Gość: Gabriel IP: *.ipt.aol.com 08.11.03, 22:58 www.se.com.pl/iso/dzisiaj/Wiadomosci/Kraj/kraj_1.shtml Czy mozna ufac tej gazecie? Jezeli ten reportaz oparty jest na faktach,to mozna sfilmowac te hece jako "Chlopi 2004" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perla_ Amerykanka sołtysem w Polsce jest 08.11.03, 23:07 www2.gazeta.pl/kobieta/1,24540,1345022.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM Według mojej wiedzy IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 23:09 to ta rzecz jest oparta na faktach, ale pewnie poprzekrecanych troche. To bardzo trudna sprawa - zabralem się, aby skomentować, ale faktycznie to ponad moje siły. To sama natura. Pisal o tym Kosinski w Malowanym Ptaku, pewnie mial na mysli Zydów, ale tak napraewde to obcy zawsze moze miec powazne problemy. Widać to w genach mamy - taka koniecznośc obrony swojego. Obcy jest zagrozeniem. Wszedzie - w pracy, we wsi, wszedzie. Ta rzecz mogla się wydarzyć w kazdym kraju. Tak myśle. I błąd popełni ten, kto pochopnie weźmie ktorąkolwiek ze stron tego konfliktu. Gdyby ta sprawa byla prosta to policja by dawno ją rozstrzygnęla jakoś. A. Odpowiedz Link Zgłoś
perla_ co do Kosińskiego jest 08.11.03, 23:25 Witaj Adamie Ależ oczywistym jest, że Kosiński Żydów i Polaków na myśli miał. Napisał książkę, która komasacją zła jest. Polaków przedstawił jako kompletmy prymityw. Nie wiem czy kojarzysz opis scen, które w stodole działy się, jak chłop gwałcił, wzywając Przenajświętszej Panienki, młodą kobietę ze sfer wyższych właśnie. Mnie ciekawi co innego. Skąd u Kosińskiego obrazy takie? Sam Kosiński prawidłowym Żydem był, i jako taki okupację spędził dostanio, ukrywany przez polskich chłopów właśnie. Chyba nawet Niemca na oczy nie widział. Głodu i zimna nie zaznał, gwałtów i zabójstw nie widział. A tu proszę, paszkwil taki. W USA wręcz myśleli, że to jego autobiografia jest. Zapytywany o to, Kosiński milczał skromnie... Na szczęście Kosiński światowcem był i znał obyczaje rzymskie. Choć i nie do końca niestety. Ta nylonowa torba o wiele gorsza w ekspresji była niż nóż na przykład. pozdrówka Perła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM Re: co do Kosińskiego jest IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 23:51 Witaj perla, Szybko pisalem to i moze nie wszystko dobrze oddalem, co myslalem. Oczywiscie znam troche problem Kosinskiego - dziwny to byl czlowiek. Malowany ptak to ksiazka jak piszesz pelna zla - ja sie z tym zgadzam i przeczytalem raz i wystarczy. Rozbita butelka w pochwie, gwoździem drapana twarz dziecka przez inne dziecko, wyłupane łyżką oko - chyba wystarczy tych obrzydliwosci Smierc jest bardzo często w jakiś sposób związana z zyciem jakie się wiodło. Kosinski to mysle był bardzo "czarny" umysl. Fascynowalo go zlo pewnie. Juz jako dziecko musial byc skrzywiony nieco. To trudne sprawy są - teraz jest taka akcja, gdzie piszą i mówią "zły dotyk boli całe życie" - moze i jego kiedyś źle dotknięto (wcale nie kpię tutaj). A propos jego smierci to sa takie plotki, ze przedobrzył z zabawianiem się sam ze sobą - taka torba na glowe to wiecej dwutlenku węgla i spotegowanie doznań seksulanych. Niekiedy można się jednak zagalopować. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM suplement IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 23:57 ale a propos tej sceny z ptakiem malowanym (a scena myślę, ze jest naprawdę dobra) to bardzo mi utkwiła i co krok zycie uczy mnie, ze to tak moze być (choć nie musi, bo to takie uogólnienie jest wielkie ten obraz obcy zaszczuwany przez miejscowych). A. Odpowiedz Link Zgłoś
perla_ Re: suplement 09.11.03, 10:29 nie znałem tej wersji śmierci Kosińskiego. Ale wszystko możliwe jest. Facet robił karierę pasąc się na paszkwilach i plagiatach. Przecież żywcem zerżnął historię Nikosia Dyzmy właśnie. A co do Malowanego Ptaka jest. nie tyle przebieg akcji, co zakończenie tej książki niebezpieczne jest. Kosiński zagrał na emocjach czytelnika. Negatywnym bohaterem staje się chłopiec, a czytelnik odnosi sie do tego ze zrozumieniem. Kosiński nie powinien robic takich zabaw z nienawiścią właśnie. Perła Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Polska - Holandia 1:0 08.11.03, 23:18 Podobne przygody notorycznie "palonego" Holendra w zachodniopomorskiem opisywała "Polityka" rok czy dwa lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: Polska - Holandia 1:0 IP: *.nas27.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 08.11.03, 23:43 Nie mam czasu martwić się o wszarzy z Holandii, czy Stanów. Tutaj nikt się nie martwi, kiedy Dennisa Kozlowskiego (CEO Tyco Int.)postawili przed sądem za to, że wydawał huczne zabawy. Albo, że ciągną po sądach Martę Steward (Marta Kozyra), za to, że robi konkurencję tutejszym koszernym mediom. Zaraz poszukam linki. Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan100 Re: Polska - Holandia 1:0 09.11.03, 12:00 Jak to bywa w Aktualnosciach GW. Zaczeto od informacji prymitywizmie polskich chlopow, przy ktorych spor Pawlak-Kargul, to prawdziwy Wersal, a zachowaniu oczywiscie na zydach. Nikt nawet slowkiem nie pisnal, ze nasi chlopi zamiast uczyc sie od innych, wola sciagac wszystkich ambitniejszych do swojego poziomu. A jesli cos im nie pasuje to czywiscie blokada i sztandary Samoobrony. To tak , jak w anegdocie o sasiadach z USA i Polski. Amerykanin widzac rano u sasiada nowy samochod wraca wsciekly do domy i mysli co zrobic, aby miec lepszy. W analogicznej sytuacji Polak mysli co zrobic, aby pozbawic sasiada nowogo nabytku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM Myśle, ze IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 12:04 nie zaszkodziloby ci trochę wiecej tolerancji i zrozumienia ludzkiej natury. Moze z czasem nasz naród też wykształci w sobie lepsze cechy. Jednak jeśli tak się stanie, w co wierzę, to stanie się to wbrew takim negatywnym postawom jak twoja. Jesteś jak ojciec, ktory ciągle wyzywa na dziecko i je tlucze a potem dziwi się, ze synm trafil do poprawczaka np. za pobicie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan100 Re: Myśle, ze 09.11.03, 12:36 Jestem ojcem, ktory uczy swoje dzieci tolerancji i szacunku dla owocow pracy swojej i innych. Jestem ojcem, ktory uczy swoje dzieci, ze chamstwo i nierobstwo to cechy, ktorych nalezy sie wstydzic. Jestem ojcem,ktory uczy swoje dziecie stosowania w zyciu dekalogu, m.in. o milowaniu blizniego swego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM Spokojnie, spokojnie, IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 12:46 bez takich emocji. Ja i tak tego ani nie moge ani nie chcialbym sprawdzać co uczysz swoje dzieci i jak to robisz. Ekran jest cierpliwy - jak papier - napisać wszystko można. A jedno co na razie zauważyłem w twojej wypowiedzi to dośc pogardliwy stosunek do czlowieka - w tym przypadku do polskiego chlopa. I to bylo punktem wyjscia do mojej repliki. Podniosły ton zostaw sobie na uroczystości rodzinne. A. Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan100 Re: Spokojnie, spokojnie, 09.11.03, 14:03 Gość portalu: AdamM napisał(a): > A jedno co na razie zauważyłem w twojej wypowiedzi to > dośc pogardliwy stosunek do czlowieka - w tym przypadku do polskiego chlopa. Wkladasz w moje usta slowa, ktorych nie wypowiedzialem. Ja nie gardze polskim chlopem. Ja gardze ciemnota i barbarzynstwem tych, ktorych opisano w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
perla_ ja znam przypadek jak Murzyn gospodarzem był 09.11.03, 13:14 to na Zamojszczyźnie było. Murzyn gospodarzył sobie. Trzeba było widzieć miny ludzi jak on do Kościoła przyszedł. Ale krótko był bo pewno znudziło mu się. Nie budził wrogości, zainteresowanie raczej. Perła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM A ja IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 13:34 tam chcialbym widziec nasze spoleczenstwo bardziej zroznicowane etnicznie. I Murzynów gospodarzacych, i Rosjan knajpy prowadzacych i Holendrow i Dunczykow pola obrabiajacych. No moze tylko nie calkiem w smak mi jak przybysze za wysoko się pną - tego nigdzie nie lubia, gdy np. kraj dostaje pieniadze a z tymi pieniedzmi 20 gości z pensją 5 000 USD/miesiąc i wyzej im przysylają, ktorzy pilnują rozdzielania tych pieniedzy. Mysle, ze o Zydach karczmarzach to sobie tylko pomarzyć mozna - oni już troche wyzej zaszli, dzis my musimy knajpy prowadzić. Ale to nie taka zla rzecz - byle prawo pilnowalo dzialalnosci gospodarczej i kazdy kto cos robi na wlasny rachunek mogl czuc sie bezpieczny. A. Odpowiedz Link Zgłoś