Dodaj do ulubionych

Nasz Dziennik za integracja z UE

IP: 111.111.51.* 27.04.03, 18:31
Nawet juz nasz dziennik i radio Maryja zaczyna przgladac na oczy. po
zaproszeniach zwolenikow integracji teraz ND zamieszcza taki artykul:

Profesor Piotr Kryczka, KUL:

Ogólnie rzecz biorąc, jestem tzw. umiarkowanym zwolennikiem przystąpienia
Polski do Unii. Wynika to trochę z rachunku ewentualnych strat i zysków. Mam
chyba w miarę dobre rozeznanie w sprawie, bo od dawna się tym interesuję.
Myślę, że na tę kwestię można spojrzeć z kilku punktów widzenia. Mianowicie:
w aspekcie politycznym, w aspekcie kulturowym i w aspekcie gospodarczym.
W aspekcie politycznym trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw.
Historycznie rzecz biorąc, jesteśmy wtłoczeni między silne kraje i stąd nasze
doświadczenia. Pytanie: czy możemy skorzystać z tego, czy będziemy zagrożeni?
Trzeba sobie wyraźnie odpowiedzieć: nie jesteśmy chyba na tyle silni, aby
sami, zwłaszcza w dłuższej perspektywie, zagwarantować sobie pełną
niepodległość, uniknąć zagrożeń. Te sprawy stawiał kiedyś Dmowski, widział je
między Rosją a Niemcami. Myślę, że pytanie: czy między Rosją, czy między
Niemcami, czy z Rosją, czy z Niemcami, jest ciągle aktualne.
Druga rzecz. Kraje, które przystąpiły wcześniej do Unii, chyba nie straciły
swojej suwerenności. Chyba Irlandczycy powinni się równie mocno obawiać
Anglików, że ich wykupią, że zagrożą ich niepodległości, podobnie kraje
Beneluksu, małe przecież państwa. Myślę, że obecne stanowisko części krajów
wobec konfliktu czy interwencji w Iraku również świadczy o tym, że
poszczególne państwa mają sporo do powiedzenia z pozycji własnych interesów.
Tym bardziej że wszystko wskazuje na to, iż przyszła Europa będzie jednak
Europą ojczyzn, a nie federacją państw. (...) Myślę, że słowo "patriotyzm"
jest tutaj właściwe i chyba nasze uczestnictwo w Unii tej wartości nas nie
pozbawi, a w jakiś sposób będzie nas uczyć żyć w zgodzie z sąsiadami w tej
części Europy.
Kolejne pytanie: jaka będzie Europa? Chrześcijańska, liberalna,
socjalistyczna? Tutaj najwięcej rodzi się zagrożeń i lęków. Myślę, że na to
trzeba patrzeć jak na zjawisko dynamiczne. W zamyśle Wspólnota Europejska
była - czy miała być - chrześcijańska; zarówno Konrad Adenauer, de Gasperi,
jak i Schumann tworzyli Europę chrześcijańską i opartą na wartościach
chrześcijańskich. Ale jest to sytuacja dynamiczna. Przecież elity we
wszystkich krajach podlegają rotacji, są rozliczane przez wyborców: czy coś
osiągnęły, czy nie. Jest pytanie: jaka będzie ta Europa? Odpowiedź brzmi:
taka, jaka będzie wartość tych elit. Czy będą mogły sprostać wyzwaniom
politycznym, intelektualnym, moralnym. Przykład Włoch czy Niemiec wskazuje,
że chrześcijańska demokracja po stosunkowo długich rządach musiała oddać
władzę, zużyła się w jakiś sposób, ale to nie znaczy, że w następnych
rozdaniach właśnie te elity nie dojdą do władzy.

Obserwuj wątek
    • Gość: +++Ignorant Bo ND dopuszcza różnorodne opinie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.03, 18:42
      Gość portalu: rado napisał(a):

> Nawet juz nasz dziennik i radio Maryja zaczyna przgladac na oczy. po
      > zaproszeniach zwolenikow integracji teraz ND zamieszcza taki artykul:
      >
      > Profesor Piotr Kryczka, KUL:
      >
      > Ogólnie rzecz biorąc, jestem tzw. umiarkowanym zwolennikiem przystąpienia
      > Polski do Unii. Wynika to trochę z rachunku ewentualnych strat i zysków. Mam
      > chyba w miarę dobre rozeznanie w sprawie, bo od dawna się tym interesuję.
      > Myślę, że na tę kwestię można spojrzeć z kilku punktów widzenia. Mianowicie:
      > w aspekcie politycznym, w aspekcie kulturowym i w aspekcie gospodarczym.
      > W aspekcie politycznym trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw.
      > Historycznie rzecz biorąc, jesteśmy wtłoczeni między silne kraje i stąd nasze
      > doświadczenia. Pytanie: czy możemy skorzystać z tego, czy będziemy zagrożeni?
      > Trzeba sobie wyraźnie odpowiedzieć: nie jesteśmy chyba na tyle silni, aby
      > sami, zwłaszcza w dłuższej perspektywie, zagwarantować sobie pełną
      > niepodległość, uniknąć zagrożeń. Te sprawy stawiał kiedyś Dmowski, widział je
      > między Rosją a Niemcami. Myślę, że pytanie: czy między Rosją, czy między
      > Niemcami, czy z Rosją, czy z Niemcami, jest ciągle aktualne.
      > Druga rzecz. Kraje, które przystąpiły wcześniej do Unii, chyba nie straciły
      > swojej suwerenności. Chyba Irlandczycy powinni się równie mocno obawiać
      > Anglików, że ich wykupią, że zagrożą ich niepodległości, podobnie kraje
      > Beneluksu, małe przecież państwa. Myślę, że obecne stanowisko części krajów
      > wobec konfliktu czy interwencji w Iraku również świadczy o tym, że
      > poszczególne państwa mają sporo do powiedzenia z pozycji własnych interesów.
      > Tym bardziej że wszystko wskazuje na to, iż przyszła Europa będzie jednak
      > Europą ojczyzn, a nie federacją państw. (...) Myślę, że słowo "patriotyzm"
      > jest tutaj właściwe i chyba nasze uczestnictwo w Unii tej wartości nas nie
      > pozbawi, a w jakiś sposób będzie nas uczyć żyć w zgodzie z sąsiadami w tej
      > części Europy.
      > Kolejne pytanie: jaka będzie Europa? Chrześcijańska, liberalna,
      > socjalistyczna? Tutaj najwięcej rodzi się zagrożeń i lęków. Myślę, że na to
      > trzeba patrzeć jak na zjawisko dynamiczne. W zamyśle Wspólnota Europejska
      > była - czy miała być - chrześcijańska; zarówno Konrad Adenauer, de Gasperi,
      > jak i Schumann tworzyli Europę chrześcijańską i opartą na wartościach
      > chrześcijańskich. Ale jest to sytuacja dynamiczna. Przecież elity we
      > wszystkich krajach podlegają rotacji, są rozliczane przez wyborców: czy coś
      > osiągnęły, czy nie. Jest pytanie: jaka będzie ta Europa? Odpowiedź brzmi:
      > taka, jaka będzie wartość tych elit. Czy będą mogły sprostać wyzwaniom
      > politycznym, intelektualnym, moralnym. Przykład Włoch czy Niemiec wskazuje,
      > że chrześcijańska demokracja po stosunkowo długich rządach musiała oddać
      > władzę, zużyła się w jakiś sposób, ale to nie znaczy, że w następnych
      > rozdaniach właśnie te elity nie dojdą do władzy.
      >
      >
      • Gość: abc ND udaje ze jest obiektywny. IP: *.rdu.bellsouth.net 27.04.03, 18:46
        Proporcje mowia same za siebie.

Gość portalu: +++Ignorant napisał(a):

> Gość portalu: rado napisał(a):
        >
        > > Nawet juz nasz dziennik i radio Maryja zaczyna przgladac na oczy. po
        > > zaproszeniach zwolenikow integracji teraz ND zamieszcza taki artykul:
        > >
        > > Profesor Piotr Kryczka, KUL:
        > >
        > > Ogólnie rzecz biorąc, jestem tzw. umiarkowanym zwolennikiem przystąpienia
        > > Polski do Unii. Wynika to trochę z rachunku ewentualnych strat i zysków. M
        > am
        > > chyba w miarę dobre rozeznanie w sprawie, bo od dawna się tym interesuję.
        > > Myślę, że na tę kwestię można spojrzeć z kilku punktów widzenia. Mianowici
        > e:
        > > w aspekcie politycznym, w aspekcie kulturowym i w aspekcie gospodarczym.
        > > W aspekcie politycznym trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw.
        > > Historycznie rzecz biorąc, jesteśmy wtłoczeni między silne kraje i stąd na
        > sze
        > > doświadczenia. Pytanie: czy możemy skorzystać z tego, czy będziemy zagroże
        > ni?
        > > Trzeba sobie wyraźnie odpowiedzieć: nie jesteśmy chyba na tyle silni, aby
        > > sami, zwłaszcza w dłuższej perspektywie, zagwarantować sobie pełną
        > > niepodległość, uniknąć zagrożeń. Te sprawy stawiał kiedyś Dmowski, widział
        > je
        > > między Rosją a Niemcami. Myślę, że pytanie: czy między Rosją, czy między
        > > Niemcami, czy z Rosją, czy z Niemcami, jest ciągle aktualne.
        > > Druga rzecz. Kraje, które przystąpiły wcześniej do Unii, chyba nie stracił
        > y
        > > swojej suwerenności. Chyba Irlandczycy powinni się równie mocno obawiać
        > > Anglików, że ich wykupią, że zagrożą ich niepodległości, podobnie kraje
        > > Beneluksu, małe przecież państwa. Myślę, że obecne stanowisko części krajó
        > w
        > > wobec konfliktu czy interwencji w Iraku również świadczy o tym, że
        > > poszczególne państwa mają sporo do powiedzenia z pozycji własnych interesó
        > w.
        > > Tym bardziej że wszystko wskazuje na to, iż przyszła Europa będzie jednak
        > > Europą ojczyzn, a nie federacją państw. (...) Myślę, że słowo "patriotyzm"
        >
        > > jest tutaj właściwe i chyba nasze uczestnictwo w Unii tej wartości nas nie
        >
        > > pozbawi, a w jakiś sposób będzie nas uczyć żyć w zgodzie z sąsiadami w tej
        >
        > > części Europy.
        > > Kolejne pytanie: jaka będzie Europa? Chrześcijańska, liberalna,
        > > socjalistyczna? Tutaj najwięcej rodzi się zagrożeń i lęków. Myślę, że na t
        > o
        > > trzeba patrzeć jak na zjawisko dynamiczne. W zamyśle Wspólnota Europejska
        > > była - czy miała być - chrześcijańska; zarówno Konrad Adenauer, de Gasperi
        > ,
        > > jak i Schumann tworzyli Europę chrześcijańską i opartą na wartościach
        > > chrześcijańskich. Ale jest to sytuacja dynamiczna. Przecież elity we
        > > wszystkich krajach podlegają rotacji, są rozliczane przez wyborców: czy co
        > ś
        > > osiągnęły, czy nie. Jest pytanie: jaka będzie ta Europa? Odpowiedź brzmi:
        > > taka, jaka będzie wartość tych elit. Czy będą mogły sprostać wyzwaniom
        > > politycznym, intelektualnym, moralnym. Przykład Włoch czy Niemiec wskazuje
        > ,
        > > że chrześcijańska demokracja po stosunkowo długich rządach musiała oddać
        > > władzę, zużyła się w jakiś sposób, ale to nie znaczy, że w następnych
        > > rozdaniach właśnie te elity nie dojdą do władzy.
        > >
        > >
        • Gość: /CNN/ polska promocja Izraela w UE? IP: 168.143.123.* 27.04.03, 18:51
          no prosze - narodowosocjalistyczna linia programowa ta
          sama a i liczenie na dotacje to samo!

/CNN/
          • Gość: +++Ignorant Z żydami wspólpracować nie chrzcząc ich... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.03, 19:15
            Gość portalu: /CNN/ napisał(a):

> no prosze - narodowosocjalistyczna linia programowa ta
            > sama a i liczenie na dotacje to samo!
            >
            >
            > /CNN/
            • Gość: /CNN/ to filmowy cud wiary w Olka-Światowida? IP: *.gen.twtelecom.net 27.04.03, 19:19
        • Gość: +++Ignorant Re: ND udaje ze jest obiektywny. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.03, 19:12
          Sława!

A dlaczego wybrażasz sobie, że będzie obietywny..?

Przecież każde pismo ma prawo do właśnych poglądów i linii ideowej,
          politycznej...
          Przeciez nię żądamy od np socjalistycznego dziennika popierania wolnego rynku i
          odwrotnie: od Nczasu wychwalania socjalizmu...

Czemu nie chcesz docenić ich otwartości..?

Pozdrawiam!

Ignorant
          +++

Gość portalu: abc napisał(a):

> Proporcje mowia same za siebie.
          >
          > Gość portalu: +++Ignorant napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: rado napisał(a):
          > >
          > > > Nawet juz nasz dziennik i radio Maryja zaczyna przgladac na oczy. po
          > > > zaproszeniach zwolenikow integracji teraz ND zamieszcza taki artykul:
          > > >
          > > > Profesor Piotr Kryczka, KUL:
          > > >
          > > > Ogólnie rzecz biorąc, jestem tzw. umiarkowanym zwolennikiem przystąpi
          > enia
          > > > Polski do Unii. Wynika to trochę z rachunku ewentualnych strat i zysk
          > ów. M
          > > am
          > > > chyba w miarę dobre rozeznanie w sprawie, bo od dawna się tym interes
          > uję.
          > > > Myślę, że na tę kwestię można spojrzeć z kilku punktów widzenia. Mian
          > owici
          > > e:
          > > > w aspekcie politycznym, w aspekcie kulturowym i w aspekcie gospodarcz
          > ym.
          > > > W aspekcie politycznym trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw.
          >
          > > > Historycznie rzecz biorąc, jesteśmy wtłoczeni między silne kraje i st
          > ąd na
          > > sze
          > > > doświadczenia. Pytanie: czy możemy skorzystać z tego, czy będziemy za
          > groże
          > > ni?
          > > > Trzeba sobie wyraźnie odpowiedzieć: nie jesteśmy chyba na tyle silni,
          > aby
          > > > sami, zwłaszcza w dłuższej perspektywie, zagwarantować sobie pełną
          > > > niepodległość, uniknąć zagrożeń. Te sprawy stawiał kiedyś Dmowski, wi
          > dział
          > > je
          > > > między Rosją a Niemcami. Myślę, że pytanie: czy między Rosją, czy mię
          > dzy
          > > > Niemcami, czy z Rosją, czy z Niemcami, jest ciągle aktualne.
          > > > Druga rzecz. Kraje, które przystąpiły wcześniej do Unii, chyba nie st
          > racił
          > > y
          > > > swojej suwerenności. Chyba Irlandczycy powinni się równie mocno obawi
          > ać
          > > > Anglików, że ich wykupią, że zagrożą ich niepodległości, podobnie kra
          > je
          > > > Beneluksu, małe przecież państwa. Myślę, że obecne stanowisko części
          > krajó
          > > w
          > > > wobec konfliktu czy interwencji w Iraku również świadczy o tym, że
          > > > poszczególne państwa mają sporo do powiedzenia z pozycji własnych int
          > eresó
          > > w.
          > > > Tym bardziej że wszystko wskazuje na to, iż przyszła Europa będzie je
          > dnak
          > > > Europą ojczyzn, a nie federacją państw. (...) Myślę, że słowo "patrio
          > tyzm"
          > >
          > > > jest tutaj właściwe i chyba nasze uczestnictwo w Unii tej wartości na
          > s nie
          > >
          > > > pozbawi, a w jakiś sposób będzie nas uczyć żyć w zgodzie z sąsiadami
          > w tej
          > >
          > > > części Europy.
          > > > Kolejne pytanie: jaka będzie Europa? Chrześcijańska, liberalna,
          > > > socjalistyczna? Tutaj najwięcej rodzi się zagrożeń i lęków. Myślę, że
          > na t
          > > o
          > > > trzeba patrzeć jak na zjawisko dynamiczne. W zamyśle Wspólnota Europe
          > jska
          > > > była - czy miała być - chrześcijańska; zarówno Konrad Adenauer, de Ga
          > speri
          > > ,
          > > > jak i Schumann tworzyli Europę chrześcijańską i opartą na wartościach
          >
          > > > chrześcijańskich. Ale jest to sytuacja dynamiczna. Przecież elity we
          > > > wszystkich krajach podlegają rotacji, są rozliczane przez wyborców: c
          > zy co
          > > ś
          > > > osiągnęły, czy nie. Jest pytanie: jaka będzie ta Europa? Odpowiedź br
          > zmi:
          > > > taka, jaka będzie wartość tych elit. Czy będą mogły sprostać wyzwanio
          > m
          > > > politycznym, intelektualnym, moralnym. Przykład Włoch czy Niemiec wsk
          > azuje
          > > ,
          > > > że chrześcijańska demokracja po stosunkowo długich rządach musiała od
          > dać
          > > > władzę, zużyła się w jakiś sposób, ale to nie znaczy, że w następnych
          >
          > > > rozdaniach właśnie te elity nie dojdą do władzy.
          > > >
          > > >
          • Gość: abc OTWARTOSCI NA ANTYSEMITYZM?. IP: *.rdu.bellsouth.net 27.04.03, 19:20
            Czy ma mi sie to podobac? I u nas tacy ida do wiezienia . U nas nie toleruje
            sie faszystow. Niszcy sie ich z reguly przez rujnujace kary. Tak skonczylismy
            KKK, David Duke, naziste z Montany. A paru odstrzelono, gdy byli na tyle glupi
            by sie bronic. Sa granice wolnosci. Wolnosc , to zdolnosc samoograniczenia.
            Gość portalu: +++Ignorant napisał(a):

> Sława!
            >
            > A dlaczego wybrażasz sobie, że będzie obietywny..?
            >
            > Przecież każde pismo ma prawo do właśnych poglądów i linii ideowej,
            > politycznej...
            > Przeciez nię żądamy od np socjalistycznego dziennika popierania wolnego
            rynku i
            >
            > odwrotnie: od Nczasu wychwalania socjalizmu...
            >
            > Czemu nie chcesz docenić ich otwartości..?
            >
            > Pozdrawiam!
            >
            > Ignorant
            > +++
            >
            >
            > Gość portalu: abc napisał(a):
            >
            > > Proporcje mowia same za siebie.
            > >
            > > Gość portalu: +++Ignorant napisał(a):
            > >
            > > > Gość portalu: rado napisał(a):
            > > >
            > > > > Nawet juz nasz dziennik i radio Maryja zaczyna przgladac na oczy
            > . po
            > > > > zaproszeniach zwolenikow integracji teraz ND zamieszcza taki art
            > ykul:
            > > > >
            > > > > Profesor Piotr Kryczka, KUL:
            > > > >
            > > > > Ogólnie rzecz biorąc, jestem tzw. umiarkowanym zwolennikiem przy
            > stąpi
            > > enia
            > > > > Polski do Unii. Wynika to trochę z rachunku ewentualnych strat i
            > zysk
            > > ów. M
            > > > am
            > > > > chyba w miarę dobre rozeznanie w sprawie, bo od dawna się tym in
            > teres
            > > uję.
            > > > > Myślę, że na tę kwestię można spojrzeć z kilku punktów widzenia.
            > Mian
            > > owici
            > > > e:
            > > > > w aspekcie politycznym, w aspekcie kulturowym i w aspekcie gospo
            > darcz
            > > ym.
            > > > > W aspekcie politycznym trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych s
            > praw.
            > >
            > > > > Historycznie rzecz biorąc, jesteśmy wtłoczeni między silne kraje
            > i st
            > > ąd na
            > > > sze
            > > > > doświadczenia. Pytanie: czy możemy skorzystać z tego, czy będzie
            > my za
            > > groże
            > > > ni?
            > > > > Trzeba sobie wyraźnie odpowiedzieć: nie jesteśmy chyba na tyle s
            > ilni,
            > > aby
            > > > > sami, zwłaszcza w dłuższej perspektywie, zagwarantować sobie peł
            > ną
            > > > > niepodległość, uniknąć zagrożeń. Te sprawy stawiał kiedyś Dmowsk
            > i, wi
            > > dział
            > > > je
            > > > > między Rosją a Niemcami. Myślę, że pytanie: czy między Rosją, cz
            > y mię
            > > dzy
            > > > > Niemcami, czy z Rosją, czy z Niemcami, jest ciągle aktualne.
            > > > > Druga rzecz. Kraje, które przystąpiły wcześniej do Unii, chyba n
            > ie st
            > > racił
            > > > y
            > > > > swojej suwerenności. Chyba Irlandczycy powinni się równie mocno
            > obawi
            > > ać
            > > > > Anglików, że ich wykupią, że zagrożą ich niepodległości, podobni
            > e kra
            > > je
            > > > > Beneluksu, małe przecież państwa. Myślę, że obecne stanowisko cz
            > ęści
            > > krajó
            > > > w
            > > > > wobec konfliktu czy interwencji w Iraku również świadczy o tym,
            > że
            > > > > poszczególne państwa mają sporo do powiedzenia z pozycji własnyc
            > h int
            > > eresó
            > > > w.
            > > > > Tym bardziej że wszystko wskazuje na to, iż przyszła Europa będz
            > ie je
            > > dnak
            > > > > Europą ojczyzn, a nie federacją państw. (...) Myślę, że słowo "p
            > atrio
            > > tyzm"
            > > >
            > > > > jest tutaj właściwe i chyba nasze uczestnictwo w Unii tej wartoś
            > ci na
            > > s nie
            > > >
            > > > > pozbawi, a w jakiś sposób będzie nas uczyć żyć w zgodzie z sąsia
            > dami
            > > w tej
            > > >
            > > > > części Europy.
            > > > > Kolejne pytanie: jaka będzie Europa? Chrześcijańska, liberalna,
            > > > > socjalistyczna? Tutaj najwięcej rodzi się zagrożeń i lęków. Myśl
            > ę, że
            > > na t
            > > > o
            > > > > trzeba patrzeć jak na zjawisko dynamiczne. W zamyśle Wspólnota E
            > urope
            > > jska
            > > > > była - czy miała być - chrześcijańska; zarówno Konrad Adenauer,
            > de Ga
            > > speri
            > > > ,
            > > > > jak i Schumann tworzyli Europę chrześcijańską i opartą na wartoś
            > ciach
            > >
            > > > > chrześcijańskich. Ale jest to sytuacja dynamiczna. Przecież elit
            > y we
            > > > > wszystkich krajach podlegają rotacji, są rozliczane przez wyborc
            > ów: c
            > > zy co
            > > > ś
            > > > > osiągnęły, czy nie. Jest pytanie: jaka będzie ta Europa? Odpowie
            > dź br
            > > zmi:
            > > > > taka, jaka będzie wartość tych elit. Czy będą mogły sprostać wyz
            > wanio
            > > m
            > > > > politycznym, intelektualnym, moralnym. Przykład Włoch czy Niemie
            > c wsk
            > > azuje
            > > > ,
            > > > > że chrześcijańska demokracja po stosunkowo długich rządach musia
            > ła od
            > > dać
            > > > > władzę, zużyła się w jakiś sposób, ale to nie znaczy, że w nastę
            > pnych
            > >
            > > > > rozdaniach właśnie te elity nie dojdą do władzy.
            > > > >
            > > > >
            • Gość: /CNN/ ABC NADAJE Z WIEZIENIA????? IP: 130.94.107.* 27.04.03, 19:24
            • Gość: +++Ignorant gdzie masz antysemityzm? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.03, 19:25
              Sława!

W ogóle często proszę żydów aby sprcyzowali czym dla nich antysemityzm...

Ale może moge liczyć, że TY definicje podasz nam.

Bo może rzeczywiście jesteśmy antysemitami, ale ja wolałbym antysemitą
              swiadomym, gdy musze nim być...

Pozdrawiam!

Ignorant
              +++

Gość portalu: abc napisał(a):

> Czy ma mi sie to podobac? I u nas tacy ida do wiezienia . U nas nie toleruje
              > sie faszystow. Niszcy sie ich z reguly przez rujnujace kary. Tak
              skonczylismy
              > KKK, David Duke, naziste z Montany. A paru odstrzelono, gdy byli na tyle
              glupi
              > by sie bronic. Sa granice wolnosci. Wolnosc , to zdolnosc samoograniczenia.
              > Gość portalu: +++Ignorant napisał(a):
              >
              > > Sława!
              > >
              > > A dlaczego wybrażasz sobie, że będzie obietywny..?
              > >
              > > Przecież każde pismo ma prawo do właśnych poglądów i linii ideowej,
              > > politycznej...
              > > Przeciez nię żądamy od np socjalistycznego dziennika popierania wolnego
              > rynku i
              > >
              > > odwrotnie: od Nczasu wychwalania socjalizmu...
              > >
              > > Czemu nie chcesz docenić ich otwartości..?
              > >
              > > Pozdrawiam!
              > >
              > > Ignorant
              > > +++
              > >
              > >
              > > Gość portalu: abc napisał(a):
              > >
              > > > Proporcje mowia same za siebie.
              > > >
              > > > Gość portalu: +++Ignorant napisał(a):
              > > >
              > > > > Gość portalu: rado napisał(a):
              > > > >
              > > > > > Nawet juz nasz dziennik i radio Maryja zaczyna przgladac na
              > oczy
              > > . po
              > > > > > zaproszeniach zwolenikow integracji teraz ND zamieszcza tak
              > i art
              > > ykul:
              > > > > >
              > > > > > Profesor Piotr Kryczka, KUL:
              > > > > >
              > > > > > Ogólnie rzecz biorąc, jestem tzw. umiarkowanym zwolennikiem
              > przy
              > > stąpi
              > > > enia
              > > > > > Polski do Unii. Wynika to trochę z rachunku ewentualnych st
              > rat i
              > > zysk
              > > > ów. M
              > > > > am
              > > > > > chyba w miarę dobre rozeznanie w sprawie, bo od dawna się t
              > ym in
              > > teres
              > > > uję.
              > > > > > Myślę, że na tę kwestię można spojrzeć z kilku punktów widz
              > enia.
              > > Mian
              > > > owici
              > > > > e:
              > > > > > w aspekcie politycznym, w aspekcie kulturowym i w aspekcie
              > gospo
              > > darcz
              > > > ym.
              > > > > > W aspekcie politycznym trzeba zwrócić uwagę na kilka istotn
              > ych s
              > > praw.
              > > >
              > > > > > Historycznie rzecz biorąc, jesteśmy wtłoczeni między silne
              > kraje
              > > i st
              > > > ąd na
              > > > > sze
              > > > > > doświadczenia. Pytanie: czy możemy skorzystać z tego, czy b
              > ędzie
              > > my za
              > > > groże
              > > > > ni?
              > > > > > Trzeba sobie wyraźnie odpowiedzieć: nie jesteśmy chyba na t
              > yle s
              > > ilni,
              > > > aby
              > > > > > sami, zwłaszcza w dłuższej perspektywie, zagwarantować sobi
              > e peł
              > > ną
              > > > > > niepodległość, uniknąć zagrożeń. Te sprawy stawiał kiedyś D
              > mowsk
              > > i, wi
              > > > dział
              > > > > je
              > > > > > między Rosją a Niemcami. Myślę, że pytanie: czy między Rosj
              > ą, cz
              > > y mię
              > > > dzy
              > > > > > Niemcami, czy z Rosją, czy z Niemcami, jest ciągle aktualne
              > .
              > > > > > Druga rzecz. Kraje, które przystąpiły wcześniej do Unii, ch
              > yba n
              > > ie st
              > > > racił
              > > > > y
              > > > > > swojej suwerenności. Chyba Irlandczycy powinni się równie m
              > ocno
              > > obawi
              > > > ać
              > > > > > Anglików, że ich wykupią, że zagrożą ich niepodległości, po
              > dobni
              > > e kra
              > > > je
              > > > > > Beneluksu, małe przecież państwa. Myślę, że obecne stanowis
              > ko cz
              > > ęści
              > > > krajó
              > > > > w
              > > > > > wobec konfliktu czy interwencji w Iraku również świadczy o
              > tym,
              > > że
              > > > > > poszczególne państwa mają sporo do powiedzenia z pozycji wł
              > asnyc
              > > h int
              > > > eresó
              > > > > w.
              > > > > > Tym bardziej że wszystko wskazuje na to, iż przyszła Europa
              > będz
              > > ie je
              > > > dnak
              > > > > > Europą ojczyzn, a nie federacją państw. (...) Myślę, że sło
              > wo "p
              > > atrio
              > > > tyzm"
              > > > >
              > > > > > jest tutaj właściwe i chyba nasze uczestnictwo w Unii tej w
              > artoś
              > > ci na
              > > > s nie
              > > > >
              > > > > > pozbawi, a w jakiś sposób będzie nas uczyć żyć w zgodzie z
              > sąsia
              > > dami
              > > > w tej
              > > > >
              > > > > > części Europy.
              > > > > > Kolejne pytanie: jaka będzie Europa? Chrześcijańska, libera
              > lna,
              > > > > > socjalistyczna? Tutaj najwięcej rodzi się zagrożeń i lęków.
              > Myśl
              > > ę, że
              > > > na t
              > > > > o
              > > > > > trzeba patrzeć jak na zjawisko dynamiczne. W zamyśle Wspóln
              > ota E
              > > urope
              > > > jska
              > > > > > była - czy miała być - chrześcijańska; zarówno Konrad Adena
              > uer,
              > > de Ga
              > > > speri
              > > > > ,
              > > > > > jak i Schumann tworzyli Europę chrześcijańską i opartą na w
              > artoś
              > > ciach
              > > >
              > > > > > chrześcijańskich. Ale jest to sytuacja dynamiczna. Przecież
              > elit
              > > y we
              > > > > > wszystkich krajach podlegają rotacji, są rozliczane przez w
              > yborc
              > > ów: c
              > > > zy co
              > > > > ś
              > > > > > osiągnęły, czy nie. Jest pytanie: jaka będzie ta Europa? Od
              > powie
              > > dź br
              > > > zmi:
              > > > > > taka, jaka będzie wartość tych elit. Czy będą mogły sprosta
              > ć wyz
              > > wanio
              > > > m
              > > > > > politycznym, intelektualnym, moralnym. Przykład Włoch czy N
              > iemie
              > > c wsk
              > > > azuje
              > > > > ,
              > > > > > że chrześcijańska demokracja po stosunkowo długich rządach
              > musia
              > > ła od
              > > > dać
              > > > > > władzę, zużyła się w jakiś sposób, ale to nie znaczy, że w
              > nastę
              > > pnych
              > > >
              > > > > > rozdaniach właśnie te elity nie dojdą do władzy.
              > > > > >
              > > > > >
      • Gość: Mike Jedna jaskolka nie czyni wiosny - znasz to ? IP: *.proxy.aol.com 27.04.03, 18:49
        ND obiektywny !! Ide siusiu ze smiechu !
        • Gość: /CNN/ BREAKLINENEWS! 18:52 2003-04-27! IP: 130.94.107.* 27.04.03, 18:53
          Mike Junior przyznał sie do blizniaczej fascyancji
          narodowoeuropejskim socjalizmem z LPR!

/CNN/
          • Gość: Mike Re: BREAKLINENEWS! 18:52 2003-04-27! IP: *.proxy.aol.com 27.04.03, 19:05
            Ale byl daleki od katonazisocjalizmu polskiego i to swiadczy o jego madrosci.
            • Gość: /CNN/ mądrości narodowegoeurosocjalizmu by Josef G.! IP: 168.143.123.* 27.04.03, 19:08
              Gość portalu: Mike napisał(a):

> Ale byl daleki od katonazisocjalizmu polskiego i to
              swiadczy o jego madrosci.

www.calvin.edu/academic/cas/gpa/goeb31.htm
    • Gość: rado Re: Nasz Dziennik za integracja z UE IP: 111.111.51.* 27.04.03, 21:04
      nie sadze ze wynika to z tego ze nagle zapragneli byc obiektywni. do tej pory
      nie mozna bylo by zamiescic takiego tekstu. moze episkopat zaczyna panowac nad
      ta sekta? a ze jaskolka t dobrze. pewnie te babulinki czytelniczki byly w
      niezlym szoku. pozdrawiam rado

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka