18.04.12, 13:13
proszę o podpowiedz jak najszybciej dostanę się z Jabłonny do metra w godzinach porannego szczytu. Szybciej będzie samochodem czy autobusem?
Obserwuj wątek
    • elwirra28 Re: do metra 18.04.12, 14:16
      723 z przystanku "Pałac" przesiadka w 511 pod Fortem Piątek i podróż do Metra Marymont, ewentualnie z 723 przesiadka pod UG Białołęka i w 508 do Metra Marymont.
      Poza tym można wsiąść w prywatny autobus na przystanku "Pałac" i w zalezności jaką ma trasę dojechać do Metra Gdańskiego lub do Metra Centrum. I to byłaby chyba najszybsza podróż. Samochodem pewnie najszybciej, bo generalnie jeśli chodzi o naszą komunikację, to podróż wiąże się niestety z przesiadkami.
    • wrednyfrankie Re: do metra 18.04.12, 19:35
      Bezsprzecznie szybciej będzie samochodem. Jak do tej pory, po wybudowaniu mostu północnego najdłużej do Metra Marymont jechałem 30 minut (seria czerwonych świateł). Ten most jest zaj...sty smile
      • spomet Re: do metra 18.04.12, 19:58
        proste, że samochodem szybciej, aby się dostać do metra na Młociny komunikacją trzeba się 4 razy przesiadać, a samochodem jadę 15 minut.
    • aisakania Re: do metra 19.04.12, 10:59
      Dzięki, chodziło mi właśnie o to jak jedzie się teraz modlińską po otwarciu nowego mostu.
      • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 11:02
        Drodzy sasiedzi,

Prosze o instrukcje jak dojechac ZTM z przystanku Pałac do Metra Młociny (przez most północny)
        Pilne smile

Pozdrawiam,
    • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 11:25
      wyszukiwarka.ztm.waw.pl/bin/traininfo.exe/pn/915888/317798/503416/53588/80?date=19.04.2012&perl=yes&trainname=511&date=19.04.12&backLink=ts&
      Z tego linku nie wynika zeby 511 z przystanku RATUSZ dojeżdzało do METRA MŁOCINY.

Z tego co sie zorientowałam na stronie ZTM, ta własnie linia powinnam sie dostac do zamierzonego celu, natomiast wchodzac w rozkład jazdy i wykaz przystanków linii 511 , METRA MŁociny nie ma na tym wykazie.
      • elwirra28 Re: do metra 19.04.12, 12:22
        511 jeździ do metra Marymont, a nie Młociny. Jeśli chodzi o dojazd to tylko z Tarchomina E6 i 101, niestety...
        • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 12:28
          Ok, dziekuje za odpowiedz.
          Ale prosze jeszcze o info jak dojechac do tego przystanku Tarchomin?
          • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 12:47
            Juz sobie przemyslałam i wychodzi na to ze mam na Ratuszu sie przesiasc z 723 do jakiegos tam autobusu co jedzie na Nowodwory, tak? I tu na petli w 101 wsiasc?
            • elwirra28 Re: do metra 19.04.12, 13:37
              Jeśli już tak robić, że przez Tarchomin to najlepiej pod UG Białołęka przesiąść się np. do 508 i dojechać do przystanku Myśliborska (czyli 1 przystanek) i tam wsiąść w 101 albo E6. Potem to już szybko.
              • elwirra28 Re: do metra 19.04.12, 13:43
                Gdybyś wsiadła w 186 pod UG Białołęka to dwa przystanki, bo on jeszcze (tak jak wszystkie czarne) zatrzymuje się pod Carefourem. A i ważne, że musisz wsiąść z przystanku Mysliborska, ale tym 03 tam gdzie jest biletomat i kiosk. Nie jestem pewna czy tam zatrzymuje sie E6, ale 101 na pewno.
                • 17aga Re: do metra 19.04.12, 14:53
                  Jeśli to nie muszą być Młociny, to najszybciej dojedziesz komunikacją prywatną do Gdańskiego. Wsiadasz przy Pałacu w jakikolwiek prywatny i jedziesz bez przesiadki. Cenowo także konkurencyjnie.
                  • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 15:24
                    Własnie chodzi o METRO MŁOCINY, bo musze sie docelowac dostac na Bielany.
                • spomet Re: do metra 19.04.12, 14:54
                  E-4 jedzie w kierunku Młocin, własnie z przystanku Myśliborska, a E-6 jeżdzi z Młocin ale po południu,
              • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 15:24
                elwirra28 napisała:

> Jeśli już tak robić, że przez Tarchomin to najlepiej pod UG Białołęka przesiąść
                > się np. do 508 i dojechać do przystanku Myśliborska (czyli 1 przystanek) i tam
                > wsiąść w 101 albo E6. Potem to już szybko.

Dzieki smile
                Ale musze jeszcze dopytac..

Czyli wsiadam z tego przystanku pod samym UG ( nie na tym na ktorym wysiade jadac 723) i potem z tego samego przystanku (nie przechodzac na inny, w inna strone itp) wsiadam w 101, czy tak?
                Ten przystanek Mysliborska to jest za UG a nie wzdłuż Modlińskiej, tak?
                • elwirra28 Re: do metra 19.04.12, 16:04
                  Wsiadasz na przystanku dokładnie pod UG, czyli nie od strony modlińskiej tak jak wysiadasz z 723, tylko pod UG w stronę osiedla. Jeżeli pojedziesz 508 to trzeba przejść przez ulicę do przystanku, jeśli 186 to z tego samego.Łatwo poznasz ten prystanek bo stoi tam kiosk na rogu i biletomat na przystanku. Pamietaj ze czarne autobusy (186, 133) mają jeszcze przystanek pod hipermarketem. Jak miniesz Lidla to wysiadasz.
                  • kamilkowski77 Re: do metra 19.04.12, 18:31
                    to jakaś porażka, czy nie mógł by jeździć jakiś autobus prosto z Modlińskiej?, tylko trzeba się 3 razy przesiadac???
                    • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 19:10
                      kamilkowski77 napisał:

> to jakaś porażka, czy nie mógł by jeździć jakiś autobus prosto z Modlińskiej?,
                      > tylko trzeba się 3 razy przesiadac???

Zgadzam sie.
                      Porażka!
                      Napisze w tej sprawie do ZTM, niech cos rusza w tym temacie.
                    • robb80 Re: do metra 19.04.12, 20:54
                      kamilkowski77 napisał:

> to jakaś porażka, czy nie mógł by jeździć jakiś autobus prosto z Modlińskiej?,
                      > tylko trzeba się 3 razy przesiadac???

im więcej przesiadek,tym więcej skasowanych biletów. o to im chyba chodzi
                  • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 19:01
                    Bardzo mi pomogłaś. Dziękuje!!!smile
                    • iwus1982 Re: do metra 19.04.12, 19:05
                      iwus1982 napisała:

> Elwira - Bardzo mi pomogłaś. Dziękuje!!!smile
                      * tak miało być.
                      • elwirra28 Re: do metra 19.04.12, 21:08
                        Nie ma za cosmile
                        • kamilkowski77 Re: do metra 19.04.12, 23:10
                          ja już pisałem w tej sprawie do ZTM, ale nic nie da się zrobić, jak to odpisali mi "jest za mały popyt" aby uruchamiać autobus z Modlińskiej w kierunku nowego mostu, nawet nasz kochany radny nic nie wywalczył,
                          • igor_krajnow Re: do metra 20.04.12, 17:30
                            Kiedy tu na forum prosiłem was o głos poparcia dla sprawy wyrażony mailowo, który mógłbym przekazać do osób odpowiedzialnych za trasy w ZTM to napisała do mnie JEDNA osoba sad I dlatego potem utrwala się pogląd, że nie ma zainteresowania. Mój jeden głos jest niestety za słaby. Mieszkańcy Dąbrówki, którzy chcą pozostawienia 511 na obecnej trasie są głośniejsi. Po moim apelu na waszym forum otrzymałem jeden mail "ZA" i kilka maili "PRZECIW" - właśnie z Dąbrówki. Narzekać zawsze jest łatwiej, że radny nic nie robi....
                            • iwus1982 Re: do metra 21.04.12, 10:27
                              igor_krajnow napisał:

> Kiedy tu na forum prosiłem was o głos poparcia dla sprawy wyrażony mailowo, któ
                              > ry mógłbym przekazać do osób odpowiedzialnych za trasy w ZTM to napisała do mni
                              > e JEDNA osoba sad I dlatego potem utrwala się pogląd, że nie ma zainteresowania
                              > . Mój jeden głos jest niestety za słaby. Mieszkańcy Dąbrówki, którzy chcą pozos
                              > tawienia 511 na obecnej trasie są głośniejsi. Po moim apelu na waszym forum otr
                              > zymałem jeden mail "ZA" i kilka maili "PRZECIW" - właśnie z Dąbrówki. Narzekać
                              > zawsze jest łatwiej, że radny nic nie robi....

Panie Igorze,

Ale to nie do moich obowiązków należy domaganie sie, aby komunikacja była sprawna.
                              Jezeli Pana "głos" nie ma tu nic do rzeczy to po co Pan zajmuje stanowisko.
                              Czy nie można by go zlikwidować i mieszkańcy sami by dochodzili swoich praw.
                              Bo po co Pan, skoro i tak sami musimy o swoje walczyc!

Byc moze jesliby ta liniia bezposrednia była, byłby i wiekszy popyt.
                              Skoro mieszkancy Dabrówki chca linii 511- to ja zostawcie.
                              Dla nas stwórzcie nowa.

Pozdrawiam,
                              • iwus1982 Re: do metra 21.04.12, 10:30
                                Ja od ZTM otrzymałam poniższa informacje:

"Uprzejmie informuję, że obecnie nie istnieje bezpośrednia linia z ul. Modlińskiej do metra Młociny. Nie zostało uruchomione takie połączenie z powodu licznych protestów pasażerów, który wyrazili swoje poparcie za utrzymaniem połączenia z metrem Marymont â?? linia 511 kursuje na swojej dotychczasowej trasie, czyli na Żoliborz."

Pozdrawiam
                              • igor_krajnow Re: do metra 23.04.12, 16:02
                                Nie zrozumiała mnie Pani. Chodziło mi tylko o to, że chociaż robię co mogę to osoby decyzyjne mogą nie podjąć decyzji o skierowaniu linii 511 na nowy most ze względu na brak poparcia pomysłu wśród mieszkańców. W sprawie uruchomienia nowej linii z Jabłonny - tutaj najwięcej do powiedzenia mają władze gminy Jabłonna, które musiałyby zapłacić za dodatkowe kursy.
    • iwus1982 Re: do metra 21.04.12, 10:35
      Panie Igorze, gdzie mam napisać aby dodac mój głos popracia dla tego typu przesiadki?
      Prosze o podanie adresu @.

Pozdrawiam,
      • kamilkowski77 Re: do metra 21.04.12, 16:33
        bo Pan Krajnow jest radnym więc przypomni sobie o nas przy następnych wyborach, będzie wtedy obiecywał, że nawet bezpośrednio da się załatwić połączenie Jabłonny z metrem ale to trzeba poczekac jakieś dwa lata, ja codziennie zmagam się z przesiadkami aby dojechac do Młocin trzeba się dosłownie trzy razy przesiadać , tak robi wiele osób wysiadając z 723 przy UG Białołęka, przecież to jest jakaś porażka, a Pan nam tu opowiada, że sami powinniśmy zadbać o dojazd to w jakim celu jest Pan radnym ???
        • igor_krajnow Re: do metra 23.04.12, 16:05
          Pan Krajnow nie musi sobie o was przypominać bo nigdy o was nie zapomniał. Najlepszym dowodem na to jest chociażby jego stała obecność na tym forum. Innych radnych jakoś tu nie widać...
      • igor_krajnow Re: do metra 23.04.12, 16:04
        Może Pani napisać do mnie a ja przekażę Pani stanowisko odpowiedniej osobie: i.krajnow@gmail.com.
        • iwus1982 Re: do metra 23.04.12, 18:58
          igor_krajnow napisał:

> Może Pani napisać do mnie a ja przekażę Pani stanowisko odpowiedniej osobie: i.
          > krajnow@gmail.com.

Dziękuje.
          Napiszę.
          • mmmieszkaniec Re: do metra 23.04.12, 20:25
            Ja napisalem, dostalem odpowiedz, ze nie ma zapotrzebowania. Na szczescie nie dopisali, ze Zeran jest hiper praktycznym miejscem do przesiadki, wiec uffff.
            • igor_krajnow Re: do metra 24.04.12, 12:16
              Może Pan też napisać do mnie tak żebym wasze wnioski przekazał zbiorowo jako głos poparcia.
              • marko801 Re: do metra 24.04.12, 18:14
                Trasa 511 na marymont jest optymalna zarówno jeżeli chodzi o przesiadki do metra jak i tramwajów. Sporo ludzi wysiada czy to na przystankach "Os. Potok" czy "Park Kaskada" przesiadając się na inne linie, a na Parku Kaskada w tramwaje głównie, które jadą na aleję Jana Pawła II. Z młocin taka podróż tramwajem w tamte rejony jest dużo dłuższa, tak więc proszę na siłe nie uszczęśliwiać Dąbrówki Wiślanej. Jako rzecznik ZTM nie ma Pan prawa urządzać takiego lobbingu. Proszę skierować sobie inną linię do młocin z modlińskiej, jak Pan chce zrobić dobrze swoim wyborcom w powiecie Legionowskim a nie czynić tego kosztem innych mieszkańców, dla których obecna trasa jest wygodniejsza. Jako, że sam jestem zwolennikiem PO z list których Pan startuje i mam sporo sympatii dla polityków/radnych PO, to jednak to co Pan robi to gruba przesada.
                • igor_krajnow Re: do metra 25.04.12, 11:45
                  Na forum nie wypowiadam się jako rzecznik ZTM.
                  • marko801 Re: do metra 25.04.12, 16:04
                    igor_krajnow napisał:

> Na forum nie wypowiadam się jako rzecznik ZTM.

Z całym szacunkiem ale nie mogę się zgodzić z powyższą tezą. Jest Pan przecież jedną i tą samą osobą, pełni Pan dwie funkcje, radnego oraz rzecznika ZTM. Skoro z jednej strony jako radny podejmuje pan konkretne działania w sprawie utworzenia dla mieszkancow Legionowa/Jablonnej dogodnego połączenia do Młocin to jak można oddzielić te działania od funkcji rzecznika ZTM, którą pełni Pan również. To stawia pod dużym znakiem zapytania różnego rodzaje konsultacje prowadzone przez ZTM. Bo skąd taki szarak jak ja mam mieć pewność, że są one prowadzone rzetelnie a nie są wynikiem indywidualnych pomyslów różnych urzędnikow pracujacych w ZTMie którzy akurat mogą pełnić gdzieś także funkcję np. radnego, tak jak Pan. Dlatego nie mam zastrzeżeń do Pana pracy jako radnego, a tylko do tego, że łącząc ta funkcje z praca w ZTMie, może Pan być mało obiektywny chociażby w takiej kwestii jak ta którą omawiamy, czyli skierowanie 511 na młociny. Nie pyta Pan o zdanie szerokiego grona pasażerów, tylko skupia się na wąskim gronie własnych wyborców forsując pewne zmiany. Jak w takim razie można wierzyć w niezależność ZTMu, że nie występuje tam prywata pewnych urzędnikow.
              • kamilkowski77 Re: do metra 24.04.12, 18:57
                Panie Krajnow Pan ani nam tu nie przeszkadza, ani nie pomaga, od czasu kiedy się Pan tu pojawił i od czasu kiedy Pan został radnym cały czas Pan nam wmawia, że "walczy", tylko, że efekty są zerowe,,
                ja osobiście dwa razy pisałem w tej sprawie do ZTMu, i nie tylko w tej sprawie, dzwoniłem i nic, z tego co zauważyłem to mają tam przygotowane szablony do odpowiedzi, tak jak wyrecytowane na pamięć regułki, prawda jest taka, że Jabłonna jest takim ogryzkiem po drodze Legionowo-Warszawa, więc autobusy się zatrzymują, a My płacimy słone pieniądze i również Gmina płaci,
                • marko801 Re: do metra 24.04.12, 19:06
                  kamilkowski77 napisał:

> Panie Krajnow Pan ani nam tu nie przeszkadza, ani nie pomaga, od czasu kiedy si
                  > ę Pan tu pojawił i od czasu kiedy Pan został radnym cały czas Pan nam wmawia, ż
                  > e "walczy", tylko, że efekty są zerowe,,
                  > ja osobiście dwa razy pisałem w tej sprawie do ZTMu, i nie tylko w tej sprawie,
                  > dzwoniłem i nic, z tego co zauważyłem to mają tam przygotowane szablony do odp
                  > owiedzi, tak jak wyrecytowane na pamięć regułki, prawda jest taka, że Jabłonna
                  > jest takim ogryzkiem po drodze Legionowo-Warszawa, więc autobusy się zatrzymują
                  > , a My płacimy słone pieniądze i również Gmina płaci,

A czy wiesz, że od czerwca Legionowo będzie mieć bezpośrednie połączenie kolejowe do Centrum, za sprawą SKMki na lotnisko, która będzie zatrzymywać się na dworcu warszawa sródmiescie w samym centrum warszawy. Może byście się zainteresowali dobrą dowozówką do stacji kolejowej w Legionowie, zamiast grzebać przy 511 i na siłe uszczęsliwiać ludzi, którzy tego nie chcą. Już tak dobrego dojazdu jak Legionowo do metra i centrum za sprawą pociągów SKM i KM nie ma żadne podmiejskie miasto w aglomeracji Warszawskiej. Pomijając już to, że macie różnego rodzaju prywatne firmy autobusowe dowożące do samego centrum jak chociażby "Translud". Oczywiście w tych autobusach nie obowiązują bilety ZTM ale z pewnością narzekać nie możecie.
                  • kamilkowski77 Re: do metra 24.04.12, 21:05
                    kurcze człowieku, Ty czytaj ze zrozumieniem, pokarz mi gdzie tu napisałem coś o 511 ???, tu chodzi o jakies bezpośrednie połączenie Modlińskiej z Młocinami, w pierwszym projekcie ZTM był pomysł aby 508 jeździł przez dwa mosty (Grota i Północny) ale nie wiem czemu ZTM się z tego wycofał, a było by to już jakieś rozwiązanie, bo o bezpośrednim połączeniu Jabłonny z metrem to możemy sobie pomarzyć, a jeżdżenie do Legionowa na SKM to już totalna paranoja,
                    • marko801 Re: do metra 24.04.12, 21:15
                      kamilkowski77 napisał:

> kurcze człowieku, Ty czytaj ze zrozumieniem, pokarz mi gdzie tu napisałem coś o
                      > 511 ???, tu chodzi o jakies bezpośrednie połączenie Modlińskiej z Młocinami, w
                      > pierwszym projekcie ZTM był pomysł aby 508 jeździł przez dwa mosty (Grota i P
                      > ółnocny) ale nie wiem czemu ZTM się z tego wycofał, a było by to już jakieś roz
                      > wiązanie, bo o bezpośrednim połączeniu Jabłonny z metrem to możemy sobie pomarz
                      > yć, a jeżdżenie do Legionowa na SKM to już totalna paranoja,

Tylko jeszcze jak logicznie mi wyjaśnisz po co Ci połaczenie konkretnie z metrem młociny skoro masz z marymontem to już będę szczęsliwy. Jaki jest powód że musi być koniecznie z młocinami?
                      • dropster159 Re: do metra 25.04.12, 09:16
                        przede wszytskim żeby nie stać w korku na Grota wracając z pracy,
                        • marko801 Re: do metra 25.04.12, 09:42
                          dropster159 napisał:

> przede wszytskim żeby nie stać w korku na Grota wracając z pracy,

na Grota nie ma korków od czasu otwarcia TMP przynajmniej do zjazdu w modlińską. Ja jadę 511 z marymontu do siebie na osiedle 20 minut, z młocin jechałbym 17 minut. Gdzie tu oszczędność czasowa? Po co więc koloryzujesz i twierdzisz, że są jakieś korki na Grota tym bardziej, że od przystanku Park Kaskada do Wisłostrady jest bus pas, potem lekko się przytyka, autobus to miejsce przejezdza w około minutę po czym zjezdza na prawy pas i dalej już korków nie ma. Każdy kto chce jeździć na młociny niech zrobi sobie krótki test. Policzy ile trwa podróż z Jabłonny do centrum autobusami 723 lub 731 z przesiadką w 508 lub 511 do marymontu a potem metrem. Z zegarkiem w ręku. Potem niech wykona kolejny test jako, że między modlińską a młocinami nie kursuje żaden autobus to niech wsiądzie sobie w swój samochód pojedzie za 723 lub 731 stając na każdym przystanku średnia prędkość 50-60 km/h. Należy jechać z taką predkoscia za autobusem do przystanku Białołęka Ratusz, po czym od tego przystanku do młocin jechać dalej samochodem nie przekraczając 60 km/h ( musi być tak samo jak prędkość autobusu ). Zaparkować na młocinach, odliczyć 3 minuty, bo mniej więcej tyle zajmie zaparkowanie samochodu, wyjście z niego i przejść do metra, po czym pojechać metrem do centrum i z zegarkiem w ręku obliczyć ile wynosi podróż całkowita z jabłonnej do centrum. Ja już wiem bo sprawdzałem. Każdy kto zrobi taki test dowie się, że puszczenie 511 czy jakiejkolwiek linii do młocin to jest żadna oszczędność czasowa. To oddalanie się od centrum, gdyż dojeżdzając do młocin sumarycznie podróż zajmuje więcej czasu. Nie mówiąc już, że marymont jest dużo wygodniejszy jeżeli chodzi o przesiadki do tramwajów a podróż nimi zajmuje mniej czasu niż z młocin. Nie każdy przecież jedzie do metra. Dlatego myślę, że w głosach tutaj się pojawiających nie chodzi tak na prawdę o skrócenie czasu przejazdu do centrum , którego nie ma, dlatego bo szybciej dojeżdża się tylko do metra a nie do centrum, jadąc opcją przez młociny. Chodzi tutaj o zajęcie dobrej miejscówki w metrze na stacji początkowej, bo na marymoncie miejsc jest już mniej i dlatego nie każdy chce stać. Oto cały rebus.
                          • dropster159 Re: do metra 25.04.12, 10:34
                            Krótko mówiąc na Marymont, bo Tobie tak pasuje. Nie koloryzuje, tylko stwierdzam fakt.
                            "bus pas, potem lekko się przytyka" - tyle w temacie. A kwestia miejscówki też mnie przekonuje, bo lubię szybko i wygodnie. Jestem za i wysyłam email. Pozdro
                            3 min. z parkingu to chyba pomiary na wózku...
                            • marko801 Re: do metra 25.04.12, 15:06
                              dropster159 napisał:

> Krótko mówiąc na Marymont, bo Tobie tak pasuje. Nie koloryzuje, tylko stwierdza
                              > m fakt.
                              > "bus pas, potem lekko się przytyka" - tyle w temacie. A kwestia miejscówki też
                              > mnie przekonuje, bo lubię szybko i wygodnie. Jestem za i wysyłam email. Pozdro
                              > 3 min. z parkingu to chyba pomiary na wózku...

To sobie skieruj inną linię jak Ci pasuje.
                              • robb80 Re: do metra 25.04.12, 16:20
                                czy dąbrówka wiślana nie ma swojego forum że wchodzisz nieproszony na nasze osiedle?
                                • marko801 Re: do metra 25.04.12, 16:30
                                  robb80 napisał:

> czy dąbrówka wiślana nie ma swojego forum że wchodzisz nieproszony na nasze osi
                                  > edle?

Ależ owszem ma i panuje tam przekonanie, że należy zostawić 511 na obecnej trasie.
                                  • szwejas Re: do metra 25.04.12, 16:47
                                    Uwaga mieszkańcy Dąbrówki Wiślanej, tu mieszkańcy Jabłonny,

przejmujemy linię 511! Jest fajna podoba nam się i teraz jest nasza smile,

utwórzcie sobie jakąś kolejną linię,

pozdrawiamy
                      • iwus1982 Re: do metra 26.04.12, 12:08
                        Tak logicznie Ci wyjasnie, ze ja nie chce jechac dalej niz stacja: Młociny. Moj punkt docelowy to MŁOCINY, wiec najłatwiej i najszybciej komunikacja by mi było przez północny do stacji MŁOCINY a nie na okretkę Modlinska .
                        Rozumiesz teraz?
                        • iwus1982 Re: do metra 26.04.12, 12:21
                          iwus1982 napisała:

> Tak logicznie Ci wyjasnie, ze ja nie chce jechac dalej niz stacja: Młociny. Moj
                          > punkt docelowy to MŁOCINY, wiec najłatwiej i najszybciej komunikacja by mi był
                          > o przez północny do stacji MŁOCINY a nie na okretkę Modlinska .
                          > Rozumiesz teraz?

"ylko jeszcze jak logicznie mi wyjaśnisz po co Ci połaczenie konkretnie z metrem młociny skoro masz z marymontem to już będę szczęsliwy. Jaki jest powód że musi być koniecznie z młocinami?"

* Moja wypowiedz dotyczyła zapytania marko
                        • marko801 Re: do metra 26.04.12, 15:09
                          iwus1982 napisała:

> Tak logicznie Ci wyjasnie, ze ja nie chce jechac dalej niz stacja: Młociny. Moj
                          > punkt docelowy to MŁOCINY, wiec najłatwiej i najszybciej komunikacja by mi był
                          > o przez północny do stacji MŁOCINY a nie na okretkę Modlinska .
                          > Rozumiesz teraz?

90 % pasażerów linii 511 czy innych linii dowozowych do metra to pasażerowie jadący do metra i dalej metrem i tramwajami do centrum. Pasażerowie którzy kończą swoją trasę na żoliborzu czy bielanach tak jak Ty mozna policzyć na palcach jednej ręki. Oni są w mniejszości. Ja rozumiem, że Tobie jest wygodniej po tam pracujesz czy uczysz się, ale od kiedy do komunikacje dostosowujemy do 10% zamiast do 90%. Czyli rozumiem, że chcesz pozbawić wiekszosc korzystających pasazerów z dogodnej przesiadki bo Ty chcesz dojezdzac na młociny bo tam pracujesz. Wiesz ja też chciałbym mieć bezposrednią linię spod domu u mnie na osiedlu pod drzwi do mojej pracy, jednak nie mam i muszę sie przesiadać. Nie robie z tego problemu i nie wymagam bezpośredniej linii z punkt A do B tak jak dziesiątki, setki innych pasażerów. Nie można być tak krótkowzrocznym.
                          • iwus1982 Re: do metra 26.04.12, 16:48
                            marko801 napisał:

> iwus1982 napisała:
                            >
                            > > Tak logicznie Ci wyjasnie, ze ja nie chce jechac dalej niz stacja: Młocin
                            > y. Moj
                            > > punkt docelowy to MŁOCINY, wiec najłatwiej i najszybciej komunikacja by
                            > mi był
                            > > o przez północny do stacji MŁOCINY a nie na okretkę Modlinska .
                            > > Rozumiesz teraz?
                            >
                            > 90 % pasażerów linii 511 czy innych linii dowozowych do metra to pasażerowie ja
                            > dący do metra i dalej metrem i tramwajami do centrum. Pasażerowie którzy kończą
                            > swoją trasę na żoliborzu czy bielanach tak jak Ty mozna policzyć na palcach je
                            > dnej ręki. Oni są w mniejszości. Ja rozumiem, że Tobie jest wygodniej po tam pr
                            > acujesz czy uczysz się, ale od kiedy do komunikacje dostosowujemy do 10% zamias
                            > t do 90%. Czyli rozumiem, że chcesz pozbawić wiekszosc korzystających pasazerów
                            > z dogodnej przesiadki bo Ty chcesz dojezdzac na młociny bo tam pracujesz. Wies
                            > z ja też chciałbym mieć bezposrednią linię spod domu u mnie na osiedlu pod drzw
                            > i do mojej pracy, jednak nie mam i muszę sie przesiadać. Nie robie z tego probl
                            > emu i nie wymagam bezpośredniej linii z punkt A do B tak jak dziesiątki, setki
                            > innych pasażerów. Nie można być tak krótkowzrocznym.

Do pracy dojeżdzam samochodem.

Natomiast skoro ten most istnieje i mozna sobie usprawnic dojazd na Młociny z Jabłonny to taka linia POWINNA powstac.
                            Rozumiem, ze Ciebie taki dojazd wogóle nie interesuje bo tamtedy nie jeździsz wiec masz w dupie czy takie połaczenie powstanie czy nie.
                            Wiec daj sobie z tym spokoj.
                            Ja swoj wniosek z głosem poparcia tak czy tak skieruje.
                            A jak bedziesz mnie jeszcze nakręcał to poprosze takze o zmiane trasy linii 511.
                            Bo wkoncu co mnie obchodza mieszkancy Dabrówki..

• spomet Re: do metra 26.04.12, 19:46
                              prawda jest taka, że na obecną chwile ludzie, którzy chcą się dostać do Marymontu mają do wyboru kilka linii: 508, 510, 186, 503, 511 a na Młociny zero.
                              • marko801 Re: do metra 26.04.12, 19:57
                                Tylko może akurat na młociny nie trzeba kierować 511, tylko pomyśleć nad innym rozwiązaniem.
                                • iwus1982 Re: do metra 27.04.12, 11:15
                                  marko801 napisał:

> Tylko może akurat na młociny nie trzeba kierować 511, tylko pomyśleć nad innym
                                  > rozwiązaniem.

W zwiazku z Twoim aktywnym uczestnictwem na tym watku ja akurat bede wnioskowac o ten konkretnie autobus!

Jakby to dla mnie miało znaczenie, jaka to linia jeździ ..
                                  Ahhh..
    • aisakania Re: do metra 25.04.12, 10:42
      W takim razie ile zajmie mi podróż do metra marymont samochodem rano ok 6.40
      • elwirra28 Re: do metra 25.04.12, 19:33
        Drodzy mieszkańcy Dąbrówki Wiślanej, w związku z przejęciem przez nas 511 proponuję abyście załatwili sobie linię dowożącą was do stacji w Legionowie. Zapewne już wiecie, że jest to najlepsze połączenie z możliwych, a bilet w drugiej strefie na trasie do dworca na pewno szybko Wam się zwróci. Dodam, że na tę linię do dworca też będziemy dybać, więc prosimy o szybką reakcję. Poza tym mamy wspaniałą Panią wójt, która pozwoliła na zostawienie nam jednego autobusu na Żerań i niejakiego 741, które kursuje z jej ulubionej miejscowości co ok 2h, do Nowodworów. Myślałam, że ZTM i gmina na nas leje, ale teraz rozumiem, że to wszystko po to żebyśmy mogli przejąć 511. Już nie mogę się doczekać nowego autobusu. Pozdrawiam
        • marko801 Re: do metra 25.04.12, 20:40
          elwirra28 napisała:

> Drodzy mieszkańcy Dąbrówki Wiślanej, w związku z przejęciem przez nas 511 propo
          > nuję abyście załatwili sobie linię dowożącą was do stacji w Legionowie. Zapewne
          > już wiecie, że jest to najlepsze połączenie z możliwych, a bilet w drugiej str
          > efie na trasie do dworca na pewno szybko Wam się zwróci. Dodam, że na tę linię
          > do dworca też będziemy dybać, więc prosimy o szybką reakcję. Poza tym mamy wspa
          > niałą Panią wójt, która pozwoliła na zostawienie nam jednego autobusu na Żerań
          > i niejakiego 741, które kursuje z jej ulubionej miejscowości co ok 2h, do Nowod
          > worów. Myślałam, że ZTM i gmina na nas leje, ale teraz rozumiem, że to wszystko
          > po to żebyśmy mogli przejąć 511. Już nie mogę się doczekać nowego autobusu. Po
          > zdrawiam

511 to linia miejska nie podmiejska i została stworzona głównie dla osiedla Dąbrówka Wiślana, niestety taka jest prawda. Zastanawiam się gdzie byliście jak Wam 723 skracano do Żerania Fso mimo że przez całe lata jeździł na Plac Hallera gdzie przy Rondzie Starzynskiego wysiadały tłumy z tego autobusu.
          • elwirra28 Re: do metra 25.04.12, 21:01
            Hmmm jak skracali linię 723 do Żerania to większość z Nas nie mieszkała w Jabłonnie. Nie wiem nawet czy było wtedy nasze osiedle, raczej nie było. Pozabierali nam autobusy 801, 731 pomimo, że naszym radnym został Pan, który jest związany z ZTM. No i generalnie traktuje się nas jako nikomu niepotrzebny przystanek pomiędzy Legionowem i Warszawą. Płacimy za drugą strefę i niczego w zamian nie dostajemy, oprócz jednego zatłoczonego 723, który obsługuje również Legionowo, więc warunki podróży są czasami urągające ludzkiej godności (czytaj zatłoczenie). Poza godzinami szczytu można sobie na przystanku przeczytać pół książki, bo 723 kursuje wtedy co pół godziny. Oczywiście dojeżdżają tu Transludy i tym podobne, ale jak już ktoś wybuli pieniądze na bilet w drugiej strefie, to już mu się średnio opłaca jeździć tzw. PKSem. I tyle. Nie sądzę żebyście musieli się przejmować, że coś Wam zabierzemy. Ja czekam jedynie na następne wybory samorządowe. Może wtedy coś się zmieni. Warto mieć nadzieję.
            • marko801 Re: do metra 25.04.12, 21:16
              Poczytaj moje wcześniejsze posty na temat radnego który łączy bycie radnym z funkcją rzecznika ZTM i moje wątpliwości na temat takiego stanu rzeczy, że moim zdaniem w tym wypadku to się mocno kłóci. Co do likwidacji 801 jak sądze też z wami tego nikt nie konsultował tylko z tego co pamiętam 801 zwyczajnie jako linie zawieszoną na wakacje ubiegłego roku, po wakacjach skasowano. Też zero badań opinii i konsultacji i dokładnie to samo próbuje sie zrobic z linią 511 nie pytając o to większej grupy odbiorców. Oczywiście tu nie chodzi o kasację ale o zmianę trasy. Po swoim poprzednim poście wnioskuję, że nie jesteś zadowolona m.in. z likwidacji 801, tak więc spróbuj się postawić też w roli innych ludzi, którym zmiana trasy 511 czy innego autobusu może nie pasować.
              • robb80 Re: do metra 25.04.12, 21:56
                a mi nadal nie pasuje jak ktoś z buciorami włazi na forum MIESZKAŃCÓW OSIEDLA RAJSKA JABŁOŃ mimo że na wstępie jest napisane:

"Forum dla aktualnych oraz przyszłych mieszkańców Osiedla Rajska Jabłoń. Miele widziane uwagi, wskazówki dla nowicjuszy pomysły na spędzanie długich wieczorów oraz... propozycje spotkań sąsiedzkich smile
                • iwus1982 Re: do metra 26.04.12, 12:55
                  Poza tym jesli chodzi o mnie ja nie chce zeby 511 zabrac mieszkancom Dabrówki, ale zeby dla nas stworzona dogodna linie bez 3 przesiadek.

A czestotliowsc jazdy 723 godna wsi rzeczywiscie podwarszawskiej, ale oddalonej o jakies 50 km!

Pozdrawiam,
                  • iwus1982 Re: do metra 29.04.12, 10:16
                    Wreszcie sie zmobilizowałam i napisałam w sprawie uruchomienia linii z Jabłonny do Metra Młociny przez most północny.

Zachęcam również i Was do tego typu zgłoszeń.
                    Mozecie to zrobic poprzez formularz zamieszczony na stronie www.ztm.waw.pl, poniżej link:
                    www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1
                    oraz bezpośrednio do p. Igora Krajnowa: i.krajnow@gmail.com

Pozdrawiam,
                    • iwus1982 Re: do metra 10.05.12, 19:03
                      Informuje, iż w ostatnim czasie przemierzyłam trase z Jabłonny do Metra Młociny.
                      Zajęło mi to 40 min (dwie przesiadki) + 25 minut na przystanku Pałac czekajac na 723.
                      W zasadzie dosyc szybko, bo przy Ratuszu spory wybór i czestotlwosc jazdy tych linii co dojezdzaja do Mysliborskiej a i 101 jeżdzi co 10 minut.
                      Ale co przesiadka to przemarsz na inny przystanek.
                      Mogłoby byc lepiej, ale i tak to lepsze niz dojazd do Zerania ...

Pozdrawiam, Iw
                      • szwejas Re: do metra 11.05.12, 10:40
                        ja w ostatnim czasie wznowiłem dojazd do pracy autobusem i wygląda na to że po otwarciu nowego mostu czas dojazdu mi się wydłużył. Na przystanku ratusz autobusy do metra jeżdżą z mniejszą częstotliwością niż przed otwarciem mostu, przez co na przystanku jest "sajgon". Stoją ludzie z Jabłonny, Legionowa ale i na pewno też ze wschodniej części modlińskiej którzy siłą rzeczy jeżdżą do pracy modlińską i nie mają dostępu do autobusów z tarchomina, tak więc w autobusie tłok na max-a. Dodatkowo też czas podróży wydłuża się ponieważ 510 które jedzie do marymontu m.in. nie skręca na pętle tylko jedzie prosto przez co stoi w korku, a widzę że chociaż 510 jeździ dość rzadko to i tak jakoś często trafiam na ten autobus, pewnie w związku z tym że pozostałem linie też jeżdżą rzadziej.

Moim zdaniem sytuacja by się poprawiła jakby zwiększyła się częstotliwość kursowania 511 albo 508. Lepiej 511 to wtedy może i osoby z dąbrówki wiślanej by się przyłączyli do torpedowania ZTM-u mailami (co prawda przejęliśmy im 511 ale ciągle nim jeżdżą smile

Co wy na to?

ślemy maile?
                        • iwus-1982 Re: do metra 19.05.12, 09:59
                          * Odpowiedź ze strony ZTM w sprawie uruchomienia bezpośredniej przesiadki na przystanku Ratusz-Białołęka w kierunku Metro- Młociny.

Szanowna Pani,

W odpowiedzi na Pani wystąpienie Zarząd Transportu Miejskiego uprzejmie informuje, że w chwili obecnej trwają badania zachowań komunikacyjnych i preferencji pasażerów mające na celu zebranie danych w celu dalszego przekształcania układu komunikacyjnego Białołęki dla jak najlepszego spełniania potrzeb i oczekiwań większości pasażerów oraz zaplanowania siatki połączeń charakteryzującej się najlepszymi parametrami. Dodatkowo ZTM zbiera sygnały od pasażerów oraz postulaty i wnioski do mieszkańców.

Uzyskane wyniki pozwolą określić realne zapotrzebowanie na skomunikowanie Trasy Mostu Marii Skłodowskiej-Curie z ciągiem ul. Modlińskiej w stosunku do obecnego połączenia realizowanego przez most Grota-Roweckiego. Nadmieniamy, że w chwili obecnej nie posiadamy rezerw taborowych pozwalających na uruchamianie nowych, dodatkowych linii. Wszelkie zmiany musza odbywać się z wykorzystaniem taboru już kursującego na danym obszarze. W związku z tym, mając na uwadze, że każda zmiana może spotkać się z negatywnym odbiorem społecznym pewnej grupy pasażerów, przed ich wdrożeniem prowadzimy badania opinii publicznej i mierzymy faktyczne zapotrzebowanie na przesyłane do ZTM propozycje.

Ewentualne przekształcenia układu komunikacyjnego będące wynikiem opisywanych badań zostaną wdrożone najwcześniej po letnich wakacjach szkolnych w br.

Informujemy jednocześnie, że zgodnie z Ustawą o samorządzie terytorialnym obsługa komunikacyjna gminy należy do zadań własnych tej gminy. ZTM jest jednostką budżetową m.st. Warszawy, która nie może samodzielnie finansować komunikacji na obszarze innych gmin. Linie strefowe ZTM (wyjeżdżające poza granicę Warszawy) funkcjonują na podstawie porozumień zawartych między władzami m.st. Warszawy i władzami gmin podmiejskich. Porozumienia te określają poziom dofinansowania tych linii przez gminy podmiejskie. Przebiegi tras i rozkłady jazdy linii strefowych odzwierciedlają zatem poziom usług przewozowych, jakie wykupiły u nas władze tych gmin.
                          • elwirra28 Re: do metra 19.05.12, 12:36
                            Jakość naszej komunikacji z Warszawą jest uzależniona od wielu czynników. Przede wszystkim gmina musi mieć fundusze na ten cel. Żeby były fundusze mieszkańcy powinni płacić tu podatki, tzn. ze względu na miejsce zamieszkania (a nie zameldowania jak pewnie większość robi, nie wiadomo z jakiego powodu). Po drugie nasze władze powinny zrozumieć, że warto inwestować w komunikację w Jabłonnie. Na razie ani jedno, ani drugie nie jest brane pod uwagę, a ZTM nie ma potrzeby robienia nam dobrze, czyli wyręczania naszych gminnych decydentów.
              • rajski_man Re: do metra 25.10.12, 18:25
                Rzeczywiście takie zmiany komplikują niepotrzebnie życie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka