sqh 23.03.04, 21:19 sqhfoto.w.interia.pl/pruszkow01/cmentarz.htm Fotki wykonane dwa tygodnie temu przeze mnie i jeszcze jednego kolegę. Żebyście nie narzekali, ze tylko Warszawę fotografuję. A link do nowych zdjęć Warszawy - za chwilę :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stary.prochazka Re: Moje fotki - cmentarz żydowski w Pruszkowie 23.03.04, 21:44 czy ja dobrze zrozumiałem że moje osiedle jest położone na terenie getta? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Moje fotki - cmentarz żydowski w Pruszkowie 23.03.04, 21:56 fotki ładne - prosimy o więcej fotek o Pruszkowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Moje fotki - cmentarz żydowski w Pruszkowie 23.03.04, 22:01 Rito - dziękuję, własną cyfrówkę kupuję jutro lub pojutrze, więc i zdjęć przybędzie :-) Prochazko - zasięg Getta według książki M. Skwary. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Moje fotki - cmentarz żydowski w Pruszkowie 24.03.04, 16:32 dzięki, znajoma już obiecała mi podrzucić książkę prof. Michała Głowińskiego, wspomnienia z getta pruszkowskiego. Pamiętam te nagrobki jeszcze z czasów jak byłem mały;w czasach słusznie minionych moja rodzina miała działkę na Bazaltowej-od cmentarza oddzielała ją ścieżka.Jako sześcioletni szkrab próbowałem odczytywać te napisy(niektóre były po polsku). Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Moje fotki - cmentarz żydowski w Pruszkowie 25.03.04, 13:04 stary.prochazka napisał: > dzięki, znajoma już obiecała mi podrzucić książkę prof. Michała Głowińskiego, > wspomnienia z getta pruszkowskiego. O. Tego nie znam :-O Gdy będziesz miał ją w rękach, dorzuć stosowne dane do wątku "Bibliografia pruszkowska". Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Moje fotki - cmentarz żydowski w Pruszkowie 25.03.04, 18:49 według znajomej (która jest zresztą z Łodzi)książki są dwie ale tytułów nie umiem oddać wiernie:jedna to bodajże "Czarne sezony" a druga "Historia jednej topoli".Jedna z nich jest całkowicie a druga w części o pruszkowskim gettcie trochę poszukałem i oto co znalazłem: www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-08-03362-8 Historia jednej topoli Michał Głowiński Szczegóły: okładka: miękka, 251 stron(y) wydawnictwo: Literackie, 2003 ISBN: 83-08-03362-8 Bohaterem opowieści jest Miasteczko, a w nim solidny mieszczański dom, stojący w cieniu topoli. Autor wspomina ludzi, z którymi zetknął się w dzieciństwie i młodości, portretując napotykane postaci. www.polska2000.pl/item133_50_pl.html Czarne sezony Michał Głowiński © by Michał Głowiński OPEN - Wydawnictwo Naukowe i Literackie ul. Hirszfelda 16/73 02-776 Warszawa tel.: (+48 22) 643 58 95 format: 132 x 205 objętość: 184 s. oprawa: miękka ISBN 83-85254-59-5 prawa autorskie dostępne Czarne sezony to książka nietypowa w dorobku Michała Głowińskiego, wybitnego znawcy teorii i historii literatury. Spisał w niej bowiem swoje doświadczenia z dzieciństwa, które przypadło na czas drugiej wojny światowej. Głowiński, który urodził się w rodzinie żydowskiej, wspomina czas spędzony w getcie warszawskim i późniejsze chwile, gdy ukrywały go siostry zakonne. Czarne sezony to książka przede wszystkim wspomnieniowa, osobista, ale jest ona zarazem próbą obiektywnej analizy straszliwych wydarzeń z czasów okupacji hitlerowskiej w Polsce oraz ich następstw w psychice ludzkiej. Michał Głowiński (1934) teoretyk i historyk literatury, profesor w Instytucie Badań Literackich PAN, autor fundamentalnych opracowań poświęconych polskiej nowomowie komunistycznej. Książka nominowana do nagrody literackiej NIKE'99. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka stare zdjęcia 02.04.04, 15:59 tak przy okazji zdjęć;mam w domu kilka nie tak znowu starych czarnobiałych i kolorowych zdjęć z Pruszkowa, które chyba przedstawiają uroczystość nawiedzenia naszego miasta przez obraz Matki Boskiej Jasnogórskiej, w których to uroczystościach brał udział m.in kardynał Stefan Wyszyński(on też tam jest).Okolice Św. Kazimierza zapełnione tysiącami wiernych, ludzie na dachach i na drzewach-niesamowicie to wygląda. Mam też cegiełki z budowy parafii Św. Józefa na os. Staszica z końca lat 70- tych, na których są zdjęcia z pierwszych prac budowlanych a także plany i makiety kościoła.Jakby kogoś to bardzo interesowało, mogę je hipotetycznie zeskanować i wysłać:) Odpowiedz Link Zgłoś
sqiz Re: Moje fotki - cmentarz żydowski w Pruszkowie 19.08.04, 01:02 Ladne zdjecia, sam rozniez szykuje sie do wycieczki z aparatem na cmentarz zydowski. Macewy sa calkiem dobrze zachowane. Najciekawszy jest jednak fakt, ze niektore nagrobki maja wyryte dane po Polsku i nie maja ksztaltu typowego dla zydowskich macew. Jest to wynik asymilacji czy po prostu w poblizu nie bylo nikogo kto by znal hebrajski? Ciekawe... Aha, ta ksiazke o wspomnieniach z getta Pruszkowskiego bardzo chetne bym przeczytal. Czy ktos moglby mi ja udostepnic na jeden dzien, zebym mogl ja sobie powielic? Tudziez jesli jest na tyle odwazny to pozyczyc mi ja, zebym ja sobie przeczytal? :) Zancie moze tez inne pozycje traktujace o ludnosci zydowskiej w Pruszkowie? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka o cmentarzu w Pruszkowie po niemiecku 27.12.04, 17:13 relacja ze strony szkoły uczniów z Niemiec, którzy pracowali na cmentarzu w Pruszkowie: www.pmhs.es.bw.schule.de/PartnerS/Pages/pPolen1.html Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: o cmentarzu w Pruszkowie po niemiecku 27.12.04, 22:34 Zgadza się - był kiedyś na temat całostronicowy artykuł w "Stołecznej" (mam go wyciętego). Odpowiedz Link Zgłoś