IP: *.centrala.kbsa / 173.1.0.* 20.08.02, 14:50
Oszukują firmy oferujące pracę za granicą
oszukują firmy nie bankowe oferujące szybkie i tanie kredyty (TFI)
jak nie dać się oszukać?
po pierwsze gdy firma chce na początek jakiejś wpłaty przed realizacją oferty
to jest to sygnał by się natychmiast wycofać i podziękować za ofertę
po drugie jeżeli już się na coś decydujemy to z podpisem umowy i wpłaceniem
pioeniędzy lepiej poczekać do następnego dnia i sprawdzić firmę
po trzecie jeżeli firma twierdzi że to już ostatnia okazja to też lepiej
zrezygnować
Obserwuj wątek
    • Gość: snajper Re: Oszukują IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 20.08.02, 16:23
      Gość portalu: benek napisał(a):

> Oszukują firmy oferujące pracę za granicą
      > oszukują firmy nie bankowe oferujące szybkie i tanie kredyty (TFI)
      > jak nie dać się oszukać?
      > po pierwsze gdy firma chce na początek jakiejś wpłaty przed realizacją oferty
      > to jest to sygnał by się natychmiast wycofać i podziękować za ofertę

To kryteruium nie zawsze jest prawdziwe. Choćby multiagencje ubezpieczeniowe. Z
      reguły współpracę rozpoczyna się od szkoolenia podstawowego, za które
      oczywiście trzeba zapłacić, gdyż często jest to kilkudniowe szkolenie z
      wyżywieniem i noclegami. Trudno wymagać, aby taka firma co miesiąc fundowała
      dowolnie dużej grupie ludzi szkolenie, bez gwarancji, że wogóle po tym
      szkoleniu będą pracować.

> po drugie jeżeli już się na coś decydujemy to z podpisem umowy i wpłaceniem
      > pioeniędzy lepiej poczekać do następnego dnia i sprawdzić firmę

Jak sprawdzasz firmę i jakie informacje spowodują, że zrezygnujesz ? Teraz
      zwykle wszystkie firmy papiery mają w najlepszym porządku.

> po trzecie jeżeli firma twierdzi że to już ostatnia okazja to też lepiej
      > zrezygnować

Tu zgoda, to rzeczywiście powinno włączać sygnał alarmowy.

Jest jeszcze jedna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę. Jeśli firma nie podaje
      adresu, a tylko telefon (najczęściej komórkowy) oraz skrytkę pocztową, to też
      powinno nas zaniepokoić.

Tak przy okazji. Spotkałem się kiedyś z bardzo atrakcyjną ofertą wysyłania
      reklam. Kopertowanie, adresowanie, itd. Podpisywało się umowę, żadnych wpłat.
      Zacząłem szukać >haka<, bo płacone kwoty za wysłaną reklamę były według mnie
      stanowczo zbyt wysokie. No i znalazłem. Kluczem było jedno słowo >efektywnie<.
      Otóż firma płaciła za >efektywnie wysłane reklamy<, co można tłumaczyć, jako
      reklamy, które przyniosły firmie jakieś zamówienie. smile)

Pozdrawiam.
    • Gość: doku Oczywiście, tylko ciemni socjaliści płacą z góry IP: *.mofnet.gov.pl 20.08.02, 16:34
      Oszuści wiedzą, że w Polsce jest jeszcze wielu niewyleczonych homo
      sovieticusów, czyli ludzi, którzy np. pokornie płacą za nic, a potem cierpliwie
      czekają na to, co kupili. Takich idiotów jest wielu, np. płacą za mieszkania i
      domy, których jeszcze nie wybudowano, a potem denerwują się, że są opóźnienia,
      że koszty niebotycznie rosną ... a bywa i gorzej. Są to głupole same sobie
      winne strat. Oczywiście są rzeczy za które płacę z góry, np. za pociąg, którym
      chcę jechać płacę zanim ruszy.

Trzeba umieć odróżniać potencjalnego oszusta od solidnego partnera. Tego homo
      sovieticus się nie nauczy, jeśli nie zacznie naśladować ludzi z zachodu. Zawsze
      zadać sobie pytanie, czy w USA płaci się za to z góry, czy może dopiero potem,
      a i to w ratach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka