Gość: V.C. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 20:59 Dziś o 23:55 na 1 TVP odbędzie się dyskusja na ten temat . Porozmawiajmy i my . Zapraszam . Moja odpowiedż brzmi : TAK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lesio Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: 207.157.122.* 24.11.03, 21:17 Co sa winni? I kto jest "bogaty"? I kto decyduje, czy juz sie kwalifikujesz, czy jeszcze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 24.11.03, 21:20 Gość portalu: lesio napisał(a): > Co sa winni? I kto jest "bogaty"? I kto decyduje, czy juz sie kwalifikujesz, > czy jeszcze nie? Ma Internet w domu (neo), pewnie ma fajny sprzęt. Niech burżuj odda mi, bo mam starego grata nie komputer. Precz z bogaczami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 23:29 Gość portalu: lesio napisał(a): > Co sa winni? I kto jest "bogaty"? I kto decyduje, czy juz sie kwalifikujesz, > czy jeszcze nie? Na swój własny użytek ustaliłem następującą defincję bogactwa w Polsce . Są to osoby kwalifikujące się do III grupy podatkowej , czyli ci , którzy powinni placić 40 % podatku PIT. Odpowiedz Link Zgłoś
hazet_95 Myślę sobie... - do V.C. 25.11.03, 11:35 ...że gdybyś więcej czasu poświęcał na pracę, a mniej na mnożenie durnych wątków na FA, to miałbyś szansę znaleźć się w gronie "bogatych". Ja zapierdalam po 60 godzin tygodniowo, za co podobne tobie szuje karają mnie obowiązkiem oddawania ponad połowy kasy. I, dalibóg, nie czuję się "bogatym". Więc póki co, towarzyszu, wara od moich ciężko zarobionych pieniędzy. Nic ci nie jestem, nie byłem i na pewno nie będę winien. Winien jesteś raczej ty. Swoim dobroczyńcom, wśród nich i mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do hazet_95 i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 12:30 hazet_95 napisał: > ...że gdybyś więcej czasu poświęcał na pracę, a mniej na mnożenie durnych > wątków na FA, to miałbyś szansę znaleźć się w gronie "bogatych". Ja zapierdalam > > po 60 godzin tygodniowo, Haruj jak wół , a ... Ja nie pracuję nawet 35 godzin tygodniowo , ale póki co wystarcza mi na godne życie . Bardzo cenię sobie dużą ilość wolnego czasu . za co podobne tobie szuje karają mnie obowiązkiem > oddawania ponad połowy kasy. Nic nie słyszałem o 50-procentowej stawce podatku PIT ... I, dalibóg, nie czuję się "bogatym". > > Więc póki co, towarzyszu, wara od moich ciężko zarobionych pieniędzy. Nic ci > nie jestem, nie byłem i na pewno nie będę winien. Winien jesteś raczej ty. > Swoim dobroczyńcom, wśród nich i mi. Ludzie ! Nie chodzi o mnie ! Chodzi o te 40-50 % społeczeństwa , które żyje w biedzie . Odpowiedz Link Zgłoś
hazet_95 Re: do hazet_95 i nie tylko 25.11.03, 12:50 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nic nie słyszałem o 50-procentowej stawce podatku PIT ... Twoje posty świadczą o tym, że w ogóle niewiele słyszałeś. Jako specjalista od liczenia pieniędzy w cudzych kieszeniach nie zauważasz widzę, że z pensji potrąca ci się nie tylko zaliczkę na PDOF. Twoja naiwność jest porażająca. > Ludzie ! Nie chodzi o mnie ! Chodzi o te 40-50 % społeczeństwa , które żyje w > biedzie . Proszę bardzo - sam się zrzeknij pensji na rzecz tych "40-50%" (skąd w ogóle te dane???). Wara ode mnie i moich pieniędy, czerwony złodzieju! Na wszystko, co mam, zarobiłem ciężką i uczciwą pracą. Więc niech "społeczeństwo" pozapierdala tak, jak ja, a nie wyciąga łapę po cudze. A wy, czerwoni, lepiej nie róbcie już nic dla innych, bo w wyniku waszych działań nikomu się nie poprawia. Oprócz was oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: do hazet_95 i pendzelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:15 40-50%" (skąd w ogóle te > > dane???). OBOP , CBOS , PBS itd. Wara ode mnie i moich pieniędy, czerwony złodzieju! Piana wychodzi ci na usta . Nic ci nie ukradłem i nie zamierzam . Ale jeśli uwazasz inaczej , to donieś na mnie do prokuratury i spotkajmy się w sądzie . Odpowiedz Link Zgłoś
hazet_95 do niestrudzonego eksploratora cudzych kieszeni 25.11.03, 13:29 Gość portalu: V.C. napisał(a): > 40-50%" (skąd w ogóle te > > > > dane???). > > OBOP , CBOS , PBS itd. Poproszę o szczegóły, towarzyszu. Może jakiś link odnośnie tych 40-50% żyjących w biedzie? Z góry uprzedzam, że www.lewizna.pl nie jest dla mnie miarodajnym źródłem informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do hazet_95 i nie tylko - link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 14:24 republika.pl/krco/text10.html Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Buhahahaha!!! 25.11.03, 14:34 Towarzysz FałCe edukuje się na stronach prowadzonych przez 15-latka... Nawiasem pisząc - gdybym był lewicowcem, to bym doniósł do prokuratury na tego nastoletniego kretyna za propagowanie treści zbrodniczych oraz zamieszczanie kontrefaktów ludobójców w rodzaju tow. Lenina i pospolitych morderców w rodzaju szczęśliwie ubitego Czegewary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Buhahahaha!!! IP: 213.216.66.* 25.11.03, 15:00 za 15 lat bedziesz siedział na pryczy w gułagu za posiadanie rekawiczek ze skóry "młodszych braci", dyndał nogami, cmił tabak i wspominał: "a w 2003 mogłem temu jeszcze położyć kres". 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
hazet_95 "komunistyczny regiment czynnego oporu"... 25.11.03, 15:37 ...macie autorytety towarzyszu... Zgłosiliście już swój akces? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do hazet_95 i nie tylko - link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:38 Ten link znalazłem przypadkowo w wyszukiwarce. Nie zaglądałem na stronę główną . Jestem przeciwny sekciarstwu na lewicy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek#jw Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 11:36 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Na swój własny użytek ustaliłem następującą defincję bogactwa w Polsce . Są > to osoby kwalifikujące się do III grupy podatkowej , czyli ci , którzy powinni > placić 40 % podatku PIT. pierwszy próg podatkowy: 3 085,33 trzeci próg podatkowy: 6 170,67 średnia płaca w najbogatszym regionie: 2 858,00 średnia płaca w najbiedniejszym regionie: 1 890,00 Co to za definicja bogactwa? Z tych całych rozważań wynika, że najbogatsi, czyli W-wa musi oddać najbiedniejszym, czyli śląsk bo tam najwięcej dotacji idzie a ci z kolei muszą oddać to biednym z innych regionów z lubuskim na czele. www.gazetaprawna.pl/dzialy/10.html?numer=1083&dok=1083.10.52.2.3.1.0.1.htm i cytat: Na drugim miejscu w płacowym rankingu znalazły się osoby zatrudnione w przemyśle woj. śląskiego – 2608 zł. O średniej płacy zadecydowały w tym regionie kopalnie, w których zarobki są wysokie i zawsze windowały przeciętne zarobki w przemyśle Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 24.11.03, 21:18 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Dziś o 23:55 na 1 TVP odbędzie się dyskusja na ten temat . > > Porozmawiajmy i my . Zapraszam . > > Moja odpowiedż brzmi : TAK Co Ci jest winny bogacz? Bo zaraz podliczę czy przypadkiem nie jesteś bogatszy ode mnie i się z Tobą rozliczę, ok? A widzisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. pollak obrońcą bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 23:22 pollak napisał: > Co Ci jest winny bogacz? Bo zaraz podliczę czy przypadkiem nie jesteś > bogatszy ode mnie i się z Tobą rozliczę, ok? A widzisz! A w dzieciństwie uczono mnie , że należy stawać po stronie słabszych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: pollak obrońcą bogaczy IP: *.echostar.pl / *.echostar.pl 24.11.03, 23:54 Gość portalu: V.C. napisał(a): > A w dzieciństwie uczono mnie , że należy stawać po stronie słabszych . Czy gnuśnych i leniwych też ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. XXL obrońcą bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 12:32 Gość portalu: XXL napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > A w dzieciństwie uczono mnie , że należy stawać po stronie słabszych . > > Czy gnuśnych i leniwych też ????? Nigdy nie uwierzę , że ponad połowa społeczeństwa polskiego ( a do 90 % ) innych jest "gnuśna i leniwa" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: pollak obrońcą bogaczy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 00:55 > A w dzieciństwie uczono mnie , że należy stawać po stronie słabszych . To piękna zasada. I moralnie uzasadniona. Tylko czy moralne jest prawne (pod rygorem pozbawienia wolności) egzekwowanie tej pomocy? Tak jakby policja zmuszała Cię do noszenia ciężkich plecaków gimnazjalistkom. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: pollak obrońcą bogaczy 25.11.03, 10:18 Gość portalu: V.C. napisał(a): > A w dzieciństwie uczono mnie , że należy stawać po stronie słabszych . Lewi złodzieje wcale tacy słabi nie są, niestety. PS. Oddawaj mi swój komputer, burżuju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef Zawadzki Pytanie do VC IP: 64.161.246.* 25.11.03, 00:58 A kto ci zabrania zostac bogacze? Dlaczego ktos ktos potrafil to zrobic jest co cos winny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visnia Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.dc.dc.cox.net 25.11.03, 02:17 ci ktorzy nie zarobili uczciwie wlasnym talentem albo praca, albo nie odziedziczyli - natomiast okradli (czyli wiekszosc obecnej jelity) sa nam wszystko winni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stankiee Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.chomiczowka.waw.pl 25.11.03, 11:26 Czyli, jeśli zarobiłam własnym talentem i pracą, nie jestem czerwonym lewusem, to nie muszę ci nic oddawać? Nie muszę też oglądać się za siebie w obawie, że mnie ktoś goni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visnia kto uczciwie zarobil nic nie musi oddawac, a IP: *.dc.dc.cox.net 26.11.03, 02:38 zlodziejowi trzeba zabrac kradzione, zlodziejstwa nie uwazam za uczciwa prace. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Czy tow. FałCe jest mi coś winny? 25.11.03, 07:16 Towarzyszu, wytłumaczcie mi w przystępny sposób: Co i dlaczego jest mi winny prezes firmy, w której pracuję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do ks. Luki - obrońcy swojego prezesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 12:39 xiazeluka napisał: > Towarzyszu, wytłumaczcie mi w przystępny sposób: > Co i dlaczego jest mi winny prezes firmy, w której pracuję? Jest Ci winny godne wynagrodzenie za wykonaną pracę , opłacenie ZUS-u , 26- dniowy płatny urlop wypoczynkowy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: do ks. Luki - obrońcy swojego prezesa 25.11.03, 12:43 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Jest Ci winny godne wynagrodzenie za wykonaną pracę , opłacenie ZUS-u , 26- > dniowy płatny urlop wypoczynkowy itp. Z opłacania złodziejskiego haraczu na Zakład Upadłości Starczej chętnie bym go zwolnił. Resztę jest mi winny zgodnie z kontraktem o pracę, podobnie jak hydraulik jest zobowiązany zrealizować podjętego się przez siebie zadania zgodnie ze stosowną umową. Z jakiegoś jednak tajemniczego powodu przyczepiłeś się jak jadowity komunistyczny rzep tylko do bogaczy, a nie hydraulików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: do ks. Luki - obrońcy swojego prezesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 12:47 xiazeluka napisał: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Jest Ci winny godne wynagrodzenie za wykonaną pracę , opłacenie ZUS-u , > 26- > > dniowy płatny urlop wypoczynkowy itp. > > Z opłacania złodziejskiego haraczu na Zakład Upadłości Starczej chętnie bym go > zwolnił. Resztę jest mi winny zgodnie z kontraktem o pracę, podobnie jak > hydraulik jest zobowiązany zrealizować podjętego się przez siebie zadania > zgodnie ze stosowną umową. > Z jakiegoś jednak tajemniczego powodu przyczepiłeś się jak jadowity > komunistyczny rzep tylko do bogaczy, a nie hydraulików. Nie należysz do grupy , którym bogaci ( oprócz płacenia podatków na rzecz wszystkich ) są coś winni . Czy sam uważasz się za bogatego ? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: do ks. Luki - obrońcy swojego prezesa 25.11.03, 12:52 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nie należysz do grupy , którym bogaci ( oprócz płacenia podatków na rzecz > wszystkich ) są coś winni . Co to za bełkot? Dlaczego tylko bogaci mają płacić na wszystkich? Co bogaci są winni i komu - pytam po raz drugi? Dlaczego nie należę do tej grupy? Co to za grupa? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka W takim razie tow. FałCe ma rację: 25.11.03, 13:02 Reżim tow. Millera jest mi winien forsę, z której mnie od miesięcy okrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do ks. Luki - nie odpowiadającego na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:10 Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Pisząc "grupa" miałem na myśli znaczną częśś społeczeństwa , która żyje w biedzie . To właśnie im winni są coś ludzie bogaci . A ja po raz drugi pytam : czy uważasz się za bogatego ? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka ...napisał odpowiadający na pytania tow. FałCe 25.11.03, 13:12 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Pisząc "grupa" miałem na myśli znaczną częśś > społeczeństwa , która żyje w biedzie . To właśnie im winni są coś ludzie > bogaci . Pytam, zgodnie z tytułem, po raz trzeci - co niby są winni bogaci biednym? > A ja po raz drugi pytam : czy uważasz się za bogatego ? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: ...napisał odpowiadający na pytania tow. FałC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:19 Napisałem kilkanaście mnut temu , odpowiadając na post jacka . Jeśli nie uważasz się za bogatego , to ten wątek osobiście Cię nie dotyczy . Chcez zostać społecznym rzecznikiem bogatych ? A może : Społecznym Rzecznikiem Aroganckich Japiszonów ? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: ...napisał odpowiadający na pytania tow. FałC 25.11.03, 13:26 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Jeśli nie uważasz się za bogatego , to ten wątek osobiście Cię nie dotyczy . Dotyczy - przecież bogaci mają i mnie oddawać, prawda? > Chcez zostać społecznym rzecznikiem bogatych ? Wy, towarzyszu uzurpatorze, juz mianowaliście się trybunem ludowym biednych. > A może : > > Społecznym > Rzecznikiem > Aroganckich > Japiszonów ? SRAJ to nowa nazwa tej hołoty z lewica.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do ks. Luki - obrażającego moich znajomych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:46 Kilku redaktorów portalu lewica.pl znam osobiście . Zapewniam Cię , że nie są "aroganckimi japiszonami" . Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Ja bym się nie chwalił znajomością z gitowcami 25.11.03, 13:59 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Kilku redaktorów portalu lewica.pl znam osobiście . Zapewniam Cię , że nie > są "aroganckimi japiszonami" . Przykro mi, ale świadectwo jednego japiszona o drugim nie jest obiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do ks. Luki - obrażającego moich znajomych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:04 Co według Ciebie kwalifikuje mnie do kategorii "japiszons" ? Posiadanie pracy , komputera ? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: do ks. Luki - obrażającego moich znajomych 25.11.03, 15:05 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Co według Ciebie kwalifikuje mnie do kategorii "japiszons" ? Posiadanie > pracy , komputera ? Nie wiem - Wy, towarzyszu, użyliscie tego zwrotu, więc pomyslałem, że chwalicie się znajomościami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Czy tow. FałCe jest mi coś winny? IP: *.unl.edu 25.11.03, 16:17 nie do mnie pytanie ale sie wtrace. jesli ty nie wiesz co jest ci winny prezes firmy w ktorej pracujesz, to tylko swiadczy o twojej nie do uleczenia niewolniczej naturze. jestes jak rybka w akwarium, dla ktorej jedynym mozliwym srodowiskiem jest 3x3 akwen w ktorym sie porusza. widze, ze inteligencja mosci luko nie idzie w parze z madroscia. jestes typowym slugusem, fagasem swego pana. to on odposczywa na kanarach a ty w dusznikach a robi to dzieki twej glupocie. widze, ze katolicka doktryna zrobila juz takie spustoszenie w tym czerepie, ze gotowys umrzec dla swego pana czego on dla ciebie pastuszku nie zrobilby. co za niewolnicy !!!!!!!!! dlaczego nie zaciagniesz sie do american army. tak fajnie oddac zycie za nafciarzy. NO CZEMU TEGO NIE ROBISZ ????????????? Twoj dawny pan Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Japoński duch Ima-Dżin z butelki po jabłcoku 25.11.03, 16:27 Zbuntowany prowincjuszu przemycony przez Tatusia do miasta w sianie wypełniającym wasz wóz drabiniasty: Prezes jest mi winny to, co wynika z kontraktu - i nic poza tym, sześcioręczny kosmito z ósmego wymiaru. Inteligencja nie zawsze idzie z mądrąścią, sprytem czy zaradnością - czego jesteś żywym (?) przykładem. Jestem stroną dobrowolnie przyjetej umowy, a nie niewolnikiem, głupcze zagubiony na Dzikim Zachodzie. Ponieważ to jego firma, więc nic mi do tego ile zarabia i gdzie odpoczywa, ponieważ nie wypada swemu dobrodziejowi buszować po kieszeniach marynarki, co zapewne bardzo Cię zdziwi, jako żeś przyzwyczajony do obrabiania ruskich handlarzy w tramwaju nr 7. Poza tym, skorom głup, to tym bardziej plażowanie na Hawajach mi się nie należy, natomiast bossowi - owszem! Umierać za niego nie mam zamiaru, ponieważ za to mi nie płaci. Do US Army nie zaciagnę się, ponieważ zazdrośnicy z Pentagonu nie chcą mianować mnie od razu generałem. Ale gdybym z karierą wojskową wiązał swe nadzieje, to zaciągnąłbym się bez wahania, nie po to, by umierać, ale zarabiać w ekscytujący sposób i podróżować za friko po świecie. Twoj cały czas pan xiazeluka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Japoński duch Ima-Dżin z butelki po jabłcoku IP: *.unl.edu 25.11.03, 17:58 "Prezes jest mi winny to, co wynika z kontraktu - i nic poza tym" powiedzial niewolnik luka ******** z glodu podpisujesz kontrakty niewolniku i godzisz sie na to co ci pan podrzuci. "Jestem stroną dobrowolnie przyjetej umowy " - wymyslil sobie luka *********** z glodu podpisujesz takie umowy pastuszku z Kolskiej. nie ma w tym zadnej dobrowolnosci. tak cie wrobili, ze juz sam w to wierzysz, hihihihihihi. "ponieważ nie wypada swemu dobrodziejowi ..." ********* a wiec jednak dobrodziej, nie partner ... jest szansa bys zmadrzal alpagowy naciagaczu ? "zaciągnąłbym się bez wahania, nie po to, by umierać, ale zarabiać w ekscytujący sposób i podróżować za friko po świecie " - wymarzyl sobie chlopek z Lomianek. ********* za darmo by cie tez przywiezli spowrotem, w metalowym pudelku, fantasto... Przestan walic te kolonskie i wez sie za "kompoty". Twoj z Dziada Pradziada Pan na Zlosciach. Imc Agine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick "książę" najemnym szatniarzem u swojego prezesa :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 20:51 A to paradne! Bufon i cymbal świadczy pracę na podstawie "kontraktu"! Jest jednak sprawiedliwość na tym świecie )))) Zawsze tak jest, że miernoty wyżej srają niż glowę mają. Dobrze, że ci wbili w chory mózg, żebyś nie gmeral w kieszeniach marynarki swojego pana, bo stracisz robotę proletariuszu. Książę)) najemnikiem)) Buuuhahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Palnik palnij się w palmę 27.11.03, 08:09 Kontrakt to "układ, umowa zawarta na piśmie między stronami, określająca warunki i zobowiązania obu stron", tępaku. Ty również masz taki kontrakt w kieszeni, który zawarłeś z dyrektorem cyrku objazdowego, gdzie występujesz w charakterze błazna opowiadającego kiepskie dowcipy. Ponieważ jednak jest tak, jak sam celnie napisałeś: "Zawsze tak jest, że miernoty wyżej srają niż glowę mają" - to pensja w wysokości 99 PLN i prawo do zjadania resztek pozostawionych przez publikę na widowni Ci nie wystarczają, więc wzorem uczciwego komucha bardziej od wypełniania obowiązków pociąga Cię myszkowanie po kieszeniach kolegów z pracy i torebkach koleżanek, złodziejski śmieciu. A teraz won na Forum Kraj, tam jest paru palantów, którym Twoja ćwierćinteligencja bardzo imponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Czy TV jest nam coś winna ? 25.11.03, 10:21 Tak ! Mniej wymijania podstawowych pytań. Obejrzałem ten program. I uderzył mnie BRAK choćby próby postawienia istotnego problemu. Bo w programie przekonywano, że bogacz może być łobuzem, i wtedy słusznie można do niego czuć niechęć, ale może też być człowiekiem uczciwym i wtedy niechęć nie ma sensu. Ale nie ruszono najistotniejszego tematu. Otóż bogacz może być człowiekiem osobiście uczciwym,ale zawdzięczać swoje bogactwo nieuczciwym stosunkom społecznym. Jeżeli członek RPP zarabia 40 000 zł/mies a pielęgniarka - 800, to jest to nieuczciwe. Obie te osoby mogą być osobiście równie uczciwe. Ale dysproporcja ich dochodów uczciwa nie jest. I dlatego uczciwa pielęgniarka ma prawo czuć sie pokrzywdzona wobec uczciwego członka RPP. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Czy TV jest nam coś winna ? 25.11.03, 10:29 indris napisał: > Jeżeli członek RPP zarabia 40 000 zł/mies a pielęgniarka - 800, to jest to > nieuczciwe. Obie te osoby mogą być osobiście równie uczciwe. Ale dysproporcja > ich dochodów uczciwa nie jest. I dlatego uczciwa pielęgniarka ma prawo czuć > sie pokrzywdzona wobec uczciwego członka RPP. A jak by było uczciwie? Na odwrót? Albo gdyby zarabiali tyle samo? Macie może pod ręką, towarzyszu, jakis wzór matematyczny, z którego jesteście w stanie wywieść odpowiednie proporcje? Po drugie - cały ten problem jest postawiony przez socjalistów na głowie: o płacy winien decydować rynek, a nie system nakaźno-rozdzielający. Tak to jest z czerwonymi: stwarzają sami problemy, by je potem pohatersko pokonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: Czy TV jest nam coś winna ? IP: 213.77.7.* 25.11.03, 10:38 Luka ja myślę że takie pytania postawione tow. Indrisowi są nie na miejscu - jego zdolność percepcji ograniczona jest znacznie przez szkodliwą ideologię socjalistyczną. Tacy jak on nigdy nie zrozumieją, że równość to mrzonka, której nie da się wprowadzić nawet jak się paru "wyższych" skróci o głowę... Czego zresztą dowiedły dwie Wielkie Socjalistyczne Rewolucje: Francuska i Boolszewicka... A tak a propos: czy to był program sponsorowany przez Urząd Skarbowy, który dostał w dupę w NSA w sprawie przeciwko Romanowi Klusce? Żeby jeszcze bardziej obrzydzić tych, którym się udało? Których inteligencja pomaga żyć tak żeby nie dziadować pod sejmem o wyłudzone renty (dziś), dopłaty z kieszeni szarego Polaka do kas fiskalnych (tydzień temu) czy dopłaty do zdychających nieopłacalnych kopalń? Dlaczego mamy być krajem, w którym nadrzędny jest interes leni, nierobów, oszustów, leserów i krzykaczy? Dlaczego w dupę mają dostawać ci co ciężko pracują? Ci co przez 5-6 lat zapierdalali na studiach do 3 nad ranem mają oddawać swoją kasę na tych, którzy o tej porze dnia smacznie spali nierzadko w swoich rzygowinach? DLACZEGO!!!!!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
perla Indris, czy to uczciwe jest... 25.11.03, 11:35 to co ja robię. A ja własciwie nic nie robię i zarabiam średnio grubo ponad 5 tys. miesięcznie netto. Jestem programistą komputerowym. Działam na własny rachunek. Mam czasami napady szału pracy. Wtedy pracuję 2-3 tyg. w przeciągu pół roku, czyli piszę jakiś program. Potem zamieram i czekam na telefon. Gdy ktoś dzwoni i zamawia program to ja: kopiuję ciągle to samo na płytę CD (1,5 zł), robię paczkę (8 zł) i musze pójść na pocztę niestety. Forsę przelawa mi poczta na konto w banku. Tak mam ustawione, że biorę tylko cenę netto a podatek odbiorca przelewa na konto US. Czyli nie martwię o to się. Wczoraj opyliłem na Warszawę i Gorzów i zarobiłem 1700 zł nie ruszając się od tego komputera. Czy to co ja robię mieści się w ramach sprawiedliwości społecznej? Ja wiem, że ludzie tyrają godzinami i mają o wiele mniej. To ile ja powinienem zarabiać? Perła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Czy TV jest nam coś winna ? IP: *.echostar.pl / *.echostar.pl 25.11.03, 11:57 indris napisał: > Jeżeli członek RPP zarabia 40 000 zł/mies a pielęgniarka - 800, to jest to > nieuczciwe. Obie te osoby mogą być osobiście równie uczciwe. Ale dysproporcja > ich dochodów uczciwa nie jest. I dlatego uczciwa pielęgniarka ma prawo czuć > sie pokrzywdzona wobec uczciwego członka RPP. Hmmm, wysokość wynagrodzenia jest zwykle proporcjonalna do odpowiedzialności, doświadczenia i kwalfikacji. Nie ubliżając pielęgniarce (bo jej praca jest też ważna) jej odpowiedzialność kończy się zwykla na podaniu lekarstw czy sprzątaniu. Od członka RPP zależy funkcjonowanie całej gospodarki. Obawiam się, że funkcje pielęgniarza pan Balcerowicz spełnił by bardzo dobrze, z pielęgniarką mogły by być kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
colas.breugnon bogaci - jasne, a piękne też by coś mogły dorzucić 25.11.03, 11:58 prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek [...] 25.11.03, 12:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Carnegie o bogactwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 12:25 " Człowiek umierający jako bogacz , umiera jako niegodziwiec" Andrew Carnegie multimilioner i filantrop amerykański pochodzenia szkockiego Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Tewje Mleczarz o bogactwie 25.11.03, 12:39 Gdybym był bogaty dibi dibi dibi dibi dibi dibi dibi dam Marzył sobie biedak o radości, jaką by przeżywał, o rzeczach, które by posiadał, o szacunku jaki by zyskał, gdyby tylko był bogaty... Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Tewje Mleczarz o bogactwie... u luki 25.11.03, 12:53 xiazeluka napisał: > Gdybym był bogaty > dibi dibi dibi dibi dibi dibi dibi dam > Marzył sobie biedak o radości, jaką by przeżywał, > o rzeczach, które by posiadał, o szacunku jaki by zyskał, > gdyby tylko był bogaty... robię ci wyjątkową uprzejmość mości xiaze zaśpiewaj sobie teraz jestem już bogaty mleczarz mam mnóstwo dojnych krów a ta która najwięcej ryczy najmniej mi mleka daje dibi dibi nie dam a dusza chciałaby do raju tylko że mleko się przypaliło pij mleko-będziesz wielki jak aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
jacek#jw Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 25.11.03, 12:37 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Dziś o 23:55 na 1 TVP odbędzie się dyskusja na ten temat . > > Porozmawiajmy i my . Zapraszam . > > Moja odpowiedż brzmi : TAK Programu nie widziałem ale tak konkretnie, co bogaci są wam winni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 12:44 jacek#jw napisał: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Dziś o 23:55 na 1 TVP odbędzie się dyskusja na ten temat . > > > > Porozmawiajmy i my . Zapraszam . > > > > Moja odpowiedż brzmi : TAK > > Programu nie widziałem ale tak konkretnie, co bogaci są wam winni? > Przede wszystkim uczciwe płacenie podatków , w kraju , w którym mieszkają ( a nie na Cyprze , Gibraltarze , Jersey , Man , itp. ) . Po drugie : są winni pomoc charytatywną na rzecz ubogich . Po trzecie : wspieranie nauki , kultury , sportu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 25.11.03, 12:56 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Przede wszystkim uczciwe płacenie podatków, Biedacy mogą być więc nieuczciwi? > w kraju , w którym mieszkają ( a > nie na Cyprze , Gibraltarze , Jersey , Man , itp. ) . A jak sobie wyobrażasz płacenie podatku za granicą? Dlaczego biedacy nie mogą również tak postępować? > Po drugie : są winni pomoc charytatywną na rzecz ubogich . Nie są wcale winni świadczyć taką pomoc. Mogą, a nie muszą. Ty, dysponencie cudzej forsy, żebraków omijasz szerokim łukiem? > Po trzecie : wspieranie nauki , kultury , sportu itp. A to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:26 Ubóstwo nie zwalnia z obowiązku bycia uczciwym . Rejestrowanie firm w rajach podatkowych to OSZUSTWO podatkowe , które należy zwalczać z całą surowością . A swoją drogą zastanawia mnie nadmierna samodzielność fiskalna brytyjskich kolonii . Dlaczego Komisja Europejska nie interweniuje ? Wielka Brytania nie dość , że korzysta z ulgi ( nieuzaadnionej ) w płaceniu składek na rzecz UE , to jeszcze przyczynia się do problemów socjalnych w wielu krajach na całym świecie . Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 25.11.03, 13:30 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Ubóstwo nie zwalnia z obowiązku bycia uczciwym . Naprawdę? To dlaczego tylko bogaci mają uczciwie płacić podatki? > Rejestrowanie firm w rajach podatkowych to OSZUSTWO podatkowe , które należy > zwalczać z całą surowością . Rejestrowanie firm gdzie się chce to realizacja podstawowych wolności obywatelskich - pracowania i zarabiania gdzie się chce. > A swoją drogą zastanawia mnie nadmierna samodzielność fiskalna brytyjskich > kolonii . Chciałbys i tam zaprowadzić swe złodziejskie porządki? > jeszcze przyczynia się do problemów socjalnych w wielu krajach na całym świecie . Produkując taniej, z ewidentną korzyścią dla biednych? Odpowiedz Link Zgłoś
stankiee Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 25.11.03, 14:13 Ktoś kiedyś powiedział: Musisz to umrzeć, wszystko poza tym możesz, ale nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 25.11.03, 12:57 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Po trzecie : wspieranie nauki , kultury , sportu itp. > > po co? dla chwały? swojej? czy pana swego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Palme o bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:00 "Nie martwi mni to , że są bogaci . Moim zadaniem jest starać się , aby nie było biednych . " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do d_nutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:01 Uważasz , że powinno to leżeć wyłącznie w gestii państwa ? :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 25.11.03, 13:21 Gość portalu: V.C. napisał(a): >> > Przede wszystkim uczciwe płacenie podatków , w kraju , w którym mieszkają ( a > nie na Cyprze , Gibraltarze , Jersey , Man , itp. ) . > Czy należy się domyślać, że VC kupuje w najbliższym sklepie, nie zwraca uwagi na cenę i chętnie przepłaca? Czy mógłbyś wytłumaczyć jak to sie dzieje, że "gdzie indziej" podatki są niższe? Może jakiś rewolucyjny plan światowego wyrównania podatków masz? > Po drugie : są winni pomoc charytatywną na rzecz ubogich . > > Po trzecie : wspieranie nauki , kultury , sportu itp. > > Czy podatki są tylko na utrzymanie administracji i dotacje do państwowych "przedsiębiorstw"? Na co jeszcze powinniśmy się opodatkować? Moze na "pierwszego Polaka na Marsie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:41 Nie lubię przepłacać , dotując w ten sposób mniejszych lub większych biznesmenów . Najczęściej kupuję w sklepie spółdzielczym "Społem" . Czy dzięki płaceniu podatków przez pana Kulczyka i.in. za granicą kupiłeś coś tańszego ? Czy dzięki temu , że pośrednik w imporcie ropy do Polski ma firmę zarejestrowaną na Cyprze , paliwo jest w Polsce potaniało ? W Skandynawii podatki są wyższe niż u nas , ale ( z wyjątkiem Bjoerna Borga ) bogaci płacą podatki w kraju . Działalność społeczna bogatch jest ich obowiązkiem , ale raczej o charakterze moralno-etycznym . Nikt im tego nie nakazuje. Również ja nie mam tego zamiaru . Dziwi mnie jednak Twój sposób argumentacji . przecież to Wy ,zwolennicy UPR i inni liberałowie , chcielibyście ograniczyć rolę państwa do utrzymania policji i wojska ( ewentualnie ochrony środowiska ) . Państwo było jednak niejednokrotnie wspierane przez takich ludzi jak Carnegie, Soros czy Gates . Chwała im za to . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 19:37 Eee...zgadzałem się z Tobą, że posiadacze majątku powinni pomagać potrzebującym, ale teraz się obrażam na Ciebie viet cong. Popełniasz błąd typowy dla socjalistów, komuchów i różnych innych zaczerwienionych opcji. Sprawiasz mi tym wielką przykrość towarzyszu viet cong. Zastanów się lepiej dlaczego 'nieuczciwi bogacze' wolą płacić na Man czy Gibraltarze zamiast w swoim rodzinnym kraju. Czy to nie kwestia zbyt wysokich podatków? Astrid Lindgren dostała ponad 100% podatku za Nobla, Bergman starał się uciekać ze Szwecji najdalej jak się da. Nie tylko Bjoern Borg. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Czy bogaci są nam coś winni ? 26.11.03, 01:16 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nie lubię przepłacać , dotując w ten sposób mniejszych lub większych > biznesmenów . > > Najczęściej kupuję w sklepie spółdzielczym "Społem" . > A widzisz! Sam nie chcesz przepłacać a innym masz za złe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek#jw Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.toya.net.pl 25.11.03, 18:25 Nie wymieniłeś nic, czego nie można byłoby odnieść do pozastałej części społeczeństwa, tej nie bogatej. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Dlaczego tow. FałCe jest taki głupi? 25.11.03, 13:24 Czytając posty tej czerwonej pomyłki natury (albo nieudanego doświadczenia dr Frankensztajna) normalnemu człowiekowi nasuwa się pytanie - dlaczego to coś z Częstochowy recenzuje świat stojąc na głowie? W celu znalezienia odpowiedzi udałem się na ulubiona stronę naszego przyjemniaczka (www.lewica_to_chuje.zsrs) i w ciągu 13,89 s odkryłem przyczynę: www.lewica.pl/?dzial=teksty&id=389 Nie wiem, kim jest autor tego arcydzieła historiograficznego, który tworzy swe wizje wisząc zaczepiony ogonem na baobabie w parku narodowym Serengeti, ale z pewnością jest to jeszcze większy cudak od tow. FałCe. Małpiszon ów winny jest społeczeństwu zadośćuczynienie za zindoktrynowanie móżdżku tow. FałCe tym niegaszonym wapnem lewackich wymiotów; współwinna jest także radakcja portalu lewica_to_chuje.zsrs, więc gromko ją potępiam i domagam się od nich grzywny w wysokosci 5 milionów burżuazyjnych dolarów. Tak więc, towarzyszu FałCe, już wiesz kto jest społeczeństwu winny i ile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do ks. Luki - obrażającego moich znajomych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:49 Przykro mi , ale portal działa całkowicie na zasadzie non profit . Nie umieszczają na nim reklam luksusowych aut czy podpasek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: do ks. Luki - obrażającego moich znajomych IP: 213.216.66.* 25.11.03, 14:08 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Przykro mi , ale portal działa całkowicie na zasadzie non profit . Nie > umieszczają na nim reklam luksusowych aut czy podpasek . ] wiesz chociaz co zacz "nonprofit"? SLDuchy was utrzymują jak w folwarku zwierzecym młode wieprzki na strychu. stary pzpr się kiedys wykruszy ze starości. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do siedem i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:01 Człowieczku zrozum , ci ludzie nie maja nic wspólnego z SLD ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: do siedem i nie tylko IP: 213.216.66.* 26.11.03, 08:01 > Człowieczku zrozum , ci ludzie nie maja nic wspólnego z SLD ! utrzymanie takiego portalu sporo kosztuje, gdziesz czytalem ze eselduchy po cichu finansuja takich pierdolców. zreszta nie tylko was. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
indris Autor tekstu... 25.11.03, 13:58 ...do którego xiazeluka zamieścił link, Olivier Besancenot, był kandydatem na prezydenta w ostatnich wyborach prezydenckich we Francji. Z radykalnej lewicy. Miał nienajgorszy wynik. Przy okazji warto wiedzieć, że aby startować we francuskich wyborach prezydenckich trzeba być zgłoszonym przez odpowiednią ilość ludzi, którzy sami zostali wybrani (posłów, radnych itp) i to nie z jednego obszaru. Samo kandydowanie oznacza więc nienajmniejsze poparcie społeczne i to w różnych regionach. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka I co z tego? 25.11.03, 14:04 indris napisał: > Olivier Besancenot, był kandydatem na > prezydenta w ostatnich wyborach prezydenckich we Francji. Z radykalnej lewicy. > Miał nienajgorszy wynik. [...]Samo kandydowanie oznacza więc nienajmniejsze poparcie społeczne i to w różnych regionach. Znakomicie. Tylko jak ma się do tych bredni jego autorstwa, które zamieszczono na portalu www.lewica_to_chuje.zsrs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do ks. Luki - obrażającego Francuzów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 14:32 >Nie wiem, kim jest autor tego arcydzieła historiograficznego Autor był kandydatem na prezydenta Francji w ostatnich wyborach z ramienia trockistowskiej patii LCR . Z zawodu jest listonoszem . Otrzymał ponad 5 % głosów ... Tekst pochodzi z Dalej, pisma Nurtu Lewicy Rewolucyjnej Wiem , że nie wszystkim redaktorom portalu się on podobał . Ja osobiście bym go nie umieszczał i nie skopiowałem go na forum . Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Nie interesuje mnie narodowość tego imbecyla 25.11.03, 14:40 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Autor był kandydatem na prezydenta Francji w ostatnich wyborach z ramienia > trockistowskiej patii LCR . Z zawodu jest listonoszem Listonosz-historyk, kandydat zbrodniczej partii. Wy to macie idoli, towarzyszu...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.unl.edu 25.11.03, 16:09 buahahahahahahahahahahahahahaha !!!!!!!!!!!! dobre pytanie V.C. czy to jeszcze budzi czyjes watpliwsci, ze bogaty jest dlatego bogaty bo ktos inny jest biedny ? jakiekolwiek bogactwo zbudowane jest na wyzysku innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstrakt Re: do V.C. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 16:35 Ty jesteś biedny, a stać cię na internet! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: do V.C. IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:21 sluchaj no ty biurwo swego pana: nie kazdy tak jak ty chce i moze lizac dupsko komus, kto ma zaklad pracy ... niewolniczy smieciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstrakt Re: do Imagine IP: 81.168.184.* 25.11.03, 21:02 Słuchaj! Oprócz obelg niczego sensownego (mimo szczerych chęci) w twojej wypowiedzi nie znalazłem! Więc zmamknij się idioto! Twój bełkot przypomina ściek: teść taka sama i nawet zapach podobny! Radzę ci: nigdy nie otwieraj ust! To co się z nich wydobywa jest śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi myślących! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: do V.C. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:12 Nie jestem biedny . Zarabiam powyżej średniej krajowej . Mam własne mieszkanie i spore oszczędności . Płacę podatki co do złotówki . Jednak nawet gdybym miał taką możliwość nie rejestrowałbym firmy w raju podatkowym . To kwestia przyzwoitości , a nawet swego rodzaju patriotyzmu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstrakt Re: do V.C. IP: 81.168.184.* 25.11.03, 21:31 I tak masz dużo więcej niż większość ludzi z dawnych PGR'ów czy biednych podkarpackich wsi! Dla nich średnia krajowa to nie wyobrażalna kwota (naprawdę - mam tam rodzinę, ludzie są szęśliwi gdy dostaną precę za 700zł brutto!!! tak to nie pomyłka. Tyle zarabia mój brat cioteczny w hucie szkła w Krośnie, a często pracuje po 10-12 godzin - nadgodziny oczywiście bezpłatne). Spore oszczędności powiadasz? Przecież w Polsce ludzie nie mają na życie a ty nawet oszczędności się dochrapałeś! Skoro masz oszczedności to znaczy ,że te pieniądze tak naprawdę nie są ci potrzebne - podziel się z biednymi bogaczu! A jeżeli nie chcesz dobrowolnie to trzeba będzie uchwalić podatek od kapitału np:50%! Płacisz co do złotówki? Jesteś pewien? Trzeb cię skontolować! Zapewniam cię, że zdolny kontoler ze skarbóki napewno coś znajdzie! Rozmowa o raju podatkowym w twoim przypadku to raczej czysta abstrakcja - aż takim bogaczem nie jesteś! Posumowanie: Bogactwo to rzecz subiektywna! Wszystko zależy od poziomu z jakiego się ocenia! Zapewniam cię, że dla wielu ludzi w Polsce był byś bogaczem ze stałą pracą i sporymi oszczędnościami! P.S. W latach w 1951 roku mój dziadek został okrzyknięty kułakiem bo miał 2 ha ziemi! A teraz 2 ha to jest nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: Czy bogaci są nam coś winni ? IP: *.nas38.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 25.11.03, 18:10 To powiedz to Amerykanom. Ponieważ właśnie w tej chwili jest rozprawa Dennisa Kozlowskiego. Ławie przysięgłych przedstawia się film z widokiem jego drogiego apartamentu w Jew Yorku. To dzisiaj. Bo w zeszłym tygodniu pokazywano ujęcia z jego 40-tych urodzin, które zorganizował na południu Włoch. Prezesa Tyco Int. potraktowano w ten sposób z powodu jego polskiego pochodzenia. To samo z Martha Steward czyli naszą Martą Kozyrę. Ją również czekają procesy. Taka jest Ameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
balzer Nie sa - bo niby czemu ? 25.11.03, 18:12 Każdy człowiek działa na własny interes. Słabsze jednostki stana sie mocniejsze jesli wykarza sie odrobina inwencji, inicjatywy i wezma sie do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine [...] IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak V.C. burżuju, dawaj mi Twój komputer! ____nt__ IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 18:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: V.C. burżuju, dawaj mi Twój komputer! ____nt_ IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:24 to mialo byc dowcipne, niewolniku ? Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: V.C. burżuju, dawaj mi Twój komputer! ____nt_ 25.11.03, 18:27 Gość portalu: Imagine napisał(a): > to mialo byc dowcipne, niewolniku ? On ma lepszy sprzęt niż mój, czyli jestem biedniejszy więc niech mi go odda żebyśmy mieli 'równe szanse', czerwona pijawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: V.C. burżuju, dawaj mi Twój komputer! ____nt_ IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:30 ty gnido swego pana. tu nie chodzi o roznice we wlasnosciach osobistych ale o kominy diamentowe graniczacych z glodem. widzisz roznice smierdzielu ? Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: V.C. burżuju, dawaj mi Twój komputer! ____nt_ 25.11.03, 18:35 Gość portalu: Imagine napisał(a): > ty gnido swego pana. tu nie chodzi o roznice we wlasnosciach osobistych > ale o kominy diamentowe graniczacych z glodem. widzisz roznice smierdzielu ? Nie widzę. Własność - rzecz święta, czerwony złodzieju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine [...] IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: V.C. burżuju, dawaj mi Twój komputer! ____nt_ 25.11.03, 18:45 Gość portalu: Imagine napisał(a): > wlasnie widze te plugawe otwory w tej kupie gowna, ktore zwiesz glowa. > wlasnosc moze i swieta ale nie ta lwia czesc, ukradziona ludziom, ty > pachole. Masz dowody idź do prokuratury, czerwony złodzieju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: V.C. burżuju, dawaj mi Twój komputer! ____nt_ IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:49 to kiedy nadstawiasz swemu panu ? co piatek, po fajrancie ? brudasie jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek [...] 26.11.03, 03:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine [...] IP: *.unl.edu 26.11.03, 18:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Masz kompleksy, Imagine 26.11.03, 22:53 zapieprzasz w tej swojej fabryce azbestu, podbijasz kartę z rana i takie to sobie zakichane życie wiedziesz, dusząc w sobie żal do całego świata i tych cholernych bogaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine [...] IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg [...] 25.11.03, 18:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine [...] IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg [...] 25.11.03, 18:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine [...] IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Tak? 25.11.03, 18:44 Gość portalu: Imagine napisał(a): > czytajac takich jak ty mozna sie nabawic choroby ... nigdy tego nie pojme jak > mozna byc tak glupim, tak durnym i sprzedanym swemu panu, jak ty jajczaku. Widzisz chłopcze. Atakujesz na oślep nic nie wiedząc , a twoja głupota az świeci. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine [...] IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg [...] 25.11.03, 18:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine [...] IP: *.unl.edu 25.11.03, 18:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Widzisz Imagine... 25.11.03, 19:27 Gość portalu: Imagine napisał(a): > szkoda mi klawiatury prostaku. pomedytuj nad tym prosze, przy nastepnej > wyplacie. moze, moze kiedys po latach wpadnie cos do tej pukawki pustej. ...Andrzejg jest wlascicielem i producentem i jak zarobi, to sobie wyplaca. A pracownikom wyplaca zawsze. A Ty stukasz w godzinach pracy za pieniadze podatnikow stanu Nebraska. Wybacz, ale to nie Andrzejg jest tutaj niewolnikiem, ale Ty (wedlug Twojej nomenklatury). I to niewolnikiem okradajacym swego pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Widzisz Imagine... IP: *.unl.edu 25.11.03, 19:32 nie, nie kochanie. moj styl pracy to czekanie na telefon, wezwanie etc. to nie jest tak, ze zamiast przekladac papiery, pisze do was. pisze, bo mam czas czekajac ... poza tym, to nie on zarobi, tylko ktos na niego zarobi (mowa on Andrzejg). nie widzisz pewnych rzeczy. to, ze moze sprzedac swoj produkt ponad to, co wlozyl w jego wyprodukowanie nie jest jego zasluga, ani nawet jego kapitalu. widzialas kiedys wlasciciela plus jego pieniadze produkujace cokolwiek ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg błąd myślenia 25.11.03, 19:37 Gość portalu: Imagine napisał(a): > nie, nie kochanie. moj styl pracy to czekanie na telefon, wezwanie etc. > to nie jest tak, ze zamiast przekladac papiery, pisze do was. pisze, bo mam > czas czekajac ... poza tym, to nie on zarobi, tylko ktos na niego zarobi (mowa > on Andrzejg). nie widzisz pewnych rzeczy. to, ze moze sprzedac swoj produkt > ponad to, co wlozyl w jego wyprodukowanie nie jest jego zasluga, ani nawet jego > > kapitalu. widzialas kiedys wlasciciela plus jego pieniadze produkujace > cokolwiek ? a widziałeś pracownika pracującego bez tego właśnie kapitału? Przecież to byłaby idylla,zaczynasz pracować i zarabiasz bez tych cholernych wyzyskiwaczy.Tak się nie da kolego. Niejeden miał kapitał i splatował.Dlaczego? Bo miał urojenia podobne do Twoich A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: błąd myślenia IP: *.unl.edu 25.11.03, 19:48 to nie sa urojenia kolezko. jak wiec widzisz i jedna i druga strona "barykady" jest potrzebna do wyprodukowania czegokolwiek: i kapital wraz z wlascicielem i sila robocza. zwyczajnie uwazam, ze sila robocza jest niedoplacana gdyz nie jest li tylko wkladem surowcowym w dany produkt. to ona, ta sila robocza nadaje cech produktowi, z ktorym mozesz sie pojawic na rynku. sila ta powinna uczestniczyc w bardziej sprawiedliwym podziale zysku. jesli partnerstwo to partnerstwo. zareczam ci, nie chodzi mi o odebranie komukolwiek srodkow produkcji, ale pajac robiacy setki milionow na czysto w skali roku porownujac to z fachowcem, technologiem, robiacym 100 tysiecy na rok, wywoluje u mnie palpitacje. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: błąd myślenia 25.11.03, 20:01 Nikt Ci nie broni zostac takim pajacem zarabiajacym miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: błąd myślenia IP: *.unl.edu 25.11.03, 20:12 w stylu: a u was to murzynow .... to nie o to chodzi kolezanko z teksasu. widze, ze enron jeszcze niczego nie nauczyl. ile razy trzebaby w gebe napluc bys cos zrozumiala. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Widze, zes nie tylko glupi, ale i cham 25.11.03, 20:22 Gość portalu: Imagine napisał(a): >(...) ile razy trzebaby w gebe napluc > bys cos zrozumiala. Chyba jestes lewicowcem. Te cechy wystepuja u was na porzadku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Widze, zes nie tylko glupi, ale i cham IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:19 Właśnie mnie ( i nie tylko ) obrazileś . Głupio . I po chamsku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 [...] IP: *.proxy.aol.com 26.11.03, 02:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Imagine 25.11.03, 21:10 "ile razy trzebaby w gebe napluc bys cos zrozumiala." Czy poza obelgami umiesz cos z siebie wydusic? I nie patronizuj mi, bo mi sie kaliber 44 sam odbezpiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do miss_Mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:25 Zrewanżuję ci się za lekcję angielskiego , której mi kiedyś udzieliłaś . Otóż w języku polskim nie występuje wyraz "patronizować" , lecz "patronować" . To wymyślony przez Ciebie anglicyzm . P S Oglądałaś "Zabawy z bronią" Moore'a ? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: do V.C. 25.11.03, 22:15 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Zrewanżuję ci się za lekcję angielskiego , której mi kiedyś udzieliłaś . > Otóż w języku polskim nie występuje wyraz "patronizować" , > lecz "patronować" . To wymyślony przez Ciebie anglicyzm . Dziekuje, nie posluguje sie jezykiem polskim na codzien (lub raczej niewiele). > P S Oglądałaś "Zabawy z bronią" Moore'a ? Nie, nie mam w domu TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do miss_Mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 20:41 Wątpie , żeby już puszczali to w TV. A kina w Twoim City nie ma ? :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do miss_Mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 13:58 A ja tym bardziej nie posługuję się na codzień językiem angielskim. W podstawówce uczono mnie rosyjskiego , w ogólniaku - francuskiego , a na studiach - niemieckiego . Zaś polski chyba był kiedyś Twoim językiem ojczystym , więc ... P S Dlaczego nie masz w domu TV ? Jesteś alterglobalistką !? :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: błąd myślenia 25.11.03, 20:05 Gość portalu: Imagine napisał(a): sila ta powinna uczestniczyc w bardziej sprawiedliwym podziale zysku. > jesli partnerstwo to partnerstwo. zareczam ci, nie chodzi mi o odebranie > komukolwiek srodkow produkcji, ale pajac robiacy setki milionow na czysto w > skali roku porownujac to z fachowcem, technologiem, robiacym 100 tysiecy na rok > , > wywoluje u mnie palpitacje. To zapamiętaj sobie ,że nie ma żadnego partnestwa z każdej ze stron. Każdy ciagnie do siebie.Przeciez masz tyle dobitnych przykładów wokół siebie.A to związki zawodowe wywalczaja sobie przywileje, a to pracodawca uziemia związki.Jakież tu może być partnerstwo , skoro zysk jednego jest stratą drugiego.To co piszesz jest utopią. Oczywiście bola wysokie dochody krezusów.Ale powinny Cię boleć ,jeżeli zostały osiągnięte z pominięciem prawa.Wierz mi machloje też mnie wkurzają. Wiesz dlaczego?Z prostej przyczyny , bo ten biznesmen-złodziej stwarza mi nieuczciwą konkurencję,której nie jestem w stanie podołać. Tak więc to nie bogactwo powinno być celem Twojwj zawiści. Nieuczciwość kolego,to jest zło. A. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: błąd myślenia -a jakże! 26.11.03, 01:35 Zastanawia mnie to niestosowanie materializmu lewicowego do człowieka. Skoro poszukujemy brakującego ogniwa jedynie to skąd pomysł żeby człowieka od przyrody oddzielić? Czy drapieżniki można na trawę namówić? Czy wojującą przyrodę można "zkulturyzować"? Hippisiarskie brednie. Tak, się zgadzam - nie ma partnerstwa. Partnerstwo to bzdet. Gra "interesów" jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: błąd myślenia -a jakże! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 12:02 > Tak, się zgadzam - nie ma partnerstwa. Partnerstwo to bzdet. Gra "interesów" > jest. To bzdecisz jeśli piszesz, że nie ma partnerstwa a "gra 'interesów'". Cały wolny handel (i wolny rynek) opiera się właśnie na partnerstwie, dobrowolnej wymianie dóbr. Masz podejście lewicowca tyle, że Tobie się to podoba (a lewicy nie). Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: błąd myślenia -a jakże! 26.11.03, 12:13 A nazywaj sobie to jak chcesz! Ja tam żadnego "partnerstwa" nie podejmuję jeśli nie mam w tym "interesu". Potem sobie możemy "partnerować" ale najpierw kazdy musi miec w tym "interes". Teraz jasniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_popr Re: błąd myślenia -a jakże! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 12:23 > A nazywaj sobie to jak chcesz! Ja tam żadnego "partnerstwa" nie podejmuję > jeśli nie mam w tym "interesu". Potem sobie możemy "partnerować" ale najpierw > kazdy musi miec w tym "interes". Teraz jasniej? I o tym piszę. Że 'partnerstwo' jest wtedy gdy 'interes' mają obie strony wymiany dóbr a nie tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: tak 26.11.03, 12:32 Gość portalu: mr_popr napisał(a): > > A nazywaj sobie to jak chcesz! Ja tam żadnego "partnerstwa" nie podejmuję > > jeśli nie mam w tym "interesu". Potem sobie możemy "partnerować" ale najpi > erw > > kazdy musi miec w tym "interes". Teraz jasniej? > I o tym piszę. Że 'partnerstwo' jest wtedy gdy 'interes' mają obie strony > wymiany dóbr a nie tylko jedna. Czyli sie zgadzamy. Może tylko kolejnośc inna widzę bo uzgodnienie "interesów" raczej z grą, tarciem czy walką nazwałbym. Tyle, że tu wraca kwestia podatków - co konkretnie za nie kupujemy? Tu dogadania interesów nie ma. Ja przynajmniej tego nie czuję. Raczej nieustannie w balona robiony jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: tak IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 12:46 F.Bastiat pisał kiedyś: 'Nie miałbym nic przeciw oddawaniu państwu swoich pieniędzy gdybym natychmiast otrzymywał to za co zapłaciłem. Natomiast jeśli na usługę muszę czekać to równie dobrze mógłbym te pieniądze oddać złodziejowi'. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: tak 26.11.03, 13:16 Gość portalu: mr_pope napisał(a): > F.Bastiat pisał kiedyś: > 'Nie miałbym nic przeciw oddawaniu państwu swoich pieniędzy gdybym natychmiast > otrzymywał to za co zapłaciłem. Natomiast jeśli na usługę muszę czekać to > równie dobrze mógłbym te pieniądze oddać złodziejowi'. hehe, niegłupi facet - to ten od malarstwa, bo nie kojarzę? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: nie, to nie ten:))) 26.11.03, 13:22 Sprawdziłem - ten od malarstwa to Jean Michel Basquiat. pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: tak IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 14:31 Bastiat był parlamentarzystą francuskim w XIX wieku, ale też i wydał kilka fajnych książek, m.in: 'o rzeczach które widać i których nie widać'. Wspomniany przeze mnie cytat jest właśnie z tego. Nb kiedyś krytykując pomysł państwowego mecenatu kultury napisał 'Jeśli będziemy pomagać aktorom to komu jeszcze?'. Przewidujący był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: błąd myślenia -a jakże! IP: *.unl.edu 26.11.03, 15:43 czyli Marks mial racje. jest konflikt i walka. nie ma partnerstwa. jestesmy jako ludzie za glupi na to. zreszta, jestesmy takze za glupi na nauki chrystusowe o milosci blizniego. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: skąd ten pesymizm? 26.11.03, 17:26 Lepsza imaginacja od rzeczywistości? App. Jezusa to Pan chyba zapomniał "pierwszą część" przeczytać, idzie jakoś tak że "...w pocie pracować będziesz i bólu rodzić...". Było nie rozrabiać. Teraz nie w "zdezelowanym raju" ale na Ziemi jesteśmy bo nie raj się skiepścił tylko ... no, kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: błąd myślenia IP: *.unl.edu 25.11.03, 19:59 "a widziałeś pracownika pracującego bez tego właśnie kapitału? " ********** nie, nie widzialem ale to tylko wlasnie jest dla mnie dowodem na to jak te dwie strony siebie wzajemnie poszukuja i potrzebuja. I dlatego wlasnie uwazam, ze poprzez swego rodzaju terror, sila robocza nie jest wynagradzana prawidlowo. sila robocza jest jedynym czynnikiem aktywnym tworczo w procesie wytwarzania i dlatego nie rozumiem dlaczego jest oplacana i rozumiana jako koszt wytworzenia. pajac posiadajacy pieniadze i robiacy miliony na czysto a jego wyksztalcony robotnik, technolog, osiagajacy tylko dziesiatki tysiecy na rok wywoluje u mnie protest. cos jest tu zupelnie pominiete przy podziale zysku ze sprzedazy. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Cos zes Imagine przymulony dzis nieco wiecej 25.11.03, 20:10 niz zazwyczaj. Cytujesz jakies podreczniki z ekonomii politycznej kapitalizmu z poczatku lat 1950-tych... Huknij se piwo. Albo dwa. A jesli chodzi o pisanie - to chwilowo przestan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Cos zes Imagine przymulony dzis nieco wiecej IP: *.unl.edu 25.11.03, 20:13 nie namawiaj mnie, bo jak se strzele ze dwa wiaderka to ci sie Marks przysni, ptaszku bosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 [...] IP: *.proxy.aol.com 26.11.03, 02:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: błąd myślenia 25.11.03, 20:19 Gość portalu: Imagine napisał(a): > "a widziałeś pracownika pracującego bez tego właśnie kapitału? " > > ********** > nie, nie widzialem ale to tylko wlasnie jest dla mnie dowodem na to jak > te dwie strony siebie wzajemnie poszukuja i potrzebuja. I dlatego wlasnie > uwazam, ze poprzez swego rodzaju terror, sila robocza nie jest wynagradzana > prawidlowo. sila robocza jest jedynym czynnikiem aktywnym tworczo w procesie > wytwarzania i dlatego nie rozumiem dlaczego jest oplacana i rozumiana jako kosz > t > wytworzenia. pajac posiadajacy pieniadze i robiacy miliony na czysto a jego > wyksztalcony robotnik, technolog, osiagajacy tylko dziesiatki tysiecy na rok > wywoluje u mnie protest. cos jest tu zupelnie pominiete przy podziale zysku ze > sprzedazy. Imagine Oglądasz amerykańskie kreskówki i podniecasz się milionami. Tych krezusów jest garstka , a siła robaocza wymaga wydawania pieniędzy, czyli jest kosztem działalności gospodarczej i choćbyś wprowadzał nie wiem jaka rewolucję ( a pewnie nie wyslisz nic lepszego od Lenina) to koszty związane z zatrudnieniem pracownika zawsze beda kosztem , który należy minimalizować.Jak to osiągnąć?Albo poprzez minimalizację płac , która jest mozliwa przy wielkiej konkurencji na rynku pracy i wtedy wszelkie lewusy płaczą na niesprawiedliwość losu ,albo przez ograniczenia zatrudnienia i zwiekszenie wydajności , a wtedy jedni sa zadowoleni , a inni znów płaczą. Jednym słowem pracownik wysokokwalifikowany jest trzymany w zakładzie bo jest w stanie wytworzyć konkretny zysk.Czy ten zysk tak cie boli? To załóż firmę,której celem będzie ogólna sprawiedliwosć.Ciekawym jak docenia Twoje działania twoi pracownicy w obliczu nieuniknionej plajty firmy. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: błąd myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:29 A znacie niejakiego Charlesa Wrighta Millsa , autora "Elity władzy" i "Białch kołnierzyków" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: błąd myślenia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 12:24 Ja nie znam. Kto to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: błąd myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 21:19 Duże znaczenie dla rozwoju socjologicznej krytyki stosunków społecznych doby w pełni rozwiniętego kapitalizmu miała osoba Charlesa Wrighta Millsa (...) Jego twórczość odnosi się krytycznie zarówno do koncepcji liberalizmu politycznego, jak też marksizmu . "Ideał liberalizmu został ukuty na użytek świata drobnej własności, wizja marksowska projektuje świat pracy niewyalienowanej." - pisał C. Wright Mills - "Dziś , gdy praca jest wszędzie wyalienowana, a drobna własność przestała być gwarancją wolności i bezpieczeństwa, obie te filozofie mogą charakteryzować nowoczesne społeczęeństwo jedynie negatywnie; żadna z nich nie może ująć w swej terminologii nowych dróg rozwoju. Musimy oskarżyć zarówno Johna Stuarta Milla, jak i Karola Marksa o to, że dokonali swego dzieła przed stu laty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: błąd myślenia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 20:14 Z zacytowanego fragmentu wnioskuję, że Mills jest przeciwko prawu własności. Czy jeszcze coś wymyślił innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: błąd myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 13:53 Błędnie wnioskujesz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: błąd myślenia IP: *.oc.oc.cox.net 30.11.03, 16:03 capitalism.org/ polecam tematyczne linki po lewej stronie, j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: błąd myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 17:29 www.lewica.pl polecam teksty po lewej stronie np. www.lewica.pl/?dzial=teksty&id=396 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: błąd myślenia IP: *.oc.oc.cox.net 30.11.03, 17:50 Nie rozumiem, przeciez te linki co podales sa socjalistyczne! Ja mowie o prawach czlowieka, o kapitalizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: błąd myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 21:01 Czy kapitalizm jako taki zapewnia komukolwiek prawa człowieka ? Jest wiele przykładów krajów kapitalistycznych , w których się ich nie przestrzega . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: błąd myślenia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.11.03, 22:06 Jeśli czerwoni będą dalej mnożyć 'prawa człowieka' to na pewno nie znajdzie się państwa w którym przestrzega się jakichkolwiek praw. Nb ŻADNE państwo nie przestrzega WSZYSTKICH praw człowieka. W swojej zawiści do kapitalistów Viet Cong rozpędziłeś się i zapominasz o socjalistach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rogaty Bo bogaty IP: *.telia.com 25.11.03, 21:24 Rogaty bo bogaty. Ale bluzgi na tym forum. Chyba ktos sie strasznie zbulwersowal, ale dlaczego az tak strasznie? Nie ma powodu, wedlug mnie. Bogaty jest ten co sie w sercu swym czuje bogaty i zadowolony z tego co ma a ten co nie czuje sie zadowolony jest biedny wedlug mnie. Bogaci powinni zawsze sie dzielic z bidnymi ( swoimi rachunkami) ale nie dochodami. Bo dawac innym pieniadze to jak wlewac roztopione zloto przez uszy co inka indianie robili z chytrymi Hiszpanami. Dlatego ja, jak mam cos, to nigdy nikomu nie dam ale kwiaty daje ludzion dopuki zyja bo na grob to im nie potrzeba. Siej radosc wsrod przyjaciol i nieprzyjaciol, a noz stana sie twoimi przyjaciolmi. Dzisiaj stalem 30 minut na glowie. Jestem szczesliwy ze moge teraz zobaczyc swiat prosto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bied-Ronka Szukam milionera IP: *.telia.com 25.11.03, 21:29 Akurat forum dla mnie. Szukam milionera. Jestem Bied-na. Bied-ronka ale szczesliwa i chce zamienic czeasc mojego szczesia z kims co ma duzo duzo pieniedzy, caly worek. Jak by mi tak dal z pol worka to i tak by przezyl a mi by sie przydalo. Bym wtedy poszla i rozdala to biednym , bo to nie moje a szczescie dawania by mi zostalo. Bo lubie rozdawac i dlatego jestem przesronka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Szukam milionera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:32 Niestety, Sebastian Kulczyk juz zajęty . Może Tomasz Gudzowaty ? jest jescze do wzięcia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bied-ronska Re: Szukam milionera IP: *.telia.com 25.11.03, 21:34 A kto to ten Sebastian Kulczyk i ten Tomasz Gudzowaty. Wymysleni milionerzy czy prawdziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Szukam milionera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:45 No wiesz ... Jak najprawdziwsi synowie polskich milionerów , a nawet miliarderów . P S Od dawna w Szwecji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Zabrać biednym i dać bogatym IP: *.web.thalamus.se 25.11.03, 22:52 Biedny bo głupi a jak głupi to pijak i nierób. Marzy wam się komuna zabrać tym co pracują i coś mają co za dyskusja . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Zabrać biednym i dać bogatym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 20:43 Mnie się nie marzy komuna . Mnie się marzy Szwecja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Zabrać biednym i dać bogatym IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 21:01 Z zadłużeniem wewnętrznym ponad 63%, bezrobociem 10%, wzrostem gospodarczym -3%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 20:39 Carnegie rozddał 90 % całego swojego majątku . Uznał , że jest coś winnien społeczeństwu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Przykład IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.12.03, 12:57 Dobry z niego człowiek. Ciekawe czy oddałby 90% gdyby kazał mu to zrobić rząd federalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 21:06 Pod koniec II wojny światowej podatki w USA sięgały 90 % . Najbogatsi biznesmeni płacili . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Nie. To my jesteśmy im winni szacunek i wdzięcznoś IP: *.chello.pl 26.11.03, 21:08 To oni dają nam pracę i troszczą się o rozwój. Powinniśmy wszyscy ich wspierać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Nie. To my jesteśmy im winni szacunek i wdzię IP: *.unl.edu 26.11.03, 21:19 ty chomiku swego pana. jazda na swe kolko i zapierdalac bez celu, won. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Nie. To my jesteśmy im winni szacunek i wdzię IP: *.505.15.tuwien.teleweb.at 26.11.03, 22:33 Bogaci zawlaszczyli dorobek wszystkich pokolen i sa nadal rzadni zawlaszczania wszystkiego co jest mozliwe.Mamy jaskrawy przyklad zawlaszczania majatku panstwa wypracowanego przez cale spoleczenstwo wciagu 50 lat a nawet wiecej,przez grupke bezwzglednych cynicznych oprychow.Podczas zawlaszczania nie obylo sie bez dewastacji czesci majatku dla ktorego braklo wyobrazni aby go racjonalnie zagospodarowac.To stwierdzenie dotyczy Polski.Jeszcze bardziej jaskrawo widac to w Rosji,gdzie zawlaszczono przemysl i surowce calego panstwa. Bogactwo nie uzyskuje sie z pracy.Jest to efekt manewrow najczesciej nielegalnch przy korumpowaniu urzednikow panstwowych i parlamentarzystow tworzacych prawo tylko dla grupki cynikow.Cynicy ci oplacaja parlamentarzystow najprzedziwniejszymi metodami,a oplacani rewanzuja sie ustawami ktore biednych robia jeszcze biedniejszymi a bogatych jeszcze bogatszymi.Przy obecnej technice producji przemyslowej i rolnej na swiecie nie powinno byc biedy oczywiscie przy stosowaniu racjonalnego gospodarowania zasobami naturalnymi i ludzkimi,oraz uwzgledniajacymi zasady prawidlowego wspolistnienia wszystkich mieszkancow ziemi.Zawlaszczanie nastepuje roznymi mechanizmami np; prawa autorskie jako mechanizm zawlaszczania osiagniec i doswiadczen calej ludzkosci.A to dlaczego? Moim zdaniem dlatego,ze tworca jakiegos pomyslu nie uzyskal by nic nie korzystajac z dorobku ludzkosci np;znajomosci abecadla.Przykladow mozna mnozyc.To zawlaszczanie dokonuje sie przez pisarzy,piosenkarzy,sportowcow,producentow lekowi i wiele innych dziedzin.To ,ze ktos wpada na jakis pomysl przez lata korzysta z dorobku ludzkosci a pozniej przez przypadek, czy wykorzystujac prace jakiegos zespolu zawlaszcza na wlasny uzytek.Moim zdaniem ludzie swiadomi winni walczyc z akceptacja praw autorskich.Za dany pomysl winno sie zaplacic jak za kazda inna wykonana prace.Oczywiscie w tej sprawie jestem pewny ze wystapi wielki sprzeciw tych srodowisk, ludzi utrzymywanych przez te srodowiska oraz ludzi otumanionych przez te srodowiska.Reasumujac-bogaty nie byl by bogatym gdy bogactwo wynikalo z jego pracy.Tylko slepcy mogo stwierdzic ze bogactwo wynika z pracy,gdy najbogatszy czlowiek jest w stanie kupic kilka parlamentow mniejszych panstw i wiedzac ze parlamentarzysci po to tylko sa w parlamecie zeby sie oblowic.Te mechanizmy widac we wszystkich parlamentach swiata.W polsce afera Rywina to potwierdza,w USA stwierdzenie Sorosa, na litwie afera prezydecko mafijna,w niemczech afera Kola.Mysle ,ze przykladow jest tysiace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Nie. To my jesteśmy im winni szacunek i wdzię IP: *.505.15.tuwien.teleweb.at 27.11.03, 19:24 Czy poruszenie problemu bogactwa i wplywu bogatych na tworzenie wizerunku swiata bez nadziei jest tak klopotliwe,ze zamilkli dyskutanci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku & & #35 8222;Tylko slepcy mogo stwierdzic ze bogactwo wynika.. IP: *.chello.pl 27.11.03, 19:52 ...z pracy” Żeby tak twierdzić, trzeba być nie tylko ślepym, ale głuchym i głupim. Tylko co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: & & & #35 35 8222;Tylko slepcy mogo stwierdz IP: *.505.15.tuwien.teleweb.at 27.11.03, 21:45 Ma to do rzeczy,ze bobactwo nie wypracowane jest scisle zwiazane z proznoscia ,cynizmem,i dewastacja naszego wspolnego globu.Natomiast brak racjonalizmu w rosprzestrzenianiu sie gigantycznych produkcji, ludzi spycha na margines zycia,a srodowisko naturalne staje sie zagrozone.Bogacenie wynikajace z pracy uswiadamia czlowiekowi co jest prawdziwa wartoscia ,a co jest tylko jej namiastka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef Zawadzki Biedni to SMIERDZACE LENIE! Sami sobie tego winni! IP: *.ip.mcleodusa.net 27.11.03, 19:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Biedni to SMIERDZACE LENIE! Sami sobie tego w IP: *.505.15.tuwien.teleweb.at 27.11.03, 19:52 Tego typu stwierdzenie swiadczy o niezbyt szerokim horyzoncie myslenia osobnika wypowiadajacego je.W strefe biedy zaczynaja dostawac sie przede wszystkim ludzie pracowici i to juz obecnie o wyksztalceniu od podstawowego po wyzsze,a nawet naukowcy ktorzy nie umieja przepychac sie lokciami.Ponad to biednym bardzo czesto staje sie z przyczyn losowych.To tylko tyle do poszerzenia horyzonzow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jopzef Zawadzki SMIERDZACE LENIE POWIEDZIALEM! nt IP: *.ip.mcleodusa.net 27.11.03, 20:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do abstrakta - miłośnika tanich win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 21:03 Smakosz z Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstrakt Ja często jestem proszony o złotówkę na wino. IP: 81.168.184.* 01.12.03, 16:46 Odpowiedz Link Zgłoś