mickey13 21.05.04, 18:16 Jakie musza byc parametry zeby zrobic piekne zdjecie teczy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klle Re: zdjecie teczy 23.05.04, 14:33 mickey13 napisała: > Jakie musza byc parametry zeby zrobic piekne zdjecie teczy??? > > może w francji jest lepszy klmat dla tego zjawiska atmosferycznego już nie pamiętam kiedy widziałem piękną tęczę, a co dopiero fotografować! Odpowiedz Link Zgłoś
albicilla Re: zdjecie teczy 08.08.04, 08:17 Zrobiłam kilka zdjęć tęczy , nie mając świadomości ,że to trudne. Miałam jedynie problem z objęciem całego łuku. Obejrzałam zdjęcia z polecanej przez Was galerii , też są jej tylko fragmenty . Może jednak cały łuk to już wyższe umiejętności jak na początkującą z aparatem Cyfrowym , osobę? Pozdrawiam fachowców i tych początkujących. Cieszę się ,że to forum odnalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
klle Re: zdjecie teczy 08.08.04, 21:04 to pokaż te Twoje zdjęcia czekamy niecierpliwie! Odpowiedz Link Zgłoś
albicilla Re: zdjecie teczy 09.08.04, 12:22 hahaha, chętnie , ale nie wiem jak . Link do galerii , nie otwiera się. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: zdjecie teczy 17.10.04, 06:26 Nie, caly luk to sprawa szerokosci obiektywu (ja wiem, 10, moze 12 mm, ale to jest fisheye, czyli "rybie oko" - i taki daje efekt, zdjecie jest takie jakby "zaokraglone"). Poza tym to sa dosc drogie obiektywy, z moich doswiadczen o wiele uzyteczniejszy jest program komputerowy Photo Stitch ("zszywarka zdjec"), chociazby ten robiony przez Canon i sprzedawany wraz z drukarka inkjet (nie wszystkie modele, wiec popytaj w sklepie). Technika zdjecia bylaby mniej wiecej taka: uchwyc pierwsza czesc teczy, np. prawy koniec, pamietajac w przyblizeniu, do ktorego miejsca na luku siegnie Twoje zdjecie. Nie ruszajac sie z miejsca, obroc sie troche w lewo i uchwyc nastepna czesc luku, tak, by "koniec" poprzedniego zdjecia znalazl sie na "poczatku" nastepnego. Zrob to ponownie, az dobiegniesz do lewego konca luku. Wszystko to szybko, by jak najmniej czasu uplynelo pomiedzy zdjeciami. No, nie na wyscigi, oczywiscie, kilkanascie sekund jest OK, mam na mysli, zeby nie odczekiwac kwadransa pomiedzy ujeciami. Photo Stitch zestawi poszczegolne zdjecia, nakladajac je koncami, a wynik bedzie do zludzenia przypominal to, co mozesz uzyskac z 10 czy 12 mm obiektywu, z dodatkowa korzyscia, ze bez "rybiookich" znieksztalcen. No, i nie musze chyba dodawac, ze Photo Stitch posluzy wszystkim innym ujeciom, gdzie szerokokatny obiektyw bylby wprost wymarzony. Odpowiedz Link Zgłoś
klle Re: zdjecie teczy 30.05.04, 19:38 coś na temat fotogalerie.pl/fotka/2431661085865587519 Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: zdjecie teczy 21.06.04, 15:14 niestety sama w sobie byla malo widoczna fotogalerie.pl/fotka/2431661087247242319 Pozdroo Odpowiedz Link Zgłoś
mickey13 Re: zdjecie teczy 14.07.04, 11:33 Hmm....no i byla przepiekna tecza kilka dni temu...Zdjecie byloby extra, bo na dodatek w jej srodku byl umieszczony kosciol i kilka budynkow oswietlonych przez slonce, reszta raczej szarawa, w tle gory...Ale niestety, nie mialam ze soba aparatu:((( GRRRR Next time....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mickey13 Re: zdjecie teczy 15.07.04, 16:32 No wlasnie, do dzis nie moge przebolec:(((( Buuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
klle Re: zdjecie teczy 08.08.04, 21:42 i jeszcze jedna tęcza www.twojetapety.and.pl/tecza/tecza5.html Odpowiedz Link Zgłoś
mickey13 woooow;))) 08.08.04, 23:21 BRAWO!!!! Super fotka! Jakim to bylo robione aparatem i jakie ustawienia??? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
albicilla Moje zdjęcia tęczy 13.08.04, 16:05 rfotogalerie.pl/galeria/galeria_albicilla Wreszcie Wam przesyłam z pozdrowieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
klle Re: Moje zdjęcia tęczy 13.08.04, 19:30 no no to gdzie taką teczę znalazłaś? :) Odpowiedz Link Zgłoś
albicilla Re: Moje zdjęcia tęczy 13.08.04, 19:57 W Poznaniu. Robiona z mojego balkonu. Odpowiedz Link Zgłoś