Dodaj do ulubionych

Powstała partia Radia Maryja

13.03.05, 01:05
Czy partia Radia Maryja zagości na stałe na polskiej scenie politycznej?

Jacek Hołub, Toruń

Ugrupowanie polityczne pod patronatem Radia Maryja stało się faktem. Jego
powstanie obwieścili w sobotę wieczorem politycy prawicy związani z ojcem
Rydzykiem.

Nowe ugrupowanie narodziło się w wieczornej audycji "Jaka przyszłość dla
Polski?" w studiu Telewizji Trwam. Jego twórcy ogłosili to podczas transmisji
na żywo przez telewizję i Radio Maryja.

Nowe ugrupowanie polityczne, którego nazwy jeszcze nie podano, założyli
posłowie: Antoni Macierewicz - lider Ruchu Katolicko-Narodowego, Jan
Olszewski z Ruchu Odbudowy Polski, Jan Łopuszański z koła poselskiego
Porozumienie Polskie i Gertruda Szumska z koła Dom Ojczysty. Wśród twórców są
także szefowie organizacji związanych z Radiem Maryja: Zbigniew Wysocki,
przewodniczący Polskiego Stowarzyszenia Morskiego i Gospodarczego im.
Eugeniusza Kwiatkowskiego oraz prof. Jacek Zimny i prof. Ryszard Kozłowski z
Ruchu Społecznego Odrodzenie Polski promujący m.in. wykorzystanie energii
geotermalnej. W tworzeniu ugrupowania nie bierze udziału Liga Polskich Rodzin.

- Dzisiejsze nasze spotkanie rozumiem jako powiedzenie wszem i wobec,
publiczne: jesteśmy razem - oznajmił Macierewicz. - To początek budowy
patriotycznego ruchu, który w tych wyborach pozwoli wygrać Polsce - oznajmił
Macierewicz.

Założyciele odżegnują się od nazywania nowego tworu "partią". Określają
go "ruchem politycznym", ale stawia on sobie cele właściwe dla partii:
stworzenie listy wyborczej, wytypowanie kandydata na prezydenta,
przeprowadzenie kampanii propagandowej za odrzuceniem w referendum
konstytucji Unii Europejskiej.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2598358.html

Zbliżają sie wybory , czas sie łączyć żeby wejść do sejmu .
Obserwuj wątek
    • antyk52 Powstała partia Radia Erewań 13.03.05, 11:33
      www.demokraci.pl/
      • jaceq Re: Powstała partia Radia Erewań 13.03.05, 11:57

Antyku Szanowny,
        Czyżbyś miał coś przeciwko temu, że kanapy okołorydzykalne podwyższają sobie
        próg wyborczy?
        • antyk52 Re: Powstała partia Radia Erewań 13.03.05, 12:04
          Jacequ szanowny nie wiem o co Ci chodzi, ale rozumiem, że nie masz nic
          przeciwko propagandzie Gazety Wybiórczej rodem z III Rzeszy.

Propozycje nazwy dla PeDe (bo coś chyba mają z tym problemy ostatnio):

Partia Erewań
          Partia GaWiedzi
          Partia Europejska
          • jaceq Z grubsza o to, że... 13.03.05, 12:42
            ...chyba z wrodzonej przekory [ wink) ] na zasadzie "a u was Murzynów biją"
            chcesz ten doniosły fakt medialny, jakim jest cyt. "Ugrupowanie polityczne pod
            patronatem Radia Maryja" wytłumić innym, nieco już przebrzmiałym faktem
            medialnym, jakim jest powstanie PeDe (nazwa podobno jeszcze do ustalenia).
            Zupełnie nie wiem po co.

Cyt.:
            "Założyciele odżegnują się od nazywania nowego tworu "partią". Określają
            go "ruchem politycznym"

Czyli ojce-założyciele nie chcąc rozstać się ze swymi dotychczasowymi
            kanapkami, zmierzają w kierunku ("ruch polityczny") czegoś na kształt koalicji
            wyborczej. A takie miewają podwyższony próg w wyborach. Nie wiem, czy słusznie
            (z ich punktu widzenia) robią, bowiem kalkulacja typu "jeśli 8 kanap z
            poparciem około 1% zwiąże się w koalicję, to koalicja uzyska 8%" raczej weźmie
            w łeb z oczywistych względów i skończy taka "koalicyja" poza parlamentem z np.
            7,75%. Mnie "to pasi", bo:
            - raz - spowoduje jednak pewien odpływ głosów od Ligi Człowieka Zwanego Koniem;
            - a dwa - skanalizuje ze wspomnianej Ligi zjawisko zwane wrzodactwem na jej
            zewnątrz, co da tejże Lidze szansę na jakieś znormalnienie. Że Liga z takiej
            szansy zapewne nie skorzysta - to już trudno. Ja ze swej strony nie mam
            najmniejszego zamiaru fundować p-osłu Hatce czynszu za jego kanciapę pod
            pretekstem, że to niby na biuro p-osłowskie.

A Ty z uporem godnym lepszej sprawy w kólko o PeDe i PeDe. Bądź poważny przez
            pięć minut.

antyk52 napisał:
            > ... nie wiem o co Ci chodzi, ale rozumiem, że nie masz nic
            > przeciwko propagandzie Gazety Wybiórczej rodem z III Rzeszy.

To GW podała info, że powstaje Partyja Maryja, za co została obdementowana
            przez gaudeńską (obecnie) Rzepę. Wikul linkuje znowu GW, że jednak coś jest na
            rzeczy. Nie sądzę, żeby news ten był wyssany z palca, ponieważ już wczoraj
            miałem wiarygodną informację, z kręgów, które prowadzą stały nasłuch RM, o
            powstaniu czegoś, co Rydzyk i Jego firma poprze w wyborach. Dziś GW mi te newsy
            potwierdziła a Ty o "propagandzie Gazety Wybiórczej rodem z III Rzeszy". Mnie
            to zaskakuje cokolwiek.

Ukłony.
            • antyk52 Re: Z grubsza o to, że... 13.03.05, 13:04
              Jacqu lejesz wode zupełnie niepotrzebnie bo wystarczy tylko zacząć myśleć
              (samemu, bez pomocy Goebbelsów z 'GW').

Z "Partią Maryja" to jest to samo co z "ubecką listą", "polskimi obozami
              zagłady", itp. itd. Wszystko wpisuje się w całą idee Gó Wna, które zręcznie (po
              Goebbelsowsku) manipulując słowem, faktami, informacjami tworzy sobie swoją
              własną rzeczywistość i pierze ze spokojem mózgi bezwolnych zombie przyssanych
              do mediów jako do jedynej "prawdy objawionej".

> A Ty z uporem godnym lepszej sprawy w kólko o PeDe i PeDe. Bądź poważny przez
              > pięć minut.

Dostosowuje poziom do otaczającego mnie świata (medialnego), który najwyraźniej
              nie jest poważny i też w kółko o PeDe i PeDe.

Także z łaski swojej jacusiu odstosunkuj się od tego co ja pisze i praw sobie
              moralitety wielbicielom partii rednacza Michnika, Partii Gazety Wyborczej.
              • jaceq Wygląda na to, że 13.03.05, 13:18

www.naszdziennik.pl przespał sytuację. Nie widzę powodu, by nie wierzyć
                poważnym ludziom, od których informację uzyskałem jeszcze wczoraj.

A jak będzie - przekonamy się bliżej wyborów. Mimo manipulatorskiej kreciej
                roboty GW.
                • antyk52 Re: Wygląda na to, że 13.03.05, 17:17
                  Jacku nadal wydaje mi się, że nie rozumiesz. Ja nie kwestionuje faktu, że
                  powstaje sobie jakaś partia a raczej porozumienie, koalicja, czy grupa
                  wzajemnej adoracji... jeśli Macierewicz wspomniał o budowie jakiegoś ruchu to
                  zapewne tak jest.

Tu chodzi o styl w jakim 'GW' prezentuje te 'rewelacje': 'partia', 'partia
                  Radia Maryja', 'błogosławieństwo ojca dyrektora'... itp. itd. niedługo zacznie
                  pewnie pisać o kandydacie na prezydenta Partii Maryja czyli Rydzyku...
                  ergo to samo co w przypadku "ubeckiej listy", niby prawda, niby nie kłamią a
                  jednak...

GadzinóWa to takie połączenie Radia Erewań i Skandali, walą na pierwszej
                  stronie niesamowitą wiadomość w stylu:
                  "Edyta Górniak urodziła trójkę dzieci!!!!",
                  tylko potem sie okazuje, że nie trójkę, tylko jedno, nie dzieci tylko
                  szczeniaki i nie Edyta Górniak tylko jej suka...
                  • jaceq Re: Wygląda na to, że 13.03.05, 18:35

antyk52 napisał:

> Tu chodzi o styl w jakim 'GW' ...

Ee, tam. Tu akurat chodzi o to, że (i: czy) "Powstała partia Radia Maryja" (jak
                    w tytule). Kwestia GW i jej stylu zaistniała w wątku wyraźnie na Twoje życzenie
                    i z tego powodu musi pozostać potraktowana jako oboczna.

Aby ją ostatecznie zamknąć, tyle Ci powiem tylko, że mnie naprawdę nie jest
                    niezbędna GW, bym wyrobił sobie jakiś pogląd na otaczający świat. Równie dobrze
                    mogę oprzeć się tylko na GW, jak i tylko na "anty-GW" i tyle tylko będzie z
                    tego, że to trochę dłużej potrwa.

Jasne, że GW manipuluje; z "ubecką listą", z "listą Wildsteina w internecie"
                    (bo przecież dotąd nie wiadomo jak się ma to, co wyniósł Wildstein z IPN do
                    tego, co krąży w necie w różnych swoich wersjach), z zamarachą Kulczyk -
                    Giertych - Widacki (by poprzestać na tych kilku tylko przykładach). Pozostałoby
                    zatem strzepnąć pył z sandałów i zabrać zabawki do innej piaskownicy. Gdyby...
                    gdyby nie to, że zjawisko manipulacji jest dość powszechne, zarówno wśród tzw.
                    michnikowszyzny, jak i wśród antymichnikowszczyzny. Pomijając zupełnie np.
                    koniunkturalistów z "wprosta" (który zaliczyć wypada do anty-GW), jako przykład
                    można podać pierwszego manipulanta prasy "mohairowej", Jakuckiego, choć
                    obiektywnie przyznać trzeba, że kudy im do np. Wrońskiego czy Lizuta.

Wydaje się, że obecnie obowiązujący kanon politpoprawności wymaga, że trzeba
                    być "huzia na GW". Jaki będzie kolejny - trudno powiedzieć.
                    • antyk52 Re: Wygląda na to, że 13.03.05, 20:25
                      > Ee, tam. Tu akurat chodzi o to, że (i: czy) "Powstała partia Radia Maryja"
                      (jak
                      >
                      > w tytule).

No właśnie o to chodzi, że żadna taka partia nie powstała, tak samo jak nie
                      było żadnej "ubeckiej listy", czy Akowców mordujących Żydów, czy "polskich
                      obozów śmierci", itp.
                      To nadużycie i wymysł tak charakterystyczne dla 'michnikowszczyzny'
                      czy 'gazetowybiórszczyzny' smile) Jacyś goście na antenie Radia Maryja
                      powidzieli, że zamierzają stworzyć jakiś ogólny ruch na co gazetka oczywiście
                      stwierdziła, że to Partia Radia Maryja z błogosławieństwem ojca Rydzyka, ich
                      herbem ma być moherowy beret itp, itd.
                      To wszystko ma na celu oczywiście zdyskredytowanie już na starcie ruchu, jako
                      ciemnogrodu, oszołomów od Rydzyka i debili z radia Maryja o popraciu u starych
                      dewotów.
                      Gazetka dopisuje sobie dowolnie co w usmysłach ich propagandzistów sie ubzdura.
                      Macierewicz przecież mógł oznajmić to samo na antenie radia Tok FM, albo
                      najlepiej na łamach samej Gazetki i zapowiedzieć stworzenie ruchu silnie
                      centrowego, inteligenckiego, tolerancyjnego i światłego, bla bla bla. Wtedy
                      zapewne zyskałby uznanie człowieka szlachetnego, mądrego, patrzącego w
                      przyszłość, gotowego budować silne centrum, z poparciem 48,9% społeczeństwa, a
                      tak to dupa... no niestety kolejny debil od Rydzyka i oszołom z radia Maryja.

Także jacequ średnio mnie obchodzi to, że nie widzisz, lub nie chcesz widzieć
                      jak Gazetka ku uciesze GaWiedzi wciska im co sobie zechce, ale z łaski swojej
                      może pozwoliłbyś mi w takim razie analogicznym rozumowaniem się kierując pisać
                      o partii Radia Erewań, tudzież Partii Gazety Wyborczej (TVN/Tok FM/Radia
                      Zet/wstaw sobie dowolne, czołowe media)???
              • leje-sie Widac, ze ojciec dyrektor to rabin cudotworca 13.03.05, 13:49
                Zupelnie jak w tej historyjce:

"...A nasz rabin to jeszcze wiekszy cudotworca.

Wybral sie w piatkowe popoludnie na przechadzke. Tak sie zamyslil nad pewnym
                talmudycznym problemem, ze nie zauwazyl, ze wieczor zaczyna zapadac.

Coz wiec poczal cadyk?

Skinal reka w lewo - i na lewo byla sobota.

Skinal reka w prawo - i na prawo byla sobota.

A w srodku byl ciagle piatek."

Swiatobliwy cadyk Rydzyk machnal reka w lewo - i na lewo byla partia.

Machnal reka w prawo - i na prawo byla partia.

A srodku ciagle byl "ruch polityczny".

O to Ci chodzilo, Antyku?
      • wikul Powstaje koalicja polityczna wokół Radia Maryja 13.03.05, 22:30
        Nie wdając się w jałowe spory o sposobie prezentacji faktów przez GW (jaka jest
        GW każdy widzi), wypada stwierdzić że taki fakt zaistniał i zastanowić się jak
        to wpłynie na poparcie polityczne LPR-u czy Samoobrony . Kto komu odbierze a
        komu doda głosy wyborcze .
    • dokowski [...] 13.03.05, 22:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • antyk52 [...] 13.03.05, 22:29
        • wikul Ruch Patriotyczny - Obóz Polski 14.03.05, 00:35
          Przed chwilą dowiedziałem się że Macierewicz utworzył Ruch Patriotyczny - Obóz
          Polski . Czy to jest ten nowy byt polityczny zapowiedziany w Radiu Maryja ?
          • antyk52 Re: Ruch Patriotyczny - Obóz Polski 14.03.05, 01:39
            No właśnie o to chyba chodziło...
            • kropekuk O Jezu,pogadajcie sobie z soba, prymitywy - bedzie 14.03.05, 05:05
              sie z czego zdrowo posmiac...Bo nic tak nie cieszy, jak CUDZA CIEMNOTA!
              • wikul Znów cie wypuścili , kundlu nakrapiany 14.03.05, 14:21
                kropekuk napisał:

> sie z czego zdrowo posmiac...Bo nic tak nie cieszy, jak CUDZA CIEMNOTA!

Znów cie wypuścili , kundlu nakrapiany . Chyba dawno nikt cię nie opieredolił
                obszczana łajzo .
                • palnick Re: Znów cie wypuścili , kundlu nakrapiany 19.03.05, 14:27
                  Kto moherem stroi głowę
                  radjo z ryjem opłacając
                  Tego zarżnie dziś jak krowę,
                  za kosciołem proboszcz Zając
          • dokowski Tak 14.03.05, 01:39
            • wikul Re: Tak 14.03.05, 15:06
              Móglbyś rozwinąć tą twórczą myśl .
              • dokowski RM skrzyknęło ludzi do tej partii i nagania jej... 14.03.05, 21:03
                ... cżłonków swojej sekty
          • abprall Re: Ruch Patriotyczny - Obóz Polski 14.03.05, 01:43
            w polszie mogą tylko powstać odbyty, nie tylko polityczne...
            w czechach kier.zbytu, nazywa się veduci odbytu...to qrwa pasuje do aktualnej
            polit-rzeczywistości tej banano-pol-republiki...qrwa...
          • mlodedrwale2 Re: Ruch Patriotyczny - Obóz Polski 14.03.05, 14:46
            Przecież to nie może się tak nazywać, bo mają podawać do sądu tych, którzy
            używają sformułowania "polski obóz".
            • wikul Re: Ruch Patriotyczny - Obóz Polski 14.03.05, 15:04
              mlodedrwale2 napisał:

> Przecież to nie może się tak nazywać, bo mają podawać do sądu tych, którzy
              > używają sformułowania "polski obóz".

Masz rację . Śmieszna nazwa , nie jedyna w polskiej polityce .
        • owca_czarna mam pytanie: 14.03.05, 23:13
          A za co to? smile))))) Zawsze kropki wzbudzaja moją babską ciekawośćsmileOficjalnie to
          wiemy a nieoficjalnie? Co tu napisaliście?

czarna_owca
    • vortex1 [...] 14.03.05, 12:37
      • wikul Bp Pieronek: Wrzód Radia Maryja 14.03.05, 19:05
        (...)

Bp Pieronek: Wrzód Radia Maryja

Jacek Hołub: Radio Maryja transmitowało na żywo założenie nowej partii
        prawicowej?

Biskup Tadeusz Pieronek: - Słyszałem, ale nie wierzyłem własnym uszom. Jeżeli
        o. Rydzyk temu patronuje, to sprawdza się, że chce tworzyć partię. To po prostu
        aberracja.

Jak to się ma do Kościoła?

- Nijak, bo Kościół nie ma tworzyć partii politycznych. Jeżeli o. Rydzyk robi
        to prywatnie, to też nie, dlatego że to jest ksiądz. Gdzie my jesteśmy?

Czy sytuacja dojrzała do interwencji Episkopatu?

- Już bardzo dawno. Teraz to tylko przecinanie wrzodów.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2599146.html
    • pacyniarz Re: Powstała partia Radia Maryja 14.03.05, 23:24
      No i dobrze. Zdejma troche glosow Wielkiemu Romanowi a progu i tak nie przeskocza.
    • palnick Re: Powstała partia Radia Maryja - elektorat :) 14.03.05, 23:54
      Moherowa staruszka z Torunia
      miała orgazm na widok Rydzunia
      No a gdy go słuchała
      omdlewała wręcz cała.
      Nie chce żyć już bez czaru grzybunia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka