szpak_zam 27.07.06, 15:23 witam, potrzebuję filtra UV do fuji s5600 i zastanawiam się czy wydać więcej na coś markowego czy kupić coś za 30 zł? Jak sprawdzic efektywność takich filtrów? Co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mickey13 Re: UV 13.08.06, 13:32 Jestem zdania, ze jak inwestowac w sprzet foto, to w cos dobrego (tu niestety im wyzsza cena tym lepsze). Kup filtr najlepszy na jaki Cie stac, sama tak robie, bo to filtr na lata, wiec lepiej kupic filtr lepszej jakosci (niestety drozszy) niz kilka tanszych (bo niestety z tanimi filtrami tak jest) Odpowiedz Link Zgłoś
bond700 Re: UV 07.11.06, 16:58 A ja Ci powiem , że po nakręceniu filtra nie założysz oryginalnego dekielka. Poszukaj na Allegro kompletów : UV + tulipan + dekielek + statywik gratis - koszt ok.65PLN + wysyłka. Mają też to samo z polarem za ok.135PLN. Wszystko firmy King. Ja akurat zrobiłem tak , że na stale mam skylighta + dorywczo polar firmy HAMA. Ten UV od kompletu używam w fatalnych warunkach (deszcz) albo gdy grozi mu uszkodzenie czy nadmierny kurz (rajdy samochodowe). I to uważam za najsłuszniejsze rozwiązanie. A różnice? Bardzo dyskretne - mam zrobiony test "bez niczego , z UV , ze Skylightem" - bardzo dyskretne różnica na korzyść Skylighta. PS. Dekielek nałożysz ale będzie się marnie trzymał na filtrze. Odpowiedz Link Zgłoś
bond700 Re: UV 07.11.06, 16:59 Ja się rozpisałem , a to antyczny już prawie post ;) Po co to odkopywać z archiwum? Odpowiedz Link Zgłoś
tibo Re: UV 17.11.06, 21:14 chyba zle probowales zalozyc dekielek:) filtr ma na gorze gwint wewnetrzny taki sam jak ma obiektyw, wiec w czym problem?? chyba ze w Kingu oszczedzaja nawet na gwincie:) za 135zl to kupisz najwyzej sredni polar.. a nie wszystko razem:) Odpowiedz Link Zgłoś
bond700 Re: UV 19.11.06, 12:21 Problem dekielka po nałożeniu filtra ma każdy właściciel Fuji S 5600 - nie jestem jedyny :) Poczytaj o tym choćby na Cyberfoto :) To nie kwestia gwintu tylko głębokości oryginalnego dekielka - wchodzi bardzo głęboko w oryginalny obiektyw - gdy siedzi na nim filtr to nie ma tej możliwości. Zakupu polara King nie polecam akurat - zastanawia mnie tylko czy przy takim sprzęcie różnice będą widoczne - bo powątpiewam w to lekko. Odpowiedz Link Zgłoś