opowiesci_z_mykwy 26.12.08, 23:41 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6100995,Synagoga_Nozykow_odnowiona_na_zolto.html Na święto Pesach ma się pojawić pewien ważny człowiek o kaszubskich korzeniach, zdradzę to wam milusińscy :o))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opowiesci_z_mykwy Na kirkucie też dobre zmiany 26.12.08, 23:47 Na grób Jakuba Epsteina wrócił żeliwny obelisk, który jeszcze w lipcu leżał w kawałkach na ziemi. Jest jednym z ośmiu pomników odrestaurowanych w tym roku na warszawskim Cmentarzu Żydowskim. wyborcza.pl/1,94898,6045730,Nagrobki_na_Cmentarzu_Zydowskim_jak_nowe.html Po raz pierwszy od lat na cmentarzu przy Okopowej prezentowano odnowione nagrobki. Za pieniądze Warszawskiej Gminy Żydowskiej i funduszu stołecznego konserwatora zabytków - w sumie 272,7 tys. zł - udało się odrestaurować aż osiem XIX-wiecznych pomników w najstarszej części nekropolii - w pierwszej kwaterze. Wczoraj odebrała je komisja konserwatorska. - Tak dużej kwoty nie mieliśmy tu od dawna. Stąd tyle odnowionych pomników - cieszył się Jan Jagielski, prezes Społecznego Komitetu Opieki nad Cmentarzami i Zabytkami Kultury Żydowskiej. Prace zlecono kilku zespołom konserwatorów. Największe wrażenie robi zrekonstruowany obelisk na grobie bankiera i kupca Jakuba Epsteina (zm. w 1843 r.). Gdy przerdzewiał i się wywrócił, wyglądał jak sterta złomu. Wczoraj lśnił świeżą farbą, która jeszcze schła pod okrywającym obelisk foliowym namiotem. - Jak go po raz pierwszy zobaczyłem, byłem przerażony. Jego fragmenty rozrzucone były po okolicy. Zastanawiałem się, czy w ogóle podjąć się remontu - przyznał Sławomir Śmierzyński-Małecki specjalizujący się w konserwacji metalu. W lipcu zabrał jednak obelisk do swojej pracowni. Tutaj oryginalne elementy zostały oczyszczone i za pomocą specjalnego przyrządu wyprostowane, bo podczas upadku zabytek skręcił się w "śmigło". By pomnik już się nie wywrócił, wzmocniono jego fundament, a wewnątrz żeliwnej części umieszczono szkielet ze stalowych kątowników. - To konstrukcja wzorowana trochę na wieży Eiffla - mówił Śmierzyński-Małecki. Nie mniej skomplikowana była rekonstrukcja kamiennego nagrobka kupca Judy Lejba Salingera (zm. w 1836 r.), którą przeprowadził konserwator Paweł Jędrzejczyk ze swoją firmą ZKR (Zabytki Konserwacje Remonty). Pomnik w formie macewy, wykonany z dębnickiego marmuru, był przełamany i roztrzaskany. Próby sklejenia go w jedną całość się nie powiodły. - Podczas łączenia kamień się kruszył - opowiadał Jędrzejczyk. Konserwatorzy zastosowali więc inną metodę: złożoną w całość płytę ścisnęli stalową obejmą. Przywrócili też macewie dawny kolor - po wypolerowaniu i nasączeniu preparatami hydrofobowymi kamień z Dębnika odzyskał charakterystyczną czarną barwę. Wcześniej był zwietrzały i miał szary kolor, tak jak sąsiedni nagrobek wykonany z tego samego materiału. - Jeśli będzie co jakiś czas konserwowany, nie powinien zszarzeć - zapewnił Jędrzejczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Na kirkucie też dobre zmiany 26.12.08, 23:56 ta warszawska synagoga duzo, duzo ladniejsza od tej lodzkiej... nawet nie ma porownania.... ta lodzka to wlasciwie zupelnie nie synagoga.... ale za to mykwa jest jak trza.... Odpowiedz Link Zgłoś
opowiesci_z_mykwy Re: Na kirkucie też dobre zmiany 27.12.08, 00:07 Dana... Synagoga to nie tylko cegły.. To także ludzie.. Warszawa daje się lubić :o) Mykwa nie tylko w Łodzi jest :o))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aaki piekna jesteś synagogo 26.12.08, 23:54 ale meczet w isfahanie jest od ciebie jeszcze piekniejszy www.dejkam.com/iran/isfahan/photos/3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Wiele razy pytale, jak dotad na prozno... 27.12.08, 00:02 ...jak to jest byc lekarzem -PiSdziakiem drogi Akusiu? Odpowiedz Link Zgłoś
aaki fatalne odczucie 27.12.08, 00:16 porównywalne hmmm... powiedzmy ze smakiem czulentu Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu To na tej samej zapewne zasadzie... 27.12.08, 00:20 ..pan Akusiu potrafi byc przykrym dla siebie lekarzem-PiSdziakiem oraz jesc nielubiany czulent, prawda? Diagnoza: Akus cierpi na masochizm! Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: nie 27.12.08, 00:09 Mnie sie podobala swiatynia...kurde, zapomnialem nazwy religii...bahijska(chyba)...czy jakos tak, ktorej zdjecie Danka pokazywala na EI.. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie 27.12.08, 00:14 swiatynia bahajow.... jak kiedys odwiedzisz mocarstwo, to extra pojade z toba do haify, marudzinski.... masz jak w banku... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie 27.12.08, 00:15 kurrrrka, marudzinski... nie jak banku... dzisiaj te banki to niepewna rzecz... ale na sicher masz... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: nie 27.12.08, 00:15 A ty masz jak w banku, ze sie wybiore Potrzebuje urlopu od kilku spraw Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie 27.12.08, 00:22 nu, nie mam jak w banku... napisalam jesli.... ale jakby, to by bylo fantastycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: nie 27.12.08, 00:26 No bo ja bywam , mowiac eufemistycznie, slabo uporzadkowany...czaje sie z wyjazdem, nie moge zdecydowac, zmieniam plany...a potem i tak zawsze laduje w Czechach albo innej Austrii u znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
opowiesci_z_mykwy Re: nie 27.12.08, 00:19 Wejście tam trzeba zarezerwować jak pewnie wiesz Dano. Jak M. będzie jechał, to niech da ci cynk ze sporym wyprzedzeniem. Bahaici (bahajowie?) są bardzo mili i normalni, ale nie wpuszczaja nikogo ot tak z ulicy. Trzeba sobie zaklepać wejście. I nie można też jednego dnia zwiedzić dwóch poziomów. To wymogi ich religii są. Trzeba z góry określić co (góra albo dół bez światyni) się chce zwiedzać. Jeśli M. nie jest botanikiem lub dendrologiem, to góra jest zdecydowanie lepsza :o))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie 27.12.08, 00:25 bedzie zalatwione.... ja mu juz zrobie program.... spac w haifie tez wiem gdzie... pol dnia bahaje, a potem do akko i rosh hanikra, a nastepnego dnia druga czesc bahajow i w drodze powrotnej cesarea... zle? program bedzie mial first class.... z szoferem i tlumaczem.. Odpowiedz Link Zgłoś
perla masz pecha marudny 27.12.08, 00:37 dane33 kocha Tomkową właśnie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=88954886&a=88970345 Odpowiedz Link Zgłoś
opowiesci_z_mykwy Re: masz pecha marudny 27.12.08, 00:38 A ciebie kto kocha? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13550&w=13168785&a=13294713 Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu I czy ten slub sie odbyl, bo Malgonia cos.. 27.12.08, 00:42 ...zacichla na ten ortodoksyjny temat? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: masz pecha marudny 27.12.08, 00:43 on sie zdecydowac nie moze, mykwo.... w 2004 to napisal.... jakis rok temu napisal, ze juz sie ozenil.... niedawno byl w lisboa z miriam, i z miriam swoja zona, bo to jakoby dwie rozne, o tym samym imieniu... facio nie ma letko w zyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Nie wpjordalaj sie ziebie, gdzie cie.. 27.12.08, 00:40 ...nikt nie prosi. Ponial? Odpowiedz Link Zgłoś
perla onegdaj bełkotałeś na forum 27.12.08, 00:53 jak spity jesteś. Bimber zaszkodził właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu W dupe sie ugryz kozi bobku.. 27.12.08, 00:57 ...najlepiej siegajac ryjem przez lewe ramie w dol na skos! Odpowiedz Link Zgłoś
opowiesci_z_mykwy Re: onegdaj bełkotałeś na forum 27.12.08, 00:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13550&w=11121611&a=11122273 Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Niby mozna sie poznecac na swinskim cyckiem.. 27.12.08, 01:00 ...ale ozno sie robi Odpowiedz Link Zgłoś
opowiesci_z_mykwy Re: Niby mozna sie poznecac na swinskim cyckiem.. 27.12.08, 01:02 Głęboki a długi sen jest wart każdych pieniędzy. Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Dzieki:) 27.12.08, 01:09 Jeszcze zostane chwile, bo sciagam duzy program z sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Niby mozna sie poznecac na swinskim cyckiem.. 27.12.08, 01:04 spij dobrze, marudzinski... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Piekniejsze niz w pld. Anglii.. 27.12.08, 00:39 ...zupelnie inne swiatlow. Odpowiedz Link Zgłoś
tgfp Re: piekna jesteś synagogo 27.12.08, 00:04 Ten to zaprojektowany przez Zyda. k53.pbase.com/g6/79/788579/2/82511184.KR9dyZwJ.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dawida1 Re: piekna jesteś synagogo 27.12.08, 00:12 tgfp napisała: > Ten to zaprojektowany przez Zyda. > k53.pbase.com/g6/79/788579/2/82511184.KR9dyZwJ.jpg Piekna ! zdolni sa..... Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: piekna jesteś synagogo 27.12.08, 00:19 Mnie sie nie podoba. Chodzilem do takiej szkoly(ta sama koszarowa architektura). W Pradze kazda synagoga ladniejsza od tej. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: piekna jesteś synagogo 27.12.08, 00:43 Do synagogi raczej nie chodze,wiec ocewniam budowle. Okropienstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
opowiesci_z_mykwy Re: piekna jesteś synagogo 27.12.08, 00:28 To chodzi nie tyle o wygląd, ile o [b]genius loci[/img] :o))))) Praga jest piękna, a Židovské město (Josefov) w szczególności, bo nostalgia i wspomnienia no i Golem:o))))) Ciekawe czy Golem chadzał do mykwy :o))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Mogl chadzac, gdyz byl... 27.12.08, 00:30 ..zdaje sie z wypalonej gliny Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: piekna jesteś synagogo 27.12.08, 00:38 Nic mi o tym(Golem w mykwie;w koncu Zydem nie byl) nie wiadomo,ale ta synagoga w Wawie,no,moze genius loci,jak juz koniecznie chcesz,choc miejsce raczej ponure(jak i synagoga). Odpowiedz Link Zgłoś
opowiesci_z_mykwy Re: piekna jesteś synagogo 27.12.08, 00:47 Mój żarcik na temat Golema to taka aluzja do... :o)))))))))) Ponure? Zależy od nastawienia. Odpowiedz Link Zgłoś