadniesz dlaczego? Może inni mnie wyręczą!
                  • andrzejg Nic nie wkładałem,to Ty tak rozumiesz 03.03.05, 13:42
                    Ty Haszu więcej sobie dospiewujesz niz ja powiem.
                    Byc moze i napisałem ,że popierasz rozdawanie pieniędzy,bo czytałem Twój głos
                    o konieczności ochrony socjalnej ludzi przed emeryturą,czy wręcz zakazie
                    zwolnień.Rozumiem taką ochronę socjalną w przypadku masowych zwolnień,z czym
                    mamy obecnie do czynienia,ale to nie może być regułą dotycząca kazdego,który
                    przekroczy powiedzmy 55 lat.

Twój opis praktyki w postpaństwowym zakładzie tylko potwierdza moją opinię
                    o postpaństwowych pracownikach.Oni są skażeni komuną i tego nie wyleczysz.

Jeżeli coś napisałem, to na pewno nie złośliwie.
                    Dobrze się czujesz Haszu?
                    W tym wątku zrugałeś Olega za nieprecyzyjne napisanie swoich mysli.
                    Może łatwiej i lepiej jest się spytac - czy wtedy ,a wtedy pisałeś do mnie
                    złosliwie,czy cos Ci sie pomyliło,a nie wyskakiwac za kategorycznymi osądami.

> NIE CZYTŁEŚ W TYM WĄTKU CO PISZĘ O PRZEKUPYWANIU ZAŁÓG?

Napisz jeszcze raz.
                    Albo daj link.Nie mam obowiązku czytać wszystkiego.
                    Nawet nie mam na to czasu.

Postawiłem przed Tobą prosty problem.
                    Przecież nie zaprzeczysz,że jestes za osłoną socjalną ludzi przed emeryturą?

Może zacznijmy od podstawowego pytania.

Czy jestes za osłoną socjalną dla ludzi przed emeryturą?

A.
                    • hasz0 ___A_N_D_R_Z_E_J_U!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.03.05, 18:49

> W tym wątku zrugałeś Olega za nieprecyzyjne napisanie swoich mysli.

JA zrugałem?

To juz sa szczyty.
                      Po raz któryś już z kolei traktujesz mnie jak jakiego tepaka do bicia!

Robisz to z premedytacją!!!!!!!!!!
                      Nazywanie mnie przez Olega3 towarzyszem z lat 80-ych przy jednoczesnym
                      przyznaniu do niewiedzy o aferze czy najbardziej znanych faktach z historii
                      Rewolucji Bolszewickiej - i atak na mnie a nie an niego?

Tak sobie pytania zadajesz nie odpowiadając na moje?

Cóż zrobiłeś nie dla siebie byś mną tak pomiatał
                      • andrzejg Haszu. 03.03.05, 21:22
                        hasz0 napisał:

>
                        > > W tym wątku zrugałeś Olega za nieprecyzyjne napisanie swoich mysli.
                        >
                        >
                        > JA zrugałem?
                        >
                        > To juz sa szczyty.
                        > Po raz któryś już z kolei traktujesz mnie jak jakiego tepaka do bicia!
                        >
                        > Robisz to z premedytacją!!!!!!!!!!
                        > Nazywanie mnie przez Olega3 towarzyszem z lat 80-ych przy jednoczesnym
                        > przyznaniu do niewiedzy o aferze czy najbardziej znanych faktach z historii
                        > Rewolucji Bolszewickiej - i atak na mnie a nie an niego?
                        >
                        > Tak sobie pytania zadajesz nie odpowiadając na moje?
                        >
                        > Cóż zrobiłeś nie dla siebie byś mną tak pomiatał

Haszu.
                        Przecież nie pomiatam Tobą.
                        Zauważ jedynie swoją nadpobudliwość.
                        Olegowi przydarzyła się gafa,bo nie napisał pełnego zdania,
                        a tłumaczył Tobie później,że to nie o Ciebie chodziło,tylko o
                        tego pijanego towarzysza,który coś tam Ci mówił w stanie wojennym...
                        stąd ten towarzysz z 81 roku.

Powtórzę jeszcze raz.
                        Gdybyś nie był tak nadpobudliwy,to wyjasniłbyś sprawę od ręki,
                        ale Ty wyskoczyłeś na niego z obelgami.

Ja rozumiem,że nazwanie towarzyszem jest dla Ciebie wielką obrazą,
                        zresztą nie tylko dla Ciebie,
                        ale widzisz - głupio wyszło Olegowi i ja mu wierzę ,że nie miał złych intencji.
                        A Ty?
                        Wierzysz?

A.
                        • hasz0 Re: Haszu. 04.03.05, 12:15
                          Wierzę ale uczulenie na pochopne i płytkie sądy jeszcze nie ustąpiło...
                  • hazet_95 Malutkie pytanko 03.03.05, 14:58
                    hasz0 napisał:

> (...) ale to ja bez przeszkolenia stworzyłem system bilingowy w 5 Okręgach.

Billing dla telekomunikacji?
                    • hasz0 Odp na Malutkie pytanko dla H_Z95 03.03.05, 17:41
                      Tak.

• hazet_95 KOBAT może? /nt 03.03.05, 18:18
                        • hasz0 Nie! Ale 03.03.05, 18:32
                          jeslis tak ciekaw
                          to miał cztery duże litery na S.

Byłem współautorem.
                          Potem wiele lat robiłem samodzielnie wszelkie modyfikacje nawet wtedy
                          gdy Szwajcarzy nie udostepnili możliwości testowania na danych próbnych
                          - sami bawili sie z miesiąc ja naprawiłem błedy y2k o 3 nad ranem w Sylwestra
                          w pół godziny bo po pół l.

Zajmowałem się w latach 60 anteną do obserwacji satelitów niskoorbitalnych.
                          Zaraz potem elektronicznym rezonasem magnetycznym. Aparaturą medyczną
                          od tomografu po sztuczne serce. To lata 70-te. Potem duże systemy.
                          Bywało nie jeden raz, że ekipy po pare miesięcy bezsennych nocy nic a
                          Hasz zanim spirytus w herbacie nabrał mocy rozwiązywał problem.

"Eureka" to stały wykrzyknik jaki mi towarzyszył w pracy zawodowej...
                          wyobraź sobie upojny wieczór w Budapeszcie, Belgradzie, Zagrzebiu, Pilznie albo
                          Pradze czy Bratysławie i popołożeniu się do łóżka w hotelu taki okrzyk!

I mój telefon: mniej więcej taki - to czego szukamu od miesiąca wywołwm petelka
                          z jednym rozkazem!!!!!!!!
                          Stawiam cały bar! I stawia!
          • hasz0 ____O_L_E_G_3____ Bardzo Cię PROSZĘ-----> 03.03.05, 11:03

SAM TAAAAAAAAAAAAK WŁAŚNIE PISAŁEM - nie udawaj, że nie wiesz!
            Nawet w tym wątku pisałem o kolegach-towarzyszach.
            nIE ZAUWAŻYŁEŚ?

Macie jakies klapki na oczach - jak odruch Pawłowa!

Nie było wiekszego krytyka komunizmu ode mnie w moim srodowisku,
            choć towarzysze zazdrościli mi splendoru związanego z zapotrzebowaniem na
            fawchowców. Parę dni po stanie wojennym jeden z nich w stanie upojenia
            zabełkotał gdy go zataszczyłem z rynsztoka do mojego domu:

"skończyła sie era fachowców! ....zaczęła się era polityków"

I mamy tę erę do dziś......

Zacytuj z tysięcy mych postów jedno zdanie gdzie nie krytykowałem
            fatalnych decyzji przygłupów z komitetów centralnie sterujacych gospodarką.
            Przykładowo w latach 60-70 (by Cie zbulwersować!) prototypy samochodów W-w,
            Syren i pólciężarówek Zuk były nowoczesniejsze od zachodnich. Ja je widziałem w
            fabrykach ale Warszawka nigdy nie dała złotówki na odnowienie parku maszynowego
            z miliardów pozyskanych z kilkudziesięciu lat eksportu chocby tylko do Egiptu
            Indii.
            A nie wiesz o tym, żeby się nie pokazywać jako Polak w jeszcze
            egzotyczniejszych krajach Am Płd gdzie nigdy nie wysłano części zamiennych do
            nich.
            Skąd u Was przypuszczenie, że nie podzielam n.wym opinii?
            Nieraz to pisałem! Matryca 0/1 wbijana przez tępych, służalczych pismaków
            aktualnie liżacych dpę zagranicznym "inwestorom" mającym dobro Polaków na
            pierwszym miejscu się odzywa??? !!!! sad

"Wyszliśmy z komunizmu z zacofaną gospodarką, z przemysłem całkowicie
            > niedostosowanym do potrzeb nowoczesnych społeczeństw.
            > Wchodzimy z tym wszystkim w globalizujący się świat elektroniki i
            informatyki."

• oleg3 Re: ____O_L_E_G_3____ Bardzo Cię PROSZĘ-----> 03.03.05, 11:13
              hasz0 napisał:
              > SAM TAAAAAAAAAAAAK WŁAŚNIE PISAŁEM - nie udawaj, że nie wiesz!

Nie czytałem (prawie) Twoich postów. Nie interesuje mnie bełkot jakiegoś
              towarzysza z 81 roku.

> Przykładowo w latach 60-70 (by Cie zbulwersować!) prototypy samochodów W-w,
              > Syren i pólciężarówek Zuk były nowoczesniejsze od zachodnich.

A polska elektronika była lepsza od koreańskiej. Pozostały eksponaty w muzeum
              techniki. Realnie w latach 80/90 nic to już nie znaczyło.
              • hasz0 ___malutki OSZCZERCO!!!!!!!!!! OLEGU 03.03.05, 11:30
                Towarzyszu to sobie smarkaczu możesz mówić do swego partyjnego ojca chrzestnego
                sadząc po imieniu a nie do nieznanego Ci z zyciorysu nicka.
                Tak rozmawia CHAM!!!!!!! I nieokrzesany prostak! Paniał?

Udowodniłeś tym postem, że na jakikolwiek rzeczowy argument jesteś PO PROSTU za
                "cienki Bolek".

Myślenie 0/1 sie włączyło na Korea-Polska? Buc jesteś bo uprzedzałem a Ty
                brniesz jak jaki przygłup konczac obrazaniem!
                Pisałem Ci traktujac powaznie o rzeczach do których nie dorosłeś.
                Czytaj sobie dalej agitki jakie mi podesłałeś. Olegu!
                • hasz0 _____cienki Bolek jesteś - Oleg! 03.03.05, 11:44
                  > ciekawostkami). Chciałem zaznaczyć, że odnoszę się tylko do NEPu - o innych
                  się> nie wypowiadam bo nie jestem kompetentny.

Rozróżnij ripostę, która była adresowana nie do Ciebie!
                  Odtajniono po latach przepływy kapitału - da sie sprawdzić nienagłasniane z
                  oczywistych powodów liczby. Podobnie
                  jak z niewpuszczeniem statków z transportami Zydów do brzegów Ameryki
                  po dekrecie Hitlera z 1934 czy 36 roku o swobodzie wyjazdu i wywozu 80%
                  majatku z Rzeszy.

> 2. W moim poście o NEPie nazwa jest najmniej ważna, istotne jest to co
                  > skrzętnie omijasz - nie była to reforma w stylu Sachsa.

Nie była! Ale kapitał płynął w tę samą stronę!
                  - masz watpliwości? Czy zaprzeczasz

> 3. Gdzie w tym poście napisałeś o przekręcie z rublem transferowym? Nie
                  mogłem > się do tego odnieść bo tego nie było (nie zauważyłem?)
                  >

Słabiutko - cienki Bolek jesteś!
                  Trwało to wiele lat!!!!!!!!!!!!! Jak Ty możes zcos zauważyć jeśli nei widziałeś
                  rubla po 50 złotych, choć masz nick OLEG - gdy dtrektorzy z budżetu dostawali
                  2400 zł
                  wszyscy zamieniali korony, forinty, lewy na ruble
                  nie wiesz wiec o "kontach walut socjalistycznych" !!!
                  a potrafisz MNIE AŻ TAK OBRAŻAC nazywając bezpodstwanie towarzyszem
                  bo odsłaniam kulisy przekrętów włąśnie towaryzsza Balcerowicza i spółki?
                  • hasz0 ___stacjonarne myslenie 03.03.05, 11:59
                    "A polska elektronika była lepsza od koreańskiej. Pozostały eksponaty w muzeum
                    techniki. Realnie w latach 80/90 nic to już nie znaczyło."

Tak to wygląda rozumienie tekstu, przez matrycowane pokolenie.

Piszę Ci ja o zmarnowaniu mysli konstruktora przez aparatczyka, który
                    nie przeznacza cześci zysku na rozwój - bo to przyczyna była główna zacofania
                    - taki kraj jak Francja jeszcze ma panstwowy Teelecom.

A Oleg3 gdy piszę o latach 60-70 argumentuje, że
                    - "realnie w latach 80/90 nic to już nie znaczyło."

Czy zrozumiał co pisałem o tępocie centralnych władz partyjnych
                    hamujących rozwój - sądząc po tym zdaniu - jak myślicie?

Stacjonarne, nieuwzgledniajace dynamiki myślenie!
                    Dlatego gdy piszę o hamowaniu polityką celną wytwórczowści w Polsce
                    i to przez wiele lat o "niedrukowaniu pieniądza" przyczynie zatorów
                    - najlepiej to widac po absurdalnym kursie złotówki!

- stacjonarni nie rozrózniaja satnu z 1992 i 2005 roku!
                    Oni nie moga rozumiec o czym ja piszę ! Dopóki nie przeczytaja u agitatora
                    wynajetego przez byłego towarzysza też komunistę - cudownie przemienionego na
                    liberała w prasie polskojęzycznej wykupionej zachodni kapitał.

• oleg3 Re: ___malutki OSZCZERCO!!!!!!!!!! OLEGU 03.03.05, 12:00
                  Trzeżwy jesteś? Wyspany?

hasz0 napisał:

> Towarzyszu to sobie smarkaczu możesz mówić do swego partyjnego ojca
                  chrzestnego

Do jasnej cholery! To było komentarz do Twojej wypowiedzi:

========
                  Nie było wiekszego krytyka komunizmu ode mnie w moim srodowisku,
                  choć towarzysze zazdrościli mi splendoru związanego z zapotrzebowaniem na
                  fawchowców. Parę dni po stanie wojennym jeden z nich w stanie upojenia
                  zabełkotał gdy go zataszczyłem z rynsztoka do mojego domu:

"skończyła sie era fachowców! ....zaczęła się era polityków"
                  ====
                  a nie nazwanie Cię towarzyszem.

Żegnam, raczej na zawsze
                  • hasz0 ___ Dziwna argumentacja zastępcza_____ 03.03.05, 12:26
                    Cóż.
                    Przeboleję i Ciebie.
                    Chociaż czytam Cię z uznaniem.

Majac mój życiorys,tez bys tak reagował na "towarzysza"
                    jeszce przed 2 laty ubek złośliwie mnie tak nazywał w nowym miejscu pracy.
                    I to bezkarnie. Bo czerwoni i ich fani teraz sa wszędzie górą!
                    Oni nie są zrestrukturyzowani. Nie zwalnia ich były towarzysz.

To nie znaczy, ze nie dostawał naleznej reprymendy! Ale podonie jak z Tobą
                    reszta udawała, ze nie słyszy ripost w duchu licząc na to, że zwolnią
                    fachowca zostawiając tanie miernoty.

To nie osobiste żale! To diagnoza reform widziana od dołu.
                    A od góry to idzie tak:

Centralne banki w 1987 zaczęły przeciwdziałąc globalnemu kryzysowi na rynku
                    papierów wartosciowych, który stanowił dramatyczne ostrzeżenie o krachu
                    globalnym porównywalny, z kryzysem lat 20.

Pamietacie kroniki ze skaczącymi z własnych wieżowców milionerami?
                    Zawsze uważałem budowniczych wieżowców jako łamiacych drugie przykazanie
                    - to żart antypalnickowy - bo zasłaniaja wieże kościołow!

Bomba długów krajów nierozwiniętych eksplodowała zaś w 1982 roku!

Dzięki tajnym porozumieniom G5 i G7 znanym jako (17)Umowy z Plaza
                    z Luwru i "Bozonarodzeniowa" bankierzy centralni, po cichu wspólpracujący z
                    ministrami finasów sprowadzili dolara na ziemię. Włąśnie w 1987 zaczęła się
                    nierównowaga ekonomiczna o rekordowych rozmiarach.
                    Towarzyszyły temu ekscesy finansowe , które wtrąciły świat w nietypowa recesję
                    nieznana od Wielkiej Depresji.
                    Po zakończeniu "zimnej wojny" obserwujemy na swiecie trend do uniezaleznienia
                    banków centralnych w celu ucywilizowania "śmieciowych akcji" i "bezpanstwowych
                    pieniędzy" za pomocą serii reform w starych panstwach demokratycznych i
                    nowych powstałych po rozpadzie UW.
                    Dobrobyt panstw narodowych zależy teraz od decyzji nielicznej grupycentralnych
                    bankierów, nie pochodzących z wolnych wyborów i mających skłonności do działań
                    w sekrecie. Dzięki antyglobalistom co nieco przedostaje się do mediów.
                    Ale radzę Olegowi3 i innym matrycowanym przez media w rękach kapitału
                    "podążaj za kapitałem a zrozumiesz mechanizmy historii"!
                    Pozdrawiam niezależnych od salonów etosu postPZPR.
          • magicznym Re: dzieki za podwyzszenie poziomu : bardzo prosz 04.03.05, 08:33
            oleg3 napisał:
            > Ale
            > nie piszę się na dyskusję pod hasłem: byliśmy 10 potęgą przemysłową i patrz
            Pan
            >
            > co ONI zrobili.
            >

Tylko 10-tą ? Jeżeli (jeżeli dobrze zrozumiałem powyżej) skrótowo:
            - wszystkie gałęzie przemysłu zrujnowane
            - rozlnictwo zrujnowane
            - ...... zrujnowane
            - ...... zrujnowane
            - ...... zrujnowane
            - ...... zrujnowane
            a więc od piętnastu lat nie przynosi dochodów - a my jeszcze do czegoś tam
            dopłacamy (już nawet nie pamiętam czego). To jakimż potężnym i bogatym krajem
            musiał być PRL, skoro nic się nie opłaca, innym dopłacamy i jeszcze jako tako
            sobie żyjemy. Toż Szwajcaria z jej zasobami per capita wysiada.

pozdrawiam

m.

• hasz0 ____Bardzo Proszę ------------Recontra!___________ 04.03.05, 10:06
              > Tylko 10-tą ? Jeżeli (jeżeli dobrze zrozumiałem powyżej) skrótowo:
              > - wszystkie gałęzie przemysłu zrujnowane
              > - rozlnictwo zrujnowane
              > - ...... zrujnowane
              > - ...... zrujnowane
              > - ...... zrujnowane
              > - ...... zrujnowane
              > a więc od piętnastu lat nie przynosi dochodów - a my jeszcze do czegoś tam
              > dopłacamy (już nawet nie pamiętam czego). To jakimż potężnym i bogatym krajem
              > musiał być PRL, skoro nic się nie opłaca, innym dopłacamy i jeszcze jako tako
              > sobie żyjemy. Toż Szwajcaria z jej zasobami per capita wysiada.
              > pozdrawiam

Boć to prawda!

Polska potęgą jest i basta!

Kraina miodem, mlekiem, wódką, węglem, miedzią, siarką, bursztynem i kartoflami
              słynąca na świat cały karmiła całą Europę przed wojną, utrzmywała ZSRR po wojnie
              i uratowała stowarzyszeniem w 1991 EWG od Wielkiego Krachu!

A najwiekszym skarbem Rzeczypospolitej wielu narodów (doszły do Litwinów narody
              wietnamskie stadionowe, holenderskie depresyjne, niemieckie mniejszościowe,
              irackie powojenne itd.) są jej doświadczenia polityczno-gospodarcze w
              ćwiczeniu kolejnych pokoleń w szkole przezycia i to w ekstremalnie
              niekorzystnych warunkach, stwarzanych ciagle na nowo przez eksperymentatorów
              bezkarnych i nie ponoszacych żadnych konsekwencji.

Żadna Szwajcaria, żadne USA ani Niemcy by tego nie wytrzymały...
              • magicznym Re: ____Bardzo Proszę ------------Recontra!______ 04.03.05, 11:17
                > Kraina miodem, mlekiem, wódką, węglem, miedzią, siarką, bursztynem i
                kartoflami
                (...) uratowała stowarzyszeniem w 1991 EWG od Wielkiego Krachu!

to żart ?
                • hasz0 Re: ____Bardzo Proszę ------------Recontra!______ 04.03.05, 12:13

Nie całkiem! Żartem wskazałem na nienagłasniane zagrożenie Zachodu recesją
                  w latach 80-ych.
                  Otwarcie olbrzymiego rynku na Wschodzie opóźniło recesja na Zachodzie
                  o 15 lat! Nam mówiono - nie zaprzeczysz? - iz Niemcy będą naszym ambasadorem w
                  Europie. Jaka jest sytuacja na ich rynkach pracy - sam widzisz.
                  Jakimi okazały się urokliwe wizje szans pracy dla Polaków też chyba umiesz
                  ocenić?

Coś stało sie z nowymi pokoleniami Polaków - nie chec im się samodzielnie
                  wyciągac wniosków a zmuszających do myslenia przezywają komuchami
                  prawdziwych nazywając reformatorami godnymi zaufania.

Mrożek w najzystszej postaci...

Popatrz na to globalnie.
        • salomonna Re: dzieki za podwyzszenie poziomu dysput do prze 03.03.05, 17:32
          Haszu,
          wyrazy mego szczerego uznania dla Twojej bogatej wiedzy o prawdziwych
          mechanizmach globalistycznych reform (czyli skokow zachodnich bankierow na
          publiczna kase), dzieki serdeczne za jej przekazanie. Zawsze z duza
          przyjemnoscia czytam Twoje wypowiedzi i sporo sie z dowiaduje. Nie mniej
          wierze, ze tzw. ludzkosc potrafi sie zmobilizowac i odzyskac prawo do zycia.
          Mysle, ze ten moment nastapi wowczas, gdy stan spolecznej desperacji przekroczy
          pewien prog. I wedlug moich ocen, to sie stanie calkiem niedlugo.
          pozdrowienia
          • hasz0 PARĘ UWAG__________dzieki za podwyzszenie poziomu 03.03.05, 18:13
            Tak jak nie wolno spraw zdrowia pozostawiać lekarzom
            bo większośc tą prawdę rozumie dopiero po tragediach w najblizszej rodzinie
            a wcześniej ma niemal boskie uwielbienie dla profesorstwa i ordynatorstwa tak

NIE WOLNO pozwalać politykom pouczać wyborców
            jak nie wolno reformatorom-ekonomistom pouczać ludzi z których sami się
            jako pasożyci utrzymują.

Reformowanie sytemu gospodarzcego w ekonomii to zakłocanie tego systemu, który
            jako od dawna ustalony miernik wartości (dóbr i wykonanej pracy)ma być
            niezmienny i trwały.

Ci sami, którzy zniszczyli reformą Minca przedsiębiorzcość w Polsce
            po raz pierwszy od 1000 lat dziś śmią pouczać ustami Doku i jemu podobnych
            mnie. Czemuz tego nie robili w latach 50, 60, 70, czy 80????????

Ja krytykowałem ich głosno w gabinetach, na zebraniach, nawet na imieninach.
            Piana im się toczyła z pyska i błyskały przekrwione oczy.

Widziałem to teraz w TVP u czerwonych kundli w SEjmie. To samo!!!!!!

Gdzie czasy gdy 3 nowe religie głosiły, iż ich starsi bracia zawłaszczyli
            Boskie Prawo Dysponowania Czasem i zakazali wyznawcom Mahometa, Prawosławia
            i Trójcy pobierać haraczu od czasu

- % -?

Wtedy to królowie i papieże zaczeli korzystać z umiejetności i zasobów
            zawłaszczycieli BOSKIEGO CZASU gdy skarbce pustoszały a daniny i haracze nie
            pokrywały kosztów wojen.

I tak to juz zostało do dziś. Najlepsza na Kryzys jest mała wojenka!
            I nagle w panstwie ogarnietym bezrobociem, nędza, chorobami i 7 plagami
            egipskimi jak za czarodziejska różdżką nagle z pustego dotad skarbca, gdy
            brakowało na leki na dzieci na starców, na szpitale
            pojawia się kapitał
            - tabuny wojska sie munduruje, karmi, uzbraja..są samoloty, czołgi transportery
            a nawet mysliwce F16 tylko nie ma okularów przeciwsłonecznych...cholera!

Zapytajcie w Azji Tadao Chino, Davida Fincha,Kashiwagi czy Yoshio Suzuki
            albo w Europie Balladura, Camdessusa, Jacka Delors'a, Helmuta Hesse, Helmuta
            Kohla albo Thatcher.

A jak nie to w samych USA
            Nicholas Brady'go czy Arthura Burnsa czy Corrigana alno mojego dobrego znajomego
            Różańskiego byłego dyr ZETO b. urzędnika w ONZ a teraz szefa banku w USA.

Kariere robił w latach...70 -ych. Inny Różanski jest w Komisji Orlenu
            zapytajcie i jego!

• d.nutka1 Re:dzieki za podwyzszenie poziomu 03.03.05, 18:42
              hasz0 napisał:

> Ja krytykowałem ich głosno w gabinetach, na zebraniach, nawet na imieninach.
              > Piana im się toczyła z pyska i błyskały przekrwione oczy.
              >
              > Widziałem to teraz w TVP u czerwonych kundli w SEjmie. To samo!!!!!!
              >

Haszu
              rozumiem Twoje rozgoryczenie
              ale te kundle w Sejmie to nie tylko są czerwone
              • hasz0 ____a które konkretnie? 03.03.05, 18:51
                • d.nutka1 Re: ____a które konkretnie? 03.03.05, 19:24
                  cóż za niepolityczne pytanie.
                  ja mam publicznie o kundlach pisać na forum politycznym?
                  to zaraz ktoś mnie odeśle na forum Zwierzęta
          • hasz0 ___Droga Salomonno! Wyjaśnij mi... 07.03.05, 10:10
            • hasz0 __Salomonno_czy to test psychologiczny czy prawda? 07.03.05, 10:12
    • d.nutka1 Re: ______Dorobek "reform" -przypomnienie________ 03.03.05, 12:31
      czy przez rozstargnienie nie podałeś Haszu dorobku materialnego
      przeprowadzających reformację?
      • hasz0 Re: ______Dorobek "reform" -przypomnienie________ 03.03.05, 12:55
        To bedzie odtajnione dopiero 30 lat po mojej smierci! Danusiu kochana.
        To co piszę też nie było znane Radom Robotniczym czy jak tam sie nazywały
        -Oleg lepiej wie...
        • d.nutka1 Re: ______Dorobek "reform" -przypomnienie________ 03.03.05, 13:20
          hasz0 napisał:

> To bedzie odtajnione dopiero 30 lat po mojej smierci! Danusiu kochana.
          > To co piszę też nie było znane Radom Robotniczym czy jak tam sie nazywały
          > -Oleg lepiej wie...

zmartwiłeś mnie Haszu sad
          bo ja miałam jeszcze przed chwilą nadzieję, że doczekam się jakiejkolwiek
          wyceny rekompensaty i odszkodowania jeszcze za mojego życia za okradzenie mnie
          z moich zasobów człowieczych. można by odliczyć z nich 470 zł jakie tytułem
          rekompensaty już otrzymałam w ramach prywatyzacji majątku państwowego. to
          niewiele wobec tego co obiecywał Wszystkim Polakom Wałęsa.
          a mogę chociaż spisać testament na okoliczność tych rekompensat za 30 lat?
          bo teraz jest zdaje się trend europejski do rekompensat i odszkodowań po
          przesunięciu granic Polski trochę na zachód.
          • hasz0 ___Od lat tu pisze politpoprawnym przestrogi które 03.03.05, 13:37
            sie sparwdziły co dojoty!!!!!!!!

A te glizdy się wyślizguja oszcerstwem i drwiną!

Jestesmy winni wszytkim naokoło odszkodowania?
            Jak się ich przekona o faktach to mówia:-

"przeciez nawet Prezydenci Jeden i Drugi PRZEPRASZALI!"

Ogkadamy na filmach za własne pieniądze wojska AK wlaczace nad Renem po stronie
            Hitlera?

AK palące Zydów w piecach krematoriów?

Wołynian i Podolan bestialsko mordujących partzantów z UPA bohatyra Bandery
            - przezciez Stolzman dał takiemu jednemu Order Orła Białego!!!!!!!!!!!!!

Stetl, Lista Schindlera, Wajdy kłamliwe obrazy o szabli ułana tnacego lufę
            tanku hitlerowskiego Tygrysa.
            Wajdy wesołą karuzelę ze śmiejącymi się z Getta Polakami.

A GrossoIPN i obona archiwów PRLu to nie porażka kompromitacja narodowa!
            Będziemy bulić tak jak bulimy.
            Wybierajmy przyszłość
            Zapomnijmy o przeszłości.

To przezcież tylko teoria spiskowa!
            • d.nutka1 Re: ___Od lat tu pisze politpoprawnym przestrogi 03.03.05, 13:55
              hasz0 napisał:

> Wybierajmy przyszłość
              > Zapomnijmy o przeszłości.
              >
              > To przezcież tylko teoria spiskowa!

wybierajmy przyszłość, ale...
              NIE ZAPOMINAJMY O PRAWDZIWEJ HISTORII!!!

a spiski historia jednak zna
              i nie mylić spisków z "teoriami spiskowymi"
              bo podtrzymywanie takich teorii spiskowych jest potrzebne spiskowcom właśnie,
              żeby ...mówić właśnie o teorii a nie o tym co rzeczywiście się wydarzyło i
              wydarza za naszymi plecami
              • hasz0 __________Dla Andrzeja co nie czyta wszystkiego!!! 03.03.05, 18:58
                """
                Nie czytałem (prawie) Twoich postów. Nie interesuje mnie bełkot jakiegoś
                towarzysza z 81 roku. """
                Oleg3.

Potem mu dopiero napisałem o cienkim Bolku!!!!
                Ty dalej uważasz, ze ktoś kto był przewodniczacym Komisji "S"
                i widział dziłąnia zdrajców w "S" - nie może się nie vqrzyć na taką obelgę?

Chyba moja reakcja była stonowana z z tym ojcem chrzestnym.
                Kazdy by tu odwalił co najmniej tym samym epitetem.
                Hiacynth miał rację.
                • bykk Re: do Hasza 03.03.05, 19:07
                  Haszu, masz rację! Oczywizda!!!
                  Pamiętaj jednak, że niektórzy siemsad wypierają "nas"!
                  Wypierają się gnoje! Czekają kiedy ino siem zbłaźnią.
                  Przykresad.
                  pozdrawiam
                  hej!
                • andrzejg Re: __________Dla Andrzeja co nie czyta wszystkie 03.03.05, 20:55
                  hasz0 napisał:

> """
                  > Nie czytałem (prawie) Twoich postów. Nie interesuje mnie bełkot jakiegoś
                  > towarzysza z 81 roku. """
                  > Oleg3.
                  >
                  > Potem mu dopiero napisałem o cienkim Bolku!!!!
                  > Ty dalej uważasz, ze ktoś kto był przewodniczacym Komisji "S"
                  > i widział dziłąnia zdrajców w "S" - nie może się nie vqrzyć na taką obelgę?
                  >
                  > Chyba moja reakcja była stonowana z z tym ojcem chrzestnym.
                  > Kazdy by tu odwalił co najmniej tym samym epitetem.

Ale sam widzisz,że była to tylko pomyłka.
                  Znam O;ega juz jakiś czas i nie podejrzewam go o takie zagrywki.
                  Zresztą zaraz Ci wszystko wytłumaczył,tak że sprawa chyba jasna?

> Hiacynth miał rację.

Tak,tak.
                  Ale tylko w sprawie braku dopowiedzenia i spowodowania wieloznaczności.
                  Idąc dalej tym tropem - czy negujesz tłumaczenie i wersję Olega?

A.
                  • andrzejg Będziesz miał Haszu wielki wkład w rozwiązanie 03.03.05, 20:58
                    z wątku o Giwi,kobiecie nieszczęsnej.
                    Wiele zalezy od Twojej odpowiedzismile)

A.

andrzejg napisał:

> > Hiacynth miał rację.
                    >
                    > Tak,tak.
                    > Ale tylko w sprawie braku dopowiedzenia i spowodowania wieloznaczności.
                    > Idąc dalej tym tropem - czy negujesz tłumaczenie i wersję Olega?
                    >
                    > A.

• maniekxxxx Re: ______Dorobek "reform" -przypomnienie________ 03.03.05, 19:08
      hasz0 napisał:

> Odtrutka bo znów "PRASA KŁAMIE" jak w 1968....
      >
      > ______85% banków przejął Zachód często w skanadliczny sposób
      > ______75% majatku narodowego przejęły firmy zach. za bezcen
      > ______zniszczono przemysł włokienniczy
      > ______zniszczono przemysł stoczniowy
      > ______zniszczono przemysł górniczy
      > ______zniszczono przemysł hutniczy
      > ______ostatnio kruczkiem prawnym utracono cała polską flotę PLO
      > ______zniszczono polskie rolnictwo ( zwyżka kosztów + spadek cen płodów nie
      > rekompensuje śmieszna dopłata)
      > ______zniszczono przetwórstwo rolnicze
      > ______oddano Zachodowi rynek wschodni
      > ______bez wzajemności oddano rynek własny
      > ______obłożono cłami części i podzespoły a zredeukowano do zera!!! cła na
      > gotowe przez kilkanaścei lat!!!!!!
      > ______polityką kursową zabito eksport! mamy gopsodarkę słabiutką a pieniądz
      > mocniejszy od USA i Zachodniej Europy o kilkadziesiat procent>
      > ______mogę tak wyliczać na 100 stron bez wytchnienia...
      > gandalph np może pisac o szpitalach i lekach dla bogatych...
      > a Doku o polityce monetarnej tak korzystnej dla spekulantów wszelkiej maści

Towarzyszu hasz0 !
      To bardzo interesujące odkrycia ekonomiczne . W PRL-u mieliśmy wszystko ww.
      polskie , państwowe . Tylko co do qrwy nędzy z tego mieliśmy ! Co mogliśmy z
      tego kupić ? Po co nam byly polskie banki ?
      • hasz0 Re: ______Dorobek "reform" -przypomnienie________ 03.03.05, 19:45
        Udam Maniek, że nie zauwazyłem obrazy, bo korzystasz
        z szans jakie Ci w jakiejs cząstce wywalczyłem.

Ale dziekuję Ci Maniek bardzo za to centralne dla naszych sporów pytanie:

"To bardzo interesujące odkrycia ekonomiczne . W PRL-u mieliśmy wszystko ww.
        > polskie , państwowe . Tylko co do qrwy nędzy z tego mieliśmy ! Co mogliśmy z
        > tego kupić ? Po co nam byly polskie banki ? "

Myslisz stacjonarnie a nie dynamicznie.
        A czas płynie! Ten pozorny tylko Twoj "błąd" zdradza, ze to TY pisałeś
        porównania
        nędzy II Rzeczypospolitej z osiagnięciami PRL - jakby to były dwa panstwa
        w jednym czasie!

To samo robisz teraz.

Nigdy nie mieliśmy po 45 r polskich banków.

• hasz0 2 cześć -> nigdy nie mielismy Polski. 03.03.05, 19:48
          Rozumiesz?

I porównuj nie III RP z PRLem jak jaki przygłup
          ale jaki byłaby IIIRP gdyby ją stworzyli nie ci sami co PRL!!!!

Kapy wu maniek?
    • dokowski Celowe pomieszanie z poplątaniem, czyli manipulacj 03.03.05, 20:42

Pisze o reformach stanu wojennego? Nadal podtrzymujesz swoje dawne przekonania,
      że w stanie wojennym polska gospodarka rozkwitała? A może piszesz o Planie
      Balcerowicza, a może o reformach, które przeprowadzono po odejściu Balcerowicza
      w 1991? A może o reformach, które zaczęły się po klęsce prawicy w 1993?

Ostanie 12 lat rządów lewicy zniszczyło to, co udało się zbudować po upadku
      PRL. Niektórzy twierdzą, że zniszczenia zaczęły się już w 1991 po odejściu
      Balcerowicza (a nawet nieco wcześniej, po odejściu Mazowieckiego), ale
      zastanówmy się na ile prawdopodobne jest to twierdzenie.

PRL to był czas bezwzględnej eksploatacji Polski przez Rosję, czas zużywania i
      niszczenia zasobów naturalnych naszej ojczyzny, czas zatruwania jej środowiska,
      czas rujnowania przedwojennej polskiej i poniemieckiej infrastruktury, czas
      okradania Polaków i wywożenia za granicę przez komuchów wszystkich zarobionych
      tzw. dewiz, czas zaciągania kredytów na zachodzie po to, żeby czerwoni mogli
      pożyczone pieniądze wywieźć za granicę. To był czas, gdy tylko tzw. prywaciarze
      pracowali uczciwie a reszta społeczeństwa mogła tylko dzięki ich pracy jakoś
      nędznie wegetować, gdy tymczasem czerwoni pławili się w luksusie, który nawet
      nie był ich własnością – Polska była rządzona przez złodziei, tak samo zresztą
      jak ZSRR.

Tak zdewastowany i rozgrabiony kraj został oddany Solidarności we władanie w
      1989 roku. Wszyscy pamiętamy jak szybko Polska rozkwitała w latach 1989-1990,
      po czym przerażona lewica przypuściła zmasowany atak na prawicowy rząd i pod
      groźbą rewolucji zmusiła go do ustąpienia. Czy możliwe jest, że w niecałe 2
      lata można było tak wiele zbudować na gruzach PRL, żeby potem hasz mógł pisać,
      że kolejne rządy lewicowe przez cały długi okres 1991-2005 czternastu lat
      niszczyły to co zbudowano przez półtora roku? Moim zdaniem to nonsens,
      Balcerowicz nie był cudotwórcą, nie mógł w półtora roku dokonać tego
      wszystkiego. On był przede wszystkim natchnieniem dla uczciwych Polaków, którzy
      jeszcze po jego odejściu pracowali uczciwie przez ładne parę lat.

Tak więc prawdziwy obraz jest taki, że rozkwit Polski musiał trwać dłużej,
      prawdopodobnie trwał przynajmniej do końca 1993, zanim lewica, która zdobyła
      władzę, wróciła do PRLowskiej polityki dewastacji i kradzieży. Oczywiście nadal
      są tacy, którzy sądzą, że 4 lata budowy na gruzach PRL to za mało, aby lewica
      mogła później przez 12 lat niszczyć i kraść, że musiało być jeszcze choć parę
      lat uczciwej pracy i uczciwego biznesu. Jednak ta kontrowersja nie ma dla nas
      większego znaczenia, gdyż jesteśmy w wątku hasza, który usiłuje nam
      zasugerować, że w stanie wojennym gospodarka Polski stała lepiej niż w roku
      1990 od którego to roku zaczął się upadek polskiej gospodarki.

Na tym polega cała manipulacja hasza, którą uprawia w innych także wątkach. A
      główną tezą hasza jest zawsze to samo, czasem explicite czasem implicite, że
      PRL było państwem dobrym a czerwoni byli patriotami, natomiast Solidarność,
      Balcerowicz i kapitaliści, to ludzie źli, który zniszczyli naszą piękną
      socjalistyczną ojczyznę, a właściwie zniszczyliby, gdyby nie powrót ludzi z
      PZPR do władzy (w postaci SLD), którzy uratowali Polskę przed zniszczeniem i
      rozgrabieniem jej przez kapitalistów.

• gretshen Pelna zgoda co do powyzszego, panie Dokowski 03.03.05, 20:50
        • hasz0 ____No to Was mam na haczyku____ 04.03.05, 09:25
          Bo nawet z pomocą Hiacyntha nie znajdziecie ani JEDNEGO cytatu
          na potwierdzenie imputowanej mi bezradnie absurdalnej tezy jakobym:

całe zycie krytykował i zwalczał to co według Was...własnie wychwalam!

Wstydziłbys sie Doku, bo nadyskutowalismy sie miesiącami pare razy dłużej niż
          z HZ_95!

Ale Cie rozumiem!
          Podejmując ze mna uczciwa dyskusję, bez wciskania mi niemojego kitu
          na czyste i jasne stwierdzenia, jakobym... HA!!! HA!!!! HA!!!!
          wychwalał REFORMY KOMUCHÓW czy to za Gierka czy w stanie wojennym -
          ustawiłbys się z GÓRY na przegranej pozycji!

Czemuz to nie pochwalisz z uznaniem mojej krytyki i to
          W TYM WATKU
          centralistycznie zarządzanej gospodarki za komuny
          - w tym oczywiście i w stanie wojenym - jako szczytowych, pokazowym okresie
          emanacji zła w jego najczystszej formie!

Pisałem do cholery po polsku o złodziejskiej eksploatacji bez nakładów na
          rzowój. Ślepota na jedno oko!? Jakże chrakterystyczna dla finansjery?

Ty chcesz Unię Wolności z jej kolejnymi prezesami Mazowieckim, Balcerowiczem i
          Frasyniukiem przedstawic jako gospodarczych zbawicieli Polski?

WOLNE ŻARTY!!!!

Mazowiecki grubą kreską ------------
          Balcerowicz FOZZem, przekretami celnymi, rublowymi, markowymi, dewizowymi,
          rozwarciem nożyc kredytu i % - lokat orza wieloma kruczkami, które kilka lat
          opisywałem ---------
          A Frasyniuk zaproszeniem komuchów tracacych poparcie na nową platformę------

UWŁASZCZYLI wspólnym majatkiem narodowym KOMUNISTÓW i przekazali im włądzę!!!!

Nie dziwi mnie, że znalazłeś sie w parze z Greschenem.
          • dokowski Pochwalę zawsze krytykę socjalizmu 08.03.05, 21:25
            >Czemuz to nie pochwalisz z uznaniem mojej krytyki i to
            >W TYM WATKU
            >centralistycznie zarządzanej gospodarki za komuny
            >- w tym oczywiście i w stanie wojenym - jako szczytowych, pokazowym okresie
            >emanacji zła w jego najczystszej formie!

Ale Twojej krytyki nie pochwalę, dopóki jasno nie napiszesz, co krytykujesz, a
            co pochwalasz. Dawniej chwaliłeś tylko osiągnięcia socjalizmu, wspaniale
            funkcjonujące przedsiębiorstwa PRL, które wg Ciebie podupadły z winy
            restrukturyzacji. Teraz już krytykujesz wszystko, a kto krytykuje wszystko, ten
            faktycznie nie krytykuje niczego poza własnym zdrowiem psychicznym.

Mieliśmy jeszcze jako tako prosperującą gospodarkę za Gomółki. Za Gierka
            sięgnęliśmy dna - produkcja siadła, niczego nie dało się już kupić bez kartek,
            a państwo zadłużyło się kolosalnie na zachodzie. Wydawało się że gorzej już być
            nie może, ale stan wojenny pokazał, że może być jeszcze gorzej.

Napisz więc uczciwie, komu zawdzięczamy rozkwit Polski po upadku PRL, które
            partie, którzy politycy mogą sobie przypisać zasługę wyniesienia Polski do
            poziomu sprawnie rozwijającej się, choć jeszcze biednej, gospodarki wolnego
            świata? A może uważasz, że żaden z Polaków nie zasługuje na naszą wdzięczność,
            że tylko zachodni doradcy i obcy kapitaliści są naszymi dobroczyńcami?

Nie uciekniesz przed logiką. Nie możesz twierdzić, że wszystkie zmiany po roku
            1989 były zmianami na gorsze, że każdy kolejny okres historii wolnej Polski to
            okres korupcji, rozkładu i złodziejstwa, że rządy w 1990 były złe, rządy w 1991-
            3 były złe, 94-97 były złe, 1997-2001 też były złe, bo oczywiście wszyscy
            zgadzamy się, że rządy 01-05 były rządami najgorszymi od roku 1989.

Albo przeprosisz i pochwalisz tu i teraz tych polityków, te partie i te rządy,
            którym zawdzięczamy wszystko to, co się w Polsce zmieniło na lepsze, albo
            przestanę cię traktować jak uczciwego dyskutanta. I nie wykręcaj mi się tu
            żadnymi pierdami w stylu, że to co zmieniło się na lepsze zawdzięczamy zwykłym
            ludziom, a to co na gorsze to wina wszystkich tych partii i rządów, które nami
            władały od 1989. Nie próbuj nam tutaj wmawiać, że tylko źli ludzie głosują, że
            tylko źli ludzie mają swoich reprezentantów. Dobrzy ludzie też głosują i
            wszystko to, co zrobiono w wolnej Polsce dobrego, ma także swoich
            reprezentantów – polityków, którym możemy przypisać zasługi i być wdzięczni za
            wszystko, co dobrego nas w tej wolnej Polsce spotkało.

Bądź uczciwy i przyznaj, którym politykom jesteś wdzięczny, których polityków
            szanujesz, które rządy, którzy ministrowie reprezentują w Twoich oczach to, co
            dobrego zrobiono w wolnej Polsce. Dopiero wtedy będziesz mógł uczciwie napisać
            o tych, którzy winni są zaniedbań, złodziejstwa, sabotażu i tych wszystkich
            patologii, o których z takim upodobaniem piszesz.

Bądź uczciwy – napisz komu należy się medal, a komu więzienie. I nie pluj na
            tych, którym dajesz medale.

PS. I daj sobie spokój z tym „kwietnymi” aluzjami. Nawet nie wiem, kto to jest
            jakiś HZ95. Wiesz, że ja dyskutuję tylko merytorycznie i nie daję się wciągać w
            żadne takie gierki czy szermierki ad personam. Albo ten grethen. Pierwszy raz
            chyba widzę ten nick, a nawet jeśli nie, to znasz mnie przecież, że odpowiadam
            na treść postu, nie zwracam uwagi na nicki, i nie mogę pamiętać żadnego
            grethena.

• rycho7 Re: ______Dorobek "reform" -przypomnienie________ 07.03.05, 20:12
      hasz0 napisał:

> Odtrutka bo znów "PRASA KŁAMIE" jak w 1968....
      >
      > ______85% banków przejął Zachód często w skanadliczny sposób

Znowu sie z Haszem zgadzam. Jednak nie wiem o co mu chodzi. No bo przeciez
      winni sa temu czerwoni. Ci co to drukowali czerwonce?
      • hasz0 Re: ______Dorobek "reform" -przypomnienie________ 07.03.05, 20:49
        Blondynka!
        - ta co tak lubi dźwięk drukowania pieniedzy w bankomacie...
        • rycho7 elektroniczna portmonetka 07.03.05, 21:12
          hasz0 napisał:

> Blondynka!
          > - ta co tak lubi dźwięk drukowania pieniedzy w bankomacie...

Ty Haszu co raz wydajesz sie mi niedzisiejszy. Ja w bankomacie dosc czesto
          zapelniam w karcie czip elektroniczna gotowka. Czy jest to forma "drukowania".
          No bo przeciez tych elektronicznych pieniedzy nikt nie wklada do pojemnika w
          bankomacie. Czyzby mi wlosy splowialy? Wiem, ze to komuchy tak mieszaja.
          • hasz0 Re: elektroniczna portmonetka 08.03.05, 10:35
            Pewnie bycie dzisiejszym nalezy do dobrego tonu!

Ja uważam odwrotnie...

Mnie już chyba nie wszczepia czipa pod skórę prawej ręki lub na czoło
            z kontem bankowym, karalnościa i GPS oraz baterią na trujący elektrolit
            uwalniany po sygnale z satelity GPS wg planu kont ZUS (wypłaca emerytury).

Wynaleziony w 1999 i testowany już na tysiącach ochotników.

Poczytaj w Biblii w Księdze Apokalipsy o "Znaku Bestii"
            - czoło ma najwłasciwszą teperaturę dla czipa (przeciez mózg też musi być
            chłodzony!) - jedno z nieprawdopodobnych zapóznien fizjologii
            - odkryto niedawno, że krew w ektremalnych temperaturach odwraca kierunek
            przepływu w naczyniach na czole zapewnijac lepsze chłodzenie!!!!!!!!!!!!

Jak myslisz ateisto - przypadek???????????????
            • hasz0 ___1999 ma trzy 666 "znak bestii"_____/nt 08.03.05, 10:38
            • rycho7 apokaliptyczna portmonetka 08.03.05, 22:01
              Uwaga:
              Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je klikając czerwony
              kosz.

Widzisz Haszu talmudysci ostrzegaja przed Toba.

hasz0 napisał:

> Pewnie bycie dzisiejszym nalezy do dobrego tonu!

Kiedys pisales, zes pijacy raczej z rzadka. To i niedzisiejszy powiniennes byc
              tez z rzadka.

> Ja uważam odwrotnie...

No i widzisz dlatego Cie nie rozumiem zazwyczaj. Nawet gdy si ezgadzam.

> Mnie już chyba nie wszczepia czipa pod skórę prawej ręki lub na czoło

Wsaczali Ci na katecheze. Nawet nie zauwazyles. I nadal nie zauwazasz. Ale to
              normalne i powszechne.

> ZUS (wypłaca emerytury).

To jest wlasneie ten Twoj problem. W EU wyplaca kraj, w ktorym pracowales przed
              przejsciem na emeryture. To uwalnia od fochow Giertychow i Kaczorow.

> Wynaleziony w 1999 i testowany już na tysiącach ochotników.
              > Poczytaj w Biblii w Księdze Apokalipsy o "Znaku Bestii"

To chyba wynaleziono pomiedzy 1300 pne a 99 ne. Ksiega Apokalipsy to troche
              taka niedzisiejsza. Kiedys ja czytalem i nie moglem uwierzyc, ze to ktos mogl
              na trzezwo pisac.

> - czoło ma najwłasciwszą teperaturę dla czipa (przeciez mózg też musi być
              > chłodzony!)

Ty pisujesz jak katokik dla Eskimosow. Chlodzic to trzeba co innego. I dlatego
              prawdziwi mezczyzni musza nosic dzelabije.

> - odkryto niedawno, że krew w ektremalnych temperaturach odwraca kierunek
              > przepływu w naczyniach na czole zapewnijac lepsze chłodzenie!!!!!!!!!!!!

To chyba chodzi o przyczyne plaskich czol u krasnoludkow.

> Jak myslisz ateisto - przypadek???????????????

Przypadkiem sa mutacje. Natomiast dobor naturalny podlega kryterium
              skutecznosci. Nie fikcji dobra czy zla. SKUTECZNOSCI. Tak jak Twoj kosciolek
              kieruje sie kryterium skutecznosci cyckania Cie z kasy. Ja moge przed tym
              rodziajem skutecznosci schronic sie jedynie za granica. Ze szkoda dla Twoich
              interesow w ZUSie.

Skuteczne tez bedzie zwyciestwo Twoich Giertychow i Kaczorow. Polacy dostana w
              d... za swoja glupote. Mam nadzieje, ze na pare kadencji. Dlatego trzeba
              unicestwic lewice. Aby RP przebila 7me dno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka