Gość: LIMAK IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 30.07.02, 10:36 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: siedem ślimak wymyśl sobie wyjazd do Chile IP: *.tgory.pik-net.pl 30.07.02, 10:41 dam ci na priva adres proxy czilijskiego serwera. pomysl jak ci wszyscy beda zazdroscic wyjazdu w Andy. kurde zgubiłem twoją fotkę. wiesz te "kawaler_z_czestochowy". podeslij mi ja. mam zajebisty pomysł na dowcip. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem namolna, stetryczała pierdoło IP: *.tgory.pik-net.pl 30.07.02, 10:53 w jakim miescie dokładnie byłes w tej Grecji? co dokłądnie widziałes? nie bede niczego dowodził. obnazal twoich prymitywnych bajdur. w załosnosci przeskakujesz sam siebie. pełnich doskonale moja role tak trzymaj tawariszcz 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIMAK Re: namolna, stetryczała pierdoło IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 30.07.02, 11:04 Jedną z pamiątek jaka została mi po odwiedzeniu Meteorów , jest nieporadny wierszyk , zawierający moje odczucia jakie na bieżąco zanotowałem natychmiast po przyjeździe do hotelu. METEORY Na zboczach gór , Stoją nagie Skalne świece Gorejące ogniem dachówek klasztorów, Zamkniętych wiekami Ortodoksyjnej historii. Zaklęty duch Athenosjosa Krzyczy ciszą Pośród kamiennego lasu, W gorącej Tessalskiej Metamorfozie, Spoglądając oczami mnisich cel, Na czerwone dachy; Roussanou, Nicolasa, Varlaanu... Tylko mnisi-doskonali strażnicy Nieistniejącego czasu, Snują się milczącą czernią, Ciemnymi, chłodnymi korytarzami, W poszukiwaniu drogi życia, Wiecznie trwając na posterunku Greckiej świadomości, I wiary w Boską nieskończoność. Parali 16.07.2002 r. Meteory, Kalamboki, miasta które zostało zbudowane , na miejscu starego miasta Eginion, wsławionego bohaterską obroną przeciw Rzymianom. Jest ono położone w dolinie rzeki Pinios. Kiedyś znajdowała się tam świątynia Apollona, a teraz na jej miejscu stoi bizantyjski kościół, który zdobią cudowne freski i wielokolorowe marmurowe kolumny. Jadąc z tego miasta na Meteory, ostatnia wieś nazywa się Kastraki i właśnie z niej rozciąga się przepiękny panoramiczny widok na ósmy cud świata w postaci przewspaniałych klasztorów zbudowanych na niedostępnych skałach. Kastraki , jest to bardzo malutka wieś zamieszkała przez ludzi słynących z wielkiej gościnności, którą ofiarują ją każdemu, kto do nich przyjadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem szybko z greki tłumaczysz IP: *.tgory.pik-net.pl 30.07.02, 11:05 z czilijskim pojdzie ci rownie gładko lachociagu zakładowy 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIMAK Re: szybko z greki tłumaczysz IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 30.07.02, 11:18 עז אתה Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Tylko do słońca mego Kamila IP: *.teimes.gr 30.07.02, 11:29 Kochany!!! Pisujesz do tego pana co tak brzydko traktuje kobiety. A fuj mój Kamilku, a fuj. Pamietaj mój złoty cielcu abyś ze złem sie nie zadawał. Ten brzydki chłopiec (chłe, chłe, chłe chłe) z Tarnowskich Gór wyprowadzi Ciebie moje Ty słoneczko z Olimpu - na manowce. Twoja cari Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIMAK Re: Tylko do słońca mego Kamila IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 30.07.02, 14:07 Gość portalu: Carioca napisał(a): > Kochany!!! > Pisujesz do tego pana co tak brzydko traktuje kobiety. A fuj mój Kamilku, a > fuj. > Pamietaj mój złoty cielcu abyś ze złem sie nie zadawał. Ten brzydki chłopiec > (chłe, chłe, chłe chłe) z Tarnowskich Gór wyprowadzi Ciebie moje Ty słoneczko > z Olimpu - na manowce. > Twoja cari Cari , moje Bóstwo. Słowa z tym Zoofilem nie zamieniłem ...no chyba że to Ty. Ten wątek założyłem z nudów...no i dlatego żeby sprzedfaźć trochę Grecji, tym co w tym roku byli gdzie indziej na wczasach. Ale i on mnie docenił posądzając mnie o plagiat ...a to były samodzielne kroki forumowego wierszoklety. Ta najpiękniejsza nimfa na pogórzu Olimpu to nie byłaś Ty. Jutro ciąg dalszy o Meteorach...resztę opowiem Ci w łóżku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Tylko do słońca mego Kamila IP: *.teimes.gr 30.07.02, 18:58 Och mój Kamilku. Och. Spąsowiałam ze szczęścia. Mój Ty złoty chłopcze. Tak na Ciebie liczę. Wierszyki piszesz piękne. Pisz ich wiecej. Czytając je taka miła niemoc mnie ogarnia... Całuski cari Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIMAK Re: Tylko do słońca mego Kamila IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 31.07.02, 07:03 Gość portalu: Carioca napisał(a): > Och mój Kamilku. Och. Spąsowiałam ze szczęścia. Mój Ty złoty chłopcze. > Tak na Ciebie liczę. Wierszyki piszesz piękne. Pisz ich wiecej. Czytając je > taka miła niemoc mnie ogarnia... > Całuski > cari Cari Całuski były PIENKNE.Ja będę Ci pisał wierszyki , a Ty pisz mi o Twojej miłości...lubię tą Twoją niemoc, szczególnie ...w łóżku. Jak czuje się nasz synek Wiktor...kiedy będziesz rodziła...daj znac , to przyjadę. Kamilek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIMAK cd...Meteory IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 31.07.02, 08:10 Meteory. Perełką greckiej kultury-kultury całej ludzkości, są Meteory. Jest to potężne centrum klasztorne, wschodniego kościoła bizantyjskiego. Wrastające głęboko w ziemię skały, na których zbudowane zostały przepiękne klasztory, powstały podczas ruchów tektonicznych w trzeciorzedzie-ok.6 mln. Lat temu, tworząc skalisty las na równinie tessalskiej. Z 21 klasztorów, które istnieją w Meteorach czynnych jest dzisiaj tylko sześć i są to klasztory: -Klasztor Metamorfzy ( Wielki Meteor), -Klasztor Warlaama, -Klasztor Św. Trójcy, -Klasztor Św. Stefana Męczennika, -Klasztor Roussanou, -Klasztor Św. Mikołaja Odpoczywającego. Pozostałe klasztory są obecnie niezamieszkałe i niedostępne. Klasztory w Meteorach opiewają wielkość Boga- Pana Przestworzy. W nich mnisi od setek lat, poprzez mozolne doskonalenie duszy, walkę między dobrem a złem, pragną osiągnąć wyższy cel-radość wieczną, czyniąc to na chwałę BÓG. Ich bronią jest modlitwa i post. Mnisi z Meteorów są , od setek lat strażnikami historii, obrońcami narodowej świadomości Greków. Mnisi podzielili swój dzień na trzy ośmiogodzinne okresy. Pierwsza część jest poświęcona modlitwie, druga poświęcona na pracę, a trzecia poświęcają studiom i odpoczynkowi. Modlą się nocą w kościele, by później przyjmować gości, pisać żywoty świętych, zajmować się rzeźbiarstwem, studiowaniu pism Ojców Kościoła, muzyki bizantyjskiej. Wartość zgromadzonych w klasztorach skarbów, pamiątek, rękopisów, jest nieoceniona. Znajdują się tam, drewniane szkatuły ze szczątkami świętych, cudowne obrazy, Ewangelia, pastorały biskupie, wyszywane złotem szaty, miniatury , rzeźby w drewniane, przepiękne freski w stylu szkoły macedońskiej i kreteńskiej. W skarbcach przechowywane są stare dokumenty, oraz inne dzieła o historycznej i artystycznej wartości, które ukazują fakty historyczne, łącząc je z wydarzeniami o wielkim znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem był problem w meskich klasztorach IP: *.tgory.pik-net.pl 31.07.02, 08:13 nie chceli wpuscic ani basi39 ani xeni85 www.fabryka.cad.pl/kamil_mlody_grecki_bog.jpg 5040 Odpowiedz Link Zgłoś