Dodaj do ulubionych

IPN: decyduj&# 261;cy udzia&# 322; Polaków w Jedwabnem

IP: *.dtcc.cc.nc.us 09.07.02, 16:28
IPN: decydujący udział Polaków w mordzie w Jedwabnem

PAP (09-07-02 16:04)

Udział Polaków w mordzie w Jedwabnem był decydujący. Przyjąć można, że zbrodni
dokonano z niemieckiej inspiracji - wynika ze śledztwa IPN.

- Co do udziału polskiej ludności w dokonaniu zbrodni należy przyjąć, że był on
decydujący o zrealizowaniu zbrodniczego zamiaru. Przyjąć można, że zbrodnia w
Jedwabnem została dokonana z niemieckiej inspiracji. Obecność (niemieckich
żołnierzy) była równoznaczna z przyzwoleniem i tolerowaniem dokonania zbrodni
na żydowskich mieszkańcach tej miejscowości" - powiedział

prowadzący śledztwo Radosław Ignatiew z IPN podczas wtorkowej konferencji
prasowej.

Śledztwo nie zostało jeszcze formalnie zakończone, ale - ze

względu na wagę sprawy - już podano publicznie ustalenia IPN.

Według prowadzących śledztwo, nie ma możliwości dokładnego ustalenia liczby
ofiar mordu, ale "wysoce nieprawdopodobną" jest liczba 1600 pomordowanych (taką
liczbę podawał w książce "Sąsiedzi" historyk Jan Tomasz Gross).

Zeznania 98 świadków, przesłuchanych w śledztwie, były - co podkreślali
prokuratorzy IPN - rozbieżne i niejednokrotnie

sprzeczne ze sobą.

- Mordu Żydów w Jedwabnem dokonała ok. 40-

osobowa grupa polskiej cywilnej ludności, ale nie można do końca ustalić
rozmiaru inspiracji Niemców - poinformował prowadzący śledztwo prokurator
Radosław Ignatiew.

Śledztwo nie zostało formalnie zakończone wydaniem decyzji

procesowej, bo IPN czeka jeszcze na dokumenty z Izraela, które mają pomóc w
ustalaniu choć przybliżonej liczby ofiar. Wszystkie inne czynności w tej
sprawie IPN już zakończył z wnioskiem o umorzenie śledztwa - poinformował
Ignatiew.

Dotychczasowe wyniki śledztwa ogłoszono we wtorek na konferencji prasowej w
Białymstoku.

Śledztwo IPN wykluczyło, aby w Jedwabnem 10 lipca 1941 r. zostało zamordowanych
1600 Żydów. Przypuszczalnie było to około 300 osób, ale też nie da się tego
jednoznacznie stwierdzić - powiedział Ignatiew.

Paczkowski: ustalenia IPN ws. Jedwabnego nie są zaskakujące

Te ustalenia nie są zaskakujące - komentuje wyniki śledztwa IPN ws. mordu w
Jedwabnym historyk PRL Andrzej

Paczkowski.

- Dla każdego, kto śledził pojawiające się od dłuższego czasu

informacje prasowe i to, co mówił prok. Ignatiew (Radosław

Ignatiew z IPN prowadził śledztwo), te ustalania nie są

zaskakujące" - powiedział Paczkowski.

"Uważam, że prokurator ma rację - i wyniki ekshumacji i dane z dokumentów
sowieckich wskazują, że w tym momencie nie było tak dużej liczby Żydów w tej
okolicy. Ale faktycznie nie da się ustalić ilu dokładnie ludzi zostało
zamordowanych" - stwierdził Paczkowski.

Obserwuj wątek
    • Gość: wild to dobrze czy żle? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 16:35
      że sie pojawiła zbrodnia w "DEIR YASSIN"?

jeżeli żle? dlaczego?
      jeżeli dobrze? dlaczego?
    • rem4 Re: ALE PLAMA 09.07.02, 16:37
      I co? Wydało się ostatecznie. Teraz będziemy usprawiedliwiać nasze ówczesne
      postępki nonsensami, jakie dziś pojawiają się na Zachodzie.
      • Gość: wild rem4 z kim tę zbrodnie zrobiłeś? z ojcem? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 16:41
        rem4 napisał(a):

> I co? Wydało się ostatecznie. Teraz będziemy usprawiedliwiać nasze ówczesne
        > postępki nonsensami, jakie dziś pojawiają się na Zachodzie.

facio pisze "nasze" tj. kogo? Ciebie i możesz wymienić personalnie kto to?
        • rem4 Re: rem4 z kim tę zbrodnie zrobiłeś? z ojcem? 09.07.02, 16:45
          Piszę "nasze",ponieważ należą do polskiej historii, tak jak wszystkie dobre i złe
          jej fragmenty.Są jednak tacy,którzy nigdy tego nie zrozumieją.
          • janusz2_ Re: rem4 z kim tę zbrodnie zrobiłeś? z ojcem? 09.07.02, 16:49
            rem4 napisał(a):

> Piszę "nasze",ponieważ należą do polskiej historii, tak jak wszystkie dobre i z
            > łe
            > jej fragmenty.Są jednak tacy,którzy nigdy tego nie zrozumieją.

Poczuwasz się do winy za wszystkich morderców, będących polskimi obywatelami?
            • rem4 Re: rem4 z kim tę zbrodnie zrobiłeś? z ojcem? 09.07.02, 16:54
              Nie,wyłącznie za tych którzy popełniali je jako Polacy. Najłatwiej
              powiedzieć "jestem Polakiem,ale mnie to nie dotyczy".
              • janusz2_ Re: rem4 z kim tę zbrodnie zrobiłeś? z ojcem? 09.07.02, 17:28
                rem4 napisał(a):

> Nie,wyłącznie za tych którzy popełniali je jako Polacy. Najłatwiej
                > powiedzieć "jestem Polakiem,ale mnie to nie dotyczy".

Ostatnio w Poznaniu zamordowano kilkuletnie dziecko. Prawdopodobnie zrobił to
                Polak.
                Z tą zbrodnią także się utożsamiasz?
                • Gość: wikul Re: rem4 z kim tę zbrodnie zrobiłeś? z ojcem? IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 02:22
                  janusz2_ napisał:

> rem4 napisał(a):
                  >
                  > > Nie,wyłącznie za tych którzy popełniali je jako Polacy. Najłatwiej
                  > > powiedzieć "jestem Polakiem,ale mnie to nie dotyczy".
                  >
                  > Ostatnio w Poznaniu zamordowano kilkuletnie dziecko. Prawdopodobnie zrobił to
                  > Polak.
                  > Z tą zbrodnią także się utożsamiasz?

Czy naprawdę nie widzisz różnicy między 10.07.1941 a morderstwem dziecka sprzed
                  kilku dni ? Gratuluję przenikliwości .
                  • Gość: luka Re: rem4 z kim tę zbrodnie zrobiłeś? z ojcem? IP: *.k.mcnet.pl 10.07.02, 09:04
                    Gość portalu: wikul napisał(a):

> Czy naprawdę nie widzisz różnicy między 10.07.1941 a morderstwem dziecka sprzed
                    > kilku dni ? Gratuluję przenikliwości .

Różnicy w narodowości domniemanych sprawców, bo o to tu chodzi? To jaka niby jest?
                    • Gość: wikul Re: rem4 z kim tę zbrodnie zrobiłeś? z ojcem? IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 19:21
                      Gość portalu: luka napisał(a):

> Gość portalu: wikul napisał(a):
                      >
                      > > Czy naprawdę nie widzisz różnicy między 10.07.1941 a morderstwem dziecka s
                      > przed
                      > > kilku dni ? Gratuluję przenikliwości .
                      >
                      > Różnicy w narodowości domniemanych sprawców, bo o to tu chodzi? To jaka niby je
                      > st?

Nie w różnicy w narodowości ale w kwalifikacji czynów . Jest pewna hierarchia w
                      kwalifikacji czynów nie zgodnych z prawem (wykroczenie , występek , przestępstwo
                      pospolite , zbrodnia czy w końcu zbrodnia ludobójstwa) . Nie można porównywać
                      przestępstwa pospolitego nawet najbardziej odrażającego ze zbrodnią ludobójstwa .
                      A do takich z całą pewnością można zakwalifikować zbrodnię w Jedwabnie .
                  • janusz2_ Kto powinien przepraszać za zbrodnię w Poznaniu? 10.07.02, 09:32

> janusz2_ napisał:
                    >
                    > > rem4 napisał(a):
                    > >
                    > > > Nie,wyłącznie za tych którzy popełniali je jako Polacy. Najłatwiej
                    > > > powiedzieć "jestem Polakiem,ale mnie to nie dotyczy".
                    > >
                    > > Ostatnio w Poznaniu zamordowano kilkuletnie dziecko. Prawdopodobnie zrobił
                    > to
                    > > Polak.
                    > > Z tą zbrodnią także się utożsamiasz?
                    >
                    >
                    > Czy naprawdę nie widzisz różnicy między 10.07.1941 a morderstwem dziecka sprzed
                    > kilku dni ? Gratuluję przenikliwości .

Widzę różnicę (przy okazji - dziękuję za gratulację).

W Jedwabnem grupa mieszkających w Jedwabnem bandytów (Polaków) zamordowała (z
                    inspiracji Niemców) mieszkających w Jedwabnem Żydów.
                    Przepraszał Prezydent w imieniu Polaków.

W Poznaniu dziewczyna, mieszkanka Poznania, Polka zamordowała swojego brata
                    (Polaka, Poznaniaka).
                    Kto i w czyim imieniu, wg. zwolenników odpowiedzialności zbiorowej, powinien
                    przepraszać?
                    Kobiety - mężczyzn?
                    Polki - Polaków?
                    Poznanianki - Poznaniaków?
                    Siostry - braci?
                    Siostry, Polki zamieszkałe w Poznaniu - braci, Polaków zamieszkałych w Poznaniu?
                    • Gość: wikul Re: Kto powinien przepraszać za zbrodnię w Poznan IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 19:30
                      janusz2_ napisał:

>
                      > > janusz2_ napisał:
                      > >
                      > > > rem4 napisał(a):
                      > > >
                      > > > > Nie,wyłącznie za tych którzy popełniali je jako Polacy. Najłatwi
                      > ej
                      > > > > powiedzieć "jestem Polakiem,ale mnie to nie dotyczy".
                      > > >
                      > > > Ostatnio w Poznaniu zamordowano kilkuletnie dziecko. Prawdopodobnie z
                      > robił
                      > > to
                      > > > Polak.
                      > > > Z tą zbrodnią także się utożsamiasz?
                      > >
                      > >
                      > > Czy naprawdę nie widzisz różnicy między 10.07.1941 a morderstwem dziecka s
                      > przed
                      > > kilku dni ? Gratuluję przenikliwości .
                      >
                      > Widzę różnicę (przy okazji - dziękuję za gratulację).
                      >
                      > W Jedwabnem grupa mieszkających w Jedwabnem bandytów (Polaków) zamordowała (z
                      > inspiracji Niemców) mieszkających w Jedwabnem Żydów.
                      > Przepraszał Prezydent w imieniu Polaków.
                      >
                      > W Poznaniu dziewczyna, mieszkanka Poznania, Polka zamordowała swojego brata
                      > (Polaka, Poznaniaka).
                      > Kto i w czyim imieniu, wg. zwolenników odpowiedzialności zbiorowej, powinien
                      > przepraszać?
                      > Kobiety - mężczyzn?
                      > Polki - Polaków?
                      > Poznanianki - Poznaniaków?
                      > Siostry - braci?
                      > Siostry, Polki zamieszkałe w Poznaniu - braci, Polaków zamieszkałych w Poznaniu
                      > ?

Przepraszam , chyba żartujesz ale czy to jest stosowny czas na żarty ?
                      Jeżeli nie żartujesz to spróbuj wysilić mózgownicę i nie porównywać przestępstwa
                      pospolitego ze zbrodnia ludobójstwa . Wiem że jest upał (u mnie za oknem jeszcze
                      30st.C) ale żeby aż tak .
                      • Gość: luka Re: Kto powinien przepraszać za zbrodnię w Poznan IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 20:08

> Przepraszam , chyba żartujesz ale czy to jest stosowny czas na żarty ?
                        > Jeżeli nie żartujesz to spróbuj wysilić mózgownicę i nie porównywać przestępstw
                        > a pospolitego ze zbrodnia ludobójstwa .

Czyli: ofiara pospolitego przestępcy nie jest godna takiego samego szacunku, jak
                        ofiary pogromu. Wartościowanie zabijania bliźnich - nieźle, przegrzany upałem
                        etyku.
                      • janusz2_ Re: Kto powinien przepraszać za zbrodnię w Poznan 11.07.02, 13:22

>
                        > Przepraszam , chyba żartujesz ale czy to jest stosowny czas na żarty ?
                        > Jeżeli nie żartujesz to spróbuj wysilić mózgownicę i nie porównywać przestępstw
                        > a
                        > pospolitego ze zbrodnia ludobójstwa . Wiem że jest upał (u mnie za oknem jeszcz
                        > e
                        > 30st.C) ale żeby aż tak .

Po prostu ciekaw jestem pokręconego rozumowania zwolenników odpowiedzialności
                        zbiorowej w odniesieniu do zbrodni w POznaniu.
          • Gość: wild więc kiedy za te zbrodnie idziecie do pierdla? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 16:53
            rem4 napisał(a):

> Piszę "nasze",ponieważ należą do polskiej historii, tak jak wszystkie dobre i z
            > łe
            > jej fragmenty.Są jednak tacy,którzy nigdy tego nie zrozumieją.

jaką kara sobie wybieracie 25 lat czy stryczek?

Kolektywizm i odpowiedzialność zbiorowa?
            ---------------------------------------------

Jednym z najbardziej przerażających rezultatów antyindywidualistycznych tradycji,
            które nie potrafiły nauczyć Niemców tolerancji, był antysemityzm narodowych
            socjalistów. Każde etatystyczne rządy opierają się na tworzeniu kozłów ofiarnych
            obwinianych za niepowodzenia mające faktycznie swój początek w administracji.
            Normalnie jednak tymi kozłami ofiarnymi są krytycy, intelektualiści,
            nonkonformiści i cudzoziemcy. Oczywiście te kozły ofiarne też były przez nazistów
            używane. Ale swoją najzagorzalszą nienawiść naziści skierowali przeciwko Żydom.
            Nienawiść ta opierała się na wierze, że jakaś osoba może być częścią spisku
            zwyczajnie na mocy urodzenia. Nie da się wyjaśnić, dlaczego tak wielu Niemców
            poparło ten absurdalny, nieracjonalny pogląd, jeśli nie weźmie się pod uwagę
            długiej tradycji kolektywistycznego, nietolerancyjnego myślenia.

To antyindywidualistyczne myślenie wciąż funkcjonuje, na przykład wtedy, gdy
            uważa się Niemców (lub oni sami siebie uważają) za zbiorowo winnych faszyzmu,
            nawet jeśli urodzili się po wojnie. Lub gdy po ekscesach brytyjskich kibiców w
            Brukseli w 1985 r. obciąża się odpowiedzialnością cały brytyjski "naród".
            • rem4 Re: więc kiedy za te zbrodnie idziecie do pierdla 09.07.02, 17:01
              TERAZ w modzie będzie "myślenie indywidualistyczne". Do momentu,gdy trzeba będzie
              dać odpór Edmundowi Stoiberowi.
              • Gość: wild jaka teraz moda w więzieniach dla was? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 17:08
                rem4 napisał(a):

> TERAZ w modzie będzie "myślenie indywidualistyczne". Do momentu,gdy trzeba będz
                > ie
                > dać odpór Edmundowi Stoiberowi.

bandyci z pkwn? ( cela Nr. ... ) bandyci z nsdap ( cela Nr.... ) bandyci z pzrp (
                cela nr. ... )

Co na to faszysta Roosvelt? reparacje wojenne za drezno i berlin? smile

PS. a jaki odpór może mieć Ukraina?

• Gość: wikul Re: jaka teraz moda w więzieniach dla was? IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 02:28
                  Gość portalu: wild napisał(a):

> rem4 napisał(a):
                  >
                  > > TERAZ w modzie będzie "myślenie indywidualistyczne". Do momentu,gdy trzeba
                  > będz
                  > > ie
                  > > dać odpór Edmundowi Stoiberowi.
                  >
                  > bandyci z pkwn? ( cela Nr. ... ) bandyci z nsdap ( cela Nr.... ) bandyci z pzrp
                  > (
                  > cela nr. ... )
                  >
                  > Co na to faszysta Roosvelt? reparacje wojenne za drezno i berlin? smile
                  >
                  > PS. a jaki odpór może mieć Ukraina?
                  >

Boże , co za bełkot .
                  • Gość: wild Wikul bronisz nsdap? hm dlaczego? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 10.07.02, 06:20

> Gość portalu: wild napisał(a):
                    >
                    > > rem4 napisał(a):
                    > >
                    > > > TERAZ w modzie będzie "myślenie indywidualistyczne". Do momentu,gdy t
                    > rzeba
                    > > będz
                    > > > ie
                    > > > dać odpór Edmundowi Stoiberowi.
                    > >
                    > > bandyci z pkwn? ( cela Nr. ... ) bandyci z nsdap ( cela Nr.... ) bandyci z
                    > pzrp
                    > > (
                    > > cela nr. ... )
                    > >
                    > > Co na to faszysta Roosvelt? reparacje wojenne za drezno i berlin? smile
                    > >
                    > > PS. a jaki odpór może mieć Ukraina?
                    > >
                    >
                    >
                    > Boże , co za bełkot .

bul bul ( już tone ) smile
                  • Gość: wild Wikul czy należałeś do totalitarnej partii pzpr? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 10.07.02, 06:43
                    • Gość: wikul Re: Wikul czy należałeś do totalitarnej partii pz IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 19:40
                      Miałem nie odpisywać na ta zaczepkę ale skoro jesteś taki ciekawy to ci odpowiem .
                      Nie należałem do żadnej totalitarnej partii a do PZPR w szcególności , wręcz
                      przeciwnie odnosiłem się do tej formacji wrogo co niestety odbijało się na
                      karierze zawodowej .
                      • Gość: wild hm głębiej? ... IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 10.07.02, 21:51

> Miałem nie odpisywać na ta zaczepkę ale skoro jesteś taki ciekawy to ci odpowie
                        > m .
                        > Nie należałem do żadnej totalitarnej partii a do PZPR w szcególności , wręcz
                        > przeciwnie odnosiłem się do tej formacji wrogo co niestety odbijało się na
                        > karierze zawodowej .

tak sie tylko spytałem smile mój Wujcio ( były pzprowiec ) dziwnie zbliżony
                        kolektywizm przejawia więc pomyślałem że może go znasz! alebo co!

co Ciebie w pzpr wkurzało to że ktoś wstępował do pzpr dla lodówki czy dla wiary
                        w socjalizm realny? smile
              • Gość: luka Re: więc kiedy za te zbrodnie idziecie do pierdla IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 19:59
                rem4 napisał(a):

> TERAZ w modzie będzie "myślenie indywidualistyczne". Do momentu,gdy trzeba będz
                > ie
                > dać odpór Edmundowi Stoiberowi.

Czyli, jako kolektywista, bierzesz odpowiedzialność za ohydny mord dokonany przez
                Polaków na pracownikach Kredyt Banku w Warszawie?
      • Gość: luka Re: ALE PLAMA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 19:57
        rem4 napisał(a):

> I co? Wydało się ostatecznie.

Niby co się wydało? Że w każdym narodzie są szumowiny? Odkryłeś właśnie Amerykę,
        uniżone gratulacje.
        Problem polega jednak na tym, że tezą GroSSa i jego ideologicznych medialnych
        gigantofonów była teza: "Polska część miasteczka wymordowała część żydowską", co
        w świetle tego kuriozalanego komunikatu IPN nie znajduje potwierdzenia.

>Teraz będziemy usprawiedliwiać nasze ówczesne
        > postępki nonsensami, jakie dziś pojawiają się na Zachodzie.

Nasze? Długoletni jesteś... Ale za swoje zbrodnicze postępki w Jedwabnem obciąż
        własne sumienie, bo mnie wtedy jeszcze nie było na świecie, sfanatyzowany
        miłośniku odpowiedzialności zbiorowej.
        • Gość: Leszek Re: ALE PLAMA IP: 62.233.183.* 10.07.02, 05:37

> Problem polega jednak na tym, że tezą GroSSa i jego ideologicznych medialnych
          > gigantofonów była teza: "Polska część miasteczka wymordowała część żydowską", c
          > o
          > w świetle tego kuriozalanego komunikatu IPN nie znajduje potwierdzenia.

Bądź logiczny. Albo komunikat IPN jest kuriozalny i jego ustalenia nie mogą
          potwierdzić ani zaprzeczyc tezie Grossa, albo jest wiarygodny i w takim razie
          Twój wniosek jest zasadny.
          • Gość: luka Re: logika IPN IP: *.k.mcnet.pl 10.07.02, 09:09
            Gość portalu: Leszek napisał(a):

> Bądź logiczny. Albo komunikat IPN jest kuriozalny i jego ustalenia nie mogą
            > potwierdzić ani zaprzeczyc tezie Grossa, albo jest wiarygodny i w takim razie
            > Twój wniosek jest zasadny.

Mój drogi, komunikat IPN może być kuriozalny, ale jednocześnie logicznie napisany!
            Bądź logiczny - nie składa się on przecież z jednego zdania czy jednej tezy.
            Groteskowość polega na stwierdzeniu o poważnych, niewyjaśnionych rozbieżnościach
            w zeznaniach świadków i jednocześnie oparciu się na nich w orzeczeniu!
    • janusz2_ Co z zasadniczą tezą Grossa? 09.07.02, 16:48
      IPN stwierdził, że czterdziestu inspirowanych przez Niemców bandytów zamordowało
      ok. trzystu Żydów.
      Gross w swojej książce (opublikowanej w wielu krajach) twierdził, że jedna
      (polska) połowa mieszkańców miasteczka wymordowała drugą (żydowską) połowę
      mieszkańców - tu pada uparcie lansowana fantastyczna liczba 1600 ofiar. Wg.
      Grossa przyczyną mordów jest tradycyjny, wyssany z mlekiem matki, polski
      antysemityzm.
      Rok temu w Jedwabnem urządzono "szopkę" podczas której prezydent przepraszał, jak
      się okazało, za czterdziestu morderców, pod pręgierzem stawiając cały naród.
      U mnie pozostaje niesmak.
      U czytelników Grossa w Niemczech, USA, Izraelu pozostanie zapewne
      przeświadczenie, że wszyscy Polacy są dzikimi antysemitami.
      • Gość: zak Gora urodziala mysz!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.07.02, 16:55
        I to sa wyniki sledztwa, ktore trwalo ponad rok. Zaangazowano duza
        ekipe "specjalistow", przesluchano kilkaset osob, przeszukano iles tam dokumentow,
        jezdzono po calym swiecie, wydano kupe szmalu i .............co??????
        pytam sie co osiagnieto?
        nic, zupelnie nic.
        Wyniki sledztwa na zasadzie: panu Bogu swieczke i diablu ogarek.
        Bron Boze nikogo nie urazic, ani Zydow (bo przeciez ofiary), ani Polakow (bo
        odsadza od czci i wiary).
        Dalej mamy sytuacje w ktorej wiemy "nic". Precyzyjne okreslenia
        w rodzaju: "wysoce nieprawdopodobne", "nalezy przyjac", "inspiracja
        Niemcow", "zeznania swiadkow rozbiezne sprzeczne ze soba".
        Jak by tak prowadzone byly wszystkie sledztwa na swiecie to nie znaleziono by
        nigdy ani winnych ani ofiar. Wszyscy by byli i mordercami
        i owieczkami.
        Jakos kurcze Gross bez calego takiego potencjalu potrafil samodzielnie
        wyznaczyc role i wylozyc kawe na lawe, niewazne czy prawde czy "prawde".
        Proponuje rozgonic na cztery wiatry ten caly IPN i zaangazowac tych
        "specjalistow" do lapania bandytow realnych, ktorych panoszy sie
        w Polsce co niemiara.
        Po prostu skandal!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: ? Re: Gora urodziala mysz!!!!!!!!!!!!!! IP: *.15.tuwien.teleweb.at 09.07.02, 17:12
          Gość portalu: zak napisał(a):

> I to sa wyniki sledztwa, ktore trwalo ponad rok. Zaangazowano duza
          > ekipe "specjalistow", przesluchano kilkaset osob, przeszukano iles tam dokument
          > ow,
          > jezdzono po calym swiecie, wydano kupe szmalu i .............co??????
          > pytam sie co osiagnieto?
          > nic, zupelnie nic.
          > Wyniki sledztwa na zasadzie: panu Bogu swieczke i diablu ogarek.
          > Bron Boze nikogo nie urazic, ani Zydow (bo przeciez ofiary), ani Polakow (bo
          > odsadza od czci i wiary).
          > Dalej mamy sytuacje w ktorej wiemy "nic". Precyzyjne okreslenia
          > w rodzaju: "wysoce nieprawdopodobne", "nalezy przyjac", "inspiracja
          > Niemcow", "zeznania swiadkow rozbiezne sprzeczne ze soba".
          > Jak by tak prowadzone byly wszystkie sledztwa na swiecie to nie znaleziono by
          > nigdy ani winnych ani ofiar. Wszyscy by byli i mordercami
          > i owieczkami.
          > Jakos kurcze Gross bez calego takiego potencjalu potrafil samodzielnie
          > wyznaczyc role i wylozyc kawe na lawe, niewazne czy prawde czy "prawde".
          > Proponuje rozgonic na cztery wiatry ten caly IPN i zaangazowac tych
          > "specjalistow" do lapania bandytow realnych, ktorych panoszy sie
          > w Polsce co niemiara.
          > Po prostu skandal!!!!!!!!!!!!!!!
          >
          W zupelnosci popieram.IPN jako idiotyczna instytucja winna byc rozpedzona.
        • Gość: luka Re: Brawo zak! Nic dodać , nic ująć / no text IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 20:00

> ekipe "specjalistow", przesluchano kilkaset osob, przeszukano iles tam dokument
          > ow,
          > nic, zupelnie nic.
          > i owieczkami.
          > w Polsce co niemiara.
          >
        • Gość: wikul Re: Gora urodziala mysz!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 02:19

> ow,
          > nic, zupelnie nic.
          > i owieczkami.
          > w Polsce co niemiara.
          >

A czego ty sie spodziewałeś sześćdziesiąt jeden lat po wydarzeniu ?
          Precyzji i jednoznaczności ? W jaki sposób , jak jeden świadek mówi jedno a drugi
          zupełnie co innego a większość świadków już nie żyje . Może tęsknisz do metod
          UB , oni świetnie potafili ustalać winnych .
          • Gość: zak Re: Gora urodziala mysz!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.07.02, 04:40

> Gość portalu: zak napisał(a):
            >
            > > I to sa wyniki sledztwa, ktore trwalo ponad rok. Zaangazowano duza
            > > ekipe "specjalistow", przesluchano kilkaset osob, przeszukano iles tam dok
            > ument
            > > ow,
            > > jezdzono po calym swiecie, wydano kupe szmalu i .............co??????
            > > pytam sie co osiagnieto?
            > > nic, zupelnie nic.
            > > Wyniki sledztwa na zasadzie: panu Bogu swieczke i diablu ogarek.
            > > Bron Boze nikogo nie urazic, ani Zydow (bo przeciez ofiary), ani Polakow (
            > bo
            > > odsadza od czci i wiary).
            > > Dalej mamy sytuacje w ktorej wiemy "nic". Precyzyjne okreslenia
            > > w rodzaju: "wysoce nieprawdopodobne", "nalezy przyjac", "inspiracja
            > > Niemcow", "zeznania swiadkow rozbiezne sprzeczne ze soba".
            > > Jak by tak prowadzone byly wszystkie sledztwa na swiecie to nie znaleziono
            > by
            > > nigdy ani winnych ani ofiar. Wszyscy by byli i mordercami
            > > i owieczkami.
            > > Jakos kurcze Gross bez calego takiego potencjalu potrafil samodzielnie
            > > wyznaczyc role i wylozyc kawe na lawe, niewazne czy prawde czy "prawde".
            > > Proponuje rozgonic na cztery wiatry ten caly IPN i zaangazowac tych
            > > "specjalistow" do lapania bandytow realnych, ktorych panoszy sie
            > > w Polsce co niemiara.
            > > Po prostu skandal!!!!!!!!!!!!!!!
            > >
            >
            >
            > A czego ty sie spodziewałeś sześćdziesiąt jeden lat po wydarzeniu ?
            > Precyzji i jednoznaczności ? W jaki sposób , jak jeden świadek mówi jedno a dru
            > gi
            > zupełnie co innego a większość świadków już nie żyje . Może tęsknisz do metod
            > UB , oni świetnie potafili ustalać winnych .

Powiem ci czego sie spodziewalem.
            Ci ludzie (ponoc w IPN pracuje 400 prokuratorow?) majac dostep do wszystkich
            materialow, o jakich tylko sobie zamarza....archiwa niemieckie, rosyjskie,
            zydowskie, po przeprowadzeniu ekshumacji i po uplywie ponad roku czasu
            oglaszaja wyniki sledztwa, ktore nie wnosi nic odkrywczego do sprawy to dla
            mnie skandal i tyle!!!!!!!
            To, ze banda zwyrodnialcow i czesc ludzi pod niemieckim nadzorem (przymusem?-
            - nie wiadomo, gdyz "roli Niemcow nie da sie jednoznacznie okreslic")
            uczestniczyla w zbrodni bylo wiadomo juz od 1947 roku czyli od procesu
            w Lomzy, gdzie za te czyny skazano winnych.
            Co nowego do sprawy wnosi ten nowy komunikat. NIC, WIELKIE NIC!!!!!!!!
            O kant dupy potluc taka prace, pieniadze wyrzucone w bloto, ot co
            • Gość: wikul Re: Gora urodziala mysz!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 19:10

>
              > > Gość portalu: zak napisał(a):
              > >
              > > > I to sa wyniki sledztwa, ktore trwalo ponad rok. Zaangazowano duza
              > > > ekipe "specjalistow", przesluchano kilkaset osob, przeszukano iles ta
              > m dok
              > > ument
              > > > ow,
              > > > jezdzono po calym swiecie, wydano kupe szmalu i .............co??????
              > > > pytam sie co osiagnieto?
              > > > nic, zupelnie nic.
              > > > Wyniki sledztwa na zasadzie: panu Bogu swieczke i diablu ogarek.
              > > > Bron Boze nikogo nie urazic, ani Zydow (bo przeciez ofiary), ani Pola
              > kow (
              > > bo
              > > > odsadza od czci i wiary).
              > > > Dalej mamy sytuacje w ktorej wiemy "nic". Precyzyjne okreslenia
              > > > w rodzaju: "wysoce nieprawdopodobne", "nalezy przyjac", "inspiracja
              > > > Niemcow", "zeznania swiadkow rozbiezne sprzeczne ze soba".
              > > > Jak by tak prowadzone byly wszystkie sledztwa na swiecie to nie znale
              > ziono
              > > by
              > > > nigdy ani winnych ani ofiar. Wszyscy by byli i mordercami
              > > > i owieczkami.
              > > > Jakos kurcze Gross bez calego takiego potencjalu potrafil samodzielni
              > e
              > > > wyznaczyc role i wylozyc kawe na lawe, niewazne czy prawde czy "prawd
              > e".
              > > > Proponuje rozgonic na cztery wiatry ten caly IPN i zaangazowac tych
              > > > "specjalistow" do lapania bandytow realnych, ktorych panoszy sie
              > > > w Polsce co niemiara.
              > > > Po prostu skandal!!!!!!!!!!!!!!!
              > > >
              > >
              > >
              > > A czego ty sie spodziewałeś sześćdziesiąt jeden lat po wydarzeniu ?
              > > Precyzji i jednoznaczności ? W jaki sposób , jak jeden świadek mówi jedno
              > a dru
              > > gi
              > > zupełnie co innego a większość świadków już nie żyje . Może tęsknisz do me
              > tod
              > > UB , oni świetnie potafili ustalać winnych .
              >
              >
              >
              > Powiem ci czego sie spodziewalem.
              > Ci ludzie (ponoc w IPN pracuje 400 prokuratorow?) majac dostep do wszystkich
              > materialow, o jakich tylko sobie zamarza....archiwa niemieckie, rosyjskie,
              > zydowskie, po przeprowadzeniu ekshumacji i po uplywie ponad roku czasu
              > oglaszaja wyniki sledztwa, ktore nie wnosi nic odkrywczego do sprawy to dla
              > mnie skandal i tyle!!!!!!!
              > To, ze banda zwyrodnialcow i czesc ludzi pod niemieckim nadzorem (przymusem?-
              > - nie wiadomo, gdyz "roli Niemcow nie da sie jednoznacznie okreslic")
              > uczestniczyla w zbrodni bylo wiadomo juz od 1947 roku czyli od procesu
              > w Lomzy, gdzie za te czyny skazano winnych.
              > Co nowego do sprawy wnosi ten nowy komunikat. NIC, WIELKIE NIC!!!!!!!!
              > O kant dupy potluc taka prace, pieniadze wyrzucone w bloto, ot co

Mylisz się , nie mieli pełnego dostępu do archiwum , zwłaszcza zagranicznych .
              Musieli prosić . Z Izraela do tej pory nie dostli odpowiedzi na pytanie o
              personalia ofiar a hitlerowskiego zbrodniarza Schaefera (nie wiem czy nie
              przekręciłem nazwiska) , dowódcy ówczesnego Komanda poszukującego na tym terenie
              agentów sowieckich a może również cichaczem organizującego pogromy Żydów , udało
              się tylko przesłuchac częściowo ( Ignatiew zadał mu tylko ok.10 pytań na
              przygotowane 34) bo medyk sadowy raptem stwierdził że stan zdrowia świadka
              uniemożliwia przesłuchanie .
              Moim zdaniem IPN w miarę rzetelnie wykonał ta pracę .

PS . Z innej beczki . Czy wy też dzisiaj macie takie kłopoty z poruszaniem sie po
              forum ? co oni wyprawiają ?
        • Gość: Leszek Re: Gora urodziala mysz!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.233.183.* 10.07.02, 05:45
          Gdyby IPN orzekł: Wszystko zrobili Niemcy, Polacy byli tylko zmuszeni do pomocy,
          uznłbyś zapewne taki komunikat za wiarygodny, a IPN za wspaniałą, prawdziwie
          polską instytucję. Albośmy to jacy tacy...
      • Gość: snajper Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 09.07.02, 17:01
        janusz2_ napisał(a):

> IPN stwierdził, że czterdziestu inspirowanych przez Niemców bandytów zamordował
        > o ok. trzystu Żydów.
        > Gross w swojej książce (opublikowanej w wielu krajach) twierdził, że jedna
        > (polska) połowa mieszkańców miasteczka wymordowała drugą (żydowską) połowę
        > mieszkańców - tu pada uparcie lansowana fantastyczna liczba 1600 ofiar. Wg.
        > Grossa przyczyną mordów jest tradycyjny, wyssany z mlekiem matki, polski
        > antysemityzm.
        > Rok temu w Jedwabnem urządzono "szopkę" podczas której prezydent przepraszał, j
        > ak się okazało, za czterdziestu morderców, pod pręgierzem stawiając cały naród.
        > U mnie pozostaje niesmak.
        > U czytelników Grossa w Niemczech, USA, Izraelu pozostanie zapewne
        > przeświadczenie, że wszyscy Polacy są dzikimi antysemitami.

Na pewno nie wszyscy. Jednak przeczytaj posty na tym Forum. Posuchaj RM. Poczytaj
        Szczerbca, czy nawet ND. Oczywiście wszyscy anytsemici będą twoerdzić, że
        antysemitami nie są. Oni są jedynie >Prawdziwymi Polakami<. Oni będą twierdzić,
        że w Polsce nigdy antysemityzmu nie było. Że Polacy zawsze kochali wszyskich
        Żydów, i tylko to jest taka wredna nacja, że na miłość odpowiada nienawiścią. Dla
        takich prawda o Jedwabnem jest policzkiem. Bo pokazuje że nie zawsze było tak
        wspaniale i nie wszyscy byli tacy piękni. Stąd te głosy oburzenia na >hucpę<.

Pozdrawiam.
        • rem4 Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? 09.07.02, 17:03
          Snajper,posługując się rozumem nikogo nie przekrzyczysz.
        • Gość: Blong interesowalo by mnie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 17:10
          ilu z tych co tak sie oburzaja na jakakolwiek informacje o udzialu Polakow w tej
          zbrodni dla przykladu kibicowalo Malyszowi czy reprezentacji pilkarzy. Albo
          podziwia /identyfikuje sie/ osiagnieciami polskiej kultury czy historii.
          Albo dlaczego rozrywaja szaty nad tragediami polskiego narodu /wszechzydowski
          spisek przeciwko Polakom, czy mordy tzw. komunistow/ ? Przeciez to ich w ogole
          nie powinno interesowac.
          • Gość: wild osiągniecia sąsiada Blonga w gwałcie i zbrodni? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 17:12
            Gość portalu: Blong napisał(a):

> ilu z tych co tak sie oburzaja na jakakolwiek informacje o udzialu Polakow w te
            > j
            > zbrodni dla przykladu kibicowalo Malyszowi czy reprezentacji pilkarzy. Albo
            > podziwia /identyfikuje sie/ osiagnieciami polskiej kultury czy historii.
            > Albo dlaczego rozrywaja szaty nad tragediami polskiego narodu /wszechzydowski
            > spisek przeciwko Polakom, czy mordy tzw. komunistow/ ? Przeciez to ich w ogole
            > nie powinno interesowac.

wstyd Ci za nie?
          • Gość: wild jak chcesz możesz mnie przeprosić za jego czyny! IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 17:14
            taki wstyd Blongu ( może zmień miejsce zamieszkania w pokorze? )
            • Gość: Blong czemu IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 17:26
              stawiales na Polske w meczu z Korea - nacjonalista czyli nazista max-wild ?
              • Gość: wild nazista to narodowy socjalista Ojcze Blongu IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 17:33

> stawiales na Polske w meczu z Korea - nacjonalista czyli nazista max-wild ?

narodowy socjalista to ten kto rząda wstrzymania importu np. szmat do Polski
                mówiąc "trzeba chronić" miejsca pracy itd. smile kto to powiedział?

PS. nie lubie jeść psów ( jeszcze ) a Ty?
                • Gość: Blong i tez nacjonalista IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 17:36
                  > PS. nie lubie jeść psów ( jeszcze ) a Ty?

a ludzie co jedza psy sa gorsi ?
                  nacjonalizm nie jedzacych psow ?
                  dlaczego stawiales na Polske ?
                  • Gość: pies węsze tu i tam ( stróż przed bejzbolomaniakami ) IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 17:41

> > PS. nie lubie jeść psów ( jeszcze ) a Ty?
                    >
                    > a ludzie co jedza psy sa gorsi ?

jasne! smile

> nacjonalizm nie jedzacych psow ?

Hau!Hau! Lesie wraca!

> dlaczego stawiales na Polske ?

bo lubie niejedzących psów! smile Czerowna Świnio!
                    • Gość: Blong podswiadomy IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 17:45
                      nacjonalizm maxa-wilda
                      • Gość: Blong nacjonalisto wildzie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 17:56
                        w Portugalii tez jedza psy ?
                      • Gość: wild jaki podświadomy? po co ta "psychologia"? :) IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 18:02

> nacjonalizm maxa-wilda

liczą sie czyny fizyczne a nie myślowe, literackie, fantastyczne, na jawie itd. smile

nie wiem ale człowiek etatysta często lubi domysły i wnikanie w cudze mózgi co to
                        za fenomen?

nacjonalizm to własnie co to? żadanie kary śmierci za zabicie niewinnego czy
                        ułaskawienie zbrodniarza? ( eliminacja złych jednostek z jakiegoś narodu-grupy to
                        wzmacnienie tego narodu-grupy itp.? ) w tym konteście czy nie śmieszni są Ci co
                        mówią o odpowiedzialności zbiorowej jakiegoś kolektywu a żadaja mniejszej kary
                        dla sprawców lub sprawcy? o co tu chodzi? smile

PS. #-ko!wink Czy wolny rynek i nieskrępowany przepływ dóbr wzmacnia naród-
                        grupe? smile)
                        hehe

ale o czołgu w ogródku już kiedyś pisałem! (podgląda sie Izrael nie?) smile
                  • janusz2_ nazi to narpodowy socjalista 09.07.02, 17:47
                    wiem.onet.pl/wiem/01a247.html
                    Encyklopedia WIEM:

NAZI
                    nazi || nazista (niem. Nazi ‹s.› od Nationalsozialist ‘narodowy socjalista’wink
                    polit. członek Narodowo-Socjalistycznej Niemieckiej Partii Pracy (NSDAP);
                    hitlerowiec, faszysta.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Wyrazów Obcych” Wydawnictwa Europa, pod
                    redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy: Mirosław Jarosz i zespół.
                    ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001.
                    • Gość: Blong czy IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 17:51
                      nazista nie jest nacjonalista ?
                      • janusz2_ Re: czy 09.07.02, 18:05

> nazista nie jest nacjonalista ?

nazista jest narodowym socjalistą. Jest on jednocześnie nacjonalistą i socjalistą.
                        Zdarzają się socjaliści nie będacy nazistami i zdarzają się nacjonaliści nie
                        będący nazistami.
                      • Gość: wild czy Blong zacznie bronić sprawców mordów... ? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 18:12

żadając zaostrzenia prawa do posiadania broni, noży, nozyczek, siekier?
                        • Gość: Blong a jak z psami w Portugalii IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 20:26
                          panie nacjonalista
                          • Gość: wild z pasami w Portugalii? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 20:37

> panie nacjonalista

w Portugalli chyba też ha(il)uczą! i jak nie to biją smile a jak tam z ochroną rynku
                            polski przed konkurencją psów z Portugalii??

dziś jestem nacjonalistą planety Ziemia! smile

ziemniak.w
                            • Gość: Blong niestety IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 20:42
                              kibicowanie zdradzilo twoja prawdziwa nacjonalistyczna nature smile
                              • Gość: gluś.w licytacja? na ratunek sąsiad z nsdap i pzpr? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 21:13

> kibicowanie zdradzilo twoja prawdziwa nacjonalistyczna nature smile

zanalizujmy znów różnice w gloryfikacji przemocy mojej i Twojej ok? komu bliżej
                                do kategorii : "przemoc bejzbola plus niszczenie cudzej własności oraz ochrona
                                bandyty przed karą jako zabawny psychiatra bez koncesji rządający koncesji"
                                co? smile
                                • Gość: Blong odpowiedz IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 21:16
                                  tobie ?
                                  • Gość: wild już jestem! :) IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 09.07.02, 21:36

> tobie ?

jeszcze tylko skopiuje coś o ołówku Lenina i znowu dwa dni mnie nie bedzie smile
                      • janusz2_ Re: czy 09.07.02, 18:19

Jeszcze jedno - tak samo uprawnione, jak stwierdzenie "nazista to nacjonalista"
                        jest stwierdzenie "nazista to socjalista".

Może teraz lepiej chwycisz różnicę między nazistą a nacjonalistą.
                        • Gość: Blong Re: czy IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 20:25
                          mi to nie tlumacz, mi wystarcza, ze kazdy nazista to nacjonalista
                          tutaj to tylko na potrzebe tzw. maxo-wildowego myslenia, gdzie kazdy kto nie wild
                          to faszysta
                          juz rozumiesz ?
                          • janusz2_ Re: czy 10.07.02, 09:16

> mi to nie tlumacz, mi wystarcza, ze kazdy nazista to nacjonalista

Pamiętaj również, że każdy nazista to socjalista.
                          • janusz2_ Socjalista czyli nazista??? 10.07.02, 09:42

> mi to nie tlumacz, mi wystarcza, ze kazdy nazista to nacjonalista
                            > tutaj to tylko na potrzebe tzw. maxo-wildowego myslenia, gdzie kazdy kto nie wi
                            > ld
                            > to faszysta
                            > juz rozumiesz ?

Napisałeś fałszywe stwierdzenie:
                            --------------------------------------------------------------------
                            • czemu adres: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl
                            Gość: Blong 09-07-2002 17:26

stawiales na Polske w meczu z Korea - nacjonalista czyli nazista max-wild ?
                            ------------------------------------------------------------------------

Jest ono równei fałszywe jak "socjalista czyli nazista".

Chwytasz? smile))
                            • Gość: Blong :))) IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 20:20
                              widac, ze nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumiec o co chodzi
                              • janusz2_ Re: :((( 12.07.02, 14:30

> widac, ze nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumiec o co chodzi

Tak sądzisz socjalisto czyli nazisto Blongu?
                                To stwierdzenie "socjalisto czyli nazisto" jest chyba zgodne z Twoją
                                dziwną "logiką", dzieki której produkujesz stwierdzenia typu "nacjonalisto czyli
                                nazisto".
                                • Gość: Blong :))) IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 12.07.02, 18:54
                                  janusz2_ napisał:

> Tak sądzisz socjalisto czyli nazisto Blongu?
                                  > To stwierdzenie "socjalisto czyli nazisto" jest chyba zgodne z Twoją
                                  > dziwną "logiką", dzieki której produkujesz stwierdzenia typu "nacjonalisto czyl
                                  > i
                                  > nazisto".

Musialbys sledzic od dluzszego czasu przygryzanie sie wzajemnie z wildem bys
                                  zrozumial naziste /dla informacji ja jestem ponoc faszysta/, a nacjonalista w tym
                                  wypadku nie potrzebuje tlumaczen.
                                  Starczy juz ?
                                  A jesli nie to poszperaj w archiwum smile
                                  • janusz2_ Re: :))) 13.07.02, 16:16

> janusz2_ napisał:
                                    >
                                    > > Tak sądzisz socjalisto czyli nazisto Blongu?
                                    > > To stwierdzenie "socjalisto czyli nazisto" jest chyba zgodne z Twoją
                                    > > dziwną "logiką", dzieki której produkujesz stwierdzenia typu "nacjonalisto
                                    > czyl
                                    > > i
                                    > > nazisto".
                                    >
                                    > Musialbys sledzic od dluzszego czasu przygryzanie sie wzajemnie z wildem bys
                                    > zrozumial naziste /dla informacji ja jestem ponoc faszysta/, a nacjonalista w t
                                    > ym
                                    > wypadku nie potrzebuje tlumaczen.
                                    > Starczy juz ?
                                    > A jesli nie to poszperaj w archiwum smile

Odnoszę się tylko do Twojego fałszywego stwierdzenia "nacjonalisto czyli nazisto".
                                    Ot i wszystko.
          • Gość: luka Re: interesowalo by mnie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 20:14

> ilu z tych co tak sie oburzaja na jakakolwiek informacje o udzialu Polakow w te
            > j
            > zbrodni dla przykladu kibicowalo Malyszowi czy reprezentacji pilkarzy. Albo
            > podziwia /identyfikuje sie/ osiagnieciami polskiej kultury czy historii.

Mój drogi, podziwia się to, co najbliższe - Warszawę, Legię, reprezentację
            Polski, ekipę europejską walczącą na boisku z Azjatami, kosmonautów-Ziemian
            grających w szachy z UFO. Moja wrogość do Widzewa Łódź ulegała zawieszeniu, kiedy
            reprezentował Polskę w Lidze Mistrzów. I tak dalej.

> Albo dlaczego rozrywaja szaty nad tragediami polskiego narodu /wszechzydowski
            > spisek przeciwko Polakom, czy mordy tzw. komunistow/ ? Przeciez to ich w ogole
            > nie powinno interesowac.

Albo - albo. Jeżeli tworzysz kontrasty Polacy - Żydzi, to zasadne jest wywlekanie
            żydowstwa czołówki KPP czy UB.
            • Gość: Blong Re: interesowalo by mnie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 20:24

> Mój drogi, podziwia się to, co najbliższe - Warszawę, Legię, reprezentację
              > Polski, ekipę europejską walczącą na boisku z Azjatami, kosmonautów-Ziemian
              > grających w szachy z UFO. Moja wrogość do Widzewa Łódź ulegała zawieszeniu, kie
              > dy
              > reprezentował Polskę w Lidze Mistrzów. I tak dalej.

a no i owszem, nie jest trudno byc dumny z chwalebnych rzeczy

> Albo - albo. Jeżeli tworzysz kontrasty Polacy - Żydzi, to zasadne jest wywlekan
              > ie
              > żydowstwa czołówki KPP czy UB.

jesli w jednym momencie jestem dumny z kogos tylko z tego powodu, ze nalezy do
              mojego szczepu, to dziwne jest uciekanie od zwyklego przyznania, ze nasi sa tez
              ci zli
              • Gość: luka Re: interesowalo by mnie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 21:37

> a no i owszem, nie jest trudno byc dumny z chwalebnych rzeczy

Owszem. Ale co ma do rzeczy odpowiedzialność za nie Twoja lub wszystkich
                warszawiaków/legionistów/Polaków/Europejczyków/Ziemian???

> jesli w jednym momencie jestem dumny z kogos tylko z tego powodu, ze nalezy do
                > mojego szczepu, to dziwne jest uciekanie od zwyklego przyznania, ze nasi sa te
                > z ci zli

Nie "nasi", ale niektórzy z nich. Mordowałeś w Kredyt Banku lub też czujesz się
                za to współodpowiedzialny?
                • Gość: Blong Re: interesowalo by mnie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 03:26

> Owszem. Ale co ma do rzeczy odpowiedzialność za nie Twoja lub wszystkich
                  > warszawiaków/legionistów/Polaków/Europejczyków/Ziemian???

powiedzmy utozsamianie sie z jednostkami pozytywnymi - mowienie jak gra 11 chlopa
                  przeciwko zoltym, my gramy, ale rownoczesnie jak 40 idiotow kogos morduje to juz
                  nie my, nie Polacy, ciekawe.

> Nie "nasi", ale niektórzy z nich.

moze lepiej by wygladalo nie nasi, ale niektorzy z naszych

> Mordowałeś w Kredyt Banku lub też czujesz się
                  > za to współodpowiedzialny?

a w Kredyt Banku byl jakis podtekst rasowy ?

w Kredyt Banku nie mordowali Polacy ?
                  Bo o to w tym calym mi chodzi, potrafic przyznac, ze ci mordercy to byli tez
                  Polacy. Nie chodzi mi juz o jakies spektakle z przepraszaniem, oraz w zadnym
                  wypadku nie bede twierdzil, ze wszyscy Polacy sa antysemitami. Ale ta grupka /tak
                  samo jak inna w Kielcach i innych miejscach - i nie wazne czy z prowokacja czy
                  bez, bo normalny czlowiek by sie nie dal zprowokowac do takich rzeczy/
                  udowadnia, /pomimo iz wiekszosc narodu byla albo obojetna, albo heroiczna jak w
                  walce z okupantem tak pomagajac Zydom/ ze jednak miedzy Polakami byli zbrodniarze
                  i antysemici. Nic wiecej nic mniej.
                  • Gość: Blong i pytanie na koniec IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 03:39
                    dlaczego mozna mowic
                    Zydzi byli stalinowskimi oprawcami
                    Zydzi to ubecy i mordercy narodu polskiego
                    Zydzi to komunisci
                    i tak w nieskonczonosc

tutaj juz odpowiedzialnosc za zbrodnie nie dotyczy jednostek, ale calego narodu ?
                    • Gość: wild Blongu kto tak mówi? Twoi kumple w kolektywizmie? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 10.07.02, 06:23

> dlaczego mozna mowic
                      > Zydzi byli stalinowskimi oprawcami
                      > Zydzi to ubecy i mordercy narodu polskiego
                      > Zydzi to komunisci
                      > i tak w nieskonczonosc
                      >
                      > tutaj juz odpowiedzialnosc za zbrodnie nie dotyczy jednostek, ale calego narodu
                      > ?

wstydzisz sie ich? dlaczego? że myślą tak jak TY? smile)))
                    • Gość: luka Re: i pytanie na koniec IP: *.k.mcnet.pl 10.07.02, 09:27

> dlaczego mozna mowic
                      > Zydzi byli stalinowskimi oprawcami
                      > Zydzi to ubecy i mordercy narodu polskiego
                      > Zydzi to komunisci
                      > i tak w nieskonczonosc

Nie "Żydzi", ale "niektórzy" Żydzi. Tak samo, jak "niektórzy" Polacy brali udział
                      w wydarzeniach w Jedwabnem, a nie całe społeczeństwo, cały naród.

• Gość: luka Re: rasista Blong IP: *.k.mcnet.pl 10.07.02, 09:25

> powiedzmy utozsamianie sie z jednostkami pozytywnymi - mowienie jak gra 11 chlo
                    > pa
                    > przeciwko zoltym, my gramy, ale rownoczesnie jak 40 idiotow kogos morduje to ju
                    > z nie my, nie Polacy, ciekawe.

Co tu jest ciekawego? To normalne, że utożsamiamy się z osobami, które nam
                    imponują. Nie wynika z tego jednak wcale, że musimy utożsamiać się z ich
                    rodzinami!
                    Nie utożsamiam się z Feliksem Dzierżyńskim, choć to Polak i szlachcic.
                    To też ciekawe, towarzyszu Blong?

> a w Kredyt Banku byl jakis podtekst rasowy ?

A co za różnica? Wydziwiałeś nad tym, że utożsamiam się tylko z pozytywnymi
                    przykładami, więc pytam powtórnie: czujesz się współodpowiedzialny za ten mord na
                    Żelaznej?

> Bo o to w tym calym mi chodzi, potrafic przyznac, ze ci mordercy to byli tez
                    > Polacy.

Nie o to tu chodzi. Dwa lata zamieszania, a Blong nadal potyka się w ciemnościach
                    o jedwabne nierówności.
                    Tezą oszusta GroSSa i jego mentorów było gromkie oskarżenie: "Polskie
                    społeczeństwo wymordowało żydowską część ludności miasteczka", tymczasem głupawy
                    komunikat IPN twierdzi coś wprost przeciwnego.
                    Nikt nigdy nie twierdził, że Polacy uczestniczyli w tym detalu historii - ale cóż
                    z tego? Czy ktoś wylewa łzy nad ofiarami polskich kryminalistów podczas
                    niemieckiej okupacji, osobników często bezwzględnych, zwalczanych zbrojnie przez
                    AK?

> Ale ta grupka /tak
                    > samo jak inna w Kielcach i innych miejscach - i nie wazne czy z prowokacja czy
                    > bez, bo normalny czlowiek by sie nie dal zprowokowac do takich rzeczy/
                    > udowadnia, /pomimo iz wiekszosc narodu byla albo obojetna, albo heroiczna jak w
                    > walce z okupantem tak pomagajac Zydom/ ze jednak miedzy Polakami byli zbrodniar
                    > ze i antysemici. Nic wiecej nic mniej.

I ta banalna prawda przygnała do Jedwabnego Magistra oraz dała pożywkę mediom na
                    wiele miesięcy??? W dodatku truizm ten odnosi się do każdego narodu, więc co jest
                    w nim ciekawego, tak ciekawego, że opowieści o tej zbrodni, jednej z wielu,
                    zajmowały pierwsze strony gazet?
                    • Gość: luka Re: rasista Blong - jeszcze jedno IP: *.k.mcnet.pl 10.07.02, 11:47

> - powiedzmy utozsamianie sie z jednostkami pozytywnymi - mowienie jak gra 11
                      > chlopa przeciwko zoltym, my gramy, ale rownoczesnie jak 40 idiotow kogos
                      > morduje to juz nie my, nie Polacy, ciekawe.
                      > - a w Kredyt Banku byl jakis podtekst rasowy ?
                      > - Bo o to w tym calym mi chodzi, potrafic przyznac, ze ci mordercy to byli tez
                      > Polacy.

Czynienie z więzi narodowej kategorii moralnej jest po prostu idiotyzmem.
                      • Gość: Blong 1,2,3 zacznijmy IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 20:19
                        od siebie i potem mozemy miec z czystym sumieniem pretensje do innych

"Przy okazji intifady
                        Żydzi bez żenady stwierdzili, że stosują do zwalczania Palestyńczyków metody
                        Stroopa z okresu walk w getcie warszawskim - i co? "

Zydzi ? jak to mozliwe, przeciez tylko jednostki za cos odpowiadaja
                        ....

• Gość: wikul Re: interesowalo by mnie IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 19:50
              > Mój drogi, podziwia się to, co najbliższe - Warszawę, Legię, reprezentację
              > Polski, ekipę europejską walczącą na boisku z Azjatami, kosmonautów-Ziemian
              > grających w szachy z UFO. Moja wrogość do Widzewa Łódź ulegała zawieszeniu, kie
              > dy reprezentował Polskę w Lidze Mistrzów. I tak dalej.

No , nareszcie sie zgadzamy . Ale tylko w tym fragmencie .

• Gość: zak Pare pytan do szanownej komisji IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.07.02, 17:13
          Czy IPN zorganizuje konferencje prasowa i czy ujawni wszystkie materialy?
          Jezeli mozna to chcialbym zadac kilka pytan (choc wiem, ze po tak dlugim i
          wyczerpujacym sledztwie nalezy sie oczywiscie rownie dlugi odpoczynek):
          1.czy byli obecni Niemcy w czasie pogromu?
          2.Jzezli byli Niemcy to jaka jednostka i jaka ilosc, jaka byla ich rola
          (bierna czy aktywna?)
          3.Czy mozna wyjasnic w jaki sposob 40 chlopa (bandytow polskich) zdolalo
          sterroryzowac conajmniej 300 osob (musieli byc tam jacys mezczyzni tez?)
          4.Czy zdolano zrekonstruowac przebieg wypadkow w ciagu tego nieszczesnego
          dnia czy nadal wszystko w sferze domyslow?
          Jezli nie potrafia historycy udokumentowac zdarzenia z niedawnej przeciez
          przeszlosci to jak mozna brac ich prace dotyczace na przyklad wydarzen
          z XIX, XVIII i dawniejszych wiekow. Czy wszystko to bajki o ksieciu Popiele?
          • Gość: wikul Re: Pare pytan do szanownej komisji IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 02:53

> Czy IPN zorganizuje konferencje prasowa i czy ujawni wszystkie materialy?
            > Jezeli mozna to chcialbym zadac kilka pytan (choc wiem, ze po tak dlugim i
            > wyczerpujacym sledztwie nalezy sie oczywiscie rownie dlugi odpoczynek):
            > 1.czy byli obecni Niemcy w czasie pogromu?
            > 2.Jzezli byli Niemcy to jaka jednostka i jaka ilosc, jaka byla ich rola
            > (bierna czy aktywna?)
            > 3.Czy mozna wyjasnic w jaki sposob 40 chlopa (bandytow polskich) zdolalo
            > sterroryzowac conajmniej 300 osob (musieli byc tam jacys mezczyzni tez?)
            > 4.Czy zdolano zrekonstruowac przebieg wypadkow w ciagu tego nieszczesnego
            > dnia czy nadal wszystko w sferze domyslow?
            > Jezli nie potrafia historycy udokumentowac zdarzenia z niedawnej przeciez
            > przeszlosci to jak mozna brac ich prace dotyczace na przyklad wydarzen
            > z XIX, XVIII i dawniejszych wiekow. Czy wszystko to bajki o ksieciu Popiele?

Dyskutujesz tutaj jakbyś sie urwał z choinki . Przecież o tym wszystkim przez
            2,5 godziny mówił Ignatiew i Kulesza . Czy tak trudno ci zrozumieć że po
            sześćdziesięciu z górą latach nie wszystko da sie ustalić ?
            Ad 3.Cynizm , naiwność czy ignorancja ? Nigdy nie słyszłeś o przypadkach kiedy
            mniejszość teroryzuje większość , nie słyszałeś/widziałeś np.na filmach jak jeden
            bandyta teroryzuje cały personel i klientów banku ?
          • Gość: wikul Re: Pare pytan do szanownej komisji IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 22:18

> Czy IPN zorganizuje konferencje prasowa i czy ujawni wszystkie materialy?
            > Jezeli mozna to chcialbym zadac kilka pytan (choc wiem, ze po tak dlugim i
            > wyczerpujacym sledztwie nalezy sie oczywiscie rownie dlugi odpoczynek):
            > 1.czy byli obecni Niemcy w czasie pogromu?
            > 2.Jzezli byli Niemcy to jaka jednostka i jaka ilosc, jaka byla ich rola
            > (bierna czy aktywna?)
            > 3.Czy mozna wyjasnic w jaki sposob 40 chlopa (bandytow polskich) zdolalo
            > sterroryzowac conajmniej 300 osob (musieli byc tam jacys mezczyzni tez?)
            > 4.Czy zdolano zrekonstruowac przebieg wypadkow w ciagu tego nieszczesnego
            > dnia czy nadal wszystko w sferze domyslow?
            > Jezli nie potrafia historycy udokumentowac zdarzenia z niedawnej przeciez
            > przeszlosci to jak mozna brac ich prace dotyczace na przyklad wydarzen
            > z XIX, XVIII i dawniejszych wiekow. Czy wszystko to bajki o ksieciu Popiele?

Konferencja prasowa IPN w tej sprawie transmitował kanał TVN 24 , trwała 2,5
            godz , ale domyslam sie ze nie masz do niego dostępu . Spróbuj poszukać w
            internecie w TVN lub IPN .
        • janusz2_ Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? 09.07.02, 17:44
          Gość portalu: snajper napisał(a):

> Na pewno nie wszyscy. Jednak przeczytaj posty na tym Forum. Posuchaj RM. Poczyt
          > aj
          > Szczerbca, czy nawet ND. Oczywiście wszyscy anytsemici będą twoerdzić, że
          > antysemitami nie są. Oni są jedynie >Prawdziwymi Polakami<. Oni będą twie
          > rdzić,
          > że w Polsce nigdy antysemityzmu nie było. Że Polacy zawsze kochali wszyskich
          > Żydów, i tylko to jest taka wredna nacja, że na miłość odpowiada nienawiścią. D
          > la
          > takich prawda o Jedwabnem jest policzkiem. Bo pokazuje że nie zawsze było tak
          > wspaniale i nie wszyscy byli tacy piękni. Stąd te głosy oburzenia na >hucpę&
          > #60.
          >
          > Pozdrawiam.

Wsród Polaków są mordercy, złodzieje, gwałciciele, pijacy, itd. To jest
          oczywiste. Gdy ktoś stwierdza ten fakt, to po prostu się z nim zgadzam.
          Gdy jednak ktoś próbuje twierdzić, że wszyscy Polacy to mordercy, złodzieje,
          gwałciciele, pijacy, itd. to się temu sprzeciwiam.
          Uważam, że Gross w swojej książce postawił ogólną tezę, że Polacy to antysemici,
          zdolni do wymordowania swoich żydowskich sąsiadów. Ubiegłoroczne uroczystości w
          Jedwabnem teze Grossa podtrzymały.
          Gross i ci wszyscy, którzy są zwolennikami poglądu, że wszyscy Polacy to
          antysemici w niczym nie różnią się od np. antysemitów, twierdzących, że Żydzi
          winni są wszystkiemu co najgorsze.
          I tak jak nie zgadzam się z takim twierdzeniem antysemitów, tak samo nie zgadzam
          się z twierdzeniem Grossa i jego zwolenników.

Pozdrawiam
          Janusz
          • Gość: snajper Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 09.07.02, 18:02
            janusz2_ napisał:

> Wsród Polaków są mordercy, złodzieje, gwałciciele, pijacy, itd. To jest
            > oczywiste. Gdy ktoś stwierdza ten fakt, to po prostu się z nim zgadzam.

Wśród Polaków są także antysemici. Jednak dla niektórych NIE jest to oczywiste.

> Gdy jednak ktoś próbuje twierdzić, że wszyscy Polacy to mordercy, złodzieje,
            > gwałciciele, pijacy, itd. to się temu sprzeciwiam.
            > Uważam, że Gross w swojej książce postawił ogólną tezę, że Polacy to antysemici
            > zdolni do wymordowania swoich żydowskich sąsiadów. Ubiegłoroczne uroczystości w
            > Jedwabnem teze Grossa podtrzymały.

Podtrzymały negowaną przez niektórych tezę, że wśród Polaków są antysemici.

> Gross i ci wszyscy, którzy są zwolennikami poglądu, że wszyscy Polacy to
            > antysemici w niczym nie różnią się od np. antysemitów, twierdzących, że Żydzi
            > winni są wszystkiemu co najgorsze.

Oczywiście TAK.

> I tak jak nie zgadzam się z takim twierdzeniem antysemitów, tak samo nie zgadza
            > m się z twierdzeniem Grossa i jego zwolenników.
            >
            > Pozdrawiam
            > Janusz
            • janusz2_ Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? 09.07.02, 18:15

> janusz2_ napisał:
              >
              > > Wsród Polaków są mordercy, złodzieje, gwałciciele, pijacy, itd. To jest
              > > oczywiste. Gdy ktoś stwierdza ten fakt, to po prostu się z nim zgadzam.
              >
              > Wśród Polaków są także antysemici. Jednak dla niektórych NIE jest to oczywiste.

Niewątpliwie tak. Chociaż np. programy wyborcze Leszka Bubla zapewne znacznie tę
              liczbę zmniejszyły.
              Tak przy okazji - pamięta ktoś jego wynik?

>
              > > Gdy jednak ktoś próbuje twierdzić, że wszyscy Polacy to mordercy, złodziej
              > e,
              > > gwałciciele, pijacy, itd. to się temu sprzeciwiam.
              > > Uważam, że Gross w swojej książce postawił ogólną tezę, że Polacy to antys
              > emici
              > > zdolni do wymordowania swoich żydowskich sąsiadów. Ubiegłoroczne uroczysto
              > ści w
              > > Jedwabnem teze Grossa podtrzymały.
              >
              > Podtrzymały negowaną przez niektórych tezę, że wśród Polaków są antysemici.

Poprzez poparcie twierdzenia, że wszyscy Polacy to antysemici???

> > Gross i ci wszyscy, którzy są zwolennikami poglądu, że wszyscy Polacy to
              > > antysemici w niczym nie różnią się od np. antysemitów, twierdzących, że Ży
              > dzi
              > > winni są wszystkiemu co najgorsze.
              >
              > Oczywiście TAK.
              >
              > > I tak jak nie zgadzam się z takim twierdzeniem antysemitów, tak samo nie z
              > gadza
              > > m się z twierdzeniem Grossa i jego zwolenników.
              > >
              > > Pozdrawiam
              > > Janusz
            • marek92 Re: Niezwykła dyskusja 09.07.02, 18:35
              To chyba pierwsza w historii tego forum dyskusja na tzw. "tematy żydowskie" na
              niezłym poziomie intelektualnym.
        • Gość: luka Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? No właśnie, co? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 20:10

> Oni będą twierdzić,
          > że w Polsce nigdy antysemityzmu nie było.

Gdyby był, to Żydzi by z Polski uciekali, a nie tworzyli przed II wojną światową
          największe skupisko w jednym państwie.

> Że Polacy zawsze kochali wszyskich
          > Żydów, i tylko to jest taka wredna nacja, że na miłość odpowiada nienawiścią.

W bodajże 1971 r. ukazała się książka "Polacy. Żydzi. II wojna światowa".
          Kilkadziesiąt stron to opis kilkuset zdarzeń, podobnych do siebie jak dwie krople
          wódki: " tego i tego dnia, miesiąca, roku, Niemcy wymordowali rodzinę taką a
          taką" - i lista ofiar: niemowlęta, dzieci, kobiety, starcy, mężczyźni. Powód
          zawsze ten sam: ukrywanie Żydów. Tysiące zwykłych Polaków, całe rodziny, ginęły
          za to, że przechowywały Żydów. Jak jakiś chłop przechowywał w stodole Mośka, to
          ryzykował życiem nie tylko swoim, ale wszystkich swoich bliskich. Tak, Żydzi są
          winni dozgonną wdzięczność tym bohaterom, którzy w odruchu zwykłego
          człowieczeństwa próbowali ratować im życie, nie bacząc na to, że ich
          kilkumiesięczne dzieci były równie winne za ten czyn, jak oni sami.
          Stul więc pysk, skurwysynu, ponieważ łajdaczysz pamięć o tych pełnych heroizmu
          ludziach. Oni nigdy nie otrzymali - pośmiertnie, wraz z rodzinami - należnego im
          jak psu kiełbasa medalu "Sprawiedliwy wśród narodów świata".

> Dla
          > takich prawda o Jedwabnem jest policzkiem.

Jaka prawda? Komunikat IPN podważył zasadniczą tezę GroSSa - że to część polska
          miasteczka wymordowała część żydowską.

> Bo pokazuje że nie zawsze było tak
          > wspaniale i nie wszyscy byli tacy piękni. Stąd te głosy oburzenia na >hucpę&
          > #60.

Oczywiście, że nie. Ty, śmieciu, jesteś tego najlepszym przykładem.
          • Gość: wikul Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? No właśnie, co? IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 03:23

> Gość portalu: snajper napisał(a):
            >
            > > Oni będą twierdzić,
            > > że w Polsce nigdy antysemityzmu nie było.
            >
            > Gdyby był, to Żydzi by z Polski uciekali, a nie tworzyli przed II wojną światow
            > ą
            > największe skupisko w jednym państwie.
            >
            > > Że Polacy zawsze kochali wszyskich
            > > Żydów, i tylko to jest taka wredna nacja, że na miłość odpowiada nienawiśc
            > ią.
            >
            > W bodajże 1971 r. ukazała się książka "Polacy. Żydzi. II wojna światowa".
            > Kilkadziesiąt stron to opis kilkuset zdarzeń, podobnych do siebie jak dwie krop
            > le
            > wódki: " tego i tego dnia, miesiąca, roku, Niemcy wymordowali rodzinę taką a
            > taką" - i lista ofiar: niemowlęta, dzieci, kobiety, starcy, mężczyźni. Powód
            > zawsze ten sam: ukrywanie Żydów. Tysiące zwykłych Polaków, całe rodziny, ginęły
            >
            > za to, że przechowywały Żydów. Jak jakiś chłop przechowywał w stodole Mośka, to
            >
            > ryzykował życiem nie tylko swoim, ale wszystkich swoich bliskich. Tak, Żydzi są
            >
            > winni dozgonną wdzięczność tym bohaterom, którzy w odruchu zwykłego
            > człowieczeństwa próbowali ratować im życie, nie bacząc na to, że ich
            > kilkumiesięczne dzieci były równie winne za ten czyn, jak oni sami.
            > Stul więc pysk, skurwysynu, ponieważ łajdaczysz pamięć o tych pełnych heroizmu
            > ludziach. Oni nigdy nie otrzymali - pośmiertnie, wraz z rodzinami - należnego i
            > m
            > jak psu kiełbasa medalu "Sprawiedliwy wśród narodów świata".
            >
            > > Dla
            > > takich prawda o Jedwabnem jest policzkiem.
            >
            > Jaka prawda? Komunikat IPN podważył zasadniczą tezę GroSSa - że to część polska
            >
            > miasteczka wymordowała część żydowską.
            >
            > > Bo pokazuje że nie zawsze było tak
            > > wspaniale i nie wszyscy byli tacy piękni. Stąd te głosy oburzenia na >h
            > ucpę&
            > > #60.
            >
            > Oczywiście, że nie. Ty, śmieciu, jesteś tego najlepszym przykładem.

Zamiast ubliżać zastanów się co piszesz . To prawda że było wielu Polaków którzy
            pomagali Żydom i że bardzo wielu z nich przepłaciło to życiem . Ale dyskusja na
            tym wątku dotyczy zupełnie innych Polaków , dotyczy tej garstki Polaków z
            określonej miejscowości którzy zdolni byli wymordować swoich sąsiadów tylko
            dlatego że byli Żydami . Ja jako Polak czuję się moralnie współwinnym tego co się
            stało , chociaż zdarzenie miało miejsce po moim urodzeniu , ty nie musisz .
            Poczucie wspólnoty narodowej narodowej to bardzo indywidualne odczucie i dotyczy
            nie tylko zdarzeń chwalebnych ale również haniebnych .
            • Gość: luka Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? No właśnie, co? IP: *.k.mcnet.pl 10.07.02, 09:41

> Zamiast ubliżać zastanów się co piszesz .

Zrobiłem dokładnie wedle słów tej genialnej rady, jaśnie panie.

> Ale dyskusja na
              > tym wątku dotyczy zupełnie innych Polaków , dotyczy tej garstki Polaków z
              > określonej miejscowości którzy zdolni byli wymordować swoich sąsiadów tylko
              > dlatego że byli Żydami .

Wielkie rzeczy. Podobne zdziwienie budziło zachowanie plutonu por. Calleya,
              którego żołnierze zamordowali w jakimś amoku zbrodni prawie 300 Wietnamczyków w
              My Lai.
              "Jedwabne" to hasło do nagonki na wszystkich Polaków, a nie dywagacje z
              klubokawiarni o kondycji psychicznej odosobnionych grupek ludzi.

>Ja jako Polak czuję się moralnie współwinnym tego co s
              > ię
              > stało , chociaż zdarzenie miało miejsce po moim urodzeniu , ty nie musisz .

Za czyny Bolesława Chrobrego dokonane wobec Prusów też się czujesz moralnie
              współwinny? A za Bolesława Bieruta czy Feliksa Dzierżyńskiego również?

> Poczucie wspólnoty narodowej narodowej to bardzo indywidualne odczucie i dotycz
              > y nie tylko zdarzeń chwalebnych ale również haniebnych .

Za Twój brak inteligencji i egzaltację na poziomie mało rozgarniętej pensjonarki
              również nie czuję się żadnej wspólnotowości.
              • Gość: wikul Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? No właśnie, co? IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 22:29

>
                > > Zamiast ubliżać zastanów się co piszesz .
                >
                > Zrobiłem dokładnie wedle słów tej genialnej rady, jaśnie panie.
                >
                > > Ale dyskusja na
                > > tym wątku dotyczy zupełnie innych Polaków , dotyczy tej garstki Polaków z
                > > określonej miejscowości którzy zdolni byli wymordować swoich sąsiadów tylk
                > o
                > > dlatego że byli Żydami .
                >
                > Wielkie rzeczy. Podobne zdziwienie budziło zachowanie plutonu por. Calleya,
                > którego żołnierze zamordowali w jakimś amoku zbrodni prawie 300 Wietnamczyków w
                >
                > My Lai.
                > "Jedwabne" to hasło do nagonki na wszystkich Polaków, a nie dywagacje z
                > klubokawiarni o kondycji psychicznej odosobnionych grupek ludzi.
                >
                > >Ja jako Polak czuję się moralnie współwinnym tego co s
                > > ię
                > > stało , chociaż zdarzenie miało miejsce po moim urodzeniu , ty nie musisz
                > .
                >
                > Za czyny Bolesława Chrobrego dokonane wobec Prusów też się czujesz moralnie
                > współwinny? A za Bolesława Bieruta czy Feliksa Dzierżyńskiego również?
                >
                > > Poczucie wspólnoty narodowej narodowej to bardzo indywidualne odczucie i d
                > otycz
                > > y nie tylko zdarzeń chwalebnych ale również haniebnych .
                >
                > Za Twój brak inteligencji i egzaltację na poziomie mało rozgarniętej pensjonark
                > i
                > również nie czuję się żadnej wspólnotowości.

Nie potrafisz dyskutować bez epitetów wiec dam ci radę : zajmij sie swoją
                inteligencją bo wbrew twojemu przekonaniu nie jest z nią najlepiej a
                pycha ,zarozumiałość i pogarda do innych która prezentujesz na tym forum
                znakomicie to potwierdza .

• Gość: luka Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? No właśnie, co? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 23:44

> Nie potrafisz dyskutować bez epitetów wiec dam ci radę : zajmij sie swoją
                  > inteligencją bo wbrew twojemu przekonaniu nie jest z nią najlepiej a
                  > pycha ,zarozumiałość i pogarda do innych która prezentujesz na tym forum
                  > znakomicie to potwierdza .

Ty w ogóle nie potrafisz dyskutować, z epitetami czy bez.
                  I co byś zrobił, ćwoku, gdyby nie moje ornamenty? Musiałbyś odpowiedzieć na
                  niewygodne pytania, a tak masz wykręt i możesz uciec na z góry upatrzone pozycje
                  pseudokulturalnych wykrętów.
                  • Gość: wikul Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? No właśnie, co? IP: *.acn.waw.pl 11.07.02, 22:38

>
                    > > Nie potrafisz dyskutować bez epitetów wiec dam ci radę : zajmij sie swoją
                    > > inteligencją bo wbrew twojemu przekonaniu nie jest z nią najlepiej a
                    > > pycha ,zarozumiałość i pogarda do innych która prezentujesz na tym forum
                    > > znakomicie to potwierdza .
                    >
                    > Ty w ogóle nie potrafisz dyskutować, z epitetami czy bez.
                    > I co byś zrobił, ćwoku, gdyby nie moje ornamenty? Musiałbyś odpowiedzieć na
                    > niewygodne pytania, a tak masz wykręt i możesz uciec na z góry upatrzone pozycj
                    > e
                    > pseudokulturalnych wykrętów.

Sam jesteś czymś gorszym niż ćwokiem , jesteś pyszałkowatym zasrańcem którego
                    dawno nikt zdrowo po męsku nie opierdolił . Tylko pamiętaj , kto czym wojuje od
                    tego ginie .
                    • Gość: luka Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? No właśnie, co? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 23:05

> Sam jesteś czymś gorszym niż ćwokiem , jesteś pyszałkowatym zasrańcem którego
                      > dawno nikt zdrowo po męsku nie opierdolił . Tylko pamiętaj , kto czym wojuje od
                      > tego ginie .

A odpowiedzi jak nie było, tak nie ma...
                      Nie takich jak poddawałem wiwisekcji, więc tym bardziej z byle palantem sobie
                      poradzę. Rzucasz mi wyzwanie? To stawaj na ubitej ziemi jak mężczyzna, a nie
                      ciotowaty krętacz.
        • Gość: U Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? IP: *.gis.net 09.07.02, 21:13
          Snajper,przejrzyj lepiej galazki swojego drzewka
          genealogicznego.Udzial Polakow w Jedwabnem byl wynikiem
          wybuchu wscieklosci za zdrade-byc moze twoich przodkow.
          Katyn,glod Ukrainy,GULAGi i rzez elit narodowych w
          Polsce powojennej- byly tworem palnowanej zbrodni,ktora
          ma inna nazwe-genocide.Holocaust w porownaniu z rzezia
          Rosji,Polski,Ukrainy i Wsch.Europy-to male piwo.Zeby to
          przeslonic,potrzebna wam byla zadyma."Jedbawne".Wy
          syjonistyczne Kazary macie tysiackroc wiecej zbrodni na
          swoim sumieniu,powodow,zeby przeprosic caly swiat.Ja
          nie mam za co przepraszac.Przynajmniej,nie was.

Nie nazywaj mnie antysemita,bo w Zydach jestem
          zakochany.A ty sam nie jestes Zydem.
      • Gość: wikul Re: Co z zasadniczą tezą Grossa? IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 02:26
        janusz2_ napisał(a):

> IPN stwierdził, że czterdziestu inspirowanych przez Niemców bandytów zamordował
        > o
        > ok. trzystu Żydów.
        > Gross w swojej książce (opublikowanej w wielu krajach) twierdził, że jedna
        > (polska) połowa mieszkańców miasteczka wymordowała drugą (żydowską) połowę
        > mieszkańców - tu pada uparcie lansowana fantastyczna liczba 1600 ofiar. Wg.
        > Grossa przyczyną mordów jest tradycyjny, wyssany z mlekiem matki, polski
        > antysemityzm.
        > Rok temu w Jedwabnem urządzono "szopkę" podczas której prezydent przepraszał, j
        > ak
        > się okazało, za czterdziestu morderców, pod pręgierzem stawiając cały naród.
        > U mnie pozostaje niesmak.
        > U czytelników Grossa w Niemczech, USA, Izraelu pozostanie zapewne
        > przeświadczenie, że wszyscy Polacy są dzikimi antysemitami.
        >

Po przeczytaniu Grossa nie wiem , ale po przeczytaniu postów na tym forum na
        pewno .
        • janusz2_ Zwolennicy odpowiedzialności zbiorowej 10.07.02, 09:56

> janusz2_ napisał(a):
          >
          > > IPN stwierdził, że czterdziestu inspirowanych przez Niemców bandytów zamor
          > dował
          > > o
          > > ok. trzystu Żydów.
          > > Gross w swojej książce (opublikowanej w wielu krajach) twierdził, że jedna
          >
          > > (polska) połowa mieszkańców miasteczka wymordowała drugą (żydowską) połowę
          >
          > > mieszkańców - tu pada uparcie lansowana fantastyczna liczba 1600 ofiar. Wg
          > .
          > > Grossa przyczyną mordów jest tradycyjny, wyssany z mlekiem matki, polski
          > > antysemityzm.
          > > Rok temu w Jedwabnem urządzono "szopkę" podczas której prezydent przeprasz
          > ał, j
          > > ak
          > > się okazało, za czterdziestu morderców, pod pręgierzem stawiając cały naró
          > d.
          > > U mnie pozostaje niesmak.
          > > U czytelników Grossa w Niemczech, USA, Izraelu pozostanie zapewne
          > > przeświadczenie, że wszyscy Polacy są dzikimi antysemitami.
          > >
          >
          >
          > Po przeczytaniu Grossa nie wiem , ale po przeczytaniu postów na tym forum na
          > pewno .

Napisałem "pozostanie zapewne przeświadczenie, że wszyscy Polacy są dzikimi
          antysemitami".
          Zwróć uwagę na słowo "wszyscy".

Ty odpowiedziałeś:
          "Po przeczytaniu Grossa nie wiem , ale po przeczytaniu postów na tym forum na
          pewno."

Czyli uważasz, że np. Snajper to "dziki antysemita", albo, że w ten sposób będzie
          postrzegany???
          Wy, zwolennicy odpowiedzialności zbiorowej niedaleko odeszliście od swoich
          znanych prekursorów Stalina czy Hitlera. Oni, tak jak Ty przypisywali jakiś winy
          całym grupom, czy narodom.
    • Gość: Balzer Miałem nadzieje... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 20:19
      ...że wynik sledztwa bedzie jednak inny. Niestety okazało sie że nie
      jestesmy takim swietym narodem za jakich chcielibysmy uchodzic sad
      • Gość: luka Re: Miałem nadzieje... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 21:39
        Gość portalu: Balzer napisał(a):

> ...że wynik sledztwa bedzie jednak inny. Niestety okazało sie że nie
        > jestesmy takim swietym narodem za jakich chcielibysmy uchodzic sad

Oczywiście. A kanclerz Niemiec jest odpowiedzialny za Krzyżaków, a Ty za
        Różańskiego.
        • Gość: Balzer Re: Miałem nadzieje... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 21:50

> Gość portalu: Balzer napisał(a):
          >
          > > ...że wynik sledztwa bedzie jednak inny. Niestety okazało sie że nie
          > > jestesmy takim swietym narodem za jakich chcielibysmy uchodzic sad
          >
          > Oczywiście. A kanclerz Niemiec jest odpowiedzialny za Krzyżaków, a Ty za
          > Różańskiego.

Ja tam sie nie czuje za nic odpowiedzialny, nawet przy takim wyniku sledztwa.
          Winni sa tylko Ci co mordowali, a nie cały narod.
          • Gość: luka Re: Miałem nadzieje... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 22:03

> Ja tam sie nie czuje za nic odpowiedzialny, nawet przy takim wyniku sledztwa.
            > Winni sa tylko Ci co mordowali, a nie cały narod.

A kto to napisał:
            "Niestety okazało sie że nie jestesmy takim swietym narodem za jakich
            chcielibysmy uchodzic"?
            • Gość: Balzer Re: Miałem nadzieje... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 00:02

>
              > > Ja tam sie nie czuje za nic odpowiedzialny, nawet przy takim wyniku sledzt
              > wa.
              > > Winni sa tylko Ci co mordowali, a nie cały narod.
              >
              > A kto to napisał:
              > "Niestety okazało sie że nie jestesmy takim swietym narodem za jakich
              > chcielibysmy uchodzic"?

Bo jak słysze niektorych fanatykow z LPR albo Radia Maryja to mi sie
              rzygac chce. Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy Polacy
              byli "czysci" - a tak nie jest. Wiadomo że oba narody w czasie wojny mordowały
              sie od czasu do czasu (Jedwabne, Koniuchy itd).
              Mnie osobiscie cały ten temat juz nudzi, te dyskusje, przepraszania...
              Polacy mordowali Żydow w Jedwabnem - to jest fakt, ale reszta Polakow nie
              bedzie odpowiadac za głupote reszty ziomkow.
              • Gość: luka Re: Miałem nadzieje... płonną IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 00:22

> Bo jak słysze niektorych fanatykow z LPR albo Radia Maryja to mi sie
                > rzygac chce. Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy Polacy
                > byli "czysci" - a tak nie jest. Wiadomo że oba narody w czasie wojny mordowały
                > sie od czasu do czasu (Jedwabne, Koniuchy itd).

Nie narody, ale ich przedstawiciele. Odpowiedz wreszcie na pytanie: jesteś
                współodpowiedzilany za mord w Kredyt Banku czy nie?

> Mnie osobiscie cały ten temat juz nudzi, te dyskusje, przepraszania...

Słusznie, oznacza to, że jesteś jednak normalny.

> Polacy mordowali Żydow w Jedwabnem - to jest fakt, ale reszta Polakow nie
                > bedzie odpowiadac za głupote reszty ziomkow.

Współmordowali, jeśli już. Ale 40 mętów to nic w porównaniu z dziesiątkami
                tysięcy odznaczonymi przez Żydów orderami "Sprawiedliwy wśród narodów świata".
                Czy Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę, że w samej Warszawie ocalenie zawdzięczają
                Żydzi ok. 100 tys. Polaków, a więc co siódmemu, wliczjąc starców i dzieci?
                • Gość: Balzer Re: Miałem nadzieje... płonną IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 00:36

>
                  > > Bo jak słysze niektorych fanatykow z LPR albo Radia Maryja to mi sie
                  > > rzygac chce. Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy Polac
                  > y
                  > > byli "czysci" - a tak nie jest. Wiadomo że oba narody w czasie wojny mordo
                  > wały
                  > > sie od czasu do czasu (Jedwabne, Koniuchy itd).
                  >
                  > Nie narody, ale ich przedstawiciele. Odpowiedz wreszcie na pytanie: jesteś
                  > współodpowiedzilany za mord w Kredyt Banku czy nie?
                  >
                  > > Mnie osobiscie cały ten temat juz nudzi, te dyskusje, przepraszania...
                  >
                  > Słusznie, oznacza to, że jesteś jednak normalny.
                  >
                  > > Polacy mordowali Żydow w Jedwabnem - to jest fakt, ale reszta Polakow nie
                  > > bedzie odpowiadac za głupote reszty ziomkow.
                  >
                  > Współmordowali, jeśli już. Ale 40 mętów to nic w porównaniu z dziesiątkami
                  > tysięcy odznaczonymi przez Żydów orderami "Sprawiedliwy wśród narodów świata".
                  > Czy Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę, że w samej Warszawie ocalenie zawdzięczają
                  >
                  > Żydzi ok. 100 tys. Polaków, a więc co siódmemu, wliczjąc starców i dzieci?

Zdaje, zdaje. Wyjechałes nieco poza temat. Niemniej zgadzam sie z tym ze
                  dziesiejsi Polacy nie maja nic wspolnego z mordem w Jedwabnem.
                  Kwasniewski w moim imieniu nie przepraszał bo ja nie czuje sie winny jak
                  i wiekszosc Polakow, jednak fakt jest faktem i plama w historii pozostanie.
              • janusz2_ Re: Miałem nadzieje... 10.07.02, 10:00

> Bo jak słysze niektorych fanatykow z LPR albo Radia Maryja to mi sie
                > rzygac chce. Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy Polacy
                > byli "czysci" - a tak nie jest.

Raczej nikt z LPR ani z RM nie twierdził, że wśród Polaków nie było komunistów,
                agentów UB czy NKWD, morderców swoich współziomków itp.
                Twoja teza "Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy Polacy
                byli "czysci"" jest mocno naciągana.
                • Gość: Balzer Re: Miałem nadzieje... IP: *.szczecin.telan.pl 10.07.02, 14:56
                  janusz2_ napisał:

>
                  > > Bo jak słysze niektorych fanatykow z LPR albo Radia Maryja to mi sie
                  > > rzygac chce. Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy Polac
                  > y
                  > > byli "czysci" - a tak nie jest.
                  >
                  > Raczej nikt z LPR ani z RM nie twierdził, że wśród Polaków nie było komunistów,
                  >
                  > agentów UB czy NKWD, morderców swoich współziomków itp.
                  > Twoja teza "Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy Polacy
                  > byli "czysci"" jest mocno naciągana.

Według LPR i RM komunisci i agenci nie sa prawdziwymi Polakami.
                  • janusz2_ Re: Miałem nadzieje... 10.07.02, 15:41

> janusz2_ napisał:
                    >
                    > > Gość portalu: Balzer napisał(a):
                    > >
                    > > > Bo jak słysze niektorych fanatykow z LPR albo Radia Maryja to mi sie
                    > > > rzygac chce. Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy
                    > Polac
                    > > y
                    > > > byli "czysci" - a tak nie jest.
                    > >
                    > > Raczej nikt z LPR ani z RM nie twierdził, że wśród Polaków nie było komuni
                    > stów,
                    > >
                    > > agentów UB czy NKWD, morderców swoich współziomków itp.
                    > > Twoja teza "Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy Polacy
                    > > byli "czysci"" jest mocno naciągana.
                    >
                    > Według LPR i RM komunisci i agenci nie sa prawdziwymi Polakami.

Z którym z tych środowisk się utożsamiasz (z LPR czy z RM), że w ich imieniu tak
                    się wypowiadasz?
                    Chyba, że możesz przywołać jakąś wypowiedź kogoś z LPR czy RM, która to
                    potwierdzi.
                    • Gość: Balzer Re: Miałem nadzieje... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 19:18
                      janusz2_ napisał:

>
                      > > janusz2_ napisał:
                      > >
                      > > > Gość portalu: Balzer napisał(a):
                      > > >
                      > > > > Bo jak słysze niektorych fanatykow z LPR albo Radia Maryja to mi
                      > sie
                      > > > > rzygac chce. Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wsz
                      > yscy
                      > > Polac
                      > > > y
                      > > > > byli "czysci" - a tak nie jest.
                      > > >
                      > > > Raczej nikt z LPR ani z RM nie twierdził, że wśród Polaków nie było k
                      > omuni
                      > > stów,
                      > > >
                      > > > agentów UB czy NKWD, morderców swoich współziomków itp.
                      > > > Twoja teza "Gotowi sa przekrecic wszystkie fakty byle tylko wszyscy P
                      > olacy
                      > > > byli "czysci"" jest mocno naciągana.
                      > >
                      > > Według LPR i RM komunisci i agenci nie sa prawdziwymi Polakami.
                      >
                      > Z którym z tych środowisk się utożsamiasz (z LPR czy z RM), że w ich imieniu ta
                      > k
                      > się wypowiadasz?
                      > Chyba, że możesz przywołać jakąś wypowiedź kogoś z LPR czy RM, która to
                      > potwierdzi.

Mam zasade z debilami sie nie utożsamiam i nie wypowiadam sie w ich
                      imieniu. Wszelkie informacje sa zasłyszane, badz przeczytane w mediach
                      przynaleznych do w/w srodowisk (RM, ND)
    • Gość: U Re: IPN: decyduj&# 261;cy udzia&# 322; Polaków w J IP: *.gis.net 09.07.02, 21:01
      A mnie" Jedbawne "na tle
      Katynia,Gulagow,UKRAINY,Koszykowej,Rakowieckiej i
      liczby wysiedlonych z pomoca "ofiar" z terenu
      Jedwabnego poprostu wisi.Do pewnego czasu,( ciagle,na
      moj sposob)odczuwalem
      zal,wspolczucie.........Dzisiaj,jest to moja prywatna
      sprawa.Jesli spotkacie kiedys Ignaca na ulicy,rzuccie
      mu kawalek chlebka.Zasluzyl..REadoslaw Ignac,czy mozesz
      spac po nocach??????Chyba tak.Kundle nie maja problemow.

"Jedbawne" zostalo wyciagniete na swiatlo dzienne,zeby
      odwrocic uwage od zbrodni kazarsko-syjonistycznych
      skurwysynow.Nie zdziwcie sie,jesli kiedy IPN zacznie
      rozpatrywac zbrodnie popelniona przez Jasia,bo dal
      Ickowi w pysk za obelge.
      • Gość: wikul Antysemicki bełkot IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 03:42
        Gość portalu: U napisał(a):

> A mnie" Jedbawne "na tle
        > Katynia,Gulagow,UKRAINY,Koszykowej,Rakowieckiej i
        > liczby wysiedlonych z pomoca "ofiar" z terenu
        > Jedwabnego poprostu wisi.Do pewnego czasu,( ciagle,na
        > moj sposob)odczuwalem
        > zal,wspolczucie.........Dzisiaj,jest to moja prywatna
        > sprawa.Jesli spotkacie kiedys Ignaca na ulicy,rzuccie
        > mu kawalek chlebka.Zasluzyl..REadoslaw Ignac,czy mozesz
        > spac po nocach??????Chyba tak.Kundle nie maja problemow.
        >
        > "Jedbawne" zostalo wyciagniete na swiatlo dzienne,zeby
        > odwrocic uwage od zbrodni kazarsko-syjonistycznych
        > skurwysynow.Nie zdziwcie sie,jesli kiedy IPN zacznie
        > rozpatrywac zbrodnie popelniona przez Jasia,bo dal
        > Ickowi w pysk za obelge.

Przestań bełkotać nie na temat . Rzucasz jakieś hasła np.UKRAINA nie bardzo
        wiedząc o co chodzi i nie przestrzegając chronologii .
        PS. Katyń był po Jedwabnem więc jaki to może mieć związek z tym zdarzeniem .
    • Gość: ZENek Re: IPN: = klamstwo jedwabinskie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.07.02, 21:08
      Koledzy, juz dosc bredzenia! Pozbierajcie mysli, przejzyjcie na oczy i trzymajcie
      sie faktow.
      1) Z realacji swiadkow, dowodow materialnych i sledztwa wynika dosc jasny obraz
      sytuacji. Hitlerowcy posluzyli sie jedna grupa swoich ofiar (w tym przypadku -
      Polakami) do likwidacji drugiej grupy ofiar (w tym przypadku - Zydow), tak jak to
      niejednokrotnie robili.
      2) Odrobina rozumu i zwyczajnej przyzwoitosci kaze kaze pochylic sie w zalu,
      milczeniu i szacunku nad wszystkimi ofiarami tego strasznego mordu - tak Zydami
      jak i Polakami.
      3) Jednak grupka ludzi, dla okreslenia ktorych nie znajduje adekwatnych slow,
      majaca widocznie duzo do powiedzenia w Wyborczej, ale mam nadzieje ze bedaca tam
      w mniejszosci, rozpetala odrazajacy i zenujacy spektakl pomowien, nienawisci i
      nietolerancji trwajacy wiele miesiecy na lamach gazety. Jego celem bylo
      przeforsowanie tezy, ktora zostala zalozona z gory jeszcze przed rozpoczeciem
      sledztwa.
      4)Dyspozycyjny sprzymierzeniec tej grupki stojacy na czele IPN robil wszystko aby
      pomimo obrazu wylaniajacego sie ze sledztwa bronic z gory przyjetej tezy.
      PRZECZYTAJCIE JESZCZE RAZ UWAZNIE OSWIADCZENIE IPN I SAMODZIELNIE DOKONAJCIE
      OSADU! Mysle ze tak jak ja latwo rozpoznacie pokracznosc sformulowan i zenujace
      proby wykoslawienia faktow. Tak mowi ktos kto wstydzi przyznac sie do bledow i
      probuje zachowac twarz, ale idzie ciezko bo fakty nie pozwalaja na ich dowolne
      przekrecanie.
      • Gość: snajper Re: IPN: = klamstwo jedwabinskie IP: *.acn.waw.pl 09.07.02, 21:41
        To ty Zenek jesteś Majak, czy tez na odwrót ?
        • Gość: ZENek Re: IPN: = klamstwo jedwabinskie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.07.02, 22:11
          To ja.
      • Gość: zyx LPR/RM tworza klamstwo jedwabinskie. To potwarz IP: *.rdu.bellsouth.net 09.07.02, 21:58
        dla niewinnych ofiar spalonych, pod przyzwlajacym okiem Niemcow, przez grupe
        Polakow , SASIADOW, na setkach, moze ponad tysiacu, mieszkancow tego miasta,
        obywateli II RP pochodzenia zydowskiego.
        Moze czas przestac klamac, klechy?
        Gość portalu: ZENek napisał(a):

> Koledzy, juz dosc bredzenia! Pozbierajcie mysli, przejzyjcie na oczy i trzymajc
        > ie
        > sie faktow.
        > 1) Z realacji swiadkow, dowodow materialnych i sledztwa wynika dosc jasny obraz
        >
        > sytuacji. Hitlerowcy posluzyli sie jedna grupa swoich ofiar (w tym przypadku -
        > Polakami) do likwidacji drugiej grupy ofiar (w tym przypadku - Zydow), tak jak
        > to
        > niejednokrotnie robili.
        > 2) Odrobina rozumu i zwyczajnej przyzwoitosci kaze kaze pochylic sie w zalu,
        > milczeniu i szacunku nad wszystkimi ofiarami tego strasznego mordu - tak Zydami
        >
        > jak i Polakami.
        > 3) Jednak grupka ludzi, dla okreslenia ktorych nie znajduje adekwatnych slow,
        > majaca widocznie duzo do powiedzenia w Wyborczej, ale mam nadzieje ze bedaca ta
        > m
        > w mniejszosci, rozpetala odrazajacy i zenujacy spektakl pomowien, nienawisci i
        > nietolerancji trwajacy wiele miesiecy na lamach gazety. Jego celem bylo
        > przeforsowanie tezy, ktora zostala zalozona z gory jeszcze przed rozpoczeciem
        > sledztwa.
        > 4)Dyspozycyjny sprzymierzeniec tej grupki stojacy na czele IPN robil wszystko a
        > by
        > pomimo obrazu wylaniajacego sie ze sledztwa bronic z gory przyjetej tezy.
        > PRZECZYTAJCIE JESZCZE RAZ UWAZNIE OSWIADCZENIE IPN I SAMODZIELNIE DOKONAJCIE
        > OSADU! Mysle ze tak jak ja latwo rozpoznacie pokracznosc sformulowan i zenujace
        >
        > proby wykoslawienia faktow. Tak mowi ktos kto wstydzi przyznac sie do bledow i
        > probuje zachowac twarz, ale idzie ciezko bo fakty nie pozwalaja na ich dowolne
        > przekrecanie.
        • Gość: luka Re: zyx tworzy klamstwo jedwabinskie. To potwarz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 22:05
          Gość portalu: zyx napisał(a):

> dla niewinnych ofiar spalonych, pod przyzwlajacym okiem Niemcow, przez grupe
          > Polakow , SASIADOW, na setkach, moze ponad tysiacu, mieszkancow tego miasta,
          > obywateli II RP pochodzenia zydowskiego.
          > Moze czas przestac klamac, klechy?

Nie "tysiącu", ale góra 300.

PS. Zadzwon do Ignatiewa i spytaj się, dlaczego nie wspomniał o Schaperze.
          Bardzo ciekawi mnie odpowiedź.
          • Gość: zyx Re: zyx tworzy klamstwo jedwabinskie. To potwarz IP: *.rdu.bellsouth.net 09.07.02, 22:14
            Moje uslugi drogie. platne z gory.

> Gość portalu: zyx napisał(a):
            >
            > > dla niewinnych ofiar spalonych, pod przyzwlajacym okiem Niemcow, przez gru
            > pe
            > > Polakow , SASIADOW, na setkach, moze ponad tysiacu, mieszkancow tego miast
            > a,
            > > obywateli II RP pochodzenia zydowskiego.
            > > Moze czas przestac klamac, klechy?
            >
            > Nie "tysiącu", ale góra 300.
            >
            > PS. Zadzwon do Ignatiewa i spytaj się, dlaczego nie wspomniał o Schaperze.
            > Bardzo ciekawi mnie odpowiedź.
            • Gość: luka Re: zyx tworzy klamstwo jedwabinskie. To potwarz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 22:20
              Gość portalu: zyx napisał(a):

> Moje uslugi drogie. platne z gory.

To zapłać sobie sowicie - to dobra cena za uwolnienie się od swojej głupoty.
          • Gość: wikul Jedwabno to fakt czy to się podoba komuś czy nie ! IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 03:55

> Gość portalu: zyx napisał(a):
            >
            > > dla niewinnych ofiar spalonych, pod przyzwlajacym okiem Niemcow, przez gru
            > pe
            > > Polakow , SASIADOW, na setkach, moze ponad tysiacu, mieszkancow tego miast
            > a,
            > > obywateli II RP pochodzenia zydowskiego.
            > > Moze czas przestac klamac, klechy?
            >
            > Nie "tysiącu", ale góra 300.
            >
            > PS. Zadzwon do Ignatiewa i spytaj się, dlaczego nie wspomniał o Schaperze.
            > Bardzo ciekawi mnie odpowiedź.

Wspominał , wspominał . Nie oglądałeść widocznie całej konferencji (2,5godz.)
            • Gość: snajper Re: Jedwabno to fakt czy to się podoba komuś czy IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 04:00

> Gość portalu: luka napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: zyx napisał(a):
              > >
              > > > dla niewinnych ofiar spalonych, pod przyzwlajacym okiem Niemcow, prze
              > z gru
              > > pe
              > > > Polakow , SASIADOW, na setkach, moze ponad tysiacu, mieszkancow tego
              > miast
              > > a,
              > > > obywateli II RP pochodzenia zydowskiego.
              > > > Moze czas przestac klamac, klechy?
              > >
              > > Nie "tysiącu", ale góra 300.
              > >
              > > PS. Zadzwon do Ignatiewa i spytaj się, dlaczego nie wspomniał o Schaperze.
              > > Bardzo ciekawi mnie odpowiedź.
              >
              >
              > Wspominał , wspominał . Nie oglądałeść widocznie całej konferencji (2,5godz.)

Luka wtedy zamknął oczy i zatkał sobie uszy. Zresztą chyba nie tylko wtedy. wink)
              • Gość: wikul Re: Jedwabno to fakt czy to się podoba komuś czy IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 04:11
                Do Snajpera :
                Tyle pustosłowia w niektórych wypowiedziach a niewiele refleksji że to ludzie
                ludzim zgotowali ten los .
                Pozdrawiam serdecznie .
            • Gość: luka Re: I co powiedział? IP: *.k.mcnet.pl 10.07.02, 09:49

> Wspominał , wspominał . Nie oglądałeść widocznie całej konferencji (2,5godz.)

Nie oglądałem w ogóle, przeczytałem tylko komunikat.
              No więc - co o Schaperze mieli nam do powiedzenia Ignatiew i Kulesza?
              • Gość: wikul Re: I co powiedział? IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 20:07

>
                > > Wspominał , wspominał . Nie oglądałeść widocznie całej konferencji (2,5god
                > z.)
                >
                > Nie oglądałem w ogóle, przeczytałem tylko komunikat.
                > No więc - co o Schaperze mieli nam do powiedzenia Ignatiew i Kulesza?

Niewiele . Igatiewowi udało sie z trudem dotrzeć do Schapera za pośrednictwem
                jakiś niemieckich organów sądowych i uzyskać jego zgodę na przesłuchanie .
                Ignatiew zdążył zadać ok.dziesięć z trzydziestu kilku przygotowanych pytań . Przy
                kolejnym , zapewne kłopotliwym pytaniu Schaper raptem poczuł się źle i wezwany
                niemiecki medyk sądowy stwierdził że świadek nie może odpowiadać i że w
                przyszłości też nie będzie mógł (?!) .
                PS.Jeżeli masz dostęp do TVN 24 to może jeszcze powtórzą . A może mają to w
                internecie ?
                • Gość: luka Re: I co powiedział? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 20:21

> Niewiele . Igatiewowi udało sie z trudem dotrzeć do Schapera za pośrednictwem
                  > jakiś niemieckich organów sądowych i uzyskać jego zgodę na przesłuchanie .
                  > Ignatiew zdążył zadać ok.dziesięć z trzydziestu kilku przygotowanych pytań . Pr
                  > zy
                  > kolejnym , zapewne kłopotliwym pytaniu Schaper raptem poczuł się źle i wezwany
                  > niemiecki medyk sądowy stwierdził że świadek nie może odpowiadać i że w
                  > przyszłości też nie będzie mógł (?!) .

Wiem, jak wyglądało "przesłuchanie" Schapera i co on wtedy gadał. Moje pytanie
                  dotyczyło czego innego: co IPN zrobił z wiedzą o Schaperze, w latach 60.
                  identyfikowanego przez niemiecki wymiar sprawiedliwości jako odpowiedzialnego za
                  Radziłów i Jedwabne? Jakie wnioski wyciągnął Ignatiew? A jeżeli nie uznał
                  Schapera za sprawcę, to z jakiego powodu?
      • Gość: wikul Re: IPN: = klamstwo jedwabinskie IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 03:57
        Gość portalu: ZENek napisał(a):

> Koledzy, juz dosc bredzenia! Pozbierajcie mysli, przejzyjcie na oczy i trzymajc
        > ie
        > sie faktow.
        > 1) Z realacji swiadkow, dowodow materialnych i sledztwa wynika dosc jasny obraz
        >
        > sytuacji. Hitlerowcy posluzyli sie jedna grupa swoich ofiar (w tym przypadku -
        > Polakami) do likwidacji drugiej grupy ofiar (w tym przypadku - Zydow), tak jak
        > to
        > niejednokrotnie robili.
        > milczeniu i szacunku nad wszystkimi ofiarami tego strasznego mordu - tak Zydami
        >
        > jak i Polakami.
        > majaca widocznie duzo do powiedzenia w Wyborczej, ale mam nadzieje ze bedaca ta
        > m
        > w mniejszosci, rozpetala odrazajacy i zenujacy spektakl pomowien, nienawisci i
        > sledztwa.
        > 4)Dyspozycyjny sprzymierzeniec tej grupki stojacy na czele IPN robil wszystko a
        > by
        > pomimo obrazu wylaniajacego sie ze sledztwa bronic z gory przyjetej tezy.
        > OSADU! Mysle ze tak jak ja latwo rozpoznacie pokracznosc sformulowan i zenujace
        >
        > proby wykoslawienia faktow. Tak mowi ktos kto wstydzi przyznac sie do bledow i
        > probuje zachowac twarz, ale idzie ciezko bo fakty nie pozwalaja na ich dowolne
        > przekrecanie.

Przecieraj Zenek oczy sobie a nie innym !
        • danyusa Re: IPN: = klamstwo jedwabinskie 10.07.02, 04:31
          ludki moje podlaskie. moim skromnym zdaniem , chociaz od dluzsego czasu przbywam
          za wielka woda, czas przyznac sie do tego. ze nie jestesmi tacy krysztalowi.
          polacy moi rodacy chetnie robili pochodnie z Jewish i trzeba sie do tego
          przyznac. Niezbadane sa wyroki historii
          • Gość: wild kiedy więc podasz swoich znajomych do sądu? IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 10.07.02, 06:39
            danyusa napisał(a):

> ludki moje podlaskie. moim skromnym zdaniem , chociaz od dluzsego czasu przbywa
            > m
            > za wielka woda, czas przyznac sie do tego. ze nie jestesmi tacy krysztalowi.
            > polacy moi rodacy chetnie robili pochodnie z Jewish i trzeba sie do tego
            > przyznac. Niezbadane sa wyroki historii

za to co zrobili? dlaczego do tej pory kamuflowałeś ich czyny? to samo robiłeś co
            oni i dlatego musiałeś współ-zbrodniarzu wyemigrować?
    • Gość: U Re: IPN: decyduj&# 261;cy udzia&# 322; Polaków w J IP: *.gis.net 09.07.02, 21:13
      A mnie" Jedbawne "na tle
      Katynia,Gulagow,UKRAINY,Koszykowej,Rakowieckiej i
      liczby wysiedlonych z pomoca "ofiar" z terenu
      Jedwabnego poprostu wisi.Do pewnego czasu,( ciagle,na
      moj sposob)odczuwalem
      zal,wspolczucie.........Dzisiaj,jest to moja prywatna
      sprawa.Jesli spotkacie kiedys Ignaca na ulicy,rzuccie
      mu kawalek chlebka.Zasluzyl..REadoslaw Ignac,czy mozesz
      spac po nocach??????Chyba tak.Kundle nie maja problemow.

"Jedbawne" zostalo wyciagniete na swiatlo dzienne,zeby
      odwrocic uwage od zbrodni kazarsko-syjonistycznych
      skurwysynow.Nie zdziwcie sie,jesli kiedy IPN zacznie
      rozpatrywac zbrodnie popelniona przez Jasia,bo dal
      Ickowi w pysk za obelge.
    • majak Re: IPN = klamstwo jedwabinskie 09.07.02, 21:21
      Fanatycy zbiorowej odpowiedzialnosci i wykrecania kota ogonem, juz dosc
      bredzenia! Pozbierajcie mysli, przejrzyjcie na oczy i trzymajcie sie faktow.
      1) Z realacji swiadkow, dowodow materialnych i sledztwa wynika dosc jasny obraz
      sytuacji. Hitlerowcy posluzyli sie jedna grupa swoich ofiar (w tym przypadku -
      Polakami) do likwidacji drugiej grupy ofiar (w tym przypadku - Zydow), tak jak to
      niejednokrotnie robili.
      2) Odrobina rozumu i zwyczajnej przyzwoitosci kaze kaze pochylic sie w zalu,
      milczeniu i szacunku nad wszystkimi ofiarami tego strasznego mordu - tak Zydami
      jak i Polakami.
      3) Jednak grupka ludzi, dla okreslenia ktorych nie znajduje adekwatnych slow,
      majaca widocznie duzo do powiedzenia w Wyborczej, ale mam nadzieje ze bedaca tam
      w mniejszosci, rozpetala odrazajacy i zenujacy spektakl pomowien, nienawisci i
      nietolerancji trwajacy wiele miesiecy na lamach gazety. Jego celem bylo
      przeforsowanie tezy, ktora zostala zalozona z gory jeszcze przed rozpoczeciem
      sledztwa.
      4) Dyspozycyjny sprzymierzeniec tej grupki stojacy na czele IPN robil wszystko
      aby pomimo obrazu wylaniajacego sie ze sledztwa bronic z gory przyjetej tezy.
      PRZECZYTAJCIE JESZCZE RAZ UWAZNIE OSWIADCZENIE IPN I SAMODZIELNIE DOKONAJCIE
      OSADU! Mysle ze tak jak ja latwo rozpoznacie pokracznosc sformulowan i zenujace
      proby wykoslawienia faktow. Tak mowi ktos kto wstydzi przyznac sie do bledow i
      probuje zachowac twarz, ale idzie ciezko bo fakty nie pozwalaja na ich dowolne
      przekrecanie.

• Gość: snajper Re: IPN = klamstwo jedwabinskie IP: *.acn.waw.pl 09.07.02, 21:39
        majak napisał:

> Fanatycy zbiorowej odpowiedzialnosci i wykrecania kota ogonem, juz dosc
        > bredzenia! Pozbierajcie mysli, przejrzyjcie na oczy i trzymajcie sie faktow.
        > to niejednokrotnie robili.

Jak >sie posłuzyli< ? Wzięli Polaków, jak kije i nimi Żydów bili ? Czy to może
        jednak grupa zdemoralizowanych antysemityzmem Polaków skorzystała z okazji i
        wyraziła swoje uczucia do Żydów w bardzo dosadny sposób. Śledztwo wykazało
        jednoznacznie - to Polacy mordowali.

> jak i Polakami.

Należy także pochylić się nad ofiarami mordu w Kredyt Banku. Nad tymi co zostali
        zamordowani i tymi co mordowali. Ciekawe, gdyby Ci zabito matkę albo dziecko, czy
        też byś się z taką troską nad mordercami pochylał.

> m w mniejszosci, rozpetala odrazajacy i zenujacy spektakl pomowien, nienawisci i
        > sledztwa.

Tezy, która została w pełni potwierdzona przez śledztwo IPNu.

> 4) Dyspozycyjny sprzymierzeniec tej grupki stojacy na czele IPN robil wszystko
        > aby pomimo obrazu wylaniajacego sie ze sledztwa bronic z gory przyjetej tezy.
        > przekrecanie.

Jasne. Skoro fakty nie zgadzaja się z Twoimi chęciami - tym gorzej dla faktów.
        • Gość: luka Re: IPN = klamstwo jedwabinskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 21:44

> Jak >sie posłuzyli< ? Wzięli Polaków, jak kije i nimi Żydów bili ? Czy to
          > może
          > jednak grupa zdemoralizowanych antysemityzmem Polaków skorzystała z okazji i
          > wyraziła swoje uczucia do Żydów w bardzo dosadny sposób. Śledztwo wykazało
          > jednoznacznie - to Polacy mordowali.

Gdzieś to wyczytał, idioto?

> Należy także pochylić się nad ofiarami mordu w Kredyt Banku. Nad tymi co zostal
          > i zamordowani i tymi co mordowali.

W Kredyt Banku mordowali Polacy. Czy to oznacza, że wszyscy Polacy to
          antypoloniści?

> Tezy, która została w pełni potwierdzona przez śledztwo IPNu.

Jakie tezy zostały potwierdzone? Żadne. Ten komunikat to zasłona dymna,
          niekonkretna kpina, która wprowadza jeszcze wiekszy mętlik, zamiast cokolwiek
          przesądzać.

> Jasne. Skoro fakty nie zgadzaja się z Twoimi chęciami - tym gorzej dla faktów.

Jakie fakty, filosemicka ześwirowana dżdżownico?
          • Gość: snajper Re: IPN = klamstwo jedwabinskie IP: *.acn.waw.pl 09.07.02, 22:23

> Gość portalu: snajper napisał(a):
            >
            > > Jak >sie posłuzyli< ? Wzięli Polaków, jak kije i nimi Żydów bili ? Czy to
            > > może jednak grupa zdemoralizowanych antysemityzmem Polaków skorzystała z
            > > okazjii wyraziła swoje uczucia do Żydów w bardzo dosadny sposób. Śledztwo
            > > wykazało jednoznacznie - to Polacy mordowali.
            >
            > Gdzieś to wyczytał, idioto?

W raporcie, chamku.

> > Należy także pochylić się nad ofiarami mordu w Kredyt Banku. Nad tymi co z
            > > ostali zamordowani i tymi co mordowali.
            >
            > W Kredyt Banku mordowali Polacy. Czy to oznacza, że wszyscy Polacy to
            > antypoloniści?

Tak twierdzisz ?

> > Tezy, która została w pełni potwierdzona przez śledztwo IPNu.
            >
            > Jakie tezy zostały potwierdzone? Żadne. Ten komunikat to zasłona dymna,
            > niekonkretna kpina, która wprowadza jeszcze wiekszy mętlik, zamiast cokolwiek
            > przesądzać.

Jaaaasne.

> > Jasne. Skoro fakty nie zgadzaja się z Twoimi chęciami - tym gorzej dla fak
            > > tów.
            >
            > Jakie fakty, filosemicka ześwirowana dżdżownico?

Sam sobie odpowiedz.
            • Gość: luka Re: IPN = klamstwo jedwabinskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 22:27

> W raporcie, chamku.

Gdzie w raporcie jest coś o "zdemoralizowanych antyzemityzmem Polakacj"?

> Tak twierdzisz ?

Ty tak twierdzisz, palancie.

> Jaaaasne.

A co niby komunikat ów przesądził? Nic. Każdy może sobie z niego wybrać dowolną
              interpretację.

> Sam sobie odpowiedz.

Tam nie ma żadnych faktów, wrogu okulistyki: kilka razy pada twierdzenie o
              rozbieżnościach w zeznaniach świadków, nie wspominając już o inspiracji i
              motywach sprawców.
    • Gość: kk KIEDY PRZEPROSIMY ZA OŚWIĘCIM IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 09.07.02, 22:26
      W Oświęcimu też mordowano Żydów polskimi rękami.Przeprośmy i za Oświęcim,posypmy
      sobie głowy popiołem i oddajmy Polskę Żydom jako zadośćuczynienie
      • Gość: zyx przeproscie za to co wasi zrobili, nie udajcie glu IP: *.rdu.bellsouth.net 09.07.02, 23:52
        Gość portalu: kk napisał(a):

> W Oświęcimu też mordowano Żydów polskimi rękami.Przeprośmy i za Oświęcim,posypm
        > y
        > sobie głowy popiołem i oddajmy Polskę Żydom jako zadośćuczynienie
        • Gość:   co z xyz? moze pal mu w dupe? IP: *.client.attbi.com 10.07.02, 08:29
          a po latach opisze sie to jako wynikajaca z realiow dziejowych przykladowa kare
          za rozbijanie Ojczyzny.
          a po 50 postawimy mu pomnik na przestroge przyszlych pokolen z napisem

+++oby nienawisc zasian przez zdrajcow ich nie dosiegla+++

wiesz zlosliwi mowia ze Polak to potrafi.
      • Gość: wikul KIEDY PRZEPROSIMY ZA WŁASNĄ GŁUPOTĘ !!! IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 04:01

> W Oświęcimu też mordowano Żydów polskimi rękami.Przeprośmy i za Oświęcim,posypm
        > y

Gdzie to wyczytałeś ?
        • Gość: k Re: KIEDY PRZEPROSIMY ZA WŁASNĄ GŁUPOTĘ !!! IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 10.07.02, 10:29

>
          >
          >
          > Gdzie to wyczytałeś ?
          w książkach,wystarczy czasami trochę poczytać,a nie tylko godzinami gapić się w
          komputer
          • Gość: wikul Re: KIEDY PRZEPROSIMY ZA WŁASNĄ GŁUPOTĘ !!! IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 20:18
            Gość portalu: k napisał(a):

> > Gdzie to wyczytałeś ?
            > w książkach,wystarczy czasami trochę poczytać,a nie tylko godzinami gapić się
            > w komputer

Co ty powiesz , czytasz książki . A tytuły i autorów pamiętasz ? To podziel się
            tą wiedzą .
      • Gość: wikul Re: KIEDY PRZEPROSIMY ZA OŚWIĘCIM IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 20:27

> W Oświęcimu też mordowano Żydów polskimi rękami.Przeprośmy i zaOświęcim,posypmy

W jaki to sposób Polacy mordowali Żydów może wyjaśnisz . Przy pomocy broni palnej
        czy białej . Śmiała hipoteza . Do tej pory myślano że hitlerowcy w tym celu
        wybudowali 5 krematorium i zastosowali Cyklon B . Szczegóły tych "polskich"
        zbrodni opublikuj w Naszym Dzienniku i RM.
        • Gość: k Re: KIEDY PRZEPROSIMY ZA OŚWIĘCIM IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 10.07.02, 23:13
          Ćwoku jeden-tak samo jak to zrobili w jedwabnem.
          BYLI NARZĘDZIEM!
          Następnym razem jak zobaczę twoją wypowiedź ,to zmienię kanał
          • Gość: wikul Re: KIEDY PRZEPROSIMY ZA OŚWIĘCIM IP: *.acn.waw.pl 11.07.02, 22:26
            Gość portalu: k napisał(a):

> Ćwoku jeden-tak samo jak to zrobili w jedwabnem.
            > BYLI NARZĘDZIEM!
            > Następnym razem jak zobaczę twoją wypowiedź ,to zmienię kanał

Jak Polacy mogli zabijać Żydów w Oświęcimiu , czym , w jaki sposób ? Chodzili po
            obozie z pałami i zabijali . Puknij się w pusty łeb jak nie potrafisz myśleć a
            ćwoków poszukaj w rodzinie , cymbale .
            Kanał juz dawno powinienes sobie zmienić , już dawno , najlepiej na Panamski .
    • Gość: Perła snajper jest IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 00:53
      Snajper, czy ty rozumiesz co tu wypisujesz? Twoja indolecja coraz bardziej
      żenujaca jest. Odbiło ci na punkcie żydowstwa, czy co? Bądź trochę obiektywny w
      dyskusji tej, snajperku - debilku.

Perła
      • Gość: zak obledny swiat wedlug snajpera:)))))))))) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.07.02, 01:21
        Czy wsrod Szwajcarow sa antysemici?
        sa
        a wiec gdyby znalezli sie w Jedwabnym toby "z inspiracji Niemcow" zabijali?
        zabijali
        dowod: wszyscy Szwajcarzy sa antysemici!!!!!!!
        Czy wsrod murzynow sa antysemici?
        sa
        zabijali by
        dowod: wszyscy murzyni sa antysemici!!!!!!!!
        Czy wsrod Bulgarow sa antysemici?
        sa
        zabijali by
        dowod: wszyscy Bulgarzy sa antysemici!!!!!!!!

Czy wsrod Rumunow sa antysemici?
        sa
        zabijali by
        dowod: wszyscy Rumuni sa antysemici!!!!!!!!

Czy wsrod Rosjan sa antysemici?
        sa
        zabijali by
        dowod: wszyscy Rosjanie sa antysemici!!!!!!!!

Czy wsrod Amerykanow sa antysemici?
        sa
        zabijali by
        dowod: wszyscy Amerykanie sa antysemici!!!!!!!!

Czy wsrod Zydow sa antysemici?
        sa
        zabijali by
        dowod: wszyscy Zydzi sa antysemici!!!!!!!!

Czy wsrod (tu wstaw dowolny narod swiata} sa antysemici?
        sa
        zabijali by
        dowod: WSZYSCY NA SWIECIE SA ANTYSEMITAMI

jedyne co ciebie uchronilo od zamordowania ogromnej ilosci Zydow drogi moj
        obywatelu swiata, ze nie bylo Cie w Jedwabnym w okreslonym czasie
        i nie doznales katalizatora w postaci "inspiracji NIemcow"smile))))))))))))))))
        • Gość: snajper Re: obledny swiat wedlug snajpera:)))))))))) IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 02:54

> Czy wsrod Szwajcarow sa antysemici?
          > sa
          > a wiec gdyby znalezli sie w Jedwabnym toby "z inspiracji Niemcow" zabijali?
          > zabijali
          > dowod: wszyscy Szwajcarzy sa antysemici!!!!!!!
          > Czy wsrod murzynow sa antysemici?
          > sa
          > zabijali by
          > dowod: wszyscy murzyni sa antysemici!!!!!!!!
          > Czy wsrod Bulgarow sa antysemici?
          > sa
          > zabijali by
          > dowod: wszyscy Bulgarzy sa antysemici!!!!!!!!
          >
          > Czy wsrod Rumunow sa antysemici?
          > sa
          > zabijali by
          > dowod: wszyscy Rumuni sa antysemici!!!!!!!!
          >
          > Czy wsrod Rosjan sa antysemici?
          > sa
          > zabijali by
          > dowod: wszyscy Rosjanie sa antysemici!!!!!!!!
          >
          > Czy wsrod Amerykanow sa antysemici?
          > sa
          > zabijali by
          > dowod: wszyscy Amerykanie sa antysemici!!!!!!!!
          >
          > Czy wsrod Zydow sa antysemici?
          > sa
          > zabijali by
          > dowod: wszyscy Zydzi sa antysemici!!!!!!!!
          >
          > Czy wsrod (tu wstaw dowolny narod swiata} sa antysemici?
          > sa
          > zabijali by
          > dowod: WSZYSCY NA SWIECIE SA ANTYSEMITAMI
          >
          > jedyne co ciebie uchronilo od zamordowania ogromnej ilosci Zydow drogi moj
          > obywatelu swiata, ze nie bylo Cie w Jedwabnym w okreslonym czasie
          > i nie doznales katalizatora w postaci "inspiracji NIemcow"smile))))))))))))))))

1. Dlaczego twierdzisz, że jesli wśród jakiejś narodowości sa antysemici, to
          wszyscy tej narodowości są antysemitami ? To jest twierdzenie fałszywe.

2. Nawet gdybym był w Jedwabnem w tamtym czasie, to nie mordował bym Żydów. Tu
          się być może różnimy. Być może ty byś mordował. Z przyjemnością ?
      • Gość: snajper Perła też jest. IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 02:56
        Gość portalu: Perła napisał(a):

> Snajper, czy ty rozumiesz co tu wypisujesz? Twoja indolecja coraz bardziej
        > żenujaca jest. Odbiło ci na punkcie żydowstwa, czy co? Bądź trochę obiektywny w
        > dyskusji tej, snajperku - debilku.
        >
        > Perła

Cóż to, brak ci Kwietnych Wątków do rozpirzania ? Nudzisz się ? Z IPN dyskutuj,
        kretynie, nie ze mną.

Snajper
        • Gość: pollak Re: Perła też jest. IP: *.strefa.forumowej.wojny 10.07.02, 18:16

> Cóż to, brak ci Kwietnych Wątków do rozpirzania ?
          Nudzisz się ? Z IPN dyskutuj,
          >
          > kretynie, nie ze mną.

Właściwie z IPN nie ma co, bo prezes jakiś taki wrażliwy
          jest...
    • Gość: Marsjan Zydowski IPN wydal wyrok na Polakow IP: *.98.252.64.snet.net 10.07.02, 06:55
      A czego sie spodziewac po agenturalnemu ramieniu Zydow z N.Y. dla ktorych jest
      to pierwsza tercja rozgrywki o zagrabieniu mienia (jesli takowe jescze zostalo
      po tzw.prywatyzacji)wiekszosci Polski w ramach "zadoscuczynienia"
      za "krzywdy"?. Wbic Polakow w poczucie winy a wtedy latwo to przyjdzie.
      Btw. jesli im tak zle bylo z sasiadami-Polakami to dlaczego nie wypie.. do
      innych nie-antysemickich krajow?. Prawda jest taka ze nikt ich nie chcial a
      durna Polska placi teraz za swoja naiwnosc..
      • Gość: # Re: Zydowski IPN wydal wyrok na Polakow IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.07.02, 07:59
        Gość portalu: Marsjan napisał(a):

> A czego sie spodziewac po agenturalnemu ramieniu Zydow z N.Y. dla ktorych jest
        > to pierwsza tercja rozgrywki o zagrabieniu mienia (jesli takowe jescze zostalo
        > po tzw.prywatyzacji)wiekszosci Polski w ramach "zadoscuczynienia"
        > za "krzywdy"?. Wbic Polakow w poczucie winy a wtedy latwo to przyjdzie.
        > Btw. jesli im tak zle bylo z sasiadami-Polakami to dlaczego nie wypie.. do
        > innych nie-antysemickich krajow?. Prawda jest taka ze nikt ich nie chcial a
        > durna Polska placi teraz za swoja naiwnosc..

Poczucie hanby, wstydu, i honoru jest obce Kieresowi. Ogladalem jego wypowiedz w
        TVP1. Zal bylo patrzec na jego oczy, drgajace miesnie twarzy, sztuczny glos
        dobywany artykulowany nerwowym oddechem.

Wpatrywalem sie w te twarz czlowieka uzurpujacego sobie kilka razy
        - "ostateczny glos panstwa polskiego...", jakby malo bylo ohydnie
        kompromitujacych doswiadczen z wylanianiem prawnikow przez lata do
        komisji,ustanowionej przez Sejm, najwyzszy organ Rzeczypospolitej i
        niemozlowoscia skompletowania "dwunastu sprawiedliwych".

Jakby zapomnial iz narod pamieta perturbacje, przepychanki, kompromitacje,
        zgnile kompromisy i zenujace klotnie przy ustanawianiu czego... Instytutu -jakby
        naukowej placowki nazwanej ...Pamiecia Narodu -
        • Gość: mikron Re: Zydowski IPN wydal wyrok na Polakow IP: *.desy.de 10.07.02, 10:21
          Gość portalu: # napisał(a):

> przerwano ekshumacje
          > po znalezieniu przestrzelonych czaszek

Czesc #-u,
          podaj prosze jakies zrodlo tej informacji.

Z gory dziekuje,
          Mikron.
          • Gość: # Prof. Iwo yprian Pogonowski 3 czaszki wstrz exhum IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.07.02, 11:20
            Gość portalu: mikron napisał(a):

> Gość portalu: # napisał(a):
            >
            > > przerwano ekshumacje
            > > po znalezieniu przestrzelonych czaszek
            >
            >
            > Czesc #-u,
            > podaj prosze jakies zrodlo tej informacji.
            > Z gory dziekuje,
            > Mikron.

Pisze on jako weteran nazistowskiego i sowieckiego terroru, ze wlasciwym byloby
            by poslki premier z wspomnial z czcia cierpienia Zydow w Polsce i innych krajach

ale w najwyzszym stopniu niewlasciwe jest
            przypisywanie zbrodni w Jedwabnem Narodowi Polskiemu!

By oczyscic nazistow i wybielic komunistow z ICH zbrodni na Polakach!!!!!!!
            Kluczem do zdominowania swiata przez Hitlera to zdobycie ZSRR i pol naftowych
            Bliskiego Wschodu. My nie zawarlismy zdradzieckich paktow ale juz 25 lipca
            1939 r przekazalismy rozwiazanie niemieckich kodow Enigmy Wielkiej Brytanii i
            Francji! Wg D.A. Hatcha w 1999 "stalo sie to kamieniem wegielnym zwyciestwa
            aliantow" (Center of Cryptic History, Fort Meade Maryland).

By zaklamac historie ZDRADY Polski w Jalcie oczernia sie ja:
            10.07 Niemcy terrorem poprowadzili 50 Zydow mezczyzn zastrzelili a 250
            spalili zywcem.

Niemcy zorganizowali sobie grupe volksduetschow (zdrajcow i szpiegow)
            grupe prymitywnych kryminalistow, miejscowych i z okolicy, niewykluczone ze i
            kilku "mscicieli" za denuncjacje, ciezkie przesladowania NKWD i zsylki na Sybir.

Dodatkowa grupe Polakow Niemy zmusili grozba zastrzelenia do sprowadzenia
            Zydow na rynek czyszczenia bruku na rynku.Niemcy zmusili Zydow do marszu w niby-
            pogrzebie glowy Lenina strąconej z pomnika w rynku.

Podzieli na dwie grupy 50 mezczyzn ktorzy mogli sie rozpaczliwie bronic i ok. 250
            kobiet starcow i dzieci. Kazali pierwszej kopac grob w skonfiskowanej stodole
            (dla glowy Lenina), od ktorej klucze skonfiskowali poprzedniego dnia!

Po wykopaniu rowu Niemcy otwirzyli ogien do mezczyzn. Potem prawdopodobnie kazali
            pochowac Polakom ciala. Glowe Lenina umieszczonow grobie.

Swiadkowie Stefan Boczkowski, Roman Chojnowski i pieciu innych zeznalo, ze
            widzieli jak Niemcy palili stodole pelna Zydow. Niemiecka polciezarowka
            podjechala z zolnierzami i puszkami z benzyna. Czesc zeskoczyla czes podawala
            puszki, ktorych zawartosc wylali na sciany stodolu i podpalili. Plomien objal
            natychmiast cala stodole. Pirotechniczna analiza wykazala,z e musiano zuzyc ok
            400 l benzyny by 100 m stodoly by temperatura pokonala zawartosc wody
            w kilku setkach cial tak by spowodowac szybka smierc. (800*C przez pol
            godziny).Miejscowa ludnosc nie mogla miec benzyny. Posiadali amla ilosc nafty do
            lamp nie nadajacej sie do tego celu.

Dlatego IPN nie powolal bieglych z pozarnictwa, balistyki i medycyny sadowej.

Kompletne badanie pogorzeliska, naboi, lusek , sladow, zwlok wedlug zasad
            medycyny sadowej nie zostalo celowo dokonane! Zatarto slady.

Ustalono na podst. zeznan i zrodel niemieckich ze komando Schapera, stacjonujace
            w Ciechanowie, a ktory dowodzil akcja egzekucji, dokonalo w krotkim czasie wg
            tego samego scenariusza zbrodni w Tykocinie, Radzillowie, Rutkach, Zambrowie,
            Jedwabnem, Wiznie. W 1964 urz. sledczy Opitz w Ludwigsburgu byl pewien,z eSchaper
            dowodzil akcja egzekucji Zydow w Jedwabnem i w kazdej z w/w miejscowosci!

Przewodniczacy cywilnej administracji niemieckiej rejonu Lomzy
            z czasow wojn, hrabia van der Groeben zeznal w sadzie pod przysiega,
            ze Schaper przeprowadzil wszystkie egzekucje (wl. z Jedwabnem) w Lomzynskiem w
            1941 roku.

Pisze on
            • Gość: mikron Re: Prof. Iwo yprian Pogonowski 3 czaszki wstrz e IP: *.desy.de 10.07.02, 12:33
              #-u,
              dziekuje.
              Zaangazowales sie bardzo w odpowiedz, a ja tylko
              prosilem Cie o jakis link czy inne zrodlo.
              Nie zebym Ci generalnie nie dowierzal, ale -sam
              rozumiesz- poszukiwanie prawdy to proces zmudny,
              wymagajacy niestety sceptycyzmu i daleko posunietej
              nieufnosci.

Stad jeszcze raz prosba o zrodlo tej -w koncu kluczowej
              dla calej sprawy- informacji.

Pozdrawiam,
              Mikron.
              • Gość: # CzyzastepujeszSnajpera?NapiszdoIPN-placimyim za to IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.07.02, 12:36
                • Gość: # WeryfikujIPNanie#-.Jaimpodsuwamnazwisk i fakt malo IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.07.02, 12:39
                  • Gość: mikron Re: WeryfikujIPNanie#-.Jaimpodsuwamnazwisk i fakt IP: *.desy.de 10.07.02, 12:59

no wlasnie chcialbym zweryfikowac IPN.
                    Przy okazji, calkiem niechcacy (nie gniewaj sie #-u,
                    ale Twoja wiarygodnosc dla mnie mniej znaczy niz IPN,
                    chocby ze wzgledu na zasieg propagandowy Twoj i IPNu)
                    zweryfikuje sie i Twoja wiarygodnosc.
                    No ale do Tego muisz okazac nieco dobrej woli,
                    nie indyczyc sie tylko podac namiar.
                    Podajesz nazwiska, dzieki, ale to troche malo.
                    Ja juz nieraz w ten sposob dalem sie nabrac. I za
                    komuny, i po 89 tez.
                    Teraz jestem nieznosnie uparty w sprawdzaniu skad
                    informacja
                    wziela sie w obiego.

Acha, nie zastepuje tez Liska.

Pozdrawiam,
                    Mikron.
                • hania_76 Re: CzyzastepujeszSnajpera?NapiszdoIPN-placimyim za to 10.07.02, 12:50
                  Haszu, dlaczego sie denerwujesz? Mikron tylko prosil o zrodlo. Ja tez prosze.
                  Chetnie bym poczytala na temat Jedwabnego rozne publikacje.

• Gość: siedem Doku IP: *.tgory.pik-net.pl 10.07.02, 12:55
                    hania_76 napisał(a):

> Haszu, dlaczego sie denerwujesz? Mikron tylko prosil o zrodlo. Ja tez prosze.
                    > Chetnie bym poczytala na temat Jedwabnego rozne publikacje.

wysłał by cię do noblistów i do zycia studenckiego [krynica wszelkiej mądrości].
                    może chciałabys poczytać o ludobójcy żydowskiego pochodzenia skrzetnie
                    inkasującym polską emeryturę w Izraelu. osobiście wolałbym przeczytać o tym na
                    onet.pl albo interia.pl albo gazeta.pl

7,35
                  • Gość: # Koncze po roku od rocznicy klatwy na "swoj narod. IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.07.02, 13:14
                    Przepraszam!
                    Nie bede zastepowal IPN!

Zaczalem tu pisac na samym poczatku marca - sfrustrowany, ze
                    prawdziwi patrioci wyjechali w kolejnych falach ekonomiczno-politycznych
                    emigracji. To z ich zrodel znajdywanych tak latwo w internecie
                    zamieszczalem relacje swiadkow, ich nazwiska, adresy instytucji,
                    archiwow prywatnych i panstwowych. Niestety b. wiele tyh watkow skasowano. Sam
                    nie moge odtworzyc wielu, b. wielu dokumentow. Uwierzylem duren ze mnie
                    Michnikowi! Ale nie jestem historykiem ani szalencem! Nie lubie tylko byc
                    opluwany bez powodu.

Luka pamieta ile bylo roznych zrodel w licznych watkach!

Po dwu trzech tygodniach zorientowalem sie
                    na podstawie zgodnosci w kompletnie roznych zrodlach i relacjach, ze szykowana
                    grubymi nicmi przez swiatowa media hucpa, wpisana logicznie w wieloletnia
                    deflamation action przeciw Polsce, ma poparcie polskich wladz i glownyh mediow.

Po wielu listach do Reczpospolitej, ktora obiektywniej relacjonowala
                    "dochodzenie" nabralem przekonania, ze nie ma w Polsce dziennikarza, ktory
                    w wielkonakladowej prasie przeciwstawilby sie walcowi propagandy napedzanym
                    orzez rekinow finasowych tzrymajacych rzady w swej kieszeni.

Po kilku protestach do Rzadow i gazet zgranicznych upenilem sie, po otzrymywanych
                    odpowiedziach, ze jest to akcja uzgodniona. Postanowilem, ze w kraju im sie to
                    nie uda! Z przyjemnoscia stwierdzam, ze oprocz wielu srodowisk takze i TU na Forum
                    co nieco sie zmienilo. A Wojny Forumowe dziwnie wiaze z przegrana propaganda
                    antypolska... bedac w trakcie dysput, czuje sie klimaty.Czytajac archiwa juz
                    mniej.

Teraz zas kiedy blamaz jest widoczny jak na dloni, dla kadego kto hoc troszeczke
                    zachowal samodzielnosci w mysleniu - moja rola sie skonczyla!

Zajme sie zadaniem wydania przez IPN dokumentow dotyczacych #a. Czas na to!
                    Jeszcze raz przepraszam, ale czuje sie zwolniony z aktywnego patriotyzmu na rzecz
                    mlodszego pokolenia! Nawet zlotyh na euro nie zdazylem wymienic na czas
                    - belka mnie wykolodkowali.
                    • Gość: mikron Re: Koncze po roku od rocznicy klatwy na IP: *.desy.de 10.07.02, 13:31

> Przepraszam!
                      > Nie bede zastepowal IPN!

#-u,

Ty chyba podejrzewasz mnie o jakies niecne intencje.
                      Rozpisales sie okrutnie, wylales swoje liczne zale,
                      napisales cos o opluwaniu (ale mam nadzieje ze nie bylo
                      to zwiazane z moim niewinnym pytaniem).
                      Wszystko w porzadku, nie mozesz mi powiedziec,
                      gdzie moge sobie doczytac o przerwaniu ekshumacji
                      po znalezieniu przestrzelonych czaszek, trudno.
                      Juz dobrze.

Z szacunkiem, bez wyrazow wdziecznosci, niestety.

- Mikron.

Ps. czy jak dyskutujesz z czlowiekiem w realu, to tez go
                      nie sluchasz, a tylko wykrzykujesz swoje odpowiedzi na
                      pytania, ktorych wprawdzie nie uslyszales, ale Twoja
                      podejrzliwosc Ci je wyindukowala?

• Gość: mikron Re: Koncze po roku od rocznicy klatwy na IP: *.desy.de 10.07.02, 13:31

> Przepraszam!
                      > Nie bede zastepowal IPN!

#-u,

Ty chyba podejrzewasz mnie o jakies niecne intencje.
                      Rozpisales sie okrutnie, wylales swoje liczne zale,
                      napisales cos o opluwaniu (ale mam nadzieje ze nie bylo
                      to zwiazane z moim niewinnym pytaniem).
                      Wszystko w porzadku, nie mozesz mi powiedziec,
                      gdzie moge sobie doczytac o przerwaniu ekshumacji
                      po znalezieniu przestrzelonych czaszek, trudno.
                      Juz dobrze.

Z szacunkiem, bez wyrazow wdziecznosci, niestety.

- Mikron.

Ps. czy jak dyskutujesz z czlowiekiem w realu, to tez go
                      nie sluchasz, a tylko wykrzykujesz swoje odpowiedzi na
                      pytania, ktorych wprawdzie nie uslyszales, ale Twoja
                      podejrzliwosc Ci je wyindukowala?

• Gość: # Koncze po roku od rocznicy klatwy na IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.07.02, 13:16
                  • Gość: snajper Re: CzyzastepujeszSnajpera?NapiszdoIPN-placimyim IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 22:40
                    hania_76 napisał(a):

> Haszu, dlaczego sie denerwujesz? Mikron tylko prosil o zrodlo. Ja tez prosze.
                    > Chetnie bym poczytala na temat Jedwabnego rozne publikacje.

A jak # ma się nie denerwować ? Jak ma się nie denerwować, skoro żadnego
                    wiarygodnego źródła podać nie potrafi. A może nawet żadnego źródła podać nie
                    potrafi. Przecież to już nie pierwszy raz. Hasz podaje fakty znane tylko jemu. A
                    prośby o źródła po prostu ignoruje. Nie doczekasz się żadnej sensownej
                    odpowiedzi. Nie łudź się.

Pozdrawiam.
                • Gość: mikron Re: CzyzastepujeszSnajpera?NapiszdoIPN-placimyim IP: *.desy.de 10.07.02, 12:53

nie #-u,

nikogo nie zastepuje.
                  Nerwy Ci puszczaja? Nie kazdy, kto docieka
                  zrodel waznych informacji atakuje Ciebie czy Twoje
                  poglady.
                  Po prostu jak wiekszosc szaraczkow, nie majacych
                  wstepu na salony wielkich, a tworzacych historie,
                  skazany jestem na wlasne, zmudne i niedoskonale studia,
                  w oparciu o material publikowany w mediach (tu
                  oczywiscie pytanie o wiarygodnosc, wszak nie tylko
                  Wyborcza jest wybiorcza, przeciez wiesz).
                  Material publikowany mniej lub bardziej oficjalne
                  nalezy poddac rozmaitym zabiegom, testom na
                  niesprzecznosc, cross-checkom itd. I wtedy moze wylonic
                  sie jakis obraz przyblizajacy prawde.
                  Zakladam, ze Tobie tez wylacznie o prawde chodzi,
                  a nie robisz tu jakis propagandowych sztuczek
                  (np. klamliwa propaganda zwalczasz klamliwa propagande)

I tyle.

Sugestie, aby zwrocic sie na pismie do IPN, chwilowo
                  traktuje jako zart.

No to jak, dasz mi w koncu namiar na te informacje?

-Mikron.
                  • nurni Mikron 10.07.02, 16:13
                    nie znam zrodel wiedzy p Hasza
                    skaczac na google haslo'jedwabne'
                    wyskoczylo mnostwo stron

jako pierwsza:

www.geocities.com/jedwabne/
                    choc nie wiem czy najlepsza
                    zycze owocnych i samodzielnych poszukiwan

a ze jest tego troche
                    to urlop nie zawadzi

pozdrowienia
                    nurni
                    • Gość: mikron Re: Mikron IP: *.desy.de 10.07.02, 16:42
                      nurni napisał:

> nie znam zrodel wiedzy p Hasza

> skaczac na google haslo'jedwabne'
                      > wyskoczylo mnostwo stron

Tak, dzieki, oczywiscie stron na temat
                      Jedwabnego mnostwo, dla mnie jednak bylo ciekawe,
                      jakie zrodla poleca # jako wiarygodne.

I pewnie poprzestalbym na jednym pytaniu,
                      gdyby # nie zareagowal alergicznie wg schematu:
                      "pyta? watpi?, moze kpi, pewnie on nie-Polak,
                      prowokator jeden."

No ale funkcja ostatniego obroncy oblezonego miasta
                      moze wykonczyc kazdego, nawet o najsilniejszym ukladzie
                      nerwowym.

> a ze jest tego troche
                      > to urlop nie zawadzi

ja juz po.
                      Czuje ze go zmarnowalem.

Bywaj,
                      Mikron.
        • Gość: snajper Re: Zydowski IPN wydal wyrok na Polakow IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 22:52

> Poczucie hanby, wstydu, i honoru jest obce Kieresowi. Ogladalem jego wypowiedz w
          > TVP1. Zal bylo patrzec na jego oczy, drgajace miesnie twarzy, sztuczny glos
          > dobywany artykulowany nerwowym oddechem.
          >
          > Wpatrywalem sie w te twarz czlowieka uzurpujacego sobie kilka razy
          > - "ostateczny glos panstwa polskiego...", jakby malo bylo ohydnie
          > kompromitujacych doswiadczen z wylanianiem prawnikow przez lata do
          > komisji,ustanowionej przez Sejm, najwyzszy organ Rzeczypospolitej i
          > niemozlowoscia skompletowania "dwunastu sprawiedliwych".
          >
          > Jakby zapomnial iz narod pamieta perturbacje, przepychanki, kompromitacje,
          > zgnile kompromisy i zenujace klotnie przy ustanawianiu czego... Instytutu -jakb
          > y naukowej placowki nazwanej ...Pamiecia Narodu -
      • Gość: wikul Uwaga : Marsjanin nadaje z Marsa ! IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 20:33
        Gość portalu: Marsjan napisał(a):

> A czego sie spodziewac po agenturalnemu ramieniu Zydow z N.Y. dla ktorych jest
        > to pierwsza tercja rozgrywki o zagrabieniu mienia (jesli takowe jescze zostalo
        > po tzw.prywatyzacji)wiekszosci Polski w ramach "zadoscuczynienia"
        > za "krzywdy"?. Wbic Polakow w poczucie winy a wtedy latwo to przyjdzie.
        > Btw. jesli im tak zle bylo z sasiadami-Polakami to dlaczego nie wypie.. do
        > innych nie-antysemickich krajow?. Prawda jest taka ze nikt ich nie chcial a
        > durna Polska placi teraz za swoja naiwnosc..

I dlatego uciekłeś z Polski na Marsa ?
    • Gość: 66 Re: brednie IPN-u IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 13:20
      z gazety wyborczej
      "Mordu Żydów 10 lipca 1941 roku w Jedwabnem dokonała ok. 40- osobowa grupa
      polskiej cywilnej ludności, która miała w nim "rolę decydującą", ale
      inspiratorami byli Niemcy, choć ich roli do końca nie da się ustalić - takie są
      główne ustalenia śledztwa IPN w tej sprawie."
      no pewnie niemcy przebywali w Polsce w roli obserwatorów na zaproszenie mołotowa
      Stosując zydowska logikę to nie Polacy mordowali ale antysemici tak samo jak nie
      niemcy mordowali ale nazisci
      W całym śledztwie jakby zapomniano oroli jaką odegrali tamtejsi żydzi w
      wywózkach ludności polskiej na sybir.
      toż to byli zdrajcy i kolaboranci i takim świniom stawiaja teraz pomniki

• alf300 Re: IPN NIEWIARYGODNY ? 10.07.02, 14:45

Proponuję zbadanie sprawy prawdziwym patriotom. Przypuszczam, że wówczas werdykt
        będzie po naszej myśli i niczego nie trzeba będzie się wstydzić.Wyjdzie na jaw
        skrywana prawda, że Żydzi sami się spalili, a bracia Laudańscy to wzór
        patriotyzmu.
      • alf300 Re: IPN NIEWIARYGODNY ? 10.07.02, 14:45

Proponuję zbadanie sprawy prawdziwym patriotom. Przypuszczam, że wówczas werdykt
        będzie po naszej myśli i niczego nie trzeba będzie się wstydzić.Wyjdzie na jaw
        skrywana prawda, że Żydzi sami się spalili, a bracia Laudańscy to wzór
        patriotyzmu.
      • Gość: snajper Re: brednie IPN-u IP: *.acn.waw.pl 10.07.02, 22:55
        Gość portalu: 66 napisał(a):

> z gazety wyborczej
        > "Mordu Żydów 10 lipca 1941 roku w Jedwabnem dokonała ok. 40- osobowa grupa
        > polskiej cywilnej ludności, która miała w nim "rolę decydującą", ale
        > inspiratorami byli Niemcy, choć ich roli do końca nie da się ustalić - takie są
        > główne ustalenia śledztwa IPN w tej sprawie."
        > no pewnie niemcy przebywali w Polsce w roli obserwatorów na zaproszenie mołoto
        > wa
        > Stosując zydowska logikę to nie Polacy mordowali ale antysemici tak samo jak ni
        > e
        > niemcy mordowali ale nazisci
        > W całym śledztwie jakby zapomniano oroli jaką odegrali tamtejsi żydzi w
        > wywózkach ludności polskiej na sybir.
        > toż to byli zdrajcy i kolaboranci i takim świniom stawiaja teraz pomniki

A najgorsi zdrajcy to te żydowskie dzieci spalone żywcem, te staruszki i kobiety.
        Ty pewnie byś je jeszcze potorturował przed spaleniem. Kto jeszcze powie, że
        Polacy NIE MOGLI tego zrobić ? Pan 66 zrobiłby to nawet dzisiaj, tylko mu
        bezkarność trzeba zapewnić.
        • Gość: # Re: brednie IPN-u IP: *.wroclaw.tpnet.pl 11.07.02, 14:19

> Gość portalu: 66 napisał(a):
          >
          > > z gazety wyborczej
          > > "Mordu Żydów 10 lipca 1941 roku w Jedwabnem dokonała ok. 40- osobowa grupa
          > > polskiej cywilnej ludności, która miała w nim "rolę decydującą", ale
          > > inspiratorami byli Niemcy, choć ich roli do końca nie da się ustalić - tak
          > ie są główne ustalenia śledztwa IPN w tej sprawie."
          > > no pewnie niemcy przebywali w Polsce w roli obserwatorów na zaproszenie
          mołotowa.

> > Stosując zydowska logikę to nie Polacy mordowali ale antysemici tak samo j
          > ak nie niemcy mordowali ale nazisci

> > W całym śledztwie jakby zapomniano oroli jaką odegrali tamtejsi żydzi w
          > > wywózkach ludności polskiej na sybir.
          > > toż to byli zdrajcy i kolaboranci i takim świniom stawiaja teraz pomniki
          >
          > A najgorsi zdrajcy to te żydowskie dzieci spalone żywcem, te staruszki i kobiet
          > y. Ty pewnie byś je jeszcze potorturował przed spaleniem. Kto jeszcze powie, że
          > Polacy NIE MOGLI tego zrobić ? Pan 66 zrobiłby to nawet dzisiaj, tylko mu
          > bezkarność trzeba zapewnić.
          --------------------------------------------

Nie moge sie nadziwic takiej logice. Splątane uwikłanie konfabulacyjne
          zastepujace zbyt trudna logike smile

Umorzenie = wyrok na narod polski.
          Wyrok na narod = wyrok na kazdego!
          Wyrok na kazdego = wyrok na 66!

Ale z drugiej strony Zydzi w Jedwabnem to Polacy(Snajper).
          To dlaczego w wyroku nie ma ze Polacy Polakow...?
          Albo nazisci wymordowali komunistow! Na ten przyklad.
          I my bysmy mowili jak oni "Zydzi sa juz komunistami - bo wyszli z narodu".
          No to my bysmy mowili tez "Polacy sa juz nazistami - bo tez wyszli z narodu".

Czy moze chodzi tu by UMORZENIE to wyrok ale tylko dla Polakow co nie wyszli z
          narodu? Jakos to w kolo Wojtek - Panie Wojtku wychodzi!!!!
          Tylko kogo to wykoluje? Polskich baranow. Beeeeee... Panie Wojtek!
    • Gość: Wojtek Juz zauwazylem tendencje w "Wyborczej" IP: *.verizone.com.pl / 10.1.1.* 10.07.02, 21:13
    • Gość: Perła do RASIATY snajpera jest IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 02:24
      Snajper, cały czas czekam, aż na wątku Indrisa: "Jedwabne, Kredyt Bank, Anna M.
      i "Gazeta" " pojawisz się. Ale ty boisz się, filosemicki popaprańcu właśnie.

Perła

ps. dla mnie, filosemita to tak jak i antysemita. RASISTA to jest.
      • Gość: snajper Re: do RASIATY snajpera jest IP: *.acn.waw.pl 11.07.02, 03:10
        Gość portalu: Perła napisał(a):

> Snajper, cały czas czekam, aż na wątku Indrisa: "Jedwabne, Kredyt Bank, Anna M.
        > i "Gazeta" " pojawisz się. Ale ty boisz się, filosemicki popaprańcu właśnie.
        >
        > Perła
        >
        > ps. dla mnie, filosemita to tak jak i antysemita. RASISTA to jest.

Widzisz, dużo ludzi na mnie czeka w różnych wątkach. A ja chadzam tam, gdzie mam
        ochotę. Moglibysmy i w tym wątku podyskutować, gdybyś do rzeczy sie wypowiadał i
        miał jakiekolwiek argumenty. Niestety, ty tylko szambem potrafisz obrzucać, panie
        szambiarzu.
        • Gość: # Re: do RASsnajpera jest - ale Hasz nie Perla. IP: *.wroclaw.tpnet.pl 12.07.02, 13:15
          "Widzisz, dużo ludzi na mnie czeka w różnych wątkach. A ja chadzam tam, gdzie
          mam ochotę. Moglibysmy i w tym wątku podyskutować, gdybyś do rzeczy sie
          wypowiadał i miał jakiekolwiek argumenty. Niestety, ty tylko szambem potrafisz
          obrzucać, panie szambiarzu."
          -------------------------
          #:
          Gdybym mogl dostapic łaski i upraszac ....po Perle w kolejnosci ma sie
          rozumiec..
          przeprosin.

Za pomowienie o klamstwa. A w tytule postu podalem ze cytuje
          polonijnego profesora Iwo Cypriana Pogonowskiego, ktory podal informacje
          o 3 czaszkach przestrzelonych, znalezionych podzas ekshumacji w Jedwabnem.

I to spowodowalo natychmiastowe przerwanie ekshumacji (nie sledztwa- co pol
          roku temu natychmiast przyznalem i sprostowalem)

przeproszenie byloby wskazane tem bardziej, ze wszystkie gazety prawdomowne
          jak do tej pory, pisaly o nieprzeprowadzeniu badan z medycyny sądowej
          ze zlamaniem prawa, badan balistyznych zanlezionych kilkuset naboi i lusek
          ( czesc znalezisk IPN nie chce do dzis odebrac od chlopcow z Jedwabnego)
          ani nawet odpowiedziec. Ekspertow pozarnictwa tez nie powolano tylko sie
          pieprzy o 8 litrach nafty. Pogonowski twierdzi, ze zdaniem specjalistow
          pozarnisctwapotrzeba 400 l benzyny a nie nafty. Kpil sobie tu jeden
          moze natt z tej informacji! A Ty przepros Snajper za klamce, na podstawie ze
          bo czegos Twa Wybiorcza nie napisala! A wszystkie inne pisza!

Ilez to prawdy sie OSTALO z TWYCH twierdzen z 2001 roku a ilez sie juz
          potwierdzilo moich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I kto klamcą?

Podaj dlon Liskowi, ktory mnie prawie te\z tak samo nazywal czy probowal
          sugerowac..
          a nie pamietam mu tego> Zycze zeby wrocil do swych postow i poczytal
          co wtedy twierdzil i ile mu tej "prawdy" zostalo!

Duzo, duzo ZDROWIA ... bez sugestii o rozeznaniu w prawdzie....
          • Gość: patolog profesorstwo IP: 155.139.68.* 12.07.02, 14:43
            A teraz cos zupelnie innego . Z amerykanskiego punktu widzenia te polskie "
            profesorowanie" wrecz smieszy. W Stanach ten tytul w zasadzie nic nie znaczy.
            Np.rektor jedneg z najbardziej znanych uniwersytetow , Cornell, powiedzial: "
            staram sie utrzymac kontakt z absolwentami trojkowymi i piatkowymi.Piatkowi beda
            kiedys profesorami u mnie, a trojkowi napewno dojda do czegos w zyciu i beda
            podtrzymawac swoimi donacjami nasz uniwersytet". Iwo Cyprian Pogonowski brzmi w
            radio jak stara skleroza, czego on jest "profesorem"? nauk zbytecznych? Inny
            autorytet RM Jan Robert Nowak - szkola pedagogiczna w Opolu?
          • Gość: snajper Re: do RASsnajpera jest - ale Hasz nie Perla. IP: *.acn.waw.pl 13.07.02, 01:38

> "Widzisz, dużo ludzi na mnie czeka w różnych wątkach. A ja chadzam tam, gdzie
            > mam ochotę. Moglibysmy i w tym wątku podyskutować, gdybyś do rzeczy sie
            > wypowiadał i miał jakiekolwiek argumenty. Niestety, ty tylko szambem potrafisz
            > obrzucać, panie szambiarzu."
            > -------------------------
            > #:
            > Gdybym mogl dostapic łaski i upraszac ....po Perle w kolejnosci ma sie
            > rozumiec..
            > przeprosin.
            >
            > Za pomowienie o klamstwa. A w tytule postu podalem ze cytuje
            > polonijnego profesora Iwo Cypriana Pogonowskiego, ktory podal informacje
            > o 3 czaszkach przestrzelonych, znalezionych podzas ekshumacji w Jedwabnem.

Kolejne Twoje kłamstwo. O przestrzelonych czaszkach pisałes w poscie:

Re: Zydowski IPN wydal wyrok na Polakow
            Autor: Gość: # IP: *.wroclaw.tpnet.pl
            Data: 10-07-2002 07:59

Przeprosisz za kolejne kłamstwo ? Pewnie nie.

Mam wrażenie, #, że Ty już jednego prawdziwego zdania nie potrafisz powiedzieć.
            Tak Ci kłamanie w krew weszło.

> I to spowodowalo natychmiastowe przerwanie ekshumacji (nie sledztwa- co pol
            > roku temu natychmiast przyznalem i sprostowalem)
            > przeproszenie byloby wskazane tem bardziej, ze wszystkie gazety prawdomowne
            > jak do tej pory, pisaly o nieprzeprowadzeniu badan z medycyny sądowej

Nieprawda.

> ze zlamaniem prawa, badan balistyznych zanlezionych kilkuset naboi i lusek

Nieprawda.

> ( czesc znalezisk IPN nie chce do dzis odebrac od chlopcow z Jedwabnego)
            > ani nawet odpowiedziec. Ekspertow pozarnictwa tez nie powolano tylko sie
            > pieprzy o 8 litrach nafty. Pogonowski twierdzi, ze zdaniem specjalistow
            > pozarnisctwa potrzeba 400 l benzyny a nie nafty.

Masz stodołę ? Spalę Ci ją przy uzyciu 5 litrów nafty. A może domek ? Samochód
            chociaż ? Mieszkanie ?

> Kpil sobie tu jeden
            > moze natt z tej informacji! A Ty przepros Snajper za klamce, na podstawie ze
            > bo czegos Twa Wybiorcza nie napisala! A wszystkie inne pisza!
            >
            > Ilez to prawdy sie OSTALO z TWYCH twierdzen z 2001 roku a ilez sie juz
            > potwierdzilo moich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I kto klamcą?

Z moich prawie wszystko. A co z Twoich ? No i kto jest kłamcą ?

> Podaj dlon Liskowi, ktory mnie prawie te\z tak samo nazywal czy probowal
            > sugerowac..

Z przyjemnością przy pierwszej okazji podam. smile)))

> a nie pamietam mu tego> Zycze zeby wrocil do swych postow i poczytal
            > co wtedy twierdzil i ile mu tej "prawdy" zostalo!
            >
            > Duzo, duzo ZDROWIA ... bez sugestii o rozeznaniu w prawdzie....

Wzajemnie.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka