Gość: Mosze IP: *.inter.net.il 30.12.01, 00:42 Moze ktos podac slowa piosenki Jacka Kaczmarskiego, Dziekuje z gory, Mosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wild Re: Czy jestem komunista, czy Polak, czy Zyd... IP: *.net.bialystok.pl 30.12.01, 00:44 a czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Czy jestem komunista, czy Polak, czy Zyd... IP: *.proxy.aol.com 30.12.01, 00:54 Gość portalu: wild napisał(a): > a czemu? bo on pedal,jego tata tesz i nie wiedzom kim som Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: Czy jestem komunista, czy Polak, czy Zyd... IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 30.12.01, 04:49 Przepraszam Jojo, czyżby Mosze wykorzystał Twoją niewinność, że wyciągasz na forum preferencje seksualne będące indywidualną sprawą każdego wolnego człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Czy jestem komunista, czy Polak, czy Zyd... IP: *.proxy.aol.com 30.12.01, 05:55 Gość portalu: ar napisał(a): > Przepraszam Jojo, czyżby Mosze wykorzystał Twoją niewinność, że wyciągasz na > forum preferencje seksualne będące indywidualną sprawą każdego wolnego > człowieka? Jakiekolwiek preferencje seksualne,tylko Twoim znane sa i Kobietom Waszym na obczyznie ciezko dupami pracujacymi na chleb dla mezow i dzieci ich w kraju,raz na jakis czas zywiolem z kary BOSKIEJ dotknietym! Otworzcie jeszcze raz ryje na wiosne o pomoc z U.S.A,to wam te ryje gipsem zakneblujemy,a nie dularami,a wiosna tez bedzie niedlugo i powodz niestety tez..., a co potem brudasy? Na detki znowu pajace z kraju demokratycznego,ktory sasiadow zza Buga nie uwaza,bo juz ZACHODNIM ZYCIEM ZYJECIE SKURWYSYNY NIEMYTE,TEGO WAM ZYCZE,ABYSCIE UTONELI W GNOJU SWOIM,GNOJU TAKIM,KTORYM PRZEZ STULECIA ZA SOBOM ZOSTAWIALISCIE! DOBREGO NOWEGO ROKU W GNOJOWISKU WAM ZYCZE W KTORYM UTONIECIE,A NIKT WAM REKI ZBAWIENNEJ NIE PODA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Do jojo IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 10:26 Napisalam to juz Izydorowi, ale i do ciebie z przyjemnoscia wysylam: Chłoptysiu, gdybym byla mezczyzna , to mialabym wieksze prawo ci (celowo z malej litery) to zacytowac. Otoz wielki POLSKI ŻYD i Genialny Aforysta, Stanislaw Jerzy Lec napisal kiedys fraszke: "DZIELI NAS KLASA PAN JESTES KUTAS JA MAM KUTASA" Dedykuje ci to , choc mezczyzna nie jestem, ale moze wysilisz resztki , o ile je kiedys miales, rozumu i sobie to wyobrazisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: Czy jestem komunista, czy Polak, czy jojo IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 31.12.01, 02:21 Jojo, czytajac wypowiedzi na forum, w których posługujesz się soczystą polszczyzną wnoszę żeś Polak. W związku z tym nurtuje mnie pytanie: jak możesz nie doceniać pracy swojej całej rodziny (matki, żony, dzieci)dla utrzymania takich jak ty, pozostawionych w kraju? Dziękuję za życzenia, których treść przesyłam także Tobie i całej Twojej ciężko zapracowanej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Czy jestem komunista, czy Polak, czy Zyd... IP: *.ists.pl 01.01.02, 13:29 JOjo, ty już żyjesz w gnojowisku Odpowiedz Link Zgłoś
kunce Re: Czy jestem komunista, czy Polak, czy Zyd... 30.12.01, 09:31 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Moze ktos podac slowa piosenki Jacka Kaczmarskiego, > Dziekuje z gory, > Mosze To cytat z piosenki OPOWIEŚĆ PEWNEGO EMIGRANTA - Nie bój się, nie zabraknie. To krajowa czysta. Ja, widzisz, przed wojną byłem komunista. Bo ja chciałem być kimś, bo ja byłem Żyd, A jak Żyd nie był kimś, to ten Żyd był nikt. Może stąd dla świata tyle z nas pożytku, Że bankierom i skrzypkom nie mówią - ty żydku! Ja bankierem nie byłem, ani wirtuozem, Wojnę z Rosja przeżyłem, oswoiłem się z mrozem, I na własnych nogach przekroczyłem Bug, Razem z Armią czerwoną, jako Politruk. Ja byłem jak Mojżesz, niosłem Prawa Nowe, Na których się miało oprzeć odbudowę. A potem mnie - lojalnego komunistę Przekwalifikowali na manikiurzystę. Ja kochałem Mozarta, Bóg - to dla mnie Bach, A tam, gdzie pracowałem - tylko krew i strach. Spałem dobrze - przez ścianę słysząc ludzkie krzyki A usnąć nie mogłem przy dźwiękach muzyki. W następstwie Października, tak zwanych "wydarzeń" Już nie byłem w Urzędzie, byłem dziennikarzem. Ja znałem języki, nie mnie uczyć jak Pisać wprost, to, co można pisać na wspak. Wtedy myśl się zrodziła - niechcący być może, Żem się z krajem tym związał - jak mogłem najgorzej. Za tę hańbę zasługi - Warszawa czy Kraków - Gomułka nam powiedział - Polska dla Polaków. Już nie dla przybłędów Pospolita Rzecz - Wiesław, jak Faraon, popędził nas precz. I szli profesorowie, uczeni, pisarze, Pracownicy Urzędu, szli i dziennikarze. W Tel-Awiwie właśnie, zza rogu, z rozpędu Wpadłem na byłego kolegę z Urzędu, I pod Ścianą Płaczu iść mi było wstyd - Czy ja komunista, czy Polak, czy Żyd? Nie umiałem jak on, chwały czepać teraz, Z tego, że się z bankruta robi bohatera. Wyjechałem. Przeniosłem się tutaj, do Stanów. Mówią - czym jest komunizm - ucz Amerykanów. Powiedz im co wiesz, co na sumieniu masz, A odkupisz grzechy i odzyskasz twarz. A ja przecież nie umiem nawet ująć w słowa Jak wygląda to, com - niszcząc - budował. I tak sam sobie zgotowałem zgubę: Meloman - nie skrzypek, nie bankier - a ubek, Oficer polityczny - nie russkij gieroj. Ani Syjonista, ani też i goj! Jak ja powiem Jehowie - Za mną, Jahwe stań Z tą Polską związany pępowiną hańb! Jeśli jesteś zainteresowany zapisem nutowym, mogę zaskanować i także przesłać. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Dziekuje... :-))) IP: 194.90.236.* 30.12.01, 09:46 Bardzo dziekuje, na nutach niestety nie znam sie...(falszuje bardzo) Pozdrawiam, Mosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Mosze, zawiodles mnie... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 09:55 Mosze, zawiodles mnie ! Ty falszujesz ! A ja zawsze twierdzilam, ze do czego, jak do czego, ale do muzyki to jednak "Żydzi sa narodem wybranym" . A tu taka wiadomosc... Zalamalam sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Mosze, zawiodles mnie... IP: 194.90.236.* 30.12.01, 10:57 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Mosze, zawiodles mnie ! Ty falszujesz ! A ja zawsze twierdzilam, ze do czego, > jak do czego, ale do muzyki to jednak "Żydzi sa narodem wybranym" . A tu taka > wiadomosc... Zalamalam sie... No body is perfect... my dear. Pzdr, Mosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Mosze, zawiodles mnie... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 11:24 Gość portalu: Mosze napisał(a): > No body is perfect... my dear.< I wish You are > Pzdr, Mosze< Ja toże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Czy jestem komunista, czy Polak, czy Zyd... IP: *.ists.pl 01.01.02, 13:31 kunce napisał(a): > Jeśli jesteś zainteresowany zapisem nutowym, mogę zaskanować i także przesłać. > Pzdr. Dziękuję, nie skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce a Leszek na to: nie skorzystam IP: *.chello.pl 01.01.02, 13:34 nie bardzo, Leszku, rozumiem - z czego nie skorzystasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian do mosze IP: 217.153.118.* 01.01.02, 13:20 Jezeli interesuje cie ta piosenka w calosci to przeslij mi swoj adres e-mail. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: do mosze IP: 217.153.118.* 01.01.02, 13:22 bylbym zapomnial. Moj adres to emilian@radom.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: do Emiliana... :-)) IP: *.inter.net.il 02.01.02, 19:35 Gość portalu: emilian napisał(a): > bylbym zapomnial. > Moj adres to emilian@radom.net Dziekuje bardzo, Jak moze zauwazyles to kilka postow wyzej, "kunce@poczta.gazeta.pl" podal juz slowa tej piosenki. Wlasnie nie wiem z jakiej okazji Jacek spiewal i dlaczego tak spiewial, moze wiesz ? Serdecznie pozdrawiam, Mosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: do Emiliana... :-)) IP: 217.153.118.* 04.01.02, 08:53 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Wlasnie nie wiem z jakiej okazji Jacek spiewal i dlaczego tak spiewial, moze > wiesz ? Nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie, wszystko w tej piosence wydaje mi sie jasne a takze sadze ze dla ciebie powinno byc jeszcze jasniejsze poniewaz jestes chyba ode mnie starszy i lepiej sie w tym orientujesz (ja urodzilem sie w roku 1973). No ale sprubuje. Jacek jako osoba uwazana za "barda narodowego", napewno czul sie w obowiazku aby opisac w swoich piosenkach Polske taka jaka zastal, z jej wewnetrznymi sprzecznosciami, szalenstwami, problemami itp. Slowami swojego rozmowcy w tej piosence naswietla nam jeden z takich problemow, a mianowicie kwestie polsko- zydowska w okresie po II wojnie swiatowej. Chcialem zauwazyc ze nie ma w tej piosence jakichs kategorycznych ocen ktore stawialy by Zydow czy Polakow jako jednoznacznie dobrych czy zlych. Jak mowilem w poprzednim poscie moge ci udostepnic ta jak i inne jego piosenki. Jednak wolal bym to zrobic bardziej "prywatnie", aby nie byc scigniety za piractwo (jezeli rozumiesz o co chodzi). Potrzebny mi jest tylko twoj e-mail. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze carmenf@netvision.net.il IP: 194.90.236.* 04.01.02, 09:03 Gość portalu: emilian napisał(a): > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > Wlasnie nie wiem z jakiej okazji Jacek spiewal i dlaczego tak spiewial, mo > ze > > wiesz ? > > Nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie, wszystko w tej piosence wydaje mi sie jas > ne > a takze sadze ze dla ciebie powinno byc jeszcze jasniejsze poniewaz jestes chyb > a > ode mnie starszy i lepiej sie w tym orientujesz (ja urodzilem sie w roku 1973). > > No ale sprubuje. > Jacek jako osoba uwazana za "barda narodowego", napewno czul sie w obowiazku ab > y > opisac w swoich piosenkach Polske taka jaka zastal, z jej wewnetrznymi > sprzecznosciami, szalenstwami, problemami itp. Slowami swojego rozmowcy w tej > piosence naswietla nam jeden z takich problemow, a mianowicie kwestie polsko- > zydowska w okresie po II wojnie swiatowej. > Chcialem zauwazyc ze nie ma w tej piosence jakichs kategorycznych ocen ktore > stawialy by Zydow czy Polakow jako jednoznacznie dobrych czy zlych. > Jak mowilem w poprzednim poscie moge ci udostepnic ta jak i inne jego piosenki. > > Jednak wolal bym to zrobic bardziej "prywatnie", aby nie byc scigniety za > piractwo (jezeli rozumiesz o co chodzi). Potrzebny mi jest tylko twoj e-mail. > > pozdrawiam > Dziekuje bardzo. Powyzej jest moj mail. W jakim miesiacu urodziles sie, bo ja poszlem na ciezka wojne 6.10.1973 i wszyscy mysleli ze to juz ostatnia... Serdecznie pozdrawiam, Mosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: carmenf@netvision.net.il IP: 217.153.118.* 04.01.02, 09:23 Urodzilem sie w Radomiu i tu jak narazie mieszkam a tzw. "wydazenia radomskie" przezylem w dzieciecym wozku wiec na ten temat (choc nie wiem czy dla ciebie interesujacy) tez niewiele moge ci powiedziec. Maila ci juz wyslalem. Na podana lokalizacje powinienes wejsc bez koniecznosci podania hasla, ktore niemniej jednak takze ci przeslalem. Do odtworzenia zamieszczonych tam utworow bedziesz potrzebowal jakigos programu czytajacego pliki w formacie .mp3. (np. winamp) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś