Dodaj do ulubionych

Gospodarka w Europie i w USA

IP: *.icpnet.pl 13.03.03, 12:21

Warte analizy:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030313/ekonomia/ekonomia_a_2.html
Obserwuj wątek
    • davout_ Re: Gospodarka w Europie i w USA 13.03.03, 12:48
      Gość portalu: AdamM napisał(a):

>
      > Warte analizy:
      >
      > <a href="www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030313/ekonomia/ekonomia_a
      > _2.html"target="_blank">www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030313/ekonomia/ek
      > onomia_a_2.html</a>
      >

Niedawno w trójce po 18 wypowiadał się euroidiota Iwiński . Powiedział coś takiego " Wiadomo , że kraje unii
      stoją na wyższym poziomie rozwoju niż USA . Co do tego nie ma dyskusji " Nie cytuję dokładnie , ale sens
      był ten sam .
    • bimi Re: Gospodarka w Europie i w USA 13.03.03, 12:49
      Gość portalu: AdamM napisał(a):

> Warte analizy:

A cóż tu analizować? Wnioski sa oczywiste: w 2010 roku przeciętny Europejczyk
      będzie pracował tyle godzin w tygodniu i szedł na emeryturę tak późno, jak
      przeciętny Amerykanin.
      Już nie mogę się doczekać! wink)
      • Gość: Jasiek Re: Gospodarka w Europie i w USA IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.03, 16:35
        Wlosi maja wydajnosc godzinna wyzsza niz Amerykanie.I ten czas pracy w Europie dlugi urlop itd.Bo w Europie jest dobrobyt a w USA trzeba zapieprzac.
        • Gość: dyndas Re: Gospodarka w Europie i w USA IP: 65.168.243.* 13.03.03, 23:37
          Ktory z was pracuje w USA bo ja tam mieszkam i wychowalem sie od dziecka.
          Pracuje 40 godzin na tydzien.
          Mam 65,000 pensji rocznie i 3 tygodnie wakacji po 3 latach stazu.
          Jestem automatykiem w sredniej wilkosci fabryce.
          Opieke zdrowotna 3/4 skladki placi zaklad.
          Studia corki z 22000 rocznie ja place 1200 a reszte doplaca uczelnia rzad
          federalny i stanowy.
          Czy to tak zle.
          Popatrzcie sie wokol siebie i na wiadomosci szczegolnie z Polski?
          • Gość: +++Ignorant Re: Gospodarka w Europie i w USA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.03, 06:28
            Gość portalu: dyndas napisał(a):

> Ktory z was pracuje w USA bo ja tam mieszkam i wychowalem sie od dziecka.
            > Pracuje 40 godzin na tydzien.
            > Mam 65,000 pensji rocznie i 3 tygodnie wakacji po 3 latach stazu.

+++Ignorant: Ten płatny urlop jest tylko złudzeniem, któremu nawet Ty uległeś...
            Bo Twój pracodawca nie wypłaca Ci co miesiąc części Twoich poborów, by zapłacić
            Ci za Twój płatny urlop...
            MOże było nawet korzystnejsze, gdyś co miesiac zarabiał więcej, a na wakacje
            jechał w czasie urlopu bezplatnego..
            Bo wtedy Twoje pieniądze, gdy zainwestowane, mogłyby przynieść Ci więcej niż
            wypłacone za płatny urlop, pozatem bezpłatny urlop mógłbyś brać kiedy tylko
            jest on możliwy ze względów organizcyjnych ( reżimu Twojej pracy), więc po co
            ta złudna regulacja?

> Jestem automatykiem w sredniej wilkosci fabryce.
            > Opieke zdrowotna 3/4 skladki placi zaklad.

+++Ignorant: Znowu to samo lewicowe złudzenie, bo oni Ci tych 3/4 składki nie
            wypłacają, a miałbys większą wolnośc gdybys sam nią dysponował...

> Studia corki z 22000 rocznie ja place 1200 a reszte doplaca uczelnia rzad
            > federalny i stanowy.

+++Ignorant: Oni to sobie z nawiązką odbijają na Twoich podatkach, opłatach itp
            Gdyby zostawiali Ci to w kieszeni, to mialbys wieksze możliwości ustawienia
            córki: założenie biznesu, studia za granicą, inne pozauniwersyteckie formy
            kształcenia itp...

> Czy to tak zle.
            > Popatrzcie sie wokol siebie i na wiadomosci szczegolnie z Polski?

+++Ignorant: U nas idzie ku dobremu, bo rekordowy % roczników studiuje, bo
            socjalizm też mentalnie zbankrutował, tylko ta ŁE...
            Ja chcę do NAFTA ( TAFTA)
          • Gość: Janek Re: Gospodarka w Europie i w USA IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.03, 14:04
            Gość portalu: dyndas napisał(a):

> Ktory z was pracuje w USA bo ja tam mieszkam i wychowalem sie od dziecka.
            > Pracuje 40 godzin na tydzien.
            > Mam 65,000 pensji rocznie i 3 tygodnie wakacji po 3 latach stazu.
            > Jestem automatykiem w sredniej wilkosci fabryce.
            > Opieke zdrowotna 3/4 skladki placi zaklad.
            > Studia corki z 22000 rocznie ja place 1200 a reszte doplaca uczelnia rzad
            > federalny i stanowy.
            > Czy to tak zle.
            > Popatrzcie sie wokol siebie i na wiadomosci szczegolnie z Polski?

Twoj zarobek,czyli 5 000 euro na miesiac (10.000 DM),to w Niemczech marzenie.Miej sie dalej dobrze...
          • Gość: felusiak Re: Gospodarka w Europie i w USA IP: *.nyc.rr.com 14.03.03, 18:35
            dyndas jak sam widzisz trudno jest dyskutowac z ludzmi, ktorzy zycie w USA
            znaja z teori i gazet. Wystarczy spojrzec na post +++ignoranta.
            Jaski napisal, ze we Wloszech wydajnosc pracy jest wyzsza niz w USA a bimi
            ubolewa, ze zbyt pozno przechodzimy na emeryture i zbyt dlugo pracujemy.
            Daj sobie spokoj z udowadnianiem rzeczywistosci. Juz niedlugo okrzykna cie
            amerykanofilem i zydem. Ja juz mam to za soba.
    • Gość: JGA Re: Gospodarka w Europie i w USA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.03.03, 03:31
      Co do gospodarki amerykanskiej to warto popatrzec na te wykresy:

prudentbear.com/Charts/O_Credit_Market_Debt/crdmktdebt_1202.gifhttp://prudentbear.com/Charts/O_Trade_Deficit/tradefef_1202.gif
      prudentbear.com/Charts/O_Outstanding_Consumer_Credit/Conscredit_1002.gifhttp://prudentbear.com/Charts/O_Mortgage_Debt/mtgdebt_q402.gif
      prudentbear.com/Charts/O_Home_Price/homeprice_032902.htmlhttp://prudentbear.com/Charts/O_Household_balance_sheet/houseBS.gif

Zadluzenie USA (rzad, corporacje i konsumenci razem) to ~ 33 000 000 000 000
      US$ czyli okolo 116 000 US$ na glowe. Te zadluzenie to rownowartosc przeszlo
      180 lat polskiego PKB. Wielkie zadluzanie USA zaczelo sie za prezydentury
      znanego aktora (pamietacie stan wojenny w Polsce?). Patrzac na ta gore
      pieniedzy nie trudno wyjasnic "fenomenalny" wzrost amerykanskiego PKB. Oni po
      prostu maja duza karte kredytowa i wcale nie maja zamiaru oddawac pozyczonych
      pieniedzy.
      Oni "tworza" pieniadze. Do czasu. Nic nie trwa wiecznie.
    • Gość: JGA Re: Gospodarka w Europie i w USA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.03.03, 02:07
      Co do gospodarki amerykanskiej to warto popatrzec na te wykresy:

www.prudentbear.com/Charts/O_Credit_Market_Debt/crdmktdebt_1202.gif
      www.prudentbear.com/Charts/O_Trade_Deficit/tradefef_1202.gif
      www.prudentbear.com/Charts/O_Outstanding_Consumer_Credit/Conscredit_1002.gif

www.prudentbear.com/Charts/O_Mortgage_Debt/mtgdebt_q402.gif
      www.prudentbear.com/Charts/O_Home_Price/homeprice_032902.html
      www.prudentbear.com/Charts/O_Household_balance_sheet/houseBS.gif

Zadluzenie USA (rzad, corporacje i konsumenci razem) to ~ 33 000 000 000 000
      US$ czyli okolo 116 000 US$ na glowe. Te zadluzenie to rownowartosc przeszlo
      180 lat polskiego PKB. Wielkie zadluzanie USA zaczelo sie za prezydentury
      znanego aktora (pamietacie stan wojenny w Polsce?). Patrzac na ta gore
      pieniedzy nie trudno wyjasnic "fenomenalny" wzrost amerykanskiego PKB. Oni po
      prostu maja duza karte kredytowa i wcale nie maja zamiaru oddawac pozyczonych
      pieniedzy.
      Oni "tworza" pieniadze. Do czasu. Nic nie trwa wiecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka