Dodaj do ulubionych

Polska - Holandia 1:0

IP: *.ipt.aol.com 08.11.03, 22:58
www.se.com.pl/iso/dzisiaj/Wiadomosci/Kraj/kraj_1.shtml
Czy mozna ufac tej gazecie? Jezeli ten reportaz oparty jest na faktach,to
mozna sfilmowac te hece jako "Chlopi 2004"
Obserwuj wątek
    • perla_ Amerykanka sołtysem w Polsce jest 08.11.03, 23:07
      www2.gazeta.pl/kobieta/1,24540,1345022.html
    • Gość: AdamM Według mojej wiedzy IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 23:09
      to ta rzecz jest oparta na faktach, ale pewnie poprzekrecanych troche. To
      bardzo trudna sprawa - zabralem się, aby skomentować, ale faktycznie to ponad
      moje siły. To sama natura. Pisal o tym Kosinski w Malowanym Ptaku, pewnie mial
      na mysli Zydów, ale tak napraewde to obcy zawsze moze miec powazne problemy.
      Widać to w genach mamy - taka koniecznośc obrony swojego. Obcy jest
      zagrozeniem. Wszedzie - w pracy, we wsi, wszedzie. Ta rzecz mogla się wydarzyć
      w kazdym kraju. Tak myśle. I błąd popełni ten, kto pochopnie weźmie
      ktorąkolwiek ze stron tego konfliktu. Gdyby ta sprawa byla prosta to policja by
      dawno ją rozstrzygnęla jakoś.

A.
      • perla_ co do Kosińskiego jest 08.11.03, 23:25
        Witaj Adamie

Ależ oczywistym jest, że Kosiński Żydów i Polaków na myśli miał. Napisał
        książkę, która komasacją zła jest. Polaków przedstawił jako kompletmy prymityw.
        Nie wiem czy kojarzysz opis scen, które w stodole działy się, jak chłop
        gwałcił, wzywając Przenajświętszej Panienki, młodą kobietę ze sfer wyższych
        właśnie.
        Mnie ciekawi co innego. Skąd u Kosińskiego obrazy takie? Sam Kosiński
        prawidłowym Żydem był, i jako taki okupację spędził dostanio, ukrywany przez
        polskich chłopów właśnie. Chyba nawet Niemca na oczy nie widział. Głodu i zimna
        nie zaznał, gwałtów i zabójstw nie widział.
        A tu proszę, paszkwil taki. W USA wręcz myśleli, że to jego autobiografia jest.
        Zapytywany o to, Kosiński milczał skromnie...
        Na szczęście Kosiński światowcem był i znał obyczaje rzymskie. Choć i nie do
        końca niestety. Ta nylonowa torba o wiele gorsza w ekspresji była niż nóż na
        przykład.

pozdrówka

Perła
        • Gość: AdamM Re: co do Kosińskiego jest IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 23:51
          Witaj perla,

Szybko pisalem to i moze nie wszystko dobrze oddalem, co myslalem. Oczywiscie
          znam troche problem Kosinskiego - dziwny to byl czlowiek. Malowany ptak to
          ksiazka jak piszesz pelna zla - ja sie z tym zgadzam i przeczytalem raz i
          wystarczy. Rozbita butelka w pochwie, gwoździem drapana twarz dziecka przez
          inne dziecko, wyłupane łyżką oko - chyba wystarczy tych obrzydliwosci sad Smierc
          jest bardzo często w jakiś sposób związana z zyciem jakie się wiodło. Kosinski
          to mysle był bardzo "czarny" umysl. Fascynowalo go zlo pewnie. Juz jako dziecko
          musial byc skrzywiony nieco. To trudne sprawy są - teraz jest taka akcja, gdzie
          piszą i mówią "zły dotyk boli całe życie" - moze i jego kiedyś źle dotknięto
          (wcale nie kpię tutaj). A propos jego smierci to sa takie plotki, ze
          przedobrzył z zabawianiem się sam ze sobą - taka torba na glowe to wiecej
          dwutlenku węgla i spotegowanie doznań seksulanych. Niekiedy można się jednak
          zagalopować.

A.

• Gość: AdamM suplement IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 23:57
            ale a propos tej sceny z ptakiem malowanym (a scena myślę, ze jest naprawdę
            dobra) to bardzo mi utkwiła i co krok zycie uczy mnie, ze to tak moze być (choć
            nie musi, bo to takie uogólnienie jest wielkie ten obraz obcy zaszczuwany przez
            miejscowych).

A.
            • perla_ Re: suplement 09.11.03, 10:29
              nie znałem tej wersji śmierci Kosińskiego. Ale wszystko możliwe jest. Facet
              robił karierę pasąc się na paszkwilach i plagiatach. Przecież żywcem zerżnął
              historię Nikosia Dyzmy właśnie.
              A co do Malowanego Ptaka jest. nie tyle przebieg akcji, co zakończenie tej
              książki niebezpieczne jest. Kosiński zagrał na emocjach czytelnika. Negatywnym
              bohaterem staje się chłopiec, a czytelnik odnosi sie do tego ze zrozumieniem.
              Kosiński nie powinien robic takich zabaw z nienawiścią właśnie.

Perła
    • pan.scan Re: Polska - Holandia 1:0 08.11.03, 23:18
      Podobne przygody notorycznie "palonego" Holendra w zachodniopomorskiem
      opisywała "Polityka" rok czy dwa lata temu.
    • Gość: polishAM Re: Polska - Holandia 1:0 IP: *.nas27.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 08.11.03, 23:43
      Nie mam czasu martwić się o wszarzy z Holandii, czy Stanów. Tutaj nikt się nie
      martwi, kiedy Dennisa Kozlowskiego (CEO Tyco Int.)postawili przed sądem za to,
      że wydawał huczne zabawy. Albo, że ciągną po sądach Martę Steward (Marta
      Kozyra), za to, że robi konkurencję tutejszym koszernym mediom. Zaraz poszukam
      linki.
    • tulipan100 Re: Polska - Holandia 1:0 09.11.03, 12:00
      Jak to bywa w Aktualnosciach GW. Zaczeto od informacji prymitywizmie polskich
      chlopow, przy ktorych spor Pawlak-Kargul, to prawdziwy Wersal, a zachowaniu
      oczywiscie na zydach. Nikt nawet slowkiem nie pisnal, ze nasi chlopi zamiast
      uczyc sie od innych, wola sciagac wszystkich ambitniejszych do swojego poziomu.
      A jesli cos im nie pasuje to czywiscie blokada i sztandary Samoobrony. To tak ,
      jak w anegdocie o sasiadach z USA i Polski. Amerykanin widzac rano u sasiada
      nowy samochod wraca wsciekly do domy i mysli co zrobic, aby miec lepszy. W
      analogicznej sytuacji Polak mysli co zrobic, aby pozbawic sasiada nowogo
      nabytku.
      • Gość: AdamM Myśle, ze IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 12:04
        nie zaszkodziloby ci trochę wiecej tolerancji i zrozumienia ludzkiej natury.
        Moze z czasem nasz naród też wykształci w sobie lepsze cechy. Jednak jeśli tak
        się stanie, w co wierzę, to stanie się to wbrew takim negatywnym postawom jak
        twoja. Jesteś jak ojciec, ktory ciągle wyzywa na dziecko i je tlucze a potem
        dziwi się, ze synm trafil do poprawczaka np. za pobicie.

A.
        • tulipan100 Re: Myśle, ze 09.11.03, 12:36
          Jestem ojcem, ktory uczy swoje dzieci tolerancji i szacunku dla owocow pracy
          swojej i innych. Jestem ojcem, ktory uczy swoje dzieci, ze chamstwo i
          nierobstwo to cechy, ktorych nalezy sie wstydzic. Jestem ojcem,ktory uczy swoje
          dziecie stosowania w zyciu dekalogu, m.in. o milowaniu blizniego swego.
          • Gość: AdamM Spokojnie, spokojnie, IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 12:46
            bez takich emocji. Ja i tak tego ani nie moge ani nie chcialbym sprawdzać co
            uczysz swoje dzieci i jak to robisz. Ekran jest cierpliwy - jak papier -
            napisać wszystko można. A jedno co na razie zauważyłem w twojej wypowiedzi to
            dośc pogardliwy stosunek do czlowieka - w tym przypadku do polskiego chlopa. I
            to bylo punktem wyjscia do mojej repliki. Podniosły ton zostaw sobie na
            uroczystości rodzinne.

A.

• tulipan100 Re: Spokojnie, spokojnie, 09.11.03, 14:03
              Gość portalu: AdamM napisał(a):

> A jedno co na razie zauważyłem w twojej wypowiedzi to
              > dośc pogardliwy stosunek do czlowieka - w tym przypadku do polskiego chlopa.

Wkladasz w moje usta slowa, ktorych nie wypowiedzialem.
              Ja nie gardze polskim chlopem. Ja gardze ciemnota i barbarzynstwem tych,
              ktorych opisano w artykule.

• perla_ ja znam przypadek jak Murzyn gospodarzem był 09.11.03, 13:14
      to na Zamojszczyźnie było. Murzyn gospodarzył sobie. Trzeba było widzieć miny
      ludzi jak on do Kościoła przyszedł.
      Ale krótko był bo pewno znudziło mu się. Nie budził wrogości, zainteresowanie
      raczej.

Perła
    • Gość: AdamM A ja IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 13:34
      tam chcialbym widziec nasze spoleczenstwo bardziej zroznicowane etnicznie. I
      Murzynów gospodarzacych, i Rosjan knajpy prowadzacych i Holendrow i Dunczykow
      pola obrabiajacych. No moze tylko nie calkiem w smak mi jak przybysze za wysoko
      się pną - tego nigdzie nie lubia, gdy np. kraj dostaje pieniadze a z tymi
      pieniedzmi 20 gości z pensją 5 000 USD/miesiąc i wyzej im przysylają, ktorzy
      pilnują rozdzielania tych pieniedzy. Mysle, ze o Zydach karczmarzach to sobie
      tylko pomarzyć mozna - oni już troche wyzej zaszli, dzis my musimy knajpy
      prowadzić. Ale to nie taka zla rzecz - byle prawo pilnowalo dzialalnosci
      gospodarczej i kazdy kto cos robi na wlasny rachunek mogl czuc sie bezpieczny.

A.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka