Dodaj do ulubionych

Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta

18.11.03, 11:42
Jestem świeżo po lekturze Kodeksu Pracy.
Nie ma w nim mowy o tym, że osoby innego wyznania niż rzymscy-katolicy mają
prawo do dni wolnych w czasie obchodzonych przez nie świąt wyznaniowych.
Czyli efekt tego jest taki, że owszem 24-26 grudnia są wolne - a tacy na
przykład prawosławni powinni na 6-7 stycznia brać urlop.
Póki co (a Kodeks Pracy jest z roku 1974) sytuacji tej nie uregulowano
w żaden sposób.
Obserwuj wątek
    • Gość: siedem Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta IP: 213.216.66.* 18.11.03, 11:56
      nie pałcz. w wigilię czyli 1 maja i w boże narodzenie czyli 22 lipca też masz
      wolne. nie smarkaj za prawosławnymi.

5040
      • sloggi Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 12:39
        Tak się akurat składa, że jestem prawosławny i wierz mi (lub nie), ale nie
        chciałbym pracować w Wigilię do 17-stej. Niestety, brak przepisów w tej materii
        powoduje, że od kilku lat w grudniu siedzę w domu, a w styczniu świeta obchodzę
        wtedy, gdy z łaski pracodawca da mi urlop.
        • Gość: siedem Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta IP: 213.216.66.* 18.11.03, 12:41
          a w USA nie ma swięta Bogini Kali a ze 2 miliony Hindusów tam mieszka, i co?

5040
      • Gość: pogo wole smarkac na siedem. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.11.03, 14:14
        111111
      • widz.i.czytelnik Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 21:17
        Gość portalu: siedem napisał(a):

> nie pałcz. w wigilię czyli 1 maja i w boże narodzenie czyli 22 lipca też masz
        > wolne. nie smarkaj za prawosławnymi.
        >
        > 5040
        czyli odpowiedz pelna zrozumienia w wykonaniu siedem
    • Gość: mr_pope Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.11.03, 11:56
      Bo w zaskakujący sposób większość dni 'ustawowo wolnych od pracy' pokrywa się
      ze świętami rzymsko-katolickimi. Choć to niekoniecznie wpływ 'mafii
      katolickiej' (jak próbuję niektórzy twierdzić) a raczej nie traktowanie
      powaznie mniejszości religijnych przez ustawodawcę.
      • sloggi Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 12:40
        Masz rację, u nas się takie kwestie uogólnia.
        • gini Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 12:49
          sloggi napisał:

> Masz rację, u nas się takie kwestie uogólnia.
          Wspanialy temat, my tu w Belgii tez mamy problem.Bo przeciez muzulmanie
          swietuja w piatek a nie w niedziele, dlaczego Ci biedni ludzie musza w piatki
          chodzic do pracy.
          Bede sie domagac by piatek uczyniono rowniez dniem wolnym od pracy, no bo jakze
          to tak?
          Co ma zrobic biedny muzulman w piatek?Brac dywanik do pracy zeby sie pomodlic?
          A w Polsce tez jest troche muzulmanow wiec w Polsce piatki tez powinny byc
          dniami wolnymi od pracy.
          Zakaz handlu w niedziele, zakaz kursowania srodkow komunikacji miejskiej w
          sobote.
          To sa moje postulaty na dzis.
        • dachs Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 12:54
          sloggi napisał:

> Masz rację, u nas się takie kwestie uogólnia.

I nie da sie inaczej.
          W Niemczech, gdzie rozklad protestantow i katolikow jest rozny w roznych landach
          obchodzi sie swieto tego wyznania ktore jest w wiekszosci.
          I tak katolicy w Dolnej Saksonii, ktorzy stanowia prawie 40% ludnosci nie maja
          wolnego np. Boze Cialo tylko w protestanckie Wniebowziecie. Z kolei protestanci
          w Bawarii maja wolne w katolickie Boze Cialo.
          Podobnie jest na Wszystkich Swietych, ktory jest dniem wolnym tylko w landach o
          wiekszosci katolickiej.
          Jezeli sobie do tego wyobrazisz pare milionow muzulmanow, ktorzy tez by chcieli
          miec wolne w swoje swieta ( a niedziele maja w piatek), to sam dojdziesz do
          wniosku, ze panstwo ktore chcialoby byc az tak politycznie poprawnie nie byloby
          w stanie funkcjonowac.
          • sloggi Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 13:04
            Czyli jednak jesteśmy państwem wyznaniowym, albowiem uogólniamy wszystko pod
            rzym.-katolików?
            • maretina Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 13:07
              sloggi napisał:

> Czyli jednak jesteśmy państwem wyznaniowym, albowiem uogólniamy wszystko pod
              > rzym.-katolików?

uogulniamy pod wiekszosc. gdyby w polsce bylo mniej katolikow a wiecej
              prawoslawnych wowczas uogolnialibysmy w druga strone.
            • gini Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 13:08
              sloggi napisał:

> rzym.-katolików?

I nie tylko my Sloggi horror.
            • Gość: XXL Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta IP: *.echostar.pl / *.echostar.pl 18.11.03, 13:10
              sloggi napisał:

> rzym.-katolików?

Nie, uogólniamy pod większość.
              Tyle, że się tak głupio składa, że ta większość
              jest katolicka.
              Trochę bardziej na wschód jest akurat odwrotnie.
              I Boże Narodzenie katolicy zapieprzają do pracy.
            • dachs Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 13:25
              W tym wypadku, ani pod rzymskich katolikow, ani pod wiekszosc.
              Boze Narodzenie jest tak samo swietem prawoslawnym jak katolickim.
              Zauwaz tylko prosze, ze w Polsce obowiazuje inny kalendarz i wszystkie dni
              wolne sa wyznaczane na jego podstawie.
              Ty, Sloggi, w gruncie rzeczy nie domagasz sie wolnosci wyznania.
              Ty chcesz w Polsce zyc wedlug kalendarza obcego panstwa.
              • sloggi Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 15:33
                Nie obcego Państwa, tylko chcę świętować według obrządku konkretnej wiary.
                • dachs Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 15:42
                  sloggi napisał:

> ...chcę świętować według obrządku konkretnej wiary.
                  Tego Ci nikt nie zabrania. Mozesz wziac wolne isc do cerkwi i swietowac wg
                  obrzadku swojej wiary.
                  Nikt Cie za to nie bedzie przesladowal. To jest wolnosc wyznania.

Natomiast, wedlug obowiazujacego w Polsce kalendarza, swieta Bozego Narodzenia
                  przypadaja w innym terminie niz w Rosji, podobnie zreszta jak nowy rok.
                  I to jest sprawa organizacji zycia panstwowego, ktore tym kalendarzem jest
                  regulowane.
                • bykk Re: do Sloggi-ego 18.11.03, 15:42
                  Sloggi, ładniej by brzmiało "tego chorego naszego Państwa", bo wiesz jako
                  Polak...
                  Poza tym chyba już Ci tłumaczyłem i ja, i inni jak to jest, a jak by to
                  wyglądało idąc Twoim tokiem rozumowania.
                  hej!
            • Gość: siedem Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta IP: 213.216.66.* 18.11.03, 13:40
              sloggi napisał:

> rzym.-katolików?

panstwa wyznaniowe to te co pod katolików wszytko, taaa?

5040
              • gini Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 13:46
                Gość portalu: siedem napisał(a):

> sloggi napisał:
                >
                > > Czyli jednak jesteśmy państwem wyznaniowym, albowiem uogólniamy wszystko p
                > od
                > > rzym.-katolików?
                >
                > panstwa wyznaniowe to te co pod katolików wszytko, taaa?
                >
                > 5040

No przecie nie islamskie, ani te inne, co to sie boje nawet nazwy wymienic.
            • Gość: aateista A czemuż to ateiści bezczelnie korzystają ze świąt IP: *.crowley.pl 18.11.03, 13:53
              kościelnych, urągając jednocześnie "państwu wyznaniowemu".
              Dotknąłeś, Sloggi, wierzchołka góry lodowej. Będę Ci wdzięczny za omówienie
              całości zagadnienia.
              A tak nawiasem, to z tą Twoją prawosławnością trochę jest tak wink nieprawdaż?
          • bykk Re: do Sloggi-ego. 18.11.03, 13:13
            Sloggi, ja Cię rozumiem, ale właśnie tak jak pisze Anngini i Borsuk,
            inacysmile się nie da. Nie mam pojęcia(bo mnie to nie interesuje) ile kościołów
            jest w Polsce, ale pewnikiem kilkadziesiąt, więc możesz sobie wyobrazić
            gdyby tak było jak Ty chcesz, co by się działo? Musisz się niestety jakosik z
            tym pogodzić.
            pozdrawiam
            hej!
            • sloggi Re: do Sloggi-ego. 18.11.03, 15:31
              Nie chcę tracić urlopu na coś, co według Konstytucji tego chorego Państwa mi
              się należy.
    • maretina Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 13:09
      w kodeksie pracy jest cos takiego jak 4 dni urlopu, ktorych nie moze ci
      pracodawca odmowic. na wielkanoc i boze narodzenie starczy.nie musisz pracowac
      w te swieta.
      • sloggi Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 18.11.03, 15:32
        Urlop na żadanie, a Konstytucja to są dwa światy. Skoro Konstytucja zapewnia
        wolność wyznania, to niech pozwoli mi praktykować moją wiarę.
        • gini Re: Sloggi 18.11.03, 15:45
          sloggi napisał:

> Urlop na żadanie, a Konstytucja to są dwa światy. Skoro Konstytucja zapewnia
          > wolność wyznania, to niech pozwoli mi praktykować moją wiarę.
          Sloggi to jak z tym piatkiem jako dniem wolnym od pracy?
          Ja uwazam, ze nalezy to umiescic w Konstytucji Europejskiej bo jak to moze byc,
          zeby dobry muzulmanin szedl w piatek do roboty a nie do meczetu.
          Teraz mamy Ramadan wiadomo, ze muzulmaninowi nie wolno caly dzien jesc ani pic,
          wiec jak muzulmanin ma pracowac na glodniaka?
          W Ramadan kazdy muzulmanin powinien miec platny urlop.
          A skoro prawo dla wszystkich to katolicy tez.
          W Ramadan nie bedzie sie po prostu pracowac i tyle.
        • Gość: MagdaEriksfru Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta IP: *.cm.chello.no 18.11.03, 16:04

W Norwegii w ktorej mieszkam / od wielu lat/sa ludzie o roznych
          wyznaniach.Nie wszystkie sa chrzescijanskie jak
          katolicy,protestanci,prawoslawni, ewangelicy itp.Mamy tu rowniez wielu
          muzulmanow,zydow,hinduistow buddystow i innych.Przed wiekami zostaly ustalone w
          Norwegii(z zalozenia chrzescijanskiej)oficjalne dnie swiateczne i wqszyscy maja
          sie do nich dostosowac.Moga to traktowac jako czesc urlopu.Nikt nie mowi ze
          maja latac po kosciolach.
          • Gość: Oozie Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 18.11.03, 16:24
            Ja tam o prawosławnych nie wiem, alle mogę się o żydach wypowiedzieć.
            Dni wolne reguluje ustawa o stosunku Państwa do gmin wyznaniowych żydowskich w
            RP z 20/02/1997, w art 11 są wyszczególnione dni ustawowo wolne.
            Prawosławni pewnie mają tak samo.

Jak ktoś ma ochotę niech se poszuka na www.sejm.gov.pl/prawo
            • gini Re:Ozzie jak juz jestes 18.11.03, 16:30
              Gość portalu: Oozie napisał(a):

> Ja tam o prawosławnych nie wiem, alle mogę się o żydach wypowiedzieć.
              > Dni wolne reguluje ustawa o stosunku Państwa do gmin wyznaniowych żydowskich
              w
              > RP z 20/02/1997, w art 11 są wyszczególnione dni ustawowo wolne.
              > Prawosławni pewnie mają tak samo.
              >
              > Jak ktoś ma ochotę niech se poszuka na www.sejm.gov.pl/prawo

A jak tam z dniami wolnymi dla innowiercow w Izraelu jest jakas specjalna
              ustawa, co konstytucja mowi na ten temat.
              • Gość: Oozie Oozie jak już. Dwa O jedno Z. IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 19.11.03, 11:37
                To zupełnie zmienia znaczenie, bo wszak nie chodzi o naśladowanie niejakiego
                Osbourne'a.

gini napisała:
                > A jak tam z dniami wolnymi dla innowiercow w Izraelu jest jakas specjalna
                > ustawa,
                Nie mieszkam w Erec Isroel więc nie wiem dokładnie. O ile wiem - jest coś ale
                zdaje się w randze rozporządzenia. Wnoszę z faktu że muzułmanie świętują w inne
                dnia niż żydzi, podobnie ma się to z chrześcjanami.

>co konstytucja mowi na ten temat.
                W Izraelu nie ma konstytucji. Podobnie jak w Wlk. Brytanii. Zatem konstytucja
                nic nie mówi.
        • Gość: pamawa Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta IP: *.infonet.gze.pl 18.11.03, 21:14
          Nie tylko masz prawo do swobodnego praktykowania swojej wiary, ale rowniez
          prawo do nauki religii w szkole, praktyk w wojsku i zakladach karnych i wielu
          innych przywilejow - podobnie jak inne wyznania w Polsce.
          Troche za szybko sie oburzyles (as). Jak latwo sprawdzic nie jest tak zle jak
          myslales (as).
          Internet i dyskusje prowadzone m.in. na FA moga sie przydac do szybkiej wymiany
          potrzebnych informacji. Szkoda, ze czasami zamiast dyskusji tocza sie
          nieciekawe wojny slowne.
          Pozdrawiam. Szczegoly w innym liscie.
        • hawaian Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 19.11.03, 00:13
          sloggi napisał:

Jaką ty masz wiarę , stary pedrylu .
        • maretina Re: Innowiercy, a wolne dni od pracy w święta 20.11.03, 11:41
          sloggi napisał:

konstytucja to ramy, w ktorych zawiera sie prawo, konstytucja wytycza ogolny
          wydzwiek przepisow.
          zaden przepis nie zabrania Ci praktykowac swojej religii, zaden przepis Cie nie
          dyskryminuje.a te 4 dni sa miedzy innymi dlatego, zeby moc realizowac to co
          jest w zamysle konstytucji.
    • Gość: pamawa Polska krajem zyczliwym dla roznych wyznan??? IP: *.infonet.gze.pl 18.11.03, 19:44
      Mozliwosc zwolnien od pracy i nauki w czasie swiat religijnych osob nalezacych
      do kosciolow i innych zwiazkow wyznaniowych w dniach nie bedzcych dniami
      ustawowo wolnymi od pracy wynika z art. 42 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. o
      gwarancjach wolnosci sumienia i wyznania ( Dz U z 2000 r. Nr 26, poz. 319 z
      pozn. zmianami) a nie w Kodeksie Pracy.

Swieta religijne uprawniajace do zwolnien od pracy i nauki podane sa w ustawach
      o stosunku Panstwa do poszczegolnych wyznan i tak przykladowo,
      - w Kosciele Zielonoswiatkowym jest to: Wielki Piatek, Wniebowstapienie Panskie
      i drugi dzien Piecdziesiatnicy,
      - w Kosciele Chrzescijan Babtystow jest to: Wielki Piatek i Swieto
      Wniebowstapienia Panskiego,
      - w Kosciele Adwentystow Dnia Siodmego jest to: sobota (od zachodu slonca w
      piatek do zachodu slonca w sobote),
      - w Kosciele Ewangelicko-Reformowanym jest to: Wielki Piatek i Swieto
      Wniebowstapienia,
      - w kosciele Ewangelicko-Augsburskim jest to: Wielki Piatek, Swieto
      Wniebowstapienia, 31 pazdziernika - Swieto reformacji,
      - w Polskim Autokefalicznym Kosciele Prawoslawnym jest to: 7 i 8 stycznia -
      Boze Narodzenie, 19 stycznia - Chrzest Panski, 7 kwietnia - zwiastowanie NMP,
      drugi dzien Wielkiej Nocy, 19 sierpnia - Przemienienie Panskie, 28 sierpnia -
      zasniecie NMP,
      - w gminach zydowskich jest to: Nowy Rok - 2 dni, Dzien Pojednania, Swieto
      Szalasow - 2 dni, Zgromadzenie Osmego Dnia, Radosc Tory, Pesauch - 4 dni,
      Szawuot - 2 dni oraz czas szabasu od zachodu slonca w piatek do zachodu slonca
      w sobote.

Poniewaz sie to moze komus przydac podaje Rozporzadzenie Ministrow pracy i
      Polityki Socjalnej oraz Edukacji Narodowej (Dz. U. 1999 Nr 26 poz. 235):

ROZPORZĄDZENIE
      MINISTRÓW PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ ORAZ EDUKACJI NARODOWEJ
      z dnia 11 marca 1999 r.
      w sprawie zwolnień od pracy lub nauki osób należących do kościołów i innych
      związków wyznaniowych w celu obchodzenia świąt religijnych nie będących dniami
      ustawowo wolnymi od pracy.

Na podstawie art. 42 ust. 4 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. o gwarancjach
      wolności sumienia i wyznania (Dz. U. Nr 29, poz. 155, z 1990 r. Nr 51, poz.
      297, Nr 55, poz. 321 i Nr 86, poz. 504, z 1991 r. Nr 95, poz. 425, z 1993 r. Nr
      7, poz. 34 oraz z 1998 r. Nr 59, poz. 375) zarządza się, co następuje:

§ 1. 1. Pracownik należący do kościoła lub innego związku wyznaniowego, którego
      święta religijne nie są dniami ustawowo wolnymi od pracy, prośbę o udzielenie
      zwolnienia od pracy, o którym mowa w art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 17 maja 1989
      r. o gwarancjach wolności sumienia i wyznania (Dz. U. Nr 29, poz. 155, z 1990
      r. Nr 51, poz. 297, Nr 55, poz. 321 i Nr 86, poz. 504, z 1991 r. Nr 95, poz.
      425, z 1993 r. Nr 7, poz. 34 oraz z 1998 r. Nr 59, poz. 375), zwanej
      dalej "ustawą", powinien zgłosić pracodawcy co najmniej 7 dni przed dniem
      zwolnienia. Pracodawca zawiadamia pracownika o warunkach odpracowania
      zwolnienia nie później niż 3 dni przed dniem zwolnienia.
      2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie świąt religijnych przypadających w
      określonym dniu każdego tygodnia. W celu umożliwienia pracownikowi obchodzenia
      tych świąt pracodawca, na prośbę pracownika, ustala dla niego indywidualny
      rozkład czasu pracy.

§ 2. 1. Uczeń lub student należący do kościoła lub innego związku wyznaniowego,
      którego święta religijne nie są dniami ustawowo wolnymi od pracy, zgłasza
      prośbę o udzielenie zwolnienia od nauki, o którym mowa w art. 42 ust. 1 ustawy,
      do szkoły (innej placówki oświatowo-wychowawczej lub opiekuńczo-wychowawczej)
      albo szkoły wyższej, zwanej dalej "szkołą", w sposób przyjęty w szkole na
      początku roku szkolnego (akademickiego) lub w toku nauki, nie później jednak
      niż 7 dni przed dniem zwolnienia.
      2. Udzielając zwolnienia od nauki, szkoła określa jednocześnie sposób
      wyrównania zaległości dydaktycznych spowodowanych zwolnieniem.

§ 3. W imieniu osoby niepełnoletniej prośbę o udzielenie zwolnienia, o którym
      mowa w § 1 ust. 1 i w § 2 ust. 1, zgłaszają rodzice lub opiekunowie prawni.

§ 4. Traci moc rozporządzenie Ministrów Pracy i Polityki Socjalnej oraz
      Edukacji Narodowej z dnia 12 listopada 1990 r. w sprawie zwolnień od pracy lub
      nauki osób należących do kościołów i innych związków wyznaniowych w celu
      obchodzenia świąt religijnych nie będących dniami ustawowo wolnymi od pracy
      (Dz. U. Nr 82, poz. 481).

§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Ps. Chyba nie jest wiec tak zle z tolerancja religijna w Polsce. W ustawach
      zawarte sa tez inne przywileje dla poszczegolnych kosciolow - mniej wiecej
      odpowiedniki regulacji konkordatowych dla Kosciola Katolickiego.

• dachs Re: Polska krajem zyczliwym dla roznych wyznan??? 18.11.03, 21:26
        Wyglada na to ze Sloggi nam tu po prostu "klimkiem w oczy rzucal".

Ladnie to tak, Sloggi?
      • sloggi Re: Polska krajem zyczliwym dla roznych wyznan??? 20.11.03, 17:09
        Zatem moze jakaś deklaracja odnosnie wyznania?
        • maretina Re: Polska krajem zyczliwym dla roznych wyznan??? 20.11.03, 17:22
          sloggi napisał:

> Zatem moze jakaś deklaracja odnosnie wyznania?

zadnych deklaracji. niech kazdy wyznaje taka religie jaka pragnie.to jego
          sprawa. mnie bardziej od religi obchodzi to jakim ktos jest czlowiekiem.nigdy
          nie pytam sie ludzi w co wierza i czy w ogole wierza.
    • Gość: archijerej Nu wot, chce mieć wolne 2 razy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.03, 22:59
      i zawraca głowe konstytucja i kodeksami.
      Dadzą, to zażąda i urlopu na Jom Kipur...
      • Gość: Oozie Re: Nu wot, pisze a nie czyta co wczesniej stoi IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 19.11.03, 11:31
        Gość portalu: archijerej napisał(a):

> i zawraca głowe konstytucja i kodeksami.
        > Dadzą, to zażąda i urlopu na Jom Kipur...

Ty czytaj co madrzejsi wcześniej napisali zanim jakąś bzdurke popełnisz.
        Kipur JEST w Polsce ustawowo dniem wolnym od pracy.

• Gość: archijerej Kiedy ten wolny Jom Kipur?! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 14:15
          Nu wot, istotnie nie było mi wiadome i nadal nie jest. Napisz kiedy, może
          niepotrzebnie łażę do roboty. Czy pokrywa sie on z jakimś świętem katolickim?
          Tak czy inaczej problem Sloggiego pozostaje, choć rozszerzony: Polska państwem
          wyznaniowym, faworyzującym bezwzględnie katolików i starozakonnych kosztem
          prawosławnych i cyklistów.
          • gini Re: Kiedy ten wolny Jom Kipur?! 19.11.03, 14:18
            A ktorego to przypada?Sprawdze sobie w kalendarzu, czy w Belgii jest wolne, jak
            nie to wystepuje o dzien wolny.
            A w ogole ma ktos jakis kalendarz wszystkich swiat, we wszystkich wyznaniach?
            Moze sie okazac, ze w ogole nie trzeba pracowac.
            • Gość: Oozie Re: Kiedy ten wolny Jom Kipur?! IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 19.11.03, 15:24
              gini napisała:

> A ktorego to przypada?Sprawdze sobie w kalendarzu, czy w Belgii jest wolne,
              > jak nie to wystepuje o dzien wolny.

Co rok w inny dzień.

> A w ogole ma ktos jakis kalendarz wszystkich swiat, we wszystkich wyznaniach?
              To jezd ignorancja.
              Pisać nie znając podstaw - tj. że musisz należeć do kościoła/gminy/ zboru
              etc... żeby święto obchodzić.
          • Gość: Oozie Re: Kiedy ten wolny Jom Kipur?! IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 19.11.03, 15:29
            Gość portalu: archijerej napisał(a):

> Nu wot, istotnie nie było mi wiadome i nadal nie jest. Napisz kiedy, może
            > niepotrzebnie łażę do roboty.

Przecie tobie to na nic. i tak nie masz prawa. Więc lepiej zabierz się do
            roboty.

> Tak czy inaczej problem Sloggiego pozostaje,
            Guzik pozostaje. jego problem to nie rozumienie podstawowych przepisów prawnych
            i lenistwo - bo mu się nie chce poszukać tylko piździ na forum.

>faworyzującym bezwzględnie katolików i starozakonnych
            Podobnie jak archijerej.
            • Gość: Archie Re: Kiedy ten wolny Jom Kipur?! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 20.11.03, 11:33
              Jak to nie mam prawa? A niewierzący chodzą do pracy w świeta katolickie?!
              Gość portalu: Oozie napisał(a):

> Gość portalu: archijerej napisał(a):
              >
              > > Nu wot, istotnie nie było mi wiadome i nadal nie jest. Napisz kiedy, może
              > > niepotrzebnie łażę do roboty.
              >
              > Przecie tobie to na nic. i tak nie masz prawa. Więc lepiej zabierz się do
              > roboty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka