Dodaj do ulubionych

Temat typowo miejski - zdjęcia... =]

24.03.05, 12:29
Hmm... może przyda się taki wątek. Będę tu zamieszczał jakieś ciekawe zdjęcia
jak uda mi się zrobić na mieście - obrazujące to, co aktualnie się dzieje u
nas. Na początek może "pomarańczowi" na drogach:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/szopena.jpg

Sorry, ale jakość wyjątkowo kiepska. Nie tylko dlatego, że telefonem, ale
chyba ruszyłem ręką i tak wyszło :/

Nom ale wczoraj Panowie naprawiali GIGANTYCZNE dziury na Czackiego, a dzisiaj
zajęli się Szopena i obwodnicą (Kraszewskiego chyba to się nazywa). Ciekawie
wyglądało bo obwodnicę zablokowali zaraz za skrzyżowaniem z Szopena. I te
tiry, które dojechały do Szopena nie bardzo wiedziały co zrobić, bo tam
ciężko skręcić. Szczególnie jak parkują z boku. I się tak przeciskają,
chodnikami, po krawężnikach, skręcają na szopena i na główną...

Szkoda tylko, że naprawiają te duże dziury. Bo np. na Czackiego to się w
ogóle nie da jechać. Popękane, wielkie koleiny, pełno małych dziurek. Chodnik
nie lepszy...
Obserwuj wątek
    • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 24.03.05, 12:42
      super pomysl ale gdzie moj zespol dworski?
      • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 24.03.05, 12:48
        Tak bardzo go chcesz? :> To będzie wieczorem =]
        • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 24.03.05, 12:52
          bardzo bardzo - ale nie w ciemnosciach, wole w swietle dziennym.

P.S. moze ktos z forumowiczow ma jakies blizsze informacje o tym zespole
          dworskim z 1730r?
          • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 24.03.05, 15:28
            www.tvn.tivi.pl/jaslo/nieglowice.jpg
            No masz :) Zrobiłem jeszcze jedno z boku, ale właśnie się wysyła do PC =]
            Ciężko tam się dostać, bo budynek z daleka otoczony jest płotami, gruzami,
            błotem itd.
            • 0kowita Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 24.03.05, 17:04
              I mnie się pomysł ze zdjęciami bardzo spodobał.... skoro masz taką możliwość
              dawaj jak najwięcej.
            • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 01:03
              dzieki stokrotne dzielny fotografie ktory sforsuje najwyzsze ploty i przedrze
              sie przez najwieksze krzaki aby spelnic swa misje.

P.S. Nie dalo sie troche blizej?? ;-))
              • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 10:18
                No właśnie, jak już pisałem, nie dało się bliżej, bo najpierw jest błoto, potem
                góra gruzu, a za nią taki prowizoryczny płot i jakieś psy. Wolałem się tam nie
                pchać :>. A z boku nie wygląda to jak pałacyk, tylko jak kamienica, więc
                musiałem z przodu robić =]
                • georghe Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 10:23
                  Obserwator, jakim telefonem to pstrykasz ?
                  Pytam bo jak na tego typu aparat to całkiem do przyjęcia te fotki.
                  • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 14:08
                    Siemens CX65

Jak masz zmieniać telefon, to ten wg mnie jest najlepszy (oczywiście jeśli
                    wieźniemy pod uwagę cenę). Niewielki, elegancki (w rzeczywistości wygląda
                    lepiej niż na zdjęciach). I poza standarowymi bajerami dostępnymi wszędzie może
                    zrobić około 150 zdjęć (lub więcej ale gorszej jakości), nagrywać filmy, 3-
                    godzinny dyktafon itd.

Odradzam Nokie, które jeśli idzie o aparaty i kolorowe wyświetlacze to poniosły
                    klęskę... A dawniej były najlepsze =]

communications.siemens.com/cds/frontdoor/0,2241,pl_pl_0_24605_rArNrNrNrN,00.html
                    • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 14:10
                      ladny
                      • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 15:22
                        Wracając do tematu tego dworku w Niegłowicach, to jeszcze jedna fota. Tym razem
                        z bliska, ale robiona z boku:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/dworek.jpg
                        • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 15:25
                          wow! dzieki. ladny budynek - szkoda oj szkoda
                          • kitek23 Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 17:46
                            Panowie! A pytaliście o zgodę na robienie zdjęć i ich upublicznienie w
                            internecie właściciela Hrabiego?
                            Przeciez to jest jawne naruszenie prywatności, a to jest chamstwo w dodatku
                            karalne z k.c.
                            • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 20:31
                              www.tvn.tivi.pl/jaslo/stacja.jpg
                              Stacja PKP, dzisiaj, około godziny 16:00.

A ja się zastanawiam co powie Okowita, gdy za kilka dni wygrzebię ten wątek
                              żeby podać linka do kolejnej fotki :>
                              • 0kowita Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 20:53
                                Okowita nic nie powie.
                                Jeśli przejąłes się tym co napisałam do Adasia to wyjaśniam, że Adaś wygrzebuje
                                wątki sprzed roku i to tylko po to by mi podnieść ciśnienie.... ale nie ze
                                złości, to taki szczególny objaw sympatii jest....hmmm.
                                • 0kowita Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 26.03.05, 06:10
                                  Aaaaaaaaa i zapomniałam Ci jeszcze napisać abyś się nie przejmował uwagami, że
                                  zrobiłeś coś karalnego. Tak się składa, że swego czasu zmuszona byłam
                                  przeczytać przepisy o fotografowaniu i publikowaniu... coś tam wiem. Uważać
                                  tylko trzeba z fotografowaniem ludzi bo są tam pewne myki i haczyki ale budynki
                                  (o ile oczywiście nie sa one jakieś ważne strategicznie).... śmiało !!!
                                  Wklejaj a bedzie to najatrakcyjniejszy watek tego forum.

• inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 26.03.05, 09:50
                                    A jak to jest z tymi ludźmi? Z tego co pamiętam (ale nie wiem czy dobrze) to
                                    chyba można fotografować dużą grupę osób (np. peron pełen oczekujących albo
                                    jakaś demonstrację), a nie można jednej, dwóch osób lub tłumu, z którego jedna
                                    osoba się wyraźnie wyróżnia, bo jest na pierwszym planie... Tak? :> Czy inaczej
                                    to było? :>
                                    • pipka222 Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 26.03.05, 12:08
                                      Podpowiem ci że wszystko mozna fotografować, tylko czy to jest etycznie i w
                                      porządku pokazywac publicznie czyjąś rozwalająca sie ruderę bez jego zgody?
                                      Czy tobie było by przyjemnie gdybyś np.zobaczył swój rodzinny dom w takim
                                      stanie pokazany w internecie? Zastanów się zanim zrobisz kolejne zdjęcie
                                      kolego!
                                      • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 26.03.05, 12:18
                                        www.ejaslo.pl/galeria/galeria.php
                                        tu jest zdjecie kamienicy w rynku - nie ma napisane czy wlasciciel sie zgodzil
                                        na fotografowanie, chyba ze pokazywanie ladnych domkow jest etyczne i w
                                        porzadku. to samo z domem na Asnyka 5 w www.gcnowiny.pl
                                        gdyby Inny pokazywal zdjecie z komentarzem "oto zrujnowany dom p.XYZ, ktory nie
                                        ma pieniedzy na remont bo je przepija " rozumiem ze pan XYZ moglby sie poczuc
                                        nieswojo. Rob kolego wiecej zdjec!
                                        • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 26.03.05, 12:35
                                          Pipka, trudno żeby dworek który ma ponad 200 lat i przetrwał dwie wojny nie
                                          było zrujnowany. I nie ma co mieszać etyki z kwestiami prawnymi.
                                          • pipka222 Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 26.03.05, 15:17
                                            Trochę masz racji, ale wiesz.. zapytała bym jednak właściciela o zgodę. To tak
                                            bardziej przyzwoicie. Przecież może jakaś rodzina jego zobaczyć to i jaki
                                            obciach? Ale rób po uważaniu.
                                    • 0kowita Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 26.03.05, 13:49
                                      inny.obserwator napisał:

> A jak to jest z tymi ludźmi?

Stosowny przepis Prawa autorskiego mówi (tu kopiuję):
                                      Rozdział 10
                                      Ochrona wizerunku, adresata korespondencji i tajemnicy źródeł informacji

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim
                                      przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane,
                                      jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
                                      przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
                                      zawodowych,

2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie,
                                      krajobraz, publiczna impreza.

Tyle mówi przepis ale mam w bliskim otoczeniu kogoś kto żyje z tej roboty i
                                      czasem słyszę jakie niespodzianki może przynieść życie. Np. rozpowszechniona
                                      jako element krajobrazu para okazuje się być rozpoznawalnym prezesem czegośtam
                                      z kochanką i......... afera, proces o naruszenie prywatności, naruszenie
                                      ochrony wizerunku. Dlatego jeśli chodzi o ludzi należy być bardzo ostrożnym.

PS. Widzę, że ktoś tu Ci chyba bardzo zazdrości. Nie przejmuj się. Ludzie
                                      kreatywni zawsze mają swoich zazdrośników i zawsze mają pod górkę...tak to już
                                      jest.
                                      • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 26.03.05, 23:19
                                        www.tvn.tivi.pl/jaslo/zachod.jpg
                                        Sobota wielkanocna. Zachód słońca i moje ulubione... tory. Tym razem na
                                        przejściu na Floriańskiej (chyba). Nie wiem jaka to ulica, w każdym razie koło
                                        huty szkła, gdzie się dawniej jechało na Sobniów. Fotka ze specjalną dedykcją
                                        dla... hmm... dla monhen, bo lubi moje zdjęcia =]
                                        • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 27.03.05, 01:42
                                          yum yum.
                                          sliczne kilmaty jasielskie.
                                          dawaj jeszcze.
                                          dziex.
                                          • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 27.03.05, 10:15
                                            Informacja dla tych, którzy klikają w link i im się nic nie otwiera: jakaś
                                            konserwacja serwerów jest i przez kilka godzin nie działa, ale wieczorem
                                            powinno już być =]
                                            • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 30.03.05, 03:53
                                              dalej server nie dziala? poprosze o fotograficzny update
                                              • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 30.03.05, 17:55
                                                Przecież działa już od dawna:
                                                www.tvn.tivi.pl/jaslo/zachod.jpg
                                                • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 31.03.05, 12:30
                                                  a co dzisiaj widac w Jasle, Inny?
                                                  • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 31.03.05, 12:42
                                                    Dzisiaj? Nie wiem... A na co masz ochotę?

Za to w dzisiejszych gazetach coś o nadajniku:
                                                    www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050331/JASLO/50330001#
                                                  • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 31.03.05, 14:30
                                                    hmm, nie wiem, moze jakies impresje o zwiastunach wiosny?
                                                  • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 31.03.05, 14:32
                                                    Gdybym miał porządny aparat cyfrowy to jasne... :)

Ale telefonem się nie da =]
                                                  • monhen Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 31.03.05, 16:37
                                                    eh, mi sie podoba nawet telefonem
                                                  • inny.obserwator POŻAR NA TORACH =] 02.04.05, 16:37
                                                    Dość ciekawa sytuacja miała miejsce 15 minut na torach pomiędzy dworcem PKP w
                                                    Jaśle, a przejazdem kolejowym na drodze na Żółków. Ktoś (chyba) podpalił trawę
                                                    przy torach na długości około około 100 metrów. W pewnym momencie był taki dym
                                                    z tego, że nic na drodze nie było widać.

Na miejsce przyjechała taka niewielka jednostka straży pożarnej. Już ją na
                                                    Mickiewicza zacząłem gonić, żeby wiedzieć gdzie jedzie :).

Poniżej fota:
                                                    tvn.tivi.pl/jaslo/pozar.jpg
                                                    Szczególnie niewyraźna, bo pod słońce robiona, ale to takie białe to spalona
                                                    trawa. Po drugiej stronie, po prawej widać ten wóz strażacki, a przed nim
                                                    policyjny radiowóz.

W pewnym momencie zrobiło się pozornie groźnie, bo gdy jeszcze bardzo paliła
                                                    się trawa, to ze strony Rafinerii nadjechał pociąg z cysternami. Strażacy coś
                                                    tam zaczęli krzyczeć, żeby zatrzymać ten pociąg i żeby nie przejeżdżał, no ale
                                                    do maszynisty to nie dotarło i przejechał. Nic się nie stało, bo ten ogień na
                                                    torach był niewielki w sumie...
                                                  • monhen Re: POŻAR NA TORACH =] 02.04.05, 16:53
                                                    super reportaz. no i do tego dramat.
                                                  • inny.obserwator Re: POŻAR NA TORACH =] 02.04.05, 16:54
                                                    Nie, nie... gdybym chciał z tego zrobić dramatyczny reportaż to inaczej by to
                                                    było :) Może później z ciekawości spróbuję :)
                                                  • monhen "O wlos od tragedii" moja wersja 03.04.05, 02:53
                                                    Strazacy bohatersko uratowali wczoraj Jaslo od tragicznej w skutkach eksplozji
                                                    kiedy pociag z cysternami wjechal w sam srodek pozaru wzdluz torow przy ulicy
                                                    Ogniowej.

"Machalismy rekami i krzyczelismy w nadziei ze maszynista nas zauwazy i
                                                    zatrzyma pociag ale sie nie udalo. Bylo za pozno by zrobic cokolwiek innego " -
                                                    powiedzial major Stanislaw Jasielski ktory kierowal cala akcja. "Na szczescie
                                                    pociag przejechal bardzo szybko a pozar nie byl duzy. Wiatr tez nam sprzyjal".

Policja wezwana na miejsce zajscia stara sie ustalic kto spodowowal
                                                    pozar. "Nieopowiedzialni obywatele palac trawe na wiosne narazaja siebie i
                                                    innych na niebezpieczenstwo a miasto na straty" powiedzial policjant Jozef
                                                    Podkarpacki. "Ten problem powtarza sie co roku i jest to tylko lut szczescia ze
                                                    do tej pory nikomu nic sie nie stalo. W zwiazku z powaga tego ostatniego
                                                    incydentu mamy zamiar poprosic wladze miejskie o wprowadzenie nowych,
                                                    ostrzejszych ograniczen."
                                                    Burmistrz Jasla poproszony przez nas o komentarz powiedzial ze musi wstrzymac
                                                    sie z wyrazeniem swego zdania do momentu kiedy dokladnie zapozna sie ze
                                                    szczegolami zdarzenia.
                                                  • inny.obserwator Re: "O wlos od tragedii" moja wersja 03.04.05, 03:01
                                                    Nom, bardzo ładnie, ale czemu Ty jeszcze nie śpisz? :)

Hmm... pewnie tak jak wszyscy oglądasz TVN24...
                                                  • monhen Re: "O wlos od tragedii" moja wersja 03.04.05, 04:07
                                                    bo czekam na Twoja wersje ;-))
                                                  • inny.obserwator Re: "O wlos od tragedii" moja wersja 03.04.05, 13:45
                                                    Twoja jest bardzo dobra i nie wymyślę niczego lepszego :)
                                                  • monhen Re: "O wlos od tragedii" moja wersja 03.04.05, 14:16
                                                    dziex. Twoj reporting tez. prosze o wiecej.
                                                  • inny.obserwator UL. JANA PAWŁA II - ZNICZE 10.04.05, 01:09
                                                    www.tvn.tivi.pl/jaslo/znicze.jpg
                                                    Z dedykacją dla Okowity tym razem, która bardzo chciała :)
                                                  • 0kowita Re: UL. JANA PAWŁA II - ZNICZE 10.04.05, 05:55
                                                    Wielkie dzięki Piękny to widok.... szczególnie wieczorem.
                                                  • jasielskieulice Re: UL. JANA PAWŁA II - ZNICZE 10.04.05, 09:41
                                                    "Aleja ludzkiej solidarności" - ulica Jana Pawła II:
                                                    www.ejaslo.pl/index.php?subaction=showfull&id=1112961153&archive=&start_from=&ucat=3&
                                                  • inny.obserwator Re: UL. JANA PAWŁA II - ZNICZE 10.04.05, 12:06
                                                    Jak się nie obrazisz, to dobra rada od doświadczonego webmastera:

Jeżeli zdjęcia zamieszczasz na stronie o szerokości 600 px, to niech samo
                                                    zdjęcie wrzucane na serwer nie ma 1280 px - bo się ładuje trzy razy dłużej. Nie
                                                    lepiej pomniejszyć do takiego rozmiaru jaki jest na stronie za pomocą programu
                                                    graficznego, a nie za pomocną HTMLa? Mi to w sumie obojętne, bo mam najszybszą
                                                    neostradę, ale jak ktoś ma net osiedlowy to kilka minut musi poczekać :) I to
                                                    samo tyczy się pozostałych galerii jak i zdjęcia w stopce redakcyjnej :)
                                                  • jasielskieulice Re: UL. JANA PAWŁA II - ZNICZE 12.04.05, 20:38
                                                    OK, dzięki za przydatne informacje, przydadzą się.
                                                  • inny.obserwator ROZBITA SZYBA 13.04.05, 23:28
                                                    Dziś kolejne zdjęcie albo raczej kolejna "sensacja". Rozbita szyba =]
                                                    Zauważyłem przejeżdżając przypadkie, więc nie wiem co tam się stało, ale można
                                                    się domyślać:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/szyba.jpg
                                                    Tak trochę pod kątem, żeby było ciekawiej. Poza tym musiałem robić trzy razy,
                                                    bo za pierwszymi dwoma odbijałem się w szybie =]
                                                  • inny.obserwator Re: ROZBITA SZYBA 15.04.05, 18:15
                                                    Jak nikogo to nie interesuje, to może ktoś wie, co wczoraj działo się na
                                                    mieście, tak pomiędzy 1:00 a 2:00 w nocy? :> Bo wszędzie pełno policji i to
                                                    tak "szybko jeżdżącej" tymi dużymi transporterami, a dwa razy widziałem
                                                    policyjne polonezy i policjantów kręcocych się w pobliżu.

Cały czwartek mnie nie było i tak około 1:30 ze znajomymi wracaliśmy przez
                                                    miasto i się wszyscy zastanawiali o co chodzi...
    • jasielskieulice Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 25.03.05, 14:08
      Polecam zdjęcia Jasła na stronie www.ejaslo.pl/galeria/galeria.php .
    • inny.obserwator MIEJSCE ZBIORCZE =] 16.04.05, 18:00
      Trochę się to wszystko gubi w wątku, więc powstało takie COŚ:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/
      Co jakiś czas będę dodawał fotki do tematu i do tej podstrony, żeby łatwiej
      było znaleźć. To COŚ testowałem tylko na swoim PC, nie wiem jak to wygląda na
      innych przeglądarkach i innych systemach. Jak będzie coś źle, to napiszcie :)
      Zrobiłem miniaturki i po kliknięciu - fotki w pop up'ach [ouimet, cicho!:) ],
      więc nie powinno się długo ładować :)
      • 0kowita Re: MIEJSCE ZBIORCZE =] 17.04.05, 08:54
        Zdjęcia rób i wklejaj.....o to proszę.
        A tym, że czasem nikt nie odpowie się nie przejmuj.
        Zobacz...Bartek wkleja linki do swoich stron i nie martwi go, że nie
        odpowiadamy.

hmmmmm........a kiedy ja zbojkotowałam Twoje posty ?
        • inny.obserwator Re: MIEJSCE ZBIORCZE =] 17.04.05, 21:01
          A nie zbojkotowałaś? :>
          • 0kowita Re: MIEJSCE ZBIORCZE =] 18.04.05, 08:35
            Rany Boskie ! Nie wiem o co chodzi:(
            Kiedyś zwróciłeś się do mnie a ja Ci nie odpowiedziałam ???????????
            W którym wątku ?????????
            • inny.obserwator Re: MIEJSCE ZBIORCZE =] 18.04.05, 17:01
              Nie raz i nie dwa =] (ostatnio...)

Ale nieważne i już się nie denerwuj :)
              • 0kowita Re: MIEJSCE ZBIORCZE =] 19.04.05, 07:06
                ....aaaa co bym się tam denerwować miała..
                Jak nieważne to nieważne.

PS.Ty w tym roku maturę zdajesz ?
                • inny.obserwator Re: MIEJSCE ZBIORCZE =] 19.04.05, 07:34
                  Za rok... na szczęście :)
      • nait Re: MIEJSCE ZBIORCZE =] 20.04.05, 22:19
        Pomysł fajny. Mam nadzieje, że dalej będziesz zamieszczał zdjęcia.
        Jeśli chodzi o galerie to wygląda ok. Zdjęcia jak na robione telefonem (do czego
        to doszło - telefon i zdjęcia ;)) wporządku. Osobiście niezbyt odpowiadają mi
        pop-up'y, bo przeglądarka zamyka je traktując jak reklame. Byłoby fajnie jakbyś
        zdjęcia ułożył chronologicznie, no i dodając link tutaj dodaj również do galerii
        (brakuje chociażby tego dworca nocą).

Pozdrawiam
    • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 20.04.05, 14:41
      W nocy jednak nie da się robić zdjęć telefonem:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/noc.jpg
      Domyślacie się co to jest? :>
      • kropunia Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 20.04.05, 16:47
        czyzby to byl dworzec??? 10 pkt dla mnie:)))
        • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 20.04.05, 19:20
          Tak =]
          • inny.obserwator DO NAIT 20.04.05, 23:40
            Jeśli chodzi o pop up'y to wydaje mi się, że są lepsze bo przed otworzeniem
            zdjęcia widać miniaturkę i wiadomo, co się chce oglądać. Niektórym mogłoby się
            nie chcieć przeglądać wszystkich linków, bo może część fotek ich nie
            interesuje :)

Co do przeglądarki: jeśli używasz IE 6.0 z dodatkiem SP2 to tam jest taka
            opcja, że można dodać strony, którym przeglądarka będzie zezwalała na
            wyświetlanie pop up'ów. Hmmm... a zdjęcie dworca... nie miałem czasu
            przedtem :) Za chwilę dodam do galerii :)

I miło, że ktoś coś napisał wreszcie na temat zdjęć =]
            • nait Re: DO NAIT 21.04.05, 00:20
              Wspominając o pop-up'ach nie przeszło mi nawet przez myśl, żeby usuwać
              miniaturki. Małe obrazki po kliknięciu których pokazują się zdjęcia duże są
              dobre. Duże niepotrzebnie wydłużałyby czas ładowania strony, a na małych z kolei
              nie widać szczegółów. Łatwo wybrać nieoglądane jeszcze czy interesujące zdjęcia
              korzystając z miniaturek właśnie. Myślałem raczej o zwykłym nowym oknie z
              obrazkiem, zwykłe 'href=obrazek.jpg target=_blank'.

Jeśli chodzi o przeglądarke to korzystam z FireFox i IE z nakładką Maxthon. IE
              wogóle przestało wykonywać javascript, ale za to w FireFox idzie ustawić wyjątki
              i działa prawie bezbłędnie - dziwny rozmiar pop-up'a jest (mniej więcej o 1/3 za
              wąski) i nie da rady go powiększyć (przewinąć tylko). Nie wiem czy to wina
              skryptu czy samej przeglądarki, nie mam możliwości sprawdzić tego teraz.

Czasem zdarza mi się występować w roli krytyka witryn ;)
              Widze, że wstawiłeś dworzec :) Może jeszcze posortujesz zdjęcia wg dat? Rosnąco
              lub malejąco, bez różnicy.

Pozdrawiam
              • inny.obserwator Re: DO NAIT 21.04.05, 00:34
                Hmm... wielkość pop up'a jest automatycznie dostosowywana do wielkości zdjęcia
                (taki skrypt) - nie wiedziałem, że na Firefoxie będzie źle. A pytałem kilka dni
                temu na forum jak to u innych wygląda i nikt mi nie odpowiedział, więc
                myślałem, że dobrze :)

Jeśli chodzi o sortowanie, to może kiedyś - przy okazji. Poukładane jest w
                miarę przyzwoicie. Na razie dwie kategorie. Jak zdjęć będzie więcej, to pomyślę
                o innym układzie.

A Ty prowadzisz jakąś stronę? :>
                • nait Re: DO NAIT 21.04.05, 00:56
                  FireFox czasem dziwnie interpretuje javascript, więc to pewnie jego wina.
                  Większość używa IE, więc nie mają/mieli problemów. Wcześniej nie zgłaszałem nic,
                  bo dopiero dziś przeczytałem ten temat.

Aktualnie nie prowadze żadnej strony (choć właściwie tak, ale z braku czasu jest
                  'under construction' od paru miesięcy, wiec...).
                  Pomagałem przy kilku większych stronach, kilka zrobiłem samodzielnie w ramach
                  zaliczeń lub dla własnej satysfakcji. Ogólnie mówiąc orientuje się w temacie
                  tworzenia stron - koniec autoreklamy :D
    • inny.obserwator TAKIE COŚ FAJNE 23.04.05, 16:02
      Wiem, wiem... Zdjęcia w nocy w ogóle nie wychodzą, ale jak to zobaczyłem, to
      nie mogłem się powstrzymać ;D

www.tvn.tivi.pl/jaslo/autko.jpg
      • kropunia Re: TAKIE COŚ FAJNE 23.04.05, 17:21
        no naprawde bardzo to fajne :] tylko co to ??? :D
        • inny.obserwator Re: TAKIE COŚ FAJNE 23.04.05, 17:30
          W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć jak się na to mówi ;D

Ale to jest takie fajne duże, grube, pomarańczowe, jeździ tylko w nocy i ma
          pełno fajnych światełek ;D
          • kropunia Re: TAKIE COŚ FAJNE 23.04.05, 17:48
            no to faktycznie mi wytlumaczyles:D
            • inny.obserwator Re: TAKIE COŚ FAJNE 23.04.05, 17:56
              ouimet będzie wiedział co to jest =]
    • kefrik Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 24.04.05, 13:24
      witam, tez mam cx65
      co do dworku to moze poszukaj w "studiach z dziejow jasła i regionu
      jaslielskiego" wyd 1964 tam jest duuzo informacji
    • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 27.04.05, 17:43
      A więc:

1. Zaktualizowana została strona: www.tvn.tivi.pl/jaslo/ - dodałem m.in.
      zdjecie zrobione dzisiaj (o czym poniżej) i tą śmieciarę do sprzątania ulic w
      nocy, której nie potrafimy nazwać =] Fotka pomarańczowej śmieciary zrobiona
      została przed sądem.

2. A dzisiaj zrobiłem coś takiego: www.tvn.tivi.pl/jaslo/plac.jpg Widok
      sami wiecie skąd =]
    • inny.obserwator SZPITAL 30.04.05, 20:43
      Szpital, 30 kwietnia 2005, godzina 17:00:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/szpital.jpg
      P.S. Jak wyjeżdżałem ze szpitala to Lwowską jechała "satelitarna jedynka" RMFu.
      Z pewnością do Sanoka. Dwie godziny później mp3 z relacją reportera RMF z nad
      Sanu było już na stronach radia. Okowita powie, że się podniecam, a ja znów
      powiem, że światowe standardy. Przyjechali, natychmiast nagrali i wysłali do
      Krakowa =]
    • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 02.05.05, 16:35
      Dziś:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/pociag.jpg
      www.tvn.tivi.pl/jaslo
      ...
    • inny.obserwator PARK 03.05.05, 13:20
      Dosłownie sprzed 10 minut, trzeciomajowe uroczystości:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/park.jpg
    • inny.obserwator SKWER NA STASZICA 08.05.05, 11:53
      www.tvn.tivi.pl/jaslo/pomnik.jpg
      www.tvn.tivi.pl/jaslo/
    • inny.obserwator Do Cuskiego 08.05.05, 19:37
      A tak przy okazji, jeśli już o pomnikach mowa, to mógłbyś zmobilizować polonię
      aby się zrzucili na jakiś kolejny skwer w Jaśle :)

Kilka miesięcy temu czytałem we "Wprost" o pomyślę Polaków mieszkających w USA,
      którzy pochodzą z Tarnowa, żeby tam na jakiejś górze zbudować krzyż im. Jana
      Pawła II. Krzyż wysokosći wieży w Łagiewnikach, żeby na niego wyjeżdżać i
      patrzyć sobie z niego ;]

Cuski, fantazji Ci brakuje =]
      • cuski Re: Do obserwatora 08.05.05, 19:39
        Tesknisz za mna, ze tak o mnie wspominasz ?
        • inny.obserwator Re: Do obserwatora 08.05.05, 19:40
          Tak, a Ty za mną nie? =]
          • cuski Re: Do obserwatora 08.05.05, 19:44
            Musze Cie zmartwic - lepiej sie przyzwyczajaj do tego - moja aktywnosc na tym
            forum po malutku przygasa.
            • inny.obserwator Re: Do obserwatora 08.05.05, 20:20
              Dlaczego?

Myślisz, że aktywność harnasiego i kostuchy też przygasa?
              • cuski Re: Do obserwatora 08.05.05, 20:28
                Najlepiej zapytaj Harnasiego i Kostuche !
                • inny.obserwator Re: Do obserwatora 08.05.05, 20:40
                  No to niektórzy się ucieszą :>
    • inny.obserwator WYPADEK NA SZOPENA 10.05.05, 21:56
      www.tvn.tivi.pl/jaslo/wypadek.jpg
      Dziś, około 15:30 (gdy największy ruch) doszło do wypadku na skrzyżowaniu
      Szopena - Kraszewskiego. Przyjechała policja (co widać na zdjęciu) i m.in.
      kierowała ruhcem. Chwilę później także straż, bo coś tam się wylało, ale nie
      wiem co...

Ciężko się robi zdjęcia w takich sytuacjach, bo policja tego nie lubi i każą
      się odsunąć, do okoła pełno ludzi, gapiów i głupio wyjąć z kieszeni telefon i
      robić zdjęcia... dlatego też nie widać rozwalonego samochodu...
    • inny.obserwator ZMIENIANIE ŻARÓWKI 20.05.05, 16:31
      Dziś, około 12:00, pod JDKiem, panownie zmieniali żarówkę:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/latarnia.jpg
      Trochę złe kadrowanie, bo było dużo ludzi na schodach i głupio było tak
      wyciągać telefon i robić fotkę dźwigu ;D

Napiszcie coś w tym wątku, bo to przypomina monolog wewnętrzny...
      • 0kowita Re: ZMIENIANIE ŻARÓWKI 20.05.05, 16:37
        Żaden monolog. Wszystko czytam i ogladam. Z każdego zdjecia się cieszę.
        Mówiłam Ci kiedyś ..... popatrz na wątki Bartka.
        Prawie nigdy nikt tam się nie dopisuje ale on wie, że czytamy.
        Ja go bardzo podziwiam.... za pasję. Pisalam mu to ale nie będę się powtarzac
        za każdym razem. Bierz to tak samo i tak trzymaj.
        • inny.obserwator Re: ZMIENIANIE ŻARÓWKI 20.05.05, 16:40
          Może zrobię Ci później jakąś fotkę na mosirze żebyś zobaczyła scenę chociaż,
          jeśli nie idziesz :)

Ale to muszę przed zmrokiem, więc nie będzie wielu ludzi na zdjęciu :>
          • 0kowita Re: ZMIENIANIE ŻARÓWKI 20.05.05, 16:42
            OKI czekam na dalsze zdjęcia..... zasypuj !!!!!!!!
            • inny.obserwator Re: ZMIENIANIE ŻARÓWKI 20.05.05, 23:12
              nom wiec wrocilem z tego juwanelia. zrobilem jakies fotki ale nawet nie wiem
              jakie bo nie wiem tez gdzie mam telefon i w ogole tam wszyscy byli pijani i
              wszyscy zygali po zejsciu z tej karuuzeli. kukiz sredniofajny, takie dwa
              policjańci stali przy wejsciu i nie pozwalaly wnosic puszek z piwem itp. w ogle
              to jutro napisze cos wiecej, bo mi sie spac chce.
              • ouimet Trzymam kciuki za Innego.... 21.05.05, 01:02
                • ouimet Re: Trzymam kciuki za Innego.... 21.05.05, 01:04
                  aby Mu w nocy chodzace koty nie tuptaly...znam ten halas!
                  • arcio71 Re: Trzymam kciuki za Innego.... 21.05.05, 02:48
                    A mi sie Piersi podobały-zagrali stare kawałki ktore kiedyś słuchałem.Tylko z
                    nagłosnienie było do bani !
              • kropunia Re: ZMIENIANIE ŻARÓWKI 21.05.05, 01:49
                a mi tam sie Kukiz podobal, moze dlatego ze to lata mojej niedawnej mlodosci:D, nie przypad mi do gustu oddzial:( ale to juz odlegle lata - nie znam "piosenek" do konca:( a szkoda bo kapela fajna sie wydaje
                • inny.obserwator Re: ZMIENIANIE ŻARÓWKI 21.05.05, 09:45
                  Do dziś mi niedobrze po tych karuzelach i tych niekaruzelach =] Faaajnie było,
                  w ogóle to na początku byliśmy w Vivie i nie było takiego tłoku jak zawsze -
                  tak fajnie, przyjemnie. Za to kilkadziesiąt metrów dalej do tego sklepu
                  olbrzymia kolejka wystająca aż kilka metrów na ulicę :)

I ze strony organizacyjne to w porządku przygotowali. Jak jakaś dziewczyna obok
                  nas zasłabła to momentalnie było przy niej pięciu pracowników
                  ochrony/policjantów, za chwilę nosze i ją zabrali na bok. Tylko z toalet nikomu
                  nie chciało się korzystać :)
                  • harnasi Re: ZMIENIANIE ŻARÓWKI 21.05.05, 10:11
                    KUKIZ Super ale dał popalic tekstami O SLD + ZCHN ehheheheh super kukiz na
                    Prezydenta !!!
                    • inny.obserwator Re: ZMIENIANIE ŻARÓWKI 21.05.05, 17:14
                      Harnasi, a na tej karuzeli po prawej stronie byłeś? :)))
    • inny.obserwator MAŁY PTASZEK 22.05.05, 17:53
      Zdjęć z Juwenaliów nie będzie, bo jakieś dziwne wyszły =]

Za to dziś coś szczególnego, mały ptaszek, który wypadł z gniazda i nie potrafi
      latać, widać dokładnie główkę, skrzydełka...:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/ptaszek.jpg
      Hmm... pewnie to ostatnie godziny jego życia :>
      • adas49 Re: MAŁY PTASZEK 22.05.05, 18:02
        Nie denerwuj mnie nawet.
        Zamiast pomoc ptaszkowi, to go kurna chata jeszcze fotografujesz i pokazujesz
        wszyskim. Po kiego grzyba? Masz zamiar zostac kolejna dziennikarska "hiena" i
        to sa cwiczenia z natury?

• inny.obserwator Re: MAŁY PTASZEK 22.05.05, 18:39
          Jemu się nie da pomóc - prawa natury :>

A fotografować można. Za Twoich czasów na biologii to się chyba żabę kroiło,
          nieprawdaż?
          • adas49 Re: MAŁY PTASZEK 22.05.05, 18:48
            inny.obserwator napisał:
            > A fotografować można. Za Twoich czasów na biologii to się chyba żabę kroiło,
            > nieprawdaż?

Za moich czasow zabe sie kroilo, ale najpierw niszczylismy jej rdzen kregowy!
            Alez Ty nieczuly jestes...

• inny.obserwator Re: MAŁY PTASZEK 22.05.05, 18:53
              A o co chodzi z tym rdzeniem, bo na biologii to ja się w ogóle nie znam...?
            • harnasi widziałem innego na bologii 22.05.05, 21:58
              Adam nie przejmuj się inny na biologii kroił mózg ba mały móżdżek taki jak
              piłeczka do pinp-ponga Szkoda tylko że swój J
        • harnasi Adam po raz pierwszy poprę to co napisałeś 22.05.05, 21:55
          tak inny to hiena pokazuje same negatywne rzeczy a nie pozytywne i zamiast
          pomóc to se sesje zrobił !!
          • inny.obserwator Re: Adam po raz pierwszy poprę to co napisałeś 22.05.05, 22:01
            Hieną to bym był, gdybym zamieścił Twoje zdjęcie - zamiast pomóc =]
    • inny.obserwator KONIKI 23.05.05, 13:38
      Dla przeciwwagi - wczoraj wieczorem po mieście chodziły koniki:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/koniki.jpg
    • inny.obserwator WYPADEK NA DWORCOWEJ 27.05.05, 10:43
      Wczoraj, około godziny 20:00 jakiś facet jadąc Dworcową w stronę Kościuszki,
      zaraz za skrzyżowaniem ze Staszica uderzył w latarnię. Natychmiast przyjechała
      policja, pogotowie i straż pożarna (to duże renault i to mniejsze widoczne na
      zdjęciu):

www.tvn.tivi.pl/jaslo/wypadek1.jpg
      www.tvn.tivi.pl/jaslo/wypadek2.jpg
      Kilka minut później pojawił się także kolega z ejaslo.pl :) Tylko w newsie mu
      się ulice pomyliły z tego co widzę, nom i karetki nie zdążył już zrobić =]
      • jasielskieulice Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 27.05.05, 10:57
        Fajne fotki :) Poprawiłem już informacje w newsie o wypadku (zgodnie z twoją
        sugestią). Jakbyś chciał to mógłbym umieścić tą fotkę z karetką u mnie na
        stronie? Jakieś kilka godzin później, na moście w Kaczorowach, była "czołówka"
        (8 osób rannych). Ciekawe czy ktoś ma jakieś fotki? Pozdrawiam.
        • jasielskieulice Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 27.05.05, 11:00
          Dosłownie przed sekundą karetka zabrała jakąś kobietę na ul. Kościuszki. Fotkę
          mogę przesłać na e-mail. Pozdrawiam.
        • inny.obserwator Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 27.05.05, 11:07
          Fotkę z karetką możesz umieścić, chociaż jest mniej wyraźna z porównaniu z
          Twoimi... Popraw jeszcze tytuł i pierwsze zdanie, bo ulica Ducala to jest ta,
          przy której jest przedszkole nr 10 albo urząd miar i wag. Skrzyżowanie przy
          którym stały służby ratunkowe, to skrzyżowanie Staszica z Dworcową.

Aaa i tak na przyszłość, to zdanie typu: "Na miejsce akcji zostały
          zadysponowane 2 jednostki z PSP Jasło, które naszczęście nie musiały nic
          robić." jest bez sensu :) Pierwsza częsć zbyt oficjalna, taka jakby to rzecznik
          prasowy pisał, a druga z błędem ("na szczęście") i "nie musiały nic robić" nie
          pasuje, można inaczej napisać :)
          • 0kowita Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 27.05.05, 16:57
            Pewien jasielski prokurator opowiadał mi, że gdy odbywał aplikację to zawsze
            jako młody wysyłany był od sekcji zwłok (zawsze prokurator musi uczestniczyc w
            sekcji zwłok). Już nie pamietam czy ta aplikacja trwała lat dwa czy trzy...
            W każdym razie jak wyliczył to asystował w około stu sekcjach.
            Opwowiawdał mi o rozkładajacych sie zwłokach, o zwłokach w częsciach których
            nie mozna pozbierac do kupy w całego człowieka, o dzieciach zabitych w
            wypadkach i przez zwyrodniałych rodzicow. Do dziś choc lat mineło wiele i on
            juz nie jest młody i kto inny uczestniczy w sekcjach .... wciąż dręczy go trupi
            smród.

Tak lubicie te sensacje o wypadkach ???
            Tak Was cieszy, że ktoś gdzies walnął i mozna zrobic zdjęcie ?

No to.. Dawaj.... na studia prawnicze a potem na aplikację prokuratorską ....
            będzie pełna satysfakcja z ogladania i fotografowania czyjegos nieszczęscia.
            • inny.obserwator Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 27.05.05, 22:30
              Nie o to chodzi. Nas cieszy profesjonalizm i działanie jasielskich służb
              ratunkowych. Wiesz jak było wczoraj. Drobny wypadek. Natychmiastowy telefon. Z
              patrolu wysłany zostaje jeden z najlepszych radiowozów w województwie: opel
              astra kombi. Chwilę później dwie karetki: najwyższej klasy mercedesy z
              najnowocześniejszym sprzętem w środku. Z nimi równocześnie dwa wozy strażackie.
              Olbrzymie Renault, którego inne remizy mogą nam pozazdrościć i jakieś drugie,
              mniejsze, ale równie nowoczesne.

To jest fajne. Że już nie jest tak jak za Twoich czasów, gdy do wypadku po 20
              minutach przyjeżdżała nyska z pogotowia, która w środku miała tylko tlen i
              nosze, jakaś stara straż jadąca 40 km/h i policyjny polonez z pijanym ubekiem.
              • 0kowita Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 04:58
                Chyba sie nie zrozumiemy. Ja gdy widzę wypadek myślę o tych ludziach, ktorych
                dotkneło nieszczęście i przeżywam ich ból (taka jestem.... wszystko zbyt biore
                sobie do serca, wszystko za bardzo przeżywam). Nie potrafię w takiej chwili
                zachwycac się pracą służb ratunkowych.... choc wiem, że ktoś to musi robic i
                dobrze iż działają coraz lepiej.

A "moje czasy" trwają nadal. Jeszcze nie umarłam.Jeżeli ktoś ma więcej niz 20,
                30 lat to nie znaczy iż "jego czasy" mineły.....
                • inny.obserwator Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 11:44
                  Jest wielu takich, którzy zachwycać się potrafią. Dlatego powstają setki tego
                  typu stron: www.ratmed.pl/ (zobacz do galerii, ile osób przysyła
                  zdjęcia, jakie zdjęcia i jak je komentują =])

Hmm... odnośnie tego drugiego, to miałem na myśli czasy Twojej młodości...
                  Zresztą te nysy to ja też pamiętam... Pamiętam jak ok. 1993 jeszcze jeździły po
                  Jaśle do najgorszych wypadków. Przyjeżdżali, podawali tlen, przykrywali jakimś
                  kocem i do szpitala... To rzeczywiście nie było ciekawe.

Pamiętam też jak jeszcze parę lat temu panie w przychodni na Mickiewicza
                  pobierały krew zaciskając rurką ramię. Dziś za takie coś wyleciałyby z pracy =]

Trochę bez sensu taka dyskusja, prawda? Bo już wiele razy powtarzałaś, że Cię
                  to nie interesuje i że nie oczekujesz wiele od lekarza...
                • inny.obserwator Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 14:09
                  "Milczysz!" =]
                  • 0kowita Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 14:18
                    he, he... A co mam odpowiedziec ? Myślę, ze temat wyczerpalismy. Nie pierwszy
                    raz rozmawiamy o tym jak podchodzic do wszelkich sensacji. Jest to i tutaj i w
                    watku o mediach, który odkopał Kapelusiak.Ty masz inne zdanie a ja inne. Ja nie
                    przekonam ciebie a Ty mnie. Po co więc dalej mielic ten temat ? Każdy ma inne
                    zdanie i niech tak zostanie.... jakiż świat byłby nudny gdyby wszyscy mysleli
                    tak samo.
                    • inny.obserwator Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 14:23
                      0kowita napisała:

> he, he...

To bardzo poważny cytat z Wielkiej Improwizacji, z Dziadów. Pamiętasz jeszcze
                      ze szkoły w jakim kontekście wypowiedziany? ;P Aaa i dalej jesteś o coś zła,
                      czy już Ci przeszło? =]
                      • 0kowita Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 14:31
                        Ze mnie to kobieta impulsywna (jak słusznie Adaś określił....labilna
                        emocjonalnie) wszystko nadmiernie przeżywam, często unoszę sie ale też ....
                        szybko urazy wszelkie zapominam i swoją winę widzę.
                        Tak więc nie jestem zła........
                        • inny.obserwator Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 15:05
                          Ale inni potem mogą mieć wątpliwości, czy to, co do nich piszesz, na pewno jest
                          szczere =]
                          • 0kowita Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 15:23
                            Myślę, że te osoby które czytaja to forum maja jakieś zdanie o mnie.....
                            naklikałam tu blisko 6 tys postow. Nie zawsze pisałam prawdę ale uważny
                            czytelnik jakieś zdanie o mojej osobowości może miec. Niekoniecznie jest ono
                            zgodne z rzeczywistoscia i niekoniecznie jest ono takie samo jak Twoje. Sadzę,
                            że każdy ocenia mnie inaczej.
                            Jeżeli wracasz do starego tematu to przysiegam Ci, że nikomu na skrzynkę nie
                            wysyłam nic takiego co by go zniecheciło do forumowania.... cieszę się z każdej
                            duszyczki,z każdego wpisu jeśli nie jest agresywny.Jest nas tu mało.. za mało.
                            Uważam, że każdy ma prawo pisac na forum.Pisac tak jak chce i oczym chce. Nie
                            wyrzucałam i nie banowałam (choc mogę) nawet Cuskiego.... przeczekałam go.

Póki tu jestem to nikt tu wyrzucany ani banowany nie będzie. Ale może niedługo
                            mojej "władzy" bo za bardzo stawiam się adminom w związku z Jajecznicą.

Łukasz dlaczego Ty w taką pogodę siedzisz w necie. Dlaczego nie pluskasz się w
                            chłodnej wodzie tylko gadasz ze mną ??????????
                            • inny.obserwator Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 15:28
                              Bo za gorąco... Byłem przed chwilą na mieście (na rowerze), nic ciekawego się
                              nie dzieje, nie ma nikogo fajnego, więc wróciłem do Ciebie =]

Raczej pod wieczór wszyscy wychodzą....
                              • 0kowita Re: WYPADEK NA DWORCOWEJ 28.05.05, 15:36
                                Koniecznie musisz znaleźc dziewczynę... taką, ktora zajmie Twój czas i Twoje
                                myśli..........wtedy nigdy nie odczujesz, że nic sie nie dzieje.......

Zapaskudziliśmy ten wątek... nikt nie zrozumie o czym piszemy. Chyba na zdjęcia
                                musisz otworzyc nowy.
    • inny.obserwator TARNOWIEC 28.05.05, 22:05
      Okowito, zgodnie z zapowiedzią wieczorem byłem na trasie: Sobniów (tam dalej ta
      impreza dla tych gości na motorach), tam w lewo, potem znów w lewo, jakiś
      Gliniczek, dalej dwie wsie, których nazw nie pamiętam, potem Tarnowiec
      (w "Centrum" jest Gingers imbirowy z lodówki, co się w innych wsiach nie
      zdarzało =]), później olbrzymia góra i Czeluśnica (mają nawet pizzerię),
      później jakimiś zadupiami do Jasła.

Jedna z pamiątek:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/tarnowiec.jpg
      Poznajecie? :>

Zrobiłem jeszcze fotkę krowom i ładnym widoczkom, ale to innym razem =]
      • nait Re: TARNOWIEC 28.05.05, 22:27
        Po Sobniowie jest Gliniczek, później Roztoki i ewentualnie Sądkowa, Tarnowiec,
        Czeluśnica i Jasło.

Czyżby to było zdjęcie Sanktuarium Maryjnego w Tarnowcu, widok z plebanii? :>

Czekam na reszte fotek i żałuje, że ja nie mam czym takich pamiątek robić :(
        • inny.obserwator Re: TARNOWIEC 28.05.05, 22:45
          Tak, wszystko się zgadza. Te wsie mi właśnie przypomniałeś... Zdjecie od strony
          plebani. Sama plebania bardzo ładna. W ogóle bardzo zadbane to sankturium. Na
          tą górę z krzyżem już nie miałem siły się wdrapywać, nawet nie pamiętałem
          którędy. Więc pojechałem prosto do Centrum =]

A te tory, które mija się dwa razy jadąc przez Gliniczek do Tarnowca, to na
          Krosno?
          • nait Re: TARNOWIEC 28.05.05, 22:57
            Kościół i teren obok (między innymi droga krzyżowa i ta górka z krzyżem są ładne
            i zadbane), podobnie jak i dom pielgrzyma (tak to się bodajże nazywa).
            Zwiedzałeś może od środka?

O ile mnie pamięć nie myli to tak (dawno nie jeździłem pociągami).
            • inny.obserwator Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:10
              Nie, do środka nawet mi się nie chciało. Następnym razem :) Zresztą tam się coś
              działo w środku bo najpierw pełno ludzi wychodziło, a potem przed kościołem
              zebrała się grupa takich ładnie ubranych małych dzieci (co widać na zdjeciu). I
              jakaś stara babcia wychodząc z kościoła i widząć, że się przyglądam i jestem
              nietutejszy, powiedziała: "Niech Pan przyjdzie w środę na 19:00"...

Ciekawe co takiego będzie w środę? :>
              • nait Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:22
                Nie wiem co się dziś tam działo, będę musiał przesłuchać tambylców ;)

Jeśli chodzi o środę to nie jestem pewien, ale może będzie wtedy nabożeństwo
                fatimskie. O ile sie nie mylę odbywają się raz w miesiącu i chyba właśnie w
                środy. Trzeba będzie sie wybrać tam i sprawdzić :)

Masz może namiary (e-mail) na kogoś z ejaslo?
                • inny.obserwator Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:26
                  E-jaslo tworzy na razie tylko jedna osoba, mail i nick na forum, to:
                  jasielskieulice@gazeta.pl .

Tarnowiec nie ma jeszcze praw miejskich? Bo to w sumie duże jest i rozwinięte...
                  • nait Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:33
                    Dzięki, będę miał do niego parę uwag.

Nie mam pojęcia, ale chyba nie. Trzeba zasięgnąć opinii najstarszych górali ;)
                    Jak znajde odpowiedzi na pytania to się podziele :)
                    • inny.obserwator Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:45
                      Mają porządną pocztę, coś w stylu rynku, duży sklep, kiosk, delikatesy Centrum,
                      atrakcję turystyczną, przedszkole, remizę, wyremontowaną szkołę z nową salą
                      gimnastyczną, jakieś sklepiki małe... Mogliby się starać o prawa miejskie,
                      chyba, że liczba mieszkańców jeszcze nie pozwala. Wtedy wystarczyłoby poszerzyć
                      granicę...
              • ouimet Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:35
                inny.obserwator napisał: do środka nawet mi się nie chciało.

to juz nie musisz byc "na miejscu" akcji?Taka recenzja "ze sluchu i intuicji
                "fachmana?

a potem przed kościołem zebrała się grupa takich ładnie ubranych małych dzieci

...do ...wziecia?a jaki rocznik?
                ps.co chciales przekazac?Lobbing na ladnie ubrane dzieci?Nic nie napisales o
                plci tychze...:((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

• inny.obserwator Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:46
                  Na jakim miejscu akcji? Tam nie było żadnej akcji. A dzieci takie jakieś różne.
                  Przecież wiadomo. Ładnie ubrane - to miałem na myśli te ubranka z pierwszej
                  komunii.
      • ouimet Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:24
        inny.obserwator napisał:
        > Poznajecie? :>

ja tak...Nawet wiem , ze stales -fotografujac-obok wielkiego drzewa...od Plebanii

ps.bylem w Tarnowcu rok temu...jechalem przez Szebnie/info dla Okowity/
        Kiedys tam spacerowalismy...

• inny.obserwator Re: TARNOWIEC 28.05.05, 23:28
          Tak, tam stałem, a nawet siedzialem, bo przecież na rowerze... Tam było chyba
          najlepsze miejsce, bo bez problemu można było uchwycić całość i słońce było
          dokładnie z drugiej strony.

Razem z Okowitą spacerowałeś? :>
          • 0kowita Re: TARNOWIEC 29.05.05, 04:37
            inny.obserwator napisał:

> Razem z Okowitą spacerowałeś? :>

Są na tym świecie takie dziwa o jakich nikomu nawet się nie zaśniło.
            A czy tam razem z Ouimetem spacerowałam ? Nie wiem.
            Może to tylko wyobrażnia.............
    • 0kowita Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 29.05.05, 11:23
      No i widzisz Łukasz.... wątku gdzie umieściłeś linki do Jasielskich stron już
      nie ma. Jeszcze są moje nocne pogaduszki z Jajecznicą.... ciekawe jak długo
      będa.
      • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 29.05.05, 11:57
        Czemu mówisz mi Łukaszu? ;P
        • 0kowita Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 30.05.05, 10:30
          Bo "Obserwator" jest taki oschły a "Obserwatorka" nie lubisz.
          Hmmm może będę mówic "Inny".
          • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 30.05.05, 13:26
            "Inny" mogłoby się źle kojarzyć =]
            • 0kowita Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 30.05.05, 21:31
              inny.obserwator napisał:

> "Inny" mogłoby się źle kojarzyć =]

Fakt ! No to ja już nie wiem jak mam mówic
              • inny.obserwator Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 30.05.05, 21:44
                Niech będzie to imię :>
                • 0kowita Re: Temat typowo miejski - zdjęcia... =] 30.05.05, 21:47