Dodaj do ulubionych

.....................................Zarathushtra

IP: *.cm-upc.chello.se 16.12.01, 23:35
www.zarathushtra.com/z/life/index.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: max ....................................Zarathushtra:) IP: *.net.bialystok.pl 17.12.01, 00:12
      troche obrazkow smile
      gilbreth.ecn.purdue.edu/~bulsara/ZOROASTRIAN/z_images.html

wiem.onet.pl/wiem/00f5b4.html

Zaratusztra (między 900 a 600 p.n.e.) widok strony

Zaratusztra, Zoroaster (między 900 a 600 p.n.e.), irański prorok i reformator
      religijny, kapłan. Syn Pouruszaspy z rodu Spitama.

Według tradycji, gdy osiągnął wiek ok. 30 lat, objawiła mu się istota zwana Wohu
      Manah (Dobra Myśl), która zaprowadziła go przed oblicze Ahura Mazdy (Ormuzd) -
      boga światła i dobra, stwórcy świata. Ukazywał się on Zaratusztrze jeszcze kilka
      razy, udzielając mu kolejnych objawień. W jednej z owych następnych wizji prorok
      ujrzał przeciwnika Ahura Mazdy: ducha zła i ciemności Angra Mainju (Aryman).

Ścieranie się tych dwu potęg stało się osnową głoszonej przez Zaratusztrę nauki.
      Początkowo została ona odrzucona przez współplemieńców. Z czasem Zaratusztra
      zgromadził wokół siebie licznych zwolenników (zwanych ubogimi, przyjaciółmi bądź
      wiedzącymi), którzy stali się głosicielami nowej religii, zaratusztrianizmu.

Dalsze losy Zaratusztry nie są dokładnie znane, miał żyć jeszcze długo po
      nawróceniu Wisztaspy. Przypisuje mu się autorstwo Gat - najstarszej części Awesty.

wiem.onet.pl/wiem/0083a0.html

Zaratusztrianizm (między IX a VI w. p.n.e.) widok strony

Zaratusztrianizm, zaratustryzm, zoroastryzm, religia staroperska powstała w
      wyniku dokonanej przez Zaratusztrę między IX a VI w. p.n.e. reformy mazdaizmu.
      Jego świętą księgą jest Awesta, zwłaszcza przypisywane Zaratusztrze Gaty, i Jasna
      (szczególnie tzw. Jasna siedmiu rozdziałów) - wykład doktryny i rytuału
      zaratusztrianizmu.

Głosi on, że pomiędzy bogiem światła, dobra i prawdy Ahura Mazdą (Ormuzd), a
      duchem ciemności, zła i kłamstwa, związanym z materią Angra Mainju (Aryman) toczy
      się walka, zapoczątkowana wtargnięciem Angra Mainju w sferę światłości. Po jego
      stronie stoją demony, szczególnie złe duchy planetarne, natomiast po stronie
      Ahura Mazdy dobre i święte duchy, tzw. Amesza Spenta (Święci Nieśmiertelni).

Poglądy te tworzą składową dualistyczną zaratusztrianizmu - jest on jednak
      religią monoteistyczną, gdyż najwyższą czcią otacza tylko Ahura Mazdę, jego
      właśnie uznając za wyłącznego stwórcę świata i reguł moralnych. Człowiek,
      składający się wg zaratusztrianizmu z pierwiastka duchowego i cielesnego, jest
      uwikłany w walkę dobra ze złem i w każdym ze swych czynów opowiada się po którejś
      ze stron. We właściwym wyborze mają mu pomagać: daena (lub din - sumienie), urwan
      (lub rawan - rodzaj wewnętrznego zmysłu pozwalającego odróżnić dobro od zła) i
      frawaszi (anioł-stróż). Ów doczesny wybór ma skutek w życiu przyszłym, w wyniku
      sądu pośmiertnego człowiek może zostać zbawiony lub spadnie do piekieł z
      podobnego do ostrza miecza mostu Czinwat, po którym będą musieli przejść wszyscy
      zmarli, może też trafić do miejsca pośredniego (rodzaj czyśćca), gdzie dokona się
      jego oczyszczenie.

Wg apokaliptyki irańskiej, przy końcu świata pojawi się Saoszjant (Zbawiciel),
      nastąpi zmartwychwstanie umarłych oraz ostateczne starcie między dobrem a złem
      zakończone zwycięstwem dobra i odnowieniem stworzenia - we Wszechświecie zapanuje
      wówczas szczęście i pokój.

• Gość: ....ÿØÿà Re: ....................................Zarathushtra:) IP: *.cm-upc.chello.se 17.12.01, 00:23
        Czesc Max !
        Lubisz Tolkiena ?

www.zarathushtra.com/z/article/dgm/vol2.htm#article%201
        • Gość: max Tolkien? :)) IP: *.net.bialystok.pl 17.12.01, 00:30
          Gość portalu: ....ÿØÿà napisał(a):

> Czesc Max !
          > Lubisz Tolkiena ?

pytanie!smile jasne ze lubie! jedyne fantasy ktore moja cenzura-mozgu pozwala mi
          czytac!
          Tolkien to ultrakonserwa ( preteoretyk doskonalej monarchii )
          a sama ksiazka to majstersztyk ligwistykismile perfekcyjnie dopracowany swiat!
          korzenie tego swiata są jasne i trudno ich nie zauwazyc nawet dla laika smile) hihi

PS. Gdzie sa wyznawcy Mordoru? jak myslisz kim oni są?smile
          • Gość: ....ÿØÿà Re: Tolkien? :)) IP: *.cm-upc.chello.se 17.12.01, 00:41
            Gość portalu: max napisał(a):

> Gość portalu: ....ÿØÿà napisał(a):
            >
            > > Czesc Max !
            > > Lubisz Tolkiena ?
            >
            > pytanie!smile jasne ze lubie! jedyne fantasy ktore moja cenzura-mozgu pozwala mi
            > czytac!
            > Tolkien to ultrakonserwa ( preteoretyk doskonalej monarchii )
            > a sama ksiazka to majstersztyk ligwistykismile perfekcyjnie dopracowany swiat!
            > korzenie tego swiata są jasne i trudno ich nie zauwazyc nawet dla laika smile) hih
            > i
            >
            > PS. Gdzie sa wyznawcy Mordoru? jak myslisz kim oni są?smile
            ____________________________________________________________________

Proponuje przeczytanie interesujaca polemike z Tolkienem ...
            Kiryl J. Yeskow
            "Ostatni wladca pierscienia"
            historia Srodziemia oczyma wroga
            oficyna wydawnicza poznan
            ISBN 83-85290-10-9

• Gość: max czytalem obszerne fragmenty :)) IP: *.net.bialystok.pl 17.12.01, 00:51

> Gość portalu: max napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: ....ÿØÿà napisał(a):
              > >
              > > > Czesc Max !
              > > > Lubisz Tolkiena ?
              > >
              > > pytanie!smile jasne ze lubie! jedyne fantasy ktore moja cenzura-mozgu pozwala
              > mi
              > > czytac!
              > > Tolkien to ultrakonserwa ( preteoretyk doskonalej monarchii )
              > > a sama ksiazka to majstersztyk ligwistykismile perfekcyjnie dopracowany swiat
              > !
              > > korzenie tego swiata są jasne i trudno ich nie zauwazyc nawet dla laika smile
              > ) hih
              > > i
              > >
              > > PS. Gdzie sa wyznawcy Mordoru? jak myslisz kim oni są?smile
              > ____________________________________________________________________
              >
              > Proponuje przeczytanie interesujaca polemike z Tolkienem ...
              > Kiryl J. Yeskow
              > "Ostatni wladca pierscienia"
              > historia Srodziemia oczyma wroga
              > oficyna wydawnicza poznan
              > ISBN 83-85290-10-9

czytalem fragmenty! wiesz autentycznosc kogos poznaje sie po tym czy sam cos
              wymysli czy tylko poprzestawia role smile i moge zrozumiec ze facet robi to dla
              kaski smile bycie Mordorianem mysle ze jest ciekawsze od bycia hobbitem
              Mordorian nie wie kiedy dostanie noz w plecy! a taki hobbit to ma jedyne zajecie
              rozroznienie czy otwiera juz pusta beczke z piwem!:] czy to ciekawe?

hobbit max
              • Gość: ....ÿØÿà Re: czytalem obszerne fragmenty :)) IP: *.cm-upc.chello.se 17.12.01, 00:59
                Mordorianie to poddani totalitarnej wladzy ktora prawdopodobnie musiala im
                dawac jakas narkotyczno-magiczna satysfakcje..-)
                Jak sadzisz ?
                • Gość: max Re: czytalem obszerne fragmenty :)) IP: *.net.bialystok.pl 17.12.01, 01:04

> Mordorianie to poddani totalitarnej wladzy ktora prawdopodobnie musiala im
                  > dawac jakas narkotyczno-magiczna satysfakcje..-)
                  > Jak sadzisz ?

jak w kołchozie taka marchewka(?)! lub flaszka zamiast wypłaty!smile
                  • Gość: ....ÿØÿà Re: czytalem obszerne fragmenty :)) IP: *.cm-upc.chello.se 17.12.01, 01:13
                    mowa tu o wyzszych poziomach mordorianskiej struktury wladzy...
                    wladza nad marchewkami smile
                    kreatywna rola strachu..wink
                    • Gość: :<>: Zmiana tematu IP: *.cm-upc.chello.se 17.12.01, 02:09
                      www.xahlee.org/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka