Dodaj do ulubionych

59% ...Ankieta!

IP: *.red.bezeqint.net 02.11.03, 07:24
Unia zrobila ankiete wsrod 15 panstw, wzielo udzial 7,515 obywateli Unii,
jake jest najniebezpieczne panstwo na swiecie...?
wyniki:

1. Izrael - dostal 59%
2. Polnocna Korea.
3. Iran.
4. Afganistan.
5. Irak.
6. USA.

Dzieki obywatelom Unii, dostalismy odpowiedz dlaczego tak nie lubia Zydow-
Izraelczykow-Syjonistow-obrzezancow itd...itd...
Wszystkich laczy jedne slowo:

A N T Y S E M I T Y Z M

Nic sie nie stalo, Zydzi juz przeszlo 2000 lat tak czuja...
Tak tez bada czuli jeszcze 2000, 3000, 10,000 lat!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gomez Re: 59% ...Ankieta! IP: 217.144.196.* 02.11.03, 07:55
      no pewnie ze antysemityzm nawet jesli prawda.pod to jedno slowo da sie
      podciagnac wszystko
    • Gość: EUROMIR OCENA ZYDOWSKIEJ WOJNY I SZOWINIZMU IP: *.cm-upc.chello.se 02.11.03, 08:20
      Szanowny Panie Mosze,

wynik ankiety przypisuje Pan europejskiemu antysemityzmowi. To banalne
      tlumaczenie. Czy nie sadzi Pan jednak, ze rezultat ten mozna tlumaczyc rowniez
      innymi, o wiele grozniejszymi zjawiskami? Na przyklad wewnetrzna i zewnetrzna
      polityka Izraela?
      Gdyz ja uwazam, iz to ona wlasnie powoduje, iz Izrael jest postrzegany jako
      panstwo grozne, nieobliczalne, niebezpieczne.

Czy zna pan Europe ? Czy wie Pan jak duza, autentyczna wage w tutejszych
      spoleczenstwach przywiazuje sie do prawdziwej demokracji ?

A w Izraelu demokracja jest tylko udzialem Zydow. Obywatele pochodzenia
      arabskiego sa obywatelami drugiej kategorii. Chyba wie Pan najlepiej czym sie
      roznia ich prawa od Panskich.
      To sie nie podoba w Europie.

Czy wie Pan jak postrzegana jest przez zwyklych ludzi w Europie nielegalna
      okupacja Palestyny, nieprzestrzeganie rezolucji ONZ, umow i ustalen
      miedzynarodowych?

Wyniki ankiety mowia same za siebie. Europejczycy boja sie panstwa agresywnego
      w polityce zagranicznej, dysponujacego bronia atomowa, dajacego znaki, iz w kaz
      dej chwili gotowe jest jej uzyc. Niechetnego do rozmow pokojowych z
      Palestynczykami, budujacego mury na swych granicach. Oszukujacego w
      rokowaniach, wbrew umowom i ustaleniom budujacego osiadla i miasta na terenach
      okupowanych.

Niepopularnosc za te dzialania to i tak niska cena, ktora Izrael placi za swoja
      polityke. Taka polityka nie podoba sie zyjacym w prawdziwych, pokojowych
      demokracjach mieszkancom Europy. Protestuja i tak slabiej, anizeli przeciw
      wojnie w Wietnamie, czy Jugoslawii. Niech Pan pamieta, ze w duzym stopniu jest
      to zasluga pamieci Holocaustu, ktora Izrael cynicznie dzis wykorzystuje.

Nie jst przypadkiem, ze w ankiecie Izrael znalazl sie w towarzystwie takich
      krajow jak Korea Pln., Iran, USA. To te kraje wlasnie odbierane sa przez opinie
      publiczna w Europie jako najbardziej grozne, szowinistyczne, nieobliczalne w
      swoich zachowaniach. I prosze mi wierzyc, ta ocena nie jest wynikiem
      antysemityzmu, antykoreanizmu, czy antyamerykanizmu, lecz ich polityki, ktore
      te kraje w jakis sposob bardzo podobnie prowadza.

Pozdrawiam Pana :

Euromir
      • Gość: Elba Re: Brawo Panie Euromirze! IP: *.dc.dc.cox.net 02.11.03, 15:45
        Bardzo trafna ocena sytuacji. Rowniez w USA coraz wiecej slyszy sie podobnych
        opinii.
      • Gość: rafal Re: OCENA ZYDOWSKIEJ WOJNY I SZOWINIZMU IP: *.proxy.aol.com 02.11.03, 16:29
        Niech pana doda do tego, ze unia wydala w ramach pomocy Palestynie kilkaset
        milionow € (b. grubo pow. miliarda) w ciagu ostatnich patu lat na urzadzenia,
        ktore zostaly calkowicie przez Izrael wybiorczo zniszczone(m.inn. lotnisko,
        budynki panstwowe).
        Czy mozna sie dziwic, ludziom ktorzy widzac czesc swych oddanych pieniedzy w
        taki bandycki sposob niszczony wyrazaja taka a nie inna opinie?
      • Gość: wikul Ocena bezpieczeństwa wewnętrznego na terenie... IP: *.acn.waw.pl 02.11.03, 21:56
        ...poszczególnych państw .

Oczywiście Szanowny Pan Euromir wszędzie widzi winę Izraela i jego władz .
        Ten schemat w myśleniu niedopuszcza możliwości że jakaś część ankietowanych po
        prostu uznała że na terenie tych państw jest niebezpiecznie . Można po prostu
        znaleźć się w miejscu gdzie atrabski terrorysta zechce "wybuchnąć" . Tą tezę
        uprawdopodabnia czołówka państw na tej liście .
        P.S. Nie znam dokładnie tej ankiety ale wygląda na to że pytanie/a zostały/a
        sformułowane nieprecyzyjnie , a może nawet tendencyjnie .
    • wojcd Re: 59% ...Ankieta! 02.11.03, 09:24
      Mosze
      to nie jest antysemityzm. To jest ostrzezenie dla Izraela.

Wojciech
      • Gość: Mosze Wiemy... IP: *.red.bezeqint.net 02.11.03, 09:47
        ...i dlatego, nie polegamy sie wiecej na nikogo...
        Jak nie bedziemy silni, to znowu moze byc Holokaust i ci wszyscy co popieraja
        ta ankiete, beda jeszcze pomagac i klaskac,jak to bylo w tych ciemnych latach
        1939-1945...
        Pamietamy pogromy jakie byly w Europie, nic sie nie zmienilo niestety tylko
        zamiast Zydow to teraz jest Izrael...
        Zobaczcie, USA jest tez w tej samej kategorii co Iran-Irak-Afganistan...
        USA, to nie demokratyczny kraj, tylko Unia oni wszystko wiedza i rozumia....
        Uwazajcie ze ten balwan (Unia) jeszcze kiedys nie obroci sie przeciw swoim
        stworzycielem...marsz juz zaczal sie ...Niemcy i Francja czekaja znowu...
        • d_nutka Re: Mosze 02.11.03, 10:25
          Gość portalu: Mosze napisał(a):

> ...i dlatego, nie polegamy sie wiecej na nikogo...
          > Jak nie bedziemy silni, to znowu moze byc Holokaust i ci wszyscy co popieraja
          > ta ankiete, beda jeszcze pomagac i klaskac,jak to bylo w tych ciemnych latach
          > 1939-1945...
          > Pamietamy pogromy jakie byly w Europie, nic sie nie zmienilo niestety tylko
          > zamiast Zydow to teraz jest Izrael...

nie przejmuj się tymi opiniami tutaj
          cokolwiek powiesz na obronę Izraela zawsze w Europie będzie źle odebrane
          tak już jest i tego nie zmienisz ani ty, ani ja.

Europa woli mieć zamknięte oczy na wroga, który jemu rzeczywiscie zagraża, bo
          jest mniej widoczny niż Żyd i Izrael
          ten wróg tkwi w nich samych, w Europejczykach, a to zobaczyć jest najtrudniej a
          dla większości wręcz niemożliwe
          pozdrawiam
          d_nutka
        • Gość: kontra odkłamcie historię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.03, 10:48

> ...i dlatego, nie polegamy sie wiecej na nikogo...
          > Jak nie bedziemy silni, to znowu moze byc Holokaust i ci wszyscy co
          popieraja
          > ta ankiete, beda jeszcze pomagac i klaskac,jak to bylo w tych ciemnych
          latach
          > 1939-1945...
          > Niemcy i Francja czekaja znowu...

Może Żydzi pójdą po rozum do głowy i w końcu zobaczą, że prawdziwy,
          naprawdę grożny antysemityzm jest w Niemczech, Francji i Rosji.

Nie w Polsce !

Nie życzę Wam, byście ponownie jak to przez WIELESET lat było szukali
          schronienia w Polsce.

Pierwszy krok to odkłamanie historii. Zdjąć różowe okulary.
        • Gość: wro23 Re: Wiemy... IP: *.ds.uni.wroc.pl 02.11.03, 10:52
          jesli ty powiadasz ze USA to kraj demokratyczny
          to puknij sie w głowę, bush przegrał wybory a rządzi,
          to największe zagrozenie
          (Dla mnie tuz za izraelem) dla przyszlosci swiata,

czy korea? czy iran? uzyly bomby atomowej przeciwko komus?
          dlaczego usa mogą uzywać a korea i iran nie mogą posiadac?

Viva palestina!
          • oleg3 bush przegrał wybory a rządzi, 02.11.03, 10:57
            Gość portalu: wro23 napisał(a):

>bush przegrał wybory a rządzi,

To ty wyrokujesz o ważności i wyniku wyborów w USA? Zdaje mi się,że należy to
            do konstytucyjnych organów USA jaki i każdego innego kraju.
    • Gość: Jżóef Zawadzki Panie Mosze, może czas zapytać dlaczego tak jest IP: *.icm.edu.pl 02.11.03, 10:24
      i zacząć coś zmieniać na lepsze?
      • d_nutka Re: Panie Mosze, może czas zapytać dlaczego tak j 02.11.03, 10:29
        Gość portalu: Jżóef Zawadzki napisał(a):

> i zacząć coś zmieniać na lepsze?

Józku
        do tej powry starałam się "nie wchodzić" na twoje ścieżki, ale jesli zabrałeś
        tu głos i od razu z wyrokiem "zmieńcie się" to na to nie mogę milczeć.
        czy ty tu na forum przez tak krótki czas swojego uczestnictwa masz więcej
        wrogów czy przyjaciół?
        kazdy wróg tutejszy ci powie( i mówił) Józku-zmień się, zaprzestań itd. itp
        d_
        • Gość: Józef Zawadzki O Przenikliwa Pani Danuto.Rzekłem "coś zmieniać IP: *.icm.edu.pl 02.11.03, 10:39
          na lepsze", a nie "zmieńcie się". To chyba różnica o Przenikliwa. Z perly np. "ludzia" nie zrobisz, możliwości zmian ograniczone są.
    • monopol Do Mosze 02.11.03, 10:59
      Mimo mojej krytycznej postawy wobec niektórych poczynań władz państwa Izrael (
      mam tu oczywiście na myśli konflikt z Palestyńczykami ), nie uznaję tego kraju
      za niebezpieczny dla świata. Uważam, że opinia taka byłaby przesadna.
      Niewłaściwie prowadzona polityka lokalna nie stanowi zagrożenia globalnego.
      Uznanie Izraela za najniebezpieczniejsze państwo świata przez obywateli
      okupowanych ziem palestyńskich nie dziwi mnie absolutnie, natomiast podobne
      poglądy wśród Europejczyków wydają mi się nieuzasadnione.

Pozdrawiam.
      • Gość: Józef Zawadzki Panie Mosze, ten Prowaty Kondom monopol, tak się IP: *.icm.edu.pl 02.11.03, 11:20
        zna na polityce jak prezerwatywach właśnie. Ten Złamany Skalpel utrzymuje że kondom jest barierą dla wirusa HIV, co jest oczywistym fałszem wg. wielu badań ( brtyjskich, niemieckich, Światowej Organizacji Zdrowia). Sam on , inaczej szlachetny, jest dowodem rzeczowym na to , że nawet dla plemników lateks czasem nie jest barierą.Wiem , że ocenia Pan monopola w sposób własciwy , czyli jako snajperowego kretynka.
        • kanalia11 Jozus!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.11.03, 21:54
          Skad w tobie tyle nienawisci????????
      • gini Re: Do Mosze 02.11.03, 12:06
        monopol napisał:

> Mimo mojej krytycznej postawy wobec niektórych poczynań władz państwa Izrael
        (
        > mam tu oczywiście na myśli konflikt z Palestyńczykami ), nie uznaję tego
        kraju
        > za niebezpieczny dla świata. Uważam, że opinia taka byłaby przesadna.
        > Niewłaściwie prowadzona polityka lokalna nie stanowi zagrożenia globalnego.
        > Uznanie Izraela za najniebezpieczniejsze państwo świata przez obywateli
        > okupowanych ziem palestyńskich nie dziwi mnie absolutnie, natomiast podobne
        > poglądy wśród Europejczyków wydają mi się nieuzasadnione.
        >
        > Pozdrawiam.
        >
        Monopolu, jezeli wezmiesz pod uwage, ze Izrael jest goracym zwolennikiem
        rozwiazan wojennych a nie pokojowych to nic dziwnego, ze ludzie tych rozwiazan
        nie chca popierac.
        Zobacz sobie watki Mosze, w ktorych zacheca za swoim premierem do atakowania a
        to Iraku, a to Iranu a to Syrii.
        Antysemityzm to zdaje sie postawa Europejczykow, ktorzy nie chca umierac za
        Izrael a wg Mosze powinni.
        • monopol Do Ani 02.11.03, 12:30
          Aniu - całkowicie jest dla mnie zrozumiałe to, że ludzie nie chcą popierać
          działań wojennych, tym bardziej, że w konflikcie Izraelsko-Palestyńskim nie ma
          żadnego wytłumaczenia dla wprowadzania takich działań. Terroryzm w tamtym
          rejonie świata jest wypadkową trwającej od lat nieumiejętnej polityki lokalnej
          Izraela, pewnej nieustępliwości władz tego państwa wobec dążących do
          niepodległości Palestyńczyków. Jednak moim zdaniem nie tłumaczy to w
          wystarczającym stopniu wyniku sondażu przytoczonego przez Mosze. Izrael nie
          stanowi bezpośredniego zagrożenia dla Europy, wobec tego obywatele UE nie
          powinni uznawać go za najniebezpieczniejszy kraj świata.

Nie wiem czy wyrażona w sondażu postawa Europejczyków wynika z ich
          antysemityzmu, osobiście nie sądzę, że tak jest, nie można bowiem utożsamiać
          niechętnych Żydom poglądów z opinią na temat państwa Izrael.

Nie rozumiem Twoich słów o "niechęci Europejczyków do umierania za Izrael". Czy
          ktokolwiek stawiał mieszkańców naszego kontynentu przed taką alternatywą?

• Gość: ktos Re: Do Ani IP: *.acn.pl 02.11.03, 16:38

> Izrael nie
            > stanowi bezpośredniego zagrożenia dla Europy, wobec tego obywatele UE nie
            > powinni uznawać go za najniebezpieczniejszy kraj świata.

Dla obywateli UE nie ma znaczenia, czy Izrael jest bezposrednim zagrozeniem, czy tylko katalizatorem. Bo efekt ten sam, nieprawdaz? No wlasnie... Obywatele UE maja chyba wiecej rozsadku, niz Ty...
            • monopol Do Ktosia 02.11.03, 17:17
              Gość portalu: ktos napisał(a):

> Dla obywateli UE nie ma znaczenia, czy Izrael jest bezposrednim zagrozeniem,
              cz
              > y tylko katalizatorem.

Hej, hej Ktosiu - nie rozpędzaj się. Wytłumacz mi proszę czego katalizatorem
              jest Izrael? Masz zapewne na myśli ewentualną agresję Arabów skierowaną przeciw
              krajom europejskim, przyznaj, że to masz na myśli. Ten mechanizm zależności ma
              już niestety za dużo przełożeń. Jeśli Izrael podpada Arabom, a oni mają o to
              pretensje do Europy, to dlaczego niby mamy uznawać Izrael za państwo winne
              temu, że pretensje te są niewłaściwie skierowane? Wytłumacz mi to proszę Ktosiu.

> Bo efekt ten sam, nieprawdaz? No wlasnie... Obywatele UE
              > maja chyba wiecej rozsadku, niz Ty...

Wiesz z efektami to nie jest tak prosto, jakby się wydawało. Jeśli pan Kowalski
              zabije panią Jankowską, to efekt jest podobny jak w przypadku, gdyby pani
              Jankowskiej spadła na głowę cegła. Pani Jankowska w obu sytuacjach za cholerę
              nie żyje. Różnica tkwi w przyczynie.

Powyższy przykład nie ma żadnego związku z prowadzoną przez nas dyskusją,
              jednak dobrze ukazuje bezsensownośc twierdzeń o podobieństwie efektów.

Pozdrawiam.
              • Gość: ktos Re: Do Ktosia IP: *.acn.pl 02.11.03, 20:41

> Hej, hej Ktosiu - nie rozpędzaj się. Wytłumacz mi proszę czego katalizatorem
                > jest Izrael?

Katalizatorem agresji jednech panstw na inne. W szczegolnosci katalizatorem agresji USA na kraje arabskie.

> Masz zapewne na myśli ewentualną agresję Arabów skierowaną
                > przeciw krajom europejskim, przyznaj, że to masz na myśli.

Nie, tego nie mialem na mysli. Ja w ogole nie widze tej rzekomej agresji panstw arabskich na Europe.

> Ten mechanizm zależności ma
                > już niestety za dużo przełożeń. Jeśli Izrael podpada Arabom, a oni mają o to
                > pretensje do Europy, to dlaczego niby mamy uznawać Izrael za państwo winne
                > temu, że pretensje te są niewłaściwie skierowane?

Ale ja nie widze tej pretensji Arabow do Europy. Widze pretensje do USA tylko.

> Wytłumacz mi to proszę Ktosiu.

Wytlumaczylem.
                • monopol Do Ktosia ponownie 02.11.03, 20:47
                  Gość portalu: ktos napisał(a):

> > Hej, hej Ktosiu - nie rozpędzaj się. Wytłumacz mi proszę czego katalizator
                  > em
                  > > jest Izrael?
                  >
                  > Katalizatorem agresji jednech panstw na inne. W szczegolnosci katalizatorem
                  agr
                  > esji USA na kraje arabskie.

Ach więc to tak. No dobrze, a gdzie zagrożenie dla Europy? Gdzie "największe
                  zagrożenie dla świata"? Jeśli, jak piszesz, Izrael jest tylko katalizatorem
                  reakcji nazwanej przez Ciebie "agresją USA na kraje arabskie", to dlaczego
                  Europejczycy nie zagłosowali przede wszystkim na Stany Zjednoczone właśnie?
                  Niespójne to co piszesz jest z wynikiem tego sondażu.

Pozdrawiam.
                  • Gość: ktos Re: Do Ktosia ponownie IP: *.acn.pl 02.11.03, 21:35

> Ach więc to tak. No dobrze, a gdzie zagrożenie dla Europy? Gdzie "największe
                    > zagrożenie dla świata"?

Izrael wlasnie nim jest. Bo doprowadzi do wielkiego bliskowschodniego konfliktu.

> Jeśli, jak piszesz, Izrael jest tylko katalizatorem
                    > reakcji nazwanej przez Ciebie "agresją USA na kraje arabskie", to dlaczego
                    > Europejczycy nie zagłosowali przede wszystkim na Stany Zjednoczone właśnie?
                    > Niespójne to co piszesz jest z wynikiem tego sondażu.

Bo USA sa tylko narzedziem. Zawsze mozg najwazniejszy przeciez. Zreszta USA tez wysoko sa w tym sondazu.
    • rabbi.w narodowy socjalista ciągle bluzni na religie J.? 02.11.03, 11:25
      www.jewsagainstzionism.com/books.htm
      ci ten 'antysemityzm' jest potrzebny jak woda na diabelski młyn - masz religie
      tam gdzie masz - nic ciebie tu nieuratuje

51 Documents: Zionist Collaboration With the Nazis

• rabbi.w zio-soc-hobby to 'dotacja' i wszelka propaganda... 02.11.03, 11:30
        podporządkowujaca wszystko jednemu celowi - dotacji chodzby po trupach - kult
        mamona i baala

---------------------------------------------------------------------------
        The Transfer Agreement:

The Dramatic Story of the Pact Between the Third Reich and Jewish Palestine

by Edwin Black

In 1933, the Zionist movement concluded a controversial pact with the Third
        Reich transferring some 60,000 Jews and $100 million to Jewish Palestine.

www.jewsagainstzionism.com/books.htm

a ta przykrywka z 'religijnością' to pozór - facet aż cieknie od narodowego
        socjalizmu - jeszcze raz poczytaj biblie naziolku - pisze tam - 'nie kradnij' (
        rządowa pensja '
    • rabbi.w biedak im bardziej się stara budować 'państwo' 'I" 02.11.03, 11:37
      tym wiekszy drenaż naiwnych - naród wybrany bez ropy - poskarżyłeś się dla J.?
      hej? pomódl sie wreszcie o rozumek dla siebie i dla mosadu bo...

Żyd kiedy buduje goverment czci baala neguje dekalog ( religia J. nie jest
      taka łatwa Mojżeszku )

"Każdy kto ma choćby myśl konieczności [istnienia] "Państwa", jest to równe z
      bałwochwalstwem"
      Rabbi Joel Teitelbaum

"[Tora] zabrania nam abyśmy walczyli o pojednanie czy posiadanie ziemi, w
      sposób inny niż duchowy."
      Rabbi S. R. Hirsch

"Nie z własnej woli opuściliśmy ziemię Izraela, i nie z własnej mocy powrócimy
      do ziemi Izraela."
      Rabbi S.D. Schneerson

www.rense.com/general44/llfd.htm
    • ada08 Re: 59% ...Ankieta! 02.11.03, 11:58

> Unia zrobila ankiete wsrod 15 panstw, wzielo udzial 7,515 obywateli Unii,
      > jake jest najniebezpieczne panstwo na swiecie...?
      > wyniki:
      >
      > 1. Izrael - dostal 59%

Pesymista powie: 59% wyraziło tę opinię.
      Optymista powie: 41% nie podziela jej smile
      Pozdr.
      a.
      • gini Re: Ciekawe 02.11.03, 12:17
        Izrael/Rocznica śmierci Icchaka Rabina

(PAP) 01-11-2003, ostatnia aktualizacja 01-11-2003 23:43

1.11.Tel Awiw (PAP/AFP/AP) - Dziesiątki tysięcy ludzi zgromadziły się w sobotę
        wieczór na Placu Rabina w Tel Awiwie by uczcić ósmą rocznicę zamordowania
        premiera Icchaka Rabina, zastrzelonego 4 listopada 1995 roku przez skrajnie
        prawicowego Izraelczyka

Zdaniem organizatorów w zgromadzeniu uczestniczyło 150 tys. osób, zaś zdaniem
        policji było ich 70 tysięcy. Podkreślano, że było to największa liczba osób,
        jakie przyszły na spotkanie od czasu zamordowania Rabina

W tłumie widać było wiele transparentów popierających tzw

inicjatywę genewską, czyli nieoficjalny plan pokojowy opracowany przez
        osobistości izraelskie i palestyńskie. Inicjatywa ta została kategorycznie
        odrzucona przez rząd Ariela Szarona. Osoby przemawiające podczas zgromadzenia
        nie wspominały natomiast o tym planie, bowiem zrodził się on z inicjatywy
        Jossiego Beilina, który nie ma najlepszych stosunków z izraelską Partią Pracy

Przewodniczący Partii Pracy Szimon Peres zaapelował do władz izraelskich, by
        podjęły niezwłocznie negocjacje z premierem palestyńskim Ahmadem
        Korei. "Oczywiście jest on patriotą palestyńskim, a nie izraelskim, lecz w
        interesie swojego narodu sprzeciwia się on terroryzmowi. Mamy w nim prawdziwego
        partnera" - mówił Peres

Podczas zgromadzenia potępiono sprofanowanie pomnika Rabina postawionego w
        miejscu jego śmierci. W nocy z czwartku na piątek nieznani sprawcy,
        prawdopodobnie prawicowi ekstremiści, pomalowali pomnik farbą. Akt ten potępił
        również premier Ariel Szaron

Zgromadzenie było ochraniane przez półtora tysiąca policjantów, zaś mówcy, ze
        względów bezpieczeństwa, przemawiali zza kuloodpornej szyby. (PAP) jr/
        3319,3460

.Ciekawe czy Ci , Izraelczycy, ktorzy preferuja porozumienia genewskie to tez
        antysemici wg Mosze.

• rabbi.w ciekawe moze byc jeszcze to... 02.11.03, 12:26
          gini napisała:

> .Ciekawe czy Ci , Izraelczycy, ktorzy preferuja porozumienia genewskie to
          tez
          >
          > antysemici wg Mosze.

czy sa ci co uwazaja Mojżesza za antysemite smile
        • pan.scan Jeśli pójdziesz ze mną 02.11.03, 12:29
          do knajpy w Brukseli albo w Warszawie, gdzie sobie pogadamy co zrobić by na FA
          nie żarto się na noże - to możemy to również nazwać "porozumieniem warszawskim
          albo belgijskim". Między Gini a Scanem.

70 % ludności Izraela chce pokoju i chce bezpieczeństwa. 100% Palestyńczyków
          akceptuje zamachy bombowe - to wg badań Palestyńczyków - było o tym parę dni
          temu. Do tanga trzeba dwojga.
          • gini Re: Jeśli pójdziesz ze mną 02.11.03, 13:27
            pan.scan napisała:

> do knajpy w Brukseli albo w Warszawie, gdzie sobie pogadamy co zrobić by na
            FA
            > nie żarto się na noże - to możemy to również nazwać "porozumieniem
            warszawskim
            > albo belgijskim". Między Gini a Scanem.
            >*****
            Propozycja nie do odrzucenia.
            > 70 % ludności Izraela chce pokoju i chce bezpieczeństwa. 100% Palestyńczyków
            > akceptuje zamachy bombowe - to wg badań Palestyńczyków - było o tym parę dni
            > temu. Do tanga trzeba dwojga.
            Moj cytat zdaje sie mowi o tym, ze nie wszyscy Zydzi daza do wojny.
            Ale i to co piszesz o tych 100% Palestynczykow tez chyba nie jest prawda.
            Z kims ktos rozmawial w Genewie .
            Ja jestem za rozmowami, czy to w Brukseli czy w Warszawie czy w Genewie.
            Jestem slaba kobieta boje sie,rozwiazan silowych.
            Zal mi tych Amerykanow, ktorzy co dzien gina w Iraku, zal mi ich rodzin.
            Po co to wszystko.
          • Gość: EUROMIR DO PANA SCANA PYTANIE O MOTYWACJE IP: *.cm-upc.chello.se 02.11.03, 19:20
            Mily Panie Scanie,

przyzna Pan, iz Panskie przeciwstawienie :

"70 % ludności Izraela chce pokoju i chce bezpieczeństwa. 100% Palestyńczyków
            akceptuje zamachy bombowe"

... troche dziwne. Ma ono - tak jak by - cos wspolnego z przyslowiowym grochem
            i kapusta...

Oczywiscie rozsadniej brzmialoby, gdyby napisal Pan :

- 70 % ludności Izraela chce pokoju i chce bezpieczeństwa. 100% Palestyńczyków
            nie chce pokoju i bezpieczenstwa.

Takie twierdzenie byloby oczywiscie poprawne logicznie. Tylko, ze wowczas
            byloby niestety nieprawdziwe... To bylby dosc powazny feler. Wiec czy tylko
            dlatego tak go Pan nie skonstruowal ?

Pozdrawiam :

Euromir

-
            • pan.scan Do Pana Euromira o kuchni. 02.11.03, 20:18
              tj. o grochu z kapustą. Koniecznie z utartym kwaśnym jabłkiem i chudym wędzonym
              boczkiem. Długo duszone na wolnym ogniu. Wychodzi po bawarsku, obowiązkowo z
              kuflem chłodnego piwa i czarnym pieczywem.
              ====
              Ponieważ znam wyniki sondaży n/t pokoju prowadzone w Izraelu, nie wiem
              natomiast czy takowe (oprócz podanego przeze mnie niżej badania na inny temat)
              prowadzone są przez Palestyńczyków - podaję tak, jak dostępne. Ale skoro wg
              Pana twierdzenie, że 100 procent Palestyńczyków nie chce pokoju
              i bezpieczeństwa byłoby nieprawdziwe, a prawdziwego stwierdzenia nie znamy -
              nie pozostaje mi nic innego jak oczekując na Pańskie prawdziwe stwierdzenie
              serdecznie Pana pozdrowić.
              Co też niniejszym czynię,
              Scan
              • Gość: EUROMIR DO PANA SCANA O KUCHNI... IP: *.cm-upc.chello.se 02.11.03, 21:06
                Mily Panie Scanie,

serdecznie dziekuje za wspanialy przepis na groch z kapusta po bawarsku.
                Zapewniam, iz juz niedlugo postaram sie z niego skorzystac.

Niestety, z wielka przykroscia zmuszony jednak jestem Panu doniesc, iz nie mam
                zadnego w tej chwili (dostepnego mi, na 100% wyprobowanego) przepisu, ktorym
                moglbym sie Panu zrewanzowac. Ale, mysle, nic straconego. Majac Panska recepte
                we wdziecznej pamieci, tem bardziej bede sie starac, zeby rowniez dla Pana cos
                ciekawego na jezyk znalezc.

A propos meritum naszej rozmowy.
                Oczywiscie rozumie Pan, iz zareagowalem tylko na uzycie przez Pana dwu zupelnie
                ze soba nie korespondujacych badan. Gdyz tak jak badanie opinii Izraelczykow
                dowodzi, iz w swojej zdecydowanej wiekszosci chca zyc w pokoju, tak tez - i
                jestem o tym gleboko przekonany - Palestynczycy zyczyliby sobie zapewne tego
                samego. Jest to przecie dosc naturalne pragnienie.

Zatem ustawienie w opozycji izraelskiego umilowania do pokoju, z palestynskim
                poparciem dla walki o niepodleglosc wydawalo mi sie cokolwiek logicznie
                niezdarne i niespojne. Tylko dlatego zwrocilem na to uwage.

Gdy idzie natomiast o palestynskiej opinii publicznej poparcie dla walki z
                uzyciem dzialan terrorystycznych, to przyznam nie dziwi mnie ono specjalnie.

Nie jest przecie terroryzm zadnym enewementem w historii naszego swiata.
                Wystarczy wspomniec chocby ataki terrorystycznych bojowek zydowskich w latach
                walk (44-49), o ukonstytuowanie panstwa izraelskiego. Czy tez - z naszego
                polskiego podworka - zamachach, w okupacyjnej Polsce wymierzonych w zapelnione
                Niemcami i volksdojczami kina, kawiarnie i restauracje.
                Jak pokazuje historia, spoleczenstwa, ktore walcza o swoja niepodleglosc, w
                warunkach przygniatajacej przewagi okupanta, czesto stosuja te jedyna dostepna
                im desperacka metode walki.

Pozdrawiam Pana :

Euromir
                • pan.scan Gotując kapustę po bawarsku 02.11.03, 23:07
                  Proszę nie zapomnieć, drogi Euromirze, że groch (w całości - nie łamany) trzeba
                  dodać do kapusty po ok. godzinie jej gotowania z boczkiem drobno pokrojonym
                  tudzież przyprawami a dusić dalej następną godzinę. Będzie Pan miał gwarancję,
                  że wszystkie składniki będą ze sobą współgrały jeśli chodzi o konsystencję i
                  ich miękkość, co jest nie bez znaczenia dla naszych niekompletnych uzębień.
                  Proszę również pamiętać o dodaniu posiekanej 1 główki cebuli (nie wiem jak Pan
                  znajduje to warzywo w kuchni niemieckiej nie mówiąc o polskiej), kilkunastu
                  ziarnach jałowca, liściu laurowym - a volonte, soli i pieprzu. Profani smakowi
                  dorzucają tuż przed samym końcem duszenia jeden starty ziemniak.

Do meritum wracając:

Szukając w sieci linku do wypowiedzi ( z którą sie utożsamiam) cenionego przeze
                  mnie izraelskiego pisarza Amosa Oza n/t rozwiązania konfliktu palestyńsko –
                  izraelskiego natknąłem się na jego artykuł, w którym autor pisze, że ok. 80-90%
                  procent Palestyńczyków pragnie pokoju. Link załączam.
                  Konstatacja tego faktu przez Oza – utwierdzająca mnie w możliwościach
                  rozwiązania konfliktu proponowanych przez tamtejsze elity – stoi w jaskrawej
                  opozycji do przywołanej przeze mnie, a wynikającej z niedawnych badań
                  palestyńskiego "demoskopu", stwierdzających prawie 100-procentowe poparcie
                  tamtejszej ludności dla zamachów terrorystycznych. Co Pan na to?

Walka z użyciem terroryzmu dziwi mnie niezmiernie. Tak jak nie pochwalałem
                  zamachu na King George'a czy Deir Yassin – tak nie pochwalam zamachów
                  dzisiejszych. Co innego, przyzna Pan – walka zbrojna z wojskiem. Również
                  partyzancka.
                  Co do desperacji – zgoda, pytanie pozostaje: na ile owa desperacja jest
                  sterowana (choćby w świetle wyników podanej przeze mnie ankiety) i politycznie
                  niezbędna obecnemu reżimowi Arafata, a na ile jest aktem spontanicznego
                  działania miłujących pokój ( w 80%) Palestyńczyków. Może Panu coś wiadomo na
                  ten temat?

Wracając do naszego podwórka i walki naszej o niepodległość – czy pisząc o
                  zamachach w okupowanej Polsce miał Pan na myśli zamach na "Mitropę", "Cafe
                  Club" kawiarnię i kino o tej samej nazwie? Przy okazji - był
                  jeszcze "bohaterski" zamach na tramwaj linii "0", o których to dzielnych
                  wyczynach GL uczono nas z jedynie słusznych podręczników historii.

Przy okazji następnej wymiany naszych cennych myśli podam Panu przepis na
                  znakomitego sandacza w sosie winno-berneńskim. To z Frankonii.

Dobrego apetytu życzę,
                  Scan

www2.gazeta.pl/ksiazki/1,20749,463142.html?as=2
                  www1.gazeta.pl/swiat/1,34219,1623408.html
                  Fragment:

".......Cały problem polega na tym, że wszyscy uczestnicy konfliktu doskonale
                  wiedzą, że ma on tylko jedno możliwe rozwiązanie - dwa państwa, Izrael i
                  Palestyna. Gdyby pan zrobił sondaż wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu i
                  zapytał: "Jak to się, państwa zdaniem, skończy?" - myślę, że jakieś 80--90
                  proc. powiedziałoby, że skończy się dwoma państwami. Podkreślam, że nie chodzi
                  o pytanie, jakie rozwiązanie uważaliby za sprawiedliwe czy najlepsze dla nich
                  samych, tylko: "Jak to się skończy?". Wszyscy już znają odpowiedź, ale mało
                  komu się ona podoba. Palestyńczykom trudno pogodzić się z tym, że dostaną dużo
                  mniej, niżby im podano na srebrnej tacy w 1948 r., gdyby wtedy chcieli
                  rozmawiać. Żydom trudno się pogodzić, że dostaną teraz dużo mniej, niżby im
                  podano na srebrnej tacy w 1967 r., gdyby nie ich arogancja i krótkowzroczność.
                  W Izraelu mamy 5 mln Żydów i 5 mln Palestyńczyków, którzy nigdy nie będą żyć
                  jak jedna szczęśliwa rodzina. Jedynym wyjściem jest rozwód - taki rozwód, po
                  którym obie strony zostają w tym samym domu, ale starają się go przebudować
                  tak, by mogły w nim żyć dwie rodziny....

........Problem z konfliktem palestyńskim nie polega na braku sensownego
                  rozwiązania, bo takie istnieje już od dawna. Problem w tym, by przekonać do
                  niego obie strony. Mój przyjaciel Ghazzawi ujął to trafnie, mówiąc, że obie
                  strony muszą się przestać siebie bać - a to też oznacza, że muszą przestać
                  nawzajem się straszyć. Kłopot w tym, że ani my, ani Palestyńcy nie chcemy
                  widzieć, kim druga strona jest naprawdę. Palestyńczycy nie chcą widzieć, kim są
                  Żydzi - grupą na poły histerycznych uchodźców, którzy nie mają na świecie nic
                  prócz tego skrawka ziemi. A my nie chcemy widzieć w Palestyńczykach narodu,
                  który znosił niezliczone upokorzenia ze strony europejskich kolonizatorów, a
                  nasze poczynania postrzega tylko jako kontynuację tamtej polityki.....
                  ..... Musimy zrozumieć, że cztery miliony Palestyńczyków ani nigdzie sobie nie
                  pójdą, ani nie będą żyć w nieskończoność pod naszą okupacją i prześladowaniami.
                  Palestyńczycy muszą zrozumieć, że Izrael to nie jest wędrowna wystawa, którą na
                  ich żądanie spakuje się do skrzyń i rozstawi na nowo gdzieś indziej - w
                  Australii czy Afryce. To jest oczywiste dla każdej rozsądnej osoby na Bliskim
                  Wschodzie. Nie rozumieją tego tylko fanatycy, zeloci, fundamentaliści, którzy
                  się karmią swoimi apokaliptycznymi proroctwami."
                  • Gość: EUROMIR KARCZOCHY Z MASELKIEM I Z DODATKAMI IP: *.cm-upc.chello.se 03.11.03, 01:52
                    Drogi Panie Scanie,

czytajac (z lakomstwa dwa razy) Panski przepis na kapuste z grochem po
                    bawarsku, zauwazylem, iz nigdzie nie podaje Pan sposobu traktowania grochu
                    przed - jak pisze Pan - dodaniem go "do kapusty po ok. godzinie jej gotowania z
                    boczkiem drobno pokrojonym tudzież przyprawami". Zastanawiam sie, czy nie
                    nalezy przypadkiem (grochu) namoczyc w wodzie, pol na pol wymieszanej z ciemnym
                    rumem [typu Dzamajka] i odrobina wloskiej, z pierwszego tloczenia, oliwki.
                    Groch nasz moglby przecie nabrac tem sposobem ciekawego polysku, na ogol b.
                    pobudzajacego apetyt, glownie u osob jak my - od rana cierpiacych na zgage i
                    bole dwunastnicy.

Jedna cebula na - jak rozumiem - duzy gar kapustki, toz to zbrodnia! Nawet
                    kiedy uzyjemy dymki. Kto i kiedy ja wyczuje ? Doceni jej, do spolki z grochem
                    nadzwyczajne walory smakowe? Poza wszystkim pamietajmy tez, jak bardzo rowniez
                    boczek, gdyz przeciez nie wolno zapominac o jego istnieniu - lubi cebule. Nasz
                    sasiad - Cygan z dolu (Ip)- powiada, ze jak nie przymierzajac, rosol lubi kure.
                    Wodka - ogorek. A dziewczyna chlopca.

Nie jestem zwolennikiem zbyt radykalnych, nowoczesnych rozwiazan kuchni
                    nowobawarskiej, choc generalnie biorac zgadzam sie z jej podstawowymi
                    zalozeniami. Chocby moda podawania wszystkich ingriediensow na stol au pair.
                    Natomiast niedocenianie elementow tradycji i tak juz ubogaconych (czesto
                    niepotrzebnymi) wplywami kuchni czeskiej, polskiej i wschodnio-syberyjskiej
                    zdecydowanie zle wplywa na moje jej trawienie.

Wtracajac do glownego tematu.
                    Pisze Pan :

"(...) autor pisze, że ok. 80-90% procent Palestyńczyków pragnie pokoju. Link
                    załączam. Konstatacja tego faktu przez Oza – utwierdzająca mnie w możliwościach
                    rozwiązania konfliktu proponowanych przez tamtejsze elity – stoi w jaskra
                    wej opozycji do przywołanej przeze mnie, a wynikającej z niedawnych badań
                    palestyńskiego "demoskopu", stwierdzających prawie 100-procentowe poparcie
                    tamtejszej ludności dla zamachów terrorystycznych. Co Pan na to?"

Tak jak i w poprzednim moim do Pana poscie nie widze w tych faktach nic
                    przeciwstawnego. Sadze, iz mozna chciec pokoju, jednoczesnie nie rezygnujac z
                    walki przeciw okupantowi. Nie zapominajmy, iz ci ludzie zyja w warunkach
                    okupacji juz od ponad piecdziesieciu lat. Wlasne panstwo obiecywano juz im
                    wielokrotnie. I nigdy go nie otrzymali. Nauczylo to Palestynczykow zapewne
                    podejrzliwosci, ale przede wszystkim - sadze - przekonalo, iz jesli przestana
                    sie buntowac, domagac sewgo - swiat o nich zapomni, i nikt nic im bez walki za
                    darmo nie da.

W przeciwienstwie od Pana nie dziwi mnie zupelnie walka z uzyciem terroryzmu.
                    Palestynczycy nie sa jedynym narodem, ktory tak postepuje. Terroryzm to z
                    definicji bron slabych, zdesperowanych. Ludzi, ktorzy zdaja sobie sprawe ze
                    swej slabosci, z tego, iz jest to ich jedyna forma zwrocenia na siebie uwagi.
                    Wiem, ze ma Pan male dzieci. Zapewne zaobserwowal Pan, jak te slabe istotki
                    zachowuja sie w stosunku do nieporownywalnie silniejszych - w kazdym wzgledzie -
                    rodzicow. Glosnym placzem, terrorystycznym krzykiem chca wymoc czesto na nich
                    loda lub cukierki. Nie maja innej broni. Trudno sie wiec dziwic, iz nie stosuja
                    innej.

Wymyslilem sobie, iz z obiecanym w rewanzu przepisem na karczochy z maselkiem,
                    wstrzymam sie, poczekam poki co.
                    Czemu?
                    Otoz wole przemyslnie poczekac na zapowiadana przez Pana recepte na sandacza.
                    Wole sie nie wychylac. A zrewanzowac sie - zawsze zdaze.

Pozdrawiam Pana :

Euromir

Euromir
      • pan.scan Re: 59% ...Ankieta! 02.11.03, 12:31
        41% plus mój głos.

ada08 napisała:
        > Optymista powie: 41% nie podziela jej smile
        > Pozdr.
        > a.
        • ada08 Re: 59% ...Ankieta! 02.11.03, 13:17
          pan.scan napisała:

> 41% plus mój głos.
          >
          > ada08 napisała:
          > > Optymista powie: 41% nie podziela jej smile
          > > a.

A i mój głos , chociaż nikt mnie o zdanie nie pytał smile

Na marginesie i może nie na temat cos takiego przyszło mi do głowy.
          Otóż opinia publiczna w EU o poczynaniach państwa Izrael dowiaduje się
          jednak głównie z mediów. A jednym z koronnych argumentów ludzi niechętnych
          nie tylko temu państwu, ale w ogóle Żydom jest ten, że Żydzi opanowali
          europejskie media. Gdyby to była prawda , to jak zatem mogło dojść do
          opublikowania wyników ankiety tak niekorzystnej dla Izraela ?
          Nieroztropność ? Nieuwaga ? Sami na siebie donoszą ?
          No, różne opinie słyszałam i czytałam o Żydach, ale takiej , że Żydzi są
          głupi to nie smile

Takie mnie refleksje smile dopadły podczas gotowania zupy smile
          Ot, takie rozmyślania kucharki niedzielnej smile
          Pozdr.
          a.

• gini Re: Droga Ado 02.11.03, 14:07
            ada08 napisała:

> pan.scan napisała:
            >
            > > 41% plus mój głos.
            > >
            > > ada08 napisała:
            > > > Optymista powie: 41% nie podziela jej smile
            > > > a.
            >
            > A i mój głos , chociaż nikt mnie o zdanie nie pytał smile
            >
            > Na marginesie i może nie na temat cos takiego przyszło mi do głowy.
            > Otóż opinia publiczna w EU o poczynaniach państwa Izrael dowiaduje się
            > jednak głównie z mediów. A jednym z koronnych argumentów ludzi niechętnych
            > nie tylko temu państwu, ale w ogóle Żydom jest ten, że Żydzi opanowali
            > europejskie media. Gdyby to była prawda , to jak zatem mogło dojść do
            > opublikowania wyników ankiety tak niekorzystnej dla Izraela ?
            > Nieroztropność ? Nieuwaga ? Sami na siebie donoszą ?
            > No, różne opinie słyszałam i czytałam o Żydach, ale takiej , że Żydzi są
            > głupi to nie smile
            >
            > Takie mnie refleksje smile dopadły podczas gotowania zupy smile
            > Ot, takie rozmyślania kucharki niedzielnej smile
            > Pozdr.
            > a.
            >
            > Mosze podal tylko wynik ankiety, nie sprecyzowal nic .
            Pytanie bylo o najniebezpieczniejsze panstwo.
            Nie podano jakie kryteria podano.
            Bo jezeli wezmiemy pod uwage to, ze niebezpiecznie jest mieszkac w Izraelu to
            zdaje sie, ze jest to zgodne z prawda.
            Jezeli oceniac polityke Izraela jako panstwa, ktore preferuje rozwiazania
            silowe, to tez jest to zgodne z prawda.
            Posadzenia Mosze, ze ten wynik to antysemityzm sa raczej nie na miejscu,
            dlatego, ze nie wszyscy Zydzi i Ci z Izraela i Ci z diaspory nie oceniaja
            polityki Ariela Sharona za sluszna.
            Co do opanowania mediow.
            Odniose sie do mediow polskich.
            Nie zaprzeczysz , ze na czele GW stoi Adam Michnik, ktory pochodzenia sie nie
            wypiera, nie zaprzeczysz, ze jest wielka batalia o inne media czyli o telewizje.
            Dziennik "Nie" bardzo poczytny jakby nie bylo jest w rekach pana Urbana, ktory
            tez ze swoim pochodzeniem sie nie kryje.
            Czy to tylko przypadek, ze Urban tak nienawidzi kosciola.
            Czy to przypadek, ze Krzys, jest bardzo antyklerykalny, jednoczesnie doszukuje
            sie w kazdym antysemityzmu.
            Co do ankiet to np.GW lubuje sie w publikowaniu ankiet , w ktorych moze Polakom
            wykazac ich antysemityzm.
            Tendencyjnie zadawane pytania.
            Czy jest jeszcze jakis kraj, ktoremu nie stawiano zarzutow o antysemityzm, jak
            jest to czekam moze ktos wskaze.
            Krytykujemy tu sobie polski rzad , krytykujemy niemiecki, francuski, ale jak
            sie skrytykuje izraelski to juz jest sie antysemita.
            • pan.scan Uuuułaaaaaaaa! Tematy niebezpieczne!!!!! 02.11.03, 14:30
              bo przecież nie rozum. A może i on, cholera wie. "Różne są gatunki ludzi" jak
              mawiał pewien człowiek z Czerniakowa.

www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_ksiazki_21.php

gini napisała:

> Co do opanowania mediow. Odniose sie do mediow polskich.
              > Nie zaprzeczysz , ze na czele GW stoi Adam Michnik, ktory pochodzenia sie nie
              > wypiera, nie zaprzeczysz, ze jest wielka batalia o inne media czyli o
              telewizje.Dziennik "Nie" bardzo poczytny jakby nie bylo jest w rekach pana
              Urbana, ktory tez ze swoim pochodzeniem sie nie kryje.
              > Czy to tylko przypadek, ze Urban tak nienawidzi kosciola.
              > Czy to przypadek, ze Krzys, jest bardzo antyklerykalny, jednoczesnie
              doszukuje sie w kazdym antysemityzmu.
              > Co do ankiet to np.GW lubuje sie w publikowaniu ankiet , w ktorych moze
              Polakom wykazac ich antysemityzm. Tendencyjnie zadawane pytania.
              > Czy jest jeszcze jakis kraj, ktoremu nie stawiano zarzutow o antysemityzm,
              jak jest to czekam moze ktos wskaze. Krytykujemy tu sobie polski rzad ,
              krytykujemy niemiecki, francuski, ale jak sie skrytykuje izraelski to juz jest
              sie antysemita.
              • gini Re: Uuuułaaaaaaaa! Tematy niebezpieczne!!!!! 02.11.03, 15:23
                pan.scan napisała:

> bo przecież nie rozum. A może i on, cholera wie. "Różne są gatunki ludzi" jak
                > mawiał pewien człowiek z Czerniakowa.
                >
                >
                > www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_ksiazki_21.php
                >
                > gini napisała:
                >
                > > Co do opanowania mediow. Odniose sie do mediow polskich.
                > > Nie zaprzeczysz , ze na czele GW stoi Adam Michnik, ktory pochodzenia sie
                > nie
                > > wypiera, nie zaprzeczysz, ze jest wielka batalia o inne media czyli o
                > telewizje.Dziennik "Nie" bardzo poczytny jakby nie bylo jest w rekach pana
                > Urbana, ktory tez ze swoim pochodzeniem sie nie kryje.
                > > Czy to tylko przypadek, ze Urban tak nienawidzi kosciola.
                > > Czy to przypadek, ze Krzys, jest bardzo antyklerykalny, jednoczesnie
                > doszukuje sie w kazdym antysemityzmu.
                > > Co do ankiet to np.GW lubuje sie w publikowaniu ankiet , w ktorych moze
                > Polakom wykazac ich antysemityzm. Tendencyjnie zadawane pytania.
                > > Czy jest jeszcze jakis kraj, ktoremu nie stawiano zarzutow o antysemityzm,
                >
                > jak jest to czekam moze ktos wskaze. Krytykujemy tu sobie polski rzad ,
                > krytykujemy niemiecki, francuski, ale jak sie skrytykuje izraelski to juz
                jest
                > sie antysemita.

Scanie, nie dales zadnego kontrargumentu na to co napisalam.
                Jak sobie wyobrazasz dyskusje.
                Czy nie uwazasz, ze naciaganie struny z antysemityzmem nie przynosi nic dobrego.
                Jak sobie wyobrazasz nasza knajpiana dyskusje jak na dzien dobry powiesz mi
                czesc antysemitko.
                Z zarzutem polskiego antysemityzmu wypada mi walczyc na co dzien w domu.
                Bowiem moj malozonek naczytal sie niektorych Zydow co sa strasznie antypolscy.
                Sam zdaje sie pisales, ze tacy sa.
                Moj malozonek zupelnie tak jak Ty krytykuje polska ksenofobie , pod warunkiem,
                ze dotknieci sa nia Zydzi, chetnie jednak wyrzucilby wszystkich muzulmanow z
                Belgii i z Europy.
                Czyli podwojna moralnosc, ksenofobia dobra ale pod pewnymi warunkami....
                Europa i Polska otwarta dla Zydow a zamknieta dla mueulmanow.
                Izrael panstwem tylko dla Zydow, zamknietym dla kogokolwiek innego, ale Zydzi
                wszedzie powinni miec przywileje , powinni miec prawo zamieszkiwania tam gdzie
                chca.
                Dla Polaka jednak wiza do Izraela .
                To mnie denerwuje za duzo oskarzen, za duzo wymagan.
                • pan.scan I nie dam, Gini, i nie wyobrażam sobie. 02.11.03, 15:45
                  Skończyła mi się dziś piana.

gini napisała:
                  > Scanie, nie dales zadnego kontrargumentu na to co napisalam.
                  > Jak sobie wyobrazasz dyskusje.
                  • gini Re: I nie dam, Gini, i nie wyobrażam sobie. 02.11.03, 16:08
                    pan.scan napisała:

> Skończyła mi się dziś piana.
                    >
                    A taka spokojna dyskusja bez piany, bez zlosci, w malej knajpce przy butelce
                    dobrego wina bez zalozen, ze Gini nienawidzi, ze Gini lubi ludzi bez wzgledu na
                    to czy sa Zydami czyz nie.
                    Ba Gini bardzo lubi Zydow, ktorzy pragna pokoju.
                    Chce pokoju dla Twoich dzieci Scanie i dla swoich.
                    Nie chce by moje dzieci byly oskarzane o to, ze chca palic Zydow bo wyssaly
                    antysemityzm z mlekiem matki.
                    Czy wymagam za duzo Scanie?Przemysl to sobie.
                    Niech sobie istnieje Izrael, bez ploitow, bez pol minowych, niech sobie
                    istnieje niech ludzie tam mieszkajacy maja poczucie bezpieczenstwa.
                    Niech maja to poczucie bezpieczenstwa Zydzi, Polacy ,Niemcy i Amerykanie i
                    Arabowie.Niech nikt nikogo nie zabija w imie jakichs tam przyglupich racji.
                    To jest moje skromne zyczenie.Niby skromne ale nie spelni sie nigdy, jest cos
                    takiego w naturze ludzkiej, ze pcha do samozniszczenia.

> gini napisała:
                    > > Scanie, nie dales zadnego kontrargumentu na to co napisalam.
                    > > Jak sobie wyobrazasz dyskusje.
            • Gość: Krzys52 Re: Droga Ado IP: *.proxy.aol.com 02.11.03, 18:28
              Czy to przypadek, ze Krzys, jest bardzo antyklerykalny, jednoczesnie doszukuje
              sie w kazdym antysemityzmu.
              .
              :::
              Jesli mozesz Aniu to nie wycieraj sobie buzki moja szanowna osoba.
              Gdy o doszukiwanie sie antysemityzmu idzie to lzesz gdyz ja nie doszukuje sie
              antysemityzmu zazwyczaj. A co dopiero w kazdym.
              Jest tu kilka osob co do ktorych nie mam najmniejszych watpliwosci co do ich
              antysemtyzmu - nie doszukuje sie zatem. Nie mam potrzeby. Do tych osob nalezysz
              oczywiscie Ty, Euromir, Kretyn Luka, Kalafior Siedem i Nostromo, Galba... by
              wymienic osoby bardziej znane. I nie pomyl przypadkiem antysemityzmu z
              antyizraelizmem, bo ja wiem co mowie gdy antysemityzm komus wyciagam. Doskonale
              wiem.
              Oczywiscie ani mnie antysemityzm ziebi ani grzeje, bo - a mowilem to
              wielokrotnie - kazdy ma prawo do posiadania wlasnych opinii oraz prezentowania
              ich. Takze antysemickich, przy czym nie jestem bynajmniej tak predki w
              zarzucaniu antysemityzmu jak Mosze powyzej. W duzej czesci podzielam tu opinie
              Euromira, ktory jednak JEST antysemita do szpiku kosci. On bardzo chcialby nie
              uchodzic za takiego, a nie uchodzac lepiej uprawiac swoj antysemityzm, niemniej
              Euromir to urodzony bigot.
              .
              Pozdrawiam
              K.P.
              .
              PS...Jesli nie zauwazylas to chcialbym zwrocic Twoja uwage, iz od miesiecy nie
              biore udzialu w "zydowskich dyskusjach". To nie jest moj interes i po prostu
              olewam. Zatem droga Aniu badz uprzejma od... sie ode mnie - jak najdalej.
              • galba Można być antysemickim proizraelitą? 03.11.03, 08:19
                > Jest tu kilka osob co do ktorych nie mam najmniejszych watpliwosci co do ich
                > antysemtyzmu (...), Galba...
                • Gość: Krzys52 Mozna - jesli tylko chce sie za takiego uchodzic. IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 15:50
                  Przerozne legendy mozna na swoj temat montowac...

Wielu antysemitow rutynowo zaprzecza postawionym zarzutom o antysemityzm, ktory
                  kamufluje postawa pro-palestynska, niby.
                  Oczywiscie sa takze pro-Palestynczycy ktorzy nie sa antysemitami.
                  • galba Chyba nie do końca zrozumiałeś 03.11.03, 17:56
                    Ja nie jestem pro- lecz antypalestyńcem (jest takie słowo?). Popieram Izrael i
                    jego twardą linię. Arabów lubię tylko gdy siedzą w Arabii i handlują daktylami.

A tak w ogóle: na jakiej podstawie zaliczony zostałem do antysemitów? Z racji
                    forumowego sojuszu z jastrzębiem antypejsacizmu kol. Siedem? Zauważ, że sojusz
                    ten dotyczy zupełnie innych obszarów.

G.

Gość portalu: Krzys52 napisał(a):

> Przerozne legendy mozna na swoj temat montowac...
                    >
                    > Wielu antysemitow rutynowo zaprzecza postawionym zarzutom o antysemityzm,
                    ktory
                    >
                    > kamufluje postawa pro-palestynska, niby.
                    > Oczywiscie sa takze pro-Palestynczycy ktorzy nie sa antysemitami.
                    • Gość: Krzys52 Re: Chyba nie do końca zrozumiałeś IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 18:31
                      Ja nie jestem pro- lecz antypalestyńcem (jest takie słowo?). Popieram Izrael i
                      jego twardą linię. Arabów lubię tylko gdy siedzą w Arabii i handlują daktylami.
                      .
                      Ja tylko rozwazalem mozliwosci - hipotetyczne. Czy jestes pro-palestynski czy
                      anty- niewiele mnie interesuje. Do antysemitow zostales zaliczony dawno temu i,
                      jak sadze, na podstawie ktorychs ze swych wypowiedzi (nie prowadze archiwum jak
                      Hiacek czy Nuren wiec nie bede wertowal, jesli nie masz nic przeciwko temu).
                      Ponadto nie spodziewam sie po tobie filosemityzmu z tego samgo powodu dla
                      ktorego widzisz Arabow handlujacych daktylami w Arabii.
                      Nie jest sie antysemita z powodu nieobecnosci Zydow; jest sie nim gdy oni sa.
                      .
                      K.P.
                      .
                      .
                      A tak w ogóle: na jakiej podstawie zaliczony zostałem do antysemitów? Z racji
                      forumowego sojuszu z jastrzębiem antypejsacizmu kol. Siedem? Zauważ, że sojusz
                      ten dotyczy zupełnie innych obszarów.

G.

• galba Gdyby nie wrodzona skromność... 03.11.03, 18:37
                        ... pociągnąłbym tę rozmowę na mój temat. Kierowany zbożną chęcią poznania
                        zadam jedno tylko pytanie: przez kogo niegodny Galba zaliczony został do pocztu
                        antysemitów? Czy jest to własne, Krzysztofa odkrycie czy pokutujący wśród
                        ciemnego ludzu przesąd? No i czy da się odium to zmazać?

G.

> Do antysemitow zostales zaliczony dawno temu i,
                        > jak sadze, na podstawie ktorychs ze swych wypowiedzi
                        • Gość: Krzys52 Re: Gdyby nie wrodzona skromność... IP: *.proxy.aol.com 04.11.03, 06:32
                          Zatem sprobuje przemowic do Was moja Galbo, tak by nie urazic Waszej wrodzonej
                          Wrazliwosci.
                          Oczywiscie, ze to jest moja opinia o Was. Powinienes wiedziec, ze ja nie mam
                          zwyczaju polegac na cudzych opiniach. Ludzie czesto sie myla, z roznych
                          powodow, a ja nie moge sie mylic gdy orzekam o kims, ze jest antysemita. To
                          jest bardzo powazna opinia.
                          .
                          K.P.
                          • galba Ze zrozumieniem i pełnym szacunkiem... 04.11.03, 07:48
                            ... pochylam się nad twymi w pełni uprawnionymi odczuciami. Oczywiście masz
                            prawo do swoich ocen nawet jeśli idą one pod prąd powszechnej a przez to
                            kołtuńskiej opinii. Podziwiam odwagę i bezkompromisowość kryjącą się w słabym
                            ze swej istoty ciele ludzkim.

Jesteś kwiatem człowieczeństwa, który powinniśmy na tym forum pielęgnować z
                            najwyższym poświęceniem.

G.

• Gość: Krzys52 Jezeli uwazasz Galbo, ze antysemita nie jestes, to IP: *.proxy.aol.com 04.11.03, 22:38
                              ...powiedz wprost a ja zobacze co sie da zrobic. Gdybys bardzo chcial nie byc
                              antysemita to moge Was od-antysemicic, bez patrzenia co da sie zrobic.
                              Mam i takie uprawnienia - co Wy na to?
                              .
                              K.P.
                              • galba Ja nie uważam, ja po prostu nie jestem a-semitą! 05.11.03, 08:16
                                Jako człowiek żyjący w zgodzie z Naturą oraz harmonii z energią Wszechświata
                                nie mogę żywić takich niegodnych uczuć wobec braci w pankosmicznym bycie.

G.
                      • k_az Re: do wszystkich. 03.11.03, 18:40
                        w Polsce codziennie na drogach ginie przeciętnie 18 osób. Bywają dni, że nawet
                        40 ludzi traci życie w jednym dniu. To jest kraj bezpieczny?
                        Pozdrawiam. kaz.
          • pan.scan No to powyjemy 02.11.03, 14:36
            sobie razem, Ado. Na puszczy. Ciemno, strasznie, ale we dwoje raźniej. Również
            do kuchni idę. Natychmiast!!! Zaczynam wycie.

Najuprzejmiej jak umiem, Ado,
            S.
            -----
            "Czytać przede wszystkim głupku" - trawestując powiedzenie pewnego
            eks-prezydenta.

ada08 napisała:

> A i mój głos , chociaż nikt mnie o zdanie nie pytał smile
            • gini Re: No to powyjemy 02.11.03, 15:35
              pan.scan napisała:

> sobie razem, Ado. Na puszczy. Ciemno, strasznie, ale we dwoje raźniej.
              Również
              > do kuchni idę. Natychmiast!!! Zaczynam wycie.
              >

Nie wyj, napisz cos o Chagalu , ktorego uwielbiam, napisz cos o wspanialej
              poezji Tuwima, Brzechwy chetnie sie przylacze , bede razem z Toba kopac tych co
              sie sprzeciwili nadania imienia szkole.
              Daj cos pozytywnego nie szukaj wszedzie polskiego antysemityzmu.
              A kogo ja to jeszcze "tak strasznie nie lubie ".
              Leonarda Cohena bo przecie Zyd ale komponuje i spiewa tak cudownie, z tej
              nienawisci to az sobie nagrywam, bo jak sobie poslucham to pozniej nienawidze,
              i nienawidze.
              > Najuprzejmiej jak umiem, Ado,
              > S.
              > -----
              > "Czytać przede wszystkim głupku" - trawestując powiedzenie pewnego
              > eks-prezydenta.
              >
              > ada08 napisała:
              >
              > > A i mój głos , chociaż nikt mnie o zdanie nie pytał smile
              • pan.scan My to z Adą (pewnie telepatycznie) 02.11.03, 15:54
                umówiliśmy sie wspólnie na wycie pewnej partii chóru z Nabbucco.

Niewątpliwie co do Chagalla, Brzechwy, Tuwima i Słonimskiego masz zupełną
                rację. I tej szkoły w Dmosinie.
                A Cohen ( kohen to w hebr. kapłan - wskazuje na korzenie w plemieniu Lewitów)
                też sroce spod ogona nie wypadł.
                Kiedy na ohelu na macewie zobaczysz dwie ręce wzniesione do góry w modliwie -
                znak, że jest tam pochowany kohen. Ale nie Cohen.
                Pamiętaj zawsze o nakryciu głowy.

• gini Re: My to z Adą (pewnie telepatycznie) 02.11.03, 16:16
                  pan.scan napisała:

> umówiliśmy sie wspólnie na wycie pewnej partii chóru z Nabbucco.
                  >
                  Moja ulubiona opera takze unizona sluzka jestem.
                  Chor wiezniow z Nabucco mhm .....
                  Cos co chwyta za serce, cos czego mozna sluchac godzinami.

> Niewątpliwie co do Chagalla, Brzechwy, Tuwima i Słonimskiego masz zupełną
                  > rację. I tej szkoły w Dmosinie.
                  >*****
                  Wiec pisz o tym jak najczesciej, zapomnij o marginesach.
                  A ten margines to ta szkola.
                  Tyle, ze dzieci i tak czytaja Brzechwe, ba kochaja go , moge to powiedziec o
                  swoich i nie tylko.

A Cohen ( kohen to w hebr. kapłan - wskazuje na korzenie w plemieniu Lewitów)
                  > też sroce spod ogona nie wypadł.
                  > Kiedy na ohelu na macewie zobaczysz dwie ręce wzniesione do góry w modliwie -
                  > znak, że jest tam pochowany kohen. Ale nie Cohen.
                  > Pamiętaj zawsze o nakryciu głowy.
                  >
                  > Mimo wszystko lubie Leonarda , a teraz musze znikac.
          • Gość: Krzys52 Gotuj zupy Ado, gotuj. Czesciej gotuj zupy Ado... IP: *.proxy.aol.com 02.11.03, 17:44
            ...bo dobra z Ciebie kucharka.
            .
            Pozdrowka surprised))
            K.
          • Gość: krzys Re: 59% ...Ankieta! IP: *.dialup.sprint-canada.net 03.11.03, 20:12
            Szanowna Pani Ado 08 ,

Gdyby Europejskie media nie byly opanowane przez zydow , to tzw . antysemickich
            wypowiedzi byloby blisko 100 procent .Prosze zauwazyc ,ze zwykle cytuje wloskie
            gazety ,poniewaz jeszcze tylko w nich dziennikarze maja jakas niezaleznosc od
            swiatowego zydostwa .O swoje prawa walcza strajkami , byl taki strajk w Italii
            miesiac temu , nie strajkowano o podwyzki , o warunki socjalne , o prawa
            zwiazkowe , nie .Strajkowano przez kilka dni o jedno , o prawo do pisania
            wedlug sumienia .Prosze zwrocic uwage ,ze Holendrzy najbardziej boja sie Izraela
            (az 79 procent wskazalo Izrael jako zagroenie dla pokoju ) , a to przeciez taki
            cichy rozsadny , nowoczesny kraj ,w ktorym zydzi stosunkowo spokojnie przezyli
            noc okupacji hitlerowskiej .
            Jednak holendrzy doswiadczyli nieobliczalnosci Izraela na wlasnej skorze
            bodajze cztery lata temu , kiedy rozbil sie zydowski samolot na oiedlu
            mieszkaniowym przy lotnisku w Amsterdamie .Do dzisiaj pasazerowie ,ktorzy maja
            przesiadke na lotnisku w Amsterdamie , boja sie wyjsc nawet na taras ,kiedy
            wiele godzin oczekuja na swoj samolot ,bo w Holandii mowi sie ,ze teren wokol
            lotniska jest sakzony jakas straszna izraelska bronia chemiczna ,ktora
            przewozil tamten samolot .Zydzi z Izraela na lotnisku Shippol maja wlasny pas
            startowy i wlasne budynki portu lotniczego ,holenderskie sluzby graniczne ,
            celne , sanitarne i inne nie maja prawa ich kontrolowac .Wtedy ,kiedy rozbil
            sie ten samolot na miejscu zginelo kilkaset ludzi ,po kilku miesiacach jednbak
            mieszkancy tego osiedla zaczeli wymierac tysiacami , wskutek dzialania broni
            chemicznej jaka zydzi przewozili samolotem .O tym w Holandi sie wie i sie
            mowi , chociaz rzeczywiscie praktycznie wszystkie media sa w rekach bogatego
            syjonistycznego zydostwa w tym kraju .Gdyby tak nie bylo ,wyniki sondazu bylby
            inne , a i nie powstal by nigdy eksterytorialny zydowski port lotniczy w
            amsterdamie .
      • Gość: f Ada ależ nie wypada IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 18:34
        Bronic zabójce gen Papały!
        Przez Polskę idą transporty haszyszu liczone w wagonach!
        Wiem co mówię mój wuj pracuje na koleji w Przemyślu i nie wolno mu kontrolowac
        pewnych pociągów!Daj spokój!
    • rabbi.w Ankieta! 02.11.03, 12:35

> Żydzi juz przeszlo 2000 lat tak czuja...
      > Tak tez bada czuli jeszcze 2000, 3000, 10,000 lat!!!

1 Krl 18:21
      21. Wówczas Eliasz zbliżył się do całego ludu i rzekł: Dopókiż będziecie chwiać
      się na obie strony? Jeżeli Jahwe jest [prawdziwym] Bogiem, to Jemu służcie, a
      jeżeli Baal, to służcie jemu! Na to nie odpowiedzieli mu ani słowa.
      (BT)
    • rabbi.w ciekawe czy Mojżesz działa w 'informacji'? 02.11.03, 12:54
      przepraszam że się spytam jeżeli tak - czy dostał M. jakies wytyczne
      z 'centrum' na jutro?

Csmiletongue_out
      • d_nutka Re: rabbi 02.11.03, 13:26
        czy ty chcesz zbudować nową wieżę Babel?
        póki co, ziemia jest "płaska" i państwa mają granicę jakie "płaska ziemia" im
        ofiaruje lub raczej jak ludzie na tej "płaskiej ziemi" granice widzą.
        czy ty chcesz, by znowu Izrael był tym przewodnikiem dla innych?
        a fe, nieładnie
        d_
        • rabbi.w czego ja chcę? 02.11.03, 19:52
          aby rządy zostawiły mnie w spokoju smile)
    • oleg3 BIJ IZRAELCZYKA! RATUJ PALESTYNĘ! 02.11.03, 15:36
      Zamiast komentarza cytacik.

Jeśli idzie o wszelkie "sondaże społeczne", najważniejsze jest zawsze zadanie
      odpowiednich pytań. Gdy obracają się one wokół mniejszości etnicznych, Żydów
      etc. można z góry obstawiać, że antysemicka będzie tzw. radykalna prawica
      (czyli przeważnie narodowcy, często zresztą tęgo socjalizujący), natomiast
      lewica - nie. I rzeczywiście: naukowcy z OBOP-u stwierdzili ponad wszelką
      wątpliwość, że zwolennicy Unii Wolności antysemitami nie są.

Można jednak pytać nieco inaczej, bez "skojarzeń" i "przywoływania
      stereotypów", na które każdy wytrawny lewicowiec natychmiast zareaguje w stylu
      towarzysza z OA - że nie będziemy lać wody na młyn etc. Na przykład zapytać,
      między innymi, o stosunek do Izraela.

Tak postawione pytanie znalazło się w Polskim Generalnym Sondażu Społecznym z
      1995 roku, badani zaś (próbka licząca 1603 osoby) mogli wybrać odpowiedź na
      skali od 1 (nie lubi) do 10 (lubi), lub odpowiedzieć "nie wiem". Według
      podobnej skali sami określali też swoje poglądy: od 1 (lewica) do 10 (prawica).

Okazało się wówczas, że wśród respondentów deklarujących poglądy lewicowe (na
      skali poglądów politycznych cyfry od 1 do 5) nie lubi Izraela aż 40,3%, lubi -
      54,9%. Natomiast wśród osób o poglądach prawicowych rozkład ten był znacząco
      odmienny. Ponad trzy czwarte z nich lubi Izrael (77,8%), nie lubi - jedynie
      16,8%!

Ponieważ polski antysemita koniecznie musi być prawicowcem, najlepiej zaś jeśli
      jeszcze każdego napotkanego Żyda topi w chrzcielnicy i pierze krucyfiksem, nic
      dziwnego, że o wynikach sondażu PGSS mało kto słyszał. Jednak i one też nie są,
      na dobry ład, specjalnie zaskakujące.

Trudno bowiem sobie wyobrazić lewicę, która nie będzie "antyimperialistyczna",
      to znaczy antyamerykańska, a w konsekwencji również antyizraelska. Na razie nie
      zanosi się na rozerwanie tego równania i dlatego najbardziej postępowy polski
      staruszek, czyli JE Aleksander Małachowski, mówi jednym tchem o "chłopcach",
      którzy zaatakowali WTC i Pentagon, oraz o nie mniej dzielnych "chłopcach z
      Palestyny", niesłusznie nazywanych terrorystami. Dlatego też jedną z
      pierwszych "akcji" Ofensywy Antykapitalistycznej była demonstracja pod ambasadą
      izraelską z poparciem dla "wolnej Palestyny".

Bo czyż to nie przyjemnie przyłożyć izraelskiemu imperialiście ze świadomością,
      że czyni się tak w imię postępu, a jednocześnie - zachowując dyskretną więź
      między dawnymi a nowymi laty - po staremu bije Żyda?

www.czytanki.and.pl/rewol.html
      • Gość: f Co za przekłamanie tylko 59 %? IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 16:19
        Byłem w Niemczech po cichu jest 90 % Niemców widzących rolę żydow w wlaściwej
        proporcji!Francuzów jest chyba 93%-reszta to Zydzi!
    • watto Re: 59% ...Ankieta! 02.11.03, 18:42

> Unia zrobila ankiete wsrod 15 panstw, wzielo udzial
      7,515 obywateli Unii,
      > wyniki:
      >
      > 1. Izrael - dostal 59%

> Nic sie nie stalo, Zydzi juz przeszlo 2000 lat tak czuja...

Tak będą czuli dopóki sie nie zmienią. Dopóki nie staną
      sie normalni.

Znasz tę wypowiedz Woltera?

"Narod zydowski osmiela sie okazywac nieprzejednana
      nienawisc do wszystkich narodow, i buntowac sie przeciwko
      wszelkim władcom, zawsze przesadny, zawsze chciwy na
      dobrobyt, ktorym ciesza sie inni, zawsze barbarzynski -
      unizony i czolobitny w niepowodzeniu, bezczelny w
      pomyslnosci."

Może dlatego was przez te tysiące lat nie lubią?

Dziwne, że teraz Europejczycy uważają Izrael za
      największe zagrożenie dla pokoju?
      Kto napada na suwerenne panstwa (np. na Syrię), kto
      okupuje obce terytoria, kto ma nielegalnie broń masowego
      rażenia (i ostatnio dostał okręty podwodne do jej
      przenoszenia), kto nie stosuje sie do rezolucji ONZ i
      jawnie z nich szydzi?

Wystarczy sie zmienić. Ucywilizować.
      A nie żalić sie, że was nie lubią.
    • oszolom.z.radia.maryja Re: 59% ...Ankieta! 02.11.03, 18:56

> wyniki:
      >
      > 1. Izrael - dostal 59%
      > 2. Polnocna Korea.
      > 3. Iran.
      > 4. Afganistan.
      > 5. Irak.
      > 6. USA.
      >
      > Dzieki obywatelom Unii, dostalismy odpowiedz dlaczego tak nie lubia Zydow-
      > Izraelczykow-Syjonistow-obrzezancow itd...itd...
      > Wszystkich laczy jedne slowo:
      >
      > A N T Y S E M I T Y Z M
      >

-Żydzi zachowują się jak chłopiec który jest bity przez swych kolegów w
      klasie..jest konfliktowai załaziw szystkim za skórę a potem ma pretensje
    • andrzejg Re: 59% ...Ankieta! 02.11.03, 19:48
      Mosze , a co to ma wspólnego z antysemityzmem?
      Czyż Izrael jest bezpiecznym państwem?
      Czyz można do Was jechać turystycznie bez obawy o swoje życie, czy zdrowie?
      Nie , bo Izrael jest krajem w stanie wojny , a taki kraj nigdy nie będzie
      bezpieczny i nie jest ważna wina za taki stan - Izraela czy Palestyny.
      Po prostu Europejczyk zasiedziały przed telewizorem i myślący o wyjazdach
      turystycznych tak wasz kraj odbiera i powiedzenie o takiej ocenie -antysemityzm
      jest nadużyciem

A.
      • Gość: Mosze Gdzie jest bezpieczny kraj...? IP: *.red.bezeqint.net 03.11.03, 06:41
        Czy w Hiszpanii jest bezpiecznie...?
        Czy w Francji, w Rosji, w Niemczech itd.itd...
        Gdzie nie ma wybuchaja bomby...?
        Czy tam ludzie nie jechaja...?
        Ile razy byly ataki na turystow w Egipcie, Tunisii tam jest pokoj-spokoj...?
        • d_nutka Re: Gdzie jest bezpieczny kraj...? 03.11.03, 08:30
          w krainie marzeń smile
          d_nutka
        • Gość: AndrzejG Re: Gdzie jest bezpieczny kraj...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 07:49
          Mosze

Wczoraj w TVN usłyzałem tresc pytania i okazało się ,że chodziło o kraj
          niebezpieczny dla pokoju.Niewatpliwie część z ankietowanych kierowała sie
          antysemityzmem.

Nie będę zaprzeczał ,że takiego nie ma w Europie.Jednak sporo mogło źle
          zinterpretować pytanie,mogło kojarzyć całe to zamieszanie w waszym rejonie
          z Izraelem jako najmocniejszym tam panstwem.Ponadto zauważ ,że na liście
          sa też Stany ,sojusznik Izraela w wojnie z Irakiem,czyli mogło wystąpić
          powiązanie negatywnego nastawienia do obu tych państw.Zauważ ,że oprócz
          Korei na liscie znajduja sie tylko kraje uwikłane w konflikt bliskowschodni.
          A dlaczego jest Korea?Bo w mediach bębnią o broni atomowej ,która posiedli.
          Jednym słowem , nie podciągałbym całosci wyników pod antysemityzm.

Czy nie sadzisz Mosze,że gwałtowne wasze reakcje (np.rabina w USA) nie
          przyczyniaja się do zwiększenia niecheci do Izraela?

A.

• Gość: Mosze Re: Gdzie jest bezpieczny kraj...? IP: *.red.bezeqint.net 04.11.03, 07:58
            Czy USA jest tylko sojusznik Izraela...?
            Czy z tego nie korzystac bedzie caly wolny swiat...?
            Wojna z Irakiem i w Afganistanie to tylko wojna IZRAELSKA...?
            Korea odda atomowki kazdemu za gotowki....(Libia, Iran, Saudia...Bin Ladden)
    • Gość: doku A co to za bzdura? IP: *.chello.pl 02.11.03, 19:56

> Unia zrobila ankiete

Unia Wolności? A jeśli UE, to kto? Najwyższy Komisarz dzwonił do ludzi?

Niemożliwe, żeby takie głupie pytanie ktoś zadał. Niebezpieczne dla kogo? Które
      państwo może zbombardować Niemcy, a może Anglię?

> 1. Izrael - dostal 59%
      > 2. Polnocna Korea.
      > 3. Iran.
      > 4. Afganistan.
      > 5. Irak.
      > 6. USA.

A jak wypadły Chiny? A jak Rosja? Czy pytani wyobrażają sobie, że USA może
      zbombardować Japonię lub Hiszpanię z większym prawdopodobieństwem niż USA lub
      Izrael?

Kiedy wreszcie dowiemy się, o co chodzi w tym antysemickim cyrku?
    • snajper55 Pytanie. 02.11.03, 20:28

> wyniki:
      >
      > 1. Izrael - dostal 59%
      > 2. Polnocna Korea.
      > 3. Iran.
      > 4. Afganistan.
      > 5. Irak.
      > 6. USA.
      >
      > Dzieki obywatelom Unii, dostalismy odpowiedz dlaczego tak nie lubia Zydow-
      > Izraelczykow-Syjonistow-obrzezancow itd...itd...
      > Wszystkich laczy jedne slowo:
      >
      > A N T Y S E M I T Y Z M
      >

Najniebezpieczniejsze państwo NA świecie, to nie jest to samo co
      najniebezpieczniejsze państwo DLA świata. Ja bym wolał najpierw poznać
      faktyczną treść pytania, bo na razie, to znamy jedynie odpowiedzi. Czy na tym
      właśnie polega prezentowanie NIEPEŁNYCH wyników sondażu ? wink) Określanie słowem
      >antysemityzm< tych odpowiedzi na nieznane nam pytanie wydaje się w tej
      sytuacji mocno przedwczesne. A także wyciąganie innych wniosków z tych
      NIEPEŁNYCH acz opublikowanych wyników sondażu. Dlatego apelowałbym o trochę
      spokoju. Jutro powinniśmy poznać PEŁNE wyniki i niektórym może być wstyd. Więc
      po co ?

Pozdrawiam

Snajper.
    • oszolom.z.radia.maryja Kolejny cios dla Żydów 02.11.03, 20:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=8853956
      • Gość: doku Izreal sie po nim nie podniesie IP: *.chello.pl 02.11.03, 21:09
    • Gość: Krzys52 Smierduchy przypadek interesujacy IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 03:44
      Gdy o Belgii czy Francji mowa wowczas Smierducha wprowadzilaby wartosci
      chrzescijanskie do konstytucji tych krajow, gdyz Europie grozi zalew Islamem, a
      nastepnie - w drodze demokratycznej - demontaz demokracji i wprowadzenie
      szariatu (mnoza sie ci Mahometanie jak kroliki).
      Gdy o Izraelu mowa, Smierducha natychmiast dmucha w inna trabke. Okazuje sie,
      ze Izrael powinien wrecz odwrotnie niz zalecalaby to Europie. Izrael powinien
      pozwolic Palestynczykom na zdominowanie liczebne i polityczne a nastepnie
      pozwolic na przeglosowanie likwidacji panstwa Izrael.

W europejskiej ankiecie pytano o to kto stanowi najwieksze zagrozenie dla
      pokoju swiatowego. Wyszlo na to ze Izrael. Dlatego, ze nie chce pozwolic
      dokladnie na to samo na co nie chca zgodzic sie szowinisci od LePena, na
      przyklad - faworyci Smierduchy.
      Polska byla swego czasu dwukrotnie zagrozeniem dla Pokoju europejskiego - raz w
      1920 roku, i drugi w 1939. Czechoslowacja byla zagrozeniem w 1938 roku.
      Teraz zagrozeniem jest Izrael poniewaz wcale nie ma zamiaru zgodzic sie na
      bycie zdominowanym przez Palestynczykow nie ma zamiaru zgodzic sie na
      sasiedztwo z rzadzonym przez Hamas i Huzbullah panstwem Palestynskim, nie ma
      zamiaru pozwolic na "zepchniecie do morza".
      We Francji, Belgii, Wloszech, Niemczech... ci sami ludzie ktorzy pomstuja na
      zaaklimatyzowanych juz Arabow, ci ktorzy domagaja sie pierwszenstwa dla
      narodowej kultury, ci ktorzy najchetniej wywaliliby wszystkich Arabow i Turkow
      na powrot do krajow arabskich, ci ludzie otoz maja za zle Izraelowi, ze
      realizuje dokladnie to samo u siebie.
      Czy wraz ze Smierucha oczekuja, ze zagrozenie dla pokoju zniknie gdy tylko
      Izrael podda swe istnienie?
      .
      K.P.
      • Gość: Arab Pieprzysz synu jak potłuczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:02
    • wojo!!!! Re: 59% ...Ankieta!>______Podsumowywujac__!!!!___< 03.11.03, 11:25

Ha ha arabstwo morduje na calym swiecie ale to ..

Izrael zagraza ???
      Cos ja Hitler i Czechoslowacja w 1938 roku , wtedy tez Czesi , a
      potem Polacy zawinili Hitlerowi .
      Islam=Faszyzm

A Europejczycy juz sie poddali Islamowi , DRAZNI ICH ze Izrael
      sie broni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Troche histori nie zawadzi poznac !!!!Jesli juz sie wypowiadasz !!!

Co sie stalo w 1948 ,po i troche przed na terenach obecnego Izraela i
      panstw arabskich.
      Dodajmy tez ,ze w 1948 roku Izrael zaakceptowal uchwale ONZ o podziale
      mandatu brytyjskiego na arabska i zydowska czesc , Arabowie odrzucili i
      napadli na nowe panstwo ,wywolali ta wojne i inne kolejne przegrane dla
      nich wojny.
      Teraz wojuja juz z calym swiatem ,nawet WTC i Bali im przeszkadzaly.

w 1948 roku :
      900 000 zydowskich uciekinierow (z pogromow i mordowania )zostawilo w
      krajach arabskich dobytek wart miliardy $
      (domy,ziemie,faryki ,synagogi ,szpitale,szkoly nalezace do kongregacji i
      parafi zydowskich) ,wszystko to rzady arabskie rozkradly lub
      skonfiskowaly.
      Mogli osiedlic te 650 000 uciekinierow arabskich z terenow obecnego
      Izraela
      i bylby spokoj.
      Nie , kraje arabskie trzymaly tych uciekinierow zamknietych w obozach
      na koszt ONZ ,a pomoc dawali tylko w broni i judzeniu przeciw Izraelowi
      oraz kolejnych przegranych wojnach.
      Izrael zaasymilowal swoich uchodzcow ,Arabowie tego nie zrobili.
      Teraz moze podlicza co zostawili Zydzi w krajach arabskich ?

Arabki to ograbic i zamordowac , nawet swoich (np Sadam-Kuwejt)
      11.09.01 to tez wasze dzielo mordercy.

• Gość: Aryjczyk Żałosne dziamgotanie przerażonego Żydka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.03, 13:16
        Ale nic ci to nie pomoże mały faszystowski zbrodniarzu, już większość
        cywilizowanego świata ma dość żydowskich zbrodni, prześladowań niewinnych
        Palestyńczyków i żydowskiej pazerności, pazerności która powoduje, że nawet
        prochy swoich przodków gotowi są sprzedać.
        Wkrótce taki wyniki ankiet będą normą.
    • indris Dawna historyjka o Murzynie... 03.11.03, 13:22
      ...opowiadała, że po oblaniu egzaminu oskarżył egzaminatora o rasizm.
      Oskarżanie o antysemityzm każdego, komu nie podoba sie aktualna polityka
      państwa Izrael, to ta sama "logika".
    • podolski Izrael, rozumiem stanowi zagrożenie, USA tym 03.11.03, 13:49
      bardziej, ale dlaczego na tej liście znalazł się Irak i Afganistan trudno
      zrozumieć. To chyba efekt nachalnej propagandy, która osłabiła zdolność do
      krytycznej oceny.
      • Gość: matacz Polfinaly IP: *.acn.waw.pl 03.11.03, 15:16
        W parach polfinalowych wystapia:
        Irak - Iran
        Izrael - Syria
        USA - Polnocna Korea
        Afganistan - wolny los

• hazet_95 Mosze... 03.11.03, 19:02
      Zazwyczaj z dużym zaciekawieniem czytywałem Twoje posty, a i Ciebie darzyłem
      sympatią. Ale tym razem przegiąłeś i chcąc nie chcąc muszę przyznać rację
      Euromirowi et consortes - Wam wszystkim naprawdę powoli szajba odbija...

Jeżeli w wynikach tego sondażu widzisz antysemityzm, to sorry, ale ja jestem
      chyba z innej bajki. Nie pomyślałeś może (tak, jak ja), że jest to konsekwencja
      awanturnictwa politycznego uprawianego od lat przez Twoje rządy? Bo moim
      skromnym zdaniem właśnie to zaważyło na wynikach.

A antysemityzm nie ma tu niestety nic do rzeczy...

Wyrazy szacunku - HZ95
      • Gość: Mosze Dzieki za sympatie... IP: 5.3.1R* / 213.8.64.* 03.11.03, 19:37
        Moj drogi, ty potrzebujesz byc Zydem zeby to zrozumiec.
        My mamy paranoje, ze caly czas szukaja i posladuja nas....
        • fa1 A wiec to jednak wasza paranoja ??? 03.11.03, 20:34

> Moj drogi, ty potrzebujesz byc Zydem zeby to zrozumiec.
          > My mamy paranoje, ze caly czas szukaja i posladuja nas....

Pierwszy raz slyszalem by Zyd cos takiego powiedzial !!! Jesli Mosze w/g ciebie
          to paranoja to czy nie uwazasz, ze nalezaloby sie tej paranoi pozbyc ??
          • Gość: Krzys52 Obawiam sie, ze go nie zrozumiales IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 21:25
            Oni sa przewrazliwieni (Mosze ujal to jako paranoje), ale nie bezpodstawnie.
            Paranoja to leki i strach racjonalnie nieuzasadnione.

Te wyniki europejskie moglbys rownie dobrze odniesc do Polski (moze procent
            bylby wyzszy) ale nie moglbys powiedziec, ze Zydzi maja paranoje gdy o
            antysemityzm Polakow idzie.
            Podobnie z tym sondazem. Wielu z respondentow krytycznie nastawionych do
            Izraela zapewne nie jest antysemitami, ale obawiam sie ze wielu jest. Co do
            Francji, Niemiec czy Belgii nie mam pod tym wzgledem najmniejszych watpliwosci.
            .
            Ogolnie uwazam, ze to byl dobry pomysl z tym sondazem. Izrael i Stany powinny
            wiedziec, ze wielu Europejczykow jest im niechetnych. Mieli okazje przekonac
            sie o tym podczas burzliwych i emocjonalnych demonstracji antywojennych na
            poczatku tego roku, gdzie wyraznie bylo widac antyamerykanizm i antyizraelizm -
            maja okazje przekonac sie znow. Tym razem na podstawie na spokojnie
            przeprowadzonej ankiety. Nastrojow i ocen spolecznych nie powinno sie ukrywac i
            udawac, ze wszystko jest ladnie, bo inaczej - antysemityzm.
            .
            K.P.
            • fa1 Re: Obawiam sie, ze go nie zrozumiales 03.11.03, 21:40
              Gość portalu: Krzys52 napisał(a):

> Oni sa przewrazliwieni (Mosze ujal to jako paranoje), ale nie bezpodstawnie.
              > Paranoja to leki i strach racjonalnie nieuzasadnione.

Hmm, byc moze zrozumialem go dobrze, byc moze zle. Najlepiej by Mosze sam
              osobiscie sie tu wypowiedzial. Ty K52 tez nie mozesz miec pewnosci, ze go zle
              zrozumialem. Ja tylko interpretuje slowo pisane i nie bede nawet probowal
              spekulowac co jest lub nie ma miedzy wierszami - to moze byc sliskie i
              niebezpieczne.
          • Gość: Mosze Jak wlasciwie...? IP: *.red.bezeqint.net 03.11.03, 23:11
            Mozna pozbyc sie tej paranoi.???
            Przez setki lat mordowali i gwalcili Zydow w Europie (byly tez pogromy w
            arabskich krajach, ale to prawie nic co Zydzi przeszli w Europie)
            W tych ciemnych czsach w Europie, tez Zydzi posadzani byli o "niebespieczny
            narod", mordujacy dzieci na Pasche, zatruwaja studnie, rozpowszechania
            chorob...itd.
            Nic moi drodzi nie zmienilo sie niestety w Europie!!!
            Jesli mozna zrobic taka ankiete i posadzac Zydow o zagrozenie pokoju na swiecie
            wlasnie, Zydow ze oni sa ofiarami terroryzmu na swiecie, moge tylko napisac
            jedno slowo P O G A R D A.
            Kiedy wysadzili Hizbulla gmine zydowska w Argentynie mordujac ponad 100
            niewinnych, Europa milczala. Kiedy wysadzili ambasade kilka lat pozniej, tez w
            Argentynie, Europa milczala, kiedy rzucaja granaty do synagog w Paryzu i
            Istanbulu, kiedy rozbijaja pomniki na cmentarzach zydowskich, znacie juz odp.
            EUROPA MILCZY.
            Kiedy ofiara, nie daje i broni sie, to jest agressorem i okupantem.
            Czy nie widzicie ze nie ma roznicy Izrael-Izraelczyk-Zyd. U Bin Laddena,
            Saddama i jego mordercow jest to jedyny cel, mordowac Zydow, ale Europa "udaje
            greka".
            Nic sie niestety nie zmienilo w Europie...wystarczy tylko czytac komentarze.
            Zobaczcie ile jest stron antysemicznych w internecie i ile jest filosemicznych.
            Tutaj macie moja paranoje...
            • gini Re: Jak wlasciwie...? 04.11.03, 08:05

> Mozna pozbyc sie tej paranoi.???
              >
              Ano mozna tylko trzeba sie pozbyc egoizmu i przestac postrzegac swiat jako
              swiat Zydow i gojow.

Przez setki lat mordowali i gwalcili Zydow w Europie (byly tez pogromy w
              > arabskich krajach, ale to prawie nic co Zydzi przeszli w Europie)
              I co z tego wynika Mosze, ludzie sie zabijaja miedzy soba i tak juz jest.W
              Europie Europejczycy mordowali sie miedzy soba byly wojny religijne byly
              polowania na czarownice , Ormianie, murzyni, Indianie tez byli zabijani.
              A Zydzi czyz sa wyjatkowi, wystarczy byc troche silniejszym i tez zabijacie.
              Twoj rodak Chaim Lazar to nawet ksiazke napisal o tym jak to w Koniuchach
              Polakow zabijal.
              Od terroryzmu , ktory tak krytykujecie zaczynaliscie bo chyba wiesz co to byl
              irgun, chyba byl jakis hotel co wysadziliscie i nie tylko.
              Teraz do zabijania uzywacie samolotow, z , czolgow buldozerami budujecie sobie
              wieksza przestrzen zyciowa..

W tych ciemnych czsach w Europie, tez Zydzi posadzani byli o "niebespieczny
              > narod", mordujacy dzieci na Pasche, zatruwaja studnie, rozpowszechania
              > chorob...itd.
              Wiecej chyba niz Zydow to zginelo zwyklych kobiet, ktore byly posadzane o
              czary.Ale co tam trzeba pamietac tylko o Zydach.

> Nic moi drodzi nie zmienilo sie niestety w Europie!!!

> Jesli mozna zrobic taka ankiete i posadzac Zydow o zagrozenie pokoju na
              swiecie
              > wlasnie, Zydow ze oni sa ofiarami terroryzmu na swiecie, moge tylko napisac
              > jedno slowo P O G A R D A.
              >*****
              Ojejku Zydzi sa tylko ofiarami sami zas nikogo nie morduja, siedza sobie
              grzecznie, a do wojny w Iraku to nawolywal nie kto inny tylko pan Mosze, i
              wojna z Irakiem jest, ofiary sa codziennie ale pani Danusia i pan Mosze maja
              gdzies te ofiary.Bo skoro nie gina Zydzi to jest w porzadku.

Kiedy wysadzili Hizbulla gmine zydowska w Argentynie mordujac ponad 100
              > niewinnych, Europa milczala. Kiedy wysadzili ambasade kilka lat pozniej, tez
              w
              > Argentynie, Europa milczala, kiedy rzucaja granaty do synagog w Paryzu i
              > Istanbulu, kiedy rozbijaja pomniki na cmentarzach zydowskich, znacie juz odp.
              > EUROPA MILCZY.
              >*****
              A jak wysadziliscie hotel to bylo w porzadku, jeszcze ta Europa dala
              terroryscie Beginowi pokojowa nagrode Nobla.

Kiedy ofiara, nie daje i broni sie, to jest agressorem i okupantem.
              > Czy nie widzicie ze nie ma roznicy Izrael-Izraelczyk-Zyd. U Bin Laddena,
              > Saddama i jego mordercow jest to jedyny cel, mordowac Zydow, ale
              Europa "udaje
              > greka".
              To co ma robic ta Europa isc na wojne za twoj Izrael?A moze przestancie
              mordowac Palestynczykow, moze zacznijcie z nimi rozmawiac, to i was zostawia w
              spokoju.
              Tyle, ze wtedy USA nie moglo by przyznawac wam pozyczek bezzwrotnych na wojne z
              terroryzmem, a to juz duzo kasy jest.

Nic sie niestety nie zmienilo w Europie...wystarczy tylko czytac komentarze.
              > Zobaczcie ile jest stron antysemicznych w internecie i ile jest
              filosemicznych.
              > Tutaj macie moja paranoje...
              Tyle, ze te strony antyseùmiczne polskie to przewaznie obrona przed zydowskim
              antypolonizmem przed zydowskimi bezpodstawnymi oskarzeniami.
              Ilosc watkow o polskim antysemityzmie na tym forum juz dawno przekroczyla
              granice normalnosci.
              Ten antysemityzm jest wam potrzebny.Bez wroga widac nie umiecie zyc.
              Nawet jak nie napisalam jednego zlego slowa na Zydow, nawet jak pisalam wrecz
              filosemicko to tez okrzykneliscie mnie antysemitka.
              Paranoja rzeczywiscie.
    • perla_ ja też bym wskazał na Izrael właśnie 03.11.03, 21:43
      a na myśli bym miał parę milionów Palestyńczyków mieszkających tam. Bo
      Autonomia Palestyńska nie ma statusu państwa i sklasyfikowana w sondażu została
      jako "Izrael" właśnie.

Perła
      • Gość: siedem Re: ja też bym wskazał na Izrael właśnie IP: 213.216.66.* 04.11.03, 08:01
        > a na myśli bym miał parę milionów Palestyńczyków mieszkających tam. Bo
        > Autonomia Palestyńska nie ma statusu państwa i sklasyfikowana w sondażu
        została
        >
        > jako "Izrael" właśnie.

gdyby to prawda była to rosja by w tym rankigu była własnie bo czeczenia to nie
        panstwo a rosja jest.

5040
    • Gość: Krzys52 Co to znaczy, ze Izrael jest zagrozeniem dla IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 22:10
      swiatowego pokoju. Podobnie ze Stanami. Co to znaczy, ze Stany sa zagrozeniem
      dla swiatowego pokoju?

Dla jasnosci, ja nie chce dyskutowac tu z wynikami sondazu czy ze sposobem
      myslenia respondentow - ten jest jaki jest i nic na to nie poradzi sie.
      Z braku jakiegos Francuza pod reka, Hiemca, czy Holendra, chcialbym spytac Was,
      PT Forumowicze jak Wy rozumiecie to stwierdzenie, ze Izrael stanowi najwieksze
      zagroznenie dla swiatowego pokoju (?)W jaki sposob Izrael czy Stany najbardziej
      zagrazaja swiatowemu pokojowi?
      .
      K.P.
      • d_nutka Re: Co to znaczy, ze Izrael jest zagrozeniem dla 04.11.03, 07:17
        a może WARTO w tym miejscu sobie przypomnieć (ankietowani pewnie o tym nie
        pamiętali), że był taki czas, jeszcze nie aż tak dawno, że
        najniebezpieczniejszym miejscem dla Żyda była cała Europa.
        a teraz co?
        nie, wynik ankiety to nie odwet Żydów.
        wynik ankiety, to odwet historii

d_nutka
        • d_nutka Re: Co to znaczy, ze Izrael jest zagrozeniem dla 04.11.03, 07:21
          d_nutka napisała:

> a może WARTO w tym miejscu sobie przypomnieć (ankietowani pewnie o tym nie
          > pamiętali), że był taki czas, jeszcze nie aż tak dawno, że
          > najniebezpieczniejszym miejscem dla Żyda była cała Europa.
          > a teraz co?
          > nie, wynik ankiety to nie odwet Żydów.
          > wynik ankiety, to odwet historii
          >
          > d_nutka

większość osób tu pisze i zarzuca Mosze, że przesadził iż

"A antysemityzm nie ma tu niestety nic do rzeczy..."

ma, Izrael jest kontynujacją antysemickiej postawy Europy
          d_nutka

• gini Re: Izrael jest antysemicki 04.11.03, 09:00
            d_nutka napisała:

> d_nutka napisała:
            >
            > > a może WARTO w tym miejscu sobie przypomnieć (ankietowani pewnie o tym nie
            >
            > > pamiętali), że był taki czas, jeszcze nie aż tak dawno, że
            > > najniebezpieczniejszym miejscem dla Żyda była cała Europa.
            > > a teraz co?
            > > nie, wynik ankiety to nie odwet Żydów.
            > > wynik ankiety, to odwet historii
            > >
            > > d_nutka
            >
            > większość osób tu pisze i zarzuca Mosze, że przesadził iż
            >
            > "A antysemityzm nie ma tu niestety nic do rzeczy..."
            >
            > ma, Izrael jest kontynujacją antysemickiej postawy Europy
            > d_nutka
            >
            To wynika z tego co napisalas, znowu musialam sobie wycierac monitor.
            > Izraer
            >
            >
          • Gość: Krzys52 Re: Co to znaczy, ze Izrael jest zagrozeniem dla IP: *.proxy.aol.com 04.11.03, 14:49
            "A antysemityzm nie ma tu niestety nic do rzeczy..."

ma, Izrael jest kontynujacją antysemickiej postawy Europy
            .
            ::
            Czy moglabys to sprecyzowac, Danusiu - zwlaszcza drugie zdanie. smile

Pozdrawiam
            K.

PS...Jak sadzisz, czy respondenci uwazaja, przy okazji, ze wyposazone w bron
            nuklearna, oraz nowoczesniejsze armie, kraje arabskie zlikwidowalyby zagrozenie
            dla swiatowego pokoju, kreowane przez Izrael i Stany?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka