Dodaj do ulubionych

Samorządy

06.02.02, 15:03
Dużo się narzeka na władzę. ale co by nie mówić, pomimo korupcji, która jest
nie do uniknięcia, samorządy lokalne ( gminne ,powiatowe) bardziej dbają o swój
teren, niż gsy pieniądze rozdziela bezpośrednio Warszawa.
Obserwuj wątek
    • shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:19
      To nie ulega wątpliwości. W końcu ci ludzie są z tych miast i powiatów. Wiedzą
      co jest najbardzie potrzebne mieszkańcom. Czytałem dziś ciekawy artykuł
      w "Rzepie" o naszym wstąpieniu do UE. Główny nacisk ma zostać położony na
      rozwój właśnie małych ośrodków. Może to jest jakaś szansa dla takich miast jak
      Jasło.
      • malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:20
        Tak , jak najbardziej, Tylko najpierw trzeba stworzyć silne regiony, a nie 16
        potworków.
        • shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:23
          Był też ranking tych potworków. Oczywiście najlepiej rozwinięte jest Mazowsze,
          potem Wielkopolska i Śląsk. Podkarpacie zajmuje zaszczytne przedostatnie
          miejsce. Autor artykułu sugerował, że poprawa sytuacji w naszym województwie
          mogłaby nastąpić gdyby Rzeszów miał co najmniej 400 tys. mieszkańców.
          • malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:25
            Dzisiaj to pisali ?
            A możesz mi podać link lub tytuł artykułu ?
            • shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:26
              Czytałem w wersji drukowanej, więc linku Ci nie podam. Nie pamiętam też
              tytułu :-( Wiem tylko, że było to na zielonych stronach. Może znajdziesz w
              internetowym wydaniu.
              • malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:28
                Szkoda, a na którym miejscu jest Małopolska , 6 ?
                • shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:35
                  Dokładnie Ci tego nie powiem, ale gdzieś w środku tabeli. Pierwsze miejsca
                  napisałem już wcześniej. Teraz napisze o ostatnich. Świętokrzyskie,
                  Podkaprackie i Lubelskie. Z tym, że różnice między nimi są minimalne.
                  • malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:37
                    Nie będziesz miał tej Rzeczpospolitej jutro, by przy[pomnieć sobie tytuł
                    artukułu. A tak ogólnie to dotyczył on różnic regionalnych w Polsce?
                    • shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:38
                      Czego się nie robi dla Kolegi z Krakowa :-) Oto link:
                      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_020206/ekonomia/ekonomia_a_9.html
                      • malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:42
                        Wielkie dzięki.
                        Jak wiesz, takie badanie są niemiarodajne, do np. wysoką średnią Mazowieckie
                        zawdzęcza Warszawie. A np, taki Radom biedniejszy jest od Kielc.
                        • shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:45
                          Wiem, ale też na województwo patrzy się przez pryzmat stolicy. Bogata stolica
                          przyciąga inwestorów. W końcu zaczynają lokować swoje inwestycje i w innych
                          miastach. Biedna stolica, to biedny cały region :-(
                          • malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:48
                            Najgorsze, że tem podział to odzwierciedlenie polityki, a nie ekonomii i
                            tradycji regionalnych :(
                            Np. taki oscypek -wiesz, że i Śląsk chce go wytwarzać w całym województwie,
                            wszystko przez małopolską Żywiecczyznę. Przecież to paranoja.
                      • malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:45
                        Zresztą piszą to w tym artykule, króry pobieżnie przeczytałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka