Dodaj do ulubionych

ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d.

IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 22:25
" Zaspokajanie potrzeb było siłą napędową starego kapitalizmu , który
produkował dobra , by zaspokoić potrzeby . W dzisiejszym kapitalizmie tworzy
się potrzeby , by produkowac dobra " .
Benjamin R. Barber
prof. Rutgers University
autor " Dżihad kontra McŚwiat "
Obserwuj wątek
    • Gość: chrizz Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 17.07.01, 22:37
      ta to już jest ale dla kapitoentuzjastów to jest super sprawa. I tak zaraz cię
      będą wysyłać do Korei. Innych argumentów nie mają....
      • Gość: DSD Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. - glos za kapitalizmem :-))) IP: *.man.bialystok.pl 18.07.01, 10:37
        > ta to już jest ale dla kapitoentuzjastów to jest super sprawa. I tak zaraz cię
        > będą wysyłać do Korei. Innych argumentów nie mają....

Ja mam jeszcze jeden argument /wczesniej mowa byla o reklamie/. Jezeli ktos jest
        tak glupi, ze daje sie nabrac na reklame, to czemu mam sie tym martwic? I kolejny
        argument - co proponujesz w zamian? Zakaz reklamy? Reklamowanie tylko wybranych
        produktow? (jakas Komisja Cenzorska? O.Rydzyk z checia sie do niej przylaczy)

No i a propos Korei (Polnocnej, ma sie rozumiec) - jezeli ten argument do Ciebie
        nie dociera, to przekonaj o tym jeszcze glodnych Koreanczykow... Nie sa chyba
        ofiarami globalistow ani neokolonialistow...

Ten swiat nie jest rajem, ale w/g mnie stosunkowo (podkreslam!) najlepszym
        ustrojem jest liberalny kapitalizm z silnym prawem.

I jeszcze jeden cytacik (W. Churchill): 'Jestem konserwatysta, bo wole nierowno
        dzielic bogactwo niz rowno nedze'.
        • rootboy Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. - glos za kapitalizmem :-))) 18.07.01, 12:00
          Gość portalu: DSD napisał(a):

> (...)Ja mam jeszcze jeden argument /wczesniej mowa byla o reklamie/. Jezeli
          > ktos jest tak glupi, ze daje sie nabrac na reklame, to czemu mam sie tym
          > martwic? (...)

Blad. Zle wnioskowanie. Dac nabrac sie na reklame => glupi. Wszyscy ludzie sa
          podatni na reklamy - "daja sie na nie nabrac". (Wszyscy znaczy prawie wszyscy,
          ale odesetek ludzi niepodadnych na reklamy jest tak maly, ze mozna go zaniedbac).

Oczywiscie nie do kazdego trafi jakas konkretna reklama, poniewaz nie to jest
          celem reklamy - aby dotrzec do wszystkich - tylko aby dotrzec do wybranej grupy
          celowej....

Wiec w/g Ciebie wszyscy jestesmy, az TAK glupi. wink

pozdr.
      • Gość: max "Innych argumentów nie mają...." :) IP: *.cezar.pl 18.07.01, 11:44
        Gość portalu: chrizz napisał(a):

> ta to już jest ale dla kapitoentuzjastów to jest super sprawa. I tak zaraz cię
        > będą wysyłać do Korei. Innych argumentów nie mają....

tam sa argumenty wink

Ludwig von Mises
        Mentalność antykapitalistyczna

W Mentalności antykapitalistycznej (I wyd. w 1956 r.) - analizuje Mises
        antykapitalistyczne uprzedzenia, przedstawia społeczną charakterystykę
        kapitalizmu i psychologiczne przyczyny jego dyskredytowania.
        (ss. 108, twarda oprawa, cena 12 zł) (tylko! wink

August Friedrich von Hayek
        Droga do zniewolenia

Najsłynniejsza książka antysocjalistyczna XX wieku! Hayek miał wielki wpływ na
        przebieg debat z zakresu ekonomii i filozofii polityki w ostatnich trzydziestu
        latach, przywracając znaczenie podstawowym pojęciom i problemom klasycznego
        liberalizmu. Droga do zniewolenia jest najsłynniejszą książką Hayeka. Hayek
        wykazuje w sposób jasny i przekonujacy, że wszelki socjalizm prowadzi
        nieuchronnie do utraty wolności, stanowi też historyczne źródło totalitaryzmu.
        (ss. 262, cena 16 zł) ( jak tanio! wink

http://www.arcana.pl/

...a jeszcze sooom ciekawsze ;}

Ps. Gdy juz zrozumiesz czym jest wolnosc czlowieka powiedz mi!
        Kułak za czasow Lenina "dawno temu" juz to pojął a Ty?wink

teleturniej skojarzenia? - Brabiez Kradziez Zniewolenie Totalizm
        odpowiedz! Socjalizm wink

Czy i Ty napadniesz na mnie wieczorem? i zwiniesz mi portfel dla mojego "dobra"?

pozdr. wink
        • Gość: chrizz Re: Czy totalizm to socjalizm??? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 18.07.01, 16:31
          jeśli tak to na jakiej podstawue opierasz swe sądy
          • Gość: max Re: totalizm to socjalizm IP: *.net.bialystok.pl 18.07.01, 17:14
            na przymusie

Engels, uczeń Marksa, napisał: „Dla czystego społeczeństwa marksistowskiego,
            dobrowolna wymiana między jednostkami musi być zabroniona."

gdyby nie bylo przymusu nie byloby totalizmu smile
            Socjalizm uwazam za religie tych co chca byc "dobrzy" na cudzy koszt
            analogia do Hesbollahow w Iranie widzisz roznice? ja NIE!

• Gość: chrizz Re: totalizm to socjalizm - nie IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 18.07.01, 19:55
              Totalizm mój drogi to ustrój w którym ktoś narzuca swoją wolę. W socjaliźmie, a
              ściślej w komuniźmie nikt tej woli nie narzuca bo nie istnieje coś takego jak
              państwo. Jest ono zmiesione. Dlatego absurdem jest nazywanie jakiegoś państwa
              komunistycznym jest to oksymoron. Można mówić co najwyżej o społeczeństwie
              komunistycznym. Społeczeństwo takie postępuje w sposób demokratyczny, a włdzę
              praktycznie się niweluje. I to jest coś czego nigdy nie było. Tak więc
              porównywanie tego z czymkolwiek jest błędem.
              • Gość: Krates Re: totalizm to socjalizm - nie IP: *.delta.com.pl 18.07.01, 20:40
                Drogi chrizzie!

Zaintrygowałeś mnie.
                Mógłbyś rozwinąć temat?
                Piszesz, że socjalizm i komunizm postulują zniesienie państwa. To jakaś nowość.
                Są zatem wg Ciebie odmianami anarchizmu? Czym różnią się od anarchizmu i między
                sobą?

Jeśli prowadzą do anarchii, to kto wtedy będzie czyścił wychodki?
                Pytam poważnie - nie widzę sposobu rozwiązania tego problemu bez własności
                prywatnej i pieniędzy - chyba że przez pracę niewolniczą - a tego chyba byś nie
                chciał?

Pozdrawiam,
                Krates

Gość portalu: chrizz napisał:

> Totalizm mój drogi to ustrój w którym ktoś narzuca swoją wolę. W socjaliźmie, a
                >
                > ściślej w komuniźmie nikt tej woli nie narzuca bo nie istnieje coś takego jak
                > państwo. Jest ono zmiesione. Dlatego absurdem jest nazywanie jakiegoś państwa
                > komunistycznym jest to oksymoron. Można mówić co najwyżej o społeczeństwie
                > komunistycznym. Społeczeństwo takie postępuje w sposób demokratyczny, a włdzę
                > praktycznie się niweluje. I to jest coś czego nigdy nie było. Tak więc
                > porównywanie tego z czymkolwiek jest błędem.

• Gość: chrizz Re: totalizm to socjalizm - nie IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 18.07.01, 21:15
                  a czym jest komunizm?-jest ustrojem radzieckim. Czyli takim, w którym władza
                  spoczywa w rękach delegatów rad. Nie występuje coś takiego jak rząd, który
                  steruje działaniami obywateli. Oni rządzą się sami- tworzą samorządność na
                  bardzo niskich szczeblach. I to jest głównym celem marksizmu...
                  • Gość: Krates Re: totalizm to socjalizm - nie IP: *.delta.com.pl 19.07.01, 13:39
                    Bardzo się cieszę, że spotkałem prawdziwego komunistę. Może z pierwszej ręki
                    dowiem się paru rzeczy.

o ZSRR

Gość portalu: chrizz napisał(a):

> a czym jest komunizm?

w ZSRR był?

-jest ustrojem radzieckim.

w ZSRR był?

Czyli takim, w którym władza
                    > spoczywa w rękach delegatów rad.

w ZSRR spoczywała?

Nie występuje coś takiego jak rząd, który
                    > steruje działaniami obywateli.

w ZSRR nie występował?

Oni rządzą się sami-

w ZSRR rządzili się sami?

tworzą samorządność na
                    > bardzo niskich szczeblach.

w ZSRR tworzyli?

I to jest głównym celem marksizmu...

coś takiego jak ZSRR?

Będę wdzięczny za wyjaśnienia.

Krates
    • Gość: Vist Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 22:39
      Gość portalu: V.C. napisał(a):

> W dzisiejszym kapitalizmie tworzy się potrzeby , by produkowac dobra " .
      >

Np. potrzeba przynależności do Europy,

poprzez likwidację i sprzedaż polskiego przemysłu

prowadzi do większej produkcji dóbr w Europie ?

V.
      • Gość: jurek1 Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 23:26
        Potrzeby w Polsce wytworzono, teraz tylko należy zlikwidować krajowy przemysł,
        aby Europa miała rynki zbytu.
        Po to Polska jest potrzebna Unii Europejskiej.

Umowa stowarzyszeniowa wygaśnie, a w ramach UE Polska będzie musiała dostosować
        się do kontyngentów produkcji.
        Po co Polsce polski cukier skoro Francuzi produkują go w nadmiarze i też go
        chcą sprzedać. Francuscy rolnicy też chcieliby uprawiać i sprzedawać buraki,
        ale na razie mają polską konkurencję. To tylko jeden świeży przykład.
        • Gość: Logik Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 16:42
          Gość portalu: jurek1 napisał(a):

> Potrzeby w Polsce wytworzono, teraz tylko należy zlikwidować krajowy przemysł,
          > aby Europa miała rynki zbytu.
          > Po to Polska jest potrzebna Unii Europejskiej.
          >
          > Umowa stowarzyszeniowa wygaśnie, a w ramach UE Polska będzie musiała dostosować
          >
          > się do kontyngentów produkcji.
          > Po co Polsce polski cukier skoro Francuzi produkują go w nadmiarze i też go
          > chcą sprzedać. Francuscy rolnicy też chcieliby uprawiać i sprzedawać buraki,
          > ale na razie mają polską konkurencję. To tylko jeden świeży przykład.

Jezeli dobrze Cie rozumiem ... UE zlikwiduje polski przemysl - rego wszyscy
          Polacy beda bez pracy - ergo nie beda mieli zadnych pieniedzy
          UE chce miec w Polsce rynek zbytu a Polacy nie maja zadnych pieniedzy - ergo
          wszystko beda nam rozdawac za darmo ....
          Jestem zwolennikiem Zjednoczonej Europy ... ale ze bedzie tak dobrze to sie nie
          spodziewalem smile)
          pozdrawiam zwolennikow rownego dzielenia biedy smile jak i nierownego dzielenia
          bogactwa smile
    • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 22:53

> " Zaspokajanie potrzeb było siłą napędową starego kapitalizmu , który
      > produkował dobra , by zaspokoić potrzeby . W dzisiejszym kapitalizmie tworzy
      > się potrzeby , by produkowac dobra " .

Dobry i niestety prawdziwy cytat, ale naszym domoroslym liberalom on raczej nic
      nie powie. Rynek rzadzi, regulacje czy ochrony kogokolwiek i czegokolwiek sa do
      niczego no bo rynek jest wszechwiedzacy -> ciekawe tylko to ze sie to jeszcze
      nigdzie w 100% nie sprawdzilo.
      Co wiecej jak napisal Chrizz za chwile bedziesz najprawdopodobniej zaproszony do
      Chin czy Korei Polnocnej /chociaz Chiny co raz bardziej tez zaczynaja spadac pod
      ten cytat/.
      • tyu Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. 18.07.01, 08:06
        Gość portalu: Blong napisał(a):

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
        >
        > > " Zaspokajanie potrzeb było siłą napędową starego kapitalizmu , który
        > > produkował dobra , by zaspokoić potrzeby . W dzisiejszym kapitalizmie twor
        > zy się potrzeby , by produkowac dobra " .
        >
        > Dobry i niestety prawdziwy cytat, ale naszym domoroslym liberalom on raczej nic
        > nie powie. Rynek rzadzi, regulacje czy ochrony kogokolwiek i czegokolwiek sa do
        > niczego no bo rynek jest wszechwiedzacy -> ciekawe tylko to ze sie to jeszcze
        > nigdzie w 100% nie sprawdzilo.
        > Co wiecej jak napisal Chrizz za chwile bedziesz najprawdopodobniej zaproszony
        > do Chin czy Korei Polnocnej /chociaz Chiny co raz bardziej tez zaczynaja spadac
        > pod ten cytat/.

Dołożę jeszcze i to, co mnie (ale nie tylko mnie) parę razy spotkało: gdy nie
        pomogą argumenty odwołujące się do współczesności - wywleką Hitlera JAKO
        LEWICOWCA! I to będzie argument koronny...
        Ręce opadają...

• Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 217.67.196.* 18.07.01, 08:20
          tyu napisał(a):

> Dołożę jeszcze i to, co mnie (ale nie tylko mnie) parę razy spotkało: gdy nie
          > pomogą argumenty odwołujące się do współczesności - wywleką Hitlera JAKO
          > LEWICOWCA! I to będzie argument koronny...

Towaszysz Hitler, gensek partii niemieckich socjalistów, wielce by się obraził,
          gdyby jakiś tyu kwestionował jego lewicowość.
          Poza tym czy to przypadkiem nie ty wyrażałeś uznanie wobec polityki socjalnej i
          gospodarczej III Rzeszy?

> Ręce opadają...

W takim razie: Ruki wwierch!
          • tyu Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. 18.07.01, 18:34
            Gość portalu: luka napisał(a):

> tyu napisał(a):
            >
            > > Dołożę jeszcze i to, co mnie (ale nie tylko mnie) parę razy spotkało: gdy
            > > nie pomogą argumenty odwołujące się do współczesności - wywleką Hitlera
            > > JAKO LEWICOWCA! I to będzie argument koronny...
            >
            > Towaszysz Hitler, gensek partii niemieckich socjalistów, wielce by się obraził,
            > gdyby jakiś tyu kwestionował jego lewicowość.

Totalna bzdura.

> Poza tym czy to przypadkiem nie ty wyrażałeś uznanie wobec polityki socjalnej i
            > gospodarczej III Rzeszy?

TO JUZ DRUGA OHYDNA PROWOKACJA TEGO MATOŁA LUKI W CIĄGU PARU DNI. A ZARAZEM TO
            MOJA OSTATNIA ODPOWIEDŹ NA JEGO, CORAZ BARDZIEJ CHAMSKIE ZACZEPKI.

> > Ręce opadają...
            >
            > W takim razie: Ruki wwierch!

Niedoczekanie twoje.
            • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 217.67.196.* 23.07.01, 13:40
              tyu napisał(a):

> > Towaszysz Hitler, gensek partii niemieckich socjalistów, wielce by się obr
              > aził, gdyby jakiś tyu kwestionował jego lewicowość.
              >
              > Totalna bzdura.

Co jest totalną bzdurą? Kwestionowanie jego lewicowości czy to, że by się obraził?

> TO JUZ DRUGA OHYDNA PROWOKACJA TEGO MATOŁA LUKI W CIĄGU PARU DNI. A ZARAZEM TO
              > MOJA OSTATNIA ODPOWIEDŹ NA JEGO, CORAZ BARDZIEJ CHAMSKIE ZACZEPKI.

Prawda w oczy kole?

> Niedoczekanie twoje.

Pożiwiom, uwidzim...
      • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 217.67.196.* 18.07.01, 08:17

> Dobry i niestety prawdziwy cytat, ale naszym domoroslym liberalom on raczej nic
        > nie powie. Rynek rzadzi, regulacje czy ochrony kogokolwiek i czegokolwiek sa do
        > niczego no bo rynek jest wszechwiedzacy -> ciekawe tylko to ze sie to jeszcz
        > e nigdzie w 100% nie sprawdzilo.

A podaj mi, towarzyszu, nazwy państw, w których istniał 100% wolny rynek.

• Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 12:15

> A podaj mi, towarzyszu, nazwy państw, w których istniał 100% wolny rynek.

Czyli wy tak samo jak marxisci ganiacie sie za utopia. Bo nikt kto ma troche
          rozumu w glowie wasze szalencze idee nie wprowadzi/i oczywiscie w 100% nigdzie
          nie wprowadzal.

• Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 18.07.01, 12:20

> Gość portalu: luka napisał(a):
            >
            > > A podaj mi, towarzyszu, nazwy państw, w których istniał 100% wolny rynek.
            >
            > Czyli wy tak samo jak marxisci ganiacie sie za utopia. Bo nikt kto ma troche
            > rozumu w glowie wasze szalencze idee nie wprowadzi/i oczywiscie w 100% nigdzie
            > nie wprowadzal.

Towarzyszu, cierpicie na schizofrenię:
            Tow. Blong napisał 17,17, godz. 22.53:
            "Rynek rzadzi, regulacje czy ochrony kogokolwiek i czegokolwiek sa do
            niczego no bo rynek jest wszechwiedzacy - ciekawe tylko to ze sie to jeszcze
            nigdzie w 100% nie sprawdzilo."

A jak się miało sprawdzić, skoro jak sam piszesz, nigdzie naprawdę wolny rynek
            nie funkcjonował? Jeżeli państwo wtrąca się w gospodarkę, wydaje koncesje,
            zezwolenia, nonsensowne prawa i ustala ceny, to funkcjonowanie rynku jest
            zaburzone, a już z pewnością nie sposób nazwać go wolnym.
            • azra Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. 18.07.01, 12:24
              Hm.. 100% wolny rynek moglby istniec chyba tylko gdyby nie istnialy sktruktury
              formalno-prawno-polityczno-spoleczne zwane takze panstwem smile
              Wiec jakby na to nie patrzec troche ciezko to wprowadzic bez zburzenia porzadku
              spolecznego swiata
            • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 12:29

> Gość portalu: Blong napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: luka napisał(a):
              > >
              > > > A podaj mi, towarzyszu, nazwy państw, w których istniał 100% wolny ry
              > nek.
              > >
              > > Czyli wy tak samo jak marxisci ganiacie sie za utopia. Bo nikt kto ma troc
              > he
              > > rozumu w glowie wasze szalencze idee nie wprowadzi/i oczywiscie w 100% nig
              > dzie
              > > nie wprowadzal.
              >
              > Towarzyszu, cierpicie na schizofrenię:
              > Tow. Blong napisał 17,17, godz. 22.53:
              > "Rynek rzadzi, regulacje czy ochrony kogokolwiek i czegokolwiek sa do
              > niczego no bo rynek jest wszechwiedzacy - ciekawe tylko to ze sie to jeszcze
              > nigdzie w 100% nie sprawdzilo."
              >
              > A jak się miało sprawdzić, skoro jak sam piszesz, nigdzie naprawdę wolny rynek
              > nie funkcjonował? Jeżeli państwo wtrąca się w gospodarkę, wydaje koncesje,
              > zezwolenia, nonsensowne prawa i ustala ceny, to funkcjonowanie rynku jest
              > zaburzone, a już z pewnością nie sposób nazwać go wolnym.

to zasugerowales ty, wiec tylko stwiedzilem, ze ganiacie sie za utopia /ja
              uwazam, ze naprz. Chile bylo bardzo blisko waszemu idealu, no i gdzie jest Chile
              i gdzie sa panstwa UE to wszystcy niezaslepieni liberalnym belkotem wiedza/
              A jesli uwazasz ze nie sugerowales, ze jestes zwyklym utopista, to sam podaj
              przyklad jakiegos panstwa ze 100% wolnym rynkiem.
              Bawic sie perlami, Moore pozdrawia.
              • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 18.07.01, 13:11

> to zasugerowales ty,

Niby co?

> wiec tylko stwiedzilem, ze ganiacie sie za utopia

Co nazywasz utopią - wolny rynek?

> /ja
                > uwazam, ze naprz. Chile bylo bardzo blisko waszemu idealu, no i gdzie jest Chil
                > e
                > i gdzie sa panstwa UE to wszystcy niezaslepieni liberalnym belkotem wiedza/

Konkrety! Podaj różnice: wzrost gospodarczy, bezrobocie, dochód na głowę...
                Weź też pod uwagę fakt, że w Chile rządzą socjaliści...

> A jesli uwazasz ze nie sugerowales, ze jestes zwyklym utopista, to sam podaj
                > przyklad jakiegos panstwa ze 100% wolnym rynkiem.

Ja nie muszę się tłumaczyć z twoich omyłek lub nieporadnego posługiwania się
                składnią. Postawiłeś tezę, której nie umiesz udowodnić, więc nie wywołuj mnie do
                tablicy.

> Bawic sie perlami, Moore pozdrawia.

Pobaw się sierpem i młotem, a w przerwach ponapawaj arcydziełem pewnego brodatego
                niechlujnego Żyda z Trewiru.
                • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 13:19

>
                  > > to zasugerowales ty,
                  >
                  > Niby co?
                  >

Ze nie ma i nie bylo na swiecie takiego panstwa gdzie w 100% by byl
                  niekontrolowany/nieregulowany rynek. Udowodnij sam, ze cos takiego jest utopisto.

> > wiec tylko stwiedzilem, ze ganiacie sie za utopia
                  >
                  > Co nazywasz utopią - wolny rynek?
                  >

Niekontrolowany/nieregulowany rynek.

> > /ja
                  > > uwazam, ze naprz. Chile bylo bardzo blisko waszemu idealu, no i gdzie jest
                  > Chil
                  > > e
                  > > i gdzie sa panstwa UE to wszystcy niezaslepieni liberalnym belkotem wiedza
                  > /
                  >
                  > Konkrety! Podaj różnice: wzrost gospodarczy, bezrobocie, dochód na głowę...
                  > Weź też pod uwagę fakt, że w Chile rządzą socjaliści...
                  >

znow ten sam belkot z socjalistami. Juz jestes smieszny. Wyniki Chile po 20
                  latach rzadow liberalow to jakichs 12k$ na glowe, w UE to jest jakichs 20k$ na
                  czlowieka -> nic wiecej nie potrzeba bo kazdy widzi roznice.

> > A jesli uwazasz ze nie sugerowales, ze jestes zwyklym utopista, to sam pod
                  > aj
                  > > przyklad jakiegos panstwa ze 100% wolnym rynkiem.
                  >
                  > Ja nie muszę się tłumaczyć z twoich omyłek lub nieporadnego posługiwania się
                  > składnią. Postawiłeś tezę, której nie umiesz udowodnić, więc nie wywołuj mnie d
                  > o
                  > tablicy.

Ja sie nie myle, tylko podchwycilem twoja sugestie. Widac ze nie masz takiego
                  panstwa bo inaczej bys mnie ubil argumentami jak to w panstwie X jest swietnie.
                  Pusta retoryke sobie zostaw dla Najwyzszego Czasu, tu mozesz uzywac argumentow i
                  rozumu -> o dziwo to nie boli.
                  • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 18.07.01, 15:22

> Ze nie ma i nie bylo na swiecie takiego panstwa gdzie w 100% by byl
                    > niekontrolowany/nieregulowany rynek. Udowodnij sam, ze cos takiego jest utopist
                    > o.

Jeżeli nie ma, to co udowadniać, towarzyszu?

> Niekontrolowany/nieregulowany rynek.

Regulowany wolny rynek to już nie jest wolny rynek, towarzyszu.

> znow ten sam belkot z socjalistami. Juz jestes smieszny. Wyniki Chile po 20
                    > latach rzadow liberalow to jakichs 12k$ na glowe, w UE to jest jakichs 20k$ na
                    > czlowieka -> nic wiecej nie potrzeba bo kazdy widzi roznice.

Towarzyszu, zapominacie o tym, że Chile startowało (w 1975 r.) z innego poziomu
                    niż UE, z gospodarką w stanie ruiny po rządach szaleńca Allende, w momencie, gdy
                    państwa Europy Zachodniej znajdowały się w stanie względnego rozkwitu. Chile było
                    na czarnej liście - nie handlowano z nim zbyt chętnie, niewiele koncernów robiło
                    tam interesy, państwa bloku sowieckiego uruchomiły światową nagonkę na juntę (z
                    obrońcą światowego pokoju na czele Lońką Breżniewem). W połowie lat 80. Chile
                    samodzielnie, bez kredytów MFW czy innych państw, wydobyło się z recesji. Skoku,
                    jakie to państwo zrobiło w niewiarygodnie krótkim czasie możemy tylko zazdrościć,
                    podobnie jak systemu emerytalnego (ja na swoim koncie w II filarze ostatnią
                    wpłatę mam z listopada ub.r.).

> Ja sie nie myle, tylko podchwycilem twoja sugestie.

Jaką sugestię, towarzyszu?

> Widac ze nie masz takiego
                    > panstwa bo inaczej bys mnie ubil argumentami jak to w panstwie X jest swietnie.

No więc! czy to nie powód, by do zbudowania takiego państwa dążyć?

> Pusta retoryke sobie zostaw dla Najwyzszego Czasu, tu mozesz uzywac argumentow
                    > i rozumu -> o dziwo to nie boli.

Towarzyszu, wasz rozmiękczony dialektyką mózg nie jest najwyraźniej w stanie
                    ogarnąć problemów z bardziej abstrakcyjnych od otwierania flaszki z winem, stąd
                    to banalne pustosłowie.
                    • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 16:29

> Jeżeli nie ma, to co udowadniać, towarzyszu?
                      >

Czyli jestes utopista -> jak komunisci.

> > Niekontrolowany/nieregulowany rynek.
                      >
                      > Regulowany wolny rynek to już nie jest wolny rynek, towarzyszu.
                      >

I bogu dzieki.

> Towarzyszu, zapominacie o tym, że Chile startowało (w 1975 r.) z innego poziomu
                      >
                      > niż UE, z gospodarką w stanie ruiny po rządach szaleńca Allende, w momencie, gd
                      > y
                      > państwa Europy Zachodniej znajdowały się w stanie względnego rozkwitu. Chile by
                      > ło
                      > na czarnej liście - nie handlowano z nim zbyt chętnie, niewiele koncernów robił
                      > o
                      > tam interesy, państwa bloku sowieckiego uruchomiły światową nagonkę na juntę (z
                      >
                      > obrońcą światowego pokoju na czele Lońką Breżniewem). W połowie lat 80. Chile
                      > samodzielnie, bez kredytów MFW czy innych państw, wydobyło się z recesji. Skoku
                      > ,
                      > jakie to państwo zrobiło w niewiarygodnie krótkim czasie możemy tylko zazdrości
                      > ć,
                      > podobnie jak systemu emerytalnego (ja na swoim koncie w II filarze ostatnią
                      > wpłatę mam z listopada ub.r.).
                      >

Dla takiego cudownego systemu przeciez nie ma zadnych przeszkod. Wolny rynek
                      sobie powinien sam poradzic z wszystkim a ludzie w Chile powinni byc dzis
                      conajmniej na poziomie UE. Tak obiecujecie wy liberalowie -> dojdziecie do wladzy
                      i bedzie super. W Chile byliscie u wladzy i super nie jest.

> > Widac ze nie masz takiego
                      > > panstwa bo inaczej bys mnie ubil argumentami jak to w panstwie X jest swie
                      > tnie.
                      >
                      > No więc! czy to nie powód, by do zbudowania takiego państwa dążyć?

Czyli jestes utopista -> jak komunisci.

> Towarzyszu, wasz rozmiękczony dialektyką mózg nie jest najwyraźniej w stanie
                      > ogarnąć problemów z bardziej abstrakcyjnych od otwierania flaszki z winem, stąd
                      > to banalne pustosłowie.

no i nie byl bys to ty, gdyby nie obowiazkowa dawka pustego bleble.
                      • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 18.07.01, 16:46

>
                        > > Jeżeli nie ma, to co udowadniać, towarzyszu?
                        > >
                        >
                        > Czyli jestes utopista -> jak komunisci.

Towarzyszu, to był wasz argument, a nie mój.
                        Myśleliście kiedyś, czy aby nie poddać się zabiegowi lobotomii?

> > Regulowany wolny rynek to już nie jest wolny rynek, towarzyszu.
                        > >

> I bogu dzieki.

Towarzyszu, uparliście się, żeby udowodnić wszystkim obecnym, iż nie rozumiecie
                        znaczenia zdań prostych?

> Dla takiego cudownego systemu przeciez nie ma zadnych przeszkod. Wolny rynek
                        > sobie powinien sam poradzic z wszystkim a ludzie w Chile powinni byc dzis
                        > conajmniej na poziomie UE. Tak obiecujecie wy liberalowie -> dojdziecie do w
                        > ladzy
                        > i bedzie super. W Chile byliscie u wladzy i super nie jest.

Umiecie liczyć? Odgruzowywanie po marksistach gospodarki Chile rozpoczęło się w
                        1975 r. Nie minęło dużo czasu, a Chile stało się najlepiej rozwijającym się
                        państwem Ameryki Łacińskiej, bez większej pomocy z zewnątrz. To dowód na
                        skuteczność rozwiązań liberalnych - np. inflacja jednocyfrowa w porównaniu z
                        trzycyfrową za Allende.

> > No więc! czy to nie powód, by do zbudowania takiego państwa dążyć?
                        >
                        > Czyli jestes utopista -> jak komunisci.

Dążenie do stanu idealnego polega na usuwaniu przeszkód z drogi, np. działalności
                        gospodarczej państwa. Czy obniżanie podatków to dowód utopizmu czy realizmu?

> no i nie byl bys to ty, gdyby nie obowiazkowa dawka pustego bleble.

Quod erat demonstrandum, samobójco.
                        • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 16:55

> Towarzyszu, to był wasz argument, a nie mój.
                          > Myśleliście kiedyś, czy aby nie poddać się zabiegowi lobotomii?

Patrzac na efekty -> czyli Was -> raczej nie.
                          > Umiecie liczyć? Odgruzowywanie po marksistach gospodarki Chile rozpoczęło się w
                          > 1975 r. Nie minęło dużo czasu, a Chile stało się najlepiej rozwijającym się
                          > państwem Ameryki Łacińskiej, bez większej pomocy z zewnątrz. To dowód na
                          > skuteczność rozwiązań liberalnych - np. inflacja jednocyfrowa w porównaniu z
                          > trzycyfrową za Allende.
                          >

Tak tak, za 20 lat bedzie Chile na poziomie dzisiejszej UE, tylko problem w tym
                          ze UE bedzie tez wyraznie dalej. Aha i jeszcze jedno -> Chile = dwucyfrowe
                          bezrobocie.

> Czy obniżanie podatków to dowód utopizmu czy realizmu?

Jak w ktorym panstwie. W niektorych realizmu a w niektorych utopizmu.

zamiast odpowiadac na bleble, po raz ktorys cie wzywam do pisania na temat.
                          • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 19.07.01, 09:43

> Patrzac na efekty -> czyli Was -> raczej nie.

Nie wiecie, co tracicie.

> Tak tak, za 20 lat bedzie Chile na poziomie dzisiejszej UE, tylko problem w tym
                            > ze UE bedzie tez wyraznie dalej.

Skąd to wiesz? Skoroś taki jasnowidz, to podaj mi szóstkę na najbliższe losowanie
                            Lotto.

> Aha i jeszcze jedno -> Chile = dwucyfrowe bezrobocie.

Czy ja pisałem coś o bezrobociu w Chile?

> Jak w ktorym panstwie. W niektorych realizmu a w niektorych utopizmu.
                            > zamiast odpowiadac na bleble, po raz ktorys cie wzywam do pisania na temat.

Według towarzysza na pytanie "czy zmniejszanie podatków to dowód utopizmu"
                            odpowiedź o treści "Jak w ktorym panstwie. W niektorych realizmu a w niektorych
                            utopizmu." to niby czym jest? Wyczerpującą dysertacją uniwersytecką? Raczej
                            właśnie klinicznym przykładem "bleble", ple ple, mowy-trawy...
                            Tak, towarzyszu Kali, belka w waszym oku mocno świat przysłoniła.
                            • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 14:25

>
                              > > Patrzac na efekty -> czyli Was -> raczej nie.
                              >
                              > Nie wiecie, co tracicie.
                              >

Widze na Was efekty lobotomii i dziekuje nie chce.

> > Tak tak, za 20 lat bedzie Chile na poziomie dzisiejszej UE, tylko problem
                              > w tym
                              > > ze UE bedzie tez wyraznie dalej.
                              >
                              > Skąd to wiesz? Skoroś taki jasnowidz, to podaj mi szóstkę na najbliższe losowan
                              > ie
                              > Lotto.
                              >

Na twoje konkrety moj konkret, odpowiedz godna przeciwnika.

> > Aha i jeszcze jedno -> Chile = dwucyfrowe bezrobocie.
                              >
                              > Czy ja pisałem coś o bezrobociu w Chile?
                              >

Aha, czyli jak sie nam jakies dane nie podobaja to je ignorujemy, ale pisac o tym
                              jak w liberalnej gospodarce spada bezrobocie potrafimy.

> > Jak w ktorym panstwie. W niektorych realizmu a w niektorych utopizmu.
                              > > zamiast odpowiadac na bleble, po raz ktorys cie wzywam do pisania na temat
                              > .
                              >
                              > Według towarzysza na pytanie "czy zmniejszanie podatków to dowód utopizmu"
                              > odpowiedź o treści "Jak w ktorym panstwie. W niektorych realizmu a w niektorych
                              >
                              > utopizmu." to niby czym jest? Wyczerpującą dysertacją uniwersytecką? Raczej
                              > właśnie klinicznym przykładem "bleble", ple ple, mowy-trawy...
                              > Tak, towarzyszu Kali, belka w waszym oku mocno świat przysłoniła.

Poziom odpowiedzi jest dostosowywany do poziomu oponenta. Jesli moja odpowiedz by
                              byla wszedzie i za kazdych warunkow obnizac/podwyzszac/zostawic to bym sie
                              wykazal ignorancja, ale to ty chyba nie rozumiesz.
                              • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 20.07.01, 08:03

> Widze na Was efekty lobotomii i dziekuje nie chce.

A własnego żarciku to wymyślić nie łaska, tylko tak od razu po lewicowemu kraść?

TOW. BLONG:
                                > > > Tak tak, za 20 lat bedzie Chile na poziomie dzisiejszej UE, tylko pro
                                > blem w tym ze UE bedzie tez wyraznie dalej.

LUKA:
                                > > Skąd to wiesz? Skoroś taki jasnowidz, to podaj mi szóstkę na najbliższe lo
                                > sowanie Lotto.

TOW. BLONG:
                                > Na twoje konkrety moj konkret, odpowiedz godna przeciwnika.

Czy ktoś z Czytelników tej bezproduktywnej pisaniny ma może jakiś pomysł, jak
                                rozmawiać z tym troglodytą, aby słowo pisane dotarło to wnętrza jego tekturowej
                                czaszki i poprzez odpowiednie impulsy elektryczne przetworzyły się w zdanie,
                                które wreszcie zrozumie? Czy posłużyć się maczugą, czy po prostu upychać kolanem?

> Aha, czyli jak sie nam jakies dane nie podobaja to je ignorujemy, ale pisac o t
                                > ym jak w liberalnej gospodarce spada bezrobocie potrafimy.

1. Podaj stopę bezrobocia w Chile, skoro już o tym mówimy.
                                2. Towarzysz zignorował w całości moje poprzednie listy, więc wymaganie ode mnie
                                uczciwości przez krętacza jest nie na miejscu.

> Poziom odpowiedzi jest dostosowywany do poziomu oponenta.

Och, towarzyszu, proszę się nie ograniczać! "Ty ponad poziomy wylatuj...!"
                                W przeciwnym wypadku nasunie się nieodparte wrażenie, że prezentowany przez was
                                poziom to maksimum waszych możliwości - w okolicach IQ 30, czyli tyle, ile ma mój
                                kot.

> Jesli moja odpowiedz by
                                > byla wszedzie i za kazdych warunkow obnizac/podwyzszac/zostawic to bym sie
                                > wykazal ignorancja, ale to ty chyba nie rozumiesz.

Już się wykazałeś, więc to najmniejszy problem.
                                A wasza odpowiedź, towarzyszu, mogła być np. taka: "obecnie w Polsce nie widzę
                                powodów by podatki podwyższać/obniżać, natomiast w Rurytanii przeciwnie, a to
                                dlatego:" i wypunktować przyczyny.

Sądzę, że najlepiej będzie, jeśli wrócisz pod głaz, z pod którego wypełzłeś i
                                zaprzestaniesz spamu na tym forum.
                                • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 15:31

> Sądzę, że najlepiej będzie, jeśli wrócisz pod głaz, z pod którego wypełzłeś i
                                  > zaprzestaniesz spamu na tym forum.

Z braku argumentow przesliscie do wyzywania. Gratuluje.
                                  Jeszcze czekam jak mi do ust wlozycie naprz. milosc do NSDAP i jej rozwiazan
                                  socjalnych.
                                  • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 20.07.01, 15:55

>
                                    > > Sądzę, że najlepiej będzie, jeśli wrócisz pod głaz, z pod którego wypełzłe
                                    > ś i
                                    > > zaprzestaniesz spamu na tym forum.
                                    >

> Z braku argumentow przesliscie do wyzywania. Gratuluje.

Argumenty odbijają się od łba towarzysza jak groch od ściany. Co widać po waszej
                                    odpowiedzi - pominęliście, towarzyszu, zasadniczą treść i komentujecie
                                    zakończenie.
                                    Nie musicie mi tak ciągle gratulować - wizyta w zoo to znowu nie takie wielkie
                                    wyzwanie.

> Jeszcze czekam jak mi do ust wlozycie naprz. milosc do NSDAP i jej rozwiazan
                                    > socjalnych.

Jeśli towarzysze z NSDAP to postacie z waszej bajki, to czemu nie. Dajcie znać.
                                    • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 16:57

> Argumenty odbijają się od łba towarzysza jak groch od ściany. Co widać po wasze
                                      > j
                                      > odpowiedzi - pominęliście, towarzyszu, zasadniczą treść i komentujecie
                                      > zakończenie.
                                      > Nie musicie mi tak ciągle gratulować - wizyta w zoo to znowu nie takie wielkie
                                      > wyzwanie.
                                      >

A gdzieze to byly te argumenty? Jakos trudno w Waszym pustym bleble sie
                                      czegokolwiek doszukac.

> > Jeszcze czekam jak mi do ust wlozycie naprz. milosc do NSDAP i jej rozwiaz
                                      > an
                                      > > socjalnych.
                                      >
                                      > Jeśli towarzysze z NSDAP to postacie z waszej bajki, to czemu nie. Dajcie znać.

Raczej z Waszej bo kazdego drugiego nazywacie towarzyszem /a nie pamietam zebym
                                      Miedzynarodowke z Wami spiewal, mylicie mnie z kims/ - poczytajcie sobie w tym
                                      watku odpowiedz tyu, nic wiecej do opisania Waszego stylu nie trzeba.
                                      Amen
                                      • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 23.07.01, 13:37

> A gdzieze to byly te argumenty? Jakos trudno w Waszym pustym bleble sie
                                        > czegokolwiek doszukac.

Nie biorę odpowiedzialności za wasze braki w wykształceniu.

> Raczej z Waszej bo kazdego drugiego nazywacie towarzyszem /a nie pamietam zebym
                                        > Miedzynarodowke z Wami spiewal, mylicie mnie z kims/ - poczytajcie sobie w tym
                                        > watku odpowiedz tyu, nic wiecej do opisania Waszego stylu nie trzeba.
                                        > Amen

Towarzyszem nazywam tylko miłośników Lewicy, a więc nazistów, komunistów,
                                        socjalistów, trockistów et consortes.
                                        I nie zasłaniajcie się innymi - z niecierpliwością czekam na wypowiedzenie przez
                                        was zdania dłuższego niż trzywyrazowe.
                                        • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 23.07.01, 21:40

> Towarzyszem nazywam tylko miłośników Lewicy, a więc nazistów, komunistów,
                                          > socjalistów, trockistów et consortes.
                                          > I nie zasłaniajcie się innymi - z niecierpliwością czekam na wypowiedzenie prze
                                          > z
                                          > was zdania dłuższego niż trzywyrazowe.

Po co cokolwiek pisac do Was, jak i tak w ramach potrzeby sobie wyssacie z palca
                                          jakis fakt albo oponentowi wlozycie do ust cytat, ktorego nigdy nie powiedzial.

p.s.
                                          A wodke to sie z bracmi z ZSSR pijali przy tych czastuszkach, czy raczej samogon,
                                          bo efekty widac.
                                          • Gość: luka Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: 213.77.91.* 27.07.01, 11:35

> Po co cokolwiek pisac do Was, jak i tak w ramach potrzeby sobie wyssacie z palc
                                            > a
                                            > jakis fakt albo oponentowi wlozycie do ust cytat, ktorego nigdy nie powiedzial.

"Fakt wyssany z palca" to taki sam fakt, jak każdy inny, czy też mieliscie na
                                            myśli rzecz odwrotną, ale umiejetności nie stało, by to poprawnie wyrazić?

> A wodke to sie z bracmi z ZSSR pijali przy tych czastuszkach, czy raczej samogo
                                            > n, bo efekty widac.

Towarzyszu, gdybyscie powyższe zdanie zechcieli wyrazić w języku polskim, to
                                            chetnie się do niego ustosunkuję - gdyż na razie to samogonny bełkot.
                                            • Gość: Blong Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 00:07

> gdyż na razie to samogonny bełkot.

A wydawalo mi sie, ze jezyk z Waszych studiow na WUML Wam bedzie odpowiadal
                                              najbardziej.

• azra Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. 18.07.01, 10:18
      Nic nowego... od dawna wielkie koncerny zalewaja nas produktami, na ktore nie
      bylo wczesniej popytu, a ktory sie tworzy po ich wyprodukowaniu.
      Zreszta w gospodarce o to chodzi, zeby sprzedac to co sie ma, wiec skroo sie juz
      cos wyprodukowalo to trzeba skolnic ludzi zeby to kupili.
      • sceptyk Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. 18.07.01, 11:11
        azra napisał(a):

> Nic nowego... od dawna wielkie koncerny zalewaja nas produktami, na ktore nie
        > bylo wczesniej popytu, a ktory sie tworzy po ich wyprodukowaniu.
        -----------------------

Na przyklad: telewizory, komputery i CDs.
        • azra Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. 18.07.01, 11:16
          sceptyk napisał(a):

> azra napisał(a):
          >
          > > Nic nowego... od dawna wielkie koncerny zalewaja nas produktami, na ktore
          > nie
          > > bylo wczesniej popytu, a ktory sie tworzy po ich wyprodukowaniu.
          > -----------------------
          >
          > Na przyklad: telewizory, komputery i CDs.
          -------
          No tu akurat sie z Toba nie zgodze
          • sceptyk Re: do azry 18.07.01, 16:06
            Azro, jesli sie nie zgadzasz z czym ja sie nie zgadzam, to znaczy, ze zgadzasz
            sie ze mna, a nie zgadzasz sie sama z soba (w tym wypadku)! Jest to mozliwe,
            ale zdarza sie stosunkowo rzadko.
            • azra Re: do sceptyka 18.07.01, 16:24
              sceptyk napisał(a):

> Azro, jesli sie nie zgadzasz z czym ja sie nie zgadzam, to znaczy, ze zgadzasz
              > sie ze mna, a nie zgadzasz sie sama z soba (w tym wypadku)! Jest to mozliwe,
              > ale zdarza sie stosunkowo rzadko.
              Hm... czyli w takim rakim Twoja poprzednia wiadomosc byla ironiczna a ja nie
              zalapalem.. sorki

• Gość: Krates Re: ANTYsocjalistyczny głos IP: *.delta.com.pl 18.07.01, 19:38

> " Zaspokajanie potrzeb było siłą napędową starego kapitalizmu , który
      > produkował dobra , by zaspokoić potrzeby . W dzisiejszym kapitalizmie tworzy
      > się potrzeby , by produkowac dobra " .
      > Benjamin R. Barber
      > prof. Rutgers University
      > autor " Dżihad kontra McŚwiat "

Nie jestem profesorem ale pozwolę sobie mieć odmienne zdanie.
      Siłą napędową działań na wolnym rynku była i jest korzyść uczestników.
      Zaspokajanie potrzeb (istniejących wcześniej lub wytworzonych) to korzyść
      nabywców a zysk to korzyść sprzedawców. Razem tworzy to dodatnie sprzężenie
      zwrotne. Jeden chce zarobić a drugi ma pieniądze. Wolny rynek pozwala im na
      dokonanie transakcji w efekcie której pieniądze trafiają do tego, który chce
      zarobić a dobro (towar lub usługa) do tego, który pożąda ich bardziej niż
      pieniędzy. I komu to przeszkadza?

WROGOM WOLNOŚCI I ZAWISTNIKOM

Tym co to wiedzą lepiej, co kto powinien robić, myśleć i chcieć. Tym, którzy nie
      mogą znieść myśli, że gdy jeden zarabia a drugi kupuje sobie dobro to oni nic z
      tego nie mają.
      Są oni (wrogowie wolności) zwolennikami stosowania REGULACJI, OGRANICZEŃ,
      OPODATKOWANIA i MONOPOLU PAŃSTWA w odniesieniu do części lub całości rynku. Moim
      zdaniem rozwiązania te prowadzą nieuchronnie do:
      - nieefektywności
      - niesprawiedliwości
      - wysokich kosztów
      - rozrostu biurokracji
      - korupcji
      - marnotrawstwa
      - pasożytnictwa
      W efekcie całe dziedziny gospodarki zamierają a poszczególne potrzeby obywateli
      (całkiem realne a często podstawowe) sa zaspokajane drogo i kiepsko (o ile w
      ogóle są zaspokajane)
      Ci, którzy pamiętają lata 70-te i 80-te nie potrzebują więcej dowodów na to, do
      czego prowadzi konsekwentny socjalizm w gospodarce.
      Pozostałym poddam pod rozwagę listę przedsiębiorstw i instytucji działających
      nadal poza wolnym rynkiem:
      TPSA, PKP, PZU, szkoły publiczne, Poczta Polska, ZUS, PFRON, publiczna służba
      zdrowia, TVP...
      Jeżeli to właśnie Wam się podoba i tego chcecie to regulowanie wolnego rynku jest
      dla Was.
      Na dobrą sprawę, KAŻDA taka dziedzina (gdzie nie ma wolnego rynku) leży, kwiczy i
      dużo kosztuje. Pomimo miliardów dotacji wywalonych ze środków publicznych
      i "szczególnej troski ze strony państwa".
      Państwo w gospodarce jest jak Midas a rebours - czego się dotknie to się w g...
      przemienia.

SOCJALIZM A WOLNY RYNEK

W socjaliźmie pewne potrzeby uważane są za lepsze i do ich zaspokajania dopłaca
      się z pieniędzy ściągniętych z obywateli w podatkach a inne potrzeby uważa się za
      gorsze a ich zaspokajanie obłożone jest dodatkowym haraczem (np. akcyzą)
      Opodatkowanie transakcji zmniejsza korzyści jej uczestników a to osłabia siłę
      napędową wolnego rynku. Do niektórych transakcji wcale nie dojdzie (ktoś nie
      zarobi a ktoś nie kupi potrzebnego dobra)

Nadto, doktryna socjalistyczna z niewyjaśnionych powodów, mimo wszelkich
      empirycznych dowodów, zakłada, że pewne usługi i towary muszą koniecznie być
      wyłączone z wolnego rynku albo przynajmniej muszą koniecznie być dostarczane
      przez dostawców państwowych.

Dlatego socjaliści są zwolennikami właśnie mnożenia rozmaitych REGULACJI,
      OGRANICZEŃ, OPODATKOWYWANIA i MONOPOLU PAŃSTWA w miejsce wolnego rynku.

To jest optymistyczne wyjaśnienie stanowiska socjalistów (głupia doktryna) Ale są
      inne możliwości. Może są wrogami wolnego rynku z pychy? z nienawiści do wolności?
      z zawiści? z pazerności na łatwe państwowe pieniądze?
      A może bezbożni socjaliści mają takie powody a pobożni inne?
      Dla mnie MOTYWY socjalistów nie są bardzo istotne. Ważne, że działają na szkodę
      wolności.
      Wolności mojej, moich dzieci i przyjaciół. A przecież nic złego im nie zrobiliśmy.
      Raczej odwrotnie, to socjalizm wpędził nas w nędzę z której nie możemy się wyrwać
      od ponad 50 lat.

Pozdrawiam,
      Krates

• Gość: V.C. Re: ANTYkapitalistyczny głos IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 22:18
        " Jeden chce zarobić ,a drugi ma pieniądze " . Megakapitalizm chce zarabiać
        także na tych , którzy nie mają pieniedzy .
        "Wrogowie wolności " - cóż za prymitywne i wąskie rozumienie wolności . Wolność
        robienia zakupów . To Wam wystarczy .Gratuluję ! "
        Własność prywatna ogłupiła ludzi tak bardzo "

K. Marks

Lata 70. ? Pokolenie moich rodziców uważa aje za najlepsze . Jest w tym dużo
        racji . Poza tym Polska szła wówczas podobna drogą jak Korea Płd. Inwestycje w
        przemysł ciężki i zaciąganie długów za granicą , które prawdopodobnie było
        konieczne .
        " Także w socjalizmie było ziarno prawdy "
        Jan Paweł II
        • Gość: piotrq ziarno IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 23:18

> " Jeden chce zarobić ,a drugi ma pieniądze " . Megakapitalizm chce zarabiać
          > także na tych , którzy nie mają pieniedzy .

A jak nie maja, to Megakapitalizm wielkoglowy przychodzi i zjada im obiad ktory
          dostaja z kuchni dla ubogich im. sw. brata Alberta (placi zreszta prywatny
          sponsor). Ale na szczescie sa tacy oryginalni mysliciele jak V.C. i Blong, ktorzy
          po prostu wysylaja esemesa do Lewogodzilli, ktora przychodzi, zjada
          Megakapitalista i robi kupe (pieniedzy) na zawolanie.

> "Wrogowie wolności " - cóż za prymitywne i wąskie rozumienie wolności . Wolność
          >
          > robienia zakupów . To Wam wystarczy .Gratuluję ! "
          > Własność prywatna ogłupiła ludzi tak bardzo "
          >
          > K. Marks

Zauwazam zabawne (dla co drugiego) nieporozumienie: liberalizm nie sklada sie
          tylko z wolnego rynku. To rowniez system wartosci: generalnie - prawo, wolnosc,
          wlasnosc. Prawo jest operte na tzw. prawie naturalnym i prawie rzymskim, wolnosc
          oznacza czynienie wszystkiego co nie jest sprzeczne z prawem... i przyzwoitoscia
          (to rzadko wspominana kategoria postawy liberalnej: niepisane zasady postepowania
          wynikajace z wychowania zgodnego z tradycyjnymi wartosciami) oraz wlasnosc - i
          jej nienaruszalnosc. Na styku tych trzech elementow jest wolny rynek.

>
          > Lata 70. ? Pokolenie moich rodziców uważa aje za najlepsze . Jest w tym dużo
          > racji . Poza tym Polska szła wówczas podobna drogą jak Korea Płd. Inwestycje w
          > przemysł ciężki i zaciąganie długów za granicą , które prawdopodobnie było
          > konieczne .

Czy to co widze to jawa, czy sen? To jakies delikatnie mowiac niedoinformowanie.
          W latach 70. wszyscy zyli na kredyt przez 5 lat, a potem wszystko zaczelo sie
          wywracac, bo pieniadze inwestowano po pierwsze nieracjonalnie i mnostwo
          marnowano, a po drugie oplacano nimi spokoj spoleczny dotujac rynek. Kiedy
          zaczelo ich brakowac, (rowniez dlatego, ze nikt nie chcial juz pozyczac, bo
          panstwo bylo juz praktycznie w stanie upadlosci i zylo jak kokainista - bralo
          skad sie dalo, wiedzac, ze nie odda), nastapily wydarzenia radomskie... To dziwne
          jest, kiedy przeciw socjalizmowi wystepuja robotnicy, nieprawdaz? Poza tym - z
          calym naleznym szacunkiem - kim byli twoi rodzice? (moze tez mieli np. jakis
          dobry zawod - albo rodzine za granica).
          Skutki tych slicznych lat 70. masz teraz w postaci stanu panstwa, poniewaz w roku
          1989 bylismy absolutnym bankrutem. Komunisci przytomnie w ostatniej chwili oddali
          wladze, kiedy tylko sowiet pozwolil. To, ze nie jestesmy teraz Korea polnocna,
          zawdzieczamy temu faktowi oraz znienawidzonemu przez ciebie Balcerowiczowi (nie
          mogl bidulka zrobic nic wiecej ponad to, na co mu bolszewicy z lewa i z prawa
          pozwolili, ale gospodarka stanela na nogi. Gdyby nie ingerencje socjalistow
          roznej masci (z SdRP i tarzyszy oraz Solidarnosci i tzw. "prawicy") w gospodarke
          bylibysmy duzo dalej niz jestesmy.

> " Także w socjalizmie było ziarno prawdy "
          > Jan Paweł II

W ksiazce ktora JP2 zna na pewno, jest napisane: ziarno musi obumrzec, aby wydac
          plon obfity. To ziarno prawdy w socjalizmie trzymaja najpewniej zamrozone w
          chronionym instytucie, bo najwyrazniej jeszcze zyje... smile
          • Gość: Blong Re: ziarno IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 00:01
            Gość portalu: piotrq napisał(a):

> A jak nie maja, to Megakapitalizm wielkoglowy przychodzi i zjada im obiad ktory
            > dostaja z kuchni dla ubogich im. sw. brata Alberta (placi zreszta prywatny
            > sponsor). Ale na szczescie sa tacy oryginalni mysliciele jak V.C. i Blong, ktor
            > zy
            > po prostu wysylaja esemesa do Lewogodzilli, ktora przychodzi, zjada
            > Megakapitalista i robi kupe (pieniedzy) na zawolanie.
            >

Bardzo sie zdziwisz, ale pomimo tego, ze jestem lewicowcem to bardzo duza czesc
            rozwiazan liberalnych popieram -> ale nie wszystkie i nie w kazdym kraju. I
            jedyne co mnie smieszy to udowadnianie wiekszosci domoroslych liberalkow, jak to
            w tej UE jest makabrycznie a w takim Chile czy Tchaj-wanie doskonale.

• Gość: piotrq Oczywiscie nie chcialem cie urazic, to byla uszczypliwosc... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 00:11
              bo byles w tym watku i pod reka. Wiem przeciez, ze na forum sa ludzie tak
              daleko na lewo od ciebie, ze niektorzy wydaja sie juz strasznie malutcy! (na
              prawo, gwoli prawdy, tez)

Pozdrawiam z sympatia, choc bez zgody ideolo smile
              • Gość: Blong Wiem :) IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 00:16
                Gość portalu: piotrq napisał(a):

> bo byles w tym watku i pod reka. Wiem przeciez, ze na forum sa ludzie tak
                > daleko na lewo od ciebie, ze niektorzy wydaja sie juz strasznie malutcy! (na
                > prawo, gwoli prawdy, tez)
                >
                > Pozdrawiam z sympatia, choc bez zgody ideolo smile

Wiem i tak to odebralem, ale jak juz uzyles mojego nicku do przykladu, to nie
                moglem sobie odpuscic drobne sprostowanie /przyklad mnie calkiem rozbawil smile/.

Pozdrawiam tyz

• Gość: Krates Re: ANTYkapitalistyczny głos IP: *.delta.com.pl 19.07.01, 14:25

> " Jeden chce zarobić ,a drugi ma pieniądze " . Megakapitalizm chce zarabiać
          > także na tych , którzy nie mają pieniedzy .

Kto to jest ten Megakapitalizm? Nie znam. Zresztą nieważne. A niechże on sobie
          zarabia na kim chce i jak chce. Dopóki nie narusza cudzej wolności to może sobie
          robić co zechce. Czemu tak Cię to mierzi? Zazdrościsz zarabiania czy co?

> "Wrogowie wolności " - cóż za prymitywne i wąskie rozumienie wolności .

Rozumiem wolność szeroko. Tak szeroko, że obejmuje ona również wolność
          gospodarczą i własność prywatną. Obejmuje wszystko z wyjątkiem równej wolności
          innych jednostek.
          To właśnie wrogowie wolności (w tym socjaliści) rozumieją ję prywmitywnie i
          wąsko - wykluczając z jej zakresu to czego sami nie cenią lub nie zamierzają
          szanować.

Wolność
          >
          > robienia zakupów . To Wam wystarczy .

Nie jest to wolność wystarczająca ale konieczna.

Gratuluję ! "
          > Własność prywatna ogłupiła ludzi tak bardzo "
          >
          > K. Marks

Jego ogłupiła własność społeczna. Wolę gdy każdy głupieje na własny rachunek niż
          gdy cały kraj na rozkaz.

>
          > Lata 70. ? Pokolenie moich rodziców uważa aje za najlepsze . Jest w tym dużo
          > racji .

Każdy ma swoje racje. Kiedy urodziło się moje dziecko nie było mleka w proszku.
          Pomyśl nad tym jeszcze raz... NIE BYŁO NIGDZIE MLEKA W PROSZKU DLA NIEMOWLĄT.
          NAWET W APTEKACH. W CAŁEJ SOCJALISTYCZNEJ POLSCE. Było w Pewexach. Ale trzeba
          było mieć bony albo dolary. Nie wszyscy mieli. Średnie wynagrodzenie wynosiło po
          kursie czarnorynkowym 5$. Na dwa opakowania Milupy. Pracownicy KC dostawali część
          wynagrodzenia (po kursie oficjalnym, 10x lepszym) w bonach, zresztą mieli sklep
          na terenie KC, gdzie było mleko dla niemowląt.

Nie było żadnych szans na mieszkanie. Wiadomo było, że kolejka w spółdzielni jest
          dłuższa niż 15 lat. Rodzi Ci się dziecko i NA PEWNO nie bedziesz miał gdzie
          mieszkać przez 15 lat. Z drugiej strony rekomendacja ze strony PZPR pozwalała
          przyspieszyć przydział w zależności od potrzeb państwa. Jeśli ściągało się
          zasłużonego towarzysza do Warszawy i ktoś wysoko postawiony podpisał się pod
          wnioskiem to mieszkanie można było dostać od ręki. Niektóre zakłady pracy miały
          mieszkania zakładowe, byłe różne układy, sposoby, dojścia.
          Nie będę się spierał. Dla niektórych to były najlepsze czasy. Dla mnie najgorsze
          i oby nigdy nie wróciły.

Poza tym Polska szła wówczas podobna drogą jak Korea Płd. Inwestycje w
          > przemysł ciężki i zaciąganie długów za granicą , które prawdopodobnie było
          > konieczne .

Ręczne, centralne sterowanie było błędem i tu i tam. W Korei było tego mniej,
          zachowywali kontakt z wolnym rynkiem więc krach przyszedł później.

> " Także w socjalizmie było ziarno prawdy "
          > Jan Paweł II

I coście z tym ziarenkiem zrobili?

Krates

• Gość: V.C. Re: DO PIOTRA Q IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 19:23
            Moi rodzice są pochodzenia robotniczo - chłopskiego . W latach 70. mój ojciec
            był kierowcą i operatorem podnośnika , a mama zajmowała się moim wychowaniem .
            Nie byli nigdy w PZPR . W 1980 dostaliśmy nowe mieszkanie ( po 7 latach
            czekania ). Ani w latach 70. , ani nawet w 80. nie mieliśmy materialnych
            problemów .Natomiast za rządów Balcerowicza ojciec był przez dwa lata bez
            pracy , a ja na studiach żywiłem się zupkami w proszku . To , że dzisiaj jestem
            lewicowcem wynika m. in. z ww. faktów .
            • Gość: facet Re: DO PIOTRA Q IP: 10.16.0.* / 217.96.43.* 19.07.01, 20:07

Przeczytałem wszystkie wypowiedzi sposób odpowiadania obu stron jest wyjątkowo
              trudny do zrozumienia (cytowanie ) takkjże czięzko wywnioskować nowemu jakie
              kto ma poglądy, Ty napisałeś że jestes lewicownecm zatem tobie odpowiadam dla
              wszystkich mających poglądy takie jak ty.

Jak chcesz być ideowym lewicowcem to po co się uczysz zostań na dnie drabiny!!

Wspomniesz kiedyś moje słowa wtedy jak już zdobędziesz dobry zawód i zaczniesz
              dobrze zarabiać ( o to chyba ci chodzi studiując) zrozumiesz że lewica chce ci
              zabrać jak najwięcej by dać tym którzy w czasie gdyś ty na zupkach uczył się
              chlali pod mityczna budką z piwem a potrafia do dziś tylko to robić. I wtedy
              gdy ty się uczyłeś oni zwijali się ze śmiechu nad twoja głupotą, poczekaj jak
              przyjdzie twój czas to ty będziesz sie z nich śmiał ale wtedy wyparuja z ciebie
              ideały lewicowe.
              Spokojnie to tylko czas ( sam byłem -dawno temu początek 70-lat - lewicowcem a
              dzisiaj na pewno mie jestem skrajnym liberałem. W dyskusji przywołał ktoś
              Hayeka on sformułował genialna myśl brzmi ona mniej więcej tak . Pomoc
              społeczeństwa jednostce winna byc wyjątkiem - większość daje sobie w życiu radę
              sama, gdy tych wyjątków jest dużo dochodzi do paradoksu, polegającego na tym
              że ile przeznaczyć na wyjątkową pomoc decyduja sami zainteresowani pomoca. I
              to nie darczyńcy decyduja ile ma byc przeznaczone dla tych którzy sa wyjątkami
              a biorący. Zatem czy ktos postapi nieroztropnie i sam sobie da mniej??? -
              odnieś to do podatków klienci Skarbu Państwa decyduja ile zabrać zaradnym dla
              nich a nie zaradni ile chcą oddac . To tak jakby do ciebie przyszła rumunka i
              ustaliła że masz dawć dziennie jej 20 zł ty masz ochotę 2 zł ale ich jest
              więcej.
              Dlatego demokracja nie jest idealnym stanem ale o lepszym nie słyszałem.
              Życze powodzenia.
              • Gość: V.C. Re: DO FACETA IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 21:55
                Studia skończyłem . Mam dodry zawód i dobrze zarabiam . Co nie przeszkadza mi
                być lewicowym socjaldemokratą . Dla mnie demokracja jest równie ważna jak
                socjal .
              • Gość: V.C. Re: DO Faceta IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 22:03
                Z tą Rumunką to trafiłeś centralnie . Wyobraż sobie , że kilka miesięcy temu
                postanowiłem pomóc dwóm Rumunkom żebrzącym pod osiedlowym marketem . Jak
                postanowiłem ,tak zrobiłem . Mieszkały u mnie cały miesiąc .Niestety policja
                wolała deportować je do Rumunii .
            • Gość: piotrq Do Vista IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.01, 02:25
              Jestes Buena Vista (czyli Dobry Vist) smile. Ciebie tez nie chcialem urazic ani
              Twoich rodzicow, ot zwykla ciekawosc, bo ja lata 70. wspominam zle - tata mial
              wyzsze wyksztalcenie i iles tam patentow, mama srednie ekonomiczne i tez
              pracowala, a w domu i tak sie nie przelewalo, mimo ze tata byl oszczedny
              bardzo. Pierwsze dzinsy oryginaly kupilem sobie sam juz za swoja pensje w roku
              1990.

Swoja droga tata jak nadszedl rok 1990 powiedzial (mial juz 60 lat): "zakladam
              firme i wreszcie bede przyzwoicie zarabial" - i tak sie stalo, bo byl wybitnym
              fachowcem (niestety wkrotce odszedl do Krainy Absolutnego Liberalizmu smile).

A co do ciebie: powinienes zostac liberalem, bo tak zaczyna prawdziwy liberal i
              przedsiebiorczy czlowiek (mowie o twoich studiach). To ja ci moze opowiem, jak
              zaczynal amerykanski multimilioner Morgan: wysiadl Morgan w porcie w NewYorku
              bez centa przy duszy, glodny jak cholera. Ale na szczescie znalazl na drodze
              ziemniaka (to po krakowsku kartofel, czyli grula). Nie zjadl go jednakze, tylko
              rozpalil ogienek i zrobil z niego frytki, ktore sprzedal. Ale nie kupil sobie
              nic do jedzenia dla siebie, tylko jeszcze dwa ziemniaki, ktore upikel i
              sprzedal. Po tygodniu mial juz 2 funty ziemniakow, po trzech tygodniach worek,
              a po dwoch miesiacach odziedziczyl spadek w wysokosci 57 milionow dolarow.

Jak widac oszczednoscia i praca... smile)))))))

(...ludzie zdrowie traca.)

pozdrawiam
            • Gość: piotrq Do V.C. - przepraszam IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 02:23
              Przepraszam cie, V.C., chcialem ci odpowiedziec, ale pomylilem cie z Vistem
              (chyba bylo pozno smile). Ten post do "Vista" (powyzej) jest do Ciebie. Przyjmij
              prosze jeszcze raz moje najszczersze przeprosiny.

• Gość: xxx Re: ANTYkapitalistyczny głos IP: *.calixo.net 30.07.01, 01:13
            wspomniales o mleku w proszku-a wiec sytuacja tak sie przedstawiala
            usa wstrzymaly export do polski wlasnie mleka w proszku mimo ze polacy za to
            mleko proponowali "ustami" owczesnego rzecznika rzadu Urbana
            podarowanie w prezencie namiotow dla amerykanskich bezdomnych spiacych na
            chodnikach ktorym za przykrycie sluzyly tektory z opakowan,jak rowniez koce,
            jednak amerykanie nie wyrazili na to zgody.A wiec o to mleko w proszku
            miej pretensje do amerykanow i ich sojusznikow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka