Dodaj do ulubionych

Upadek dr Całej...

11.08.09, 21:34
Pani dr etnografii udzieliła wywiadu portalowi lewica.pl

www.lewica.pl/?id=19858
Linkowany portal lewica.pl blisko współpracuje z wydawnictwem Książka i Prasa, które w publikacjach m.in. Zydowskiego Instytutu Historycznego zostało przyłapane na głoszeniu skrajnego antysemityzmu.

W 3 numerze wydawanego przez KiP pisma Rewolucja, jego redaktor, Zbigniew Marcin Kowalewski, wzywał do zabijania cywilnych Izraelczyków.
W jego ocenie, miało to służyć wyzwoleniu narodu palestyńskiego.
W innym piśmie KiP-u, Lewą Nogą, opublikowano tekst Izraela Szamira: negacjonisty Holocaustu, który nawołuje do zniszczenia Izraela przy użyciu broni masowej zagłady.

Wszystkie te wyczyny - udokumentowali pracownicy ŻiH.

Powstaje pytanie, dlaczego dr A.Cała nie zauważa antysemityzmu na lewicy, ujawnionego przez swoich kolegów, i mówi tylko o antysemityzmie prawicowym?
Dlaczego portal, który przedrukowuje wywiady z dr Całą, blisko współpracuje z antysemicką Książką i Prasą?
Dlaczego nie wtydził się wielokrotnie zamieszczać tekstów pogromowca Kowalewskiego (notabene, wieloletniego aktywisty PZPR, blisko związanego z frakcją tzw. moczarowców?)
Wot zagwozdka.
Obserwuj wątek
    • pro100 Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 21:39
      off_nick napisała:

> Wot zagwozdka.
      >
      i co? stoisz bezradna czy jakowyś pomysł masz?
      • off_nick Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 21:42
        pro100 napisał:
        > i co? stoisz bezradna czy jakowyś pomysł masz?

Bezradna?
        W obliczu upadku czczonego etnografa?
        Nie kpij.
        • pro100 Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 21:48
          off_nick napisała:

> pro100 napisał:
          > > i co? stoisz bezradna czy jakowyś pomysł masz?
          >
          >
          > Bezradna?
          > W obliczu upadku czczonego etnografa?
          > Nie kpij.
          >
          no więc się pytam czy pomysł masz. bo zakładać wątek by zaraz z wrażenia w stupor wpaść to trochę głupie. a przy okazji to czczenie to na czym ono polegało? (no np lektyka, vota ofiarne, takie klimaty)
          • off_nick Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 22:13
            pro100 napisał:

> no więc się pytam czy pomysł masz. bo zakładać wątek by zaraz z wrażenia w stup
            > or wpaść to trochę głupie. a przy okazji to czczenie to na czym ono polegało? (
            > no np lektyka, vota ofiarne, takie klimaty)

Czczona przez GW oraz komentujacych pretorian.
            Oczywiście,że lektyka.
        • dana33 Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 21:56
          tez jestem zdziwiona....
          przeciez to co pisze, to prawda...
          nie musiala sie znizac do pisania w takiej lewackiej i antysemickiej
          gazetce.... akurat ona...
          • ariadna-enta Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 22:33
            no i dobrze
            od dawna działa mi na nerwy
          • dorrro Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 23:01
            dana33 napisała:

> tez jestem zdziwiona....
            > przeciez to co pisze, to prawda...
            > nie musiala sie znizac do pisania w takiej lewackiej
            > i antysemickiej gazetce.... akurat ona...

Dano, a jestes aby pewna, ze ona udzielila wywiadu
            wlasnie "lewicy.pl"?

Zajrzyj tu prosze i przy okazji zwroc uwage na date :
            www.krytykapolityczna.pl/Wywiady/Cala-Antysemicki-mainstream/menu-id-77.html
            • dana33 Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 23:20
              aaaaaaa....
              nu, to juz troche lepiej.... smile
              wprawdzie nie palaja miloscia do israela i lewacy, ale nie antysemicka gazeta,
              wiec przestaje byc zdziwiona....
              pewnie offnickowa nie widziala tego wywiadu w krytyce....
              • dorrro Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 23:44
                dana33 napisała:

> aaaaaaa....
                > nu, to juz troche lepiej.... smile

No widzisz, jak ci ulzylem. wink

> wprawdzie nie palaja miloscia do israela i lewacy,

Byc moze, nie znam ich wlasciwie.

> ale nie antysemicka gazeta, wiec przestaje byc zdziwiona....
                > pewnie offnickowa nie widziala tego wywiadu w krytyce....

No to moze najpierw by cos wiedziec, a potem uzywac takich
                radykalnych slow o "Upadku dr Calej"?! Bo offnickowa jest ponoc
                bardzo wrazliwa.

Jestem przekonany (nieslusznie?), ze ona miala pretensje do Calej
                duuuzo wczesnie, a tu, wydawalo jej sie, ze wreszcie trafila na
                lakomy kes, no i zakrzyczala o "upadku". Bo jak sie ma takie zdanie
                o "upadlej dr Calej" (ten "dr" w temacie to tez przeciez ma
                podkreslic "upadek", no nie?)to bardzo szybko sie krzyczy...
                • dana33 Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 23:49
                  mysle, ze sie mylisz....
                  ja mysle, ze sie oburzyla na to, ze cala dala wywiad tej gazecie i ze po prostu
                  nie widziala tego wczesniejszego wywiadu...
                  ja tez bylam bardzo niemile zdziwiona i ciesze sie, ze byla to pomylka....
                  • dorrro Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 00:02
                    dana33 napisała:

> mysle, ze sie mylisz....

Byc moze, ty ja - wyglada na to - znasz, ja nie.

> ja mysle, ze sie oburzyla na to, ze cala dala wywiad tej gazecie
                    > i ze po prostu nie widziala tego wczesniejszego wywiadu...

I dlatego musiala od razu przyleciec i zameldowac na Aquanet? Nie
                    bylo innego, mniej smierdzacego forum? Nastepnym razem z taka nowina
                    poleci wprost do Bubla?

> ja tez bylam bardzo niemile zdziwiona i ciesze sie, ze byla
                    > to pomylka....

Jesli sie ma do kogos zaufanie, to sie najpierw takie rzeczy
                    sprawdza (np. na innych forach), a jesli nie ma to sie wlasnie leci
                    na wysypisko antysemitow i roznosi smrod.
                    • spitt Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 02:14

She's ugly too wink ,...
                      =================================================================
                      trust mi , ja po zapachu ,...

• pozarski Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 12:05
                      dorrro napisał:

> I dlatego musiala od razu przyleciec i zameldowac na Aquanet? Nie
                      > bylo innego, mniej smierdzacego forum? Nastepnym razem z taka nowina
                      > poleci wprost do Bubla?
                      >
                      > > ja tez bylam bardzo niemile zdziwiona i ciesze sie, ze byla
                      > > to pomylka....
                      >
                      > Jesli sie ma do kogos zaufanie, to sie najpierw takie rzeczy
                      > sprawdza (np. na innych forach), a jesli nie ma to sie wlasnie leci
                      > na wysypisko antysemitow i roznosi smrod.

Tak, i mnie to zaskoczylo, ze Offnickowa wrzucila to prosto w szambo. Nie mam
                      zadnego racjonalnego wytlumaczenia tej akcji,moze poza tym,ze nigdzie indziej
                      nie spotkalaby sie z takim "zrozumieniem", jak wlasnie tutaj. Shame on you,
                      Offnikowa!
                      • off_nick Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 12:45
                        pozarski napisał:

> Tak, i mnie to zaskoczylo, ze Offnickowa wrzucila to prosto w szambo. Nie mam
                        > zadnego racjonalnego wytlumaczenia tej akcji,moze poza tym,ze nigdzie indziej
                        > nie spotkalaby sie z takim "zrozumieniem", jak wlasnie tutaj. Shame on you,
                        > Offnikowa!

Z pokorą przyjmuję krytykę,ale wora pokutnego nie przywdzieję,głowy popiołem też nie posypię.
                        Aqua jest ściekiem wtedy,kiedy ktoś otwiera wątki,natomiast kiedy my
                        to czynimy,Aqua jawi się jako kwietna łąka.

I jeszcze wspomnienie dr Piotra Piętaka o dr Aline Całej:
                        *Panią Alinę Całą poznałem w 1979 r. na opozycyjnym przyjęciu gdzie
                        dyskutowałem z Michnikiem i Kuroniem na temat pisarzy komunistycznych
                        typu Brandys czy Konwicki którzy po 56 stawali się (powoli)
                        opozycjonistami.
                        Alinka wtrąciła się do dyskusji mówiąc coś w rodzaju, ze kto tak
                        krytykuje bohaterów opozycji jak ja to jest w gruncie rzeczy antysemitą : jej słowa wywołały salwe śmiechu, a Michnik odciągnął mnie na bok i powiedział : ona jest pie...ięta nie zwracaj na nia uwagi.
                        Pisze to by unaocznic fakt, że A.Cała zawsze propagowała poglądy kretyńskie i nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. [..]*
                        • pozarski Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 12:58
                          Jest to opinia przeciwko opinii. Michnik tez wypowiadal opinie (Kiszczak jako
                          czlowiek honoru) i moznaby odciagnac znajomego i powiedziec:to wariat,nie
                          zwracaj na niego uwagi. Cala jednak dotknela nerwu i to jest duzym plusem. Ze
                          histeryczka? Moze ma taki okres?wink)
                        • tomek404 Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 13:05
                          Cala byla kiedys moja dobra przyjaciolka,w roku 1979 rowniez.
                          Blednie ja oceniacie, a na tym spotkaniu...albo Michnik tak
                          powiedzial, albo nie. Ja wiem, ze na takich spotkaniach mowilo sie
                          rozne rzeczy o roznych ludziach, czesto w sposob spontaniczny,
                          wynikajacy z sytuacji.
                          Alina, to bardzo prawy i porzadny czlowiek.
                          • hasz0 _____________na grubym dywanie nie trudno o upadek 12.08.09, 13:18

• pozarski Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 13:49
                            Ja nie znam pani Calej i nie wyrazam o niej zadnej opinii. No, moze poza
                            opinia,ze histeryzuje. Czasami,kiedy ja widze, takie robi wrazenie,ale tez
                            temat,ktorym sie zajmuje nie napawa spokojem. Podziwiam raczej za odwage.
                        • pozarski Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 18:24
                          off_nick napisala:

A tymczasem rozmowa,ktora cytujesz wisi na antysemickim,amerykanskim (ale
                          polskim) portalu juz od jakiegos czasu. Nic nowego pod sloncem wiec:

newsgroups.derkeiler.com/Archive/Soc/soc.culture.polish/2009-07/msg01495.html
                          Dodatkowo ten Pietak to nie byle kto:

prawica.net/index.php?q=node/3005
                          www.rp.pl/artykul/284703.html
                          barnio.wordpress.com/2007/12/12/piotr-pietak-czyli-gdyby-glupota-potrafila-latac/
                          Tak wiec nic nie jest takie,jakby sie naszej milej Offnikowej wydawalo.wink
                          • off_nick Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 19:24
                            pozarski napisał:

> Tak wiec nic nie jest takie,jakby sie naszej milej Offnikowej wydawalo.wink

Tę rozmowę znalazłam na blogu
                            Chodakiewicza.
                            • pozarski Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 19:29
                              Prosze cie, Offnickowa. Chodakiewicza mnie? No przeciez facet jest na miare
                              Ziemkiewicza i glowny kontestator swiadectw Grossa. Nawet kiedy pisze prawde,to
                              pisze tak,ze czlowiek podejrzewa jakis przekret. To ulubiony historyk
                              dzisiejszego IPN i wszelkiej odlecialej polskiej narodowej prawicy. Nawet nie
                              przeczytam. Sorki.
                              • off_nick Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 22:03
                                pozarski napisał:

> Prosze cie, Offnickowa. Chodakiewicza mnie? No przeciez facet jest na miare
                                > Ziemkiewicza i glowny kontestator swiadectw Grossa. Nawet kiedy pisze prawde,to
                                > pisze tak,ze czlowiek podejrzewa jakis przekret. To ulubiony historyk
                                > dzisiejszego IPN i wszelkiej odlecialej polskiej narodowej prawicy. Nawet nie
                                > przeczytam. Sorki.

I to by było na tyle wink

https://www.sadistic.pl/pics/oa848h.jpg
                                • pozarski Re: Upadek, tylko czyj? 12.08.09, 22:17
                                  Moze byc.wink
            • off_nick Re: Upadek dr Całej... 12.08.09, 12:34
              dorrro napisał:

> Dano, a jestes aby pewna, ze ona udzielila wywiadu
              > wlasnie "lewicy.pl"?
              >
              > Zajrzyj tu prosze i przy okazji zwroc uwage na date :
              www.krytykapolityczna.pl/Wywiady/Cala-Antysemicki-mainstream/menu-id-77.html

I portal lewica.pl ot tak sobie,bez akceptacji dr Całej umieścił ten wywiad na
              swojej stronie?
              Nie do wiary.
              • hasz0 rdzenni, pszenni Polacy”, jakby powiedział Władysł 12.08.09, 12:43
                rdzenni, pszenni Polacy”, jakby powiedział Władysław Bartoszewski
                ##############

PO-wtórzę raz jeszcze ....
                ____________________IQ=?__________________________

"za wygadywanie antysemickich bzdur z trybuny sejmowej, wcześniej
                czy później płaci się karierą. Ale jeszcze nie uświadomili sobie, że
                antysemityzm, zakazany przecież w Konstytucji i penalizowany w
                Kodeksie Karnym, to zagrożenie dla demokracji i bezpieczeństwa
                obywateli. Zresztą głównie dla etnicznych Polaków – przytłaczająca
                większość z 40 śmiertelnych ofiar, zabitych od 1990 r. przez
                antysemickie bojówki, to „rdzenni, pszenni Polacy”, jakby powiedział
                Władysław Bartoszewski."
                • hasz0 ______________masz równości___________ 12.08.09, 12:47
                  żądamy równych kar za antysemityzm dla kobiet, mężczyzn i dzieci
                  oraz mniejszości (na razie) seksualnych
                  jak również dla małych IQ, ktore nie rozumieją po co na co i komu
                  służy takie bębnienie nie o polskich sprawach
                  ale ....w Polsce o ich własne nadwerężone mocno pluciem na Polaków IQ
                  w polskopodobnych mendiach i niestety za prawdziwe polskie money.
              • pozarski Re: Upadek dr Całej... 12.08.09, 13:01
                Moze tak wlasnie jest, Offnikowa? A moze to nie ma znaczenia, bo niby i jakie by
                mialo miec? Gdyby polityką lewica.pl byl zwierzecy antysemityzm na miare
                Sturmera czy Szczerbca,wtedy by chyba tego nie puscili,co?
              • pro100 i co teraz bedzie? 12.08.09, 16:09
                off_nick napisała:

> I portal lewica.pl ot tak sobie,bez akceptacji dr Całej umieścił ten wywiad na
                > swojej stronie?
                > Nie do wiary.
                >
                ołtarzyk ze zdjęciem dr cała en face na strych czy tylko karnie na tydzień do ściany?
                >
    • andrewleonard e tam, to wszystko żydowscy prowokatorzy..... 11.08.09, 21:41
      ... i to podrzędni
    • pozarski Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 22:12
      No,ale wywiadu udzielila tez i prawicowej,antysemickiej(czesto) Rzepie.
      Wiec,jakby tu powiedziec: jest rownowaga w przyrodzie,nie?wink))
      • babaroba cały swiat ot antysemici.... 11.08.09, 22:16
        .... oprocz podżarskiego
      • dana33 Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 22:20
        nu, nie chodzi o rownowage, tylko o antysemicka strone...
        czy lewacka czy prawicowa...
        antysemityzm przeciez nie zostal opatentowany przez prawice, chociaz lewica to
        strasznie chce tak pokazac...
        ale akurat ona w antysemickiej gazetce?
        trudno mi to zrozumiec....
        • pozarski Re: Upadek dr Całej... 12.08.09, 09:21
          No i Dorus wyjasnil sprawe. Na szczescie,choc KP to lewacy, antyizraelscy jak
          sie patrzy, antysemitami nie sa, przynajmniej jawnie.wink
    • perla w sumie szkoda, że tak 11.08.09, 22:19
      wypierdzieliła się.
      Zawszeć to było miło poczytać jej biadolenie, jak my Polacy dawaliśmy ostro w
      kość żydostwu właśnie.
      • dana33 Re: w sumie szkoda, że tak 11.08.09, 22:26
        nu, perliczkowaty... ona nie biadoli... ona po prostu stwierdza fakty... i to,
        ze polacy nie chca tej prawdy widziec, tak jak ona wlasnie stwierdza, to
        widzimy to na forach gw od lat...

na szczescie sa fakty, dokumenty, sprawozdania, relacje...
        mozecie zaprzeczac ile chcecie...
        ale nigdy, nigdy nie bedziecie tego mogli ukryc...
        • perla ależ dane33 11.08.09, 22:30
          ja w życiu nie zaprzeczę ani nie chcę ukryć.
          Przeciwnie. Dla mnie zawsze miły będzie ten wielomilionowy skowyt żydostwa gdy
          ich Polacy gnali batożkami właśnie.
          • dana33 Re: ależ dane33 11.08.09, 22:35
            nu, perliczkowaty....
            kim ty jestes, to wiadomo od dawna...
            • perla zrozum dane33 11.08.09, 22:41
              ja nie mam najmniejszego zamiaru kajać się za to, że Polacy przetrącili kiedyś
              tam Żyda jakiegoś.
              Wręcz przeciwnie. Jak mi tu napiszesz o kolejnym przetrąceniu żydostwa przez
              Polaków, to moją w dumę narodową podchlebisz.
              Bo przecie lepiej przetrącać jest, niż przetrącanym być, co doskonale wiecie w
              ówczesnym Israelu, nieprawdaż dane33 właśnie?
              • dana33 Re: zrozum dane33 11.08.09, 23:04
                do glowy mi nie wpadlo, ze sie bedziesz kajac...
                jak sie taki perliczkowaty bawi w hitlerowca za mlodu i podoba mu sie ta rola,
                to trudno nawet pomyslec, ze sie bedzie kajal...
                natomiast bardzo latwo zrozumiec takiego kochajacego hitlerowcow,
                ze bedzie porownywal to, co sie dzieje dzisiaj w israelu z tym, co sie dzialo w
                polsce w czasie okupacji...
                nu, jak dotychczas, to wlasnie gazanskie dzieci zabawiaja sie dokladnie w te
                same zabawy, w jakie ty sie zabawiales, w dokladnie takie same... ty jako
                hitlerowiec goniles zydow i oni jako terrorysci gonia zydow...
                tak wlasnie macie, perliczkowaty, ty i te dzieci gazanskie...
                • perla Re: zrozum dane33 11.08.09, 23:28
                  dane33, to była kwestia szczęścia. Wolałem jako hitlerowiec gonić Żyda niż być
                  gonionym Żydem przez hitlerowca.
                  Natomiast ja nie pisałem o aktualnym Israelu, a pisałem o ówczesnym Israelu,
                  czyli tym po wojnie 2 światowej. Wtedy nasz kapral Miecio Begin równał z ziemią
                  wioski z taką wprawą, że hitlerowcy przy tym to szczeniaki w tej sztuce byli. No
                  bo powiedz dane33, czy hitlerowcom poprzez zrównanie z ziemią jakiejś wioski
                  udało się wypędzić 700 tys. ludzi z okolicy? Nie udało się. A Mieciowi udało to
                  się właśnie.
                  • dorrro Re: zrozum dane33 11.08.09, 23:53
                    perla napisał:

> bo powiedz dane33, czy hitlerowcom poprzez zrównanie z ziemią
                    jakiejś wioski
                    > udało się wypędzić 700 tys. ludzi z okolicy? Nie udało się.

Wypedzic? Alez skad! Hitlerowcy przeciez byli bardziej humanitarni.
                    Oni nikogo nie wypedzali! Oni WPEDZALI. 6 milionow do komor
                    gazowych. Moze te 700 tys. chcialo by sie zamienic miejscami? Nie
                    mowiac juz o 800-1000 humanitarnie wypedzonyc Arabami Zydow.
                    • perla ty masz w czasce Gwiazdę Dawida zamiast mózgu 12.08.09, 08:22
                      bo wszystko widzisz poprzez pryzmat Żyda.
                      Otóż hitlerowcom zdarzało się spalić jakąś czeską czy ukraińską wioskę. Ale nie
                      powodowało to masowych ucieczek okolicznych mieszkańców.
                      A Żydzi pod banderą Miecia jak wyrżnęli wioskę Deir Jassin to z okolicy uciekło
                      ponad 700 tys osób. Jak oni tam mordowali więc, że osiągnęli taki efekt?
                      Aha, i dalej już się nie pojedzie na tych ustawowych 6 milionach. Każdy o tym
                      już słyszał 10 tys razy, obejrzał 126 filmów na ten temat. Większość już zdążyła
                      tysiąc razy współczuć tamtym Żydom. Ale ile można? Tłuczenie non stop tego
                      samego tematu przez tyle lat, powoduje obojętność na ten temat.
                      Osobiście to mi się niedobrze robi gdy słyszę wciąż o martyrologii Żydów czy
                      Polaków. To było w innym świecie, w innym życiu, i co to dziś kogo obchodzi.
                      Niech spoczywają w pokoju i tyle właśnie.
                      • pozarski Re: ty masz w czasce Gwiazdę Dawida zamiast mózgu 12.08.09, 09:25
                        Biedny pierdlo,bredzisz bez sensu,nie znasz faktow,a tworzysz je sobie sam,na
                        wlasny uzytek. To jest dobre na obiaTku u mamy,ale nigdzie indziej,nawet w
                        szambonecie.
                        • perla podoba mi się twój merytoryczny post pozerski /ntx 12.08.09, 09:43
                          • pozarski Re:no,ale pierdelko,z reka na sercu, 12.08.09, 10:16
                            ty przeciez pieprzysz od rzeczy,nie znasz faktow,a czytasz o tym pewnie wlasnie
                            na lewica.pl. Nauczylbys sie jezyka angielskiego i od razu moglbys zmadrzec.wink
                            • absztyfikant Re:no,ale pierdelko,z reka na sercu, 12.08.09, 10:42
                              Pierdlisty, spawdz dokladnie liczby arabskich uciekinierow. To na poczatek.
                              Upewnij sie. A teraz sie skup: to Arabowie z osciennych krajow kazali im
                              uciekac. Liczyli na to, ze wroca ze zwysieckimi szwadronami Arabowa.

A najsmieszniejsze jest to, ze arabskie radiostacje najmniejsza potyczke
                              zydowsko-arabska juz w czasie wojny, ktora wypowiedzili Arabowie, wyolbrzymiali
                              do gigantycznych rozmiarow. Wzrzeszceli o gwaltach zydowskich zoldakow na
                              arabskich babach. Mysleli, ze to podziala mobilizujaco, A podzialalo tak, ze
                              arabskie wioski spierniczaly w niesamowtym tempie. Sami Arabowie to przyznaja.

Znam Twoj adres, wiec moge Ci podeslac kilka filmow dokumentalnych (angielskich
                              i francuskich) na ten temat tongue_out
                              • pozarski Re:no,ale pierdelko,z reka na sercu, 12.08.09, 10:46
                                Ale on, Absztysie,nie zna jezykow,wiec po co mu te filmy? No i, jak kazda
                                pierdla, nie chce znac faktow. Chce tylko wiedziec to, co mu jakis dobry papa
                                Tadeusz poda na tacy.wink
                              • perla słowem 12.08.09, 11:05
                                Żydzi zakładający państwo Israel, chodzili do synagogi, nie pili sznapsa, i
                                wzdragali się przed wzięciem pistoletu do ręki.
                                A Arabowie sami z siebie uciekli...
                                To było absztyfikant w jakiejś bajce dla dzieci?
                                Ale ja wcale nie mam tego Żydom za złe. Ja tylko chciałem napisać, że w
                                warunkach wojennych każdemu zdarzają się różne zbrodnie. W tym i Żydom. I różne
                                rzeczy wtedy zdarzają się. W Polsce jak wymordowano Żydów to oczywistością było,
                                że ich majątek przejmą Polacy. Zresztą to była ich olbrzymia szansa na wyjście z
                                pętli. Gnieździli się w wioskach po kilkunastu w jednej izbie bez podłogi, a tu
                                nagle w pobliskim miasteczku, po ewakuacji Żydów, pozostały wolne domy, sklepy,
                                sklepiki, kramy, warsztaty, knajpki. W końcu można było się wyrwać z nędzy. I
                                Polacy to zajęli i potem gotowi z kłonicą byli bronić tego aby nie oddać. Ta
                                cała Cała nie odkrywa żadnej Ameryki tutaj. Za co jej dali ten doktorat w ogóle?
                                Za takie oczywistości???
                                Potem, ponieważ zrabowano na pół kraju na wschód od Bugu, to my okroiliśmy
                                Niemcy, i trzeba było zrobić czystkę etniczną. Wpadało polskie wojsko, 10 minut
                                na spakowanie się, i won za Odrę i Nysę.
                                I Żydzi w Palestynie robili dokładnie to samo. Arabowie uciekli, to oni przejęli
                                ich majątek. A 10 minut na spakowanie się i won, też przerobili z Arabami właśnie.
                                • absztyfikant Ciezko mi dyskutowac z durniem albo trollem... 12.08.09, 11:11
                                  ktory bije piane dla samego bicia piany.

Łączną liczbę uchodźców szacuje się na około 750 000 osób, z których 460 000 znalazło się ostatecznie w Jordanii, 100 000 w Libanie, 80 000 w Syrii, a reszta znalazła się w rejonie Gazy [34]. Problem uchodźców palestyńskich do chwili obecnej budzi wiele emocji na całym świecie. Z punktu widzenia Arabów, pełna odpowiedzialność za kwestię uchodźców spoczywa na Izraelu. Jednak ciekawym jest spojrzenie na ten problem z punktu widzenia byłego premiera Syrii, Chalid al-Azma:

"(...) wezwanie rządów państw arabskich do opuszczenia Palestyny i przeniesienia się do sąsiednich krajów arabskich, skierowane do jej mieszkańców po masakrze w wiosce Dir Yasin w 1947 roku, pomogło Żydom, ich sytuacja w Palestynie znacznie się poprawiła bez większego wysiłku. Pomyślmy, co by było, gdyby mieszkańcy Palestyny, których liczba przekroczyła milion, zostali w swoim kraju. Jaką stanowiliby piątą kolumnę, jak rząd izraelski byłby w ciągłym strachu. Od 1948 roku domagamy się, by powrócili do swych domów. Lecz to właśnie my wzywaliśmy ich do opuszczenia kraju, a od naszego żądania od ONZ, aby zadecydowała o ich powrocie, minęło kilka miesięcy. Czy to jest mądra i uzasadniona polityka? Czy jest tu sens? Sami zdecydowaliśmy o ich losie, o losie milionów uchodźców arabskich, wzywając ich do opuszczenia swych domów, ziem, miejsc pracy i fabryk. Zamieniliśmy ludzi, cieszących się ze swej pracy w wysiedleńców pozbawionych pracy w ogóle. Potem przyzwyczailiśmy ich do żebractwa i zadowolenia z tego, co daje im U.N.R.W.A. (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refuges in the Near East) (...)"[35]

# ↑ Khalid al-Azm: Pamiętnik. Bejrut: 1973, ss. 386-387.
                                  • pozarski Re: Ciezko mi dyskutowac z durniem albo trollem.. 12.08.09, 11:21
                                    Bo pierdelka nalezy do gatunku ludzi,ktorzy wszystko rozumieja,ale nic nie
                                    wiedza. Z takimi nie ma dyskusji,a tylko uzeranie sie.wink))
                                    • absztyfikant Re: Ciezko mi dyskutowac z durniem albo trollem.. 12.08.09, 11:22
                                      Ide do banku naprawde sie z kims pouzerac. Do zobaczenia w sushi barze wieczorem smile
                                      • absztyfikant Re: Ciezko mi dyskutowac z durniem albo trollem.. 12.08.09, 11:27
                                        No chyba, ze zadowolimy sie koszernym cateringiem Pinchasa. Dam jeszcze znacwink
                                        • pozarski Re: Ciezko mi dyskutowac z durniem albo trollem.. 12.08.09, 11:54
                                          Autorke nalezy cytowac doslownie,a wiec nie catering a cathering.wink)
                                        • hasz0 __________tego nie wytną jak moje o Gwieździe 12.08.09, 11:56
                                          Być może moderatorzy polskich stron są bardziej liberalni: mając w
                                          pamięci to, że w Polsce cenzura zniknęła zaledwie 20 lat temu (a
                                          zawsze znajdzie się „forumowicz”, który im o tym przypomni),
                                          uważają, że interweniować należy tylko w naprawdę skrajnych
                                          przypadkach. Ale możliwe też, że dokonują selekcji w obrębie
                                          znacznie gorszego materiału. Dyskusje prowadzone w internecie szybko
                                          i często przeradzają się u nas w pyskówki, w których przede
                                          wszystkim chodzi o to, żeby poniżyć przeciwnika. Komentarze
                                          dotyczące wyglądu znanych osób (zwłaszcza kobiet) czy ich
                                          kompetencji, to niekiedy popisy najzwyklejszego chamstwa. Kiedy
                                          czytam – rzadko mam okazję, bo życie tzw. celebrities niewiele mnie
                                          obchodzi – otóż kiedy czytam tego typu głosy, przypomina mi się
                                          znany rysunek, na którym dwóch pijaczków ogląda plakat z ponętnie
                                          wyglądającą aktorką i jeden mówi do drugiego: „Nie uwierzysz mi, ale
                                          ją miałem...”.

Czy potrzeba „ulżenia sobie” i symbolicznej zemsty „na życiu” jest u
                                          nas rzeczywiście większa niż gdzie indziej, skoro badania pokazują,
                                          że stajemy się społeczeństwem ludzi coraz mniej sfrustowanych i
                                          coraz optymistyczniej patrzących w przyszłość? Czy to „ulewanie się
                                          żółci” należy traktować jako uboczny efekt owej zmiany – w ten
                                          sposób „przegrana mniejszość” odreagowuje niepowodzenia – czy raczej
                                          jako sygnał, że w polskiej duszy dzieje się coś niedobrego? Jakoś
                                          nie wierzę, by wśród polskich „przegranych” (daję cudzysłów, żeby
                                          zaznaczyć, że nie jest to określenie wartościujące) było wielu
                                          takich, którzy buszują po internecie. Moim zdaniem za większością
                                          niewybrednych opinii ukrywają się ludzie, którzy mają ze sobą
                                          zupełnie inny kłopot. Natura tego kłopotu pozostaje dla mnie
                                          zagadką. Chcą odreagować jakieś „niepowodzenia” – ale jakie?
                                          tygodnik.onet.pl/30,0,31456,2,artykul.html
                                          • pozarski Re: __________tego nie wytną jak moje o Gwieździe 12.08.09, 14:52
                                            Haszu,a co tu robi twoj wtret? Gdzie pani Cała w twojej opowiesci? Wyluzuj,
                                            obronco polskosci na forum tym wlasnie.wink
                                            • szach0 może wiesz gdzie forsa za stocznie? będą sprzedawa 12.08.09, 15:04
                                              ć nie swoje nadal?
                                              ..od kiedy to rząd ma prawo własności do nie swojego? ...pokazali
                                              jakąś jedną cegłę, którą wmurowali osobiscie? albo jakiąś złotówkę
                                              wydaną na przemysł albo tereny ktore sprzedają?

O ile wiem na razie tylko brali...nie pracując........jak swoje
                                              • pozarski Re: może wiesz gdzie forsa za stocznie? będą sprz 12.08.09, 15:24
                                                Idz do Rydzyka,Haszu. To przeciez on zbieral na stocznie i gdzies pieniadz
                                                zgubil. Moze uda ci sie znalezc?wink)
                                      • pozarski Re: Ciezko mi dyskutowac z durniem albo trollem.. 12.08.09, 11:53
                                        Nie trzymasz pieniedzy w materacu? To szkoda,bo bys sie nie musial uzerac i
                                        jeszcze palcic za to.wink
                                        • absztyfikant hahaha, juz jestem :)))))))))) 12.08.09, 13:43
                                          Wole chyba bankismile Materace? A jak mnie skleroza dopadnie?

10.6.Jerozolima (PAP/AP) - Pewna Izraelka z Tel Awiwu kupiła mamie nowy materac.
                                          Stary po prostu wyrzuciła na śmietnik, nie wiedząc, że matka ukryła w nim
                                          oszczędności całego życia - około miliona amerykańskich dolarów. Rozpoczęły się
                                          gorączkowe poszukiwania zaginionej fortuny.

Jak donoszą w środę izraelskie media, kiedy kobiety zorientowały się w sytuacji
                                          i młodsza - ujawniono tylko jej imię, Anat - pobiegła na śmietnik, materaca już
                                          nie było. Poszukiwania na trzech różnych wysypiskach śmieci też okazały się
                                          bezowocne.

Gazeta "Jedijot Achronot" publikuje zdjęcie kobiety, przeszukującej śmietnisko.
                                          Śmieciarze zapewniają, że robią, co w ich mocy, by pomóc w odnalezieniu materaca
                                          z fortuną. Zaostrzono środki bezpieczeństwa wokół wysypisk śmieci, aby nie
                                          dopuścić nieuprawnionych "poszukiwaczy skarbów".

Anat stara się nie tracić nerwów. Mediom powiedziała, że trzeba "zachować umiar
                                          i dziękować Bogu zarówno za to, co dobre, jak i za to, co złe". (PAP)
                                          • pozarski Re: hahaha, juz jestem :)))))))))) 12.08.09, 13:50
                                            A znalazla?wink)
                                            • absztyfikant Re: hahaha, juz jestem :)))))))))) 12.08.09, 13:57
                                              No wlasnie nie.I to jest pierdla pogrzebany.
                                              • absztyfikant Re: hahaha, juz jestem :)))))))))) 12.08.09, 13:57
                                                tu
                                                • pozarski Re: hahaha, juz jestem :)))))))))) 12.08.09, 14:20
                                                  I mnie czasami wychodzi o zamiast u,wiec od razu przeczytalem poprawnie.wink
                                  • perla czyli to musiało tak być 12.08.09, 11:25
                                    Żydzi rozpalili w palestyńskiej wiosce grilla sobie, i ten dym z grilla inni
                                    Arabowie niesłusznie wzięli za spalenie wioski, i uciekli więc w ilości 750
                                    tys., tym bardziej, że zachęcały ich do tego państwa ościenne. Żydzi nie
                                    przyłożyli do tego nawet małego palca z lewej dłoni. Bo Żydzi nigdy nie mordują,
                                    nie wysiedlają, nie przejmują majątków po uciekinierach. Żydzi mają status tylko
                                    wiecznych ofiar właśnie.
                                    • pozarski Re: czyli to musiało tak być 12.08.09, 11:55
                                      No i widzisz,pierdla? Nawet po polsku nie umiesz czytac (ze zrozumieniem).wink)
                • sz0k (z)rozum syjonistki dane33 11.08.09, 23:47
                  dana33 napisała:

> do glowy mi nie wpadlo, ze sie bedziesz kajac...
                  > jak sie taki perliczkowaty bawi w hitlerowca za mlodu i podoba mu sie ta rola,
                  > to trudno nawet pomyslec, ze sie bedzie kajal...
                  > natomiast bardzo latwo zrozumiec takiego kochajacego hitlerowcow,
                  > ze bedzie porownywal to, co sie dzieje dzisiaj w israelu z tym, co sie dzialo w
                  > polsce w czasie okupacji...
                  > nu, jak dotychczas, to wlasnie gazanskie dzieci zabawiaja sie dokladnie w te
                  > same zabawy, w jakie ty sie zabawiales, w dokladnie takie same... ty jako
                  > hitlerowiec goniles zydow i oni jako terrorysci gonia zydow...
                  > tak wlasnie macie, perliczkowaty, ty i te dzieci gazanskie...

Jak ktoś napada na Żydów i morduje ich milion to to jest holokaust miliona
                  Żydów. Jak Żydzi napadają na kogoś i ginie kilkaset Żydów to to jest...
                  holokaust kilkuset Żydów smile)) Wot szowinistyczna logika smile
                  • dana33 Re: (z)rozum syjonistki dane33 11.08.09, 23:56
                    ciesze sie szoku, ze sie smiejesz z wlasnej glupoty....
                    bo o "holokauscie kilkuset zydow" to nie ja pisalam, tylko ty...
                    a ze nie rozumiesz roznicy miedzy moim zdaniem "ty jako hitlerowiec goniles
                    zydow i oni jako terrorysci gonia zydow... " twoja manipulacja slowem
                    "holocaust" pokazuje wlasnie logike glupiego antysemity....
                    • sz0k Re: (z)rozum syjonistki dane33 12.08.09, 00:01
                      dana33 napisała:

> " twoja manipulacja slowem
                      > "holocaust" pokazuje wlasnie logike glupiego antysemity....

smile))))) Ile za to grozi? Zdążę się pożegnać z rodziną?
    • spitt Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 22:20

Bo Zydowka ??? wink ,...
      ==================================================================
      Powstaje pytanie, dlaczego dr A.Cała nie zauważa antysemityzmu
      na lewicy, ujawnionego przez swoich kolegów, i mówi tylko o
      antysemityzmie prawicowym?

• dana33 Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 22:37
        idiota....
        alina cala nie jest zydowka...

ale chetnie sparafrazuje tutaj wasze slowa:
        jedna z niewielu uczciwych polakow...
        • spitt Re: Upadek dr Całej... 12.08.09, 02:09

Obviously wink To ze sie nie przyznaje nie znaczy ze nie jest - She's
          jewish allright , trust mi , ja po zapachu wink ,...

www.znak.org.pl/graph/pressreview/mainphoto/large/cala.jpg
          ==================================================================

idiota.... alina cala nie jest zydowka...
    • melord dr Cała... 11.08.09, 22:28
      jesli upadla to znaczy ,ze yahve mial dosyc jej bredni
    • g-48 Re: Upadek dr Całej... 11.08.09, 22:40
      www.youtube.com/watch?v=7SBJUgbDAfM
      www.youtube.com/watch?v=ulzHN0YltIU&feature=related
      Od komentarza sie wstrzymuje.
    • aaki to cała juz nie jest cacy? 12.08.09, 00:27
      nu patrzcie,patrzcie...
    • hasz0 charakterki chazarskie w pełnej krasie 12.08.09, 11:25

• perla a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów już? 12.08.09, 13:42
      no bo ona stwierdziła, że wszyscy Polacy są odpowiedzialni za Holocaust. Skoro
      wszyscy, to i ona też. Powinna więc przeprosić, skoro poczuwa się do winy.
      Fajnie by było też, jakby Żydów przeprosili za Holocaust ci, którzy zgadzają się
      z dr Całą. Bo słówko "wszyscy" również ich dotyczy.
      Nie będę leciał nickami, ale tuszę, iż przeprosiny zostaną umieszczone właśnie.
      • pozarski Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 13:53
        Dlaczego ciagniesz cos,co tylko cie pograza,pierdielko? Cala mowi o Polakach w
        czasie wojny. Po wojnie,jak wiadomo, mordowali Zydow imienni Polacy,
        indywidualnie,ze sie wyraze i co do nich chyba tez nie masz watpliwosci?
        • perla Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 14:05
          no ale ci Polacy to nasi dziadowie czy ojcowie. Cała powiedziała, że oni wszyscy
          odpowiedzialni za Holocaust są.
          No więc niech za swych przodków przepraszają.
          A co do tych Polaków, którzy mordowali Żydów po wojnie jest.
          Coś mało skuteczni byli skoro tylu Żydów przetrwało jednak. Spartaczyli robotę
          tą. A czasami mięczakami okazali się. Bo znam taką jedną Żydówkę z miasteczka
          roztoczańskiego, która przechowała się jako dziecko, i jako jedyna, która
          przeżyła, wróciła do swej chałupy w której do dziś mieszka. Nic nie wiadomo
          jest, aby ktoś dybał na nią po wojnie właśnie.
          • pozarski Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 14:22
            No popatrz. Moze nie wiedzieli,ze to Zydowka? Moze miala aryjski "wyglad"? I tak
            bywalo,pierdielko. Ale czesciej bywalo nie tak,kiedy byla po temu okazja,wiec
            nie masz sie czym chwalic.
            • perla Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 14:28
              pozerski, ta cała Cała czy Gross twierdzą, że Polacy po wojnie masowo mordowali
              Żydów. Musiało więc coś w tym być.
              Tylko ja się pytam - no i co z tego?
              Wymordowali, majątek zabrali a dziś to Żydzi mogą nam naskoczyć właśnie.
              • pozarski Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 14:32
                Tego jeszcze wlasnie nie wiemy,czy moga wam naskoczyc. To sie zobaczy, kiedy
                spadkobiercy beda sie domagali w Kielcach (i nie tylko) zwrotu majatku.
                • perla Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 14:39
                  e tam, nawet jak jakiś pojedynczy odzyska jakieś ochłapy, to i tak lwia część w
                  naszych rękach zostanie.
                  Reasumując - opłacało Polakom się.
                  A Żydzi niech robią sobie wypominki. Ale to tylko jest właśnie:

Daremne żale - próżny trud,
                  Bezsilne złorzeczenia!
                  • pozarski Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 14:43
                    Sie zobaczy, pierdielko. Nie mow hop!wink
                    • perla Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 14:46
                      już się zobaczyło. A ty naiwniaku czekaj, czekaj sobie. Może coś ci z lackiego
                      stołu kapnie właśnie.
                      • pozarski Re: a przy okazji, czy dr Cała przeprosiła Żydów 12.08.09, 14:53
                        Z lackiego? Nie ma w slowniku. Co to takiego? Myslales "z pańskiego"? Moze
                        skapnie.wink
    • babaroba nigdy nie nalezy przepraszac żydow.... 12.08.09, 16:35
      .... trzeba z żydem isc w zaparte i od czasu do czasu mu przywalic,
      po naszemu, po ludowemu, szczerze.
      • babaroba dr całka ciałka dałka.. 12.08.09, 17:05
        ...i fajnie jest
    • benek231 Upadek? Tak z grubej rury? A na czym niby polegac 13.08.09, 01:25
      mialby ten upadek?

Czy Twoim zdaniem wojenny i powojenny antysemityzm Polakow, dot. wspolobywateli,
      to to samo co wypowiedzi antyizraelskie, ktore moga ale nie musza byc
      antysemickie(?)

Czy uwazasz, ze swoje dokonania powinna byla publikowac w sposob bardziej
      wybiorczy: np. pismo Lewica nie zasluguje na to by przypominac w nim o
      Hollocauscie, i mordach dokonywanych na powracajacych Zydach?

Czy moglbys wskazac na miejsca w ktorych A.Cala klamie, jako ze wtedy mielibysmy
      dowod na jej upadek(?)

Nie czytalem wypocin pani Calej w Rzepie wiec nie mam zbyt jasnego obrazu jej
      upadku - dlatego pytam. smile
      • pozarski Re: Upadek? Tak z grubej rury? A na czym niby pol 13.08.09, 07:33
        Ksysiu, holocaust to nie to samo,co hollywood i pisze sie przez jedno l. I rzecz
        druga: Jesli nie czytales Całej w Rzepie to skąd wiesz,ze to wypociny?
        • benek231 Re: Upadek? Tak z grubej rury? A na czym niby pol 13.08.09, 17:11
          pozarski napisał:

Ksysiu, holocaust to nie to samo,co hollywood i pisze sie przez jedno l.

*Dziekuje za poprawianie, ale drugie 'l' to ja wstawilem celowo - w celu
          ubogacenia 'Holocaustu' surprised))
          .
          I rzecz druga: Jesli nie czytales Całej w Rzepie to skąd wiesz,ze to wypociny?

*Ale czytalem Całą w "Lewicy" ;O)
    • marksistowski dr cała sie antysemolsko zes*rała 13.08.09, 17:16
      oto moje podsumowanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka