Dodaj do ulubionych

Media Markt nie dla idiotów?!

10.03.05, 22:49
No właśnie, a co Państwo na nową reklamę Media Markt, tę z policjantem i
złodziejem z torbami pełnymi pieniędzmy?Może i prostacka, może i głupawa, ale
jak gra ten aktor-policjnt!!Mmm,cudny!
Obserwuj wątek
    • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 10.03.05, 23:56
      Widać, że nie oglądałaś dość uważnie. To nie był policjant tylko pracownik
      ochrony (z wyraźnym napisem OCHRONA). Myślę, że policjanci mogliby poczuć się
      urażeni. A reklama? Dobra, jak wszystkie Media Markt.
      • prucha Re: Media Markt nie dla idiotów?! 11.03.05, 12:14
        A rzeczywiście, widać za szybko dla mnie, bo tej drobnej różnicy nie
        zauważyłamwinkJedno pytanie-ochroniarze jako grupa zawodowa nie mają w sobie dość
        dumy , aby poczuć się urażeni?No właśnie.
        Policjant już w reklamie Media Markt był(ze złodziejem w radiowozie), więc z
        tym urażaniem policjantów byłabym ostrożniejsza.
        Pozdrawiam
        • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 11.03.05, 18:12
          Niech ochroniarze bronią się sami. Jeśli czują się urażeni - mogą reagować. A
          co do policjanta występującego w reklamie Media Markt? To nie on grał idiotę,
          tylko złodziej. W przypadku ochroniarza - on był idiotą (używając terminologii
          ze spotu). Różnica jest więc zasadnicza. Pozdrawiam.
      • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 11.03.05, 13:04
        A reklama? Dobra, jak wszystkie Media Markt.

właśnie z powodu chamskich reklam nigdy nie poszedłem i nie pójdę do Media
        Markt. Uważasz, że reklama, która odstręcza klienta to dobra reklama?
        • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 11.03.05, 18:17
          Więcej chamstwa niż w reklamach Media Markt można zobaczyć np. w relacji z
          obrad Sejmu RP. Zresztą w tych reklamach nie dostrzegam chamstwa a jedynie
          nowatorskie metody przyciągnięcia klienta. A jeśli w tym czasie kilku się
          obrazi? Cóż: Media Markt - nie dla idiotów!
          • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 11.03.05, 21:41
            czy zdarza ci się czytać komentarze jakie się pojawiają po reklamach MM? Mówiąc
            krótko ludzie wieszają psy na tej firmie a nawet nie używają jej nazwty żeby jej
            nie robić reklamy i jest tych ludzi trochę więcej niż kilka.
            A to co nazywasz nowatorskimi metodami to prymitywne kalki z niemieckich
            reklamówek, które nie pasują do polskich uwarunkowań kulturowych. Od Niemców
            różni nas trochę bardziej finezyjne poczucie humoru. Zresztą to wygląda trochę
            żenująco kiedy widzę jakąś reklamę na PRO 7 czy RTL i wiem że za pół roku
            zobaczę ją w Polsce.
            • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 12.03.05, 11:53
              Tak, tak. Większość klientów omija Media Markt szerokim łukiem. I pewnie
              dlatego mają jeden z najwyższych wskaźników sprzedaży na rynku RTV/AGD w kraju.
              A, że reklamy są kalklowane? Ważne, że skuteczne. Nie wszyscy w tym kraju
              oglądają reklamy na niemieckich kanałach. Hamburger powstał w USA
              i "przekalkowano" go bardzo skutecznie na cały niemal świat. Chyba, że
              proponujesz, by robić hamburgery z plackiem ziemniaczanym zamiast kotleta lub
              np. kebeb z ryby. Będziesz wtedy taki oryginalny i jedyny na świecie...
              • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 12.03.05, 12:30
                reklamy MM są kierowane do ludzi po podstawówce a takich w Polsce nie brakuje, w
                Niemczech zresztą też. Głupich nie sieją, sami się rodzą.Wyniki sprzedaży biorą
                się ze strategii sprzedaży MM, która przypomina maczugę i wygląda tak:
                oszczędzamy na składowaniu i zapychamy magazyn jednym rodzajem towaru, który
                potem sprzedajmy po dumpingowych cenach. To jest w rzeczywistości ograniczanie
                możliwości wyboru klienta, bo w sklepie w danym momencie można kupić tylko jeden
                rodzaj towaru.Dlatego w MM jest tak tanio.
                Pomijam oszustwa z "niby-promocjami", których tak naprawdę nie było, a za które
                Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów słusznie pogonił im kota.

Chyba, że
                > proponujesz, by robić hamburgery z plackiem ziemniaczanym zamiast kotleta lub
                > np. kebeb z ryby. Będziesz wtedy taki oryginalny i jedyny na świecie...

tak właśnie proponuję; jeśli firma szanuje klienta, to powinna dostosować się do
                lokalnych warunków miejsca w którym chce działać. Na mnie nie działają
                "globalne" reklamy i z tego co widzę na różnych forach, są one raczej wyśmiewane.
                Uważasz, że oryginalność to coś złego? To skąd się wziąłeś w reklamie?
                PS:między pojęciami "globalna wioska" a "McWieś" jest jednak pewna subtelna różnica.
                • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 12.03.05, 12:37
                  a tak poza tym to chcesz usłyszeć moje zdanie czy chcesz usłyszeć coś miłego? Bo
                  mam wrażenie że to drugie
                  • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 13.03.05, 13:23
                    Z tego co piszesz rysuje mi sie przed oczami obraz człowieka, który np. nosi
                    ubranie tył na przód i myje zęby w bidecie. Nie jest moim celem ubliżenie Ci a
                    jedynie pokazani, że jesteś odwrotowcem
                    • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 13.03.05, 13:32
                      Poza tym lekko (ale pozytywnie) bezczelny. Może ja jestem większym
                      tradycjonalistą i stąd rozbieżność w naszych poglądach. Pozdrawiam cię
                    • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 13.03.05, 20:36
                      to źle ci się rysuje a mi jako "odwrotowcowi" zyje się bardzo fajnie.
                      chcesz rozmawiać o reklamie MM czy o tym gdzie myję zęby? Bo to drugie nazywa
                      się argumentum ad personam, jeśli się nie mylę?
                      • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 13.03.05, 23:12
                        Właściwie to od pewnego momentu nie mam przyjemności rozmowy z tobą i próbuję
                        jakoś załagodzić nasz mały konflikt. Jak dla mnie możesz nawet (wbrew
                        wszystkim, inaczej niż podpowiada zdrowy rozsądek) próbować pchać łańcuch pod
                        górkę w Pruszkowie. Wypowiedziałem się na temat rzekomego udziału policjanta w
                        najnowszej reklamie Media Markt (nie był to nawet twój głos) po czym Ty
                        zacytowałeś urywek mojej wypowiedzi. Upoważniłeś mnie tym samym do
                        ustosunkowania się do tego, co napisałeś. Dalszą polemikę uważam za zbędną
                        stratę czasu bo nie jest to temat tego forum. Ponadto wolę konfrontacje (słowne
                        naturalnie) twarzą w twarz. Pozdrawiam cię zatem i życzę, byś nigdy więcej nie
                        musiał oglądać reklamy Media Markt. A jeśli będziesz kiedyś kupował lodówkę
                        popytaj np. na stacjach Orlenu lub w Biedronce (są tacy oryginalni w swojej
                        kampanii reklamowej). Napewno nie szukaj w Media Markt, bo tam nowy sprzęt jest
                        stary, gdyż stoi czasem nawet 25 lat na magazynie, by potem możnaby go sprzedać
                        po cenach dumpingowych (jako antyki chyba - ale przecież one zyskują na
                        wartości)...
                        • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 14.03.05, 00:01
                          Jak dla mnie możesz nawet(wbrew
                          > wszystkim, inaczej niż podpowiada zdrowy rozsądek)próbować pchać łańcuch pod
                          > górkę w Pruszkowie

rany, ale argument, powalilo mnie na kolana, prawie ze ad baculinum. Z
                          "Erystyka" Schopenhauera to ty chyba nie miales przyjemnosci

Dalszą polemikę uważam za zbędną
                          > stratę czasu bo nie jest to temat tego forum

a zauważyłeś, co jest w nazwie tego forum? Zaczyna się na "R"...

Ponadto wolę konfrontacje (słowne
                          >
                          > naturalnie) twarzą w twarz

to po co zaglądasz na forum, skoro tu się z nikim twarzą w twarz nie
                          pokonfrontujesz?

życzę, byś nigdy więcej nie
                          > musiał oglądać reklamy Media Markt

też sobie tego życzę, bo bardzo lubię ciekawe reklamy

Napewno nie szukaj w Media Markt,

nie będę szukał w Media Markt bo wydaje mi się że sytuacja w której sklep
                          decyduje co ja mogę kupić jest cokolwiek nienormalna. Chyba mnie trochę nie
                          zrozumiałeś z tą strategią ale cóż, nie będę tego rozwijał.

mi też rozmowa z tobą przyjemności nie sprawia, also tschus
                          • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 14.03.05, 16:40
                            > rany, ale argument, powalilo mnie na kolana, prawie ze ad baculinum

Musisz się zdecydować: albo „argumentum baculinum”, albo „argumentum ad
                            baculum”. W twoim wykonaniu zabrzmiało to bełkotliwie. Czyżbyś nie znał
                            znaczenia zwrotów obcojęzycznych, których używasz?

> to po co zaglądasz na forum, skoro tu się z nikim twarzą w twarz nie
                            > pokonfrontujesz?

Tak, ale za to można z większością ludzi porozmawiać na poziomie. Ale na ogół
                            wtedy włącza się ktoś inny, zaczyna cytować (szydzić?) czyjeś wypowiedzi i
                            rozmowa stacza się do poziomu rynsztoku.

> nie będę szukał w Media Markt bo wydaje mi się że sytuacja w której sklep
                            > decyduje co ja mogę kupić jest cokolwiek nienormalna

Nienormalnym jest dopuszczenie do sytuacji, gdy reklama – choćby najlepsza –
                            decyduje w sposób ostateczny o tym, co chcę kupić. Masz rację. Nie wchodź nigdy
                            do Media Markt. Obawiam się, że wychodząc z domu po żelazko wróciłbyś z pralką.
                            Ubezwłasnowolniony przez sklep... Pole do popisu dla psychologów.

A odbiegając zupełnie od wątku, chciałbym ci zwrócić uwagę, że człowiek
                            powołujący się na dzieła wybitnych filozofów, używający (bez powodzenia)
                            górnolotnych zwrotów zaczerpniętych z łaciny, mógłby zwrócić nieco swojej uwagi
                            na zasady interpunkcji...
                            • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 14.03.05, 21:39
                              albo „argumentum baculinum”, albo „argumentum ad baculum”

u Schopenhauera występowały obie formy. Znaczenie niemal wszystkich wymienionych
                              przez niego zagrywek znam na pamięć ale to ktoś inny tutaj zaczął stosować
                              prostackie chwyty, które AS wymieniał jako "ostatnią deskę ratunku" w dyskusji

> Tak, ale za to można z większością ludzi porozmawiać na poziomie. Ale na ogół
                              > wtedy włącza się ktoś inny, zaczyna cytować (szydzić?) czyjeś wypowiedzi i
                              > rozmowa stacza się do poziomu rynsztoku.

Cytowanie to podstawa polemiki. Pod względem szyderstwa tobie raczej nie dorównam
                              Jak rozumiem - rozmowa stacza się do rynsztoku, bo krytykuję MM i nie wyśpiewuję
                              peanów na ich cześć.

Obawiam się, że wychodząc z domu po żelazko wróciłbyś z pralką.
                              >
                              > Ubezwłasnowolniony przez sklep...

Media Markt stosuje praktyki które mi kojarzą się z PRLem - rzucili towar, to
                              trzeba brać. Pod tym względem to jest rzeczywiście ubezwłasnowolnienie i chwała
                              Bogu że mamy to już za sobą ale widać że dla MM są to wzorce do naśladowania

człowiek
                              > powołujący się na dzieła wybitnych filozofów, używający (bez powodzenia)

powołując się na AS nie miałem żadnego celu więc jak tu mówić o powodzeniu lub
                              jego braku? No chyba, że nie masz się do czego przyczepić, to wtedy rozumiem

> górnolotnych zwrotów zaczerpniętych z łaciny,

mógłby zwrócić nieco swojej uwagi
                              >
                              > na zasady interpunkcji...

a jak taki "odwrotowiec" może zwracać uwagę na interpunkcję?
                              PS:na świecie są też np. dyslektycy, dysgraficy...

Auf Wieder'sehn
                              • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 14.03.05, 22:28
                                > u Schopenhauera występowały obie formy. Znaczenie niemal wszystkich
                                wymienionych
                                > przez niego zagrywek znam na pamięć ale to ktoś inny tutaj zaczął stosować
                                > prostackie chwyty, które AS wymieniał jako "ostatnią deskę ratunku" w dyskusji

Zdaje się, że nie dostrzegasz różnicy między tym, co przytoczyłem a tym, co
                                napisałeś: „prawie ze ad baculinum”. A to zakrawa na formę mixu słownego od
                                poprawnych form: „argumentum baculinum”, albo „argumentum ad baculum”.

> Pod względem szyderstwa tobie raczej nie dorównam
                                > Jak rozumiem - rozmowa stacza się do rynsztoku, bo krytykuję MM i nie
                                wyśpiewuję
                                > peanów na ich cześć.

Kurczę, niedługo zaczniemy się komplementować! Stary, gdybyś mi przyklasnął na
                                początku nie byłoby mowy o dyskusji. A tak?

> rzucili towar, to trzeba brać

Ludzie!! Dlaczego trzeba? Należymy do naczelnych i mamy tą przewagę, że nie
                                kierujemy się instynktami a rozumem. Przynajmniej znakomita większość.

> powołując się na AS nie miałem żadnego celu więc jak tu mówić o powodzeniu
                                lub jego braku?

Chodziło mi wyłącznie o pisownię, a o tym już wspomniałem.

> PS:na świecie są też np. dyslektycy, dysgraficy...

W ostatnim czasie mamy w kraju wysyp różnej maści przypadłości z cząstką „dys”.
                                Kiedy ja chodziłem do podstawówki leczono je stosem książek do przeczytania.
                                Nie wyobrażasz sobie, jakie to skuteczne. Ale nie wnikam...

> Auf Wieder'sehn

Nie byłbym sobą gdybym nie zapytał: CO TO ZA JĘZYK? Bo w niemieckim byłoby: AUF
                                WIEDERSEHEN
                                Pozdrawiam.
                                • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 14.03.05, 22:43
                                  > Zdaje się, że nie dostrzegasz różnicy między tym, co przytoczyłem a tym, co
                                  > napisałeś: „prawie ze ad baculinum”. A to zakrawa na formę mixu sło
                                  > wnego od
                                  > poprawnych form: „argumentum baculinum”, albo „argumentum ad
                                  > baculum”.

nie dostrzegam bo łaciny się nie uczyłem

> Ludzie!! Dlaczego trzeba?

bo nie wiadomo, kiedy znowu rzucą

Należymy do naczelnych i mamy tą przewagę, że nie
                                  > kierujemy się instynktami a rozumem. Przynajmniej znakomita większość.

też chciałbym, żeby tak było ale to bardzo idealistyczne podejście

> Nie byłbym sobą gdybym nie zapytał: CO TO ZA JĘZYK? Bo w niemieckim byłoby: AUF
                                  >
                                  > WIEDERSEHEN

Ale niemiecki niejedno ma imię. Mnie na niemieckim oprocz klasycznego Niemca
                                  uczono słówek z różnych dialektów niemieckiego (Austria, Bawaria) a poza tym
                                  kilkuletnie obcowanie z niemieckimi mediami robi swoje
                                  • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 14.03.05, 23:43
                                    > nie dostrzegam bo łaciny się nie uczyłem

U okulisty widocznie też dawno nie byłeś... Staraj się nie używać w dyskusji
                                    argumentów, których później nie jesteś w stanie obronić.

> bo nie wiadomo, kiedy znowu rzucą

I kto tu myśli po PRL-owsku...

> Ale niemiecki niejedno ma imię. Mnie na niemieckim oprocz klasycznego Niemca
                                    > uczono słówek z różnych dialektów niemieckiego (Austria, Bawaria) a poza tym
                                    > kilkuletnie obcowanie z niemieckimi mediami robi swoje

Znowu słowo, którego nie rozumiesz!!! DIALEKT to sposób mówienia (!),
                                    charakterystyczny zwłaszcza dla mieszkańców wsi. Ty robisz błędy w piśmie.
                                    Troszkę pofantazjowałeś z tym obcowaniem... Porzuć pilota od TV i złap np.
                                    za „Der Spiegel”. Tam znajdziesz więcej niż na RTL po północy (Null, Null,
                                    Sieben, Acht, Null, Null etc.)
                                    • stary.prochazka Re: Media Markt nie dla idiotów?! 15.03.05, 11:38
                                      . Staraj się nie używać w dyskusji
                                      > argumentów, których później nie jesteś w stanie obronić.

twoje prostackie argumenty ad personam są za to zupełnie nie do obronienia
                                      nie masz się do czego przyczepić?

> Znowu słowo, którego nie rozumiesz!!! DIALEKT to sposób mówienia (!),
                                      > charakterystyczny zwłaszcza dla mieszkańców ws

dialekt m IV, D. -u, Ms. ~kcie; lm M. -y
                                      «odmiana języka ogólnonarodowego odznaczająca się swoistymi cechami (np.
                                      fonetycznymi, leksykalnymi), mowa ludności (zwykle wiejskiej) zamieszkującej
                                      jakiś region»
                                      sjp.pwn.pl/haslo.php?id=10102
                                      Tam znajdziesz więcej niż na RTL po północy (Null
                                      > , Null,
                                      > Sieben, Acht, Null, Null etc.)

no no, widzę że znasz się na rzeczy. Ja tam zazwyczaj przełączam na inny kanał
                                      ale co kto lubi...
                                      • andrew0277 Re: Media Markt nie dla idiotów?! 15.03.05, 15:25
                                        Ty dalej nie widzisz swego braku wiedzy. Dialekt to mowa, ty piszesz z błędami.
                                        Zwyczajna niewiedza. Apeluję ponownie: Pisz tylko to, co rozumiesz i wiesz jak
                                        napisać! Inaczej będziesz dla mnie jedynie godnym pożałowania,
                                        niedowartościowanym człowiekiem, próbującym udawać wszechwiedzącego, nie
                                        wiedząc przy tym, że robi z siebie pośmiewisko (w rzekomej odpowiedzi cytujesz
                                        to, co ci napisałem). Przytyki typu „no no, widzę że znasz się na rzeczy”
                                        charakterystyczne są dla dzieci w podstawówce, kiedy nie umiejąc odeprzeć ataku
                                        próbują użyć dokładnie tej samej broni.
                                        Kończę tę bezwartościową konwersację, bo zaczynam się obawiać, że zrównam się
                                        ilorazem IQ z przystankiem tramwajowym.
                                        • stary.prochazka schluss 15.03.05, 15:56
                                          będziesz dla mnie jedynie godnym pożałowania,
                                          > niedowartościowanym człowiekiem, próbującym udawać wszechwiedzącego, nie
                                          > wiedząc przy tym, że robi z siebie pośmiewisko

trudno, przeżyję.Twoje zdanie o mnie nie ma dla mnie większego znaczenia, tym
                                          bardziej po tym co tu przeczytałem.
                                          To nie ja pierwszy użyłem prymitywnych zaczepek wskazujących na potrzebę
                                          podbudowania swojego ego

Przytyki typu „no no, widzę że znasz się na rzeczy&
                                          > #8221;
                                          > charakterystyczne są dla dzieci w podstawówce, kiedy nie umiejąc odeprzeć ataku
                                          >
                                          > próbują użyć dokładnie tej samej broni.

no więc ja właśnie zacząłem używać tej samej broni co przeciwnik. Kto mieczem
                                          wojuje...

reszty nie skomentuję,inni forumowicze mieli już okazję, żeby wyciagnąc swoje
                                          wnioski z tej dyskusji
                                          Auf (nie)Wiedersehen
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka