Dodaj do ulubionych

Cisza wyborcza

19.06.10, 12:41
Zakładam uniwersalny wątek na te i wszystkie przyszłe wybory, bo może nie
wszyscy się orientują, jak to wygląda w necie. Według wytycznych z "góry" w
czasie trwania ciszy wyborczej mają być cięte wątki i posty, kwalifikujące się
do którejś z poniższych grup (cytuję):

- agitacje wyborcze
- podbijanie istniejących wątków wyborczych
- publikowanie sondaży
Obserwuj wątek
    • zibi-pruszkow Re: Cisza wyborcza 19.06.10, 13:24
      to nie wytyczne z góry, to polskie prawo:

"W związku z wyborami na urząd Prezydenta RP i wyborami
      uzupełniającymi do Senatu RP informujemy, iż w okresie ciszy
      wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż
      do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie
      agitacji wyborczej na rzecz kandydatów w jakiejkolwiek formie.
      Publikacja na forum jakichkolwiek komentarzy mających charakter
      agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów oraz
      stanowi czyn zagrożony karą grzywny."

(Art.76b,76c i 77 ustawy o wyborze Prezydenta RP z dnia 27 września
      1990 roku, t.j. DZ.U. 2000 Nr 47 poz. 544 z późn. zm. i art. 85,86 i
      87 ustawy z dnia 12 kwietnia 2001 r. Ordynacja wyborcza do Sejmu
      Rzeczypospolitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej -
      t.j. Dz. U. 2007 nr 190 poz. 1360 z późn. zm.)
      • sqh Re: Cisza wyborcza 19.06.10, 14:04
        zibi-pruszkow napisał:

> to nie wytyczne z góry, to polskie prawo

Ja wiem i Ty wiesz, ale jest całe stado takich, którzy uważają, że do Internetu
        ono nie sięga...
        • luskan Re: Cisza wyborcza 20.06.10, 18:36
          bo to trzeba dodac jak kara grozi za zlamanie ciszy, z tego co wiem w gazetach
          to jest od 500tys do 1mln pln, a zdaje sie fora internetowe podpadaja pod ta
          sama ustawie
    • gossart Re: Cisza wyborcza 19.06.10, 14:32
      sqh napisał:
      Cisza wyborcza

Najgorzej jak będzie cisza... powyborcza !

• sqh Re: Cisza wyborcza 20.11.10, 00:06
      Ponownie proszę wszystkich o wstrzymanie się, aż do niedzielnego wieczora (22:00) z dodawaniem czegokolwiek do wątków o tematyce okołowyborczej.
      • leo48 Re: Cisza wyborcza 20.11.10, 09:43
        Na dobrą sprawę trudno się doszukać sensu wyborczej ciszy. Według mnie nie ma to żadnego logicznego uzasadnienia. Ale prawo jest prawo a my jesteśmy państwem prawa.

Podobno...

.
    • ups1982 Re: Cisza wyborcza 20.11.10, 10:03
      o, podbijanie wątków? a czemuż? :) przecież i tak sa na forum :)
      ale ok, rozumiem że zabezpieczenie wszechstronne i raczej "na wszelki wypadek"
      • erleusortok podbijanie wątków 20.11.10, 12:44
        ups1982 napisała:
        > o, podbijanie wątków? a czemuż? :) przecież i tak sa na forum :)

Plakat wyborczy powieszony na słupie podczas kampanii może na nim wisieć i podczas ciszy. Ale jeśli go częściowo zakryją ogłoszeniem o wyprzedaży dywanów, to podczas ciszy wyborczej nie należy go wygrzebywać spod spodu, prasować żelazkiem celem wyprostowania i przyklejać ponownie w lepszym miejscu słupa.
    • zwierz.alpuhary Re: Cisza wyborcza 20.11.10, 12:29
      - Jak prawo wyborcze traktuje internet?

– Informacje wyborcze zawieszone w internecie do piątku są legalne, ale osoby zamieszczające informacje wyborcze na stronach internetowych po godzinie 24 w piątek podlegają tej samej karze co osoby ukarane za rozrzucanie ulotek.

Fedrynand Rymarz, przewodniczący PKW via Gazeta Prawna
    • tricia.mcmillan Re: Cisza wyborcza 20.11.10, 12:48
      Przepraszam Administratorów za podbijanie wątku "na kogo głosować" i dziękuję za konsekwentne usuwanie moich wpisów. Zapomniałem, że obowiązuje cisza i trochę się zagalopowałem.
      • zwierz.alpuhary Re: Cisza wyborcza 20.11.10, 13:04
        Przywróciłem twoje wpisy (nie ja je skasowałem), bo nie zawierają żadnej agitacji. Jednocześnie raz jeszcze proszę o powstrzymanie się od podbijania wątków wyborczych. Wystarczy, że znajdzie się ktoś "życzliwy" i można mieć z tego powodu nieprzyjemności w sądzie.
        • zwierz.alpuhary Re: Cisza wyborcza 20.11.10, 13:10
          a tak dla świętego spokoju: jeśli od tej pory jakiś wątek wyborczy zostanie podbity, to będziemy go kasować w całości i przywracać w poniedziałek.
    • aniawiz Re: Cisza wyborcza 20.11.10, 23:41
      a co w wypadku jeżeli ktos pójdzie do kawiarenki internetowej i stamtąd napisze cos majaego charakter agitacyjny? jak wyciągnąć konsekwencje od takiej osoby?
      • zwierz.alpuhary Re: Cisza wyborcza 21.11.10, 00:13
        to już jest zmartwienie policji, która będzie ustalać tożsamość. Ale praktyka pokazuje, że to nie jest dla nich przeszkoda nie do pokonania. Zwłaszcza, że w kafejkach siedzą zwykle te same osoby i każda nowa rzuca się właścielowi w oczy. I nie tylko jemu.
        • aniawiz Re: Cisza wyborcza 21.11.10, 11:09
          Może masz rację, ale czy zamiast szukać amonimowych ludzi z kafejki internetowej nie łatwiej byłoby po prostu blokować fora iternetowe tak aby na czas ciszy wyborczej nikt nie miał mozliwości dodawania żadnych komentarzy?
          • sqz Re: Cisza wyborcza 21.11.10, 14:01
            fora internetowe nie zajmują się tylko wyboram, są ważniejsze rzeczy na świecie niż paru ludzików walcvzących o korytko.
          • zwierz.alpuhary Re: Cisza wyborcza 21.11.10, 15:02
            a to jest z kolei już moim zdaniem wylewanie dziecka z kąpielą. Tak jak zauważył sqz, ludzie na forach zajmują się wieloma innymi tematami. Poza tym myślę, że za jakiś czas ludzie się tego nauczą i problem zniknie.
    • kanchi Re: Cisza wyborcza 21.11.10, 17:07
      I tak każdy człowiek w sposób najwłaściwszy może pomóc sobie sam. Żaden pan ani pani polityk nie mają wystarczającej potencji by przynajmniej ochłapem zadowolić wszystkich. Czy to jest agitacja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka