Dodaj do ulubionych

Bankomaty - kasa do zarobienia !

23.01.11, 16:02
Bankomaty w Pruszkowie. Niby pełno ale nie tam gdzie potrzeba.
Stacja PKP - żadnego bankomatu , najbliższy dopiero w SDH i obok w ING i jeszcze jeden przy BS. Ale idąc z osiedla Staszica do dworca PKP po drodze żadnego bankomatu. Pomysł dla osób posiadających nieruchomości na tej trasie.
Myślę że równiez dworzec PKP mógłby na tym dorobić stawiając jakis bankomat.
Obserwuj wątek
    • mantra1 Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 23.01.11, 16:50
      I na Tworki zapraszamy uprzejmie, bo jedyny bankomat jaki tu funkcjonuje to blond lejdi w okienku na poczcie, nie dość, że czynna tylko do 16, to jeszcze żądająca okazania dowodu osobistego i pobierająca za każdą wypłatę 6 zeta.
    • zibi-pruszkow bankomaty 23.01.11, 18:37
      może stwórzmy napierw listę aktualni funkcjonujących bankomatów:
      - ul. Kościuszki, SDH, bankomat, chyba tylko Pekao S.A.
      - ul. Drzymały, placówka Pekao S.A., bankomat Pekao S.A.
      - ul. Wojka Polskiego, Pekao S.A., dawniej BPH, bankomat Pekao S.A.
      - ul. Kraszewskiego, dawniej mieścił się tu bar MIŚ, bankomat Pekao S.A.
      - ul. Prusa, róg Kościelnej, bankomat Euronetu
      - ul. Wojska Polskiego, PKO BP, Os. Staszica, bankomat PKO BP
      - ul.Wojska Polskiego, pawilony handlowe obok PKO BP na os. Staszica, bankomat Euronetu

to te z których mam okazję korzystać, jeszcze jeden lub nawet kilka mi nie zawadzi, jednak nasze władze kochaniutkie, wychodzą z założenia, że ruch to zdrowie, m.in. z tego powodu nie mamy komunikacji miejskiej, więc bankomatów za dużo też mieć nie powinniśmy.
      • jabaal Re: bankomaty 23.01.11, 18:47
        No i jeszcze jedyny (?) rodzynek na całym Gąsinie/Żbikowie/Bąkach -> 3 Maja, Bank Spółdzielczy, oczywiście biorący 'myto'.
        • skucha Na Żbikowie 23.01.11, 18:55
          to jedynie ktoś ze skrzyzowania 3-go maja z ul.POW mógł by sie pokusic. W innym miejscu nie widze sensu raczej :/
          • kot.pik Re: Na Żbikowie 01.02.11, 01:38
            Jest na 3-go maja między POW a Łączniczek AK, w BSiu.
            Ale jakiś euronet by się przydał, w sumie właśnie na misiu mogliby dać.
      • motylanoga71 Re: bankomaty 24.01.11, 15:56
        Na Kraszewskiego jest jeszcze WBK, jest w tez w Biedronce na Wojska Polskiego
    • skucha Bankomatów mamy dużo - nie narzekam. 23.01.11, 18:52
      Tylko chciałbym zwrócić uwagę prywatnym przedsiębiorcom ewentualnie miastu o pewne obszary gdzie zdecydowanie takowego brakuje.

Bankomat może wstawić do siebie każdy sklep - w tej kwestii trzeba rozmawiać z operatorami takimi jak eCard itp
      • wfe416n Re: Bankomatów mamy dużo - nie narzekam. 23.01.11, 19:23
        skucha napisał:

> Bankomat może wstawić do siebie każdy sklep - w tej kwestii trzeba rozmawiać z
        > operatorami takimi jak eCard itp

Dobre, uśmiałem się po pachy.
        Obecnie w związku z dużymi kosztami obsługi takich urządzeń odchodzi się od instalowania nowych.
        • skucha Aktualnie 23.01.11, 19:32
          nie orientuje się jakie są koszty i jaki procent z tego. Ale nie wydaje mi sie żeby taki bankomat na stacji PKP nie zarobił na siebie.
          • bonzook Re: Aktualnie 23.01.11, 19:50
            Niestety (albo stety, ale w tym przypadku niestety), weszło rozporządzenie o obniżeniu prowizji za wypłaty z bankomatu kartą innego banku. Kiedyś gdy na przykład w bankomacie (zakładamy czysto hipotetycznie) Cash4You wypłacał ktoś kto ma kartę w powiedzmy PKO BP wtedy Cash4 You dostawał około 4 zł, Bank PKO BP brał za to 5 zł od klienta więc na czystko jeszcze zarabiał 1 zł. Teraz z tego co wiem ta kwota maksymalna wynosi niecałe 2 zł, więc nie opłaca się Polcardom, Euronetom, Cash4You stawiać bankomatów bo mniej po prostu zarabiają. Niektóre banki oczywiście nadal biorą 5 zł od swoich klientów, ale to już one skubią, bo tamte firmy jak napisałem dostają sporo mniej. Aha, stąd właśnie pojawiło się tyle "mega promocji" na konta z wypłatami ze wszystkich bankomatów za free. Łatwiej jest bankowi przełknąć niecałe 2 zł kosztu niż ponad 4 zł kiedyś.
          • humptyangel Re: Aktualnie 23.01.11, 19:50
            W sprawie bankomatów powinniście raczej pisać do banków i operatorów, a nie pisać, że to wina władz miasta. Chyba zapewnienie odpowiedniej sieci bankomatów leży w interesie podmiotów komercyjnych a nie organów samorządu terytorialnego.
          • zibi-pruszkow Re: Aktualnie 23.01.11, 19:50
            jaki jest sens bakomatu na stacji pkp? w wawie mam tego pod dostatkiem, a i w Pruszkowie w okolicy stacji jest ich trochę, no i te koszta, jak sądziśz dlaczego w Dragonie jest kwota minimalna 10 zł, a już w Żabce 20 zł i kto za to płaci?
            • skucha Właśnie takie w tym sens 23.01.11, 20:04
              Że jak wyjdę z SKM i akurat nie będę miał gotówki a będę miał ochotę na wafelka i cole to nie kupię bo w Żabce minimum 20zł. A jak będę chciał kupić to w Dragonie to na całej trasie od PKP do Dragona po drodze żadnego bankomatu.

Pomijam sytuacje braku gotówki na dworcu pkp i niemożność zakupienia z tego powodu biletu.

A minimalne kwoty do możliwości zapłaty karta w sklepach to bezprawie. Każdy właściciel terminalu umożliwiającego zapłatę kartą powinien przyjąć każdą płatność czy to 10 groszy czy 1000zł.

Płatność kartą to wygoda - sklep posiadając tą możliwość przyciąga klientów ( przynajmniej mnie ) , zwieksza mu sie obrót, ale od operacji też ponosi koszty.
              • habier Re: Właśnie takie w tym sens 23.01.11, 20:24
                skucha napisał:

> A minimalne kwoty do możliwości zapłaty karta w sklepach to bezprawie. Każdy wł
                > aściciel terminalu umożliwiającego zapłatę kartą powinien przyjąć każdą płatnoś
                > ć czy to 10 groszy czy 1000zł.

no tutaj to przesadziłeś... przy niskiej kwocie płatności - prowizja jaką zapłaci sklep prawdopodobnie przekroczy zysk ze sprzedaży towaru ...

pzdr
                Habier
                • bonzook Re: Właśnie takie w tym sens 23.01.11, 20:46
                  Habier, masz rację:

1. Większość firm obsługujących terminale płatnicze sama narzuca minimalną kwotę (zazwyczaj 1 lub 2 zł).
                  2. Kwota prowizji w takich terminalach to coś między 2,8 - 3,2 % od transakcji, ale minimum np. 20 gr. Dlatego zwyczajnie czy płacisz 4, czy 6 zł i tak gość zapłaci 20 gr (dopiero powiedzmy od 8 - 10 zł skaluje się to od kwoty i robi opłacalne) . Jeśli lizak kosztuje 1,20 zł i 20 gr. musi oddać za przeciągniecie kartą, a lizaki kosztują go 1 zł/szt. to jest już nieopłacalne (nie wspominając o kosztach utrzymania sklepu). , oczywiście mógłby podnieść marżę na lizakach - powie ktoś, ale wtedy zwyczajnie przestaje być konkurencyjny.
                  3. Inna sprawą jest sam prestiż posiadania terminala i przyciągnięcie tym do sklepu klientów, którzy przeciągają za 1,20 czasem, a czasem przyjdą i zrobią zakupy za 30 zł (ale to chyba nie w Żabce, bo tam marże są na poziomie 25% co przy spożywce jest farsą).
                  • skucha Zgadza sie 23.01.11, 21:07
                    Ale to jest juz wybór sprzedawcy.

Albo jesteś wygodny dla wszystkich i wstawiając terminal przyjmujesz każdą płatność, albo dla nikogo i przyjmujesz tylko gotówkę.

Przecież każdy kto wstawia terminal wie o tym dokładnie ile go to będzie kosztować i powinien się z tym liczyć że jeden weźmie zapałki a drugi skrzynke piwa.
                    • bonzook Re: Zgadza sie 23.01.11, 21:41
                      No tak, zgadza się, właśnie dobrze napisałeś, to wybór sprzedawcy, zarówno to, czy będzie miał terminal czy nie jak i to od jakiej kwoty przyjmie płatność. Dopóki jest to zgodne z prawem nie wybiera klient, a sprzedawca (oczywiście musi się liczyć z konsekwencjami "wizerunkowymi" ale to w Polsce za 10 lat :( ).
    • ups1982 Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 23.01.11, 21:30
      Tworki - Malichy aż się prosi, w Malichach coraz więcej mieszkańców, a tylko jeden sklepik honorujący karty - do tego nie zawsze im terminal działa i mają cholernie wysokie marże i często przeterminowane towary. A najbliższy bankomat w Tesco, do którego dojazd jak wiadomo przez Tworki albo Michałowice, żeby zbyt prosto nie było :)
    • alabama8 Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 24.01.11, 08:44
      Ekskjuzmi, ale jak jest odległość od stacji PKP do najbliższego bankomatu PKO przy domu handlowym? 200 m? Dla "perpedesa-pruszkowiaka" taka odległość to mniej niż nic. Nawet dla zwykłego człowieka to też niewielka odległość.
      Czy autor wątku ma jakikolwiek związek z bankowością czy bankomatami? Chyba nie, bo mu się wydaje, że postawi się pudełko z telewizorkiem i będzie ono wypluwać pieniążki. To tak nie działa. Po pierwsze bankomaty są cholernie drogie i operatorzy coraz mniej chętnie stawiają nowe, po drugie pudełko z pieniążkami trzeba zasilić co oznacza wysłanie opancerzonej furgonetki z pracownikami obsługującymi zasilenia gotówkowe którzy kasę do bankomatu włożą. To też kosztuje.
      A nie taniej jest podejść te 200 m do PKO?
      • kwika Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 24.01.11, 09:18
        Bankomaty są jeszcze na:
        - stacjach schella,
        - na os. Prusa w tzw. podkówce,
        - WKD Pruszków,
        - i nie zapinajmy o palcówkach banków.

• mantra1 Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 24.01.11, 12:57
        alabama8 napisała:
        A nie taniej jest podejść te 200 m do PKO?

Z pewnością, ale już 2,5 km z Tworek do Tesco, bądź wukadką (za 3,60 bodajże) do Pruszkowa tylko po to, żeby uzupełnić brak gotówki w portfelu, to już zupełnie nietanio, zważywszy, że czas to pieniądz. I niezależnie od tego, czy autor wątku jest związany z sektorem bankowym, czy nie - problem istnieje.
        • alabama8 Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 24.01.11, 13:47
          Bankomat Cash4You Al. Jerozolimskie 454 Biedronka.
          • ups1982 Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 24.01.11, 14:31
            Z Malich na piechotę do Biedronki?? Godzina to za mało w 2 strony dla idących normalnym tempem. Niestety ta część Pruszkowa jest od lat zapomniana przez włodarzy. Ludzi mieszka dużo, a nie ma ani apteki, ani bankomatu, bez samochodu ciężko, że o ludziach starszych i ich problemach wynikających z lokalizacji nie wspomnę.
            • piotr.jasinski Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 24.01.11, 17:00
              Z Malich najbliżej to do Tesco, ze dwa bankomaty są, a odległość od stacji WKD to ok 600m

Pozdrawiam
              P.
              • ups1982 Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 03.02.11, 16:44
                Tylko, że Malichy rozrastają się patrząc od strony Tesco za torami :)) Ale dzięki za chęci. Z niektórych części Malich do samej stacji idzie się 15 min :) Nieważne, nie o tym mowa. Przydałby się i bankomat i apteka, tak jak pisałam, bo ludzie coraz więcej, a zaplecze prawie żadne.
      • skucha Masz rację! 24.01.11, 17:44
        To mi się zdarzyło wpaść na dworzec bez gotówki w portfelu, i przez te 200m x2 do PKO w SDH żeby wypłacić pieniądze spóźniłem się na pociąg.

Ale nie chodzi mi tu absolutnie o moja wygodę. Tylko po prostu wydaje mi sie że w takim miejscu jak dworzec PKP w mieście powiatowym, jak przy każdym dworcu jest kasa z biletami, postój z taksówkami, szalet z kibelkami, budka z telefonem i prawie zawsze kiosk z prasa ,to wydaje mi sie że na dzień dzisiejszy standardem powinien być bankomat . O który jesli nie bank, jesli nie prywaciarz to miasto czy tez koleje powinny zadbać aby ten przyjezdny który świadomości nie ma i wiedzy nie posiada sie nie zdziwił że jednak w mieście ponad 50000 mieszkańców po wyjściu z pociągu nie ma nawet skąd kasy na taxi wyciagnąć!

I to nie dla mojej wygody, bo ja to wiem.
    • bonzook Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 24.01.11, 22:03
      Myślę, że niedaleka przyszłość będzie wyglądała inaczej:

1. Wszystkie baki będą oferowały kartę PayPass
      2. W pociągach i innych miejscach publicznych pojawią się kasowniki z czujnikiem PayPass.
      • soloviev Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 26.01.11, 13:09
        Mi się zdarzało robić transakcje kartą na kwotę 2 zł. w automacie biletowym na dworcu PKP. ;)

Ale faktycznie jakiś eCard by się tu przydał, na WKD jakoś można było wstawić.
    • matumaini11 Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 02.02.11, 22:27
      Nigdy nie skorzystam już z bankomatu w SDH!! 2 lata temu wciagneło mi kartę, trudno, zdarza się. Ale w przęcięgu ostatniego półrocza już 2 razy zostałam pozbawiona w obecnej chwili jedynego środka płatności, a bardzo spieszyłam się na pociąg!
      • zibi-pruszkow Re: Bankomaty - kasa do zarobienia ! 03.02.11, 08:46
        to się nazywa mieć pecha, dość często korzystam z tego bankomatu i zero problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka