niwius 04.02.13, 19:14 Podoba wam się to imię? Pochodzi od greckiego słowa oznaczającego "tęczę". W mitologii greckiej nosiła je bogini uosabiająca tęczę. Od tego samego greckiego słowa pochodzi nazwa kwiatów irysów. W innych językach funkcjonuje jako: Iris (angielski, niemiecki, czeski, włoski) Irisz (węgierski) Imieniny obchodzi 5 maja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Iryda 04.02.13, 20:31 Mnie średnio. Kojarzy mi się z irygacją - sama nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Iryda 04.02.13, 22:12 Hm... Nigdy nie zastanawiałam się nad tym imieniem... Baaaaardzo mi się poodba (Bardzo!) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Iryda 05.02.13, 07:46 Nie podoba mi się; kojarzy mi się z irytacją i Irasiadem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Iryda 05.02.13, 20:48 Podoba mi się, ale za bardzo kojarzy z samolotem. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Iryda 22.04.13, 12:38 Mogę prosić o jakieś statystyki, ile osób nosi to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Iryda 22.04.13, 16:49 niwius napisała: > Mogę prosić o jakieś statystyki, ile osób nosi to imię? W 1994 r. było 17 Iryd . Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Iryda 26.09.13, 00:36 Sens imienia czyli tecza to mi sie bardzo podoba, natomiast brzmienia jest dosc mocne i jakby w kontrascie z delikatna, zjawiskowa tecza. Ciezko sie przekonac , wersja obcojezyczna bardziej mnie przekonuje choc nie na tyle, zeby je nadac. Kojarzy sie z kwiatem, a nie jestem fanka kwiatowych imion, moze za wyjatkiem Zuzanna, Rozalia i Roza . Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Iryda 29.09.13, 10:06 Nie podoba mi się, za bardzo twarda, jak Tekla Podoba mi się wersja Iris. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Iryda 12.10.13, 16:12 Podoba mi się jako imię np. dziewiętnastowiecznej bohaterki literackiej, Irydion po prostu. Mogę dodać do listy 'podoba się, ale nie nadam'. Gdybym mieszkała za granicą, rozważałabym dla córki imię Iris. Odpowiedz Link Zgłoś