Dodaj do ulubionych

Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesień

04.07.11, 10:37
Witam
Od 1 wrzesnia 2011 wchodzi w życie nowa uchwała dotycząca odpłatności za przedszkola.
Czas realizacji bezpłatnych zajęć we wszystkich przedszkolach w godz. 8.00 - 13.00 a za każdą dodatkową godzinę (jak dobrze pamiętam) 2,60 zł.
Kto pracuje w godzinach 8-13? Ciekawe co za geniusz wymyślił taką uchwałę. Dobra dla tych co mają babcie na miejscu, które odbiorą dziecko.
Ja zostawiam córcię od 7 do 16 więc bedę musiała dopłacić w miesiącu ok.220 a teraz płaciło się chyba 152 zł opłaty stałej. Oprócz tego są jakieś dodatkowe zajęcia na które wypadałoby dziecko puścić np. korektywa. A wynagrodzeń jakoś nie podnoszą.
Obserwuj wątek
    • metron1 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 04.07.11, 10:48
      Podziękuj rodzicom którzy zakwestionowali sens ponoszenia opłaty stałej, tak zawzięcie walczyli w sądach że wywalczyli wyrok zaskarżający legalność opłaty stałej. Tak więc nielegalnej opłaty stałej już nie ma, jest za to w pełni legalna stawka godzinowa.
      Jest taki powiedzenie chytry dwa razy traci. Nikt inny jak tylko rodzice wyszperali zapis o 5 bezpłatnych godzinach w przedszkolu, teraz rodzice nie będą płacić za 5 bezpłatnych godzin ale za pozostałe zapłacą dużo więcej, teraz wystarczy że rodzic odbierze dziecko minutę póżniej od zadeklarowanej godziny i płaci już za następną
      Gminy tylko skorzystały na głupocie rodziców, była okazja do wyrwania kasy dzięki bezmyślnym rodzicom
      Dzieje się tak w całej Polsce bo zmieniono Ustawę Oświatową po masowych procesach rodziców niezadowolonych z opłaty stałej
      • muzaa20 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 04.07.11, 13:42
        To bomba, a ja zastanawiałam się czy jakieś podpisy może będą zbierane żeby to obalić.
        • kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 04.07.11, 18:59
          A co to za uchwała? Może jakiś link do niej?
          • kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 04.07.11, 19:32
            Już znalazłem
            mazowieckie.e-bip.pl/edziennik/ActDetails.aspx?ID=22051
            O ile dobrze liczę to stawka godzinowa wynosi ok 1.92 zł.

• inbluesky Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 04.07.11, 22:06
        Ja to nie do końca rozumiem. Zmieniono Ustawę Oświatową? To chyba nie tak. Moja córka 2 lata temu chodziła do przedszkola w Wawie i tam było od początku roku szkolnego wiadomo, że za pobyt od 8 do 13 się nie płaci. Przy dłuższym pobycie trzeba było ponosić opłatę stałą. W Pruszkowie w ogóle nie było takiej opcji żeby były te godziny nieodpłatne.

Reasumując: zmianie uległ sposób myślenia (czyt: zgoda na krótszy, nieodpłatny pobyt dzieci w przedszkolu) w miejscowościach gdzie przepis był ignorowany. W związku z tym, że ktoś odkopał i nagłośnił to, że nielegalne jest zmuszanie rodziców do wpisywania w kartach zgłoszeniowych min. 8 godzin rada miasta się wystraszyła, że gromadnie zaczniemy odbierać dzieci przed 13 i nie będzie udziału rodziców w kosztach działania przedszkoli. I tyle. Pewnie jakieś statystyki zrobili ile dzieci kiedy wychodzi z przedszkola i przeliczyli na stawkę godzinową.

Mimo że trzepnie mnie to mocno po kieszeni to myślę że tak będzie sprawiedliwie. Chociaż zdecydowanie wolałam opłatę stałą.
        • zmijka76 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 05.07.11, 11:44
          Muzaa- ale co chcesz obalac? Bo nie rozumiem....
          za 3 h ponad podstawę programową ( od 13 do 16) to 7,8zł
          za 20 dni roboczych zapłacisz 156zł miesięcznie
          za 21- 163,8...
          Nie wydaje Ci się ,że pianę bijesz?
          • zibi-pruszkow Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 05.07.11, 12:47
            są tacy co liczyli na becikowe ... przez całe życie ... a tu dziecko podrasta, zaczyna się edukacja i trzeba bulić.
          • kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 05.07.11, 17:18
            Jedna dodatkowa godzina (poza podstawę programową) to koszt ok 40 zł miesięcznie. Zatem dla rodziców odbierających dziecko ok między 16 a 17 opłaty wzrosną o ok 40-50 zł miesięcznie. To nie jest mało. Ale być może dla niektórych spadną.
            Dodam, że nie liczę na becikowe do końca życia. Dla niektórych mieszkańców 50 zł miesięcznie więcej za jedno dziecko to może być znaczący wydatek.
            A swoją drogą ta uchwała ma sporo luk. Dla mnie to bubel prawny.
          • muzaa20 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 08.07.11, 13:27
            zmijka76 napisała:

> Muzaa- ale co chcesz obalac? Bo nie rozumiem....
            > za 3 h ponad podstawę programową ( od 13 do 16) to 7,8zł
            > za 20 dni roboczych zapłacisz 156zł miesięcznie
            > za 21- 163,8...
            > Nie wydaje Ci się ,że pianę bijesz?

ja będę musiała dziecko na 4 godziny ponadprogramowe zostawiać.
            Więc nie 7,8 tylko 10,4 i nie 20 dni tylko 21 więc 218,40 to ponad 60 zł więcej co miesiąc ponad 600 za rok (pod warunkiem że dziecko chodzi 10 m-cy a nie 12) więc jest o co pianę bić
            • zmijka76 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 19.08.11, 08:49
              jezeli do 16- to 3 godziny. Przeciez masz napisane w uchwale,że za godziny poranne nie pobiera się opłaty
              czyli 7,8zł
          • muzaa20 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 28.09.11, 12:07
            zmijka76 napisała:

> Muzaa- ale co chcesz obalac? Bo nie rozumiem....
            > za 3 h ponad podstawę programową ( od 13 do 16) to 7,8zł
            > za 20 dni roboczych zapłacisz 156zł miesięcznie
            > za 21- 163,8...
            > Nie wydaje Ci się ,że pianę bijesz?

Witam i jak po prawie miesiącu nowych opłat? Nadal uważacie że jest to bicie piany?
            Wczoraj słyszałam, że stawka za godzinę ma wzrosnąć z 1.92 do 2.95 zł ale nie wiem gdzie to sprawdzić. Jeszcze poszukam, a może ktoś coś wie?
            • kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 28.09.11, 12:46
              To że stawka wzrośnie to było wiadomo. Tylko zapowiadali, że wzrośnie do 2,60 (0.19% płacy minimalnej).
              Myślę, że 2,9 może kosztować od nowego roku, kiedy to wzrośnie płaca minimalna.
        • metron1 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 06.07.11, 20:16
          Własnie w nowelizacji Ustawy Ośwaitowej zmieniono sposób finansowania przedszkoli przez rodziców, nawet czytałem zapis mówiący że gmina może pobierać opłaty od rodziców ale ich charakter nie może być stały, dlatego wprowadzono stawkę godzinową
          Ustawę zmieniono po masowych wyrokach sądowych zaskarżających dotychczasową opłatę stałą
          • kalina886 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 06.07.11, 20:43
            Znów zibi teoretyk się znalazł.
            Nikt nie powiedział, że wychowywanie dziecka/dzieci jest tanie, ale podnoszenie opłat za PAŃSTWOWE przedszkola to moim zdaniem lekka przesada.
            Moja córka (jedna bo spodzieam się niedługo drugiej) wyrosła już z przedszkola, ale miesięczna opłata już wtedy nie była mała.
            Jeśli chodziła cały miesiąc (a w tym ostatnim roku zdażało jej się to prawie bez przerwy) to za wyżywienie + opłata stała + zajęcia dodatkowe i rada rodziców musieliśmy zapłacić 430 zł.
            W tej chwili pewnie wychodziłoby coś ok 500 zł - to mało??

Aha ..... jakie becikowe??? Tą jałmużnę w wysokości 1000 zł nazwyasz becikowym? :) Dobre, dobre :)
          • lesny_dziadzio Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 06.07.11, 20:44
            No i dobrze. Będzie wiecej na piłkarzy z Konga i na nowe trybuny na zniczu.
            • kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 08.07.11, 17:45
              A może powinniśmy być wdzięczni radnym? W Gminie Michałowice ta opłata będzie wynosiła 2,80 (za Kurierem Południowym). Czyli u nas sporo taniej.

• kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 17.08.11, 10:13
              W sprawie nowych zasad odpłatności za przedszkole kontaktowałem się z Wydziałem Edukacji Urzędu Miejskiego. Niestety muzaa20 miała rację. Opłata za godzinę wynosić będzie 2,60, a nie jak pisałem 1,90. A jak wzrośnie płaca minimalne (a to jest pewne) to nawet trochę więcej.
              Minimalna deklarowana liczba godzin to 8. Wynika to z tego, że dzieci mające chodzić do przedszkola min. 8 godzin miały pierwszeństwo w przyjęciu.
              Więcej o nowych zasadach zapewne dowiemy się 1 września.
    • ewulka2.2 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 17.08.11, 16:03
      Niestety będziemy więcej płacić (przykre ale widać konieczne).
      Mimo to jestem szczęśliwa, że nie muszę płacić 1200 zł opiekunce do dziecka.
      • margot79 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 17.08.11, 17:00
        ewulka2.2 napisała:

> Niestety będziemy więcej płacić (przykre ale widać konieczne).
        > Mimo to jestem szczęśliwa, że nie muszę płacić 1200 zł opiekunce do dziecka.

1200? A nie więcej? Ile biorą nianie w Pruszkowie?
        • ewulka2.2 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 17.08.11, 20:44
          Prywatne przedszkole kosztuje 850 zł z wyżywieniem.
          • justy3 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 21.08.11, 18:28
            A jak dziecko choruje to co robicie? Moje dziecko dużo chorowało ale musiałam zapłacić opłatę stałą, radę rodziców i zapłacić też opiekunce. Także w sumie skórka za wyprawkę.
            A swoją drogą ciekawa jestem jak będzie wyglądało to w nowym systemie, tzn. jak to będzie zorganizowane.
            • muzaa20 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 31.08.11, 16:56
              Moja koleżanka mieszka w Babicach i u nich za każdą rozpoczętą godzinę ponad czas zadeklarowany w umowie z przedszkolem to 200% stawki godzinowej.
              Mam nadzieje, że przysłowiowe 15 min będzie można się spóźnić albo określić że dziecko będzie 9,5 godziny. I jak będzie traktowane jeżeli w umowie jest 9 h a dziecko będzie 8? Jeżeli będzie ponad 9 to dopłacamy a jeżeli mniej to nam zwrócą hi hi
              • mamakrzysia4 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 31.08.11, 19:07
                a u mnie w Brwinowie jest jeszcze lepiej
                przedszkole opłata za miesiąc wrzesień 2011 r.
                wyniesie za 1 dziecko 557 zł ! Dla porównania w zeszłym roku szkolnym
                opłaty kształtowały się w granicach 360 zł
                A kara za spóźnienie w odbiorze dziecka choćby 5 minut to 10 zł! Choć
                uchwała z dn. 15 czerwca słowem nie wspomina o takiej karze.
                Dla porównania Pruszków kar nie przewiduje a za godziny poranne, od g. 6.30
                do 8 nie jest naliczana żadna opłata.
                • kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 01.09.11, 08:45
                  A pytałaś UM w Brwinowie o podstawę prawą pobierania dodatkowej opłaty. Z tego co wiem w Pruszkowie też tak miało być. Jednka ktoś zwrócił uwagę, że muszą trzymać się uchwały i tej dodatkowej opłaty mają nie wprowadzać.
                  Trochę o opłatach jest w pytaniach do prezydenta.
                  Nie przeklejam bo jest tego sporo.
                  • justy3 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 01.09.11, 18:20
                    z tego co czytałam dziś w przedszkolu to nazywa sie to "opłata stała wyliczona na podstawie zadeklarowanej przez rodziców liczby godzin) czyli jak ktoś zadeklarował się na 8h to będzie płacił za te 8h. Jeśli dłużej - będzie dopłata, jeśli krócej lub dziecka nie będzie - nie podlega zwrotowi. Czyli "super".
                    Na ogłoszeniach była również informacja o wysokości opłaty stałej mimo, że jak wiadomo każdy ma prawo zadeklarować ile będzie płacił.
                    • justy3 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 01.09.11, 18:22
                      prostuję - nie będzie płacił za te 8h tylko za godziny powyżej 13-tej, liczy się zadeklarowana liczba godzin
                      • kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 02.09.11, 08:48
                        Stworzone prawo nie jest doskonałe. Moim zdaniem za dodatkowe godziny, poza zadeklarowane, powinna być większa opłata. Teraz można zadeklarować od 6 do 14. Masz 8 godzin (czyli minimum jakie musi być). Jeżeli dziecko zostanie dłużej to dopłacisz. A jak zachoruje to mniej stracisz.
                        Dla mnie delikatnie mówiąc niedopatrzenie urzędników.
                  • mamakrzysia4 Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 01.09.11, 23:07
                    oto chodzi, że w rozporządzeniu nic nie ma o opłatach karnych boje się że to radosna twórczośc dyrektorów a do jutra trzeba podpisać umowę
                    • kwika Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 02.09.11, 08:50
                      Udaj się do wydziału edukacji. Porozmawiaj. A jak nie to niech wytłumaczą na pismie dlaczego pobierana jest taka opłata.
                      Nie mam pojęcia gdzie można by złożyć skarę. Może RIO, może urząd wojewódzki?
                      • f3f Re: Nowe zasady odpłatności za przedszkola wrzesi 02.09.11, 12:45
                        o ciekawe chyba sa dwie uchwały Nr IX/70/2011 Rady Miejskiej w Pruszkowie z dnia 26 maja 2011 roku na temat opłat....

gdyż w uchwale w Elektronicznym Dzienniku Urzędowym podane jest:
                        "2. Ustala się odpłatność rodziców (opiekunów prawnych) za każdą zadeklarowaną godzinę oraz za każdą rozpoczętą godzinę przekraczającą deklarowany czas pobytu dziecka w przedszkolu określonych w § 2 ust. 1 w wysokości 0,14 % minimalnego wynagrodzenia za pracę..."
                        źródło: mazowieckie.e-bip.pl/edziennik/ActDetails.aspx?ID=22051

natomiast w uchwale, która jest na stornie Biuletynu Informacji Publicznej jest :

"Opłata za świadczenie usług, o których mowa w § 2 ust.1, za każdą zadeklarowaną
                        godzinę oraz za każdą rozpoczętą godzinę przekraczającą deklarowany czas pobytu dziecka
                        w przedszkolu wynosi 0,19 % minimalnego wynagrodzenia za pracę"
                        źródło: umpruszkow.bip.org.pl/?tree=632

To w końcu 0,14 czy 0,19 % ??? czy jak komu wygodniej...???
                        Ciekawę, którą uchwałę rzeczywiście podpisali Radni???
                        • carpediem30 Ukryta opłata stała 05.09.11, 10:32

Czy we wszystkich pruszkowskich przedszkolach w umowie o świadczenie usług przedszkolnych widnieje zapis:
                          "Opłaty za korzystanie z usług przedszkola (...) podlegają zwrotowi w przypadku ciągłej nieobecności dziecka w przedszkolu trwającej co najmniej 14 dni kalendarzowych, spowodowanej długotrwałą chorobą, pobytem w szpitalu lub sanatorium potwierdzonym zaświadczeniem lekarskim, proporcjonalnie za każdy dzień nieobecności, od 15-stego dnia nieobecności".
                          Ciekawa jestem jaką podstawę prawną ma ten zapis?

Co to jest innego jak nie ukryta opłata stała? Przecież wiadomo, że w 99% przypadków dzieci nie chorują dłużej niż 14 dni. Nawet zapalenie oskrzeli leczyłam u dziecka 2 tyg, a 15 dnia dzieciak poszedł do przedszkola. Po co to pieprzenie, że opłata stała była nielegalnie pobierana i będziemy płacić tylko za godziny spędzone przez dziecko w przedszkolu ponad 5-godzinną bezpłatną podstawę programową:D

• kwika Re: Ukryta opłata stała 05.09.11, 11:44
                            Myślę, że wzró umowy jest taki sam we wszystkich przedszkolach.
                            Proponuję zadzwonić do UM i zapytać.
                            Ja dopiero dzisiaj idę do przedszkola i zapoznam się z umową.
                            Ale jak jest taki zapis to napewno skontaktuję się z UM.
                            • kwika Re: Ukryta opłata stała 05.09.11, 13:12
                              O opłatach można przeczytać w m.in. w następujących wyrokach NSA
                              - z dnia 3 marca 2009 r. - I OSK 1189/09
                              - z dnia 16 marca 2010 r. - I OSK 1646/09
                              - OSK 2035/10

Moim zdaniem wynika z nich, że powinniśmy płacić za rzeczywiście udzielona świadczenia.
                              Dobrze widoczne jest to szczegółnie w ostatnim wyroku dot. płacenia płacenia przez rodziców za posiłki,kiedy dziecko jest niobecne:

"... niedopuszczalna jest sytuacja, w której rodzice muszą ponosić opłaty, mimo że ich dziecko nie korzystało, ze świadczeń dodatkowych (...) Sformułowanie wedle, którego rodzice dziecka muszą opłacać za posiłki, mimo że ich dziecko z nich nie korzystało na skutek nieobecności, z wyjątkiem sytuacji, gdy nieobecność trwała dłużej niż miesiąc, jest sprzeczna z wielokrotnie podnoszoną przez NSA zasadą, iż rodzice powinni ponosić opłaty za rzeczywiście udzielone świadczenia".

Dodam jeszcze, że dodatkowy świadczeniami jest "opieka" ponad 5 godzin realizacji podstawy programowej.
                              • kwika Re: Ukryta opłata stała 05.09.11, 15:04
                                Jeszcze jedno ciekawe orzecznictwo dot. świadczeń dodatkowch i określenia ich w uchwale.

"...aby osiągnąć cele wychowania przedszkolnego w ramach programu podstawowego powinno się wychowywać dziecko przez sztukę (muzyka, taniec, śpiew), rozwijać uzdolnienia plastyczne, wspomagać rozwój umysłowy poprzez zabawy konstrukcyjne, wspomagać rozwój intelektualny, kształtowa gotowość do pisania i czytania. W zaskarżonej uchwale zajęcia plastyczne, muzyczne, teatralne, gry i zabawy wspomagające rozwój emocjonalny dziecka i zajścia relaksacyjne, które składaj się na program podstawowy wychowania przedszkolnego zostały z niezrozumiałych przyczyn potraktowane jako świadczenia dodatkowe, odpłatne."

"Pobieranie opłat jest dozwolone wyłącznie za zajęcia wykraczające poza program realizowany przez przedszkole i tylko w przypadku wyraźnego określenia rodzaju świadczenia za które pobierana jest opłata oraz wysokości opłaty odpowiadającej konkretnemu dodatkowemu świadczeniu. "

"Uchwała wprowadza obowiązek ponoszenia opłaty w każdym wypadku, niezależnie od tego czy konkretnie dziecko korzysta, czy też nie z dodatkowych świadczeń. Nie dopuszcza też możliwości wyboru przez rodzica, z których ponadprogramowych zajęć będzie korzystało jego dziecko, przy uwzględnieniu jego indywidualnych potrzeb i możliwości finansowych rodziny. W konsekwencji takiej regulacji uchwała rażąco narusza art. 14 ust. 5 o systemie oświaty."

Zdaje się, że pruszkowska uchwała nie spełnia tych warunków.

Szukam chętnych do wsparcia działań ws. uchwały dot. odpłatności za przedszkola. Na podstawie tego co przeczytałem w orzecznictwie uchwała ta jest niezgodna z prawem.
                                • carpediem30 Re: Ukryta opłata stała 05.09.11, 18:20

Próbuj, ale znając naszą polską rzeczywistość, potencjalny rodzic dostawszy umowę na świadczenie usług przedszkolnych do podpisania, jeżeli się z nią nie zgadza to ma tylko jedno wyjście - nie podpisać jej, a co za tym idzie zabrać dziecko z przedszkola...
                                  Ja niestety nie mogę zrezygnować z pracy :(
                                  • kwika Re: Ukryta opłata stała 05.09.11, 22:15
                                    Dostałem umowę do podpisania. I nie ma tam wspomnianych wcześniej zapisów. Jest mowa o odliczaniu opłaty za dodatkowe godziny oraz za jedzenie od pierwszego dnia nieobecności.
                                    Nie odlicza się tylko za wcześniejsze niż deklarowane odebranie dziecka.
                                    A może jeżeli uchwała i umowa budzi nasze wątpliwości i sprzeciw zebrać rady rodziców i porozmawiać z Urzędem Miasta i Radnymi? To już większa liczba osób niż jeden rodzic.
                                    Ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że wydział edukacji i z jednym rodzicem rozmawia.
                                    • rene26 Re: Ukryta opłata stała 06.09.11, 09:28
                                      Witam,
                                      w którym przedszkolu jest taka informacja o odliczaniu w umowie ? Ja wczoraj rozmawiałam w przedszkolu nr 9 i powiedziano mi, że nie będzie żadnych zwrotów. Jednak zebranie będzie dzisiaj, więc się upewnię.
                                      • f3f Re: Ukryta opłata stała 06.09.11, 09:58
                                        W przedszkolu nr 13 (Antka +Helenowska) mają być zwroty za wyżywienie i dodatkowe godziny w przypadku nieobecności dziecka (za każdy dzień). Tak jest to zapisane w Umowie.
                          • kama29 Re: Ukryta opłata stała 05.09.11, 22:12
                            Na Antka zwrot opłaty jest za każdy dzień nieobecności.
                            • kwika Re: Ukryta opłata stała 06.09.11, 11:23
                              Myślę, że umowy przygotowuje UM i wszędzie będzie taka sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka