Gość: V.C. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 22:23 Jak ze znanych postaci historycznych - oprócz Husajna - pochodziła z Tikritu ? Nagroda : biografia Che Gueavary pióra Andrew Sinclaira Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arturox Re: Zagadka historyczna 14.04.03, 22:26 saladin, dwunastowieczny kurdyjski bojownik, ktory odbij jerozolime krzyzowcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Zagadka historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 22:44 Salah ad-Din, Saladyn I (1138-1193), sułtan Egiptu, z pochodzenia Kurd, syn emira Ajjuba. Od 1169 egipski wezyr na dworze kalifa Adida z dynastii Fatymidów. 1171 zdetronizowawszy śmiertelnie chorego kalifa objął władzę w Egipcie, rozciągając ją następnie także na Syrię, Damaszek, Aleppo, Nubię i Jemen. Założył dynastię Ajjubidów. Zreorganizował armię. Walczył także z krzyżowcami - 1187 rozbił ich wojska pod Hattin nad Jeziorem Tyberiadzkim i opanował Królestwo Jerozolimskie pozostawiając wojskom chrześcijańskim jedynie nadbrzeżne miasta: Tyr, Trypolis i Antiochię. 1189-1192 prowadził zwycięską wojnę z uczestnikami III krucjaty, zakończoną pokojem przyznającym krzyżowcom wybrzeże od Tyru do Jaffy, a także prawo pielgrzymowania do Ziemi Świętej. Z postacią Saladyna I wiązano wiele legend. Jako wzór cnót rycerskich był popularny także w chrześcijańskiej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Czy wiesz dlaczego wlasnie tam... IP: *.red.bezeqint.net 15.04.03, 22:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Czy wiesz dlaczego wlasnie tam... IP: *.red.bezeqint.net 15.04.03, 22:23 i kiedy byla to bitwa (w jakiej porze roku) i jakie manewry prowadzil Salah Aldin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Zagadka historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 22:27 Saladyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Zagadka historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 22:36 O ułamki sekund wygrał artorox . Gratuluję . Czy chcesz otrzymać nagrodę ? Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: Zagadka historyczna 14.04.03, 22:41 biografia che??? ojciec by mnie wyklal, a dziadek by sie w grobie przewrocil! hehe, nie dzieki, rezygnuje na rzecz scana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do Scana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 22:46 Chceszli Ty księgę , którą wzgardził niejaki arturox ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan -------VC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 22:54 Biografia Che? Dziękuję. Przekaż proszę na adres: polskaludowa.com/ S. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: do Scana 14.04.03, 22:57 O ile wiem, to Scan ma na jednej ze scian pozawieszane rozne kretynizmy komunistyczne, jako przestroge i ciekawostke dla gosci. Moze i biografia tego krwawego terrorysty latynoskiego tez tam znajdzie swe miejsce. Albo chociaz okladka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do sceptyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 23:12 sceptyk napisał: > O ile wiem, to Scan ma na jednej ze scian pozawieszane rozne kretynizmy > komunistyczne, jako przestroge i ciekawostke dla gosci. Moze i biografia tego > krwawego terrorysty latynoskiego tez tam znajdzie swe miejsce. Albo chociaz > okladka. Można powiedzić o Che różne rzeczy ( także negatywne ) , ale napewno nie to , że był terrorystą . Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Tak cos mi chodzilo po glowie 14.04.03, 23:24 ze on jednak terrorysta byl. No, ale moja glowa nie lewicowa, to i watpliwosci czlowiek ma. Zajrzalem wiec do sieci. Po ok. 2 sekundach wyskoczyl mi ponizszy tekst: Ernesto "Che" Guevara is today remembered more as a brand — a logo for the revolutionary '60s — than for any of his words or deeds. In his time, however, he represented a clear ideal: the faith that armed rebellion can inspire a revolution. (...) Guevara was and is considered a terrorist by many. He himself defined the term strategically in his famous handbook, Guerrilla Warfare: "Sabotage has nothing to do with terrorism; (...) Podoba mi sie ostatnie zdanie. Sabotaz nie ma nic wspolnego z terroryzmem. Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. AK- terroryści !? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 23:33 sceptyk napisał: > ze on jednak terrorysta byl. No, ale moja glowa nie lewicowa, to i watpliwosci > czlowiek ma. Zajrzalem wiec do sieci. Po ok. 2 sekundach wyskoczyl mi ponizszy > tekst: > > Ernesto "Che" Guevara is today remembered more as a brand — a logo for th > e > revolutionary '60s — than for any of his words or deeds. In his time, how > ever, > he represented a clear ideal: the faith that armed rebellion can inspire a > revolution. > (...) > Guevara was and is considered a terrorist by many. He himself defined the term > strategically in his famous handbook, Guerrilla Warfare: "Sabotage has nothing > to do with terrorism; (...) > > Podoba mi sie ostatnie zdanie. Sabotaz nie ma nic wspolnego z terroryzmem. Hm.. Niektórym to porównanie może wydać się świętokradztwem . Trudno. Mój dziadek np. by się nie obraził . Sabotaż stosowała np. Armia Krajowa . Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Przepraszam, zmeczony jestem troche 14.04.03, 23:46 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Niektórym to porównanie może wydać się świętokradztwem . Trudno. Mój dziadek > np. by się nie obraził . Sabotaż stosowała np. Armia Krajowa . --------------------------- A obiecalem sobie wszakze, ze juz nie bede z pacyfami i lewactwem dyskutowal. No, kurwa, wobec kogo AK stosowala sabotaz? A wobec kogo Guevara? Jedni walczyli o wyzwolenie narodowe spod okupacji hitlerowskiej, a terrorystyczne komuchy typu Guevary mordowaly dla swej poronionej wizji bezklasowego swiata. W momencie jak juz Sowieci mieli na swym koncie dziesiatki milionow zabitych 'przeciwnikow systemu'. Nie wiesz tego? Wiesz, tylko tak sobie gadasz. Liczac, ze sie zniechece i nie odpowiem. Bo i wiecej nie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Do VC IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 00:07 Terrorystą jest każdy kogo tak nazwiesz Ty czy ja, bez różnicy. Dla Ciebie terrorystą może być ktoś, kto morduje tylko biedaków, dla mnie terrorystą może być ktoś, kto morduje w imię swoich lewackich przekonań. Akurat Twoje odwołanie do AK jest idiotyczne. AK było bowiem armią legalnego rządu (choć na emigracji). Być może się mylę (a wtedy przepraszam za ton mojego postu) ale Che nie był żołnierzem legalnej władzy? Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: Tak cos mi chodzilo po glowie 14.04.03, 23:33 podobnie - do lewicy i lewactwa mam bardzo daleko, ale che by dla mnie takim samym terrorysta jak bojownicy czeczenscy w teatrze na dubrowce. czyli zadnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do arturoxa , sceptyka i mr_pope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 21:11 arturox napisał: > podobnie - do lewicy i lewactwa mam bardzo daleko, ale che by dla mnie takim > samym terrorysta jak bojownicy czeczenscy w teatrze na dubrowce. czyli zadnym. Co za bzdurne porownanie . Czy guevara brał cywilnych zakładników , podkładał bomby w autobusach , porywał samoloty !? Nie jesteście w stanie wskrzesić w sobie ani krzty obiektywizmu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: do arturoxa , sceptyka i mr_pope IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 21:48 Gość portalu: V.C. napisał(a): > arturox napisał: > > > podobnie - do lewicy i lewactwa mam bardzo daleko, ale che by dla mnie tak > im > > samym terrorysta jak bojownicy czeczenscy w teatrze na dubrowce. czyli > zadnym. > > Co za bzdurne porownanie . Czy guevara brał cywilnych zakładników , podkładał > bomby w autobusach , porywał samoloty !? > > Nie jesteście w stanie wskrzesić w sobie ani krzty obiektywizmu ! Czy Osama bin Laden jest terrorystą czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: do arturoxa , sceptyka i mr_pope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 21:50 Gość portalu: mr_pope napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > arturox napisał: > > > > > podobnie - do lewicy i lewactwa mam bardzo daleko, ale che by dla mni > e tak > > im > > > samym terrorysta jak bojownicy czeczenscy w teatrze na dubrowce. czyl > i > > zadnym. > > > > Co za bzdurne porownanie . Czy guevara brał cywilnych zakładników , > podkładał > > bomby w autobusach , porywał samoloty !? > > > > Nie jesteście w stanie wskrzesić w sobie ani krzty obiektywizmu ! > > Czy Osama bin Laden jest terrorystą czy nie? Oczywiście , że jest . Może jeszcze wykażesz związek ideowy między Che i Osamą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: do arturoxa , sceptyka i mr_pope IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 21:53 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Gość portalu: mr_pope napisał(a): > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > arturox napisał: > > > > > > > podobnie - do lewicy i lewactwa mam bardzo daleko, ale che by dl > a mni > > e tak > > > im > > > > samym terrorysta jak bojownicy czeczenscy w teatrze na dubrowce. > czyl > > i > > > zadnym. > > > > > > Co za bzdurne porownanie . Czy guevara brał cywilnych zakładników , > > podkładał > > > bomby w autobusach , porywał samoloty !? > > > > > > Nie jesteście w stanie wskrzesić w sobie ani krzty obiektywizmu ! > > > > Czy Osama bin Laden jest terrorystą czy nie? > > Oczywiście , że jest . Może jeszcze wykażesz związek ideowy między Che i > Osamą ? A przecież Osama nie brał cywilnych zakładników, nie podkładał bomb w autobusach i nie porywał samolotów. Wykrzesz z siebie obiektywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: do arturoxa , sceptyka i mr_pope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 22:02 Gość portalu: mr_pope napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Gość portalu: mr_pope napisał(a): > > > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > > > arturox napisał: > > > > > > > > > podobnie - do lewicy i lewactwa mam bardzo daleko, ale che > by dl > > a mni > > > e tak > > > > im > > > > > samym terrorysta jak bojownicy czeczenscy w teatrze na dubr > owce. > > czyl > > > i > > > > zadnym. > > > > > > > > Co za bzdurne porownanie . Czy guevara brał cywilnych zakładnik > ów , > > > podkładał > > > > bomby w autobusach , porywał samoloty !? > > > > > > > > Nie jesteście w stanie wskrzesić w sobie ani krzty obiektywizmu > ! > > > > > > Czy Osama bin Laden jest terrorystą czy nie? > > > > Oczywiście , że jest . Może jeszcze wykażesz związek ideowy między Che i > > Osamą ? > > A przecież Osama nie brał cywilnych zakładników, nie podkładał bomb w > autobusach i nie porywał samolotów. Wykrzesz z siebie obiektywizm. Sugerujesz ,że za atakiem na WTC nie stała Al-Kaida bin Ladena ? :-0 W prawie jest taki termin "sprawstwo kierownicze" . Bin Laden "podpada" pod ten paragraf. Udowodnij na przykladach ,że Guevara kierował jakimkowiek zamachem terrorystycznym wymierzonym w cywilną ludność . Tylko nie wyjeżdzaj tu ze rozstrzeliwaniem przeciwników politycznych na Kubie . Ta ciemna karta jego działalności jest znana , ale nie ma nic wspólnego z terroryzmem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: do arturoxa , sceptyka i mr_pope IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 23:30 Gość portalu: V.C. napisał(a): > > A przecież Osama nie brał cywilnych zakładników, nie podkładał bomb w > > autobusach i nie porywał samolotów. Wykrzesz z siebie obiektywizm. > > Sugerujesz ,że za atakiem na WTC nie stała Al-Kaida bin Ladena ? :-0 > > W prawie jest taki termin "sprawstwo kierownicze" . Bin Laden "podpada" pod > ten paragraf. > > Udowodnij na przykladach ,że Guevara kierował jakimkowiek zamachem > terrorystycznym wymierzonym w cywilną ludność . > > Tylko nie wyjeżdzaj tu ze rozstrzeliwaniem przeciwników politycznych na > Kubie . Ta ciemna karta jego działalności jest znana , ale nie ma nic > wspólnego z terroryzmem . Terroryzm to bezprawne użycie nacisku i przemocy wobec osób lub własności w celu zastraszenia i przymuszenia rządu lub osób prywatnych, które ma prowadzić do realizacji celów politycznych czy społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re: do arturoxa , sceptyka i mr_pope IP: *.dipool.highway.telekom.at 15.04.03, 21:57 che powiedzial:pamietaj o tym kazdego ranka kiedy wstajesz .zawsze jest ktos kto moze pocalowac cie w dupe.i chwala mu za to .a jak nawet tego nie powiedzial to powinienbyl powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: do arturoxa , sceptyka i mr_pope 15.04.03, 22:06 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Co za bzdurne porownanie . Czy guevara brał cywilnych zakładników , > podkładał bomby w autobusach , porywał samoloty !? > > Nie jesteście w stanie wskrzesić w sobie ani krzty obiektywizmu ! > V.C., oczywiscie Che nie bral cywilnych zakladnikow, podkladal bomb w autobusach i porywal samolotow. On tylko strzelal do zolnierzy rzadowych i ich zwolennikow. A ze ci zolnierze i zwolennicy, to byli owi ubodzy chlopi andyjscy, o ktorych prawa ponoc walczyl, to juz sprawa do pominiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do miss_mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 22:49 miss_mag napisała: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Co za bzdurne porownanie . Czy guevara brał cywilnych zakładników , > > podkładał bomby w autobusach , porywał samoloty !? > > > > Nie jesteście w stanie wskrzesić w sobie ani krzty obiektywizmu ! > > > V.C., oczywiscie Che nie bral cywilnych zakladnikow, podkladal bomb w > autobusach i porywal samolotow. On tylko strzelal do zolnierzy rzadowych i > ich zwolennikow. A ze ci zolnierze i zwolennicy, to byli owi ubodzy chlopi > andyjscy, o ktorych prawa ponoc walczyl, to juz sprawa do pominiecia. Gdybym nic o Tobie nie wiedział , rzekłbym ,że jesteś pacyfistką . Słuszna uwaga . Dlatego ja , mimo swoich lewicowych poglądów i stanu zdrowia o wiele lepszego niż astmatyk Che , nigdy nie zarzucę karabinu na plecy i nie ruszę w dżunglę . Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: do miss_mag 15.04.03, 22:54 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Słuszna uwaga . Dlatego ja , mimo swoich lewicowych poglądów i stanu > zdrowia o wiele lepszego niż astmatyk Che , nigdy nie zarzucę karabinu na > plecy i nie ruszę w dżunglę . To jednak zauwazasz, ze miecz ma dwa ostrza? Co do Che, to widzialam kiedys film o nim. Film probowal go usprawiedliwiac, ale bestialswto i tak z niego wyszlo. Czy pamietasz, jak Che wpadl? Zostal wydany przez tych samych chlopow, o ktorych los tak bardzo sie martwil. Moze im za duzo kur wyrznal, nie wiem. A co do Twojej podrozy do dzungli, to zastanow sie. Z broda i w berecie moglbys miec jeszcze wieksze wziecie niz masz )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: do miss_mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 23:01 miss_mag napisała: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Słuszna uwaga . Dlatego ja , mimo swoich lewicowych poglądów i stanu > > zdrowia o wiele lepszego niż astmatyk Che , nigdy nie zarzucę karabinu na > > > plecy i nie ruszę w dżunglę . > To jednak zauwazasz, ze miecz ma dwa ostrza? Co do Che, to widzialam kiedys > film o nim. Co to za film ? Dokumentalny ? Film probowal go usprawiedliwiac, ale bestialswto i tak z niego > wyszlo. Czy pamietasz, jak Che wpadl? Zostal wydany przez tych samych > chlopow, o ktorych los tak bardzo sie martwil. Moze im za duzo kur wyrznal, > nie wiem. A co do Twojej podrozy do dzungli, to zastanow sie. Z broda i w > berecie moglbys miec jeszcze wieksze wziecie niz masz )) Ależ ja jestem pacyfistą . Muchy bym nie skrzywdził Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: do V.C. 15.04.03, 23:04 Fabularyzowany, czyli oparty o prawdziwe fakty, ale z aktorami. Tytul byl Che, a produkcja jakas poludniowo-amerykanska. Na pewno nie kubanski, bo widzialam go w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do miss_mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 22:57 miss_mag napisała: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Co za bzdurne porownanie . Czy guevara brał cywilnych zakładników , > > podkładał bomby w autobusach , porywał samoloty !? > > > > Nie jesteście w stanie wskrzesić w sobie ani krzty obiektywizmu ! > > > V.C., oczywiscie Che nie bral cywilnych zakladnikow, podkladal bomb w > autobusach i porywal samolotow. On tylko strzelal do zolnierzy rzadowych i > ich zwolennikow. A ze ci zolnierze i zwolennicy, to byli owi ubodzy chlopi > andyjscy, o ktorych prawa ponoc walczyl, to juz sprawa do pominiecia. I właśnie ci ubodzy boliwijscy chlopi go nie poparli , a następnie spowodowali że został otoczony przez żołnierzy rządowych . Ci zaś okrutnie go okaleczyli i zamordowali . Gdyby nie ta niepotrzebna , męczeńska wręcz śmierć , dziś nie byłoby może jego zwolenników , tych flag , transparentów , koszulek i innych gadżetow . Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: do V.C. 15.04.03, 23:02 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Gdyby nie ta niepotrzebna , męczeńska wręcz śmierć , dziś nie byłoby może > jego zwolenników , tych flag , transparentów , koszulek i innych gadżetow . Rzeczywiscie, powinni go wyslac spowrotem na Kube, gdzie zylby do dzis w eleganckiej, pobatistowskiej willi na brzegiem morza, w towarzystwie goracokrwistych pieknosci, za pieniadze ciezko pracujacego ludu wolnej Kuby. Caliente! Odpowiedz Link Zgłoś