Dodaj do ulubionych

Szatański Nergal

16.09.11, 12:42
www.blox.pl/komentuj/zpopk/2011/09/Inni-szatani-byli-tam-czynni-czyli-Panie-Nergal.html
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: Szatański Nergal 16.09.11, 13:02
      A nie chodziło Ci o ten link?
      zpopk.blox.pl/html#axzz1Y6zv23ca
      Bo podałaś sznureczek do komentarzy:-)

A wpis świetny.
      • verdana Re: Szatański Nergal 16.09.11, 13:27
        A tak. Bo pouczono mnie odgórnie, ze przy linku do komentarzy jutro otworzy się ta sama notatyka. Przy linku do bloga jutro otworzy się jutrzejszy, nie dzisiejszy - i rzeczywiscie czasem tak jest.
        • jottka Re: Szatański Nergal 16.09.11, 13:31
          a tak apropo tematu, to cokolwiek mnie zajeżył ten tekst:

wyborcza.pl/1,76842,10293981,Wiele_twarzy_jednej_nienawisci.html
          bo mam niedobrą obawę, że rozumując w ten sposób utożsamiamy krytykę pod adresem zespołu przekonań (tu: chrześcijaństwa) z - w tym wypadku prawdziwym - atakiem na konkretnych ludzi. i pominąwszy już całkiem realne widmo cenzury, jakoś tak dowartościowujemy w męczeństwie dzielnych wyznawców, których poglądy się oto komuś nie spodobały..
    • pavvka Re: Szatański Nergal 16.09.11, 17:28
      A mnie się spodobał ten komentarz tutaj:
      "Mam nadzieję, że dożyję czasów, kiedy większość pojmie, że obecny kościół katolicki w rzeczywistości obraża Boga robiąc z Niego coś na kształt małostkowego, zadufanego w sobie idioty, któremu rośnie ego od klepanych przez wiernych pacierzy albo dobrej wróżki chętnej spełniać zachcianki leniwych, ograniczonych hipokrytów."
    • paszczakowna1 Re: Szatański Nergal 16.09.11, 23:34
      A teraz komisja sejmowa wypichciła uchwałę, że Nergal w programie muzycznym jest zagrożeniem demokracji. Słusznie, słusznie, przypomnijcie przed wyborami, co PIS potrafi, bo może niektórym już się zapomniało.

A Nergal to powinien na mszę dać i krzyżem w kościele leżeć w podzięce. Takiej reklamy za pieniądze się nie kupi...
      • ananke666 Re: Szatański Nergal 17.09.11, 00:41
        Właśnie usiłują dowieść, że demokracja to najbardziej sfajdany ustrój wszech czasów. Skoro zagrozić mu może jeden wokalista dorabiający w programie rozrywkowym. Mój mózg próbuje przetrawić tę szokującą informację.
        • truscaveczka Re: Szatański Nergal 20.09.11, 14:32
          Jeden wokalista, w dodatku fachowiec w przeciwieństwie do innych jurorów talent-shows.
      • rozdzial43 Re: Szatański Nergal 28.09.11, 20:03

> A Nergal to powinien na mszę dać i krzyżem w kościele leżeć w podzięce. Takiej
        > reklamy za pieniądze się nie kupi...

Hi, hi, hi, taki śliczny, dobrze ułożony ciemnoblondynek. I nazywa się tak zacnie i właściwie, jakby panicz jaki, syn i spadkobierca hrabiny. Albo baronowej.

Śliczny chłopiec, nieco oryginał i modernista, tyle że do handlu bardzo zdolny i na zbójeckich prawach rynku w showbiznesie zna się, wyczulony na koniunkturę. To już komisje sejmowe i kościelni hierarchowie będą się celebrytami zajmować? Biedny Pudelek i ratlerek...taka poważna konkurencja w takiej poważnej sprawie.
        • ananke666 Re: Szatański Nergal 28.09.11, 20:18
          Co chcesz. Jego makijaż zagraża demokracji.
    • ananke666 Re: Szatański Nergal 17.09.11, 00:56
      Swoją drogą, ciekawam wielce, czy:
      - Nergal kiedykolwiek deklarował się jako satanista
      - panowie panikarze mają jakieś pojęcie o satanizmie?
    • slotna Re: Szatański Nergal 17.09.11, 13:14
      Jeszcze jedna wypowiedz:

"Paweł Hajncel, który w Łodzi pląsał wokół procesji podczas obchodów Bożego Ciała przebrany za motyla, nie naruszył niczyjej wolności. To proste: katolicy mają prawo manifestować swoje uczucia, a Hajncel ma prawo zamanifestować swoje uczucia wobec nich. Dlaczego ma do tego prawo? Bo katolicy weszli w przestrzeń publiczną i bardzo mocno zamanifestowali katolickość tej przestrzeni poprzez procesję. Więc on ma prawo zamanifestować motylowatość, by pokazać, że przestrzeń publiczna jest nie tylko katolicka.

Podobnie oceniam działanie "Nergala", który spalił Pismo Święte. Uwaga: spalił swoje Pismo Święte, a nie czyjś kościół. Nie naruszył niczyjego dobra, posłużył się swoją własnością, aby zamanifestować coś symbolicznie. To, co zrobił, można jakoś tam zaliczyć do sztuki. "Nergal" poszedł wprawdzie na łatwiznę, bo nikogo w Polsce nie porusza palenie Biblii. Dużo bardziej wzburzyłby opinię publiczną, gdyby spalił zdjęcie Jana Pawła II, a do tego się nie posunął, nie miał odwagi."

www.rp.pl/artykul/9157,717242-Wolnosc-w-sztuce-bez-granic---Tomasz-Piatek-.html?p=1
    • slotna Re: Szatański Nergal 17.09.11, 16:51
      "Trzeba mieć świadomość, że żarty się skończyły. Od rozstrzygnięcia tej, tak jawnej już teraz wojny, zależy to, w jakim kraju będą żyły już nie nasze dzieci, ale my sami. Blitzkrieg jest błyskawiczny. Nie dajmy się zwyciężyć." - do walki zagrzewa Terlikowski. "Dziennikarzom i mediom o wiele trudniej byłoby atakować chrześcijan, gdyby wiedzieli, że za zdjęcie Nergala w stroju papieskim będą mieli proces, podobnie jak za obrażanie krzyża."
    • croyance Re: Szatański Nergal 18.09.11, 22:04
      Za kazdym razem, jak czytam takie rzeczy (i inne a propos 'obrazy uczuc religijnych' etc.), przypomina mi sie przypowiastka, bodajze z ktorejs ksiazki de Mello (ale nie jestem pewna). Pisze z glowy, bo czytalam dawno i w oryginale.

'Mulla Nasrudin modlil sie w lesie. Nagle przebiegla kolo niego kobieta, potracila go i pobiegla dalej. Nasrudin zirytowal sie, i pomstowal w duchu, ze smiala zaklocic mu modlitwe. Po jakims czasie, kiedy szykowal sie juz do drogi, zobaczyl, jak ta sama kobieta wraca, tym razem w towarzystwie mezczyzny, usmiechnieta. Nasruddin krzyknal na nia, ze przeszkodzila mu podczas modlow, i ze jak taka wiesniaczka jak ona ma czelnosc zaklocac jego czas z Bogiem.

Alez drogi mullo - zdziwila sie kobieta - moj maz nie wrocil dzisiaj z pracy do domu. Bardzo sie o niego martwilam, i tak bylam pograzona w zmartwieniu i strachu o niego, ze kiedy bieglam w te strone, w ogole ciebie nawet nie widzialam! Ale ty byles przeciez, podczas swoich modlitw, zanurzony w Bogu, ktory jest sto tysiecy bardziej istotny, niz moj maz -
      jak to sie stalo, ze mnie w ogole zauwazyles?'
      • meduza7 Re: Szatański Nergal 19.09.11, 08:41
        https://lh4.googleusercontent.com/-myXL-FQzUvs/TnbkCP-FAWI/AAAAAAAADAs/5iXK6XJoVgY/1a2539e10015a8d64e767d15.jpeg
        • dakota77 Re: Szatański Nergal 19.09.11, 11:06
          Cudne! Skad to?:)
          • jottka Re: Szatański Nergal 19.09.11, 12:05
            no tomek napisał, widać przecież:)
    • zla.m Re: Szatański Nergal 19.09.11, 18:57
      Bardzo dobry tekst, szczególnie podobało mi się wytknięcie protestującym pewnej wybiórczości w proteście. Tylko redakcji okrutnie brak, ale to pewnie sprawka Szatana ;-)

To dorzucę jeszcze jeden głos w tej dyskusji:
      miloscpo30.blox.pl/2011/09/Nie-pijcie-juz-tej-wody.html
      I od siebie taki komentarz: żeby Pudelek (tak, Pudelek, ten różowy, plotkarski i w ogóle fuuuj) z ironią wypominał biskupom, że żądanie wywalenia człowieka z pracy, bo go nie lubimy, jest mało chrześcijańskie... to jest dopiero wstyd. I to nie dla Pudelka ;)
      • mary_ann Re: Szatański Nergal 20.09.11, 08:36
        Nie zgadzam się z blogerem (i nie tylko z nim zresztą) w jednym punkcie - słyszałam ten kawałek dyskusji i naprawdę trzeba trochę złej woli albo lekceważenia reguł retoryki, by twierdzić, że Meller "porównał Nergala do Hitlera".
        Meller zareagował ad hoc na niezbyt mądrą (bo kompletnie niemerytoryczną) uwagę p. Domagalik, że Nergal jest miłym człowiekiem, bo całuje kobiety w brzuch. Jeśli Meller chciał wykazać nonsensowność takiej argumentacji w poważnej dyskusji, musiał posłużyć się drastycznym przykładem "miłego człowieka". Nieuczciwe jest wymachiwaniem tym zdaniem wyrwanym z kontekstu, by wykazać, że "Meller paskudą jest".

Powyższe nie ma żadnego związku z tym, co myślę o całości argumentacji Mellera. Histeria wokół sprawy Nergala jest po prostu śmieszna.
        • slotna Re: Szatański Nergal 24.09.11, 23:10
          Ja to widze inaczej. Nergal ma wystepowac w publicznej telewizji i zachodzi obawa, co tam bedzie wyprawial. Zbrodni co prawda do tej pory nie popelnial, ale jako szatanista* niewatpliwie bedzie zional ogniem z pyska i tupal racicami, klnac przy tym niemilosiernie i szarpiac odzienie uczestnikow, w kazdym razie zrobi cos, co mozna porownac do spiewania nazistowskich tekstow (sugestia ks. Sowy). I na to Domagalik informuje, ze hellou, ona zna tego pana, ten pan jest mily. Nie bedzie tak robil w telewizji, bo w ogole tak nie robi.

*przepraszam, nie moge sie powstrzymac: dyrektorka mojego liceum zlapala kiedys za koszule mojego kolege, punka, ubranego w jakies zaagrafkowane spodnie i z postawionym czubem, i zawyla "dziecko, czy ty jestes szatanista?!", od tej pory dostaje czkawki ze smiechu na sam dzwiek tego slowa, zawsze je slysze w glowie z tym dyrektorskim dulskim zaspiewem
    • ananke666 Re: Szatański Nergal 20.09.11, 11:10
      Zacytowane przez Pudelka słowa księdza Adama Bonieckiego, byłego redaktora naczelnego Tygodnika Powszechnego.

"Nieodparcie widzę w tym operację przedwyborczą. Nergal prezentuje satanizm, a media zrobiły z niego szatana. Nie jest satanistą. Satanista musi wierzyć w szatana, musi wierzyć w Boga. Taka jest religijna postawa, on się od tego odżegnuje rękami i nogami. Przyjął taką grę, szerzy nienawiść w tych swoich programach, nie on jeden. Natomiast w tej telewizji występuje w zupełnie innej roli, w umowie zastrzeżono, żeby tematów religijnych nie poruszać. Zachowuje się kulturalnie i delikatnie. Jeżeli czymś zaszokował, to tym właśnie, że nie szokuje niczym."

No i to pogrubione to jest nieprawda.
      Nic dziwnego, że Nergalowi przyczepia się szatańską mordę, skoro nawet duchowni o satanizmie mają pojęcie malutkie.
      • dakota77 Re: Szatański Nergal 20.09.11, 21:02
        Niestety, jak widac na tym przykladzie, w seminariach nie kaza klerykom czytac LaVeya:). Jaka religia? Satanizn to czysty hedonizm, tam liczy sie tylko czlowiek, nie ma kultu czegokolwiel nadprzyrodzonego.
        • paszczakowna1 Re: Szatański Nergal 21.09.11, 10:46
          Bo, oczywiście, satanizm się zaczyna i kończy na LaVeyu, a żadnych odmian satanizmu teistycznego nie ma i nigdy nie było. A już szczególnie black metal właśnie do satanizmu laveyańskiego odnosi się jak cholera.
    • truscaveczka Re: Szatański Nergal 20.09.11, 14:30
      Ja dorzucę jeszcze jeden szczegół, o którym się zapomina.
      Darski dokonał swego bulwersującego czynu na _zamkniętej_ imprezie. Nikt niewiedzący, co tam się będzie działo, nie miał tam wstępu. Czy gdybym ja podarła biblię na swojej, pardon le mot, domówce, też miałabym takie kłopoty, jak Adam D.?
      • meduza7 Re: Szatański Nergal 20.09.11, 15:27
        Serio? Byłam przekonana, że zrobił to na jakimś dużym, publicznym koncercie!
        • slotna Re: Szatański Nergal 20.09.11, 15:33
          meduza7 napisała:

> Serio? Byłam przekonana, że zrobił to na jakimś dużym, publicznym koncercie!

To byl koncert w klubie, na bilety, wiec raczej nieduzy i zamkniety. Ciezko chyba tam bylo wejsc przypadkiem.
          • mary_ann Re: Szatański Nergal 20.09.11, 18:16
            I zdaje się był zakaz filmowania.
            • meduza7 Re: Szatański Nergal 20.09.11, 21:14
              Zastanawiam się teraz, czy ta informacja powinna zmienić moją ocenę samego czynu. Wykonany publicznie, czy prywatnie, nadal jest to gest wrogości wobec chrześcijaństwa. Niemniej, nikt chyba nie byłby na tyle głupi, żeby będąc wierzącym chrześcijaninem, pójść na koncert Behemotha i dać obrażać swoje uczucia religijne za własne pieniądze ;) Doceniam fakt, że nie zrobił tego dla skandalu i szumu medialnego...
              Cóż, obecność Adama Darskiego w jury programu nieszczególnie mi przeszkadza, na koncert Nergala raczej nie pójdę ;)
              • slotna Re: Szatański Nergal 20.09.11, 21:56
                > Wykonany publicznie, czy prywatnie, nadal jest to gest wrogości wobec chrześ
                > cijaństwa.

Mysle, ze taki gest na koncercie o okreslonej stylistyce wpisuje sie w kanon "dzialania artystycznego". A w samej wrogosci do chrzescijanstwa nic zlego specjalnie nie widze. Sama odczuwam gleboka niechec do kazdej religii. Niepokojaca jest imo wrogosc wymierzona w _ludzi_ (np. chrzescijan).
    • slotna Re: Szatański Nergal 24.09.11, 23:13
      A tu, nieco obok tematu, cos, co sie czesto przewijalo na tym forum (moze nie dokladnie ten tekst ale rozmaite jego odmiany):

"Czy słowa Jana Pawła II wypowiedziane 11.05.1980 r. w Yamoussoukro (Wybrzeże Kości Słoniowej) na spotkaniu z afrykańskimi studentami, że: "Śmierć Boga w sercu i życiu człowieka jest śmiercią człowieka" nie obrażają ludzi nie wierzących, agnostyków, a-fideistów, ateistów odzierając ich z godności i tym samym pozbawiając człowieczeństwa ?

A czy fragment encykliki Centesimus annus (również autorstwa Jana Pawła II) stwierdzający, iż "Negacja Boga pozbawia osobę jej fundamentu, a w konsekwencji prowadzi do takiego ukształtowania porządku społecznego, którym ignorowana jest godność i odpowiedzialność osoby" nie potwierdza tylko wcześniejszych wniosków?"
      • andrzej585858 Re: Szatański Nergal 25.09.11, 17:35
        Polecam jako lekturę:

m.onet.pl/wiadomosci/4858984,detal.html
        Poza tym muszę przyznać iż sformułowanie o pozbawianiu godności i pozbawiania człowieczeństwa ateistów przez Kościół jest czymś tak absurdalnym że wręcz zaniemówiłem.
        • slotna Re: Szatański Nergal 25.09.11, 18:01
          > Polecam jako lekturę:

Dziekuje, usmialam sie jak norka :))) Ulubione: ekstremalne poglady Nergala; nie znam sie, ale z cala pewnoscia tv powinna; laicyzm jak nazizm i komunizm niszczy ludzkie sumienia oraz "no comment".

> Poza tym muszę przyznać iż sformułowanie o pozbawianiu godności i pozbawiania
          > człowieczeństwa ateistów przez Kościół jest czymś tak absurdalnym że wręcz za
          > niemówiłem.

O rly? Coz, pamietaj, Andrzeju: Obecnosc urojonego Boga w sercu i zyciu czlowieka jest smiercia czlowieka! Wiara w Boga pozbawia osobe ludzka jej fundamentu, a w konsekwencji prowadzi do takiego uksztaltowania porzadku spolecznego, w ktorym ignorowana jest godnosc i odpowiedzialnosc osoby.
          • andrzej585858 Re: Szatański Nergal 25.09.11, 18:08
            slotna napisała:

>
            > Dziekuje, usmialam sie jak norka :))) Ulubione: ekstremalne poglady Nergala; ni
            > e znam sie, ale z cala pewnoscia tv powinna; laicyzm jak nazizm i komunizm nisz
            > czy ludzkie sumienia oraz "no comment".

Cieszę się niezmiernie że wprawilem Ciebie w dobry humor, jak widzisz nie jestem az tak ponuro nastawiony do swiata - no cóż jeżeli uważasz że nazizm i komunizm nie zniszczył ludzkich sumień - to oczywiście ciekawy to pogląd, a poza tym przeciez coś takiego jak sumienie nie istnieje - czyz nie tak?

>
            > O rly? Coz, pamietaj, Andrzeju: Obecnosc urojonego Boga w sercu i zyciu czlowie
            > ka jest smiercia czlowieka! Wiara w Boga pozbawia osobe ludzka jej fundamentu,
            > a w konsekwencji prowadzi do takiego uksztaltowania porzadku spolecznego, w kto
            > rym ignorowana jest godnosc i odpowiedzialnosc osoby.

Owszem, obecność urojonego ale nie prawdziwego.
            >
            • slotna Re: Szatański Nergal 25.09.11, 18:16
              > no cóż jeżeli uważasz że nazizm i komunizm nie zniszczył ludzkich sumień - to oczywiście
              > ciekawy to pogląd

A gdzie niby ja cos takiego napisalam?

> a poza tym przeciez coś takiego jak sumienie nie istnieje - czyz nie tak?

A gdzie niby ja cos takiego napisalam?

> Owszem, obecność urojonego ale nie prawdziwego.

Nie masz dowodow na istnienie zadngo boga, o konkretnym chrzescijanskim nie mowiac. Ale prosze bardzo: Obecnosc prawdziwego Boga w sercu i zyciu czlowieka jest smiercia czlowieka! Wiara w Boga pozbawia osobe ludzka jej fundamentu, a w konsekwencji prowadzi do takiego uksztaltowania porzadku spolecznego, w ktorym ignorowana jest godnosc i odpowiedzialnosc osoby. Zgadzasz sie?
              • meduza7 Re: Szatański Nergal 27.09.11, 07:35
                Slotna i Andrzej, jeśli mogę się wtrącić - już parę razy obserwowałam, jak Wasze dyskusje docierają do momentu, w którym zamieniają się w przepychanki i powtarzanie w kółko tego samego, tylko różnymi słowami. Andrzej mówi: "Bóg istnieje, dlaczego tego nie rozumiesz?" a Slotna: "Bóg nie istnieje, dlaczego tego nie rozumiesz?". I oczywiście oboje macie świadomość, że dyskutant nie zmieni zdania, a w dodatku oboje macie zacięcie misjonarskie, więc chcecie, żeby jednak zmienił. W sumie fajna zabawa, takie coś w rodzaju pingponga... ;)
                • pavvka Re: Szatański Nergal 27.09.11, 09:52
                  Akurat w tej dyskusji nie chodzi o to czy bóg istnieje, tylko o wypowiedzi pod adresem inaczej myślących. Andrzej wiele razy krytykował np. Dawkinsa za rzekomo pogardliwe wyrażanie się o wierzących, ale belki w oku papieża dostrzec nie chce.
                • slotna Re: Szatański Nergal 27.09.11, 11:24
                  Po pierwsze, faktycznie fajna zabawa, szkoda, ze jej tak malo. Po drugie, patrz pavvka.
                  • jottka Re: Szatański Nergal 27.09.11, 11:51
                    a po trzecie - kolega andrzej nie odpowiada konkretnie na pytania i często stosuje zamiast argumentu zwrot typu "wszyscy wiemy, że..". no a szkopuł w tym, że coś, co jest pewnikiem dla niego, nie jest pewnikiem dla pozostałych i trzeba by im to przekonująco wyjaśnić, tyle że w tym miejscu andrzej się już denerwuje, że sobie głupie żarty robimy. no bo przecież "pewne rzeczy są oczywiste". i da capo senza fine:(
    • mary_ann wilk w owczarni:-) 28.09.11, 08:12
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10367772,Bp_Mering_atakuje_Bonieckiego_za_obrone_Nergala___Wilk.html
      Przyznam, że padłam już całkowicie, gdy dojechałam do fragmentu, w którym biskup odejmuje M. Środzie punkty za pochodzenie.
      No i ten "niewłaściwy element", który gości na łamach, fuj...
      • ananke666 Re: wilk w owczarni:-) 28.09.11, 10:37
        Ha! za to jedna rzecz jest nader interesująca:

Mering zwraca jednocześnie uwagę, że każda wypowiedź osoby duchownej, która jest niezgodna z nauczaniem Kościoła, domaga się interwencji zwierzchników.

I co Wy na to?
        • jottka Re: wilk w owczarni:-) 28.09.11, 10:46
          bylibyśmy zachwyceni, gdyby nie cichy głosik, który nam szepce, że zaraz usłyszymy, że w kościele przecież tak jest zawsze, a jeśli nie jest, to po pierwsze - jest to wyjątek, po drugie - i księża są ludźmi i jak można być tak nietolerancyjnym, a po trzecie - a wy macie brudne uszy!

no więc ja się czemuś powstrzymam z entuzjazmem
          • ananke666 Re: wilk w owczarni:-) 28.09.11, 18:46
            Bynajmniej nie wyrażam entuzjazmu, jeno zaskoczenie...
        • mary_ann Re: wilk w owczarni:-) 28.09.11, 10:50
          ananke666 napisała:

> Ha! za to jedna rzecz jest nader interesująca:
          >
          > [i]Mering zwraca jednocześnie uwagę, że każda wypowiedź osoby duchownej, któ
          > ra jest niezgodna z nauczaniem Kościoła, domaga się interwencji zwierzchników.[
          > /i]
          >

Oj, to jest takie desperackie strzelanie ślepakami na postrach. Po pierwsze, Boniecki, o ile mi wiadomo, nie wygłosił niczego, co byłoby sprzeczne z nauczaniem kościoła (Mering jest tu albo cyniczny, albo niedokształcony - żeby doszło do interwencji, musiałoby chodzić o sprawy związane z tzw "nieomylnym nauczaniem", a to jest stosunkowo wąska grupa i bardzo wątpię, by wypowiedzi Bonieckiego się tu załapywały). Po drugie, Mering nie jest biskupem Bonieckiego, więc może co najwyżej latać na skargę do pani, tj. do biskupa diecezji właściwej Bonieckiemu.
          Ot, tupie sobie nóżką. Przy okazji szkodząc swej macierzystej instytucji.

BTW, jeśli miałby być napomniany Boniecki, a taki Rydzyk nie, to....:-(((
          • mary_ann Re: doprecyzowanie 28.09.11, 10:55
            Napisała:
            "żeby doszło do interwencji, "

mając na myśli:
            "żeby doszło do interwencji z paragrafu o sprzeczności z nauczaniem kościoła".
            (Oczywiście kościół interweniuje też czasem w innym przypadkach)

• ananke666 Re: wilk w owczarni:-) 28.09.11, 18:59
            Właściwie to miałam na myśli co innego: Andrzej zwykle twierdzi, że wypowiedzi poszczególnych księży to nie jest nauczanie Kościoła. Mering chyba ma odmienne zdanie na ten temat.
            • monia.i Re: wilk w owczarni:-) 28.09.11, 22:58
              Odmienne zdanie poszczególnego biskupa jednym słowem. Co się dziwić ludziom, że w głowach mają karuzelę poglądową.
        • andrzej585858 Re: wilk w owczarni:-) 07.10.11, 11:08
          ananke666 napisała:

> Ha! za to jedna rzecz jest nader interesująca:
          >
          > [i]Mering zwraca jednocześnie uwagę, że każda wypowiedź osoby duchownej, któ
          > ra jest niezgodna z nauczaniem Kościoła, domaga się interwencji zwierzchników.[
          > /i]
          >

>
          > I co Wy na to?

Jeżeli jest niezgodna z nauczaniem. W tym przypadku nic takiego nie miało miejsca a biskup zachował się na zasadzie przysłowiowego proboszcza który chce na swojej parafii byc ważniejszy od papieża.

Pomimo że Kościół jest instytucją wysoce zhierarchizowaną, to nie oznacza to że panuje w niej jednomyślność w wszystkich kwestiach. Tak więc to że ktoś jest biskupem nie oznacza automatycznie że jest wyrocznią w wszystkich kwestiach.

• andrzej585858 Ponownie Nergal 07.10.11, 11:13
            muzyka.onet.pl/newsy/pop/nergal-uzdrawial-prezes-tvp-zada-wyjasnien,1,4873131,wiadomosc.html
            I to jest właśnie argumentem za tym aby tego typu osoby nie były dodatkowo promowane przez media, a zwłaszcza te publiczne.
            Oczywiście, pewnie zaraz pojawia sie głosy że to tylko prowokacja artystyczna, że kazdy ma prawo do wyrazania swoich poglądów itp.
            A w ogóle - przecież nic się nie stało i tylko nawiedzonym mogą przeszkadzać takie wydarzenia.
            • slotna Re: Ponownie Nergal 08.10.11, 12:18
              > A w ogóle - przecież nic się nie stało i tylko nawiedzonym mogą przeszkadzać ta
              > kie wydarzenia.

A co sie takiego stalo???
            • verdana Re: Ponownie Nergal 08.10.11, 18:34
              Tak. Nergal zrobił rzecz staraszną - nabijał się z księży i nauczania KK. Dlaczego ma być to naganne - kompletnie nie pojmuję. Rozumiem, zemoże się komus nie podobać, to oczywiste, ale nic poza tym.
              Rozumiem zatem, ze media publiczne nie mają prawa promować tych osób, których wypowiedzi nie podobają się katolikom. W imię demokracji i wolnosci słowa. Bo wolność słowa jest pod warunkiem, ze są to słowa własciwe.
            • mary_ann Re: Ponownie Nergal 09.10.11, 09:22
              > A w ogóle - przecież nic się nie stało i tylko nawiedzonym mogą przeszkadzać ta
              > kie wydarzenia.

Powiedzmy grzeczniej - przewrażliwionym.
              Facet wygłupiał się w prywatnym klubie. Prezes TVP, któremu nic do tego, co Nergal robi w prywatnym czasie, zareagował absurdalnie, bo już się prawdopodobnie boi własnego cienia "w temacie szatanów":-))
            • slotna Re: Ponownie Nergal 10.10.11, 14:42
              Czy ja sie w koncu dowiem CO sie stalo? Poprzednio chociaz ksiazke podarl, a to brzydko. Teraz natomiast... wtf?
              • ready4freddy Re: Ponownie Nergal 13.10.11, 15:03
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10463698,TVP_rozstaje_sie_z_Nergalem___Zatrudnienie_go_bylo.html

z tego wniosek, ze udawanie ksiedza to znacznie wieksza obraza, niz podarcie Biblii :O
            • croyance Re: Ponownie Nergal 13.10.11, 16:39
              No wez, w jaki sposob mialoby to czynic komukolwiek jakie szkody? Jedyne, co zostalo tu nieco obite, jest katolickie ego, ale to akurat nic waznego.
              • andrzej585858 Re: Ponownie Nergal 13.10.11, 18:55

croyance napisała:

> No wez, w jaki sposob mialoby to czynic komukolwiek jakie szkody? Jedyne, co zo
                > stalo tu nieco obite, jest katolickie ego, ale to akurat nic waznego.

Bardzo jestem ciekawy czy tak samo odpowiesz muzułmaninowi dla ktorego nawet bardzo delikatna karyktura Mahometa jest nie do przyjęcia, ciekawe czy w ten sam lekceważacy sposob podchodzić bedziesz do kpin z żydowskich praktyk religijnych?
                • croyance Re: Ponownie Nergal 03.12.11, 22:44
                  Tak, dokladnie w ten sam sposob. Muzulmanie, ktorzy sie spinaja z powodu karykatury Mahometa tak samo maja iluzje, jak i katolicy.
          • ananke666 Re: wilk w owczarni:-) 09.10.11, 00:22
            > Jeżeli jest niezgodna z nauczaniem. W tym przypadku nic takiego nie miało miejs
            > ca a biskup zachował się na zasadzie przysłowiowego proboszcza który chce na sw
            > ojej parafii byc ważniejszy od papieża.

O czym, oczywiście, wiesz lepiej od biskupa.
            • andrzej585858 Re: wilk w owczarni:-) 09.10.11, 19:50
              ananke666 napisała:

>
              > O czym, oczywiście, wiesz lepiej od biskupa.

Rzeczony biskup także doskonale o tym wie - tak mogę przypuszczać. Rację miał natomiast w tym że nalezy reagowac na podobnego typu zachowania a nie udawać że jest wszystko w porządku. Konkretnie zaś złe czyny - określać tak jak na to zasługują.
              Poprawnośc polityczna akurat w tym przypadku jest co najmniej niestosowna.
              Ale nadal nie jest to kwestia nauczania.
              • ananke666 Re: wilk w owczarni:-) 10.10.11, 00:18
                Przypuszczać sobie możesz na zdrowie. Jeśli biskup twierdzi w określonym kontekście o interwencji zwierzchników dotyczącej wypowiedzi niezgodnych z nauczaniem, to mi wypada założyć, że on jednak lepiej od Ciebie wie, co jest kwestią nauczania, a co nie.
    • mary_ann wrześniowy wywiad dla Newsweeka 08.10.11, 17:34
      Z opóźnieniem przeczytałam wrześniowy wywiad Nergala dla Newsweeka. Wg mojej skromnej opinii - ciekawy. Ci, co podnoszą histeryczny wrzask, że "szatan, panie, szatan w telewizyji!", powinni przeczytać go z odrobiną dobrej woli (nie liczę na to, choć o tym marzę).

spoleczenstwo.newsweek.pl/nergal--polacy-to-waleczni-glupcy,81912,1,1.html
      • andrzej585858 Re: wrześniowy wywiad dla Newsweeka 09.10.11, 20:05
        Wywiad jest ciekawy - nie przeczę. Zwłaszcza jeżeli chodzi o niepotrzebną wrzawę wokól postaci jaką kreuję p. Darski - skądinąd inteligentny człowiek.
        Tylko że nieodparcie przypomina mi się scena z arcypowieści Gołubiewa "Bolesław Chrobry" opisująca skazanie przez władcę pogańskiego wieszczka - rzekomo w obronie chrześcijaństwa. Wieszczka uratowanego zreszta przez Brunona z Kwerfurtu wbrew woli wladcy.
        I w tym przypadku jest to podobna sytuacja - zamiast spuścić zasłonę milczenia ewentualnie określić to, co robi jako zachowania niestosowne i w sumie nie mające nic wspólnego z tolerancją, urządza się kampanię potępienia, całkowicie niepotrzebną.

Jeden z wielkich egipskich mnichów abba Pojmen tak powiedział:

"I to powiedział: "Wszelka przesada pochodzi od diabła" .
        • mary_ann Re: wrześniowy wywiad dla Newsweeka 10.10.11, 13:19
          Andrzej napisał:

>>I w tym przypadku jest to podobna sytuacja - zamiast spuścić zasłonę milczenia ewentualnie określić to, co robi jako zachowania niestosowne i w sumie nie mające nic wspólnego z tolerancją, urządza się kampanię potępienia, całkowicie niepotrzebną

No, popatrz, w pełni się zgadzamy!
          I w tym sensie pisałam o tym, że Palikot zawdzięcza zapewne parę punktów bp-owi Neringowi.
          • andrzej585858 Ochojska o Nergalu 13.10.11, 20:31
            Janina Ochojska szefowa PAH kobieta która naprawdę duzo dobrego robi wyjątkowo trafnie skomentowała całą sytuację. Szkoda że tak zdecydowanych i konkretnych osób jest tak mało

wpolityce.pl/wydarzenia/16064-janina-ochojska-twardo-przeciw-promocji-satanizmu-w-tvp-to-jest-nieprzyzwoite-chyba-tam-po-prostu-komus-odbilo
            • szprota Re: Ochojska o Nergalu 13.10.11, 21:22
              andrzej585858 napisał:

> Janina Ochojska szefowa PAH kobieta która naprawdę duzo dobrego robi wyjątkowo
              > trafnie skomentowała całą sytuację. Szkoda że tak zdecydowanych i konkretnych
              > osób jest tak mało
              >
              > wpolityce.pl/wydarzenia/16064-janina-ochojska-twardo-przeciw-promocji-satanizmu-w-tvp-to-jest-nieprzyzwoite-chyba-tam-po-prostu-komus-odbilo

Ochojska akurat nigdy nie kryła swojej religijności. Świetny przykład na to, jak religijność zamyka drogę do trzeźwego osądu sytuacji z Nergalem.
              • paszczakowna1 Re: Ochojska o Nergalu 13.10.11, 21:43
                Trafna wypowiedź Ochojskiej:

"Według mnie to, co robi pan Darski, jest po prostu nieprzyzwoite. Nie rozumiem, dlaczego dostał on miejsce w telewizji publicznej. Chyba tam po prostu komuś odbiło. To jest robienie ludziom wody z mózgu. Niedopuszczalna sytuacja."

Nie wiem, co takiego w tym trafnego, bo po prostu nie rozumiem, o czym ona mówi. Kto robi wodę z mózgu? Neglal? Dyrekcja TVP? Komu? Widzom tego programu muzycznego? Swoim fanom na swoim koncertach? W jaki sposób?

Może w wywiadzie jest to jakoś wyjaśnione, ale cytowana wypowiedź w połączeniu z tytułem sugeruje mi silnie, że Ochojska przekonana była, jakoby Nergal Biblię palił na wizji w TVP. (Bogiem a prawdą, w początkowym etapie tej histerii sama tak myslałam, bo wtedy to by miało jakiś sens).

A w ogóle to zdumiewa mnie głupota ludzka. Gdyby nie ta afera, minimalny procent Polaków miałby pojęcie o tym, jakich środków wyrazu używa Nergal. Głowę dam, że u przeciętnego Polaka hasło 'Nergal' uruchamiało ciąg skojarzeniowy: 'były facet Dody co chorował i coś mu przeszczepiali'. A teraz zadbano starannie o to, żeby każdy Polak mający minimalny kontakt z mediami nie przeoczył faktu, że Nergal spalił Biblię. No gratuluję. A jeszcze bardziej gratuluję zrobienia teraz z niego męczennika, koronkowa robota po prostu.
                • andrzej585858 Re: Ochojska o Nergalu 14.10.11, 13:25
                  paszczakowna1 napisała:

>
                  > A w ogóle to zdumiewa mnie głupota ludzka. Gdyby nie ta afera, minimalny procen
                  > t Polaków miałby pojęcie o tym, jakich środków wyrazu używa Nergal. Głowę dam,
                  > że u przeciętnego Polaka hasło 'Nergal' uruchamiało ciąg skojarzeniowy: 'były f
                  > acet Dody co chorował i coś mu przeszczepiali'. A teraz zadbano starannie o to,
                  > żeby każdy Polak mający minimalny kontakt z mediami nie przeoczył faktu, że Ne
                  > rgal spalił Biblię. No gratuluję. A jeszcze bardziej gratuluję zrobienia teraz
                  > z niego męczennika, koronkowa robota po prostu.

O ile mogę zgodzić się z tym że cała sprawa została nadmiernie rozdmuchana i niepotrzebnie jeden z biskupów zabrał głos co z połączeniem z atakowaniem ks. Bonieckiego było naprawdę kuriozalne to inna kwestia mnie zaskakuje.
                  Nie zgodzę się z zdaniem że nie powinno mówić się i wyrażac opinii wobec tego typu zachowań. Oczywiście - są to świadome prowokacje obliczone na zainteresowanie mediów ale nie wyrażanie opinii jest wyrażeniem zgody na tego typu prowokacje.
                  Milczenie powoduje zobojętnienie i dlatego podoba mi sie zdeycydowana i jednoznaczna opinia p. Ochojskiej.
                  W innym miejscu wspomnialem o komentarzu jaki pojawił się jako reakcja na kazanie papieża wygłoszone w trakcie mszy podczas ŚDM w Mdsrycie. Mszy ktora odbyła się po nocnych antychrześcijanskich demonstracjach - kazanie okreslone jako "dolanie oliwy do ognia" - wniosek nasuwa sie sam papież powinien milczeć i nie mowić jasno i zdecydowanie o kwestiach moralnych bo to jeszcze bardziej rozjątrzy ? bo naglosni sprawę protestów o co chodzi uczestnikom tych zamieszek?
                  Milczenie wobec zła i zachowan niegodnych jest wyrazaniem zgody na ich obecnośc - takie jest moje zdanie. Kwestia tylko w jaki sposób wyrazić swoją opinię na ten temat.
                  • jottka Re: Ochojska o Nergalu 14.10.11, 14:25
                    andrzej585858 napisał:

> Nie zgodzę się z zdaniem że nie powinno mówić się i wyrażac opinii wobec tego typu zachowań.

ale tu (ani gdzie indziej) nikt nie zanegował prawa do wyrażania swojej dowolnej opinii o nergalu - nie masz z czym polemizować, obudź się.

problem dotyczy czego innego - faceta wywalono z programu, gdzie występował jako ekspert od estrady, ponieważ jego działalność artystyczna w innym miejscu i czasie nie spodobała się biskupowi. pełne prawo biskupa spluwać z obrzydzeniem na samą myśl o nergalu, jako i publicznie oświadczać, że postąpił źle i odrażająco, ale biskup nie jest szefem tvp, a ta nagle podwinęła ogon pod siebie i to sie mnie nie podoba.

możliwe, że persona nergala nie nadaje się do telewizji publicznej, nie wiem, nie znam się, no ale skoro już tv uznała, że go do programu zaprasza, to zapewne z jakichś słusznych powodów to uczyniła i wypadałoby ich bronić, a nie na pierwszy okrzyk "satanista!" go wyrzucać. dopiero od biskupa się dowiedzieli, że to nie ministrant?:)
                    • andrzej585858 Re: Ochojska o Nergalu 14.10.11, 14:39
                      jottka napisała:

>
                      > możliwe, że persona nergala nie nadaje się do telewizji publicznej, nie wiem, n
                      > ie znam się, no ale skoro już tv uznała, że go do programu zaprasza, to zapewne
                      > z jakichś słusznych powodów to uczyniła i wypadałoby ich bronić, a nie na pier
                      > wszy okrzyk "satanista!" go wyrzucać. dopiero od biskupa się dowiedzieli, że to
                      > nie ministrant?:)

Przypomnę że reakcja TVP nastapiła nie po wyrażeniu opinni przez biskupa tylko po nastepnym skandalicznym zachowaniu - ktore nie zostało skomentowane przez żadnego biskupa o ile mi wiadomo.
                      • jottka Re: Ochojska o Nergalu 14.10.11, 14:48
                        ekhm, po "pierwszej reakcji" nergal trafił już na czołówki wszystkich mediów i wtedy to tvp powinna była zareagować - ale nie wywalając faceta, bo brzydki on, tylko wyjaśniając widzom, dlaczego uznała, że wręcz przeciwnie, do programu o estradzie świetny jest. nie zrobiła tego, a za to, obawiam się, skorzystała z pierwszej sposobności, by się pozbyć kłopotu i to jest powodem do zadumy i refleksji. nad nędzną kondycją duchową tvp, ale nie z powodu zatrudnienia nergala, tylko z powodu nieumiejętności obrony swych posunięć.
                      • szprota Re: Ochojska o Nergalu 14.10.11, 18:51
                        andrzej585858 napisał:

> Przypomnę że reakcja TVP nastapiła nie po wyrażeniu opinni przez biskupa tylko po nastepnym skandalicznym zachowaniu - ktore nie zostało skomentowane przez żadnego biskupa o ile mi wiadomo.

A jakiegoż to skandalicznego zachowania dopuścił się Nergal?
                      • anutek115 Re: Ochojska o Nergalu 14.10.11, 23:29
                        andrzej585858 napisał:

> Przypomnę że reakcja TVP nastapiła nie po wyrażeniu opinni przez biskupa tylko
                        > po nastepnym skandalicznym zachowaniu - ktore nie zostało skomentowane przez ża
                        > dnego biskupa o ile mi wiadomo.

No to chyba w całym naszym pięknym kraju tylko tobie jednemu o tym wiadomo...
                        • andrzej585858 Re: Ochojska o Nergalu 15.10.11, 10:47
                          anutek115 napisała:
                          .
                          >
                          > No to chyba w całym naszym pięknym kraju tylko tobie jednemu o tym wiadomo...

To może zwrócisz uwagę że reakcja władz TVP miała miejsce po tym wydarzeniu:

> www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/554191,nergal_uzdrawial_w_warszawskim_klubie_teraz_prezes_tvp_zada_wyjasnien.html

i reakcji prezesa TVP a nie jakiegokolwiek biskupa. Raczej było to wypełnienie zaleceń Rady Etyki Mediów która w stosownym dokumencie tak okresliła zadania mediów:

"Środowisko ludzi mediów, mimo istniejących w nim podziałów politycznych, uznało za konieczne starania o wprowadzenie ładu moralnego, o to, by w oddziaływaniu na opinię publiczną obowiązywały jednoznaczne kryteria, wynikające z uniwersalnych reguł etycznych"

Szkoda tylko że czasem zapis ten interpretowany jest jednostronnie, ale w tym akurat przypadku został słusznie zastosowany.
                          • szprota Re: Ochojska o Nergalu 15.10.11, 14:01
                            andrzej585858 napisał:

> To może zwrócisz uwagę że reakcja władz TVP miała miejsce po tym wydarzeniu:

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/554191,nergal_uzdrawial_w_warszawskim_klubie_teraz_prezes_tvp_zada_wyjasnien.html
                            >
                            > i reakcji prezesa TVP a nie jakiegokolwiek biskupa. Raczej było to wypełnienie
                            > zaleceń Rady Etyki Mediów która w stosownym dokumencie tak okresliła zadania m
                            > ediów:
                            >
                            > "Środowisko ludzi mediów, mimo istniejących w nim podziałów politycznych, uznał
                            > o za konieczne starania o wprowadzenie ładu moralnego, o to, by w oddziaływaniu
                            > na opinię publiczną obowiązywały jednoznaczne kryteria, wynikające z uniwersal
                            > nych reguł etycznych"
                            >
                            > Szkoda tylko że czasem zapis ten interpretowany jest jednostronnie, ale w tym a
                            > kurat przypadku został słusznie zastosowany.

A opinia KRRiTV jest taka (co starannie przeoczyłeś):
                            ...kwestie związane z "innymi sferami" działalności osób występujących w programach radiowych i telewizyjnych, w tym z moralnością, religijnością i pozaekranową działalnością zawodową, nie są objęte ustawowymi kompetencjami Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.
                          • paszczakowna1 Re: Ochojska o Nergalu 15.10.11, 21:41
                            > To może zwrócisz uwagę że reakcja władz TVP miała miejsce po tym wydarzeniu:

Zadziwia mnie, że nie widzisz niekonsekwencji i hipokryzji w tym zachowaniu. Nergal zostal zatrudniony jako muzyk, czyli Z POWODU SWOJEJ TWÓRCZOŚCI. A teraz Z POWODU SWOJEJ TWÓRCZOŚCI (bynajmniej nie różnej od dawniejszej) Nergal z telewizji jest wywalany.
                            • andrzej585858 Re: Ochojska o Nergalu 16.10.11, 10:39
                              paszczakowna1 napisała:

>
                              > Zadziwia mnie, że nie widzisz niekonsekwencji i hipokryzji w tym zachowaniu. Ne
                              > rgal zostal zatrudniony jako muzyk, czyli Z POWODU SWOJEJ TWÓRCZOŚCI. A teraz
                              > Z POWODU SWOJEJ TWÓRCZOŚCI (bynajmniej nie różnej od dawniejszej) Nergal z tele
                              > wizji jest wywalany.

Widzę, widzę - i to z ubolewaniem stwierdzam. Szkoda że nie zauważyłas mojego stwierdzenia że ja lubie tego typu muzykę i jej słucham od czasu do czasu - i z tego powodu satanista jak widac nie stałem się.
                              Tylko że szanowny Nergal nie ogranicza się tylko do dzialalności muzycznej - i tutaj jest już problem.
                              TCP nie powinna w ogole zatrudniać a potem wywalać - jest to niekonsekwencja. Pomijam juz fakt że zatrudniając postąpiła wbrew standardom które sama na siebie nalożyła.
                              • ginny22 Re: Ochojska o Nergalu 16.10.11, 11:12
                                > TCP nie powinna w ogole zatrudniać a potem wywalać - jest to niekonsekwencja. P
                                > omijam juz fakt że zatrudniając postąpiła wbrew standardom które sama na siebie
                                > nalożyła.

TVP zatrudniła go, licząc na skandal i szum, którego się szybciutko wystraszyła.
                                BTW co jest aż tak strasznego w udawaniu księdza (podczas biletowanego koncertu dla konkretnej widowni)?
                                • slotna Re: Ochojska o Nergalu 16.10.11, 13:35
                                  > BTW co jest aż tak strasznego w udawaniu księdza (podczas biletowanego koncertu
                                  > dla konkretnej widowni)?

Od iluz to dni probuje sie dowiedziec! Widzialam przedwczoraj po raz setny "Love actually", kto ogladal ten wie, jak wygladaly tam jaselka: dzieci poprzebierane za homary, osmiornice, jeden chlopczyk mial buzie wymalowana a la Spiderman, a za Jezuska robil fioletowy pluszak. Zawsze mnie to ogromnie bawilo, ale tym razem zatrzymalam film i zadumalam sie z chlopakiem, co by bylo, gdyby Andrzej i jemu podobni trafili na taka obrzydliwa, wstretna profanacje... A w ogole to jeszcze nic, w filmie "Pasja" jeden koles przebral sie za JEZUSA! :D
                          • slotna Re: Ochojska o Nergalu 16.10.11, 13:41
                            > Szkoda tylko że czasem zapis ten interpretowany jest jednostronnie, ale w tym a
                            > kurat przypadku został słusznie zastosowany.

Uzasadnij. Moim zdaniem Nergal w programie nie robil nic, co mozna by podciagnac pod lamanie uniwersalnych regul etycznych, w zwiazku z czym wywalenie go to zdecydowanie dzialanie przeciwko staraniu o to by "w oddziaływaniu na opinię publiczną obowiązywały jednoznaczne kryteria".
                  • paszczakowna1 Re: Ochojska o Nergalu 15.10.11, 21:40
                    > Nie zgodzę się z zdaniem że nie powinno mówić się i wyrażac opinii wobec tego t
                    > ypu zachowań. Oczywiście - są to świadome prowokacje obliczone na zainteresowan
                    > ie mediów ale nie wyrażanie opinii jest wyrażeniem zgody na tego typu prowokacj
                    > e.

Prostestować ewentualnie można było (i protesty były, a nawet sprawa sądowa), kiedy Nergal rzeczoną Biblię darł. W roku 2007, który był - jak ten czas leci - cztery lata temu. Urządzać histerie teraz, bo Nergala zatrudniono w programie muzycznym (w którym zajmował się oceną wykonawców, nie propagowaniem black metalu, satanizmu, czy czegokolwiek), to reakcja pozbawiona rozsądku i wszelkich proporcji. Czy może na Nergala powinien być zapis, i zatrudniać go nie powinno się w żadnych mediach?

I pomysl logicznie. Na czym polegało tu 'zło'? Chyba na ewentualnym spopularyzowaniu Nergala i jego tworczosci, czyz nie? No to te protesty przysporzyły mu popularności rząd wielkości większej, niż program telewizyjny. Czyli jeśli to ma być złem, to narobiono go znacznie więcej, niż bez protestów.

A przy okazji, może by tak poprostestować z powodu obecności takiego Przybyszewskiego czy Baudlaire'a w programie szkolnym? W końcu też wykorzystywali licznie motywy satanistyczne w swojej twórczości. Czy może jak ktoś umarł dawno temu, to już nie może być satanistą?
                    • ananke666 Re: Ochojska o Nergalu 15.10.11, 22:25
                      Kasprowicz przed szatanem klękał i jakoś nikogo to nie obchodzi.
                      • andrzej585858 Re: Ochojska o Nergalu 16.10.11, 10:41
                        ananke666 napisała:

> Kasprowicz przed szatanem klękał i jakoś nikogo to nie obchodzi.

W latach nastoletnuch chciałem byc ateistą - ale pomimo staran jakoś mi się to nie udało.
                        Jednak Kasprowicz a Nergal to trochę inna skala? czy tez mylę się?
                        • slotna Re: Ochojska o Nergalu 16.10.11, 13:36
                          > Jednak Kasprowicz a Nergal to trochę inna skala? czy tez mylę się?

Zeby wiedziec, czy sie mylisz, trzeba najpierw sie zorientowac, co konkretnie masz na mysli mowiac o "innej skali". Ze Kasprowicza nie bylo w tv? ;)
                        • ananke666 Re: Ochojska o Nergalu 16.10.11, 13:47
                          > Jednak Kasprowicz a Nergal to trochę inna skala? czy tez mylę się?

To zależy, co uważasz za skalę. Do wrednych szatanistów mogę dorzucić dajmy na to jeszcze Micińskiego i Przybyszewskiego. Z tym, że o Kasprowiczu, Micińskim i Przybyszewskim uczy się dzieci w szkołach, a o Nergalu mało kto wiedział, dopóki Nergal nie związał się z Rabczewską.
                          • jottka hm 16.10.11, 13:50
                            chyba wredne jesteście:) czemuś nie podejrzewam kolegi o przyzwoitą orientację w prądach młodopolskich, modernistycznych i innych parnasizmach, gdzie od wszelakiego świństwa aż się roi. ale bardzo chętnie posłucham, czym się różni artysta kasprowicz od artysty nergala:)
                            • ananke666 Re: hm 16.10.11, 14:11
                              Ty nad wszystkie anioły mądry i wspaniały,
                              Boże przez los zdradzony, pozbawiony chwały,
                              O Szatanie, mej nędzy długiej się ulituj!
                              O Ty, Książę wygnania, mimo wszystkie klęski
                              Niepokonany nigdy i zawsze zwycięski,
                              Głuchych mroków podziemia wszechwiedzący królu,
                              Lekarzu dobrotliwy ludzkich trwóg i bólu,
                              Któryś rzucił w pierś nawet najlichszych nędzarzy
                              Skrę miłości, co Raju pragnieniem się żarzy,
                              Który Śmierć zapłodniwszy, swą oblubienicę,
                              Zrodziłeś z nią Nadzieję, szaloną wietrznicę,
                              Który w oku skazańca zapalasz błysk dumy,
                              Że patrzysz z szubienicy wzgardą w ludzkiej tłumy,
                              Który znasz najtajniejsze ziemskich głębin cienie,
                              Gdzie zazdrosny Bóg drogie pochował kamienie,
                              Który wzrokiem swym jasnym przejrzałeś metale
                              Od wieków śpiące w głuchym, mrocznym arsenale,
                              Który chronisz od śmierci i zgubnego strachu
                              Lunatyków błądzących po krawędziach dachu,
                              Który starym pijaka kościom niepożytą
                              Giętkość dajesz, gdy wpadnie pod końskie kopyto,
                              Któryś człeka słabego, by mu ulżyć męki,
                              Nauczył proch wyrabiać i dał broń do ręki,
                              Któryś piętno wycisnął, co hańbą naznacza,
                              Na czole bezwstydnego chciwca i bogacza,
                              Który sprawiasz, że kobiet upadłych wzrok pała
                              Uwielbieniem łachmanów i chorego ciała,
                              Pochodnio myślicieli, kosturze wygnańców,
                              Spowiedniku wisielców i biednych skazańców
                              ,
                              Ojcze przybranych dzieci, których Boga Ojca
                              Gniew i mściwość wygnały z rajskiego Ogrojca
                              ,

Modlitwa

Chwała tobie, Szatanie, cześć na wysokościach
                              Nieba, gdzie królowałeś,
                              chwała w głębokościach
                              Piekła, gdzie zwyciężony, trwasz w dumnym milczeniu!
                              Uczyń, niechaj ma dusza spocznie z Tobą w cieniu
                              Drzewa Wiedzy, gdy swoje konary rozwinie,
                              Jak sklepienie kościoła, który nie przeminie!

Cóż, moim zdaniem Nergalowi do tego daleko. A Baudelaire'a jakoś z podręczników nie wykreślają. Może należałoby dodać - na razie.

Madonna się powiesiła na krzyżu, nałożyła na głowę cierniową koronę i jakoś dziura w niebie się nie zrobiła.
                              • verdana Re: hm 16.10.11, 18:56
                                No jak to nie? A jak protestowano przeciw jej koncertom w warszawie chyba?
                                A Kasprowicz fe, na pewno by go z telewizji wygonili, brzydkiego. Jak wiadomo TVP jest ostatnią ostoją moralnosci i smaku.
                                • mmoni Re: hm 16.10.11, 19:08
                                  Kasprowicz pod koniec życia spobożniał (vide Księga ubogich), więc może by się uchował.
                                • ananke666 Re: hm 16.10.11, 19:45
                                  No i co z tych protestów wyszło? Koncert się odbył. Sankcji żadnych na nią nikt nie nałożył.
                              • frog1 Re: hm 16.10.11, 21:55
                                W osławionym artykule pani Żuraw Baudelaire służy za przykład odpowiedniej lektury dla poczciwych białogłów. Zaraz mi się ta "Litania do Szatana" przypomniała :)
                                • ananke666 Re: hm 16.10.11, 22:31
                                  Albo "Padlina". Recytowana przy robieniu śniadania dziatkom.
                                  • ananke666 Re: hm 17.10.11, 19:10
                                    Chyba wiem, czemu pani Żuraw Baudelaire wydał się stosowną lekturą. Albowiem Baudelaire, to znaczy tfu, podmiot liryczny, myślał o żonie, nawet jak patrzył na kota, znaczy, kultywował wartości rodzinne.
                                    • frog1 Re: hm 17.10.11, 20:19
                                      Mozliwe, w wierszu "Męczennica" jest też coś o wiernym małżonku, ciekawe, czy pani Żuraw czytała ten budujący utwór :)
                            • mmoni Re: hm 16.10.11, 18:40
                              Nergal z tego co słyszałam właśnie się bierze za teksty artysty Micińskiego.

A ja teraz czekam na to, aż wywalą z TVP redaktora Lisa, nie za zarzucany mu przez Andrzeja brak obiektywizmu, tylko za życie z kobietą, która z punktu widzenia KRK nie jest jego żoną. Jak również wszystkich innych żyjących w związkach niesakramentalnych lub tych, którym się zdarzyło zdradzić męża/żonę, jadać kiełbasę w piątek i opowiadać antyklerykalne dowcipy w stołówce. Jeżeli wywalamy Nergala sprzed kamer za to, co robił poza ich zasięgiem - może nawet niesmaczne, nieładne, ale nie jest przestępstwem objętym przez kodeks karny, to bądźmy konsekwentni.
                              • gat45 No nie ! 16.10.11, 19:04
                                mmoni napisała:

[...]
                                >
                                > A ja teraz czekam na to, aż wywalą z TVP redaktora Lisa, nie za zarzucany mu pr
                                > zez Andrzeja brak obiektywizmu, tylko za życie z kobietą, która z punktu widzen
                                > ia KRK nie jest jego żoną. [...]

Przecież mamy dwie wdowy Gosiewskie w parlamencie ! Pełna tolerancja.
                              • frog1 Re: hm 16.10.11, 21:50
                                Tak sobie czytam wasz wątek i uświadomiłam sobie , że w całej tej narodowej dyskusji nad Nergalem bardzo mało się mówi o obecności motywów szatańskich w kulturze wysokiej. Na płycie "Evangelion" Nergal recytuje "Lucyfera" Micińskiego - pamiętam, że utwór ten był w mojej czytance licealnej i omawialiśmy go na lekcji - Nergal jest mniej więcej w moim wieku, więc pewnie też zna to ze szkoły... Może to ta czytanka tak go zdemoralizowała ;) Pamiętam też ,że w moim liceum kultową lekturą nie była wcale książeczka La Veya - wszyscy, co ją znali, zgadzali się, że to cienizna - tylko "Mnich" Lewisa. No chyba trudno mieć pretensje do młodzieży, że czyta klasykę literacką.
                                W ogóle zawsze jest tak, że jeśli jakiś motyw tzw. mroczny pojawi się w kulturze masowej, to jest wielka wrzawa, natomiast jego obecność w dziełach uznanych twórców nikogo nie rusza.
                                Ozzy Osbourne miał dwa procesy z powodu piosenki "Suicide Solution", a przecież w co drugim dostojnym utworze literackim ktoś sobie krzywdę robi albo chociaż fantazjuje o tym. W operze też samobójców od groma.
            • ginny22 Re: Ochojska o Nergalu 13.10.11, 21:28
              Aha. Czyli "wyjątkowo trafne" są te opinie, który ty podzielasz. Nie, żebym była zaskoczona ;)
            • agixo Re: Ochojska o Nergalu 05.12.11, 11:54
              Szanuje Panią Ochojską za jej pracę, natomiast telewizja rządzi się swoimi prawami. Wczesniej w jakimś shiow jurorem była Doda - a chyba nastolatki łatwiej dziś przejmują zachowania wyuzdane, niż satanizm (z reszta Pan Nergal nie promuje go w programie, pojawia się raczej "puszczenie oka do tych, którzy go satanista okrzyknęli). Gwiazdami telewizji były też: Frytka, jakaś pani ze sztucznym kucykiem. Czy na miernotę intelektualną też się tak oburzano? Pewnie tak, bo dzięki takiemu zamieszniu ich programy maja wyzszą oglądalność
              • moleslaw Pytanko 17.12.11, 10:44
                Naiwne pytanie mam. Czy Adam Darski faktycznie jest satanistą? Bo chyba od tego trza zacząć.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka