Dodaj do ulubionych

Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie

16.04.15, 20:41
Witam

20.05.2015 r odbędzie się Walne Zebranie Członków PSM. Kandydatów można zgłaszać zgodnie z §120 ust. 6 i 8 Statutu PSM czyli:

ust. 6
Zgłoszenie kandydatur członków Rady Nadzorczej odbywa się pisemnie z podaniem:
- imienia i nazwiska osób zgłaszających,
- imienia i nazwiska kandydata wraz z jego zgodą na kandydowanie.
Zarząd sporządza listę zgłoszonych kandydatów na członków Rady Nadzorczej, którzy wyrazili zgodę na kandydowanie, lista ta jest p o d d a w a n a pod głosowanie na każdej części Walnego Zgromadzenia.

ust. 8
Kandydaci na członków Rady Nadzorczej lub Przewodniczący Walnego Zgromadzenia przed głosowaniem dokonują prezentacji, ze szczególnym uwzględnieniem danych dotyczących:
- pracy zawodowej i społecznej,
- prowadzenia działalności konkurencyjnej wobec Spółdzielni,
- pozostawania w sporze sądowym ze Spółdzielnią,
- zaleganiu z wnoszeniem opłat eksploatacyjnych,
- liczby kadencji pełnionej w Radzie Nadzorczej.
Członkowie mogą kandydatom zadawać pytania. Kandydaci na członków Rady Nadzorczej składa ą pisemne o świadczenie wyrażające zgodę na kandydowanie oraz informacje, o których mowa w ust.8.

Pytanie jak do tego wszystkiego ma się ust. 2 Statutu:
Wybory członków Rady Nadzorczej dokonywane są w głosowaniu tajnym, spośród nieograniczonej liczby kandydatów.

Ktoś przerabiał ten temat? Proszę o informację jak to wygląda w praktyce, bo w teorii jak widać mizernie.
Obserwuj wątek
    • follow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 16.04.15, 22:02
      PSM jest dla mnie tematem zupełnie obcym, ale gdzie tu widzisz sprzeczność, bo nie bardzo rozumiem?
      • zibi-pruszkow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 16.04.15, 22:23
        Kolega nie zapoznał się z porządkiem obrad WZC PSM, pkt 9 brzmi: wybory do Rady Nadzorczej PSM.

Skoro wybory są w porządku obraz WZC, to logiczne, że to uczestnicy WZC głosują.
        • zibi-pruszkow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 16.04.15, 22:24
          Ups, przepraszam, dopiero mnie oświeciło, że wybory są tajne w sensie, głosowania na kartach, a nie przez podniesienie ręki.
          • kwika Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 16.04.15, 22:50
            I dlatego, że są tajne dzieją się w nich cuda i do rady dostają się co mają się dostać
            • kwika Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 16.04.15, 22:53
              Co ciekawe wyniki wyborów podawane są po kilku dniach od zebrania na stronie internetowej PSM.
              • codar Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 17.04.15, 08:35
                Czyli stara leninowska zasada: "nie ważne jak się głosuje, ważne kto LICZY głosy" wciąż funkcjonuje ?
                • zibi-pruszkow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 17.04.15, 10:45
                  Ten system nie może trwać wiecznie. Rozumiem, że kwika kandydował w zeszłym roku i czuje niesmak, ale nie możemy odpuszczać.

W tym roku mam zamiar wystartować. I tu prośba do kwiki, wypunktuj co i jak.
                  Czy kandydaturę mogę sam na siebie zgłosić, czy lepiej jak zrobią to sąsiedzi?
                  Czy na Walnym każdy kandydat się przedstawiał, czy były pytania do kandydatów, jakiego rodzaju były to pytania?
                  • kwika Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 17.04.15, 12:32
                    W zeszłym roku pierwszy raz kandydaci się przedstawiali. Wychodziliśmy i się przedstawialiśmy. Upomniałem się o to i część kandydatów była bardzo zdziwiona, że mają ku temu okazję. Ważna być na końcu przypomniał swoje imię i nazwisko. Ludzie nie pamiętają czego co jest na początku i później podchodzili i się pytali.
                    Pytań nie było.
                    Głosowanie jest tajne. Zatem możesz sam na siebie głosować. O ile dobrze pamiętam to w tym roku będzie wybierana cała rada nadzorcza. Ale mogę się mylić.
                    Można głosować na kilka osób. Ale warto pamiętać, że każdy jest Twoim konkurentem i głos oddany na kontrkandydata, osłabia Twoje szansa. Zatem jeżeli na sali będziesz miał znajomych to niech głosuję tylko na Ciebie.

Czy czuję niesmak? Zdecydowanie tak.
                    A już mówią dlaczego. Do rady kandydowała młoda kobieta. Jej prezentacja wyglądała tak, że przedstawiła się z imienia i nazwiska. Dalej powiedziała, że jej ojciec był w radzie, jej brak był w radzie, zatem ona też kandyduje. I na tym skończyła. I została wybrana. Jak wychodziliśmy to słyszałem jak członek zarządu mówił do nie: A nie mówiłem, abyś nie martwiła się o głosy.
                    TO było o tyle dziwne, że była tylko na drugim zebraniu. Zatem za wielu głosów z os. Staszica nie miała. A jednak.
                    I teraz kwestia kluczowa. Ważne jest aby zaufana osoba dostała się do komisji liczącej głosy. Zazwyczaj są to pracownicy PSM. Tu jest klucz do sukcesu.
                    W tym roku raczej nie będzie mnie w Pruszkowie w terminie, kiedy jest walne. Zatem raczej nie będę kandydował
                    • zibi-pruszkow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 17.04.15, 12:49
                      Jeszcze kwestia zgłoszenia kandydata?
                      Są jakieś druczki, czy mam sobie w Wordzie napisać, że obywatel A zgłasza obywatela B d RN PSM i tyle w temacie? Mogę sam siebie zgłosić czy lepie jak zrobi to sąsiad?

Żadna porażka nie cieszy, jedną w samorządowych już zaliczyłem, więc w razie czego kolejną przyjmę na klatę :)
                      • kwika Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 17.04.15, 12:54
                        Druków nie ma. Możesz sam napisać i dać sąsiadowi do podpisania. Wystarczy jeden podpis.
                        Może Tobie się uda. Życzę powodzenia.

Na mnie, na nieznaną osobę głosowało ok 150 osób. To oficjalne dane. Uważam to za dobry wynik.

• zibi-pruszkow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 20.04.15, 14:39
                          W tym roku PSM przygotował druczki. Są dwa: jeden to zgłoszenie kandydata, a drugi to wyrażenie zgody przez kandydata.

Kontynuując działalność społeczno-polityczną składam kandydaturę do RN PSM.
                          • afjoasia1 Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 25.04.15, 20:18
                            Czy znane są wyniki głosowania?
                            • codar Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 26.04.15, 10:32
                              Przypuszczam, że będą... słuszne :-)
                            • zibi-pruszkow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 26.04.15, 21:26
                              Walne zebranie Członków z os. Staszica i Prusa jest 20 maja, a z os. Parkowe, Wyględówek 21 maja, wyniki głosowanie będą znane po tym terminie.

Zapraszam do poznania mojej kandydatury: www.z-projekt.pl/kandydat_do_rn_psm.pdf
                              • kwika Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 27.05.15, 10:07
                                Zibi możesz napisać o wynikach wyborów? Zostałeś wybrany? Jak wrażenia, oceny tego co się działo?
                                • zibi-pruszkow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 27.05.15, 11:02
                                  Wyników na dzień dzisiejszy nie ma na stronie internetowej, a nie dysponuje czasem aby odwiedzić PSM.

Co do oceny sytuacji, totalna żenada. Osiedle Staszica A i B oraz Prusa to kilka tysięcy mieszkań, a na WZC było około 200 osób z czego połowa to pracownicy PSM, a druga połowa to emeryci. Osób w wieku 30-40 lat można było policzyć na palcach.

Nie wiem jak było w Gimnazjum nr 4, zapewne podobnie.
                                  • cinosan Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 27.05.15, 12:18
                                    Świadomie nie chodzę! Te walne zgromadzenia są tak nudne i źle zorganizowane, że szkoda marnować na nie cenny czas! Niczego się nie nauczyli przez tyle lat a czytanie monotonnym głosem setki liczb i tak nie trafia do zebranych.Najlepiej gdyby te "liczby i wyniki" leżały do wgladu w administracjach i kto byłby tym zainteresowany to by sobie poczytał! Reszta to olewa, nie da się słuchać. Dla młodych nic nowego a emeryci walczą tylko o spokój , porządek itp. We wtorek RN będzie się dopiero konstytuować więc trochę cierpliwości...
                                    • zibi-pruszkow Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 27.05.15, 23:58
                                      Udało mi się uzyskać wyniki głosowania.

Niestety nie uzyskałem wystarczającej liczby głosów, aby zostać członkiem Rady Nadzorczej, a w zasadzie "Klubu Emerytów", bo przynajmniej te osoby, które znam i zostały członkami RN PSM od kilku już lat są na utrzymaniu ZUSu.

Klub emeryta przy PSM ma się dobrze :)
                                      • kwika Re: Rada Nadzorcza PSM, kandydowanie 28.05.15, 09:18
                                        Na 17 wybranych członków tylko dwóch jest nowych. Pozostali już wcześniej czyli członkami Rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka