malopolanin 06.02.02, 15:03 Dużo się narzeka na władzę. ale co by nie mówić, pomimo korupcji, która jest nie do uniknięcia, samorządy lokalne ( gminne ,powiatowe) bardziej dbają o swój teren, niż gsy pieniądze rozdziela bezpośrednio Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:19 To nie ulega wątpliwości. W końcu ci ludzie są z tych miast i powiatów. Wiedzą co jest najbardzie potrzebne mieszkańcom. Czytałem dziś ciekawy artykuł w "Rzepie" o naszym wstąpieniu do UE. Główny nacisk ma zostać położony na rozwój właśnie małych ośrodków. Może to jest jakaś szansa dla takich miast jak Jasło. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:20 Tak , jak najbardziej, Tylko najpierw trzeba stworzyć silne regiony, a nie 16 potworków. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:23 Był też ranking tych potworków. Oczywiście najlepiej rozwinięte jest Mazowsze, potem Wielkopolska i Śląsk. Podkarpacie zajmuje zaszczytne przedostatnie miejsce. Autor artykułu sugerował, że poprawa sytuacji w naszym województwie mogłaby nastąpić gdyby Rzeszów miał co najmniej 400 tys. mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:25 Dzisiaj to pisali ? A możesz mi podać link lub tytuł artykułu ? Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:26 Czytałem w wersji drukowanej, więc linku Ci nie podam. Nie pamiętam też tytułu :-( Wiem tylko, że było to na zielonych stronach. Może znajdziesz w internetowym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:28 Szkoda, a na którym miejscu jest Małopolska , 6 ? Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:35 Dokładnie Ci tego nie powiem, ale gdzieś w środku tabeli. Pierwsze miejsca napisałem już wcześniej. Teraz napisze o ostatnich. Świętokrzyskie, Podkaprackie i Lubelskie. Z tym, że różnice między nimi są minimalne. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:37 Nie będziesz miał tej Rzeczpospolitej jutro, by przy[pomnieć sobie tytuł artukułu. A tak ogólnie to dotyczył on różnic regionalnych w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:38 Czego się nie robi dla Kolegi z Krakowa :-) Oto link: www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_020206/ekonomia/ekonomia_a_9.html Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:42 Wielkie dzięki. Jak wiesz, takie badanie są niemiarodajne, do np. wysoką średnią Mazowieckie zawdzęcza Warszawie. A np, taki Radom biedniejszy jest od Kielc. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Samorządy 06.02.02, 20:45 Wiem, ale też na województwo patrzy się przez pryzmat stolicy. Bogata stolica przyciąga inwestorów. W końcu zaczynają lokować swoje inwestycje i w innych miastach. Biedna stolica, to biedny cały region :-( Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:48 Najgorsze, że tem podział to odzwierciedlenie polityki, a nie ekonomii i tradycji regionalnych :( Np. taki oscypek -wiesz, że i Śląsk chce go wytwarzać w całym województwie, wszystko przez małopolską Żywiecczyznę. Przecież to paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Samorządy 06.02.02, 20:45 Zresztą piszą to w tym artykule, króry pobieżnie przeczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś